AMD:n uudet Zen 3 -arkkitehtuuriin perustuvat Ryzen 5000 -sarjan prosessorit saapuivat myyntiin eilen. Nyt yhtiön teknisen markkinoinnin johtaja Robert Hallock on julkaissut Twitterissä ja AMD:n blogissa vastauksia moniin prosessoreita koskeviin kysymyksiin.
AMD:n prosessoreita käyttäville käyttäjille on tullut tutuksi Windowsiin piirisarja-ajureiden mukana tuleva Ryzen-virranhallintaprofiili, joka parantaa yhtiöiden prosessoreiden toimintaa Windowsin sisäänrakennettuihin profiileihin verrattuna. Ryzen 5000 -sarjassa tälle ei ole kuitenkaan enää tarvetta, eikä erillistä virranhallintaprofiilia siten asenneta. Sen sijasta käyttäjät voivat hakea haluamansa balanssin suorituskyvyn ja tehonkulutuksen suhteen Windowsin sisäänrakennetuista asetuksista. Piirisarja-ajureiden mukana asennetaan Windows Provisioning Package, joka lisää tuen liukusäätimelle suorituskyvyn ja tehonkulutuksen välillä.
Ryzen 5000 -sarja on tuettu virallisesti AMD:n AGESA 1.1.0.0 -versiosta lähtien, vaikka jo vanhemmat 1.0.8.0-versiot mahdollistavat tietokoneen käynnistyksen vähintään BIOSiin asti. AGESA 1.1.0.0:ssa on huomattava määrä uusia optimointeja, mutta ne on kohdistettu nimenomaan uusille prosessoreille, eikä sen asentamisesta ole Hallockin mukaan hyötyä vanhempien Ryzen-prosessoreiden käyttäjille.
Nykyisillä BIOS-versioilla Ryzen 5000 -prosessoreiden kohdalta on poistettu kokonaan mahdollisuus käyttöjännitteen pienentämiseen. AMD:n mukaan ominaisuus ollaan lisäämässä takaisin tulevissa versioissa entistä parempana versiona, mutta tarkemmat yksityiskohdat tästä ovat vielä hämärän peitossa. Yhtiö mainosti myös prosessoreiden kykenevän nyt parhaimmillaan 2000 MHz:n Infinity Fabric -kellotaajuuteen, joka jäi kuitenkin esimerkiksi io-techin testiprosessoreilla haaveeksi. Hallockin mukaan tuleva AGESA-päivitys tulee parantamaan myös tätä tilannetta ja entistä useamman prosessorin pitäisi pystyä nostamaan IF-kellotaajuus 2000 MHz:iin ja saada siten DDR4-4000-muistit toimimaan 1:1-kertoimella. Kaikki prosessorit eivät tule kuitenkaan pystymään kyseisiin kellotaajuuksiin päivityksen jälkeenkään.
Lisäksi AMD on julkaissut diat, joissa kuvaillaan uusien Ryzen 5000 -prosessoreiden odotetut toimintalämmöt sekä jännitteet. 105 watin TDP-arvolla varustettujen Ryzen -prosessoreiden TjMax- eli maksimi sallittu lämpötila on noin 90 astetta ja 65 watin noin 95 astetta. AMD:n mukaan edullisimmat coolerit pitäisivät uudet prosessorit täydessä rasituksessa noin 80 – 95 asteen lämpötiloissa, keskiluokan coolerit noin 75 – 85 asteessa ja tehokkaamman pään ilma- ja nestekierrot noin 60 – 80 asteessa.
Prosessoreiden käyttöjännite on täysin vakiona 0,2 – 1,5 volttia. Työpöydällä jännitteiden pitäisi pyöriä noin 0,9 – 1,2 voltin tietämillä ja kevyillä sovelluksilla kuten selaimilla 1,1 – 1,35 voltissa. Kevyillä vain yhtä tai paria ydintä hyödyntävillä sovelluksilla jännite voi nousta noin 1,45 – 1,5 volttin ja kaikkien ydinten rasituksessa jännitteen pitäisi olla noin 1,35 volttia. Pelikäytössä jännite vaihtelee yhtiön mukaan noin 1 – 1,5 voltin välimaastossa pelistä riippuen.
Lähteet: Robert Hallock @ Twitter, AMD
Tämähän on se osuus, jota täällä foorumikeskusteluissa tullaan lainaamaan ahkerasti vuoden sisään. Käytännössä noille on alusta asti ostettava kunnon jäähy ja veikkaan jo nyt, ettei 5600X:n mukana tuleva oikein riitä.
”AMD:n prosessoreita käyttäville käyttäjille on tullut tutuksi Windowsiin piirisarja-ajureiden mukana tuleva Ryzen-virranhallintaprofiili, joka parantaa yhtiöiden prosessoreiden toimintaa Windowsin sisäänrakennettuihin profiileihin verrattuna.”
Mitä. Never heard vaikka ollut vuosia AMD:n prossu. 🙂
Muistaakseni menee sentään automaagisesti päälle kun asentaa ne piirisarja-ajurit
5600X:n tehonkulutus GN:n blender/CB-testeissä oli vakiona vain 67W tasoa, aika paljon vähemmän kuin 3600. Oletin että myös 5600X hakkaisi 88W PPT-rajaan ja siten vakiojäähy olisi lähes käyttökelvoton.
Tuossa joku pyöritteli cinepeliä luupissa ja sai vähän päälle 80C lämpöjä aikaseksi vakiojäähyllä. Avoin testipenkki tosin mutta jäi varaa huonommalle ilmavaihdolle. Itse en voisi käyttää tällä asuksen emolla kun 75C kohdalla vedetään kaikki CPU-lämpöön kytketyt tuulettimet 100%.
Jättivät vastaamatta siihen, milloin niitä halutuimpia prosessoreita saadaan toimitettua lisää.
Jos asentaa. Mites Linux-käyttäjät? Tälläiset pelleilyt yksi syy miksi en vaihda Intelistä. Ei tarvitse mitään ylimääräistä.
Noh, mistäs ihmeestä AMD päivää myöhemmin voisi tietää kuinka paljon noita on tilattu? Ne tulee AMD:lta kuluttajille monen väliportaan kautta.
Mutta tuskinpa noiden myynnissä on kauheasti samanlaista kuin Nvidian 3000 sarjan, halvinta mallia on edelleen saatavilla hyllystä, sen varmaan halutuimman mallin joka on tehty samoista CCX:stä(eli 6+6) ”saatavuutta” on varmaan hieman karsittu tekemällä noita 6 ytimen malleja enemmän.
Onko tuo muuten vahvistettu että noi mallit suurempiytimiset on 6+6 ja 8+8?
Laiteajurit ylimääräisiä? Jo on aikoihin eletty, näyttistäkin vissiin saa käyttää vain Windowsin mukana tulevilla ajureilla?
Eikä se Ryzen-virranhallintaprofiili pakollinen ole, se tekee vain hyvästä prosessorista vielä paremman, koska Windowsin profiilit eivät olleet optimaalisia aiemmille Ryzeneille.
Linux-puolella ei ole ollut tarvetta erilliselle profiilille, siellä hommat on toimineet oikein suoraan.
(ja koska tämä nyt kuitenkin oli nimenomaan Ryzen 5000 -sarjaan liittyvä ketju, niin painotettakoon sitä vielä että sille ei siis ole mitään erillistä profiilia Windowsissakaan)
Näihin virranhallintaprofiileihin lähinnä viittasinkin. Eipä noita emolevyn ajurilevyjä ole koneessa käytetty yli 10 vuoteen.
Tarpeeksi uutta kerneliä jos on ajossa niin hoituu ilman mitään ylimääräisiä.
Eli olet jättänyt potentiaalisesti lukemattomia tietoturva-aukkoja auki, suorituskykyä pöydälle ja ties mitä bugeja. Ei ne valmistajat turhaan ajureitaan päivittele ja Windows Updatesta harvoin saa tuoreita.
Tästä aiheesta voisi melkein aloittaa ihan oman ketjunsa kyllä, eikä keskustella täällä.
Viimeisin AMD-prossu ollut Athlon XP 1800+
Niin? Kyllä Intelilläkin ne piirisarja-ajurit ovat olemassa ja päivittyvät.
Nyrkkisääntönä ollut etten lähde korjaamaan toimivaa. Potentiaalia vain että jokin kusee. Intelin Rapid Storage ajurit mm. hidastaa koko järjestelmän toimivuuden ollessaan asennettuna.
Tarkoittaako tämä että 1,325 v on turvallinen maksimi jännite ja sitten vain voi katsoa että kuinka kovat kellotaajuudet tuolla jännitteellä saa eikä prossun pitäisi hajota?
Sehän on ollut ihan perinteinen linux vehkeiden heikkous since aikojen alku ettei läheskään kaikki virransäästö ja tuuletinhallintavempeleet toimi kuten windowsissa. Näkyy hyvin läppäreissä kun windows vie merkittävästi vähemmän akkua ja saattaa vielä olla äänekäs ja/tai kuuma.
Ei ei ei ja vielä kerran ei.
Se turvallinen jännite riippuu lämpötilasta ja virrasta.
Kävin nyt piruuttaan lataamassa Asuksen sivuilta tuoreimman chipset ajurin ja asensin. Ei muuttunut Windowsin Device Managerin ilmoittama ajurin versionumero mihinkään
Mä en oikein ymmärrä mitä hyötyä näistä jännitelukemista on, okei vakio ja muutama ydin, mutta mihin tarvitset tietoa noista muista jännitteistä, jotka uutisessa mainittiin, vai onko ne vain nice to know ja senjälkeen voit unohtaa ne?
Juurikin näin.
3000 julkaisun aikana oli ihan hitosti ymmärtämättömyyttä siitä että kuinka 7nm prossulle 1,5V voi olla ok ja syitä siihen haettiin sieltä sun täältä ja täysin normaalisti toimivaa korjattiin alivoltittamalla
Yleisin kysymys mulla ois ollu kannattaako päivittää 3950X uuteen. Himotti kyllä mutta, mutta järkevöidyin ja ensin kannattaa päivittää toi mun 1080gtx -> joku uus. Sitten miettiä onko järkevää enää tuo prossu uusia. Kuitenkin ddr5 aika kun tulee niin tähän en ole heti sinkaisemassa vaan pidän tätä konetta mahd pitkään. Kuitenkin tätä ennen oli i5-6600K ja hain nimenomaan hyötyohjelmiin parannusta ja toki pelitkin nopeutu jo.
#Tenux. Menee aika monta vuotta ennenkuin ddr5 on järkevän hintaista, mutta toisaalta sinulla on 1080 ja 3900 joten käytät aika paljon euroja tietotekniikkaan, joten se ei välttämättä ole ongelma.
Mutta muistaen edelliset uudet muistijulkaisut, niin ddr5 paranee muutamien vuosien aikana selvästi ensimmäisistä versioista, vaikka hinnalla ei olisikaan väliä, niin kannattaa ihan sen takia odotella toista tai kolmatta sukupolvea.
3900x on tykki ihan itsessään, jolla pärjää helposti seuraavat nelisen vuotta, luultavasti pidempään, mutta jos haluaa parasta eikä hypätä ddr5 junaan ensimmäisten joukossa 5000 sarja on hyvä vaihtoehto!
Itse päivittelen 5000 sarjaan parin/kolmen vuoden kuluttua kun 8 ytiminen 300 sarjalainen hyvin piisaa siihen saakka. Sitten 5000 sarjalaisella eteenpäin seuraavat 8 vuotta ja hyppää ddr5 junaa siinä vaiheessa tai ddr6 jos sitä on jo ollut saatavilla useampia vuosia 😉
Ymmärsinkö oikein, että 1.5V on ok uusiööe ryzeneille? Katsokaa 7:15 kohasta eteenpäin.
https://youtu.be/3CEFQxsgZ20
Virta-asetuksista ohjauspaneelin kautta.
No se piirisarja ajureiden ryzen virtaprofiili on käytännössä max performance.
Pitää max kellot jatkuvasti, minkä takia itse en sitä käytä.
Ah, itse taas pitänyt aina kiinteitä maksimeja pl. läppärit.
Tuosta on jotain haittaa? Nykyisten AMD:n ytimien virransäästö ei ole kiinni kellotaajuudesta.
Niin tekee mitä?
katso liitettä 476153
No itselläni ainakin R5 1600:lla ja R5 2600 piti kellot ja voltit maksimissa jatkuvasti jos tuo profiili oli käytössä.
Ja jos katsoo mitä profiili pitää sisällään, niin 95% näyttää CPU:lle jonka takia siis pitää kellot sekä voltit ylhäällä.
Tämä ryzen master ohjelma on ainakin minusta parempi amd prosessorille kuin windows oma.
Ainakin power plan osalta.
Itseasiassa ne minimit on 99%, ei 95%. Mutta ei kannata antaa sen hämätä, tai katsella kellotaajuuksia softasta mikä ei osaa niitä näyttää oikein (kuten Task Manager)
katso liitettä 476164
Edelleen, mitä tuosta on haittaa?
Minulla on 2600 ja kokeilin profiilista laittaa 95% minimikellon(3.9GHz koska kellotettu). CPU power package kulutus 14W idlessä. 10% minimikellolla(1.5GHz) 14W. Vanhat säännöt eivät päde enään näissä uudemmissa prossuissa.
Ainakin minä saan laitettua ihan minimi prosessori core arvot 10%-100% suoraan windowsista ohjauspaneeli virrankäyttö
osiosta,eri asia onkin toimiiko.
Ei sitten varmaan mitään…
Pitääkin kokeilla tuolla omalla R7 1700:lla tuota kunhan kerkeän.
Itse en ollut edes tietoinen noista ytimien sammuttelu hommista ja olen toiminut kuten aina ennenkin.
Eli olen pitänyt windowssin balanssi moodia päällä.
Aina oppii jotain uutta…
Niin, mutta Ryzen Master taas ei tee virranhallinnalle mitään. Se on ylikellotussovellus.
Valitettavasti aina ei muista chipset ajureita asentaa, älysin sen vasta tämän keskustelun johdosta.
Laita se tuuletin johonkin muuhun lämpöön biosissa ja minimikierrokset sellaiselle tasolle, että lämmöt pysyy aisoissa. Vaihtoehtoisesti asuksen windows softalla saa kliksuteltua ton 75C rajan pois päältä, mutta toki silloin pitää olla turhaa roskaa aina ajossa kun windows käynnistyy.
katso liitettä 476418
Työpöydällä säästötila, niin lämmöt ei humppaa.
Eilen muistin vaihtaa High Performancen Outer Worldsia pelaessa; 3700x, rx 5700, 1440p.
Adrenalinin mukaan fps nousi 110-120 -> 150. Oletan tuon olevan ka 18h pelaamisesta.
TIlastollisesti lukemat eivät varmasti ole vertailukelpoisia, mutta ainakin osviittaa antaa.
Testasin Ryzen 7 1700:lla nyt uudestaan tuota Ryzen virrankäyttö profiilia ja:
Tässä Ryzen Balanced power plannilla:
katso liitettä 476435
Ja tässä windowsin omalla tasapainoisella:
katso liitettä 476436
Oli kyllä eroa on windowsin oman hyväksi, mutta onko tuolla parilla hattiwatilla mitään väliä onkin aivan toinen kysymys.
Lähinnä noilla on vaikutusta 3000 sarjasta eteenpäin. Jos on joku muu kuin ryzen high performance päällä, niin kellontaajuuksien muutoksissa menee jopa n. 15ms, mutta oikealla profiililla n. 1,2ms. Voi vaikuttaa joidenkin ohjelmien suorituskykyyn.
Sekä Ryzen Balanced että Ryzen High Performance tekevät tuon, ei vain High Performance. Tosin ei noiden kahden profiilin välillä taida juuri mitään eroa muutenkaan olla, minimisyklit 99 vs 100 kai ainut (päälle päin näkyvä) ero
Anandtech on kanssasi eri mieltä:
On the performance profile, the new 5950X looks to behave identical to the Ryzen 3000 series, ramping up to maximum frequency in 1.2ms. On the balanced profile, this is at 18ms to avoid needlessly upping the frequency from idle during sporadic background tasks.
data-unfurl="true" data-result-id="104038" data-url="https://www.anandtech.com/show/16214/amd-zen-3-ryzen-deep-dive-review-5950x-5900x-5800x-and-5700x-tested/5" data-host="www.anandtech.com" data-pending="false">
class="link link--external fauxBlockLink-blockLink"
target="_blank"
rel="nofollow noopener"
data-proxy-href="">
AMD Zen 3 Ryzen Deep Dive Review: 5950X, 5900X, 5800X and 5600X Tested
data-onerror="hide-parent"/>
http://www.anandtech.com
Okei, jotenkin kerenny missaamaan tuon tiedon.
Suosittelen jatkossa lukemaan sen uutisen jonka kommenttiketjussa keskustelee
Nämä on kyllä tiedossa. Mutta ei tarvi tehdä muutoksia kun raja ei ylity, en ole stockijäähyä käyttämässä missään tapauksessa kun melko hyvä tornijäähy löytyy. Jos ei riitä niin se vaihtuu parempaan. Ja minimikierrokset pitää olla tasolla äänetön ja kopan tuuletus parantua kun lämpöä tulee lisää, mitkään kompromissit ei nyt vaan käy.
Juu.
Eikö sekin toisaalta ole kompromissi että koneestä lähtee enemmän ääntä kun sitä rasittaa?
Kommentoi uutista tai artikkelia foorumilla (Kommentointi sivuston puolella toistakseksi pois käytöstä)
Lähetä palautetta / raportoi kirjoitusvirheestä