AMD:n toimitusjohtaja Lisa Su on kertonut Anandtechin tuoreessa haastattelussa, että yritys aikoo valmistaa grafiikkapiirejä 7 nanometrin viivanleveydellä Globalfoundriesin ja TSMC:n tehtailla.
”So in 7nm, we will use both TSMC and GlobalFoundries. We are working closely with both foundry partners, and will have different product lines for each.”
AMD:lla ja Globalfoundriesilla on hyvin tiukka yhteistyösopimus, joka määrittelee, että AMD:n on ostettava tietyin poikkeuksin kaikki mikroprosessorit ja APU-piirit sekä tietty osuus grafiikkapiireistä Globalfoundriesilta.
Tammikuun alussa AMD avasi CES 2018 -messujen yhteydessä tämän vuoden suunnitelmiaan ja kertoi siirtyvänsä Vega-grafiikka-arkkitehtuurin kanssa nykyisestä 14 nanometristä suoraan 7 nanometriin jättäen Globalfoundriesin 12LP-prosessorin väliin (aiemmin 14 nm+). Samassa yhteydessä kerrottiin koneoppimiseen optimoidusta Radeon Instinct ”Vega” 7 nm -kiihdyttimestä, jota odotetaan yrityksen omiin sisäisiin testeihin ja partnereiden testattavaksi vuoden 2018 aikana, mutta Radeon RX -pelinäytönohjaimien päivityksestä ei mainittu sanallakaan.
Tuolloin oletettiin, että käytössä tulisi olemaan vain Globalfoundriesin 7 nm:n prosessi, jonka tuotantokokeilut pyritään aloittamaan tämän vuoden puolivälissä ja massatuotanto mahdollisesti kohti vuoden loppua.
TSMC:n 7 nanometrin piirien riskituotanto puolestaan aloitettiin jo huhtikuussa 2017 ja massatuotanto alkaa tämän vuoden toisella neljänneksellä huhti-kesäkuussa, joten yritys on jonkin verran Globalfoundriesin aikataulua edellä.
CES 2018 -messujen yhteydessä AMD esitti tämän vuoden Premium Desktop -tuoteportfoliossaan ainoastaan Vega 56- ja 64-näytönohjaimet. Diaa voi kuitenkin tulkita myös niin, että siinä esitetään valkoisella fontilla parhaillaan markkinoilla olevat näytönohjaimet sekä punaisella fontilla CES 2018 -messujen yhteydessä esitellyt uutuudet, mutta ei vielä myöhemmin tänä vuonna lanseerattavia tuotteita.
Nähtäväksi jää, tuleeko AMD sittenkin päivittämään Vega-arkkitehtuurin tänä vuonna 7 nanometriin myös Radeon RX -pelinäytönohjaimien osalta.
Nyt sitten nVidia alkaa odottamaan AMD:n julkaisevan tuhnukorttinsa ensin.
Mitenköhän tämä TSMC:n "7nm" teknologia vertautuu pascalin "14nm" teknologiaan? En tuohon nvidian valmistusprosessiin ole sen kummemmin perehtynyt, mutta ilmeisesti tuo TSMC:n 7nm osuu intelin 10-12nm teknologioiden välimaastoon?
Jos aikaisemmin uutisoitu väite ei ole muuttunut, niin tuhnusta puhuminen pelipuolella ei ole pätevä tässä tapauksessa. Laskennassa vefat ovat jo nyt kelvollisia, joten en näe ongelmaa siinä tässäkään suhteessa.
Uskon kun näen. Olisihan se hienoa, että tulisi kilpailua, mutta koska AMD pettää aina, en pidättäisi hengitystäni sitä odotellessani.
Pascal on "16nm". Tuota katsellessa "TSMC 7nm" vaikuttaa paperilla samantasoiselta kuin Intelin 10nm ja selvästi paremmalta kuin "16nm".
Ei tosin kaikkein tuorein vertailu.
Miten paljon tuollainen koneoppimisnäyttis eroaa pelinäyttiksestä? Voiko pienin muutoksin ruveta valmistamaan pelinäyttiksiä?
Niissä saattaa olla jotain vain koneoppimiseen tarkoitettuja laskentayksiköitä vrt. Nvidian Tensor cores. Muuten ihan samaa. Jos dedikoitua pelinäyttistä tehdään niin sitten vaaditaan kokonaan uusi piiri.
Luultavasti noin. Julkaisevat vain ensin laskentakortit, koska niitä voi myydä muutaman tuhannen – muutaman kymmenen tuhannen taalan hintaan, eli selvästi paremmilla katteilla kuin peliprossuja!
Sitten kun 7nm tuotannossa saannot alkavat olla kohillaan voidaan alkaa tehdä peliprossia joista on noita laskentaosia leikattu veke, tai täysin omaa piiriä. Paha arvata ennakkoon. Mutta eikähän 2019 ala saamaan uusia peliohjaimiakin.
Tosiaankin pascaleista vain 1050 ja 1030 sarjat on tuota ns. "14nm" teknologiaa. Isommat kortit 16nm. Ei ole tuosta TSMC:n tuotannosta vielä kuitenkaan tarkempia specsejä vuotanut.
Vegan tapauksessa tosin taitaa olla pelkästään ajurit rajoittamassa pelimaailmaan siirtymistä. Eli tähän ei olisi tulossa pelikäyttöön optimoituja ajureita.
Ei AMDllä ole missään julkaistussa piireissään MITÄÄN koneoppimiseen tarkoitettuja laskentayksiköitä.
AMD on ainoastaan Vegassa mahdollistanut 2*16-bittisen half2- tai short2-vektorin laskemisen yhden 32-bittisen floatin tai intin hinnalla, mutta tämä on iha yhtä lailla pelikorteissa kuin koneoppimiskorteissa.
Ainoa rautaero AMDn koneoppimiskorttien ja AMD-pohjaisten pelikorttien välillä lienee liittimet.
Kaikki muu tulee sitten softasta.
TSMCllä ei ole "14nm" valmistustekniikkaa, ja käsittääkseni kaikki nVidian kortit valmistettaan TSMCllä. TSMC on nimennyt valmistustekniikkansa "16nm" ja "12nm" nimille, ei "14nm" nimelle.
Tarkoitus olikin puhua erilaisista koneoppimisnäyttiksistä yleisesti, sen takia sanoinkin että saattaa olla. Onko noista tulevista AMD:n näyttiksistä jo vuotanut julki niin tarkkoja tietoja että tiedetään niiden koostuvan pelkästään normaaleista shader coreista?
Ei se olisi enää Vega jos siellä olisi jotain tensoriyksiköitä mukana. Ja jos jotain sellaisia olisi tulossa, niitä varmasti hypetettäisiin.
Läppäriohjaimia
Jos 14nm prosessilla tehty grafiikkapiiri syö 100w, onko sama piiri 7nm prosessilla 50 wattia kuluttava? Meneeko liian yksinkertaiseksi? Olisi aikamoinen harppaus.
Aivan liian yksinkertaiseksi. Ensinnäkään 7nm ei ole kaksi kertaa parempi kuin "14nm". Toisekseen tällä hetklellä luvataan "7nm" vievän 60% vähemmän virtaa ja olevan 40% nopeampi kuin "14nm". Molemmat tuskin pätevät samanaikaisesti.
Ei.
Nuo valmistustekniikan numerot on nykyään täysin puhtaita markkinointilukuja, ei mitään oikeita valmistustekniikan mitattavia asioita. Ero noiden prosessen välillä on oikeasti selvästi pienempi kuin markkinointiluvuista voisi päätellä
Ja sinä aikana kun ne eivät olleet puhtaita markkinointilukemia, vaan oikeasti kertoivat valmistustekniikasta jotain, se tuo meni toiseen potenssiin. Eli 65nm kulutti neljäsosan siitä, mitä 130nm.
Ja sen lisäksi, että luvut ovat nykyään markkinointilukuja, hommaa sotkee nykyään myös se, että sekä käyttöjännitteitä että transistorien rajajännitteitä ei ole enää pystytty pienentämään samaa tahtia valmistustekniikan pienentyessä kuin ennen.
Kyllähän tässä kävisi yhteen päivitetty Vega kesä-heinäkuussa viimeisen Lisa Sun lausunnon kanssa, että eivät ole luopumassa pelipuolesta ollenkaan. Jos haluavat olla näkyvällä paikalla pelaajien silmissä ja edes joitakin käyttäjiä haavia leiriinsä, niin järkeä olisi panostaa nyt tähän päivitettyyn Vegaan. En näe ollenkaan mahdottomona ratkaisuna, jos sillä viilataan vain kelloja hieman ylös ja virrankulutusta alas, niin ihan hyvin voi hintakilpailla Voltan kanssa.
En tiedä milllä keinoin, mutta itselleni on jokseenkin selvää, että tulevaisuudessa näytönohjaimien kellot lähentelevät nykyisten prosessorien kelloja. Koska se tapahtuu niin ei varmaan kukaan tiedä. +5-> +10 vuotta niin siellä ollaan ”joka tapauksessa”
-Mikäli se on helpoin tapa saada näyttiksiin vauhtia niin eiköhän se tapahdu, muutenkin ihmettelen miksi näyttisten kelloit on niin matalalia kun vertaa prossuihin??
Mikä niitä jarruttaa ??
Vissiin se, että näyttiksille tarkoitetut laskennat ovat erittäin hyvin rinnakkaistuvia ja sillä ollaan pyritty pääsääntöisesti parantamaan tehoja. Samalla tavalla prossutehoja ollaan nostettu nostamalla kelloja ja yhden säikeen suorituskykyä rinnakkaisuuden sijaa, vaikka sekin on hiljalleen muuttumassa.
Nykyisten näyttisten kellot on kauan sitten ylittäneet vuoden 1997 prosessoreiden kellot.
Mutta näyttikset eivät tule koskaan päsäemään lähellekään aikalaistensa CPUiden kellotaajuuksia, vaatimukset on täysin erilaiset.
Näytönohjaimella ajetaan koodia, jossa on käytännössä rajattomasti datatason rinnakkaisuutta. Tällaisella koodilla suorituskykyä saa halvimmalla ja anergiatehokkaamin lisää lisäämällä rinnakkaisten laskentayksiköiden määrää. Eli esim. AMDllä on Vegassa 64 ydintä joista jokaisella ytimellä on 64 laskentayksikköä, yhteensä 4096 laskentayksikköä
CPUlla taas ajetaan pääasiallisesti koodia, jossa sitä rinnakkaisuutta EI ole juurikaan. Jotta saadaan mahdollisimman suuri nopeus hyvin vähän rinnakkaisuutta sisältävälle käskylle, pitää yhden käskyn tulos olla mahdllisimman nopeasti valmis käytettäväksi seuraavalle käskylle. Eli tarvitaan mahdollisimman nopea kellojakso(suuri kellotaajuus), ja kyky suorittaa mahdollisimman suuri osa käskyistä efektiivisesti yhdessä kellojaksossa.
CPUillakin kuitenkin ajetaan jonkin verran koodia jossa on jonkin verran rinnakkaisuutta, joten monta tällaista yhden ytimen suorituskyyn optimoitua ydintä on laitettu samalle piirille, ja lisäksi ytimien sisälläkin on pikkusen rinnakkaisuutta, samalla tavalla laskettuna nyky-CPUIssa on sentään kaikilla ytimillä yhteensä laskentayksiköitä karkeasti n. suuruusluokassa 100 kpl. (heittelee parikertaisesti suuntaan tai toiseen riippuen laskentatavasta ja piiristä)
Jotta näytönohjaimen kellotaajuus voitaisin (samalla valmistustekniikalla) tuplata, siihen pitäisi suunnitella selvästi pidempi liukuhihna, ja sitä pitäisi myös ajaa suuremmalal jännittellä. Lopputuloksena piirin sähkönkulutus ehkä n. nelinkertaistuisi, suorituskyvyn vain kaksinkertaistuessa. Ja muistikaistakin pitäisi tuplata ja välimuisteja suurentaa, että tästä saataisiin kunnolla iloa irti.
Paljon järkevämpää vaan sen sijaan laittaa vaan näyttikseen entistä enemmän niitä matalalla kellolla toimivia pieniä ja energiatehokkaita laskentaykisköitä.
Kysytään vielä, menee ehkä mielipide puolelle.
Kuinka kauan uskotte menevän aikaa, että Nvidia parhaiden kellottuvien näyttisten kellot on kuluttajien käytössä yli 3 Ghz? Koska 2 Ghz on nykypäivää topissa.
Montako vuotta mahtaa mennä, että nykyisten kuluttaja näyttisten tehot tuplaantuu ?
Onko jotain road mappia ja laskenta kaavoja hyödyistä kun valmistus tekniikka parantuu, osaako joku järkeistää esim jo ketjussa mainittuja 60 % ja 40 %, Eli pitäisikö valmistus tekniikan olla 5 nm luokkaa niin tehot tuplaantuu kun kellot pysyy samassa ?
Niin kauan kun käytännössä kaikki pelaamiseen tarkoitettu kortit menee mainaajille niin ei paljoo jöpötä että mitä messias korttia sieltä on tulossa kummaltakaan valmistajalta. Jos joutuu 400€ kortitsta maksaan 700€ ja odotteleen viikkoja/kuukausia niin luonnollisesti tämä päivitysvimma on ollut aika alhainen.
Joku energiatehokas pienen piilastun piiri joka kelpaa jossain määrin myös pelaajille lienee mahdoton yhdistelmä?? 150-200mm2 piirejä kun tuolla 7nm prosessilla ainakin saisi ihan mukavasti yhdestä wafer kiekosta ja saattais jopa tyydyttää osittain sekä peli että louhinta puolta.
Muistakaa: AMD pettää aina*
* ainakin GPU-puolella. CPU puolella alkaa näyttää huomattavasti paremmalta. Tosin, eiköhän sielläkin tulla rysähtäen alas Kellerin ollessa nykyään Teslalla :/
Hankala uskoa, ellei inteliltä tule jotain mikä räjäyttää pankin.
Näyttispuolella AMD on kyllä viimeisten vuosien ajan esitellyt lähinnä dioja ja lupauksia paremmasta. Mutta tuotokset ovat ollee lähinnä surkuhupaisia vs. Nvidia. Prossupuolella taas lento on ollut jopa parempaa kun on odottanut ja tuleekin siinä suhteessa vanhat Ahtlon ajat mieleen. TR:llä olen nyt muutaman kuukauden surruutellut ja pakko sanoa että hyvin toimii;)
No en nyt sanoisi noinkaan. Itse omistan nyt nvdian 1070 mutta kyllä Vega 56 tai Vega 64 kelpaisi helposti tuon korvaajaksi. On niissä sen verta enemmän vääntöä!
Eli hyviä graffakorttia AMDkin on julkaissut. Se että kaikki ulosmsaatu menee mainaajille on sitten asia ihan erikseen.
Tuntuu joillain lukijoilla aivot menevät heti lukkoon jos puhuu muusta cpu, gpu, soc valmistajasta kuin siitä omastaan. Itse olen aina arvostanut enemmän hinta laatu suhdetta ihan riippumatta valmistajasta. Ja hyvin on vaihdellut se paras bang for the buck eri leirien välillä vuosien saatossa ja hyvä niin!
Muistanko oikeen TSMC on 16nm ja 12nm. Tuo 14nm on Samsung?
Jos puhut glofon käyttämästä 14nm-prosessista, niin muistit https://www.globalfoundries.com/sit…oundries-14nm-collaboration-press-release.pdf
Developed by Samsung and licensed to GLOBALFOUNDRIES
On kyllä aika valikoivaa muistia, juu, NVIDIA ohitti GCN:n energiatehokkuudessa pari sukupolvea sitten (Maxwell) ja tarjoaa absoluuttisella skaalalla nopeampia DX11-näyttiksiä, mutta ei se nyt kilpailijan edelleen nopeista ja DX12-puolella ja laskentatehtävissä paremmin kynsiään näyttävistä vehkeistä millään mittapuulla "surkuhupaisia"
TSMC:n "12nm" piti alun perin julkaista 16nm nimellä, mutta kilpailijoiden 14nm:n vuoksi se uudelleen nimettiin 12nm:ksi. GloFolta tuleva 12nm piti olla niin ikään 14nm alunperin mutta koska kilpailijalla on nyt 12nm niin GloFo vaihtoi prosessin nimeä.
Alkuperäinen GloFon 14nm (14LPP) oli Samsungilta lisensoitu, tuosta 12nm-versiosta ei ole varmuutta onko Samsungilta vai jatkokehitetty GloFolla vai mistä on kyse.
Kaikkien "nm" lukemien ympärille voi lisätä lainausmerkkejä, ne on vaan markkinointitermejä eikä kuvaa oikeasti prosessin kokoa.
"1nm"-prosessia odotellessa. Mitähän nimitystä käytetään oikeasta 1nm-prosessista, jos sellasta oikeasti joskus saadaan ulos…
Eiköhän se tule olemaan xx pm eli pikometri
SemiWiki.com – 14nm 16nm 10nm and 7nm – What we know now
Tuoltapa näitä teknologioita voi käydä vertailemassa, jos porukkaa kiinnostaa.
Eli 7 nm vastaa aika hyvin Intelin 10nm jne… No than hyvä, näyttää että puntit tuolla saralla tasoittuu ainakin joksikin aikaa.
Olisi tosi kiva nähdä vaikka a75 tulokset kaikilla noilla prosesseilla! Mutta tuskin niin koskaan pääsee käymään.
Ainakin vega näytönohjaimet hyötyvät 7nm valmistuksesta kun saavat pahimmat kompastuskivet korjattu (lämpö, virrankulutus).
Vielä kun saavat hintatason kilpailukykyisemmäksi voidaan odottaa nvidian uusien ohjaimien julkistusta.
Kuitenkin Amd:llä menee oikeaan suuntaan tällä hetkellä ja toivotaan että suunta jatkuu ylöspäin että saavat kirstun pohjalle jotain jäämään tulevaisuutta ajatellen.
Voisitko perustella vai pitääkö epäillä trolliksi?
Petos – Wikipedia
Ei tuo kaikkiin kompastuskiviin auta:
1) DX11-ajurit (tai siis niiden yhden säikeen CPU-suorituskyvyn tarve; nVidian ajurit on paremmin monisäikeistetty).
Tähän toki auttaa se, että uudet pelit pääpiirteiltään pelit koodataan käyttämään DX12aa tai Vulkania, ja vanhat alkaa muutenkin pyöriä kuitenkin tarpeeksi hyvin.
2) Vega 10(56/64)-piirillä ROPien määrä. Mutta näitä voi tulla uuteen piiriin enemmän.
3) Jos ROPien määrä tuplattaisiin Vega 10stä, mutta muistikaista pidettäisiin ennallaan, sekin voisi käydä vähiin. Tosin juuri taisi samsung julkaista nopeampia 2.4 Gbps HBM2-muisteja jotka ratkoisi aika hyvin tätä kaistapullonkaulaa ilman tarvetta levvntää muistiväylää(lisätä pinojen määrää).
Trolli tai mielipide, mutta Petos? Hohhoijaa. :confused:
tulispa voltaa 7nm :greedy: