
Apple on pitänyt netissä ”Scary Fast” -otsikolla julkaisutilaisuuden uusimman sukupolven Mac-tietokoneille sekä uusille M3-perheen järjestelmäpiireille. M3-sarjaan julkaistiin kerralla odotetut M3, M3 Pro ja M3 Max -mallit, jotka valmistetaan TSMC:n 3 nanometrin luokan prosessilla.
Applen mukaan uudet M3-perheen järjestelmäpiirien uuden sukupolven grafiikkaohjain edustaa yhtiön historian suurinta loikkaa grafiikka-arkkitehtuurien saralla. Se tukee uutta Dynamic Caching -teknologiaa, kiihdytettyä säteenseurantaa sekä mesh shading -ominaisuutta. M3-perheen grafiikkaohjainten kerrotaan olevan jopa 2,5 kertaa niin nopeita, kuin M1-perheen vastineilla, joskin siihen on laskettu mukaan säteenseurantakiihdytyksen avut. Muutoin GPU:n luvataan tarjoavan M1:tä vastaavaa suorituskykyä vajaalla puolella tehonkulutuksella tai 65 % parempaa suorituskykyä maksimikulutuksella.
Uusi Dynamic Caching -ominaisuus allokoi GPU-muistia kullekin sovellukselle reaaliajassa juuri sen verran, kuin ne tarvitsevat, eikä se vaadi kehittäjiltä lisäpanostusta. Ominaisuuden luvataan parantavan suorituskykyä merkittävästi, mutta mitään suoria lukuja yhtiö ei tarjonnut.
Prosessoripuolella uusien tehoydinten kerrotaan olevan 30 % nopeampia kuin M1:ssä ja 15 % nopeampia kuin M2:ssa, kun energiatehokkaissa ytimissä eroa on 50 ja 30 %. Käytännössä maksimitehonkulutuksella prosessorin luvataan olevan jopa 35 % nopeampi, kuin vastaava M1, ja kykenevän vastaavaa kykyyn M1:n kanssa puolella sen tehonkulutuksesta.
Tekoälykiihdytyksen osalta uuden sukupolven piirien luvataan olevan 16-ytimisellä NPU:llaan jopa 60 % nopeampia, kuin M1-vastineensa, mutta M2-perheeseen verrattuna ero jää 15 prosenttiin. Mediayksikköä on puolestaan päivitetty AV1-purulla, mutta pakkauspuolelta AV1:tä ei vielä löydy.
M3-perusversio on varustettu yhteensä kahdeksalla prosessoriytimellä ja 10-ytimen GPU:lla sekä maksimissaan 24 Gt:n muistilla. Prosessori rakentuu 25 miljardista transistorista. M3 Prossa prosessoriydinten määrä on kasvatettu 12 ytimeen, GPU:n 18 ytimeen ja maksimimuistimäärä 36 gigatavuun. Transistoreja tämän toteuttamiseen on tarvittu 37 miljardia kappaletta. Jopa 92 miljardista transistorista rakentuvassa M3 Maxissa prosessoriytimiä on 16, mutta GPU-ytimiä jopa 40. Muistia M3 Maxilla on käytössään täydessä konfiguraatiossa jopa 128 Gt.
Lähde: Apple
On toi jo hyvän tovin toiminut (ehkä kuukausia), mutta taisi vaatia jonkun "insider jäsenyyden", jotta saa heidän testi imaget jne.
Itse en käytä tota kun yhden softan (jota kehitän) testaamiseen, joten en kyllä osaa yhtään sanoa, että onko toi käyttökelpoinen mihinkään muuhun.
Tarvitsee. VMWare toteuttaneet sen jollain emuloidulla ohjaimella jolle sillä on omat ajurinsa. Tai sitten käytetään basic graphics adapteria jossa ei ole mitään kiihotuksia yhtään mihinkään ja on puhdas softaratkaisu että saadaan kuva ruudulle.
Ei saada, Metal-rajapinta ei tue Windowsia.
Apple tuskin avaa rautaansa kenellekään, koska nyt on koko pinkka kätevästi omissa näpeissä. MacOS myy Applen omia palveluita ja softaa, App Storea, iCloudia jne. Windows taas myy Microsoftin palveluita ja softaa mistä Apple ei saa pennin pyörylää ja huonoa mainetta kaikista mahdollisista Windowsin ongelmista.
Vai sittenkin että windows ei tue metal-rajapintaa? Kai ton apin sais näkymään virtuaalikoneelle ihan näppärästi ilman kummempia koettelemuksia.
Eli MS vois toteuttaa dx -> metal käännöskerroksen ja antaa sen wmwarelle käyttöön? Vai onko se sittenkin wmwaren pöydällä tehdä tuki?
Toimii siis kuitenkin jopa direct x applella. Hieno homma.
Ei kai noita myydä vaan ne on ilmaiseksi saatavilla preview-hengessä?
EDIT vaatii että on siinä insider-ringissä ja sitten avaa vielä ne beta-mahdollisuudet niin pystyy lataan, oli mullakin Win11 M1 Prolla Parallersin avulla mutta haluaisin natiivin version.
Ehkä se sit toimii jo natiivin lailla kun pääsee pois jostain insider beta -vaiheesta.
Ja taitaa olla aika ot jo, mutta mitä etua koet että natiiviversio toisi? Esim. grafiikkahommat toimis paljon paskemmin, koska apple ei mitään dx ajureita ole kirjoittamassa, siinä missä virtuaalikoneella saadaan helposti dx->metal käännöskerros ja korkea suorituskyky.
No en siis halua buutata konetta ja sitten vielä käynnistää erikseen Win11 Parallersin kautta. Ja imeehän se resursseja/akkua tuollainen virtualisointikerros pakosti.
Grafiikkahommissa ei ole minulle mitään merkitystä M1 kanssa koska käytän sitä vain surffailuun/office-puolen touhuihin.
Laittaa vaan kannen kiinni kun ei käytä niin ei tarvi boottailla turhaan, konetta saati virtuaalikonetta. Virtualisointikerros ei pahemmin resursseja käytä ja overheadi on tyypillisesti varsin mitätön, parin prosentin luokkaa. Isoja ongelmia suorituskykyyn tulee vasta jos yrität jotain kovalevyintensiivistä softaa käyttää. Tuo siis jos virtuaalikoneen kovalevy ei ole natiivisti virtuaalikoneen käytettävissä.
Nojoo en nyt muutenkaan Maccia buuttaile kovinkaan usein mutta silti häiritsee ajatus että on ylimääräinen hallintakerros välissä. Lisäksi virtuaalikerrokselle pitää dedikoida osa koneen resursseista (muistista & coreista) ja ne ovat sitten pois varsinaiselta käyttikseltä jos tekee taustalla jotain.
Natiivi olisi huomattavati parempi.
Nuohan sama porukka, eli nykyiset Windows-iPhone käyttäjät. Ei iPhone-Mac käyttäjiä enää tarvitse houkutella Macien pariin.
Tai jos tarkoitin Windows käyttäjillä porukkaa joka ajaisi pääkäyttiksenä Windowsia Applen raudalla, niin todella pieni niche tuo on aina ollut, myös silloin kun Bootcamp tuli Intel Maceille.
Eikö tuo osaa dynaamisesti niitä hallita?
Itseä ainaki ärsyttäisi jatkuvasti boottailla konetta käyttiksen vaihtamisen yhteydessä, vs. että klikkaa vaan haluamansa softan käyntiin ja se siitä virtualisoidusti vaan käynnistyis natiivisoftan tavoin.
Entä jos applen rauta osoittautuu selvästi paremmaksi, mutta windows on suositumpi käyttöjärjestelmänä. Olisi hienoa, jos windows toimisi natiivina maceissä. Toinen toive olisi, että ipad pro:hon saisi natiivina win/macOS, jotta sillä voisi korvata läppärin, mutta se ei taida liittyä tähän aiheeseen.
Joo tarkoitin juuri tota jälkimmäistä, eli Mac + Windows. Ja yleisesti ottaen, Applehan melkein rippas ysärillä, jolloin ihan kaikki kivet oli käännettävä ja tukea haettava mm. Windowsista. Nämä kaikki asiat tavalla tai toisella varmasti johtaneet siihen että mäkeille tuli tuo Bootcamp aikanaan. Nyt vuonna 2023 Apple on vähän eri iskussa.
Toki pakko kyllä mainita, että mulla on nykyään x86 pelirautaa ainakin osittain bootcampistä johtuen, kun pääsin windows pelaamisen makuun tuon ansiosta.
katso liitettä 1202244
Geekbench Search – Geekbench
First Benchmark Results Surface for M3 Chip in New Macs
http://www.macrumors.com
M3 Max: 16 CPU cores
M2 Ultra: 24 CPU cores
katso liitettä 1202486
Geekbench Search – Geekbench
M3 Max Chip Around as Fast as M2 Ultra in Early Benchmark Results
http://www.macrumors.com
M3 Ultraa ei ole vielä julkaistu.
Hyviä tuloksia. Tasoissa kellotetun 7950x työpöytäprossun kanssa. Parempaa ei siis läppäriin saa, vaikka kuinka yrittäis. Nopein työasemaläppäri markkinoilla.