
Applen Craig Federighi ja Greg Joshwiak puhuivat Eurooppaan tulevasta USB-C-yleisliitännästä Wall Street Journalin podcastissa ja käytännössä vahvistivat yrityksen siirtyvän Euroopan komission vaatimusten mukaisesti USB-C-liitäntään. Apple ei edelleenkään haastattelun mukaan ole suoranaisesti iloinen Euroopan vaatimuksista, vaan pitäytyy aiemmassa mielipiteessään, jonka mukaan pakotteet hidastavat kehitystä.
Haastattelijan kysyessä USB-C-liitännän iPhoneihin ilmestymisen ajankohtaa Joswiak vastaa Euroopan määrittävän aikajänteen, eli lupauksia aikataulusta yritys ei antanut. Vastauksen perusteella voitane kuitenkin olettaa, että liitäntä olisi puhelimiin todella tulossa, eikä Apple siirry ainakaan toistaiseksi pelkästään langattoman latauksen tukemiseen.
Lähteet: Wall Street Journalin podcast Twitterissä, Techradar
Ja kommenttisi iPhoneen USB-C liittimen vaihtamisen laitteen korjaamisen yhteydessä osoittaa, ettet ehkä ymmärrä mistä puhut
"Kaikki kaapelisi." Ihan kuin normaalilla käyttäjällä olisi enemmän kuin yksi tai ihan maksimissaan kaksi laturia. Noiden vaihtaminen ei mikään hirveä urakka ole, ei nyt tehdä kärpäsestä härkästä.
Ja jos Apple ottaa USB-C:n pakolliseksi vain pariksi vuodeksi, on se typerä veto Applen suunnalta. Ellei Magsafe pääse samaan hyötysuhteeseen tavallisen latauksen kanssa, on sen käyttäminen ainoana latausmuotona typerää energian tuhlaamista.
Aikamoinen ruutuaddikti saa olla, jos ei voi vuorotellen ladata esimerkiksi kuulokkeita ja puhelinta.
Johan puhelinvalmistajat jättävät laturit pois pakkauksista, joten mitä selität?
Nyt kirjoittelet hieman huolimattomasti ilman tarkempaa ajattelua. Ei se tarkoita, että on ruutuaddikti, jos pitää yhtäaikaa ladata vehkeitä. Esim. pariskunnalla voi olla sen verran hektinen ja kiireinen päivä/viikko, että kertakaikkia aikaa ladata päivittäisiä käyttölaitteitaan ei ole kuin vasta kotiin tultua illalla, jolloin lataustarve iskee samaan aikaan huolimatta siitä onko ruutuaddikti vai ei. Ja jos perheessä on useampi ihminen, niin tuo vielä kertautuu.
Ja vaikka laturit on jätetty pois pakkauksista, niin kaapeleita ei.
Joka on sekin ihan ok. Varsinkin kun USB standardiin kuuluu jatkossa ilmoittaa siinä kaapelissa se latausnopeuskin niin vähentää senkin osalta ongelmaa aika reilusti.
Kyllä valmistaja mielellään jättää myös latauskaapelin pois tuotteista jatkossa, riippuen vähän tuotteesta. Eihän pattereitakaan enää välttämättä tuotteen mukana tule ja eiköhän kehitys mene eteenpäin vastaavasti.
Mutta tuotteen hinta pysyy samana, jolloin kaapelista tulee lisäkulu. Joten tästäkin näkökulmasta tämä on kuluttajille haitallinen uudistus.
Totta, tavallisella kuluttajalla on varmaan keskimäärin se yksi laturi. En näe tässäkään kohtaa mitään suurempaa ympäristöhyötyä liittimen vaihdosta. Puhelimen mukana tulee edelleen se sopiva kaapeli ja sinänsä aivan sama ympäristöhaitta siitä tulee, oli sitten Lightning tai USB C. Lightningin tapauksessa ehkä marginaalisesti pienempi haitta johtuen fyysisesti pienemmästä koosta.
Ympäristöhyöty kasvaa hieman, mikäli puhelimen mukana ei toimiteta sitä kaapelia. Mutta tässäkin kohtaa on hyvä muistaa, että uuden iPhonen tyypillinen ostaja on ennestään iPhonen käyttäjä (markkinaosuuksiin pohjautuen), joten hänellä on todennäköisesti Lightning-kaapeleita ennestään viimeisen kymmenen vuoden ajalta. Androidista iOS:ään siirtyviä on vähemmän, joten Lightning-kaapeleita ostetaan vähemmän verrattuna siihen, että vanhat iPhone-käyttäjät ostavat USB C -kaapeleita vaihtaessaan uudempaan iPhoneen.
Suuremman ympäristöhaitan aiheuttaa kuitenkin laturit ja Apple on tovin käyttänyt USB C -latureita.
Et näe ympäristöhyötyä, että kuluttaja pystyy lataamaan kaikkia laitteitaan (kuulokkeet, puhelin, tabletti) samalla laturilla ja johdolla, vs. tilanne, jossa jokainen tarvitsee omansa (MicroUSB, Lightning, USB-C)? Nyt korvaa sana "kuluttaja" sanoilla "miljardit kuluttajat."
Höpöhöpö. Maailmassa on muutakin arvokasta kuin ne muutamat eurot lompakon pohjalla.
Näen kyllä ympäristöhyödyn, mutta edelleen mulla on oletuksena ne huhut, että Apple luopuu kokonaan fyysisestä liittimestä lähivuosina. USB C ei ole tässä ajassa yleistynyt muissa kodin tuotteissa (esimerkiksi niissä partakoneissa), ja tulevan iPhonen ostaja omistaa ennestään todennäköisemmin jo Lightning-kaapelin kuin USB C -kaapelin.
Mikäli fyysinen liitin pysyy puhelimessa, niin USB C on tietenkin järkevä kehityssuunta iPhonessa.
Ongelmana on että usb c on kalliimpi valmistaa, ja kaikki <100€ elektroniikka tuotteissa marginaalit pieniä.
" mobile phones, tablets, digital cameras, headphones and headsets, handheld videogame consoles and portable speakers, e-readers, keyboards, mice, portable navigation systems, earbuds and laptops that are rechargeable via a wired cable, operating with a power delivery of up to 100 Watts, will have to be equipped with a USB Type-C port. "
Eli kaikki tuotteet mitkä ei ole listattu tulee käyttämään halvempia kaapeleita ellei sitten kuluttajat valitse kätevämpiä usb c tuotteita tarpeeksi usein ja vaikka niillä olisi korkeampi hinta.
Olisiko jonkinlaista lisäinformaatiota tuosta eu:n seuraavasta askeleesta proprietaryn rajoittamisessa. Todella loistavaa ja varsinkin jos näemme softakehitykseltään avoimen iPhonen.
Oma lukunsa on sitten liittimen takana oleva piiri. Jokainen TB laite ja kaapeli toimii myös USB-C laturina mutta jokainen laturi tai kaapeli ei toimi TB kanssa. Esimerkiksi töissä lataan puhelimen läppärin TB3 telakalla.
Suhtaudun skeptisesti avoimempaan softaan. Nykyisissä iOS-sovelluksissa on toki rajoitteensa, mutta edelleenkin monesti huoliteltu toimivuus, käyttömukavuus, yksinkertaisuus, turvallisuus ynnä muut tekijät Android-sovelluksiin verrattuna myötävaikuttavat Applen suosioon. Mikäli iOS ja App Store olisi Google Playn kaltainen villilänsi, niin laatuvaikutelma putoaisi välittömästi ainakin omasta mielestä. Laatuvaikutelma putoaa jo siinäkin, jos Apple alkaa tuputtamaan mainoksia Storessa. Itse ostan aina sovelluksistakin Pro-versiot, jos vain pääsee mainoksista eroon.
Jos haluaisin avoimen alustan ja mahdollisuuden vaikka toiseen sovelluskauppaan, niin mikä estäisi minua ostamasta Androidia? Ei tietääkseni mikään. Tämän takia en oikein ymmärrä puhetta jostain App Storen monopoliasemasta. iPhonen markkinaosuus on kuitenkin vain 20% luokkaa älypuhelimista. Harvemmin iOS käyttäjät muutenkaan huutelevat avoimen sovelluskaupan ja avoimen sovelluskehityksen perään. Sovelluskehittäjätkin ovat käsittääkseni ihan tyytyväisiä tilanteeseen ja suurin osa sovellusten tuottamista kassavirroista tulee iOS:n puolelta.
EU:n päätöshän koski standardoituja latausportteja, mutta omasta näkökulmastani USB-C:n suurin ongelma ovat nuo keskenään erilaiset kaapelit. Päältä päin on mahdotonta sanoa, mitkä ovat kaapelin speksit (USB 3.0, USB 3.1 Gen 1, USB 3.1 Gen 2 jne), kulkeeko virtaa 3A vai 5A ja mitä protokollia / alternate modeja kaapeli tukee (HDMI, Thunderbolt 3, DisplayPort).
Monia kuluttajia varmaan houkuttelevat halvat kiinalaiset USB-C -kaapelit, jotka eivät välttämättä ole standardin mukaisia ja joita käyttämällä voi hypoteettisesti aiheuttaa vahinkoa laitteilleen. Tai ei ymmärretä sitä, miksi Applen 3 metriä pitkä aktiivinen USB-C / Thunderbolt 4 -kaapeli maksaa 159 dollaria, kun alelaarista saa passiivisen USB-C kaapelin parilla eurolla.
(Sitten on tietysti sekin, että USB-C -kaapelit ovat molemmista päistään usein identtisiä, mikä tekee USB-A / USB-B -kaapeleista tutun host/device (master/slave) -jaottelun vaikeammaksi. USB-A / USB-A -kaapelithan olivat standardin vastaisia, hyvästä syystä. Jos yhdistän kaapelilla tabletin ja puhelimen, mitä tapahtuu? Alkaako tabletin akku ladata puhelinta vai puhelimen akku tablettia? Vai onko muodostettava yhteys pelkästään tiedon siirtoa? Laitteiden välinen kädenpuristus tapahtuu softatasolla, mikä voi olla vähän epäselvää.)
Ai ei? Sonyn puhelimien mukana ei tule edes kaapelia.
Tuo turvallisuus on monesti ihan vain illuusio. Kyllä applen sovelluskaupastakin on löytynyt saastuneita softia. Se asia jossa apple on melko ylivoimainen on käyttäjien uskollisuus. Siihen ekosysteemiin on lukkiuduttu ja karsinan ulkopuolinen maailma pelottaa kaiketi. Monopolit eivät ole Euroopassa niin ihannoituja kuin Amerikassa, jossa rikkaiden rikastumiselle pitää olla mahdollisimman vähän rajoitteita.
Itse asiaan palatakseni USB-C tuo mahdollisuuden vihdoin hyvälle latausnopeudelle (tosin pakottaen käyttämään silloin laadukkaita akkukennoja) ja tuskin tulee pääsemään magsafe tai mikään johtimeton lataus hyötysuhteessa mielekkäälle tasolle, että sillä voisi langallisen liitännän poiston perustella. Tosin huono hyötysuhde tai moni muukaan seikka tuskin saisi keskimääräistä apple käyttäjää moittimaan applea kun "paketoisivat" sen uudeksi mullistavaksi ominaisuudeksi.