io-tech otti tuoreeltaan esituntumat Sonyn IFA-messuilla julkaisemista älypuhelimista.

Sony esitteli IFA-messujen lehdistöpäivänä odotetusti kaksi uutta high-end-älypuhelinta, Xperia XZ1:n ja Xperia XZ1 Compactin. Kyseessä on seuraajat vuosi sitten samassa tapahtumassa esitellyille Xperia XZ- ja X Compact –malleille. Piipahdimme heti julkaisun jälkeen Sonyn messuosastolla ja tutustuimme lyhyesti molempiin uutuuksiin.

Käymme tässä jutussa läpi Xperia XZ1:n ja XZ1 Compactin ensituntumia ja siitä heränneitä fiiliksiä. Kattavammat testiartikkelit ovat luvassa syksyn myötä, kunhan saamme laitteista testikappaleet.

 

[read more=”Klikkaa ja lue koko juttu” less=”Piilota teksti”]

Xperia XZ1

Xperia XZ1 on ulkoisesti varsin tutun näköinen kapistus, sillä se noudattaa hyvin pitkälti samaa muottia, jota Sony on käyttänyt muissa viimeaikaisissa lippulaivamalleissaan. Kädessä XZ1 tuntuu ehkäpä hieman edeltäjäänsä solakammalta, kiitos 0,7 mm ohentuneen rakenteen. Kokonaisuus on tukevan tuntuinen, eikä elä mainittavasti väänneltäessä. Kuten Sonyllä on jo pidempään muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta ollut tapana, myös XZ1 on varustettu IP65/68-tason suojauksella vettä ja pölyä vastaan.

Kuvassa XZ1 on rinnakkain tuuman kymmenyksen suuremmalla näytöllä varustetun Nokia 8:n kanssa. Ulkomitoiltaan (148 x 73,4 x 7,4 mm) Sony on hieman pienempi, mutta pienemmästä näytöstä johtuen näytön ja ulkomittojen välinen suhde on Nokialaistakin heikompi 68,6 %. Jostain syystä Sony on onnistunut kasvattamaan XZ1:n pituutta kahdella millillä ja leveyttä 1,4 mm:llä edeltäjämalli XZ:aan nähden, joka on vastoin kuluvan vuoden kapeareunaisten älypuhelinten trendiä.

Toisin kuin XZ:ssa, XZ1:n kyljet ja päädyt eivät ole enää muovia, vaan samaa alumiinia muun kuorirakenteen kanssa. Puhelimen oikeaan kylkeen on sijoitettu tuttuun tapaan sormenjälkitunnistin sekä erillinen kameranäppäin, joka kuuluu myöskin Sonyn tavaramerkkeihin.

Rautapuolella XZ1:ssä on tarjolla kuluvan vuoden high-end-puhelimelle varsin tyypillinen kattaus, eli Snapdragon 835 –järjestelmäpiiri, neljä gigatavua RAM-muistia ja 64 Gt UFS-tallennustilaa. LTE-verkon kanssa kommunikoidaan jopa Cat.16-luokan nopeuksilla. 5,2-tuumainen IPS LCD –näyttö tukee HDR-värintoistoa ja Full HD –tarkkuutta. Positiivisena ja maininnan arvoisena seikkana Sony tuo XZ1:n markkinoille suoraan uudella Android 8.0 Oreo –käyttöjärjestelmällä varustettuna.

XZ1:n takakuori on mattapintaiseksi viimeisteltyä alumiinia ja se jatkuu yhtenä saumattomana kappaleena puhelimen kylkiin sekä aina näyttölasin reunoille asti. Kylkien pyöristys on miellyttävä ja puhelin istuu siltä osin mukavasti kouraan. Takakuoren alle piilotettu akku on harmillisesti pienentynyt edeltäjämallista ja sen kapasiteetti on nyt 2700 mAh. Akku tulee Quick Charge 3.0 –pikalatausta USB Type-C 3.1 –liitännän kautta.

XZ1:n takakamera sijaitsee tutulla paikalla takakuoren vasemmassa ylänurkassa ja sen metallinen kehysrengas on aavistuksen takakuoren pintaa korkeammalla. LED-salaman ja sensoreita sisältävän saarekkeen Sony on siirtänyt kameran alta takakuoren yläreunaan. Kamera on sama suurikennoinen (1/2,3”) 19 megapikselin Motion Eye –kamera, jonka yritys esitteli alkuvuodesta XZs- ja XZ Premium –malleissaan. Sen parina on f2.0-aukkosuhteen vakaimeton objektiivi ja kamera pystyy taltioimaan lyhyitä pätkiä 960 FPS hidastusvideota.

 

Xperia XZ1 Compact

Muotoilullisesti Xperia XZ1 Compact aiheuttaa pienen flashbackin, sillä se näyttää hyvin samanlaiselta vuosi sitten esitellyn X Compactin kanssa. Rakenne on valitettavasti edelleen muovia, mutta se näyttää ja tuntuu onneksi varsin hyvältä, eikä elä tai natise väänneltäessä. Muotoilu tuntuu kädessä miellyttävältä, sillä takakuori kaartuu yhtenäisenä laitteen kylkiin ja pitkien sivujen reunat on pyöristetty. Isona plussana Sony on palauttanut XZ1 Compactiin IP68-vesisuojauksen, joka jostain syystä puuttui X Compactista.

Ulkomitoiltaan (129 x 64 x 9,3 mm) XZ1 Compact on nykymittapuulla piristävän ja näppärän pienikokoinen laite. Sony on onnistunut kaventamaan laitetta millillä ja ohentamaan 0,2 mm X Compactiin nähden. Tämän ansiosta näytön ja ulkomittojen välinen suhde on Sonyn Compact-mallien historian paras – 70,7 % – joka on muuten huvittavasti myös parempi, kuin suurikokoisemmassa XZ1-isoveljessä.

Teknisiltä ominaisuuksiltaan hieman keskiluokkaan kallistuneen X Compactin jälkeen Sony on liikkunut XZ1 Compactin kanssa jälleen high-endimpään suuntaan. Tästä kertoo jo Snapdragon 835 –järjestelmäpiiri, joka edustaa markkinoiden huippua. RAM-muistia löytyy aiempaa enemmän, eli neljä gigatavua, mutta tallennustilan suhteen Sony on pysytellyt valitettavasti samassa 32 gigatavun lukemassa, kuin muutamassa aiemmassakin sukupolvessa. 600 euron puhelimeen se alkaa olla nykypäivänä vähänpuoleisesti.

IPS LCD –näytön koko on pysynyt edelleen kompaktissa 4,6 tuumassa ja toisin kuin moni olisi toivonut, Sony on päättänyt pitää myös resoluution ennallaan 720 x 1280 pikselissä. Täten pikselitiheydeksi muodostuu nykymittapuulla varsin alhainen 319 PPI, joka terävänäköinen pystyy jo havaitsemaan pienenä kuvan pehmeytenä sekä pikseleiden erottumisena.

XZ1 Compactin takakuori on siis mattapintaista muovia ja se on muotoiltu pyöristettyjä pitkiä sivuja lukuun ottamatta täysin tasaiseksi. Myös puhelimen päädyt ovat muovia, vaikka niihin onkin tehty metallia muistuttavat kiiltävä reunakoristukset.

Takakuoren alla sijaitseva 2700 mAh akku on saman kokoinen kuin suuremmassa XZ1-sisarmallissa sekä parin edellisen sukupolven Compact-malleissa. Sitä voi pitää mukavan kokoisena laitteen kokoluokka huomioiden. Akku tukee Quick Charge 3.0 –pikalatausta USB Type C –liitännän kautta. Valitettavasti USB-liitännän datansiirtonopeus on kuitenkin 2.0-standardin mukainen.

XZ1 Compactin takakamera on sama 19 megapikselin Motion Eye –yksikkö, joka löytyy XZ1:stä sekä Sonyn muista tämän vuoden lippulaivamalleista. Täten myös sen ominaisuudet ovat identtiset kyseisten mallien kanssa. Edeltäjämalliin nähden kameran megapikselimäärä on tippunut neljällä, mutta samalla pikselikoko on kasvanut, koska sensori on edelleen 1/2,3-tuumainen.

XZ1- ja XZ1 Compact –mallien uusiin erikoisominaisuuksiin lukeutuu mielenkiintoinen 3D Creator –sovellus, joka mahdollistaa ihmisten ja esineiden 3D-mallintamista kameran avulla. Malleista muodostuvia tiedostoja voi hyödyntää esimerkiksi 3D-tulostuksessa. Testikappaleissa ominaisuudesta oli jostain syystä näytillä vain esittelytila, joten en päässyt messuosastolla tutustumaan skannaukseen käytännössä. Tutkimme ominaisuutta kuitenkin syvällisemmin laitteiden varsinaisessa testiartikkelissa.

Sonyn IFA-uutuuksista Xperia XZ1 hieman yllätyksettömältä julkaisulta, joka tarjoaa yrityksen tyylille uskollisesti vain varsin maltillisia uudistuksia edeltäjämalliin nähden. Olisi ollut mukava nähdä XZ1:ssä esimerkiksi Sonyn näkemys kapeareunaisesta näyttödesignistä.

Uusi XZ1 Compact puolestaan tuo selkeämpiä ja monien toivomia parannuksia edeltäjämalli X Compactiin nähden, jonka myötä se vaikuttaakin herättäneen kiinnostusta io-techin lukijoissa sekä pienikokoisten puhelimien ystävissä. Onkin mielenkiintoista päästä testaamaan XZ1 Compactia käytännössä myöhemmin tänä syksynä.

Molemmat uutuusmallit tulevat kauppoihin jo syyskuussa ja niiden hinnoiksi on kerrottu varsin kilpailukykyiset 699 ja 599 euroa. Plussana laitteissa on valmiina uunituore Android Oreo –käyttöjärjestelmä.

[/read]

This site uses XenWord.
;