
Huawei on julkaissut juuri odotetun tiedotteensa Yhdysvaltain kieltolistaukseen ja sen seurauksena keskeytyneeseen Google-yhteistyöhön liittyen:
”Huawei on tehnyt merkittäviä panostuksia Androidin kehittämiseen ja kasvuun maailmanlaajuisesti. Yhtenä Androidin keskeisimmistä globaaleista kumppaneista Huawei on työskennellyt tiiviisti Androidin avoimen lähdekoodin alustan parissa kehittääkseen ekosysteemin, joka on hyödyttänyt sekä käyttäjiä että koko toimialaa.
Huawei jatkaa tietoturvapäivitysten ja huoltopalvelujen tarjoamista nykyisille Huawei- ja Honor -älypuhelimille ja -tableteille, mikä kattaa sekä kuluttajille toimitetut että vielä varastossa olevat tuotteet maailmanlaajuisesti.
Huawei jatkaa turvallisen ja kestävän ohjelmistoekosysteemin rakentamista tarjotakseen parhaan kokemuksen kaikille käyttäjille ympäri maailman.”
Yritys ei siis ottanut vielä kantaa tarkempiin yksityiskohtiin, mutta kertoo tietoturvapäivitysten ja huoltopalveluiden jatkuvan nykyisille jo kuluttajille toimitetuille sekä varastoissa oleville laitteille. Google ilmoitti jo aiemmin, että Google Play -kauppa ja Play Protect -palvelu jatkavat toimintaansa kaikissa nykyisissä Huawein puhelimissa. Sama koskee ilmeisesti myös konserniin kuuluvan Honorin puhelimia. Odotamme vielä Honorin virallista kommenttia asiaan.
Tälle väitteelle jos vain saisi jonkin luotettavan lähteen. Olisi aika ajankohtaista tietää jos tosiaan noin on, kun tälle ajatukselle en ole itse ainakaan löytänyt yhtään lähdettä -foorumikeskusteluja toki asiasta on löytynyt
Ei tuo tunnu missään Googlen 140 miljardin euron vuosi liikevaihdossa, jos siitä muutama miljardi menee, josta voittojen osuus on 35 miljardia euroa vuosittain. Google voi myös helposti kasvattaa tulostaan lopettamalla muutamia tuotekehitys hankkeitaan.
Asian verifioiminen on helppoa etsi puhelimesi asetuksista google play services disabloi se käytöstä ja katso sovellus kerrallaan kokeilemella miten moni sovellus lakkaa toimimasta. Vähintään sovellusten automaattinen päivittyminen ei enää toimi, mutta pahimmillaan sovellukset eivät toimi ollenkaan. Tosin jossain puhelinmalleissa Google Play service ei voi edes poistaa käytöstä, koska se katsotaan välttämättömäksi prosessiksi. (tai sitten puhelin on koodattu silleen, että se pakko käynnistää google play servicen uudestaan vaikka sen olisi poistanut käytöstä varsinkin roottaamattomissa puhelimissa ei välttämättä onnistu tuon kilkkeen täydellinen disablointi)
Mitään virallisia lähteitä et tule löytämään asiasta, koska sattuneesta syystä Huawei ja Kiinalaiset ovat asiasta ihan hys hys. Vastaavasti Googlellakaan ei ole intressissä tiedotella asiasta kauhukuvia, jotka eivät välttämättä edes toteudu. Voit miettiä asiaa vaikka sitä kautta jos olisit itse yrittäjä ja olet saamassa suurta asiakasta, jota ilman ajaudut konkurssiin niin soittelisitko kaikki asiakkaat ja potentiaaliset asiakkaat läpi ja kertoisit kaikkille, että olemme kohta menossa konkurssiin?
Lisäksi täytyy nyt ymmärtää, että eihän tuo Huawein jättämä aukko katoa mihinkään, vaan sen täyttää joku muu valmistaja. Eli Androidia myydään lopulta saman verran, kuin nykyäänkin. Sama homma Qualcommin jne komponenttien kanssa.
Ark OS ulkona Kiinassa 2019 loppupuolella ja muualla 2020… näinköhän:
Huawei says its Android OS replacement launch date is still undecided [Updated] | TechRadar
Ei noita varteenotettavia korvaajia juurikaan ole.
Tuo nyt on taas täysin mielipidekysymys. Omasta mielestä Huawei ei ole varteenotettava.
Meinaatko että nyt osa ihmisistä jättää luurin kokonaan ostamatta kun huaweita ei saa?
Kiina uhkaa lopettaa harvinaisten maametallien viennin Yhdysvaltoihin – vaikeuttaisi kokonaisten teollisuudenhaarojen toimintaa
Kiinan mahdollinen vastaisku onkin kertaluokkaa isompi. Kohta voi alkaa miettimään että uskaltaako ostaa myöskään yhdysvaltalaisten firmojen tekniikkaa.
Hieno homma jos Kiina pistää pökköä pesään.
Kemia-lehdessä on tuollainen hyvä artikkeli harvinaisista maametallaista. Sivulla 3 on lueteltu mihin niitä tarvitaan:
https://www.kemia-lehti.fi/wp-content/uploads/2013/02/kem112_maametalli.pdf
Tuo on hyvä ukaasi. Pistää vauhtia noiden metallien louhimiseen muualtakin.
Kaivosten avaaminen ja rikastusprosessin saaminen toimimaan taitaa viedä useamman vuoden. Toki pitäisi myös olla se malmiesiintymä josta sitä haluttua mineraalia löytyy riittäviä määriä.
Rare earth elements aren’t the secret weapon China thinks they are
Varmaan jo nyt on korvaavien laitosten toteutus jo käynnissä. Sitten kun joidenkin metallien kohdalla varastot on loppu ja uutta tuotantoa ei ole vielä käynnissä, tulee hankalaa.. Japanihan tämän sai tuta 2010.
Kyseisessä artikkelissa haastateltu apulaisprofessori Eugene Gholz on politiikan tutkija.
Kirjoittanut artikkelin "Rare Earth Elements and National Security".
Mahdollisesti se on ihan puhdasta propagandaa ettei harvinaisen maametallien vientikiellolla olisi juuri mitään vaikutuksia. Tarkoituksena vain uskotella näin ettei vastapuoli turvautuisi viimeisen päälle tehokkaaseen vientikieltoon.
Minulla ei riitä osaaminen arvioimaan asiaa. Mielenkiintoista seurata mitä tapahtuu.
Gholz käsitteli asiaa raportissaan jo 2014 eli vuoden 2010 jälkimainingeissa, jolloin Kiina edellisen kerran esti harvinaisten maametallien viennin (maailma ei silloinkaan lakannut, btw). Sikäli vähän omituinen vähättely, kutsua propagandaksi. Ettei sitä nyt viimeisen päälle tehokkaaksi voine kutsua?
EDIT: Lisätään nyt vielä dataa asian tiimoilta.
Minulla ei riitä osaaminen arvioimaan sitä onko kyseessä propaganda vai ei ja kyseisen artikkelin luotettavuutta.
Artikkelin alussa lukee kuitenkin noin:
"The Council on Foreign Relations takes no institutional positions on policy issues and has no affiliation with the U.S. government. All views expressed in its publications and on its website are the sole responsibility of the author or authors."
Em. lauseesta voisi päätellä että muillakin tulee mieleen tuollaisesta raportista ensimmäisenä mieleen sana propaganda kun kiistävät sen itse heti kättelyssä.
Kyseinen henkilö on politiikan tutkija. Koulutus on kuitenkin hyvä ainakin koulujen osalta kun filosofian tohtorin tutkinto M.I.T. koulusta:
Eugene – Gholz // Department of Political Science // University of Notre Dame
Itse kaipaisin kuitenkin kaivosteollisuuden asiantuntijoita akateemisesta maailmasta ja yritysmaailmasta kertomaan siitä miten nopeasti ja millä volyymeillä korvaava harvinaisten maametallien kaivannaisteollisuus saataisiin pystyyn Yhdysvalloissa.
Suomen kaltaisessa maassa se vienee luokkaa 10 vuotta tai enemmänkin aikaa ennen kuin malmiesiintymästä päästää kaivos käynnistämään – jos edes päästään. Siinähän menee vuosia jo siihen suunnitteluun. 10 vuotta vilahtaa kun on sitten kaikenlaista YVA-prosessia ja lupa-prosessia ja lupien valitusprosessia Vaasan hallinto-oikeudessa, KHO:ssa, EU-tuomioistuimessa ja Euroopan ihmisoikeustuomioistuimessa jos kaivos sattuu jonnekkin saamelaisten pyhälle porolaitumelle. Käsittääkseni pari vuotta siinä menisi vaikka kaikki lupa- ja ympäristövaikutusten arviointiprosessit ja oikeusprosessit sivuutettaisiin jollakin sotalailla tai muulla erillislailla.
Jos tulee pulaa harvinaisista maametalleista ja niitä riittää Yhdysvalloissa esimerkiksi 20 prosentia siitä mitä nyt käytetään, niin eiköhän se sotaleluteollisuus napsaise ensin osansa päältä ja esimerkiksi GE firma saa niitä sairaalan magneettikuvauslaitteiden valmistukseensa. Kulutuselektroniikkateollisuudelle jää sitten ne mopen osat jos edes niitäkään.
Mahdollisesti Yhdysvalloille harvinaisten maametallien vientikielto on pahempi kolaus mitä Kiinalle se että Huawei kaatuisi konkurssiin.
Tuota, tuo on normaali disclaimer jokaisessa CFR:n julkaisemassa rapsassa, kun kyseessä on kuitenkin ajatushautomo. Jenkeissä CFR:ää syytetään liiallisen globaalin integraation ajamisesta. Siksi toisekseen, tuo linkkaamasi artikkeli on vertaisarvioitu.
Ja mitä Gholziin tulee, löytyy häneltä myös materiaalitekniikan tutkinto (B.S., Materials Science and Engineering, June, 1992) ansioluettelosta.
Jep ei kukaan tuttuni tai sukulaiseni, joka oli juuri nyt Huawein kohun ollessa pahimmillaan jättänyt android puhelinta hankkimatta sen takia, että Huawei on vaikeuksissa jos tarve uudelle puhelimelle oli. He vain ostivat jonkun muun valmistajan android puhelimen kuin Huawein. Nykyään vaihtoehtoja on suhteellisen paljon. Joten ihan samat tulon se Google saa vaikka älypuhelimet valmistaa joku muu kuin Huawei.
Jos älypuhelimen haluaa hankkia, niin iOS:n ja Androidin yhteinen markkinaosuus on luokkaa 99 prosenttia:
Usage share of operating systems – Wikipedia
Eipä siinä ole juuri vaihtoehtoja normaaleille Pihtiputaan mummoille kuin valita jompi kumpi noista jos haluaa että myös ne sovelluksetkin toimivat jotka muillakin toimivat ja vielä ilman erikoista säätämistä.
Jos Huawei tippuu pois vaihtoehdoista, niin onhan niitä android puhelimien valmistaja muitakin useampia kuin itsellä on sormia ja varpaita.
Jos haluaa vähintään 2018 vuonna tai sen jälkeen myyntiin tulleen iPhonen ostaa niin taitaa halvinkin malli maksaa sen 700-800 euroa. Vastaavan suorituskyvyn yhtä tuoreet androidit taivat maksaa alkaen puolet vähemmän.
Hinnan vuoksi se iPhone ei välttämättä ole mikään vaihtoehto suurimmalle osalle suomalaisista. Toki rahat sen ostoon saisivat kasaan, mutta pitävät sitä liian kalliina kun halvemmallakin pärjää.
Onko tämä nyt niin, että Kiinasta louhitaan metalleja, vai jalostetaan? Jos jalostetaan, problem solved melko äkkiä.
Tässä kauppasodassa pitää kuitenkin muistaa se, että Kiina on kehitysmaa jossa tuotetaan halvalla tavaraa. Tuotanto voidaan kovin helposti siirtää muualle ja sitten tuleekin kommareille itku pitkästä ilosta.
Löytyykö Lucakselta muuten SKP:n jäsenkirja kaapista? 😀
Peltsii, sekä että kä. Siellä on tällä hetkellä suurimmat louhintaoperaatiot menossa, koska kyseisten maametallien louhiminen on asteen verran enemmän luontoa raiskaavaa toimintaa ja muualla maailmassa kyseisten resurssien hinta laski, kiitos asteen aggressiivisemman kiinalaisen hinnoittelun tuossa apropoo 20 vuotta takaperin. Lisätään soppaan vielä Yhdysvalloissa tapahtuneet tiukennukset kyseisten metallien louhinnassa (taisi saada ainakin jossain vaiheessa thoriumin kanssa samantasoiset käsittelyvaatimukset), niin soppa oli aikalailla valmis.
Ongelma taitaa olla se, että kiinalaiset yritykset omistavatkin kaivokset kaiketi myös ja niiden yritysten väkisin pakottaminen luovuttamaan tuotantonsa tulkittaisiin Kiinassa kutakuinkin avoimena sodanjulistuksena.
Näin siis jos kiinalaisomisteinen kaivos sattuisi olemaan vaikka Afrikassa.
Hinta/laatu on ollut huippua. Nova 3 maksoi talvella 300e, enkä minä ainakaan keksinyt parempaa vaihtoehtoa.
Mielessä on käynyt.
Toivottavasti muut valmistajat pääsee nopeasti samalle tasolle kameroissa.
Itsellä Huawein viritykset jää pois harkintalistalta jo sen takia ettei PC:hen kytkeminen onnistu ilman HiSuitea.
Ihan normaalistihan nuo (kuten ~kaikki Androidit) toimii massamuistitilassa
Mistä lähtien? Honor 8:n aikaan ei ainakaan vielä toiminut.
Ja helpoiten langattomasti KDEconnectilla tai GSConnectilla
No enpä tiedä mutta monta vuotta jo on toiminut kun kytkee koneeseen ja kattaa sieltä massamuisti/tiedonsiirtotilan päälle.
Pitäisi toimia tuossakin.
Voinko kysyä, miksi on hienoa?
Huawein ahdinko on herättänyt jopa huomattavan paljon sympatiaa.
En silti ymmärrä että asian eskaloituminen olisi kenenkään etu, tai mitään hurrattavaa.
Kiinan kannattaa muistaa että USA on sen suurin asiakas.
Minä näen USA:n toimet vain suurvallan päätöksenä että 5G verkot länsimaissa Huawein rakentamana on turvallisuusriski jota ei siedetä, ja Huawei jyrättiin siksi. Mikään ei viittaa siihen että USA:n hallinnolla olisi haluja eskaloida asiaa muihin yrityksiin tai muille toimialoille.
Eihän se mukavaa ole kun suurvalta piirtää viivan omalla päätöksellä hiekkaan, että tästä ei mennä, mutta sitä on realpolitik.
Pakostahan tässä käy mielessä että onko Huawein tuotteet oikeasti riski vai ei, todisteita tuollaisesta en ole nähnyt eikä varmaan moni muukaan, mutta nyt kun mielikuva asiasta on luotu niin luottamus on mennyt suht pysyvästi.
Eipä toiminut missään mitä jouduin tukemaan yritystasolla.
Jännä. Itseäni ei pelota yhtään, vaikka huawei makoilee käyttöä odottamassa. Onhan siellä kuitenkin Android sisässä, joka varmasti vaikoilee itsessään jo ihan tarpeeksi. Se että laite on saatavissa vakoilemaan ohjelmistopäivityksellä, niin mikäpä eletroninen vempain ei olisi?
Yhdysvallat käyttäytyy kuin joka maailman omistaja vaikka maan väkiluku edustaa jotain neljää pilkku jotain prosenttia maailman väestöstä.
Hienoa se on kun joku vetelee tuollaista sikailijaa nokkiin niin että tuntuu.
Entäs USA:n talous, sotilaallinen voima, tiede, kulttuuri…?
No niin käyttäytyy. Mutta noin käyttäytyisi mikä tahansa siihen kykenevä suurvalta, jos uskoo että oma turvallisuus on edes potentiaalisesti pitkällä tähtäimellä uhattuna. No, ehkä toinen presidentti olisi saanut tuohon kulumaan 3 vuotta. Ei Trump tätä ole keksinyt, hän on kyllä sopiva väline aiheuttamaan "blunt trauma" jos hänet saadaan uskomaan asiaan.
Minä nyt en ole mikään neuvomaan Kiinaa, ei kukaan täällä ole. Mutta ajatuksena, measured response voisi olla:
– vastatoimet jotain suurta USA:laista yritystä kohtaan. Joku jossain ehdotti Coca-Cola Co [emoji3]
– omistusjärjestelyjen aloittaminen Huawein osalta, kohti yritystä joka on läpinäkyvämpi, ja tekee selvän ja näkyvän pesäeron Puolueeseen. Tätä kautta yritys voisi kehittyä salonkikelpoiseksi länsimarkkinoille pitkällä tähtäimellä.
Yhdysvaltojen talous perustuu nykyään kauppaan ja palveluihin. Lisäarvo mitä tuo joku Kiinassa teetetyn roinan myynti moninkertaiseen hintaan on pieni tai paitojen peseminen toisille.
Sotilaallista voimaa Yhdysvalloilla on ja se on ollut maailman johtava sotilasmahti ainakin toisesta maailman sodasta lähtien ja on edelleen. Kansainvälisessä kaupassa se sotilaallinen voima ei taida niin paljoa auttaa ja sen rahoittaminen vaatii todella paljon rahaa ja muita resursseja ja ne ovat sitten pois muualta.
Tieteen taso on Yhdysvalloissa kyllä hyvällä tasolla maan Top30 yliopistojen osalta ja esimerkiksi lääketeollisuuden ja IT-alalla on todellista huippuosamista. Sitä en tiedä onko Eurooppa tai Japani esimerkiksi tieteen tasossa niin paljoa perässä Yhdysvaltoja vai onko lainkaan. Yliopistojen maailman ranking listalta top5 joukosta löytyy kaksi yliopistoa Euroopasta ( CWUR 2018-2019 | Top Universities in the World Shanghai Ranking)
Yhdysvaltojen kulttuuri taitaa olla aika pitkälti eurooppalaista tuontitavaraa alunperin.
Yhdysvaltojen asema maailman johtavana suurvaltana taitaa olla pian mennetty eikä se enää sillä tasolla ole suhteessa muihin kuin vaikkapa 1990-luvun alussa.
Älä nyt käytä esimerkkinä sattuman tuomaa täysin poikkeavaa ajanjaksoa, jolloin USA olisi voinut luult konventionaalisesti sotia loppua planeettaa vastaan.
Schwartzkopf pyysi 1990 presidentiltä 7 armeijakunnan Saksasta Persianlahdelle. Pentagonissa meni donitsit väärään kurkkuun ja kahvit pitkin näppiksiä kun kuulivat. 7 Core (lievästi pyöristäen) = USAn maavoimat.
He pystyivät siihen, koska vastustajat oli hävinneet myymään univormujaan päältään turisteille Berliinin kaduilla.
Kiinaan ja sen suoraan vaikutuspiiriin on siirretty myös todella rajusti ja suureltaosin ihan sen huippuelektroniikan valmistustakin, lisäksi kiinalaisilla taitaa olla melkoisesti valtaa USA:n velkoihin, joten jos lähtevät vyöryttämään usella rintamalla, niin varmasti vaikuttaa vuoden kuluessa rajusti.
Tietysti juuri mitään ei tapahdu esim viikossa..
Mutta jos tuolla otetaan ja pistetään kunnolla kova kovaa vastaan, niin kannattaa varautua esim tietokoneiden osien rankkaan hinnannousuun ja saatavuusongelmiin..
Voi olla, että mahdolliset päivitykset kannattaa tehdä nyt..
Voi olla, että mahdolliset päivitykset kannattaa tehdä nyt..
—————————–
enemminkin sanoisin että kysyntälama kumoaa tuon oletuksen.
Suomalaisten kannattaisi muistaa etteivät puhelimet toimi ilman verkkoa
Saamelaisilla ei ole eikä sinne ole edes luvattu 5G yhteyksiä
Verkoissa on 3 toimittajaa
Nokia joka on Kiinalaista kuraa
Erickson joka on vanhentunutta kuraa
Huaweiii joka on aitoa kiinalaista laatua
Tästä maasta löytyy tuhansia Huaweii modeemeja joilla netti toimii , noi oli operaattorien ykköstarjouksia vielä hetki sitten
3 tuttuani oli ostamassa P30 pro ja 2 niistä osti iPhonen, kun kohu tuli, joten kyllä se on Googlen tuloksesta pois, mutta kokonaistuloksessa ei näy pikkuhilut.
Onhan tuo aika kumma juttu, että täälläkin moni tuntuu puolustelevan tuon kommunistisen diktatuurin vakoilupuhelimia. No vasemmisto on mitä on mutta hyvä, että järkevä maailma taistelee tätä syöpää vastaan.
Ja sitten on me, jotka elää ilman foliohattua, haluaa parhaan kameran tai parasta hinta/laatua.
Enkä suoraan sanottuna välittäisi vaikka joku kiinalainen näkisi minun sivuhistorian tai sijainnin. Google näkee ne jo nyt.
Tervettä ja silleen. En suostu uskomaan sekuntiakaan, etteikö tässä olis kyse Kiinan valtion subventoimasta touhusta.
Aika samoilla ajatuksilla, tuo vakoiluvouhotus alkaa tuntumaan jo hieman väkinäiseltä.
Ongelma ei ole vain sinun sivuhistoriasi ja sijaintisi, vaan esimerkiksi työpaikkasi työsähköpostit, jotka saattavat tulla luuriisi.
Ja näyttöjä tästä? Muuten on vain sitä kuuluisaa foliohattuilua.
Löydän äkkiseltään vain googlen kaupasta ladattujen sovellusten skannailevan posteja. Viimeisimpänä se taksikuitteja postista etsivä taustaprosessi, joka jakoi kuittien hintatiedot eteenpäin kilpailijalle.
Kyllä onnistuu kamojen siirto Honor 8:lla ilman hisuitea.