
Huawei on julkaissut juuri odotetun tiedotteensa Yhdysvaltain kieltolistaukseen ja sen seurauksena keskeytyneeseen Google-yhteistyöhön liittyen:
”Huawei on tehnyt merkittäviä panostuksia Androidin kehittämiseen ja kasvuun maailmanlaajuisesti. Yhtenä Androidin keskeisimmistä globaaleista kumppaneista Huawei on työskennellyt tiiviisti Androidin avoimen lähdekoodin alustan parissa kehittääkseen ekosysteemin, joka on hyödyttänyt sekä käyttäjiä että koko toimialaa.
Huawei jatkaa tietoturvapäivitysten ja huoltopalvelujen tarjoamista nykyisille Huawei- ja Honor -älypuhelimille ja -tableteille, mikä kattaa sekä kuluttajille toimitetut että vielä varastossa olevat tuotteet maailmanlaajuisesti.
Huawei jatkaa turvallisen ja kestävän ohjelmistoekosysteemin rakentamista tarjotakseen parhaan kokemuksen kaikille käyttäjille ympäri maailman.”
Yritys ei siis ottanut vielä kantaa tarkempiin yksityiskohtiin, mutta kertoo tietoturvapäivitysten ja huoltopalveluiden jatkuvan nykyisille jo kuluttajille toimitetuille sekä varastoissa oleville laitteille. Google ilmoitti jo aiemmin, että Google Play -kauppa ja Play Protect -palvelu jatkavat toimintaansa kaikissa nykyisissä Huawein puhelimissa. Sama koskee ilmeisesti myös konserniin kuuluvan Honorin puhelimia. Odotamme vielä Honorin virallista kommenttia asiaan.
USAn hallitus tekee päätöksiä sen mukaan, mitä esim. NSA tietää.
Tässä on aika suurella todennäköisyydellä NSA löytänyt huawein luureista backdoorin tai useampia.
On kuitenkin heille parempi olla kertomatta kaikille sen/niiden yksityiskohtia, koska hekin voivat mahdollisesti hyödyntää samaa backdooria muiden vakoilemiseen.
:facepalm:
… Miten kuvittelisit sen huawein käyttiksen hyvin matalalla tasolla, ehkä jopa laiteajureissa olevan backdoorin löytäväsi?
Se ei todellakaan hyppäytä mitään permissions-dialogia että "hei, saanko lukea postisi?" kuten normaalien user-tason softien tarvii tehdä.
Aika reipas oletus tuo. Kyllä siellä päätökseen vaikuttaa paljon myös oman teollisuuden (=omien ) etujen ajaminen ja ihan myös puhdas mutu.
Jos siellä olisi oikeasti löydetty takaovia, niin ne julkaisemalla olisi helposti pilattu H:n diilit myös Euroopassa ja muutenkin haitattu Kiinan kauppaa huomattavasti. Nyt on sitten tyydytty kiristämään muistaakseni esim Saksaa muuten, joka on paljon tehottomampaa ja aiheuttaa muita ongelmia.
"Katsokaa nyt itse, omista laitteistanne, tuollainen siellä on, tuo on selkeästi tarkoituksellinen."
Nyt puhuttiin ohimennnen telnet clentistä, joka on monessa laitteessa muutenkin vakiona. Vanhemmissa edelleen käytössäkin.
Eihän niitä ole pakko huaweilla lukea jos liikaa jännittää.
Eihän niitä ole pakko huaweilla lukea jos liikaa jännittää.
Eli mutuilet foliorulla päässä. Mahtaa elämä olla ahdistavaa tuollaisella asenteella.
Eli mutuilet foliorulla päässä. Mahtaa elämä olla ahdistavaa tuollaisella asenteella.
Google kerää "vähän" tietoja..
Huolehdi yksityisyydestäsi: Mitä Google tietää sinusta ja miten voit itse vaikuttaa siihen
Google kerää "vähän" tietoja..
Huolehdi yksityisyydestäsi: Mitä Google tietää sinusta ja miten voit itse vaikuttaa siihen
Misäthän omasta teollisuudesta nyt oikein puhut?
Huawein kanssa kilpailee eniten sellaiset firmat kuten Samsung, Sony, Xiaomi, Nokia, Ericsson. Mikään näistä ei ole amerikkalainen firma.
Ainoat jenkkifirmat jotka tulee mieleen Huawein kilpailijoina on Apple ja Motorola, mutta käytännössä hyvin harva ihminen valitsee applen huawein sijaan, huaweista siirrtytään muihii android-luureihin (joiden valmistajat eivät ole jenkkiläisiä). Ja motorolan markkinaosuus on joka tapauksessa nykyään hyvin pieni.
Jos joku puhui jotakin telnet-clientista hän oli pihalla siitä, mitä puhui.
Huawein jossain vanhoissa reitittimissä oli telnet-serveri pyörimässä.
Misäthän omasta teollisuudesta nyt oikein puhut?
Huawein kanssa kilpailee eniten sellaiset firmat kuten Samsung, Sony, Xiaomi, Nokia, Ericsson. Mikään näistä ei ole amerikkalainen firma.
Ainoat jenkkifirmat jotka tulee mieleen Huawein kilpailijoina on Apple ja Motorola, mutta käytännössä hyvin harva ihminen valitsee applen huawein sijaan, huaweista siirrtytään muihii android-luureihin (joiden valmistajat eivät ole jenkkiläisiä). Ja motorolan markkinaosuus on joka tapauksessa nykyään hyvin pieni.
Jos joku puhui jotakin telnet-clientista hän oli pihalla siitä, mitä puhui.
Huawein jossain vanhoissa reitittimissä oli telnet-serveri pyörimässä.
Kannattaa ottaa huomioon, että ei tässä varmaan ole kyse pelkästään älyluureista, vaan verkkoteknologiasta (ja teknologiasta yleensäkin). Ja uskon kyllä, että esimerkiksi Samsung, Sony, Nokia ja Ericsson ovat tiukasti Yhdysvaltain talutusnuorassa siinä mielessä, että pääsy noiden valmistajien laitteisiin saadaan aika helposti tavalla tai toisella. Päästään käsiksi tuotantoketjuun, NSA:n myyrät pääsevät tekemään kohdistettuja hyökkäyksiä yrityksen infran kautta, on pääsy sisäiseen tietoon paikkaamattomista haavoittuvuuksista jne. Huawei pyrkii ja onnistuu suojaamaan itseään aivan eri tasolla länsimaalaisia hyökkääjiä vastaan.
USA on ollut pitkään siinä asemassa, että se vakoilee kaikkea ja kaikkia. Hyökkäykseen Huaweita vastaan riittää se, että tuo asema on uhattuna. Voihan niissä Huawein tuotteissa(kin) takaovia olla, mutta näillä tiedoilla sitä on mahdotonta arvioida. Se, että niistä ei ole vuotanut julkisuuteen mitään konkreettista tietoa viittaa siihen, ettei niitä välttämättä olisi. Toki ensisijaisesti NSA pyrkii käyttämään niitä haavoittuvuuksia itse, mutta nyt aikaa on jo kulunut sen verran ja asia niin laajasti tiedossa, etteivät ne enää luultavasti olisi käyttökelpoisia ja suurin hyöty saataisiin tuomalla ne julkisuuteen.
Aiemmin spekuloin sillä että Huawei tuottaa niin hyvin että se voi ostaa teknologiaa omaksi. Tämä on varmasti suurin uhka.
Tuossa teille jutun juurta.
The NSA Has Inserted Its Code Into Android OS, Or Three Quarters Of All Smartphones
Tätä oon itsekin pohdiskellut että mikä se realistinen tilanne on tossa yliopistojen ränkingissä. USA:sta löytyy tämän listan mukaan esim. 30 parempaa yliopistoa kun Saksan paras. Luulisi että niillä olisi siis todella iso etumatka vaikka taloudessa. Mutta kuitenkin vaihtotase on vahvasti kallellaan Saksan puolelle.
USA:ssa saa jotain verohyötyjä ilmeisesti jos lahjoittaa rahaa yliopistolle.
Applekin riittää ja on selvää, että NSA:n sekä USAn vakoilukoneiston on huomattavan vaikea päästä muuten vaikuttamaan huaweihin, joten mustamaalaus on oikein hyvä vaihtoehto.
Niin, Sitä serveriä on varmasti käytetty, että siihen on päässyt kehitysvaiheessa kiinni ja telnet serveriä on käytetty perinteiseti esim kytkimissä, jotta niitä on päässyt säätämään. Monasti on ollut vaihtoehtona esim nettisivu hallintapaneelille. Ja hyvä vaihtoehto on toisinaan ollutkin joillekin vanhentuneille JAVA kikkareille..
Eiköhän tuo ole edelleen ainankin kehitysvaiheessa melko yleinen työkalu. Eikä siis mitenkään ihmeellinen löydös jostain firmiksestä.
Itseasiassa muistaakseni muutama viikko sitten tutkiskelin uutta palomuuria, jossa oli telnet saatavissa päälle ja sitten hallintaportin kautta vai oliko jopa sisäverkon portin kautta pääsi sillä..
Telnet server oli ennen suunnilleen kaikissa maailman tietokoneissa. Ainakin unix- ja linux-puolella.
Telnet ei ole Huaweille mikään salaisuus on dokumentteja löytyy netistäkin:
Example for Configuring Telnet Login – S9300, S9300E, and S9300X V200R011C10 Configuration Guide – Basic Configuration – Huawei
Telnet taitaa toimia edelleen esimerkiksi itsellä Enigma2 pohjaisesa digiboksissakin.
Edit. Luin väärin :dead:
Ilmeisesti nyt on jatkettu honor 20:n mainostamista? Olisiko paniikki menossa ohi
katso liitettä 234064
katso liitettä 234063
Google Pixeleineen myös.
Motorolan omistaa nykyään Kiinalainen Lenovo. Motorolan puhelinten kehitys tehdään jenkeissä, mutta puhelinten valmistuksen tekee Lenovo Kiinassa. Tosin myös Appen puhelimet ja iso osa komponenteistä valmistataan Kiinassa.
Luultavasti alkaa tapahtua, Toshiban tappiot LNG bisneksessä voi heijastua SSD ja NAND hintoihin myös.
Toshiba unloads Texas LNG business in sale to Total
Kuva LNG laivasta 🙂
Beijing threatens own blacklist to counter Huawei ban
1.6.2019 China raises tariffs on US goods amid esclating tensions
Käytetyillä Huaweilla alkaa olla Lumian kohtalo.
Secondhand Huaweis receive cold shoulder in Japan
Myös Kiinassa ja Malesiassa suunnitellaan, tuskin paljon USAssa tehdään.
Jotain näennäistä kuten Huawein pudotustestit Tampereella.
Motorola Solutions opens state-of the art R&D center in Penang | Motorola Solutions
MOTOROLA Research and Development Center
Huawei Suomi julkaisi eilen seuraavan tiedotteen:
Tuo "toimii jatkossa normaalisti" on mielestäni hyvin epämääräisesti sanottu ja tiedote ei mielestäni tarjonnut mitään oikeasti uutta, joten pistin hieman lisätiedustelua Huawein viestintäpomolle aiheeseen liittyen, mutta odottelen edelleen vastausta. Uutisoidaan sitten kunnolla, jos on oikeasti jotain uutta selkeää kerrottavaa.
Eikös tuo ole hieman eri sanankääntein täsmälleen sama mitä sanoivat jo kohun alkaessa:
Huawei vastaa: Näin Android-kielto vaikuttaa Huawei- ja Honor-puhelimiin
Huawei kasailee tietoturvapäivityksiä itse, eikä Google ole missään vaiheessa sanonutkaan, että Play Services tultaisiin poistamaan wanhoista luureista, ainoastaan päivitysten loppumisesta on puhuttu, ja se lienee vain arvailua kuinka nopeasti tuo aiheuttaa ongelmia.
Edit: Lainaus lisätty.
No melko pitkälti noin tuon itsekin tulkitsin. Siinä määrin ympäripyöreästi muotoiltu, että tuosta pystyy kyllä luistamaan jos tulevaisuudessa tarve vaatii. Siksi kaipaisin vähän tarkennusta noille "lupauksille" ennen kuin viitsin uutisoida niistä ihmisille.
Juu, ja hankala kuvitella että huihai noin ympäripyöreästi muotoilisi jos nyt olisi oikeasti joku käänne tapahtunut, ja päätös Yhdysvalloilta ja/tai Googlelta että vanhojen luurien päivitykset jatkuvat heidän taholtaan normaalisti. Ei olisi oikein Huawei:n interesseissä tuota peitellä, pikemminkin se olisi vilkkuvalla punaisella tekstistillä maksimifonttikoolla tiedotteessa :).
En ole ehkä tarpeeksi perillä asiasta mutta eikö google sanonut heti ennen 3kk siirtymää että vanhat puhelimet toimivat ja google play ja Googlen palvelut jatkaa toimimista näissä?
Täällä tosin itse kukin on kertonut varmana tietona kuinka google play ei enää päivity ja näin ollen ei tule toimimaan.
Itsellä siis kallis huawei ja ei jaksa pelotaa. Jos ei toimi tulevaisuudessa niin vaihdetaan. Totta puhuen aion yrittää saada kaupan purettua mikäli puhelimen oleelliset toiminnot lakkaavat toimimasta
Juu ympäripyöreästi sanoivat, mutta tuo "toimimisen jatkuminen" voi tarkoittaa niin montaa eri asiaa. Google Play Palvelut monimuotoisine sovellusrajapintoineen kehittyy jatkuvasti ja tuohon kehitykseen Huawei ei pääse nykyisellään mukaan, joten tulevaisuudessa tuosta toukokuun 2019 tasolla toimivista Play Palvelut -ominaisuudesta voi aiheutua monenlaisia pienempiä ja suurempia haittoja, jolle Huawei ei pysty tekemään omin päin mitään. Eli on kaksi eri asiaa, että Play palvelut toimii yleisellä tasolla, tai että se toimii kuten sen on ajantasaisesti tarkoitettu.
Mutta joo, ei sen puhelimen takia nyt kannata yöuniaan menettää, eiköhän se pelitä asianmukaisesti vielä pidemmän aikaa, varsinkin jos ajantasaiset Google-päivitykset ei nyt ole aivan se prioriteetti no.1.
Ekasta osasta olen ihan samaa mieltä, ei tämän takia kannata yöuniaan menettää, kun worst case scenario on kuitenkin vain vähän rampautettu luuri tai satasien tappio.
Jälkimmäisen suhteen onnea yritykseen, eiköhän viranomaismääräys lasketa kuluttajansuojalaissa tarkoitetuksi ylitsepääsemättömäksi esteeksi:
"Myyjä ei kuitenkaan ole velvollinen oikaisemaan virhettä, jos siihen on este, jota hän ei voi voittaa, tai jos siitä aiheutuisi hänelle kohtuuttomia kustannuksia. "
Kuten ylläkin kommentoitiin niin kovin ympäripyöreitä lupauksia asiasta johon Huaweilla ei ole mitään vaikutusvaltaa.
Jos Google Play Services päivitykset loppuu niin loppuu joskus kaikki muukin appien päivitys.
Jälleenmyyjät voi vetäytyä P30 Prossa myyntiargumentin super kamerapuhelin taakse.
– kamera on yhtä loistava kuin ennenkin
– puhelut ja nettikin toimii
– ei minkään puljun joka ei päivitä softaa koskaan tarvitse sanoa siitä asiasta yhtään mitään ostotilanteessa.
Jälleenmyyjä vastaa, mutta jos kimpoillaan liikaa, niin käy kuten Jenkeissä. Suosituimpien lippulaivojen lisäksi on myynnissä ehkä OP 6T ja Motot. Mitään muuta ei ole edes saatavilla kivijalasta, ja mallit jotka harmaatuotu, toimintaa ei taataa.
Realistisesti jälleenmyyjä tulee kieltäytymään mistään hyvityksestä jos P30 PRO, jne lopettaa saamasta päivityksiä vuoden päästä.
View 20 on jo hyvitys arvoltaan muutama kymppi Kiva 5 huntin puhelimesta joka melkein uusi. Muut Huawein mallit seuraa perässä.
En tuosta muutamasta kympistä tiedä, mutta onneksi on ainakin käyttöarvoltaan aika paljon korkeampi :tup:
Itselleni hyvitysarvo on täysin merkityksetön. Itsellä siis Mate 20 pro ja ei tarvetta vaihdella jos laite toimii. Ihme kauhuskenaarioita luodaan.
Onko mahdollista että google lopettaisi järjestelmäpäivitykset ja turvallisuus osat mutta jatkaisi olemassa olevien ohjelmien päivitystä?
Jos älykelloni, sykemittarini, youtuben casting telkkariin, nettipankkisoftani ja philips-hue ohjaussovellukseni lopettavat toimintansa, niin aika vähäksi se käyttöarvo romahtaa.
En tiedä kuinka moni softa oikeasti noita play servicesejä tarvitsee, mutta ymmärtääkseni aika moni niistä softista, jotka integroituvat esim. google assistanttiin jne?
Kyllä appien pitäisi kaikkien tietojen mukaan päivittyä normaalisti ja uusia saada ostettua myös. Mutta jos app on tehty käyttäen uudempaa play services kirjastoa niin se ei välttämättä toimi, jos play servicesiä ei saa päivitettyä.
Mitenkäs google services tai palvelut lakkaisivat toimimasta kun ne voi asentaa kiinalaiseen Android tv:seenkin sideloadina ja ne päivittyvät, huaweissa kun ne on jo valmiiksi asennettuna? En usko Googlella olevan mitään tukea noille kiinakikkailuille. Tietysti kaikki ohjelmat ei noissa toimi, mutta lähinnä netflix hd tms..
Kyllähän google pystyy estämään kaikkien Huawein/Honorin vehkeiden pääsyn jis niikseen haluaa. Siihen riittää ihan puhelimen DeviceID joka Googlella tietysti on tiedossa.
Ja kun bootloaderia ei saa auki niin noita puuttuvia palveluita ei saa asennettua jos tioanne menee siihen että tulevat Huawei puhelimet niistä joutuisi luopumaan.
Motorola ei ole enää useampaan vuoteen ollut yhdysvaltalainen firma. Sen osti ensin Google ja piti sen patentit itsellään ja myi loput kiinalaiselle Lenovolle.
Eli aika vähänä ne amerikkalaiset älypuhelinfirmat ovat raudan osalta.
Ei ne nyt yhtäkkiä ole mihinkään lopettamassa – todennäköisesti ei vielä pidempään hetkeen.
Minä en pysty arvioimaan riskiä sille, että google vain yhtenä päivänä estää play-storen toiminnan ja servicesin pyörimisen huawein luureissa. En ole myöskään nähnyt yhtään teknisesti syvemmälle menevää artikkelia siitä, että onko tuo edes mahdollista.
Lähes kaikki on tämänhetkisessä tilanteessa mahdollista – se on sitten eri asia kuinka todennäköistä. Toisekseen puhuin tuossa aiemmin laitteen tämänhetkisestä käyttöarvosta, kun oli rahallisesta arvosta puhe. Tulevaisuuden käyttöarvoa on mahdoton arvioida varmaksi, kuten myös tulevaisuutta itsessään.
Mitä tarkoittaa raudan osalta?
Kokoonpanon osalta joo, mutta kokoonpano on ihan häviävän pieni osa puhelimen arvosta, ainakin jos ei puhuta jostain 50€ kapulasta. Väitän että suomalaisille jälleenmyyjälle jää arvosta keskimäärin enemmän kuin sille, joka sen loppukokoamisen tekee.
Ei käsittääkseni kukaan ole vihjaillutkaan että niiden toiminta olemassaolevissa luureissa estettäisiin vaan päivitykset.
Ja se tapahtuuko näin ei ole Googlesta kiinni. Eiköhän Google myisi kaiken mitä tähänkin osti, kyse on lähinnä siitä mikä katsotaan lakiteeknisesti kaupankäynniksi tai yhteistyöksi Huawein kanssa ja mikä suomalaisen yksityishenkilön (loppukäyttäjä) kanssa. Edellistä Google ei varmasti tule tekemään, jos ei säännöt ei muutu, jälkimmäistä varmasti tulee.
Unohtunut koko hommasta puhua parille sukulaiselle jotka eivät laitteiden (saatika niistä uutisoinnin) päälle niin ymmärrä. Muutamia Huihaita/Honoreita noilla on nähnyt, mutta kerta nuo pysyvät ok, niin se ei haittaa, mutta että jatkossa katsovat mielellään eri valmistajan vehkeitä.
Google tietysti myy Huaweille jos vaan saa.
Riippuu aivan lisenssiehdoista, sopimuksista ja säädetyistä laeista, että mitä tulee tapahtumaan.
Itse en keksi yhtään hyvää syytä koskea Huawein luureihin pitkällä tikullakaan. Mitään niin suvereenia niissä ei nähdäkseni ole, että riskeeraisin yhtään omaa rahaani.
Raudalla tarkoitan sitä muuta osaa puhelimesta kuin Googlen Android käyttöjärjestelmä ja Googlen ohjelmisto ja ne valmistajakohtaiset viritelmät ohjelmistoon.
99 prosenttia älypuhelinten käyttöjärjestelmistähän on amerikkalaisten hallussa eli iOS ja android.
En itsekään suosittele tällä hetkellä ketään ostamaan uutta Huawein puhelinta, mutta jos sellainen löytyy jo omistuksesta, niin vallan mainiosti sen käyttöä voi jatkaa ja ainakin toistaiseksi vielä ihan ongelmitta. Myöhemmin jos/kun selviää jotain uutta, voi olla aika pohtia hetkeä milloin puhelin kannattaisi vaihtaa toiseen merkkiin.
Apple, Quallcomm, Intel, Broadcomm, Micron jne… eli kyllä niitä rautapuolen jenkkiyhtiötä aika paljon on.
Ja on se Motorolakin jenkkiyhtiö, vaikkakin kiinalaisomisteinen sellainen.
Tälläinen "raportti" kiinasta. Tosin otsikko nyt ei ihan kuvaa sitä mitä itse jutussa kerrotaan…
Huawei shuts down smartphone production lines, report suggests
Play Kaupassa on monia sovelluksia, jotka eivät käytä Play Services rajapintoja ollenkaan. Nämä sovellukset toimivat Android puhelimessa, vaikka puhelimessa ei ole Play Services palikkaa asennettuna. Alle olevassa artikkelissa on hieman avattu, mitä rajapintoja Play Services palikkaan kuuluu.
Jos sovellus käyttää Play Services rajapintoja, niin sovelluskehittäjä määrittelee, kuinka tuore Play Services versio pitää olla asennettuna. Tämä siis vaihtelee sovelluskohtaisesti.
Tein pienen testin ja downgradesin Play Services version 1,5 vuotta sitten (tammikuu 2018) julkaistuun 11.9.75 versioon. Tämän jälkeen päivitin sovellukset uusimpaan versioon ja testasin niiden toimivuuden. Kymmenestä testatusta sovelluksesta kaksi ei toiminut kyseisellä 11.9.75 versiolla. Lisäksi Gmail ja Yle Areena herjasivat vanhasta Play Services versiosta mutta toimivat kuitenkin. Muut sovellukset toimivat normaalisti.
Testatut sovellukset:
Google
Muut
Huawein kohdalla on kuitenkin vielä auki, mitä Play Services päivityksille tapahtuu vai tapahtuuko mitään.
Outoa, kaivoin vanhan huawein jossa android 4.4 ja joka on ollut 2 vuotta sammutettuna kaapissa. Youtube toimi suoraan kun käynnistin, valitti toki vanhaa versiota.
Danske pankki piti päivittää, netflix ei toiminut (en edes tiedä mikä on minimi millä toimisi koska sitä ei lue edes play kaupassa).
Siinä on niin vanha versio Androidista että Google ei vaadi ajantasaista Play Services palikkaa.
Kitkat aikoihin ei ollut esim Googlen homma hoitaa haittaohjelmasuojausta jne..
Jos sovelluksia ei ole päivitetty uusimpaan versioon, niin ne toimivat luonnollisesti vanhalla Play Services versiollakin. Lisäksi tarkistitko Play Services versiota ylipäätänsä? Play Services päivittää itsensä uusimpaan versioon taustalla, kun puhelimen kytkee verkkoon ellei käy ottamassa sovellusten automaattista päivitystä pois päältä.