
Huawei on julkaissut juuri odotetun tiedotteensa Yhdysvaltain kieltolistaukseen ja sen seurauksena keskeytyneeseen Google-yhteistyöhön liittyen:
”Huawei on tehnyt merkittäviä panostuksia Androidin kehittämiseen ja kasvuun maailmanlaajuisesti. Yhtenä Androidin keskeisimmistä globaaleista kumppaneista Huawei on työskennellyt tiiviisti Androidin avoimen lähdekoodin alustan parissa kehittääkseen ekosysteemin, joka on hyödyttänyt sekä käyttäjiä että koko toimialaa.
Huawei jatkaa tietoturvapäivitysten ja huoltopalvelujen tarjoamista nykyisille Huawei- ja Honor -älypuhelimille ja -tableteille, mikä kattaa sekä kuluttajille toimitetut että vielä varastossa olevat tuotteet maailmanlaajuisesti.
Huawei jatkaa turvallisen ja kestävän ohjelmistoekosysteemin rakentamista tarjotakseen parhaan kokemuksen kaikille käyttäjille ympäri maailman.”
Yritys ei siis ottanut vielä kantaa tarkempiin yksityiskohtiin, mutta kertoo tietoturvapäivitysten ja huoltopalveluiden jatkuvan nykyisille jo kuluttajille toimitetuille sekä varastoissa oleville laitteille. Google ilmoitti jo aiemmin, että Google Play -kauppa ja Play Protect -palvelu jatkavat toimintaansa kaikissa nykyisissä Huawein puhelimissa. Sama koskee ilmeisesti myös konserniin kuuluvan Honorin puhelimia. Odotamme vielä Honorin virallista kommenttia asiaan.
Länsimaalainen kulttuuri.
14päivän palautusoikeus ja käynnistäminen tutustumisen vuoksi sallittu jos operaattorilta ostettu.
Virheettömänä ja asetukset palautettuna ei merkitystä onko sim sisällä ja käytetty.
Hetki sitten tupsahti Mate 10 Litelle Googlen toukokuun turvapäivitys. Liekö sitten viimeinen kerta, kun sellainen tähän luurin tuli..
90pv aikaa sopeutua eli suomeksi: 90pv aikaa keksiä vastaveto ja mahdollisesti kaataa koko homma :think:
Ostin DNA myymälästä. Käsittääkseni ei ole minkäänlaista palautusoikeutta.
Ei ole ei, kuulema. 14 vrk palautusoikeus pätee vain etämyyntiin silloin, ellei tuotteessa ei ole virheitä — silloin sen voi palauttaa. Goodwilliä voi tietysti kysyä, mitä siinä menettää?
Jos omistat Huawein puhelimen ja sinulla ei ole perinteistä palautusoikeutta, kuten jokin erillinen myyjäliikkeen lupaama oikeus tai avaamaton paketti, niin en lähtisi suomalaisia jälleenmyyjiä rasittamaan tällä asialla. Eivät he ole tätä osanneet ennustaa. Vaikuttaa nyt siltä että päivityksiä tulee myytyihin luureihin ja hommat pelittää. En välttämättä uutena asiakkaana kuitenkaan ostaisi ensimmäisenä Huawein puhelinta ilman merkittävää tarjousta.
Mielenkiinnolla odotan vastaiskua, mitä suurimmalla todennäköisyydellä se kohdistetaan Appleen joka tarkoittaa että kohta saa omenatuotteita halvemmalla myös täällä.
Näköjään USA tajusi, että piuhojen vetäminen kerralla varoittamatta poikki Googlen ja Huawein välillä oli liian kova toimenpide ja antoi 90 päivää lisäaikaa.
Iskee tuo kielto jenkkifirmoihinkin (AMD Takes a Bigger Revenue Hit than Microsoft from Huawei Ban: Goldman Sachs). Sieltäkin varmaan painetta tullut.
Voiko Huawei haastaa Yhdysvaltojen kauppaministeriön oikeuteen tästä ja riitauttaa päätöksen?
Enpä usko että kansallisen hätätilan nojalla tehtyyn mustalistaukseen annetaan valitusoikeutta, olisihan se vähän absurdia.
Miksi se lisäaika sitten on? Miten ylipäätään todistat, ettei ole turvauhkaa josta alunperinkään ei ole mitään todisteita.
Noh, karkeasti jenkeissä voi nostaa melkein kuka tahansa juridinen henkilö kanteen melkein ketä tahansa vastaan, melkein mistä tahansa.
Eri asia tuleeko siitä mitään.
Se mikä voisi toimia, on WTO:n välitysmekanismi (DDS), mutta kun jenkit aika lailla sanelevat asiat myös WTO:ssa, niin enpä usko senkään mahdollisuuteen.
Luulen, että T:n hallinto yrittää tässä samaa kuin ZTE:n kohdalla: antaa ajan kulua ja katsoo vierestä Huawein ahdinkoa ja painetta Kiinan kauppaneuvottelijoita ja keskuskomiteaa kohtaan.
Jossain kohtaa paine kasvaa niin suureksi, että kiinalaiset taipuvat ja keksivät tavan sopia asia niin, että se näyttää kotimaan politiikassa voitolta molemmille maille.
Mutta aika on Yhdysvaltain puolella ja Huaweita/Kiinaa vastaan tässä. Seuraavat Yhdysvaltain presidentinvaalit ovat kuitenkin vasta marraskuussa 2020 ja uusi presidentti pääsee puikkoihin vastas tammikuussa 2021. Huaweilla tuskin on aikaa sinne saakka, ihan taloudellisista syistä.
Itse veikkaan, että lopullista päätöstä tuskin saadaan ennen kesäkuun lopun Osakan G20-kokousta ja sen jälkitapaamisia.
Lisäaika lienee puhtaasti jenkkifirmojen avuksi jotta eivät ihan ns. tyhjän päälle tässä putoa.
No siinäpä se juju onkin: ei ole tarvetta todistaa. POTUS voi määrätä hätätilan ilman perusteita ja omaa veto-oikeuden kongressin halutessa kumota hätätilan. Muilla tahoilla ei taida olla asiaan sanomista.
Kuinka tiuhaan Huawei on julkaissut päivityksiä esim. P20 Pro:lle?
Samsungillakin ollut jo oma Galaxy Store jonkin aikaa olemassa mutta ei lienee ole ollut mikään hitti.. Jos Huawei saisi oman storensa menestymään niin sitten tod. näk. päädyttäisiin tilanteeseen missä Android valmistajilla on omat storet ja jokaisessa omat eklusiiviset apit saman tyyliin kuin nyt on käymässä striimaus palveluille.
Huawei valmistaa btw myös palvelimia, levyjärjestelmiä yms joissa kaikissa pyörii tietty Intelin prosessorit, verkkokortit jne.
Näihin muihin tuotteisiinhan tuo kielto iskee vielä pahemmin kuin puhelimissa. Luureissa kuitenkin käyttävät omia piirejään ja voivat laittaa niihin Androidin ilman Google Play-palveluita, vaikka sekään nyt ei kovin ideaalia ole.
Linuxia sisään, mutta kuka niitä ostaisi 😀
Tizen (Samsung), Sailfish OS (Jolla) ja Hongmeng (Huawei) ja jossain määrin myös Android (joskin muokattuna/lisättynä) perustuvat Linuxiin.
Viittasin tuohon läppärin tekemiseen.
Pressa määrää ja määräsi se tämänkin :))))) Kun ei ole pääministeriä = diktatuuri
jep!
mm. Signal toimii ilman google servicea täydellisesti Lineagessa.
ai kun avaat oven jollekkin niin et saa edes kiitosta? No thx!
Luulisi että Huihai ja muutama muu kiinalainen työstää tosissaan sitäkin vaihtoehtoa että Androidin ja applen duopoli jää kiinalaisten ulottumattomiiin.
Vaihtoehtoisia käyttiksiä on kyllä varmasti testattu…Sailfish tai joku muu linuxpohajainen käyttis saattaa jo nykymuodossaan olla riittävä ainakin perustason kännykkään. Ja Sailfish pystyi kai käyttämään Android appeja kunnes Android päättää toisin. Kuinka vaikeaa appien tekijöille on muuttaa android-appit Sailfish-appeiksi?
Suurin osa kolmannen osapuolen sovelluksista toimii ilman Play Serviceä.
Näin ajattelinkin, tuolla vaan oli pohdittu tätä aiemmin enkä jaksanut alkaa lukemaan joko siihen oli vastattu joten varmuuden vuoksi vielä kirjoitin kertaalleen tuon.
Tietoturvapäivityksiin se Trumpin kielto ei vaikuta oikeastaan juuri mitenkään. Niiden lähdekoodit saa Huawei Android Open Source Project (AOSP) kautta. Ehkä viikon viive tulee lisää tms. Nuo ovat kuitenkin avointa koodia jota saa käyttää vapaasti ja Huawei voi itse jakaa ne valmistamiinsa puhelimiin.
"Google Play Service" on se varsinainen ongelma. Sen päivitys ilmeisesti loppuu elokuussa 2019. Ilman sitä tai sen päivityksiä Google Play kauppa lakkaa toimimasta jossain välissä ja osa sovelluksista lakkaa toimimasta.
Aika isona erona on se, että pressalla on oikeasti edessä vaalit ensi vuonna, minkä lisäksi senaatti voi erottaa hänet.
Jos venäjä kiina tai usa täytyisi valita , mieluusti valitsen USA näistä joista jokainen on enemmän tai vähemmän jokatapauksessa huono vaihtoehto , mutta usa sentään jollain tapaa siedettävissä ja mm. googleahan ei ole pakko käyttää tai youtubea tai gmailia. Liputan kyllä ehdottomasti usa puolesta(vähiten paha vaihtoehto kuitenkin)
Eikö Sailfish pyöritä Android-appeja virtuaalikoneella eli periaatteessa tekijöiden ei tarvitse tehdä mitään.
Android Compatibility – SailfishOS Documentation
On palautusoikeus juuri kuten tuossa kerroin.
Ei ole palautusoikeutta, mikäli liikkeestä ostettu ja laite on käynnistetty (sinetti rikottu/paketti avattu).
Vahva EU on meidän etu taistellessa noita jättejä vastaan. Ilman googlea taikka microsoftia on hankala olla. On helpompi luopua kiinalaisista taikka venäläisistä tuotteista, mutta Kiinan etu on halpuus. Mitä Venäjältä tulee muita kuin raaka-aineita? Euroopalla ei ole oikein tarjottavana hyvää kilpailijaa kun Nokia ei ole mukana.
Ymmärän toki että perus jannut täällä kuumottelee tätä "kriisiä", mutta turha kuumotella. Huawei rootaten ja AOSP ROMi sisään microG:n (ta ilman) kera, niin homma skulaa ilman Gappsejä. Näin olen tehnyt ja kokeilut Xiaomi MI5:lla ja hyvin on pelittäny.
Ei onnistu Huaweilla, lukittu bootloader.
Ongelma on vain siinä (kuten tässä ketjussa on useampaan kertaan todettu), että Huawei on estänyt bootloaderin avaamisen kokonaan. Vähän vaikea siinä vaiheessa flashailla custom romeja sisään.
@FlyingAntero juuri näin ja lisäksi kuten jo eilen kommentoin, nämä roottausmahdollisuudet yms. virittelyt koskevat ehkä tämän yhteisön virittelijöitä, mutta suurille käyttäjämassoille niistä ei ole mitään iloa.
No jopas on peliliike Huaweilta, monelle deal breaker. Toki yhden Huawein P9 liten oon unlockannu ja on ollut kyllä p*ska prosessi, että en yhtään ihmettele.
Minun on suoraan sanottuna vaikea nähdä etuja joita tässä kuluttajille muodostuu kun käydään tälläistä kauppasotaa.
Jos Huawein verkkoja pidetään kansallisen tason turvallisuusongelmana, niin sitten vaan säädetään lakeja niin, että viranomaistahoilla on mahdollisuus vaikuttaa verkkoinfrastruktuurin valintaan ja pakottaa telcot ostamaan Ericssonia, Nokiaa ja Ciscoa.
Nii-i, eipä tarvis roottailla jos käyttikset ei vakoilis, eikä bloatware söis turhaan resursseja ja akkua. Ei se roottaus mielestäni laskussakaa ole, päinvastoin.
Suurta yleisöäkin voi käydä kiinnostamaan siinä vaiheessa, jos Huawei dumppaisi markkinoille täysin pilkkahintaista luuria ja suorastaan yllyttäisi ihmisiä asentamaan rommin itse tai jonkun jälleenmyyjän tekemään sen.
Olisikohan muuten mitään lakiteknistä estettä sille, että jälleenmyyjä asentaisi rommin?
Itsellä on varmaan 10 vuoden kokemus puhelinten roottailusta ja custom romin asentamisesta.
Nykyään roottaamalla ja asentamalla custom romin saa lähinnä lisää aikaa vanhan kakkos-puhelimen käyttöön jolle ei tule enää uusia android versioita ja turvapäivityksiä. Em. toimenpide aiheuttaa kuitenkin ongelmia kun esimerkiksi joku Osuuspankin pankkisovellus lakkaa toimimasta, Google Pay ei mahdollisesti toimi, Widevine L1 ei mene läpi ja HD-kuva katoaa esimerkiksi Netflixistä, MTV Katsomo ei toimi ja niin edelleen. Kikkailemalla ja jollakin Magisk sovelluksella ne voi saada toimimaan kunnes taas joku päivitys Google Play Serviceen tai muuhun rikkoo koko paskan ja taas saa uudelleen yrittää säätää niitä toimimaan.
Em. temppuilu on sellaista puuhastelua ettei tuollaisesta tule hevonvittua jollakin Pihtiputaan mummolla eikä 99 prosentilla ihmisistä muutenkaan.
Saa olla myös melkoinen seppä joka pystyy asentamaan custom romin Huawein uusiin puhelimiin kun bootloader on lukittuna eikä Huawei suostu sitä aukaisemaan. Väittäisin että 99,9+ prosentilla ihmisistä tämä ei onnistu. Samasta syystä myös custom romeja on todella huonosti saatavilla valmiina eli pitäisi sellainen itse kasata. Ei kuulu sekään normijamppojen osaamisalueeseen.
Jos Huawein verkkoja pidetään ongelmana vakoilun vuoksi, niin siitä en kyllä oikein todisteita ole nähnyt. Vähintään sata kertaa enemmän ne amerikkalaisjätit keräävät NSA:lle urkittavaksi niitä eurooppalaistenkin kuluttajien tietoja ja tästä olen itsekkin nähnyt todisteet kiitos vain Snowdenille.
Huawein puhelinten osalta se Kiinan aiheuttama turvallisuusongelma on kyllä olematon. Jos jotain huolettaa se niin sitten voi ostaa toisen merkkisen puhelimen. Voisi kuvitella että tietoturvayhtiöt, tietoturvatutkijat ja esimeriksi NSA sekä kilpailevat matkapuhelinfirmat kaappaavat testiksi kaiken nettiliikenteen mitä Huawein puhelimista lähetetään ja selvittelevät mitä se sisältää ja minne palvelimiin ovat yhteyksissä. Varmaan selvittelevät myös esimerkiksi takaisinmallinnuksella Huawein puhelimien softan toimintaa etsiessään ties mitä takaportteja. Ilmeisesti mitään ei ole oikein löytynyt kun julkisuuteen ei ole mitään ainakaan kerrottu.
Toivottavasti Suomi ja muut EU-maat haistattavat paskat Trumpin mielivallalle ja ostavat kostoksi lähinnä pelkkiä Huawein 5G-verkkoja. 😆 Toivottavasti myös hävittäjät ostavat muualta kuin Yhdysvalloista kun koskaan ei voi tietää milloin ne muuttuvat lentokelvottomiksi kun Yhdysvallat ovat valtio johon ei ole luottamista.
Mutta tilannehan voi muuttua uusimpien juonenkäänteiden jälkeen. Kuka sitä tietää.
Ja Suomen tulevista hävittäjähankinnoista ja USA:n imperialistisista pahuuksista voit varmaan keskustella jossain muualla.
Tässä tapauksessa Trump onkin tehnyt sinänsä nerokkaan peliliikkeen. Koska Huawein tuotteita ei ole tähänkään asti myyty USAssa, ovat vaikutukset amerikkalaisiin kuluttajiin epäsuoria ja tulevat pitkällä viiveellä amerikkalaisten Kiina-viennin menetyksistä aiheutuvan tuloksentekokyvyn heikkenemisen myötä ja ties mistä muista kerrannaisvaikutuksista. Nyt Trump urinoi kaikkien muiden maiden kuluttajien, erityisesti halveksimiensa eurooppalaisten muroihin. Siitäs saitte Merkkelit ja Macronit, naureskellaan nyt Valkoisessa talossa.
Trumpin narratiivissa tavoitteena on saada Kiina-kaupan vaihtotaseeseen satojen miljardien dollarien kumulatiivisen vajeen korjaus. Onko se realistista, sopii ihmetellä, mutta ensisijainen tavoite kaikilla poliitikoilla on aina seuraavissa vaaleissa menestymisen varmistaminen.
Niin, näitä hallinnollisia päätöksiähän on jo tehty. Ja osittain peruttu, minkä jälkipyykissä UK:n puolustusministeri sai Mayltä korkokengän syvälle kloaakkiinsa. Voisi juupas-eipästellä pitkäänkin, onko turvallisuusongelma todellinen. Mutta sehän ei ole tässä lainkaan ongelman ytimessä. Huawei oli Trumpille ensisijaisesti helpoin maali, oltuaan jo pitkään näiden tietoturvaepäilyjen ytimessä. Lisäksi Huawei on länsimaisia verkkotoimittajia merkittävän paljon edellä 5G-teknologiassa (se siitä länsimaisten teknologioiden varastamisesta – ainakin 5G:n tapauksessa), joten onhan Huawein markkinaosuuksien kehittymistä jotenkin hidastettava. Etenkin, kun myyvät pahukset puhelimiakin suunnilleen enemmän kuin amerikkalaiset firmat yhteensä. Kaksi lintua yhdellä kivellä, niin kuin amerikkalainen sanoisi.
Ei tuo kyllä ole valitettavasti kovinkaan realistinen ajatus suuren kuluttajamassan kannalta, koska peruskäyttäjää ei vaan kiinnosta säätää tai speksata puhelimien kanssa. Enkä myöskään näe lukuisista eri syistä realistiseksi, että Huawei lähtisi moista tekemään.
Varmasti Kiina vakoilee siinä missä USA
Tiedustelupalveluiden vakoilu | Yksityisyydensuoja.fi
Palvelimet kannattaa pitää Suomessa taikka edes EU:n alueella jos haluaa turvaa. Tuo Huawein vakoiluun liittyvä kielto on kauppasotaa USA:n etujen turvaamiseksi. Tosin Kiina loukkaa muidenkin immateriaalioikeuksia, USA:laiset yritykset voidaan sentään haastaa moisista oikeuteen. Onko kuitenkaan todisteita Huawein patenttirikkomuksista?
Toki niissä Huawein vehkeissä on aina olemassa vakoiluriski. Samoin kaikissa muissakin kaikkien muidenkin valmistajien vehkeissä on sama riski.
Googlen, Amazonin, Applen ja Microsoftin ja NSA:n osalta kyse ei ole mistään riskistä vaan faktasta että vakoilu on taattu jos niiden palveluita tai rautaa käyttää:
PRISM (ohjelma) – Wikipedia
Jos älypuhelimia on ihan pakko vakoilla, niin MAD doktriinin mukaan se olisi tasapainottava tekijä että Yhdysvaltojen vastapuolella olevat suurvallat keräävät osan käyttäjistä datan kun taas osan datasta varastaa NSA:
Mutual assured destruction – Wikipedia
On sulla logiikat.
Mä lasken USA:n Suomen kaveriksi, ja jaan tietoni amerikkalaisille noin miljoona potenssiin biljoona kertaa mieluummin kuin fasistikommareille. Mutta whatever floats your boat, man.
Kenen sitä mediaa pitäisi johtaa, pienyritysten?
Niin tai näin, aina väärinpäin…
Kiinassa kaikkea johtaa Kiinan Kommunistinen Puolue. Jos sellaisesta meiningistä tykkää enemmän kuin demokraattisesta markkinataloudesta, niin more power to you. Tai siis more power to the communist party.