Uusien prosessoreiden myötä Intel siirtyy työpöytäprosessoreissaan neljästä kuuteen ytimeen. 5. lokakuuta myyntiin saapuvat neliytimiset Core i3- sekä kuusiytimiset Core i5- ja i7-prosessorit.
Suorituskykyisin malli on 6-ytiminen ja Hyper-Threading-ominaisuudella varustettu Core i7-8700K, jonka veroton suositushinta Yhdysvalloissa on 359 dollaria. Perustaajuus on 3,7 GHz, Turbo-kellotaajuus 1-2 ytimellä maksimissaan 4,7 GHz ja L3-välimuistia on 12 megatavua.
Myös Core i5 -sarja siirtyy neljästä kuuteen ytimeen ilman Hyper-Threading-tukea. Suorituskykyisin Core i5-8600K -malli on hinnoiteltu 257 dollariin ja se toimii 3,6 GHz:n perustaajuudella ja ja Turbo-kellotaajuus 1-2 ytimellä maksimissaan 4,3 GHz. L3-välimuistia on 9 megatavua.
Neliytiminen Core i3-8350K ilman Hyper-Threading-tukea on varsin mielenkiintoinen uutuus 169 dollarin hinnalla ja se korvaa käytännössä vanhan Core i5-7600K -mallin. Prosessori toimii neljän gigahertsin kellotaajuudella ja L3-välimuistia on 6 megatavua.
Kaikkien kerroinlukottomien K-mallien TDP-arvo on 91 wattia ja lukittujen mallien 65 wattia.
Coffee Lake -koodinimelliset prosessorit valmistetaan Intelin uudelleenoptimoidulla 14 nanometrin prosessilla (14 nm++), mutta yritys ei ole paljastanut piisirun transistorimäärää tai pinta-alaa. Prosessorit käyttävät samaa LGA 1151 -kantaa kuin Skylake- ja Kaby Lake -koodinimelliset 6. ja 7. sukupolven Core-prosessorit, mutta vaativat kaverikseen uuden Z370-piiriarjan. Vastaavasti vanhemmat prosessorit eivät toimi uudella piirisarjalla.
Intel perustelee Z370-piirisarjan tarvetta 6-ytimisten prosessoreiden virransyötöllä ja DDR4-2666-muistituella, jotta uusista prosessoreista saadaan irti paras suorituskyky. Todellisuudessa järeimmät Z170- ja Z270-emolevyt olisivat todennäköisesti ainakin virransyötön osalta kyenneet toimimaan helposti Coffee Lake -prosessoreiden kanssa, joten kyse lienee enemmäkin rahastuksesta. Core i3 -prosessorit tukee virallisesti vain DDR4-2400-nopeutta.
Prosessorit ja Z370-emolevyt saapuvat myyntiin 5. lokakuuta. Suomessa odotamme Core i7-8700K -mallin hinnaksi jälleenmyyjästä riippuen reilua 400 euroa. Core i5-8600K -mallin hinta tulee olemaan noin 300 euroa ja Core i3-8350K:n vajaa 200 euroa.
Lähde: Intel
Intel's Core i7-8700K Coffee Lake Monster CPU Easily Overclocks To 4.8GHz On Air | HotHardware
Korkattuna 4.8ghz ilmajäähyllä. Gamers Nexus tuoreella videolla avautuu asiasta kun joutuu korkkaamaan prossun, lämmöt putoavat -25% ja kelloja saa ylemmäs. Outoa inteliltä, toisaalta heillä on varaa pitää "reservissä" tuolla tavalla tehoja.. Intelillä riittäisi tällä hetkellä siis melko varmasti rahkeet julkaista 5ghz prosessoreita, ehkä ensi vuonna tai kun Zen-2 myynti joskus alkaa.
Artikkelin mukaan saivat 4,8 ghz ilman korkkausta, vasta 5ghz vaatisi korkkauksen 😉
Ja jossain vaiheessa (toivottavasti) tuodaan ”uutena oninaisuutena” juotetut IHS:ät.
Extreme versio extreme hinnoin! 😉
Toivottavasti noin!
Todennäköisesti eivät taida nähdä vaivaa julkaista moista versiota.
Jos yksi korkattu prosessori ylikellottuu 4,8 GHz:iin, tai vaikka 100, niin ollaan vielä helvetin kaukana 5 GHz:n prossuista
i3 8100 tulee olemaan varmasti parempi vaihtoehto kuin Ryzen 3 1200 ja 1300X.
Ja eiköhän R5 1600 pysy parempana vaihtoehtona kuin kumpikaan i5.
i5 8400 kun on lukittu ja boostaa vain 3.5Ghz asti + Ryzenin SMT.
i5 8600K taas on liian kallis hinnaltaan.
i7:t tulevat varmastikkin olemaan paremmat hankinnat kuin R7:t noilla hinnoilla.
Ei olla. Intelillä on testipenkeissään noita 5ghz prosessoreita tälläkin hetkellä.
Ei olla siis "helvetin kaukana" tai siis vaikea sanoa miten pitkäksi se aika määritellään.
Zen-2 aikataulu on auki vähän kai vielä mutta sieltä tulee 5ghz prosessorit 7nm tekniikalla.
Inteliltä tulee todennäköisesti myös. Ellei ne sitte lopeta bisneksiään.
Siitä että testipenkeissä on 5 GHz prossuja on pitkä matka siihen että "kaikki" prossut toimivat vakaasti varmuudella ko. kellotaajuudella, mikä on edellytys että sellaista voidaan julkaista.
Se, että kellottaja pääsee korkatulla 4,8 GHz:iin kertoo että tuo siru ei ole missään nimessä kykenevä 5 GHz toimintaan "vakiona"
No juu.. ja varmaan näistä nykyvehkeistä ei paljoa enempää saada mutta muistelen että 7nm Zen piirustuksissa jossain oli mainintaa 5Ghz ja 2018 pitäisi jotain jo kai tulla markkinoille. Voi toki mennä 2020 luvulle että myydään 5ghz
Tai sitten jossain vaiheessa koko gigahertsipelleily tulee päätökseensä ja hommat osataan skaalata paremmin.
”Z370-piiriarjan”
@Sampsa Milloinkas voisi odotella testejä saapuvaksi?
Meinasin kysyä, että koskahan NDA testituloksista loppuu, mutta googlauksen perusteella se loppuu samaan aikaan kuin myynti alkaa, eli 5. lokakuuta.
Mikähän on tilanne ennakkomyynnin kanssa. Onko nyt mahdollista alkaa ennakkomyymään näitä. Alkaisi hintataso hahmottua.
Sellaista se on nykyään, ettei vaan tulisi kauheasti peruutuksia ennakkotilauksiin.
i7-8700 menee suoraan R5 1600 vastaan. Kellojen puolesta Ryzen ei pärjää, mutta se tykkää ainakin nopeammasta muistista ja tällähetkellä on satkun halvempi. Odotan mielenkiinnolla testejä. :think:
Enää odotellaan että näille julkaistaisi kunnolliset emolevyt (esim. Maximus IX Apex).:tup: Tosin niiden luulisi ilmestyvän nopeasti, sillä ne tuskin vaatii juuri muita muutoksia kuin piirisarjan vaihdon Z270 -> Z370.
Eikö 7700k ole parempaa vastinetta rahalla kuin 8700k jos hintaeroa on n. 100e?
Tuossa tilanteessa ennemmin 8600K, sillä 6 oikeaa ydintä voittaa helposti 7700K:n 4 oikeaa + 4 virtuaalista.
Nyt sitten vaan testejä kehiin, niin näkee onko wanha ja antiikkinen i7 4790K jo syytä laittaa vaihtoon, vaiko odotella vielä yksi prossugeneraatio ja z390 laudat.
Tuskinpa on syytä vielä monen sukupolven ajan vaihtaa.
Voin sanoa, etten tykkää tuosta purkkatahna- ja piirisarjapelleilystä mitä intel harrastaa. Seuravaa päivitys kyllä AMD, ihan vaan kostoksi.
Täällähän on jatkuvasti vakuuteltu, että neljä ydintä riittää? :confused:
Mutta 6 ydintä > 4 ydintä+4 säiettä samalla rahalla 🙂
Mihin tarkoitukseen? Esimerkiksi renderöinnissä jokaisesta lisäytimestä on selvästi hyötyä mutta pelikäytössä 4 riittää vielä toistaiseksi hyvin. Jos nyt olisi ostamassa uutta prosessoria, niin toki ennemmin odottaa tuon 8600K:n, jonka saa pian käytetyn 7700K:n hinnalla.:vihellys:
Ja niin kauan kun Intel ei julkaise yli kuusytimistä halvalla, niin yli kuusi ydintä on turhaa. 😉
Erona se että monisäikeistys ohjelmissa on vasta nyt kunnolla alkanut yleistymään. Iso osa tämän hetken pelimarkettissa olevista peleistä pystyy hyödyntämään 6 tai jopa 8 ydintä/säiettä jo.
Mikä on kenenkin halpa? Jollekin esim. työkseen raskasta renderöintiä tekevälle 1000€ voi olla halpa hinta siitä, että työ saadaan tehtyä >2X nopeammin. Tätä keskustelua voidaan jatkaa esim. täällä: Virallinen: AMD vs Intel keskustelu- ja väittelyketju
Tässä jos miettisi koneen päivitystä (2600K) niin vaihtoehtoina olisi varmaan i5 8600K ja r7 1700. i7 8700K olisi varmasti paras päivitys pelaamiseen, mutta hinta nousee jo aika korkeaksi. Toisaalta hyvin näyttää sandyllakin vielä pärjäävän niin vähän jää mietityttämään mitähän Zen+/zen2 tuo pöytään.
Ettei vain ole samanlainen tapaus, kuin se Youtube-video jossa Skylake-X saatiin kulkemaan samat lukemat, mutta sitten myöhemmin keskimääräiset yksilöt eivät päässeet lähellekkään noita lukemia. Voisin heittää vähän suuremmankin summan vetoa että on.
Tässä hieman lisää keskustelun aihetta.:kahvi:
R7 1700 ei niinkään. Mutta i5 8600K kyllä riippuen mitä testit näyttävät. Voi hyvin olla että R5 1600 yhä vie voiton hintansa puolesta.
Kyllä 1700 on erittäin hyvää vastinetta rahalle.
Itsekin vaihdoin sandystä r7. Aivan sama, jos peleissä jää ne muutamat fps:t pois. Eipähän kyykkää taustalla pyöriviin ohjelmiin tai muussa käytössä.
Jaahas, oma 7600k taisi vanheta äkkiä :dead: Hinnoittelu vaikuttaa muuten lupaavalta mutta kun emokin pitää vaihtaa niin :tdown:
Näin voi tietenkin olla.
Mitä enemmän porukka ostaa AMD:tä, vaikka ihan vai "kostoksi", niin sitä nopeammin saadaan kehitystä myös intelin suunnalta. Nyt 6-core, kohta saadaan 8-corea peruskoneisiin. :tup:
Wanhaa kunnon silikonilottoa. Sen tuloksia voi katsella esim siliconlotteryn tilastoista, tai vaikka Esim. Tomssin 7700k arvostelusta. Se että osa kulkee 5Ghz, ei tarkoita sitä, että ollaan sarjatuotantokunnossa. Piirien hukkaprosenttikasvaa, kun kaikki ei kulje tarpeeksi hyvin. Samalla nousee tietty virrankulutus.
Wanhat parrat muistaa mitä se prosusota viimeksi oli. Viimeisin P3 ei kestänyt enää kernelin kääntöä. Eli rähinän kiihtymisen huomaa siitä, että kellotusvarat alkaa vähentyä ja alkaa tulla black edition/extreme edition prosuja, joissa paketin kyljessä ei enää lue joku 95W TDP, vaan vaikka 240W.
"It turns out that MSI has assessed 30 more retail Core i7-7700Ks. For each of them, the company found the minimum voltage necessary for stable operation under a given workload at a specific frequency. Thirty CPUs might not be a huge number, but it still yields a good idea of how much individual samples vary in quality."
katso liitettä 44007
Miettikääs muuten sitä ylistystä, jota tämä uusi mahtava 6 ytiminen huippuprosessori olisi saanut, jos ryzenia ei olisi olemassa?
Nyt porukka on silleen "joo 6-ydintä, ihan jees päivitys". 😀
Mä tykkään tästä enkä halua luopua :O .
Kuitenkin tuosta "sopivasti" youtubeen julkaisun jälkeen ilmaantuneesta huippuyksilöstä oli kyllä paljonkin juttua, että ei olisi mitään tekemistä loton kanssa.
Mutta joo, kyllä nämä kunnon TPD:t tiedetään. Tässä on melkein tullut kylminä syyspäivinä ikävä 125W (tai tarkemmin n. 145W@3,7Ghz) 1100T:tä. Se on tosin myönnettävä, että kuumina kesäpäivinä en ikävöinyt yhtään. 😉
5. lokakuuta
Imho. Lähinnä ostopäätöstä tehdessä kannattaa odottaa saavansa jonkun 4.6-4.7Ghz kiven ja kaikki sen päälle on extraa.
Ajanmyöten odotusarviota voi nostaa, jos tilastot alkaa näyttää paremmille. Omalta fiilispohjalta ennakko/arvostelukivet kulkee paremmin, mitä kaupan hyllyltä tulleet. Kummaltakin valmistajalta. Siksi siis kevyt tiputus ennnakkokello-odotuksiin.
Esim silicon lottery julkaisi aikanaan omat 7700k statistiikat, kun kaupanhyllyltä alkoi saada paremmin tavaraa:
4.8GHz – top 100%
4.9GHz – top 91%
5.0GHz – top 62%
5.1GHz – top 24%
5.2GHz – top 4%
Sitten on olemassa ne todelliset golden samplet, joka menee 5.3-5.4Ghz. On myös olemassa 4.1-4.2Ghz ryzeneitä, mutta mahdollisuus saada kumpikaan kaupasta on aika olematon.
Täytyy toivoa että tuo 14nm++ edistäisi myös ylikellottuvuutta, mutta en taida ruveta enää vaihtorumbaan 5GHz valioyksilön löytämiseksi jos sattuu tulemaan "vain" 4.8GHz yksilö järkevillä volteilla.
Ite oon sitä mieltä että 5.4 arki 7700K.ta ei ole, tai se vaatii jo jonkinlaisen veden lauhduttimen eli alle huoneenlämpötiloihin vesi. Oma 7700K edustaa varmaan tota golden-kastia kun z170m oc formulalla cinebench R15 5.3 alin jännite 1.28v, 5.4 1.36v.
Cinebench "vakaita" on näkynyt, mutta sehän ei paljoa kerro. Pikalunttaus verkosta isojen poikien väitteistä:
"Some can get 5300/5350mhz and even 5400 with 18c water
9c water can get 5500"
Ei kylläkään mainintaa onko oikeasti 24/7 vakaa, vai pelkkää benchitavaraa. Merkityksetöntä sinänsä, jos noita on olemassa niin niiden osuus prosessoreista on varmaankin jo promilleja. Minua kiinnostaa enemmän mihin yli 50% prosuista kykenee.
Juuri sitä meinasin. Eli jos haluaisi 5.4 arki esim ei paljoa yli 1.35 vcorella niin 5.4 cinebench pitäisi mennä läpi 1.25v jos haluaisi että olisi myös jonkinlaista AVX-vakauttakin.
VR käyttäjänä kiinnostaa lähinnä se, etta onko kahden framen välistä maksimiaikaa saatua pienennettyä kuinka paljon verrattuna edellisiin sukupolviin. Taitaa vieläkin noissa jutuissa Broadwell-C olla se kivi jonka suuntaan katsoa mikäli reprojectionien määrän minimointi kiinnostaa.
Eiköhän näillä kuitenkin kissavideot vielä muutaman vuoden pyöri. 🙂
Nyt voidaan katsella puna/sinisillä laseilla kissavideoita 😀
Mä tiedän ihan v…n huono läppä
katso liitettä 44033
Mutta joo kilpailu on aina hyväksi ja vaikka ite olenkin punaisten leirissä niin on tämä silti hyvä juttu kuluttajan kannalta ja vois ihan mielenkiinnosta säästää rahaa sen verran ja ostaa joku 6c i5 ja testailla sitä ja ryzeniä sitten keskenään 😎
Yllättävän paljon 2 lisäydintä laskee kellotaajuutta vrt. 7700k:tdown: mutta varmasti tuntuva parannus tehoissa:tup:
Lisäcoret haittaa aina menoa, paitsi lämmön, soketin virransyötön osalta (enemmän coreja, enemmän kuormaa, ellei virtapinnejä lisätä), niin myös kasvavan coren ja virheherkkyyden takia. Ajattele vaikka näin. Silikonilotossa jokaisen coren kohdalla heitetään noppaa ja katsotaan mitä tulee 4.x ja 5.x väliltä. Sitten kulut menee huonoimman coren mukaan.
Intelin prosessi on vain todella hyvä, juotettuna nuo olisi aika julmia kiviä. Nytkin 0% IPC parannuksella varsin käyttökelpoisia. Kelloetumatka ja pari lisäcorea auttaa pitämään peliperffivaltikan, vaikka maksimikellot laskeekin.
Laitetaas tännekin tämä.:tup:
Ka aika oletettavaa. Multicoressa eteenpäin, jos suurta coremäärää ei tueta, niin 7700 on jopa nopsempi.
Olettaen, että nämä on aitoja tietenkin…
Mutta hyvä, että pysähtyneisyyden aika on ohi. Odotan 9 sukupolvelta paljon enemmän…
jos sitä tuosta näkökulmasta miettiin niin joka vuosihan ne vanhenee
Jokohan 2500K Sandy pääsee eläkkeelle?