Intel julkaisi aiemmin tänä vuonna Ice Lake -arkkitehtuuriin perustuvat, 10 nanometrin valmistusprosessilla valmistettavat 10. sukupolven Core-prosessorit. Nyt yhtiö on julkaissut seuraavat 10. sukupolven Core-prosessorinsa, mutta tällä kertaa ne perustuvat Comet Lake -arkkitehtuuriin.
Toisin kuin Ice Lake, Comet Lake perustuu edelleen Skylake-arkkitehtuuriin ja se valmistetaan vanhalla tutulla 14 nanometrin valmistusprosessilla. Tästä huolimatta ne tähtäävät kulutukseltaan samoille markkinoille aiempien 10. sukupolven Core-prosessoreiden kanssa.
Comet Lake tuo mukanaan joukon parannuksia aiempiin Skylake-pohjaisiin vähävirtaisiin malleihin nähden. Nyt U-sarjan prosessorit tulevat saataville parhaimmillaan 6-ytimisinä, kun aiemmin maksimi oli neljä ydintä, jonka lisäksi muistiohjain on päivitetty tukemaan LPDDR4X-muisteja. 400-sarjan piirisarja tuo puolestaan alustalle mukanaan integroidun Wi-Fi 6 -ohjaimen.
Uudet 10. sukupolven Core-prosessorit eivät tee prosessorin valinnasta yksinkertaista ainakaan nimen perusteella. Yhtiö on tuntemattomasta syystä päättänyt jatkaa Comet Lake -prosessoreilla vanhaa nimeämistapaa, jossa mallinumerolle on varattu kolme numeroa, kun Ice Lake -prosessoreissa mallinumerolle oli varattu vain kaksi numeroa. Comet Laken nimi ei myöskään kerro mitään sen grafiikkaohjaimen ominaisuuksista, toisin kuin Ice Lake -prosessoreilla. Löydät Intelin uudet prosessorimallit oleellisimpine ominaisuuksineen yllä olevasta taulukosta.
Lähde: Intel
Aikooko intel tosissaan odotella, että amd nappaa nämäkin markkinat :confused:
Tyhjästä on paha nyhjästä.
Näinköhän vielä saadaan lähiaikoina muitakin Comet Lake läppäriprossuja, kun ei ole paljoa varmuutta että Intel oikeasti saisi niitä Ice Lakeja valmistettua isommissa määrin…
Ice Laken kohdalla ongelma taitaa olla riittävän suuren kellotaajuuden saavuttaminen. Paras 25 watin Ice Lake saa all core boostina 3.5 Ghz. Ottamalla mukaan 18% paremman IPC:n vastaisi noi 4.13 Ghz edellisen arkkitehtuurin taajuutta. Nyt julkaistu 25W comet lake all core boosti on 4.3 Ghz, ja single core boostista ei tartte edes puhua. Eli nää comet laket on aiemmin julkaistuja Ice Lakeja parempia ainakin siellä suorituskyvyn yläpäässä. Matalemmilla kelloilla sitten voi olla että Ice Lake tarjoaa enemmän suorituskykyä per watti. Mutta itselle kyllä nyt jää se kuva että Ice Lake läppäreitä ei paljoa siellä joulumyynnissä ole.
Joo vaikuttaa nyt vahvasti siltä, että noita mielenkiintoisempia 10nm prossuja ei tulla saamaan valmistettua riittävästi. Joten taas ois tarjolla uutta 14nm varianttia saatavuuden ja tehon nimissä. Periaatteessa nämä ”Comedy” Lake prossut olisi kyllä pitänyt nimetä 9000-sarjalaisiksi, mutta sitten toisaalta taas ei yllättänyt tämäkään.
No sitten odotellaan oisko AMD:llä jotain kunnollista vastausta tälläkertaa mobiilipuolelle, koska nyt ois kyllä tilaisuus tässäkin markkinassa sopivalle ryzen+navi combolle. Tekisi kyllä hinnoille ja innovoinnille hyvää, jos kilpailua olisi kaikissa segmenteissä.
Mitä? Onko näïn että suuri sininen on menettänyt totaalisesti otteensa prossujen osalta? Olisko näin että ne vuodet kun AMD rämpi ja syyti markkinoille sutta ja sekundaa, sai Intelin inssit istuskelemaan persiilään ja viilailemaan kynsiään aikoja pahempia odotellessa. Näyttää nyt siltä että mitään kovinkaan radikaalia parempaa ei ole odotettavissa ainakaan muutamaan vuoteen sinisten leiristä ja AMD:n Ryzen linjasto jyrää ne totaalisesti maan rakoon. Varmaan kauhulla odottelevat mitä uudet TR:t tuovat tullessaan…
Mä en nyt kyllä nyt teilaisi näitä pelkän 14 nm mantran voimin. GPU on tietysti sama vanha, mutta prosessorin suorituskyky on mielenkiintoinen juttu. U-sarjan prosessoreita laitetaan paljon bisnesläppäreihin, ja työkäytössä nämä voivat olla varsin kilpailukykyisiä.
Intel oli mobiilipiirien osalta täysin omassa kastissaan ja ovat edelleen tämänkin julkaisun jälkeen. Pariin vuoteen ei ole tulossa mitään julkaisua, mikä uhkaisi Inteliä tuossa kaikkein tuottoisimmassa tuoteryhmässä. Muutenkin prosessorit joissa ei ole integroitua näytönohjainta kuuluvat todella pieneen marginaaliin nykyään. Ei sillä, on monta erilaista tilannetta missä AMD tarjoaa paremman ratkaisun, mutta noin yleisesti AMD ei ole merkityksellinen uhka Intelille
Jokaisesta menetetystä % kymmenyksestä markkinaosuudessa putoaa aina päitä Intelillä, kokonaisen % menetyksestä lähtee johtajia. Ei ole noin yleisesti kovin helppo selittää budjettia luodessa ensi vuodelle että "no sellainen 5% putoaa meidän tulos kun ei oikein oo motia ollut viime aikoina…"
Mobiilipiirejä myydään bulkkina, joten tuottoisinta bisnestä se ei ole
Ice Laken myötä Intel säilyttää etulyöntiasemansa mobiilipiireissä mutta muuten AMD uhkaa todenteolla Inteliä.
Suurimman voluumin tuotesegmentti on palvelimet ja jos AMD onnistuu kaappaamaan siellä markkinaosuutta, niin se näkyy Intelin tuloksessa.
Kumpaa tulee NUCiin Ice vai Comet Lake?
Intelin ”PC-centric” liikevaihto kvartaalissa on n. 8 miljardia. ”Datacenter centric” n. 5 miljardia.
PC-puolesta läppärit ovat ylivoimaisesti suurin osa.
Himottaa tai ei niin yrityspuolella amd ei ole toistaiseksi napannut mitään markkinoita. Kotikäyttäjien pelilelujen myyntien kasvupiikistä amd saa kiittää vain intelin tuotanto ongelmia.
Minkä takia jokaisen intel ja amd uutisen keskustelu menee täällä typerään intel vs amd väittelyyn.
En vaan ymmärrä.
Tuollainen 10510Y olisi todella kiva läppäriin.
Intel 10nm vs 14nm
10nm pienemmät kellot
10nm korkeampi kulutus
ts 10nm on täysin epäonnistunut prosessi jo lähtökohtaisesti (minkälisäksi sen saannot taitaa sukata täysillä vieläkin).
No onko tuo nyt sinänsä ihme kun 14nm on hierottu monen monta iteraatiota kun tuo taas on käytännössä ensimmäinen toimiva 10nm. Sitä "ensimmäistä" jolla tehtiin jotain pilipali 2C piirejä ilman GPU:ta kiinan markkinoille ei voi edes kunnon produ julkaisuksi laskea.
Se sitten jää nähtäväksi iteroidaanko tuota enää kovin paljon vai onko intelin 7nm heti niin kova että 10nm jää taka-alalle tai johkin piirisarja yms juttuihin.
Kuinkahan paljon tuo uusi Y-sarja tulee aiheuttamaan kaupassa väärinkäsityksiä. Esim. i7-10510:stä on U- ja Y-malli olemassa, mutta noiden suorityskykyero taitaa olla jonkinmoinen.
Suurin osa kuluttajista lukee tota mallinimeä siten, että ensiksi on i7, joka on hänestä se tärkein numero, ja tekee valintansa sen perusteella. Mutta osa noista U-malliston i5:sta on luultavasti nopeampia kuin Y-malliston i7:t.
Ei sillä että noi Y-malliston prossut välttämättä huonoja olisi. Moni käyttäjä arvostaa pitkää akunkestoa paljon. Ja kaikki nykyprossut on sellasia, että niillä tekee normaalit toimistotyöt ongelmitta.
Juu Intelin nimeämiskäytäntö tuntuu olevan jo alunperin suunniteltu pimittämään vähä Wattisten mallien tehonputetta korkeampi Wattisiin nähden eli siinämielessä mikään ei ole muutunut.