Vaikka emolevyillä on suosittu vuosikymmenen alkupuolelta lähtien UEFI-järjestelmiä, on niiden alle useimmissa tapauksissa jätetty vielä vanha BIOS-järjestelmä takaamaan yhteensopivuuden kaikissa tilanteissa.

Intelin EFI:iin (Extensible Firmware Interface) perustuva UEFI (Unified EFI) saapui kuluttajien käsiin ensimmäistä kertaa vuonna 2010 Intelin emolevyjen mukana. UEFI luotiin korvaamaan vanhahtava BIOS (Basic Input/Output System), mutta vielä tähän päivään mennessä perinteisestä BIOS-järjestelmästä ei ole onnistuttu luopumaan täysin.

Intelin UEFI Plugfest -tapahtumassa pitämän esitelmän mukaan monet järjestelmät ovat edelleen riippuvaisia vanhasta BIOSista UEFIn CSM-moduulin (Compatibility Support Module) kautta. CSM:n avulla ohitetaan muun muassa Secure Boot -käynnistys ja sitä voidaan hyödyntää useamman käyttöjärjestelmän järjestelmän asennuksessa. Lisäksi jotkin UEFIin rakennetut työkalut vaativat edelleen alustakseen vanhan BIOS-järjestelmän.

Nyt Intel on kertonut poistavansa viimeisetkin rippeet BIOS-tuesta vuonna 2020. Käytännössä tämä tarkoittaa, että Intel tiputtaa tuet UEFI Class 0:lle, 1:lle ja 2:lle ja tukee jatkossa vain UEFI Class 3:a sekä 3+:aa. Yhtiön mukaan tämä tulee muun muassa helpottamaan UEFI-järjestelmän ylläpitoa ja pienentämään sen kokoa. Muutosta voitaneen pitää odotettuna ja monen valmistajan kerrotaan käyttävän jo nyt tietokoneissaan puhtaasti UEFI Class 3(+) -käynnistysjärjestelmiä.

Lähde: UEFI / Intel (PDF), Tweakers.net

This site uses XenWord.
;