
Intel valmistelee parhaillaan julkaistavaksi 10. sukupolven Core -työpöytäprosessoreita. Comet Lake-S -koodinimellisten prosessoreiden julkaisun odotetaan tapahtuvan maalis-huhtikuun vaihteessa, vaikka viimeisimmissä huhuissa on vihjattu julkistuksen tapahtuvan vasta toukokuussa ja tulevan myyntiin myöhemmin.
Nyt Comet Lake -lippulaiva eli 10. ytiminen Core i9-10900K on löytänyt tiensä 3DMark-vuotoihin. Redditistä ja Twitteristä tuttu vuodoissa viime aikoina kunnostautunut _rogame on twiitannut kuvat paristakin eri 3DMark-testistä ajettuna Intelin uudella prosessorilla. Kertauksen vuoksi prosessorin perus- ja Turbo-kellotaajuudet ovat vuotaneiden tietojen mukaan 3,7 ja 5,1 GHz.
3DMark Time Spy Extreme -testin prosessorisuorituskykyä testaavissa osioissa Intelin uutuus nettoaa 6124 pistettä ja ruutujen keskimääräinen simulointiaika oli 57,1 millisekuntia. Verrokkina ollut 12-ytiminen Ryzen 9 3900X sai samassa testissä tuloksekseen 6570 pistettä ja 53,3 millisekuntia. Testissä AMD-kokoonpanossa oli DDR4-2400- ja Intel-kokoonpanossa DDR4-2666-muistit.
Toisessa testissä on testattu muistikonfiguraation vaikutusta suorituskykyyn perusmuotoisen Time Spyn prosessoritesteissä. Core i9-10900K saa kahdella 8 Gt:n DDR4-2666-kammalla tuloksekseen 12 442 pistettä ja 41,80 FPS, kun neljällä 16 Gt:n DDR4-2666-kammalla tulos pomppaa 13 142 pisteeseen ja 44,16 FPS:ään.
Niinkauan kun rämpivät 14nm niin tilanne ei tule paranemaan.
Voi olla että ottaa kiinni jo vuoden parin sisälläkin, tiedä mitä siellä suunnitellaan mutta melkoisesti on rahaa pistetty haisemaan että ei siellä ihan hiljokseen olla.
Varsinkin kun Intelin roadmapeissahan oli 7nm prosessin tuontanto jo ensivuodelle.
7nm tilanteesta ei ole tainnut kuitenkaan mitään vuotoja tai huhuja liikkua mutta voihan olla, että 10nm jää kokonaan työpöydällä välistä, jos tuo 7nm prosessi toimii odotetulla tavalla.
Tätähän on kuitenkin kehitetty täysin omana tuotekehityslinjanaan.
Ei kuitenkaan prosessoreissa, työpöydällä on 2021:kin vielä 14nm+:aa
Teoriassa Intel voi ottaa AMD:n kiinni jos AMD lakkaa suunnittelemasta prosessoreita pariksi vuodeksi, mutta kun tilanne tosiaan on se että uutta zeniä pukkaa jo tämän vuoden puolella. Mietin vain miten kovat boostit seuraavasta zenistä tulee, kun tämä 3xxx sarjakin jo ns. Räjäytti pankin.
Näihin löytyy kyllä ihan oikeatkin syyt jos on seuraillut/tutustunut/lukenut aiheesta joten ei tarvitse aprikoida.
… paitsi että välimuistimäärän kasvaessa sinne fyysiseen muistiin asti myös tarvii mennä entistä harvemmin.
Tilanteet, joissa DRAM-muistin KAISTA on pullonkaula on oikeasti CPUlla ajattavilla normikäyttäjän workloadeilla aika harvinainen.
Ja tämän näkee myös oikein hyvin siitä, kuinka hyvin esim. ryzen 3950x pärjää esim. Core i9-9980XE:tä ja Threadripper 2950X:ää vastaan; Molemmilla on tuplat siitä muistikaistasta mitä 3950X:llä, mutta threadripper häviää sitli kaikissa testeissä, ja 3950X voittaa lähinnä vain niissä joka käyttää AVX-512sta, piittaa paljon yhden säikeen suorituskyvystä tai soveltuu paremmin intelin mikroarkkitehtuurille. Ja suorituskyky monessa hyvin säikeistyvässä testissä hyivn lähellä tuplia 3700X:n suorituskykyä, skaalautuminn 8->16 ydintä oikein hyvä.
Ohjelmat, munkaanlukien windows ovat kehittyneet ja kehittyvät kokoajan sen suhteen, että ne osaavat käyttää enemmän ja enemmän säikeitä. Lisäksi pöhöttymätauti vaivaa kokoajan pahemmin. Välimuistien määrä ei riitä kompensoimaan tällähetkellä massiivista muistipullonkaulaa ja se näkyy ihan selkeästi: Nopeimmilla muisteilla kone toimii nopeammin. Jos välimuistit toimisivat riittävästi, niin sillä muistinopeudella ei olisi niin väliä, niinkuin käytännössä tuntuu olevan.
Se ei todellakaan näy missään yleisesti käytössä olevissa työpöytäsoftissa, niissäkään jotka osaavat jo käyttää kaikkia säikeitä mitä prussu voi ajaa; Ne ajautuvat oikein nopeasti 3950X:llä ja skaalautuvat melkein täydellisesti 8lta ytimeltä 16 ytimelle vaikka muistikanavia on vain kaksi.
Tämä samalla nullifioi myös ekan pointtisi.
Riippuu vähän mitä tarkoitetaan. Jos katsoo vähän pelkistetysti niin 7nm prosessiin ja uuteen arkkitehtuuriin siirtyminen on esim. 2600 -> 3600 noin 20% lisää tehoa. Vähän vastaava ero on esim. i7-7700K vs i7-9700K. Eli pankki ei sinänsä performanssiloikalla erityisesti räjähtänyt, positiiviseen kehitykseen vaikutti nähdäkseni enemmän ns. muut syyt.
Suunta varmaan pysyy samana mutta vahvasti epäilen että suurimmat ryzen-kiimat on jo purkautunut eikä samanlaista boostia ole luvassa seuraavan iteraation kohdalla kun "ilmaiset" pisteet on jo voitettu.
Koneella voidaan ajaa montaa javascriptiä yhtäaikaa, s.e. kutakin ajetaan omalla corellaan / coreillaan. Ja jos JAVA on niin täyttä sontaa, ettei se mitenkään säikeisty, niin kun ottaa huomioon koneiden kehitysuunnan, niin siitä tullaan sitten luopumaan tässä jossain vaiheessa, sehän on täysin pakkorako.
Ja kuten totesin, nyklyisin on kokoajan enemmän merkitystä, miten nopeat muistit koneessa on, ele nuo valimuistisysteemit eivät ole selkeästikään alkuunkaan riittävät, jos ne olisivat ok, kuten käsittääkseni väität, niin olisi aivan sama, vaikka ajaisi vain yhdellä muistikanavalla, hitaalla muistilla, jos prossussa ei ole näyttistä (käytössä). Ja ei se näyttiksen viemä kaistakaan mitään haittaisi.
Tietysti jos koneella ajetaan ei säikeistyvää softaa ja se käyttää Max 4 /16 ytimestä(yhtäaikaa) (Niinkuin esim pelit yleensä miltei aina), niin kyllähän se muistikaista riittää..
Intel vie peleissä koska muistiohjain on parempi (toki kellojakin löytyy enemmän), pienempi latenssi joka heti vaikuttaa suorituskykyyn (ainakin näissä antiikin aikasissa peleissä jotka eivät osaa kunnolla käyttää ytimiä), IPC itsessään on AMD:lla on hieman parempi.
Tässähän kävi juurikin, niin kuin joskus aikoinaan ennustin. Pitäisi ihan etsiä murosta, jos jaksaisi…:
Ennustus meni suurinpiirtein: Sillä ei ole niinkään väliä, kummalla on vähäsen paremmat ytimet (IPC). Se voittaa, jolla on parempi välimuistisysteemi ja muistiohjain. Olisi ihan mielenkiintoista nähdä kunnolla tehty HBM ratkaisu CPU+IG piirille..
Java säikeistyy oikein hyvin.
Mutta ei tässä olla puhuttu yhtään mitään Javasta, vaan Javasciptistä, ne ovat kaksi täysin eri kieltä.
Se, että sinä väität jotain paikkaansapitämätäntä ei muuta sitä todeksi, vaikka kuinka jankutat sitä.
Benchmarkit softien suorituskyvystä eivät tue väitettäsi.
Todella typerää olkiukkoilua.
Muistien KELLOTAAJUUS vaikuttaa myös sen muistin viiveeseen.
ja sillä viiveellä on selvästi väliä.
Koska sinne muistiin tulee kuotenkin niitä yksittäisiä accesseja huomattavasti.
Muistiaccessin viive on luokkaa 50ns. Yhden välimuistilinjan datansiirtoaika on luokkaa 2.5ns, ja koko välimuistilinja tulee nykyaikana samasta muistikanavasta
Se, että muistikanavien määrä tuplataan ei nopeuta yhtään/ sen yksittäisen välimuistilinjan siirtämistä, ei vaikuta yhtään siihen, kuinka kauan prosessori joutuu sitä tyypillisesti odottamaan.
Se vaikuttaa vaan siihen todennäköisyyteen, että sitä muistiaccessia ei voida aloittaa heti, koska juuri samaan aikaan joku muu haluaa aloitta samassa muistikanavassa toisen muistiaccessin.
Ja se, että välillä odotetaan sen 50ns päälle 2.5ns ylimääräistä ennen kuin päästän aloittamaan se access, ei ole paha hidastus.
Sen sijaan, jos sen muistin viive onkin 50ns sijasta vaikka 55ns kun se käy pienemmällä kellotaajuudella – tässä on heti suurempi hidastus joka ikisellä muistiaccessilla.
Väittäisin myös että pelimoottorit on optimoitu paremmin intelille jo pitkän tovin. Olis mielenkiintoista tietää ero jos molemmissa olis samanlainen muistiohjain.
Ja kannattaa nyt hahmottaa, että nykysoftat säikeistyvät edelleen paskasti, joten ne hyvin harvoin käyttävät suurempia määriä coreista yhtäaikaa.
Sen yhden välimuistilinjan siirto vie PC3200-muistilla aikaa 2.5 nanosekuntia.
Se muistin kokonaisviive on suuruusluokkaa 50 nanosekuntia.
Jos oletetaan, että muistikaista on 50% saturoitu, eli n, joka toinen muistiaccess joutuu odottamaan(mutta osa joutuu odottamaan pidempään), tarkoittaa se keskimäärin alle 2.5 nanosekunnin viivettä niihin muistiaccesseihin.
Eli siis luokkaa alle 5% hidastumusta niihiin accesseihin. Melko merkityksetön vielä 50% käyttöasteella.