Intel jättää Meteor Lake -prosessorit näillä näkymin kokonaan välistä työpöydällä ja niiden sijasta markkinoille tulevat Rocket Lake Refresh- eli 14. sukupolven Core -prosessorit. Meteor Laken seuraajan Arrow Laken pitäisi kuitenkin saapua myös työpöytämarkkinoille.

Igor’s Labin Igor Wallossek kertoo saaneensa lähteiltään Intelin sisäisiä suorituskykyprojektioita tulevista Arrow Lakeista. Mukana vertailussa on myös Raptor Lake Refresh ja referenssituloksena Core i9-13900K. Kaikissa prosessoreissa oli käytössä 8 P-ydintä, 16 E-ydintä, iGPU. Core i9-13900K:lla ja Raptor Lake Refreshillä oli käytössä 253 watin PL1- ja PL2-arvo, kun Arrow Lakella se oli 250 wattia.

Kuten odotettua, Intelin projektioiksi väitetyissä tuloksissa Raptor Lake Refreshin ero Core i9-13900K -prosessoriin on olematon. Pienet mahdolliset optimoinnit valmistusprosessissa tuovat samalla tehonkulutuksella 0-4 % suorituskykyparannukset testistä riippuen.

Arrow Laken kohdalla tilanne on kuitenkin toinen. CrossMarkissa sille projisoidaan 13-16 % parannusta, SYSmark 25:ssä 8-11 % parannusta sekä Chrome 107:aan perustuvissa WebXPRT 4:ssä 7-10 ja Speedometer 2.1:ssä 9-13 % parannuksia. Geekbench 5.4.5:n yhden ytimen testissä parannusta povataan 9-13 % ja kaikilla yitimillä 16-20 prosenttia. SPECrate-testeissä eroksi projisoidaan 4-21 % testistä riippuen, mutta suurin ero tulee grafiikkasuorituskyvyssä. Arrow Lake:n työpöytäversion integroidun GPU:n odotetaan olevan jopa 110-140 % nopeampi, kuin Raptor Laken iGPU.

Lukujen aitoutta on luonnollisesti tässä vaiheessa mahdotonta varmistaa, mutta sinänsä ne ovat realistisessa luokassa. Pienehköksi jäävät erot voisivat kuitenkin selittää myös sen, miksei Arrow Lakea edeltävää Meteor Lakea edes nähdä työpöydällä.

Lisäksi Igor’s Lab on julkaissut kattavan katsauksen tulevaan LGA1851-kantaan, jota Arrow Lake tulee käyttämään. Nykyiset coolerit saattavat vaatia uuden asennuskitin, mutta niiden pitäisi ainakin kannan perusteella olla helposti yhteen sovitettavissa.

Lähteet: Igor’s Lab (1), (2)