![](https://www.io-tech.fi/wp-content/uploads/2019/04/joled-display-trend-20190412.jpg)
OLED-näytöt ovat arkipäivää muun muassa puhelimissa, mutta tietokonenäyttöjen markkinoilla on ollut hiljaisempaa. Nyt tunnelin päässä alkaa näkyä valoa, sillä JOLED on ilmoittanut saavansa keskikokoisten paneelien massatuotannon käyntiin ensi vuonna.
Japanilainen orgaanisiin LED-teknologioihin erikoistunut JOLED on ilmoittanut kehittäneensä maailman ensimmäiset tulostettavien OLED-paneelien massatuotantolinjat. Linjastot rakennetaan Japanin Chibassa sijaitsevaan tuotantolaitokseen, jossa yhtiön on tarkoitus aloittaa massatuotanto vuonna 2020. Tuotantolaitoksen kapasiteetti tulee olemaan noin 220 000 paneelia kuukaudessa.
JOLED tulee olemaan paneeliensa suhteen varsin omavarainen, sillä printattavien OLED-paneelien esityöt tullaan tekemään yhtiön Nomissa sijaitsevassa tuotantolaitoksessa, joka aloittaa toimintansa niin ikään 2020. Tuotettavat näytöt tulevat olemaan kooltaan keskikokoisia eli 10- – 32-tuumaisia ja niiden pääasiallisiksi kohteiksi on suunniteltu automarkkinoita sekä high end -tietokonenäytöt.
JOLED on rahoittanut tulostettavien OLED-paneelien massatuotantoteknologian kehitystyön reilun 200 miljoonan euron rahoituspotilla, jonka se keräsi myymällä osakkeitaan INCJ:llle, Sonylle ja Nisshalle. Nisshan kerrotaan lisäksi tekevän yhteistyötä JOLEDin kanssa OLED-paneelien kosketussensoreiden parissa.
Vaikka uusien tulostettujen paneelien massatuotanto aloitetaan vasta ensi vuonna, yhtiöllä on jo nyt valikoimissaan PC-käyttöön suunnattuja OLED-paneeleita. Esimerkiksi Asuksen jo nyt valikoiduista kaupoista löytyvä ProArt PQ22UC -näyttö käyttää yhtiön tulostettua 21,6-tuumaista OLED-paneelia. Ennen varsinaista massatuotantoa paneelien hinnat ovat kuitenkin ilmeisen kalliita, sillä Asuksen näytön hinta on reilusti yli 5000 euroa.
Lähde: JOLED
Toivotaan että tällä kertaa se valo tunnelin päässä ei ole juna.
Olisi jo aika alkaa päästä eroon kaikista nestekiteiden ongelmista katselukulmissa, kontrastissa ja vasteajoissa.
Miten ne näissä pc-oledeissa estää palamisen? Ja jos se on joku mullistus niin tuleekohan jollain syklillä sitten myös tv:eisiin.
Valovuodosta, hohdosta, väljähtäneestä väritoistosta…
Saaden tilalle valikkojen kiinnipalamisen, auringonpaisteen aiheuttaman näytön hajoamisen jne..
Jos sulla on jotain muutakin elämää etkä käytä pimennysverhoja 24/7, niin ole ihan suosiolla ostamatta…
No oletan (lue: toivon), että OLEDia ollaan nyt vihdoin tuomassa PC-käyttäjille juurikin, koska kiinnipalamiseen on kehitetty jokin kikka-kolmosen tapainen.
Toinen isoista syistä on tuo suurtuotannon mahdollistaminen, kun se on muistaakseni ollut yksi OLEDin ongelmista. Se ongelma taitaa olla tosin olla menneen talven lumia, koska tehdäänhän OLED-TV:täkin suurtuotannolla nykyään.
Kaikki nuo ongelmat todennäköisesti koskettavat artikkelin firmankin tuotteita. Eiköhän niiden päihittämisestä olisi muutoin uutisoitu. Toki vasta kun tuotteita on kaupoissa niin nähdään miten asia on. Mikä tahansa kehitysaskel näyttömarkkinoille on tervetullutta niin hitaasti teknologia kehittyy sillä sektorilla.
Oled TV.llä olen pelaillut satunnaisesti eikä siinä vielä ole palanut mikään pysyvästi, mutta se kieltämättä voi silti olla mahdollista.
Toistaiseks kaikki "haamut" ovat lähteneet pois.
Kaikilla ei nyt vain ole yhtähyvä tuuri, esim:
Ilmeisesti läikkiä voi tulla, kun aurinko paistaa osaan panelia ja osa jää varjoon.
Ja yhdestä autosta meni jakopää mutta onneksi kaikilla ei ole yhtähuonoa tuuria.
Kanavan omistajahan kertoo kommenteissa että jäljet ei jääneet pysyviksi. Videosta voi myös aavistella millaisessa pätsissä televisio on ollut – laajoja ikkunapintoja.
Onko sulla miten pitkiä aikoja ollut jotain staattista kuvaa? Peleissä UI:t tahtoo olla samalla kohtaa jatkuvasti, mutta nekin yleensä välillä vaihtelee tai tulee välivideoita jne, ja sit tietenkin moni ei aivan tajuttomia maratooneja vedä. Tietokoneella taas se työpöytä, tai osa siitä voi olla ruudulla tuntikausia, jopa koko päivän liikkumatta.
Kyllä oled paneli kestää aika hyvin puhelimissa eikä vuosien käytön jälkeen ole hirveästi tullut jälkiä vaikka puhelimessa on usein se sama näyttökuva.
Tietokonekäytössä se työpöytä on se pahin ongelma kun reunat ovat aina samoissa kohdissa sekä netin selauksessa myöskin ellei käytä kokoruutu tilaa..
Jokusia tunteja taitaa olla status barit tms. samassa kohtaa, mutta siinäkin välissä tulee joku inventory/map ruutu avattua välillä.
Työpöytä käytössä ruudunsäästäjä suojaa ettei kuvat jässähdä jos jää vahingossa päälle.
Tuttu tunne. Sama ongelma oli S7:lla. Sunnilleen vuoden käytön jälkeen (vaihdan puhelimen vuoden välein).