
Uutisoimme aiemmin lukuisista viime aikoina tippuneista vihjeistä, joiden mukaan Windows 10 21H2:ksi oletettu Sun Valley -päivitys tulisikin olemaan Windows 11. Nyt hunajapurkin kansi on auennut paineella ja kuvankaappauksia käyttöjärjestelmästä on roiskittu ympäri netin virtuaalisia seiniä lukemattomien eri tahojen toimesta.
Ensimmäisten kuvankaappausvuotojen perusteella Windowsien kehitystä seuranneille tulee epäilemättä aiemmin tänä vuonna peruutetuksi ilmoitettu Windows 10X. Käynnistä-painike ja muut tehtäväpalkin kuvakkeet on keskitetty ja Käynnistä-valikko on keskellä ruutua kelluva pyöreäkulmainen ikkuna. Uudesta tyylistä vähemmän pitäville on säilytetty mahdollisuus siirtää kuvakkeet tuttuun tapaan palkin reunaan, mikä tuo myös Käynnistä-valikon ikkunan tutulle paikalleen. Myös nykyisen Windows 10:n Käynnistä-valikon saa edelleen käyttöön rekisteriä muokkaamalla, mutta lopullisesta versiosta on vielä mahdotonta sanoa mitään varmaa.
Käyttöliittymässä on nähtävissä Microsoftin jo keväällä Windows Insider -ohjelman Dev-kanavan Windows 10 -versioissa julkaisemat uudet järjestelmäikonit, mutta mukaan mahtuu edelleen myös vanhoja, joidenkin mukaan jo Windows 95:stä tuttuja ikoneita sekä sovellusten käyttöliittymiä. Uutta toiminnallisuutta edustaa puolestaan päivittynyt Snap-ominaisuus. Ikkunoiden oikeasta yläkulmasta löytyvään maksimointipainikkeisiin on piilotettu ilmeisesti hiiren oikean taakse Snap-valikko, jolla ikkunan saa helposti esimerkiksi puolen tai neljännesruudun kokoiseksi haluamalleen puolelle näyttöä.
Lähteet: The Verge, Thurrott, MSPoweruser, XDA-Developers
Tuo Davinci Resolve on kyllä löytynyt Linuxille jo vuosia, Adoben ohjelmia ei kyllä ole varmaan tulossa.
Indeksoinnin , päivitykset ja muun taustahärväyksen, kun otti poispäältä, niin muuttui tekemään levynraiskausta harvemmin, mutta teki sitä jokatapauksessa, kun konetta käytti..
Tutkin asiaa huomattavan tarkasti, koska Vista oli käytössä ensin yhdessä läppärissä ja tien sille kaikki mahdolliset jipot ja korjaukset, mitkä oli mahdollista. Kun läpsyyn tuli 7, niin käytös oli täysin erilaista, vaikka mitään ei ottanut poispäältä. Vista näytti pirun hyvältä, mutta valitettavasti levynraiskaus teki siitä melko kelvottoman. Onneksi sen voi ohittaa, pitämällä XP:n ja hyppäämällä siitä seiskaan, niinkuin 7:lla voi ohittaa ongelmitta Win 8:n ja näköjään peruskäytössä jos halusi, niin myös win 10:n.. Läppärissä levynraiskaus vielä korostui, kun se läppärin levy ei ollut niitä nopeimpia mahdollisia..
Vista olisi saattanut toimia SSD levyjen kanssa on, mutta eipä niitä silloin ollut.
Kuka haluaisi starttivalikon olevan keskellä alapalkkia? Ainakin itsellä se on jo refleksi vetää hiirellä, täysin ruutua katsomatta, hiiri nopeasti alavasemmalle ja klikata starttivalikon avaamiseksi. Nyt joutuisi tähtäämään, että osuu ikoniin satunnaisessa paikassa alapalkissa.
Wide ja etenkin ultrawide näytöillä tuo tulee olemaan hyvä vaihtoehto.
Itseä tuossa enemmän häiritsee se että oletettavasti lisää ohjelmia avatessa tuo rypäs keskellä levenee kumpaankin suuntaan eli sovellusten paikka ruudun alareunassa muuttuu kun vasemmasta reunasta lähtiessä aukeaa vain lisää tavaraa oikealle.
Tuolla nyt maininta "Microsoft will continue to support at least one Windows 10 Semi-Annual Channel until October 14, 2025."
Jos Windows 11 tulee nyt Windows Updaten kautta Feature Updatena, niin onhan se paljon jouhevampi ja ihan eri tapa vs aikaisemmat osta lisenssi ja päivitä (=pasko) Windows asennus asennuslevyltä tai uudelleen asenna koko kone (Ja Windows 10 päivityksen sai ilmaiseksi). Aikaisemmissa Feature Updateissa kaikki uudet ominaisuudet eivät ole aina edes aktivoituneet, voi olla ettei Win11 ei vaadi UEFI jos se päivitetään WU kautta BIOS koneelle tai toi UI voi jättää napit vanhoille paikoille ja vasta uudelleenasennuksessa kaikki vaihtaa paikkaa uusille defaulteille.
Enkä ole nähnyt yhtään sellaista juttua, että Windows 10 perusversiot Home tai Pro muuttuisivat kk maksullisiksi. Yleensä kaikissa jutuissa on sekoitettu tämä johonkin muuhun kuten Microsoft 365 tilauksiin (joista osassa saa kyllä Windows 10 Enterprisen) tai vaikka Azuren VDI koneisiin, joista laskutetaan kuukausittain.
Tuo on vähän kyllä kun joka koodari tuntuu haluavan tehdä oman distronsa. Toki se on myös Linuxin vahvuus, mutta ei kannata sit ihmetellä, miksi MS tai Apple jyllää. Tätä voi verrata ihan peleihinkin kun on ne baziljoona eri konfiguraatiota vs. konsoli. Itse toki käytän dualboottia jo ties kuinka monetta vuotta, tämäkin viesti on kirjoitettu Linux Mintissä. Windowsin puolella käyn sitten jos pelaan koneella tai pitää jotakin streamipalvelua käyttää koneelta käsin. Jotkut muutamat pelit toimivat myös Mintissä (tai Ubuntussa) natiivisti, mutta jos pelejä halutaan enemmän niin kunnon keskittäminen ja panostaminen tarvitaan. Mitähän sille SteamOS:lle tapahtui?
Jos Käynnistä-valikkoa meinaat niin sinne saa ihan saman valikon kuin kympissäkin jos haluaa.
Kannattaa muistaa kaikkia näitä käyttöliittymäkommentteja lukiessa ja tehdessä, että kyse on vuodetusta versiosta, joka ei 100% varmuudella vastaa sitä mitä sieltä lopulta julkaistaan. Ei ole edes tiedossa, että kuinka vanha build oli kyseessä, mutta tämänhetkisten tietojen mukaan ei erityisen uusi sellainen, varsinkin kun siitä puuttuu niin paljon kaikenlaista (mm. "Experience Packeja" vai mitä ne nyt sitten ovatkaan).
Ja kun ottaa huomioon tämän MS:n twiitin, niin tiedä vaikka olisi ollut hypen ja kohun nostattamiseksi tahallinen "vuoto" –>
Asentelin tuon vuodetun version eilen itsekin, mutta eipä sitä paljon jäänyt käteen. Kirjaimellisesti hieman eri näköinen Windows 10, josta puuttuu vaikka mitä. Odotellaan siis lisätietoja….
Niin, toistaiseksi. Ja eikös sekin ollut jollain rekkaripuukolla eikä mistään GUI:n kautta asetuksista?
Jep. Muistan hyvin, kun firmaan hankittiin Exchange 2010- palvelin ja minut lähetettiin käyttöönottokoulutukseen, ja samalla päivitettiin AD "silloiseen nykyaikaan", ohjelmistomyyjällä oli oma lisenssiasiantuntija, joka ei muuta tehnyt, kuin otti selvää mistä lisensoinnissa tänään tuulee ja toivon mukaan, mistä huomenna
. Se on niin oma maailmansa, että sai varmaan olla aika pro, plus ottaa selvää jatkuvasti vuosittain muuttuvista säännöistä (ainakin näin minä sen käsitin).
Niin, ja sellainen asia vielä, että vähän joka osa-alueelle on oma asiantuntija joka tuntee It-asioita yleensä kapea-alaisesti, mutta erittäinkin kattavasti oman alueensa. Ei ole kerran tai kaksi, kun minulta on kysytty neuvoa expertin omaan tai jälkikasvun ns. "siviilikoneen" Windows- ongelmaan… hassua sinänsä
Early benchmark results suggest Windows 11 performance up to 15% faster than Windows 10 – MSPoweruser
mspoweruser.com
Enkä tuossa dev buildissa ei ole vaan kaikkea bloattia vielä ajossa
Ei se toisaalta mahdotontakaan ole. Esimerkiksi Windows 7 oli nopeampi kuin sitä edeltänyt Vista
Vain melkein hyvä syy?
Microsoft has officially announced Windows 11!
http://www.windowscentral.com
Ei huano
Niinhän se on, keskustelu jatkuu näissä:
Microsoft esitteli odotetusti Windows 11 -käyttöjärjestelmän – io-tech.fi
http://www.io-tech.fi
Windows 11:n laitteistovaatimukset julki, Home-versio vaatii MS-tilin – io-tech.fi
http://www.io-tech.fi
(ja kolmas tulee vielä mutta sen kommentit yhdistettäneen toiseen)
Luin tämän vanhan threadin enkä voi kun ihmetellä miten MS on saanut ihmiset kietoutumaan sen verkkoon. Toivotan vain hauskaa uppoamista Wintanicin 1011 kanssa. Em. softa vaikuttaa tänä päivänä enemmän virukselta kuin miltään järkevältä käyttikseltä.
olen ollut vuosia Linuksin käyttäjä mutta nyt oli pakko palata windowsiin kun kaveri halusi päivittää koneensa eikä itse osannut. En voinut kuin kauhistua sitä töhnää mitä 10 ja 11 työsivät tuutista ulos kun ne avasi. Ja sen ketjun paksuus oli samaa luokkaa kuin titanicin ankkuriketju, jolla käyttäjä on sidottu emoyhtiöön. Siinä ei paljon liikevaraa ole. Jos Linux maailmassa on sekaisin eri käyttilsiä niin wintoosassa se sekamelska on luotu yhden ainoan käyttiksen sisään tosi hyvin. Ihan Xp:stä lähtien. Ja kun siihen on vielä lisätty mainonnat päälle niin pieni käyttäjä on niin sekaisin että vie sormensa näppäimen päälle ja kääntää katseensa takana olevaan tukihenkilöön kysyen voiko tätä näppäintä painaa……
Entinen windows käyttäjä versiosta 1.0 lähtien