Uutuuspiiri pohjautuu tuoreeseen Arm v9 -arkkitehtuuriin.

MediaTek on esitellyt seuraavan sukupolven lippulaivajärjestelmäpiirinsä, jonka sisällä sykkii myös seuraavaan Snapdragoniin odotettua ARM:n tuoreinta teknologiaa Arm v9 -arkkitehtuurilla. Uutuuspiiri piiri valmistuu TSMC:n 4 nm:n tekniikalla.

Dimensity 9000:n prosessoriosio muodostuu kolmeen eri teholuokkaan jakautuvista prosessoriytimistä. Suorituskykyisimpänä toimii yksittäinen tuoreen Cortex-X2-arkkitehtuurin ydin 3,05 GHz:n kellotaajuuksilla. Niin ikään suorituskyky-ytiminä, joskin pykälän kevyempinä, toimivat kolme Cortex-A710-ydintä 2,85 GHz:n kellotaajuuksilla. Lopuksi piiristä löytyy neljä uuden sukupolven vähävirtaista 1,8 GHz:n kellotaajuudella toimivaa Cortex-A510-ydintä. Grafiikkapuolesta huolehtii Mali-G710 MP10 -grafiikkapiiri, joka on nimensä mukaisesti 10-ytiminen.

Suorituskyvyn osalta MediaTek lupaa sekä yhden ytimen prosessorisuorituskyvyn että grafiikkasuorituskyvyn olevan 35 prosenttia nykyisiä Android-puhelinten lippulaivapiirejä parempaa. Moniydinrasituksessa prosessorisuorituskyvyn lukemat ovat puolestaan vertailukelpoisia nykyisten lippulaivapiirien kanssa. Uutuuspiirin edut eivät valmistajan mukaan jää myöskään pelkkään parantuneeseen suorituskykyyn, vaan piirin luvataan olevan myös energiatehokkaampi ja valmistajan lupauksien mukaan lepotilassa virrankulutus on 40 prosenttia, mediakulutuksessa 65 prosenttia ja pelatessa 25 prosenttia kilpailijoita vähäisempää.

Tuoreen ARM-arkkitehtuurin lisäksi MediaTek ehtii ensimmäisenä markkinoille myös uusien muistitekniikoiden osalta, sillä Dimensity 9000 on ensimmäinen älypuhelinpiiri, joka tukee LPDDR5X-muistia.

MediaTek Dimensity 9000 tukee korkeimmillaan 2960 x 1440 -resoluutioita 144 Hz:n virkistystaajuudella tai 2220 x 1080 -resoluutiota 180 Hz:n taajuudella, mutta tukea esimerkiksi 4K-resoluution näytöille ei ainakaan toistaiseksi löydy.

Kuvaprosessointiin piiri sisältää uuden 18-bittisen Imagiq790 ISP:n, joka tukee peräti 320 megapikselin kameroita tai kolmea 32 megapikselin sensoria yhtäaikaisessa käytössä. Kuvia piiri käsittelee myös MediaTekin 5:n sukupolven kuusiytimisellä Ai-prosessorilla, jonka yritys sanoo olevan 16 prosenttia Googlen Tensor-järjestelmäpiiriä nopeampi Ai-laskennassa.

Tuoreelle lippulaivapiirille odotettavaan tapaan Dimensity 9000 tukee 5G-yhteyksiä, mutta hieman yllättäen mmWave-tukea siitä ei edelleenkään löydy. Wi-Fi 6E -tuki piiristä kuitenkin löytyy ja Bluetoothinkin osalta tuettuna on markkinoiden ensimmäisenä tuorein 5.3-versio.

MediaTekin uutuuspiiri on odotettavissa nähtäväksi ainakin Motorolan, OnePlussan, Oppon, Samsungin ja Xiaomin puhelimissa ensi vuoden ensimmäisestä neljänneksestä alkaen.

Lähde: MediaTek, Anandtech, TechPowerUp

This site uses XenWord.
;