
Ajoimme lämpötila- ja melumittaukset vielä Noctuan järeämmällä ja noin 85 euron hintaisella kahdella 140 mm:n tuulettimella varustetulla NH-D15-ilmajäähdytyksellä. Lisäksi ajoimme lisätestin Corsairin H115i PRO RGB -nestejäähdytyksellä siten, että NZXT:n H700i-kotelon edestä ja päältä umpinaiset paneelit irroitettiin, jolloin kotelon ilmavirtaus oli esteetön (High Airflow Case).
Kotelon etu- ja yläpaneelien irroittaminen tiputti prosessorin rasituslämpötilaa H115i PRO RGB:llä neljällä asteella 81 asteeseen, mutta nosti kokoonpanon melutasoa noin kahdella desibelillä 39 desibeliin. Suurin pudotus nähtiin jäähdytysnesteen lämpötilassa, joka laski yli 10 asteella.
Paneelit paikoillaan Noctuan NH-D15-coolerilla prosessorin lämpötila oli 82 astetta, kun tuulettimet asetettiin pyörimään kiinteästi 65 % eli 1050 RPM:n kierrosnopeudella ja kokoonpanon melutaso oli sama 37,3 dB kuin H115i PRO RGB:llä tuulettimien maksiminopeudella ja NH-U12-ilmajäähdytyksellä.
Noctuan NH-D15-ilmajäähdytys oli io-techin testeissä NZXT:n H700i-kotelossa 4,8 GHz:iin ylikellotetulla Core i7-8700K -prosessorilla kolme astetta suorituskykyisempi samalla melutasolla kuin noin 50-60 euroa kalliimmat AIO-nestejäähdytykset.
Tulokset on päivitetty mukaan io-techin alkuperäiseen Corsair H115i PRO RGB -testiin.
Samaa itsekin katsoin. Mitähän myrkkyä noissa ylipäätään käytetään, kun +40 astetta alkaa olemaan aika optimaalinen lämpötila bakteeristolle. Kuitenkin noissakin on aika paljon ilmaa seassa.
Käsittääkseni Guru3D tekee testit avoinaisessa testipenkissä ja näköjään Tweaktownilla käytössä tälläinen "kotelo":
NZXT Kraken X62 Liquid CPU Cooler Review
Kummamkaan sivuston testeillä ei ole oikein merkitystä käytännön tasolla. AIO on varmasti suorituskykyisempi avonaisessa ympäristössä, mutta koteloon asennettuna tilanne muuttuu.
Melko tehoton on hyvin toteutettuun custom vesijäähdytykseen verrattuna, vielä kun ottaa huomioon hyvin maltilliset voltit.
Tosin kustannukset vähintään kaksinkertaistuvat, varsinkin jos myös näytönohjain jäähdytetään vedellä.
Riskiä ei ole jos tietää miten tekee, varmaan viides custom jäähdytys menossa ilman vuotoja.
Custom vesijäähdytys vie varmaan 100 kertaa enemmän aikaa. Se joka haluaa vain helpon, ottaa AIO:n ja se joka haluaa harrastella ATK:ta ja tykkää haasteista, ottaa sen custom loopin. Suorituskyvyltä näitä kahta on aika turha edes vertailla. 😀
Testailkaas joku jolla on mahdollisuus ja aikaa, että kuinka paljon se AIO radin sijoitus kattoon vs etupaneeliin vaikuttaa. Tietenkin siten että fanit puskee ilmaa radin läpi, eikä ime. Itse en ottanut mitään tarkkaa statistiikkaa, mutta voin sanoa että ainakin 5 astetta lähti CPU viileämmäksi, kun vaihdoin radin katosta kotelon keulille. Samalla voisi napata talteen GPU lämmöt rasituksessa, jotta nähdään miten paljon tuo ylimääräinen lämmin ilma vaikuttaa GPU.
Vaikuttaa myös aika paljon mitä kiveä rasitetaan ja millä volteilla. Harva oikeasti paahtaa 150W+ tehoa CPU:lle.
Katsotaan ehtisinkö tehdä tämän aiheen tiimoilta vähän lisätestejä (usein tarkoituksena, mutta kun päivässä on vain 24 tuntia) :comp:
Onko missä vaiheessa tulossa nuo testit korkatulla prosessorilla?
Onko mahdillisuutta mekanotyylin koppaan
be quiet 900 Pro ja käännettävä emopelti
Thermaltake X5 , vaakamalli jota voi pyöritellä pöydällä monelle kulmalle
Ps , mitä tuossa testissä vaikutti se kun koppa makas kyljellään ? tukehtuuko täysin jos emo onkin yläpuolella