
GeForce RTX -sarjan kuluttajille esittelemät säteenseurantaominaisuudet ovat herättäneet paljon keskustelua niin puolesta kuin vastaan. Säteenseurantaa pelikäytössä toteuttavia testejä ei juurikaan ole saatavilla, joten johtopäätökset on jouduttu tähän asti tekemään pitkälti spekulaation ja keskeneräisten pelidemojen suorituskyvyn perusteella.
Saksalainen Golem kertoo suomalaisen Remedyn kertoneen oman Northlight-pelimoottorinsa ja sen säteenseurantademon teknisistä yksityiskohdista GTC Europe 2018 -konferenssissa. Remedyn esitys antaa vihdoin kouriintuntuvia esimerkkejä säteenseurannan vaikutuksesta suorituskykyyn.
Remedyn Northlight-demossa käytetyt säteenseurantaefektit maksavat GeForce RTX 2080 Ti -näytönohjaimella 1920×1080-resoluutiolla yhteensä 9,2 millisekuntia per ruutu. Käytännössä tämä tarkoittaa, että mikäli tavoitteena olisi 60 FPS:n suorituskyky, jäisi koko muulle renderöinnille aikaa vain noin 7,5 millisekuntia per ruutu. GeForce RTX 2080 tarjoaa 80 % ja RTX 2070 60 % RTX 2080 Ti:n säteenseurantasuorituskyvystä.
Northlight-demossa lasketaan suurin osa varjoista perinteisin shadowmap-tekstuurein, mutta esimerkiksi varjojen reunat sekä auringon valaistuksesta lähtöisin olevat varjot toteutetaan säteenseurannalla. Tähän operaatioon menee 2,3 millisekuntia per ruutu häiriönpoistoineen. Heijastusten laskemiseen aikaa kuluu 4,4 ms ja lopulliseen häiriöiden poistoon (denoising) vielä 2,5 millisekuntia. Tästä huolimatta demossa on nähtävissä jonkin verran häiriötä, mikä kielii liian vähistä säteistä.
Lähde: Golem.de
Oiskohan jo ihan pelkällä arkkitehtuuritasollakin vielä kuitenkin aika hyvin optimoitavaa, kun ottaa huomioon, että Turing on (nvidian) ensimmäinen RT-näyttis ja varmaan rautatason ratkaisut perustuu tavallista enemmän veikkauksiin softapuolen tarpeista, kun rt-pelienginet ja muut taitaa olla vielä kehitysvaiheessa.
#mutu
Kyllä aivan varmasti on. Ja eihän se mikään mahdottomuus olisi että tulevaisuudessa julkaistaisiin kiihotin joka kykenee pelkkään RT:n. Jos tuollainen TU102 kokoinen piiri tungettaisiin täyteen pelkkää RT laskentaan kykeneviä coreja niin olisihan siinä RT tehoa aika kivasti verrattuna näihin nykyisiin virityksiin. Ja varmaan tulevaisuudessa ihan RT-core tasollakin tullaan kehitystä näkemään.
Effectively Integrating RTX Ray Tracing into a Real-Time Rendering Engine | NVIDIA Developer Blog
Remedyn Northlight-pelimoottorin Ray tracing -tuki on ilmeisesti käytännössä täysin NVIDIAn käsialaa
Hah melko herjaava väite, ihan kuin Remedyllä itsellään ei olisi talenttia moiseen 😉
Sjöholm on toki ollut apuna tuon kanssa, mutta en noin vain väittäisi että sen takana on suoraan pelkästään Nvidia, kun vain yksi kahdeksasta mukana olleesta devaajasta on nvidialta.
Vähän tulee deja-vu tesseloinnista ja hairworksista. Siihenmennessä kun Amd/Intel saa ulos omaa säteenseurantarautaa, on varmaan taas Nvidia saanut oman softatoteutuksensa dominoivaan markkina-asemaan ja jostain kumman syystä se ei pyörikkään kovin hyvin muiden valmistajien raudalla…
Jos ihan tarkkoja ollaan niin nuo 8 ovat koko moottorin/demon takana, ei DXR-toteutuksen. En toki väitä mitään varmaksi, mutta tuollainen käsitys alkaa olemaan vallalla mitä itse nähnyt