Osittain analyytikkojen arvioihin ja nimettömiin lähteisiin perustuneen artikkelin mukaan TSMC:n 5 nanometrin prosesseja tulevat käyttämään liki kaikki jätit AMD:sta ja Applesta NVIDIAan ja jopa Inteliin asti.

Näytönohjainmarkkinoille odotetaan seuraavaksi AMD:n RDNA2-, Intelin Xe- ja NVIDIAn Ampere-arkkitehtuureihin perustuvia näytönohjaimia, prosessoripuolelle Intelin 11. sukupolven Tiger Lake -arkkitehtuuria ja AMD:n Zen 3 -arkkitehtuuria ja niin edelleen. Kulisseissa mennään kuitenkin jo paljon kuluttajapuolta pidemmällä, sillä tuotteiden kehitys ja valmistus on monivuotinen prosessi.

RetiredEngineer-nimimerkillä Twitterissä tunnettu herra Chia on löytänyt taiwanilaisesta Commercial Times -lehden mielenkiintoisen artikkelin. Artikkelissa käsitellään puolijohdejätti TSMC:n 5 nanometrin N5- ja N5+ -prosesseja ja niiden asiakaspiirejä. Tulevat piirit ovat osittain analyytikkojen arvioihin ja nimeämättömiin lähteisiin perustuvia oletuksia, eikä siinä valitettavasti erotella, kummalla prosessilla kukin piiri tullaan valmistamaan.

TSMC:n 5 nanometrin suunnitelmien mukaan se tulee aloittamaan tänä vuonna Applen A14- ja A14X -järjestelmäpiirien ja Huawein HiSilicon Kirin 1000 -järjestelmäpiirin sekä nimeämättömän verkkopiirin massatuotannot. Vuosien 2021 – 2021 aikana TSMC:n purkki aukeaa kuitenkin kunnolla. Yhtiöllä kerrotaan olevan tilausjonossa AMD:n Zen 4 -arkkitehtuurin prosessorit ja RDNA3-arkkitehtuurin grafiikkapiirit, Applen A15-järjestelmäpiiri, Broadcomin verkkopiiri, Huawein HiSillicon Kirin 1100 -järjestelmäpiiri, tekoälysuoritin ja palvelinprosessoreita, Intelin Xe-arkkitehtuurin grafiikkapiirejä tai FPGA-siruja, MediaTekin Dimensity 2000 -sarjan järjestelmäpiirit, NVIDIAn Hopper-arkkitehtuurin grafiikkapiirit sekä Qualcommin Snapdragon 875- järjestelmäpiiri, X60-modeemi ja lukuisia muita 5G-siruja. Lisäksi itse artikkelin kirjoitetussa osuudessa mainitaan nimeltä Xilinx, joka oli jäänyt kuvan ulkopuolelle.

Lähde: RetiredEngineer @ Twitter

This site uses XenWord.
;