
NVIDIAn odotettiin alun perin julkaisevan Volta-arkkitehtuuriin perustuvia pelinäytönohjaimia jo viime vuonna. Toisin kävi, ja viimeisimpien huhujen mukaan pelaajien käsiin saapuu Voltan sijasta Turing-arkkitehtuuri.
Tom’s Hardware on koonnut anonyymeinä pysyviltä lähteiltään yhteen tietoja NVIDIAn seuraavista pelinäytönohjaimista. Huhuissa aiemmin muun muassa Ampere-nimellä esiintynyt arkkitehtuuri on näillä näkymi nimetty Turingiksi ja se aiotaan julkaista vielä kesän aikana.
Sivuston keräämien tietojen mukaan NVIDIA tulisi esittelemään Turing-arkkitehtuurin ja näytönohjaimet heinäkuussa. Ajankohta kuulostaa sinänsä erikoiselta, että se tarkottaisi käytännössä täysin erillistä julkaisutapahtumaa esimerkiksi messujen tai jonkin merkittävämmän teknologiakonferenssin sijasta. Lähimmäs merkittävistä tapahtumista osuisi SIGGRAPH 2018, mutta se pidetään tänä vuonna vasta 12. – 16. elokuuta.
Tästä riippumatta, Tom’s:n lähteiden mukaan NVIDIA julkaisisi todennäköisimmin GeForce 11 -sarjaksi nimettävästä näytönohjainperheestä ensimmäiset Founders Edition -mallit heinäkuun aikana. Kolmansien osapuolten suunnittelemat näytönohjaimet pääsisivät puolestaan markkinoille elo- tai syyskuun aikana.
Itse teknisistä ominaisuuksista Tom’s Hardwaren lähteet eivät valitettavasti ole kertoneet mitään. Sivusto itse siteeraa erittäin kyseenalaisessa maineessa olevan WCCFTech-sivuston väittämiä teknisiä ominaisuuksia, joiden mukaan GTX 1180 -mallissa olisi 3584 CUDA-ydintä ja 8 – 16 Gt GDDR6-muistia. Näytönohjaimen peruskellotaajuudeksi sivusto povaa noin 1,6 ja Boost-kellotaajuudeksi noin 1,8 GHz. Muistien kerrotaan toimivan puolestaan 16 Gbps:n nopeudella, mikä tarkottaisi 256-bittisellä muistiväylällä 512 Gt/s:n kaistanleveyttä. Näytönohjaimen TDP-arvoksi WCCFTech kertoo 170 – 200 wattia.
Kaikki lähteet eivät ole kuitenkaan yhtä mieltä julkaisuaikataulusta. Kiinalaisen Expreviewin omien lähteiden mukaan näytönohjainvalmistajat eivät olisi vielä saaneet NVIDIAlta mitään viitteitä uusien mallien julkaisusta ja nykyisten GeForce 10 -sarjan grafiikkapiirejä on tilattavissa runsain mitoin ilman viitteitä loppuunmyynneistä. Sivusto pitää kuitenkin teoriassa mahdollisena, että mikäli NVIDIA julkaisee Founders Editionit vain oman verkkokauppansa kautta päästämättä AIB-kumppaneitaan myymään niitä, voisi heinäkuun julkaisu teoriassa olla mahdollinen.
Huhutun nimen NVIDIAn tulevalle arkkitehtuureille antanut Alan Turing oli brittiläinen tiedemies, joka tuli kuuluisaksi muun muassa roolistaan toisen maailmansodan aikana Saksan Enigma-salauksen purussa. Lisäksi hän kehitti muun muassa Turingin testinä tunnetun testin, jolla pyritään mittaamaan tekoälyn ihmismäisyyttä keskustelun kautta. Uutiskuvassa esiintyy Alan Turingin kivipatsas Bletchey Parkin kartanossa, jossa Turing purki salauskoodeja toisen maailmansodan aikana.
Lähde: Tom’s Hardware
Eiköhän se MSRP hinta tule johonkin 1080 ja 1080 Ti välimaastoon sijoitu. Titan V:ssä kuitenkin sellainen grafiikkapiiri että hinta on väkisinkin absurdi.
No kuitenkin vaikka ei kaikki olisi totta niin hyvä että tulee jotain uutta.
Kun vaihto on ajankohtainen eikä omasta mielestä GTX 1080Ti osto 800€ hintalapulla ole järkevä jos saa suorituskykyisemmän mallin noin samalla hinnalla.
Toivottavasti rampauttavat ajurit louhijoille niin jää pelajillekin näytönohjaimia.
Ainut tapa mitä ei käytännössä voisi kiertää helposti tarkottaisi käytännössä koko Compute-puolen rampauttamista
Niin en nyt oikein ymmärrä tätä logiikkaa että hyvä kun tulee uutta. Edelleen se kunnollinen 4K pelaaminen ei tuolla julkaisulla tule onnistumaan ja 1440p resolle nykyiset julkaisut molemmista leireistä kyllä riittää. Eli mikä se hyöty noin niinkuin kuluttajalle on että tuodaan uutta muttei tehokkaampaa?
Selvästi edullisempi hinta olisi sellainen jolle voisi sanoa kyllä, mutta jos tehot on alta Ti:n ja hinta hiukan alta Ti:n niin aika turha julkaisu omasta mielestäni.
No omalle kohdalle tuo 4k pelaminen ei ole ajankohtainen kun1440p riittää hyvin mutta GTX780Ti ei riitä nykypeleille enää jos haluaa pitää asetukset lähellä maksimitasoa.
4k pelamista joutuu kyllä odottamaan pari sukupolvea vielä jos ei halua jotain SLI tai CF kokoonpanoa rakentamaan.
Njoo kysmys kuuluukin onkos FE mallissa taas se 100€ lisää tavan mrsp:hen verrattuna…
Mjoo Tpun W1zzard noita pc portteja välissä aina testailee. Korkein käyttöaste taitaa olla Middle Earth Shadow of Warissa extra graffa paketeilla eli uhd:lla 9290 MB vramia. Mutta kuten sanoit se että se käyttää noin paljon ei välttämättä kerro sitä että se tarvitsisi sitä, kuten sen tuossakin pelissä näkee suorituskykyvertailussa.
Ei uusi näytönohjai yritä taata halvempia hintoja tai tehoa, vaan parempia tuloja firmalle. Jos kortti on hitaampi kuin ti ja edullisempi, niin kyllähän se myy ja katteet ovat luultavasti ti malleja parempia jos piiri on merkittävästi pienempi. Tätähän me emme toki tässä vaiheessa tiedä. Vähän pidemmällä aikavälillä uusi julkaisu tulee pikkuhiljaa painumaan reilummin alle nykyisten ti mallin hintojen, mutta alussa kannattaa repiä fanipojilta karkkirahat omaan taskuun.
Kun isoin huuma on ohi, niin kolme neljä kuukautta myöhemmin paremmin jäähdytetyt mallit ulos ja taas saa painaa rahaa!
Mutta tuskin siihen nyt noin isoa väliä founderin ja vapaasti jäähdytetyn väliin tulee. Mutta jos tulee noin pitkä, niin Nvidia on todella vahvassa asemassa hinnoittelun suhteen!
Koska AMD ei julkaise uutta lappua tänä vuonna, niin sen välin voi venyttää halutun pituiseksi.
Mutta summa summarum. Ei ole turha kortti jos se lisää Nvidian myyntituloja!
”Lisäksi hän kehitti muun muassa Turingin testinä tunnetun testin, jolla pyritään mittaamaan tekoälyn ihmismäisyyttä keskustelun kautta.”
Tuo on muuten se syy miksi ihmettelen sitä että Nividia haaskaisi Turing nimen pelinäytönohjaimelle kun se valmistaa varsinaiseen tekoälykäytöönkin suunnattuja piirejä joille se nimi sopisi paljon paremmin.
Jaa kuvittelet että Turing arkkitehtuuria käytetään pelkästään pelinäytönohjaimiin. Eiköhän esim. seuraava Tegra Orin SOC käytä todennäköisemmin Turing pohjaista näytönohjainta ja siinä on taatusti DL/AI rautaa mukana. Toisekseen pelit ja pelinkehityskin alkaa painottumaan DL/AI puolelle eli tuleva pelirautakin tarvinnee tulevaisuudessa DL rautaa alleen(mm. nvidia RTX).
Riipppu täysin siitä pitääkö ne huhut paikkansa että Nvidia eriyttäisi pelinäytönohjainpiirit täysin omiksi tuotteikseen.
Mjoop, katellaanpa mitä on tarjolla sitten 2-4 vuoden päästä kun nykyinen 1080ti alkaa nylkytellä (jos alkaa…). Ruutuna on 3440×1440 ultrawide ja fps lukittu 60:een (koska ei g-sync). Jos ei pysty 60 fps uusilla peleillä, niin menee vaihtoon, vielä mikään ei ole nykinyt.
Aikalailla samaa laskentatehoa nuot vaatii eli se mitä nyt voidaan käyttää koneoppimiseen voidaan myös käyttää tulevaisuudessa peleihin(älykkäät denoiserit sun muut). Ei kait se niitä ole koskaan täysin omiksi tuotteikseen ollut suuntaamassa vaan pois mainaajilta, mikä nyt pascalin tapauksessa tarkoitti sitä että noille suurille mainausfarmeille oli suoraan tarjolla pulkkipakattuna omat SKUt(Edellis FY katsauksessaan olivat myyneet niitä 300 miljoonan dollarin edestä). Tosin eipä tuokaan hirveästi helpotusta pelikorttien saatavuuteen tuonut.
Riippuu ihan siitä miten halutaan oikoa mutkia, ilmeisesti esim RTX ei käytä "DL-rautaa" eli Tensor-ytimiä kuin denoisingiin, eli poistamaan häiriöitä kuvasta koska joita jää kun jätetään laskettujen säteiden määrä liian pieneksi
Ja eiköhän toi RTX jää aika marginaaliseksi nVidian rahottamaksi hommaksi peleissä kun monet pelit on kuitenkin suunnattu usealle alustalle niin veikkaan tekijöiden mieluummin käyttävän rajapinnan tarjoamia taikka avoimia ratkaisuja kuin tuollaista suljettua kamaa kun siitä ei vaikkapa konsoleissa olisi mitään iloa.
Onko enää missään sivustoa mistä näkisi miten oma näytönohjain vertautuu muihin?
JAT Hardware ei enää toimi http://www.jathardware.com/2/video.html ja en löytänyt myöskäänTom’s Hardwaresta sellaista. Aiemmin ollut graafinen taulukko mistä näki hyvin.
Ilmeisesti nyt on AMD myynyt tarpeeksi että on aika kaivaa uusi kortti naftaliinista. Eiköhän sen 20% hinta nouse. eli n. 100-150 euroa.
Jos samaa denoisingia ajetaan muilla muuten ja Nvidan korteilla tensoreilla, jolloin vain suorituskyky on parempi, niin en näe miksi jäisi marginaaliseksi ratkaisuksi.
Ja sitä paitsi olihan physX:kin melko tuettu, vaikka silloin kilpailutilanne oli tasaisempi.
PhysX kyllä, GPU-PhysX ei niinkään. Ensin mainittua ei kiihdytetty kuin PhysX-kiihdytinkortilla kunnes NVIDIA päivitti PhysXiä niin ettei ne enää toimineet
No jos pelissä käytetään DirectX:n DXR:ää tai tulevaisuudessa Vulkanin ray tracingiä ajetaan sitä Nvidian tapauksessa RTX:n kautta. Se on siis Nvidian rauta+softa ratkaisu ray tracingille ja on tuettuna voltasta lähtien.
PhysX kiihdytinkortit olivat melko turhia, kun olivat ylimääräisiä PCI kortteja. Eli ihan liian hitaan väylän päässä. Muutenkin kohtuu tehottomia. Asian siirto näyttikselle oli Nvidialta fiksuin mahdollinen veto. Ilman sitä PhsX olisi ollut vainaa vuodessa-parissa.
http://www.userbenchmark.com ja sieltä Compare.
En tosin tiedä kuinka luotettava sivusto on.
Vaan kun koko hommaa ei ikinä siirretty näyttikselle, vain osa siirrettiin jonka vuoksi vain pieni kourallinen pelejä tuki GPU-kiihdytettyä PhysXiä
TechPowerUpilla on ulkomuistista aina 2-3 sukupolvea noissa tuloksissaan
Jos oltaisiin tarvittu joku täysin erillinen kortti. Niin vielä harvemmat pelit olisivat sitä tukeneet mitenkään.
Ja jos Nvidia siirsi osan ennen sillä kortilla lasketusta GPU:lle ja osan CPU:lle, niin se kertoo melko selkeästi, että FPU oli turha ratkaisu osalle niistä toimista.
———————-
Tosin tämä raytracing juttuhan siis käsittääkseni tekee tietyillä Nvidian korteilla parempaa jälkeä, muutoin ihan vakio DX kalikoilla. Muut tekee vain ko asiaa enemmän softalla..
Ymmärsit väärin. NVIDIA siirsi kaiken CPU:lle ja osan ominaisuuksista lisäksi GPU:lle, jonka myötä pienessä kourallisessa GPU-PhysX-pelejä saatiin lähinnä extra-partikkeliefektejä. FPU itsessään ei ollut missään nimessä huono, se oli tehokas siinä mitä se teki, vaikka jäikin liian pieneksi nicheksi aikoinaan.
Ei se itsestään mitään "parempaa jälkeä" taio, vaan sitä hyödyntämällä voidaan nopeuttaa häiriönpoistoa liian vähistä säteistä. Tällä hetkellä kommunikaatio asian tiimoilta antaa kuvan kyse ei ole kuitenkaan mistään automaagisesti tapahtuvasta vaan tuki sille pitäisi rakentaa erikseen.
Jos FPU olisi ollut hyvä kortti, niin sitä ei olisi ollut mahdollista siirtää yleiskäyttöiselle CPU:lle. Nyt kun meillä oli täysin erillinen, ei mielettömän nopea FPU, hitaan väylän päässä, niin Nvidia tajusi, että ei ole mitään järkeä yrittää askarrella sillä, vaan kevyet jutut CPU:lle ja raskaat ja muutenkin hyvin näyttiksen päässä pyörivät sitten GPU:lle, joka oli erittäin hyvä idea.
———–
Minusta nopeampi häiriönpoisto ym realisoituvat yksinkertaisesti "parempana jälkenä".
Suurempi FPS on myös mielestäni "parempaa jälkeä". Ja jos FPS kasvaa huomattavasti, niin resoa voidaan nostaa ja suurempi resoluutio on mielestäni täysin kiistattomasti "parempaa jälkeä".
———–
Tosin noiden vaikutuksenhan näkee vasta sitten joskus, kun "ostettavan hintaiset" noita tukevat näyttikset tulevat sitten markkinoille. ja myös softaa tulee ulos (eikös se joku metro tue tuota esim).
Ei tietenkään ole mahdotonta, se on vain hitaampaa sillä CPU:lla jonka vuoksi tietenkin pitää samalla tuunata alaspäin efektejä.
Käsitin "paremman jäljen" viittaavaan grafiikkaan, en nopeuteen.
Mitäs efektejä jätettiin pois? Jos vaihtoehdot olivat
FPU kortti, suorituskykyinen GPU ja suorituskykyinen CPU
VS
Suorituskykyinen Nvidian GPU ja suorituskykyinen CPU
Minusta kun tuo Ageian PPU ei nyt ollut mitenkään Nvidian myöhempää versiota parempi..
Asus PhysX P1 Physics Accelerator PCI Card Review | PC Perspective
http://www.overclock.net/forum/69-nvidia/372653-nvidia-gpu-physx-vs-ageia-physx-vs-q6600.html
———————————————-
Ainankin, mitä joskus muutamaan otteeseen pyörittelin CUDA Raytracing demoja, niin näyttiksen vaihdon jälkeen ikkunan kokoa sai kasvattaa (enemmän pikseleitä), ja lopputulos oli silti vielä siedettävä, kun vaihtoi näyttiksen. 1080Ti:llä ko demot eivät enää toimineet suoraan ja joku oli ostanut kait niiden tekijän tms, eikä verkossa ollut uudempia..
Saksan Tom's Hardware on päivittänyt uutistaan, nyt todennäköisimmältä ajankohdalta näyttää syyskuu
Nvidia GeForce GTX 2080, 1180 oder was wir über Turing (nicht) wissen [Update] – Tom's Hardware Deutschland
Mielestäni tästä näkee kohtuullisen hyvin ja tarkasti tuon:
GPU Performance Hierarchy: Video Cards Ranked from Fastest to Slowest
Pitääpä tallentaa tämä topikki jonnekin, niin pysyy tallessa noi linkit. Nuosta näkee kyllä tosi hyvin.
Ei tämä 980 ole jäänyt vielä hirveemmin jälkeen, etenkin kun noi Vegat maksaa tuplasti liikaa.