io-techin testissä AMD:n uuteen Zen-arkkitehtuuriin perustuvat Ryzen 71800X- ja 1700X-työpöytäprosessorit.

Tutustumme artikkelissa Ryzen 7 -sarjan suorituskykyisimpiin X-malleihin ja niiden ominaisuuksiin. Kattavissa suorituskykytesteissä vertailukohtina ovat AMD:n edellisen sukupolven FX-8370-prosessori sekä Intelin leiristä Core i7-6900K-, 6800K- ja 7700K-mallit. Mukana on myös tehonkulutus- ja lämpötilamittaukset.
Lisäksi io-tech julkaisee vielä erilliset artikkelit AMD:n Zen-arkkitehtuurista, jossa mukana clock-to-clock-suorituskykytestit sekä Ryzen 7 -prosessoreiden ylikellottamiseen keskittyvän testin.
Lue artikkeli: AMD Ryzen 7 1800X & 1700X (Summit Ridge)
Päivitys klo 20:00: Artikkeli on nyt päivitetty tekstien osalta ja valmis.
Juu näin toimin minäkin jos on suomalainen kauppa joka myy hintaan sisältää postikulut ja on vain hiukan kallimpi niin siltä suomalaiselta ostetaan, tällaisia suomalaisia kauppoja löytyy ioBBS:n yritysalueela useampia :tup::tup::tup:
Itse suosin suomalaista ihan itsekkäistä syistä, sillätavoin rahat pysyy hyödyntämässä suomen taloutta ja minua ja jokaikistä muutakin suomalaista.
Juu enempi kuin just riittävästi ytimiä näyttää auttavan pelissä kuin pelissä siihen että frametimet on vakaita tämä pätee sekä Intel että AMD prosessorilla AMD versiona vain saa yli 8 ydintä huomattavasti edullisemmin.
AMD asua käyttäen ei tarvitse pukeutua paljastavasti kun sitä lämmönlevittäjää ei tarvitse korkata 😉
@IcePen sulle taidettiin jo aiemmin ystävällisesti huomauttaa mutta voisitko ihan oikeasti opetella käyttämään foorumin muokkaa -toimintoa tai laittaa lainauksia yhteen viestiin? Sun vastauksia tulee peräjälkeen se 5 kappaletta ja menee jo ihan spämmäämiseksi.
Viestejä voi lainata yhteen postaukseen useampia kuin yhden ja viestiä muokkaamalla voit lisätä kommentteja sen sijaan että spämmäät uudestaan ja uudestaan. Ei yhden käyttäjän viesteistä pitäisi ihan oikeasti tulla puolta sivua putkeen.
@IcePen tuossa oli aamusella tuollainen huomautus, jos vaikka meni ohitse: AMD Ryzen 7 1800X & 1700X (Summit Ridge)
edit: Hö, kaima kerkesikin väliin
Näimmän toimii silloin kun sitä on järkevää käyttää 🙂
Huom! Kaikki lainaukset käsittelee samaa aihetta joten jos joku lainaa tämän sen lainauksen rysähtäminen yhdeksi mössöksi ei haittaa.
(Edit. V4.1 vaikka uusi teksti jota kirjoitin on noin lyhyt)
Ei sun tarvii tehdä siitä yhtään hankalampaa itsellesi mitä se on. Kielioppivirheet saa olla, tässä ei niistä valiteta vaan siitä että sun yksinpuhelu tekee ketjujen seuraamisesta todella hankalaa. Painat yksinkertaisesti jokaisen kommentin "+lainaa" nappulaa, jota haluat lainata, ja sitten kun olet aloittamassa viestisi kirjoittamista painat että "lisää lainaukset". Sen jälkeen vastaat per henkilö/asia niiden lainausten ALLE. Näin kaikki pystyvät päättelemään kenelle olet vastaamassa ja saat tehtyä sen tasan yhdessä vastauksessa tuhannen sijaan.
Henkilökohtaisesti mulle on ihan sama vaikka jokaisessa tekstissäsi olisi kirjoitusvirheitä, tuo tekisi foorumin seuraamisesta meille muille paljon mukavampaa.
Ompas IcePeniltä monta viestiä peräkkäin tässä ketjussa.
Omana kommenttinani Ryzeniin totean että mielenkiintoisen viileänä käyvä prossu. Vielä kun saisivat tuon kellotaajuuskaton poistettua niin lähtisi tuote tilaukseen.
Kun teen jokaisen lainauspostuaksen erillisen ikkunaan voin korjata sitä yhtä postausta helposti (tarvii useita luku ja korjaus kertoja).
Jos näkisit sen minun ensimmäisen vastausversioni (jota harva koskaan ehtii nähdä) muutaman edit kierroksen läpikäyneen postauksen sijasta et sanoisi että pienet Kielioppivirheet ei haittaa, eli käytämäni tapa on osittain välttämätön vaikka se ei eihkä ole optimaalinen.
Sanoisin, että kohtuus kaikessa. Voi myös miettiä onko ne kaikki vanhat viestit sivujen takaa oikeasti niin relevantteja, että niihin on ihan pakko vastata kun keskustelu on jo mennyt eteenpäin kilometrikaupalla.
Mitä jos vain oikolukisit viestisi ennen kuin painat lähetä? Toimii myös vastatessa useampiin viesteihin tmv. 😉
Ten sen useaan kertaan ja virheitä jää (jos suomekielinen oikoluku toimisi selaimessa se olisi hyvä juttu).
Rauhassa vaan, ei ole kiire.
Eikä sinun kannata miettiä kuinka helppo muiden on vastata viesteihisi jos ne on kilometrin pitkiä ja sisältävät useita lainauksia, täällä voi maalata hiirellä osan tekstistä ja sen maalauksen alle ilmestyy samat 'Lainaa | Vastaa' napit kuin viestin alareunassa on, tällöin lainaus sisältää vain ja ainoastaan maalatun tekstin.
/ot
Tämä on kyllä ihan hyvä tuote moneen tehokäyttöön.
Pelailuun löytyy halvempiakin vaihtoehtoja. Pelit kun eivät vielä niin tehokkaasti hyödynnä isoja määriä ytimiä.
Saa nähdä mitä ne 4 ja 6 core Ryzenit sitten tuovat tullessaan.
IPC näyttää olevan ainakin osassa testejä ihan hyvällä tasolla.. jos kelloja saadaan ylöspäin niin uskoisin että ihan hyviä peliprossujakin sieltä saadaan.
Joko jostain on varmistunut että onko 4coret aitoja 4core prossuja leikattuja 8coreja.
Alkuun varmaan leikattuja 8-coreja. Myöhemmin olettaisin niiden muuttuvan natiiviksi 4-coreksi. Muutoksen nopeus varmaan riippuu siitä paljonko osittain viallisia 8-coreja tulee ja miten AMD:llä riittää resursseja.
Tämmönen graafi tuli vastaan redditissä. Saa ryzenin näyttämään aika hyvältä, mutta tiedä sitten kuinka tarkka tai minkälaiset motiivit kuvan tekijällä on.
Sinällään aika loogisen näköinen, eikä tuossa huomioitu hintaakaan mitenkään.
Olisi hauska nähdä sama esim. Ryzen 1700(X) + 7700K vertailusta, mahdollisesti vielä kellotettuna sekä ilman.
Tämänlaiset on siitä hyviä, että jokainen voi painottaa oman koneenkäyttötarpeen mukaan valintojansa.
Jos lisätään teho/€ täytyisi varmaan kuvaa hieman isontaa 😉 😀
Henkilöille jotka miettivät ostaakko Intelin vai AMD:n prosessori:
Kaksi viikkoa vanha tarina Live benchmarks: AMD Ryzen vs. Intel Core | PC Gamer
Tuostakaan ei selviä mitään yksityiskohtia varsinaisista prossuista ja niitten väylien toimivuudesta
Jos jollakin olisi linkkiä josta selviäsi näitten prossujen hinnanerojen syyt ja mitä parempaa saa isommalla summalla , kun tuntuu että tuo XFR ominaisuus onkin pelkkä turhake
Yksinkertaistus:
Eli yksi näkemys olisi, että 1700 on heille jotka ylikellottaa tai säästää rahaa, kun taas 1700X ja 1800X soveltuu niille jotka haluaa ajaa sellaisenaan tai ottaa maksimit irti muulla kuin ilmajäähyllä (tai tukea AMD:tä maksamalla vähän ekstraa).
Ompas emolevyjä surkeasti saatavilla.. käytännössä ei mitään.
Olis ihan mukava testaa 1700x konetta videomikseri/streaming systeemissä.
Emot taitavat olla loppu suunnilleen joka puolelta palloa. Valmistajat eivät vissiin uskoneet Ryzeniin yhtä lujasti kuin AMD ja tässä on tulos. Minullakin on tilaus sisällä, mutta ei mitään hajua milloin tulee, jos tulee. Kuulema Crosshair VI Heron kanssa olisi jotain ongelmia, joten saatavuudesta ei osaa kukaan sanoa mitään. Ja juuri sen emon satuin tilaamaan.
PS. Tilasin oman satsini sen jälkeen kun revikat olivat pihalla
Asus PRIME X370-PRO, ATX -emolevy – 189,00€
Primee ois nyt Jimmyllä (ja muualla) hyllyt väärällään. Kyllä se 'pula' siitä tälläviikolla ja ensiviikolla helpottaa 🙂
ASUS CROSSHAIR VI HERO ATX AM4 Socket 4xDIMM max. 64GB
Saatavuus 0 , Vapaa saldo tulossa olevan erän jälkeen: 162 kpl. Valmistajan arvioima tulopäivä: 17.03.17
Tollanen meni tilaukseen itelle, eipä tässä oikeestaan ennen 20.3 kerkee mitään uutta rävääkään
Yksinkertaisen tulkinta ; sirujen valmistuslinjalta valitaan 3 kasaa , paremminkulkevat juotetaan 1800X kuoriin ja aktivoidaan XFR ytimien jakaja ( 2-toimii /6-pimenee)
Kakkosläjään valikoidaan ne jotka käyvät pienemmällä virralla ja ne leimataan 1700 sarjaksi
Kolmaskori on niitä vähän heikompia joista sitten muokataan 1700X vaihtoehdot
Seuraavasta mielipiteestä palstan moraalinvartijat saattavat katkoa kalsareittensä henkselit ;
Mutta ei näitä Ryzeneitä voi kellottaa yhtään , kulkee just sen mihin turbo venyy
Ennakkoon huhuttiin että jäähyt ratkaisevat > mitä tehokkaampi sitä ripeämpää on kulku , Nyt
4GHz maksimi
Ja on totta että emon BIOS pitäisi löytyä ; kertoimia , vaylänopeuksia , muisti säätöjä , syöttövirran vaihtoehtoja , ehkä joskus tulevaisuudessa nuo toimivat
Millähän ohjelmalla näkisi luotettavasti Ryzenin lämpötila-antureiden tiedot? 1700X:n idle lämmöt hwinfo64:llä 45 astetta, mutta aika maltillisellakin kuormalla (35W) lämmöt pomppaa 60+ asteeseen. Täydessä rasituksessa 74 astetta. Jäähynä tosin aika maltillinen Thermalright True Spirit 120, johon vaihdettu Noctual 1000 rpm tuulettimeksi.
Nopeasti koitin löytää Sampsan artikkelista lämpötilojen mittaustapaa, mutta ei puusilmään ainakaan osunut.
AMD:n tuhnu häviää siis paikoitellen SB:llekin (vastaavilla kelloilla).
Ja kellitetyn 2700k:n tulokset on oudon heikkoja, kun omat 2500k:t matalammilla kellolla (4.0GHz) antaa paremmat madonluvut.
I want to believe!
Noissa tuloksissa on Ryzenin kohdalla ilmeisesti tällä hetkellä se ongelma, että ne riippuvat siitä millä emolla ja biosversiolla ne on ajettu. Toisin sanoen yhdenkään emon biosit eivät ole paraatikunnossa.
Muistutetaan, että tällä foorumilla on mahdollista editoida omia viestejään sekä useaa viestiä voi lainata yhdessä viestissä, joten koitetaan välttää kovin usean peräkkäisen viestin postaamista.:tup:
@IcePen juttua tuntuu riittävän, ei siinä mitään kunhan teksti on asiallista. Jos suinkin mahdollista niin koita jatkossa niputtaa samaan aiheeseen liittyvät viestit ja muuten tarvittaessa vastaile erikseen. Kiitos :tup:
On muuten aika naurettava ohjelma tuo Ryzen Master. Nostaa hwinfo64:n mukaan prosessorin tehonkulutus (liekkö kovin tarkka arvio) 5 wattia ja koneen idle lämpötila nousee 45 -> 55 asteeseen pelkästään tuon ohjelman ollessa auki.
Noh, asetukset tallentuvat ja pysyvät aktiivisena, joten ohjelmaa ei tarvitse pitää taustalla auki. Softahan ei vielä taida olla täysin valmis. Prosessorin parametrien säädöt toimivat hyvin, monitorointi on valitettavan alkeellinen (vs Intelin XTU)
Tarkoitin lähinnä lämpötilojen seurantaan käytettynä, siihen löytyy "parempia" ohjelmia kuten hwinfo64.
Hyvältä vaikuttaa tämä Ryzen. Substance Painter ohjelmassa vanhalla prosessorilla (Intel 3350P) kesti 11 minuuttia laskentatyössä. Ryzen 1700X hoitaa saman homman 2 minuuttiin ja 10 sekuntiin. Ennen tuossa välissä pystyi keittämään kahvit ja juomaankin kupillisen. Nyt ei Mocca Master enää pysy perässä… Toki olihan tuo lähtökohta aika surkea, mutta silti.
Tuokaan ohjelma ei aivan 100% skaalautunut Ryzenin 16 threadille Windowsin graafien mukaan.
Ah, hyvä pointti, sori en hahmottanut tätä näkökulmaa 🙂 Täytyypä itsekin tsekata.
AMD näyttäisi yrittävän piirtää Batmanin naamaria Google trendsissä: Google Trends
Tottapa kyllä, amd:llä on ollut usein kiireestä johtuvia ongelmia. Niin nytkin, vaikka ryzeniä ei vielä ole täydessä iskussa niin tällä kertaa näyttää siltä että valmistaja on ylittänyt itsensä muutamissa hyötyohjelmissa, propsit siitä. On totuttu siihen että (varsinkin amd:n) täysin uuden sukupolven rauta tai raudat on parhaimmillaan vasta muutaman kuukauden – vuoden kuluttua, julkaisun ja kypsän tuotteen välillä saattaa tulla uusi revisio, lukuisia ajuri- ja/tai käyttispäivityksiä sekä 3rd party virityksiä.
Täydellinen ryzen ei ole, tällä kertaa kompuroidaan peleissä. Mutta niinkuin aina, vika on, tai ainakin sitä etsitään jossain muualla kuin itse tuotteesta. Arvioiden ja selityksien mukaan hyvin säikeistyviä hyötyohjelmia heikompi suorituskyky peleissä johtuu mm. emolevyjen bios versioista, pelintekijöiden ja pelimoottorien intel optimoinneista, käyttöjärjestelmien schedulereista, kääntäjistä jne. Hyvin tai täydellisesti säikeistyvissä ohjelmissa ei näytä olevan ongelmia mutta kohtuullisesti skaalautuvissa ja vahvaa 1-2 säikeen suorituskykyä vaativissa peleissä osa tehosta jää konepellin alle. Kuinka moni yllättyi siitä että kalliit 8/16t x mallit max 3.7GHz ei pärjää peleissä yli 4GHz ja vähintään saman ipc:n omaaville 4/8t suorittimille?
Täh? Mikäs yllätys se on kenellekään jos 3.7 GHz huonommalla IPC:llä ei pärjää paremmalle IPC:lle ja korkeammille kelloille peleissä? Osta sinä Intelin tuotteita jotka pyörittävät pelejä paremmin, jotkut tarvitsevat konetta muuhunkin ja samalla tukevat kilpailua joka puskee sinisiä kiviäsi myös eteenpäin. Win-Win vaikka Ryzenin FPS peleissä onkin muutaman prosentin heikompi.
No sieltä tuli semmoinen tuote kun tuli. Sanomattakin oli selvää että Intelin tasolle ei ihan pääse, mutta nyt ei olla enää niin kaukana kuin vielä helmikuussa 2017. Mielenkiintoiseksi käy miten AMD:llä kehitys jatkuu. Kunhan tuossa nyt selviää muutama yksityiskohta (mATX x370 yms) niin voisi vihdoin päästää 1055t:n lomalle. Mistäpä sitä tietää jos Intelillä hinnat laskevat jos kokevat painetta tilanteessa ja se taas on kuluttajan etu.
Tuosta jos katsoo 2+2 ja 4+0 eroja vastaan, niin noihin softapuolen juttuihin voi jonkinlaista parannusta tulla. Ei tosin koko tuon FPS eron verran, koska totta kai on hitaampaa pompotella threadeja CCX:n välillä kuin olla pompottelematta. Eli ei välttämättä täysin tuulesta temmattua.
AMD Ryzen (AM4 X370) kellotukset ja kokemukset
Ei siinä toki peleissä nopeammin kulkeva intel antaa suurempia tuloksia. Toinen juttu on sitten, että kuinka paljon. Monikohan 500€ lastun ostaja vielä pelaa FHD resolla? 🙂
AMD Ryzen Performance Negatively Affected by Windows 10 Scheduler Bug
Windows 10 scheduler on ilmeisesti vieläkin huonompi Ryzenin kanssa kuin alkuun arveltiin. Se tunnistaa cachen määrän väärin ja kuvittelee, että prosessorissa on 16 rautacorea kun SMT on päällä mikä laskee suorituskykyä ikävästi.
Olisikin mielenkiintoinen prosessori tuollainen 16 ytiminen ilman SMT-tukea 136 Mt välimuistilla :think:
Olisi mielenkiintoista tietää, että mihin tuolla cachen määrän virheellisellä tunnistamisella on käytännön vaikutusta. SMT-ongelma on paljon selkeämpi.
Eli tällöinhän tuo olisi ratkaistavissa esim. Windows 10 päivityksen yhteydessä.
Tässä linkkiä Redditin sivuilta:
Windows 10 – 1080 Ultra DX11:
49.39fps (Min) 57.16fps (Min)
Windows 7 – 1080 Ultra DX11:
62.33fps (Min) 62.00fps (Min)
Mikähän järki tuossa on, että nuo tray mallit maksavat saman verran kuin boxed versiot? Sockel AM4
Uusi tuote. Eiköhän ne tuossa jossain vaiheessa halpene. Toisaalta eipä noissa Intelin 6600k malleissakaan ole eroa kuin muutama euro.
Microsoft on ilmeisesti tutkimassa jo tuota scheduleria ja sen bugisuutta Ryzenin kanssa:
No vihdoinkin! Vähän parempia emolevyjä markkinoille, Windows hoitaa homman kotiin ja AMD twiikkaa vielä omansa niin tästä tulee hyvää jälkeä!
Ei tosiaankaan epäselvää onko onnistunut tuote. Tuote on todella onnistunut, mutta hienosäätö ja viilaus on vielä hieman kesken. Niin ja jälleenmyyjät ongelmissa kun tavara viedään käsistä. 😀
Ei sitten emolevyvalmistajilla kanttiriittänyt tehdä tarpeeksi paljon emoja varastoon vaikka varmaan tiesivät paljonko AMD laitta (kappalemääräisesti) prosessoreja myyntiin heti julkaisussa.