
AMD:n Radeon RX 7900 XTX- ja 7900 XT -näytönohjaimet saapuvat myyntiin huomenna tiistaina 13. joulukuuta klo 16. AMD:n ilmoittama 7900 XTX:n suositushinta Suomessa on 1189 euroa ja 7900 XT:n 1069 euroa.
Saimme AMD:lta testiin yhtiön omat näytönohjaimet, joista testitulokset saa julkaista tänään. Näytönohjainvalmistajien omista malleista testit saa julkaista huomenna, kun myynti alkaa. Tutustumme artikkelissa näytönohjaimien ominaisuuksiin ja vertailemme niitä ensisijaisesti 1509 euron suositushintaiseen GeForce RTX 4080:een. Mukana testeissä on myös 4090-lippulaivamalli sekä RTX 30 -sukupolven 3080-, 3080 Ti-, 3090- ja 3090 Ti -mallit. AMD:n leiristä mukana testeissä on Radeon RX 6900 XT ja 6950 XT. Suorituskykytestien lisäksi ajettuna on myös tehonkulutus-, lämpötila- ja melumittaukset sekä ylikellotustestit.
Lue artikkeli: Testissä AMD Radeon RX 7900 XTX ja 7900 XT (RDNA 3)
Kyllä oman käsityksen mukaan vegassa on jotain rikki mikä alkujaan oli tarkoitus toimia.
Jotkut ihmettelee kun välillä kulkee 2900MHz ja sitten bootin jälkeen enää 2600MHz. Tismalleen sama testitilanne.
Jotain on rikki siinä vaiheessa jos sanotaan että vaikkapa savu nousee "erikois" -virtaliittimestä. Kyllähän tuo olisi jo yleistietoa jos nuo AMD:n piirit olisi jotenkin viallisia laajemmalti.
Jos myyntirevisiot näyttää olevan C jotain, esim. tuolla twitterilangassa olevassa ruutukaappauksessa C8, niin uskaltaisin aika varmasti sanoa, että A0:aa ei ole myynnissä. Sensijaan, ko. ajurit adaptoituu, että jos "jossain" on A0 (AMD:llä devauskäytössä tjms), niin noita ajureita voi käyttää sen kortin kanssa. Toisinsanoen, tämä on asia tyyliin "paljon melua tyhjästä"
7950 XTX päivitys tulee todennäköisesti samaan tapaan kuin 6950 XT kun TSMC:n N5-prosessia saadaan optimoitua ja mahdollistaa samalla myös korkeammat kellotaajuudet.
Kuten sanoin, RNDA 3 on suunniteltu 3 GHz kelloille ja se tarkoittaa piirin koko elinkaarta ei ainoastaan nyt nähtyä julkaisua. Ja tieto tämä siis suoraan AMD:lta.
Valitettavasti nykypäivänä Twitter/Youtube-akselilla on tahoja, jotka tekevät omia spekulaatioita/johtopäätöksiä, jonka jälkeen puhuvat niistä jo totuutena ja sen jälkeen moni muukin pohjaa tietonsa samoihin spekulaatioihin. Kyse ei siis enää ole perinteisistä vuodoista, joissa olisi taustalla jotain ihan konkreettista lähdettä, kuvia, dokumentteja, vaan nykyään todella paljon tälläistä omaa spekulaaatiota, joka voi olla oikeassa, täysin väärässä tai sinne päin.
Hittoako mainostaa että 3 GHz GPU jos edes huippumalli XTX ei mene lähellekään semmoisia kelloja.
Tämä on vain AMD:n damage controllia.
Juu eipä:
Sapphire Radeon RX 7900 XTX Nitro+ Review – Maxing out 3x 8-Pin
http://www.techpowerup.com
katso liitettä 1013626
Maximum overclock, juu ei. Jo valmiiksi huono perf/W menee vessasta alas lopullisesti.
Ja suorituskyky ei skaalaudu kellojen mukana.
katso liitettä 1013630
Nojoo ei se suoraan skaalaudu, mut aika lähelle päästään kuitenkin 4090 tasoa rasteroinnissa. Ja hintaeroa on lähes tonni!
Sapphire Radeon RX 7900 XTX NITRO+ Vapor-X -näytönohjain, 24GB GDDR6 – 1 449,90€
http://www.jimms.fi
Samasta arvostelusta ennen kellotusta. 25 pelin testisetistä kellot oli max 3043mhz. Kulutus kyllä kasvanut aika tavalla vs refu. Piirissä on siis kulkuja, mutta jättivät refujulkaisun järkevän kulutuksen puolelle ja AIB:eille tilaa irroitella. Eli huippumalli pääsee kyllä sinne 3Ghz kelloihin, mutta on korttina parempi niillä matalimmilla.
Se tappiin vetäminenhän oli 4090:ssa myös. 100W pois kulutuksesta ja tehot taisi laskea joku 5% tjsp. Hatunnosto siitä kyllä Nvidialle, saivat tehtyä siitä hiton energiatehokkaan, vaikka kortti vedettiin vakiona kello/volttikäyrän syvään päähän.
katso liitettä 1013633
On myös raportoitu todella outoa vaihtelua vakaissa maksimikelloissa.
Siis voltin Vgpu jännitteellä vakaat kellot on yhdellä kortilla 2,4 ja toisella 2,9 GHz.
Mä veikkaan et siinä on ollut vain tarve paukutella henkseleitä:"meillä onkin energiatehokkaat piirit hehe, 2x8pin riittää ei tarvii palavia adaptereja, hehe". En tiedä jäikö vega 64 tai Radeon VII huonoja kokemuksia ettei haluttu iha maksimiin vetää.
Tuo 1.0v on toisella 2.4Ghz ja toisella 2.9Ghz kertoo enemmänkin prosessin laadusta. Viralliset kellot on vedetty alemmaksi, jotta valtaosa piireistä menee kauppaan asti. Odotettavissa on siis refreshiin reilusti korkeammat vakiokellot, kun saannit paranee. Sitä ennen on wanhan liiton arpapeliä saatko golden samplen, vai sen rimaa hipoen speksit täyttävän mallin.
Olisi tuo saanut olla pajalla hiottavana vielä kuukauden tai pari, kun pelitesteissäkin on aikamoista heittelyä. Silti 3Ghz arkkitehtuuri se kyllä on, kun AIB kortti valmistajan omilla kellotuksilla paukuttelee välistä sen rajan yli.
Kun katsoo XT ja XTX piirien kokoa ja MCM rakennetta (=piirien valmistuskustannukset) on aivan selvää että XTX oli tarkoitettu 4090 kilpailijaksi ja XT vastaavasti 4080
Tuo korttihan vie noilla kelloilla aivan järjettömästi sähköä nopeuteensa nähden
Sapphire Radeon RX 7900 XTX Nitro+ review
http://www.guru3d.com
katso liitettä 1013698
Varmaan sen takia sitä ei olekaan kellotettu ns. tappiin saakka. Eihän siinä olisi järkeä myydä kalliilla ehkä jo valmiiksi vesijäähdytettyä korttia mikä vaatii uuden virtalähteen.
Toki sitä jotkut ostaisivat mutta kuitenkin.. Tosin kyllä Intelkin myy prosessoreita mitkä käytännössä eivät sitten mene sinne luvattuun ns. maksimiin edes ilmalla (eikä tietysti mukana tule edes cooleria) mutta se on asia erikseen. Ehkä sama kohderyhmä?
Mun ymmärtääkseni tämä jäi pelkästään huhutasolle eikä mitään saatu tämän huhun tueksi. Joka tapauksessa huhut ajuripäivityksellä tulevasta korjauksesta oli perättömiä eikä mitään tälläistä tullut.
Nyt huhutan että tässä rdna3 on jotain rikki ja pian pitäisi tulla päivitys. No sen aika näyttää, mutta en pidättelisi hengitystä.
Ei korkeimpien kellotaajuuksien tarvitse huippumallissa olla. RDNA 2 -sukupolven korteistakin RX 6500 XT toimi TechPowerUpin testeissä isommalla kellotaajuudella kuin RX 6900 XT. Damage controllina tuo 3 GHz kellotaajuus olisi aika erikoinen lausunto, kun myynnissä olevien referenssimallien peli- ja boost-kellotajuudeksi ilmoitetaan vain 2,3 GHz ja 2,5 GHz. Noistahan voi saada vaikutelman, että asetettua tavoitetta ei saavutettu, mikä tuskin ainakaan lisää luottamusta yritystä kohtaan.
MSI ne semble pas proposer de RADEON RX 7900 XT et 7900 XTX à la vente – Cartes graphiques
http://www.cowcotland.com
Tuon mukaan 6000 sarjakaan ei ole ollut kannattavaa businesta.
Koska arkkitehtuurin elinkaari on pidempi kuin ensimmäinen siihen perustuva tuote? Kyllähän tuo Asuksen TUF 7900 XTX jo techPowerUp! testissä oli kulkenut yli 3 GHz? Itsellekin se juuri saapui.
Koska se on suunniteltu siihen mutta 7900-korteissa oleva A0-siru on buginen paska joka ei mene lähellekään sitä ja kuluttaa kuin pieni perkele. Ensi vuonna odotettavissa korjattua sirua ja 7950 näillä näkymin.
Sampsan kysymys kultalalle sopii myös tähän. Mulla on vielä muistissa vega ja kuinka ajuripäivitysten piti kuulema korjata sitä tätä ja tuota.
Sanotaanko että vahvoja huhuja hyviltä lähteiltä + AMD:n oma maininta siitä mihin suunniteltiin menevän (ei se jäisi dioihin jos se olisi pelkkää haihattelua).
Ajureilla ei ole mitään tekemistä tämän asian kanssa, mutta mitä siinä vegassa muka rikki oli mitä ajureiden piti korjata?
Koska sellaisen suunnitteluun olisi uponnut entistä enemmän fyrkkaa, ja tuo Nvidian asettama Titan -luokka ei välttämättä olisi ollut AMD:lle tarpeeksi voitollinen (suurin osa ihmisistä ostaa Nvidiaa ennemmin vaikka AMD olisi lähellä tai jopa hieman edellä) ?
Ei vaan pikemminkin näyttää että AMD on hyvissä ajoin tehnyt linjavedon jättää tuo Titan -luokka edelleen väliin, ja tehdä maltillisemmalla kulutuksella lippulaiva, jonka hinta saadaan pidettyä last.genin tasolla.
Eli sä summailet yhteen GCD + 6*MCD ja tten siitä johtopäätöksen että joo tää on niin iso että on tehty kilpailemaan 4090 kanssa? Unohdat siis kokonaan sen että siellä pitää olla logiikkaa mukana että se GCD <-> MCD välinen liikenne saadaan toimimaan joka tottakai kasvattaa kokonaispinta-alaa. versus jos se olisi tehty monoliittisena. Vaikka SM vs CU vertailu ei olekkaan täysin omenoita omenoihin, niin se on huomattavasti parempi vertailukohta kuin pinta-ala. 128 vs 96 eli RTX4090 on kolmanneksen isompi ja se ei käsittääkseni ole vielä edes täysi siru vaan leikattu. Vastaavasti 7900XTX vs 4080 ero on reilu 26% 7900XTX:n hyväksi.
Käytännössä siis toi Navi 31 sijoittuu johonkin 4090 ja 4080 väliin ihan about kaikilla mittareilla.
Sori, muistin väärin. Kävin kunnolla etsimässä mikä tuolloin oli homman nimi.
Osa odotti 2017 tuolla spekulaatioketjussa jotain pikaista ajurikorjausta joka korjaisi heikonsuorituskyvyn (taustalla oli jotain että lasketaan juttuja toisella lailla ja siksi uusien ajurien pitäisi korjata) ja tämä oli jotenkin jäänyt tuosta vegasta mieleen ja multa oli mennyt näiden huhujen debunkkaus ohi.
Ihan puhtaasti valmistuskustannuksista pääteltynä.
Seitsemän lastun MCM on kallis jo pelkästään paketoida ja tuollainen määrä lastuja huonontaa jo tuntuvasti saantoja.
Se on aika karua että 4080 AD103 on 1x 379 mm² ja AMD 1x 300 mm² + 6x 36.6 mm² seisemän lastun hökötys ei oikein aina pärjää sillekään.
Puhumattakaan paljonko tehoa irtaa 608 mm² AD102 lastusta joka lienee huomattavasti halvempi paketoida. Ainut missä N31 vaikuttaa tuottavan luotettavasti suuria numeroita on sähkönkulutus.
Mielenkiinnosta, löytyskö jostain jotain, vaikka gpu-z ruutukaappausta, missä näkyis että jossain olisi A0 ajossa? Tuolla yhdessä aiemmassa ruutukaappauksessa näkyi C8.
GPU-Z ei näytä itse kiihdytinlastun revisiota vaan koko kortin.
OK, pystyykös tuota sitten mistään edes nuuhkimaan, että nimenomaan nuo ajossa olisivat nimenomaan A0 piiriä?
Pystyy, vbios raportoi oikean lastun revision kun sitä sorkkii.
Samasta twiittiketjusta löytyy kuva biosin infoista
Jees, kiitos! A0 tuolta kieltämättä pilkistää.
Mielenkiinnolla jään seuraamaan, miten tilanne etenee.
Viime päivinä keskustelua herättänyt Navi 31:n A0 ei todennäköisesti viittaa piirin versioon ja että myynnissä olisi ensimmäinen versio piiristä. Katsotaan saadaanko tähän vielä joku virallisempi vastaus AMD:n suunnalta.
Minusta tuntuu, että huhulähteet, jotka väittivät amd:n pyörittävän nvidian tervassa sekä virrankulutuksen että suorituskyvyn suhteen yrittävät nyt keksiä keinoa lisähuhujen muodossa oman maineensa pönkittämiseksi. Samaahan se trollimuodossa amd:ta fanittava beyond3d:n postaajakin tekee. 4080 taitaa olla transistorimäärältä pienempi piiri kuin navi31 ja käy viileämpänäkin. Jos olis ilkeä niin tähän linkkaisi amd:n edustajan bigger is not always better twiitin, mutta se menee jo enempi sinne amd vs nvidia vs intel väittelyketjuun kuuluvaksi väännöksi.
Jos nyt yhtään arvaan ketä tarkoitat niin sillä on ihan oikeita lähteitä ja on "toimitusketjussa" hommissa, mutta ilmaisun taso: ei ole ja se tietty "vastaporukka" pitää huolen että mahdollisimman moni pitäisi trollina oli syytä tai ei. Ennemminkin moni huhu on siltä lähtöisin kuin toisin päin.
Sanotaanko näin, että mun silmissä se tyyppi tällä hetkellä valkopesee aikaisempia väitteitänsä sillä perusteellä että navi31 on rikki ja rdna3+ on se oikea piiri missä viat on korjattu. Jos navi31 ei olisi rikki niin tän hepun puheet amd:n dominanssista sekä suorituskyvyssä että virrankulutuksessa verrattuna nvidiaan olisi mennyt ihan metsään.
Piikiekon pinta-alaa säästetään kyllä mutta kun lastujen määrä kasvaa suureksi niin paketoinnin saanto alkaa vaikuttaa negatiivisesti. Kuten myös tietysti paketointikustannukset. Tämän kanssa Intel on sapphire rapids jätti MCM:n kanssa aivan huutavassa hukassa
Ajatusleikkinä jos paketoinnin saanto on hihasta kaivettu luku 97,5 % niin sehän on loistava, eikö?
Mutta jos lastuja on navi31 tapaan 7 niin todennäköisyys sille että jokaisen lastun kiinnitys substraattipalalle onnistuu putoaakin arvoon 84%
Ihan noin vaan sivuhuomiona että Intel toimittaa parhaillaan 63 (joista 47 aktiivisia, 16 lämmön jakautumista edistämässä) sirun MCM-piirejä (Ponte Vecchio)
Juu, mitäs luulet kuinka hyvin se onnistuu.
HBM Gives Xeon SPs A Big Boost On Bandwidth Bound Work
http://www.nextplatform.com
"By limiting the PCI-Express cards to a single stack, and therefore half of the performance, Intel can make use of the Ponte Vecchio units that are assembled but don’t fully work. As we said before, we have heard that the packaging yield on the Ponte Vecchio units is around 10 percent, so Intel has to do what it can to make money off of every part it makes. "
Korjasin tuon luvun, ei se 72 ollut vaan 63 (joista 47 aktiivisia)
Väittäisin että tuskin.gif 10 % saannoille paketoinnissa, onhan se varmasti pirusti huonompi kuin yhtä piiriä latoessa mutta ei kukaan noin surkealla prosentilla lähde tekemään yhtään mitään.
Miksiköhän se on niin myöhässä.
47 lastua, 99% saanto paketoinnissa niin täysin toimivan lastun saanto on 62%
Jos paketoinnin saanto onkin vain 95% niin lopputulos on surullinen 9%
Täällä tuntuu toisilla olevan jonkinlainen tahtotila, että MCM-paketoidut GPU:t ja CPU:t epäonnistuisivat.
Tai vähintäänkin vahva epäilys siitä, että ne eivät tule menestymään.
Tulevaisuus on kuitenkin MCM-piirien, ja kyllähän nVidiakin niihin ennen pitkää tulee siirtymään.
Ja varmaan sitten kun nVidia sellaisen toteuttaa, niin epäilijöiden ääni muuttuu kellossa.
Ei se ole mikään tahtotila vaan elektroniikkasuunnittelun vinkkelistä olevia aivan perusjuttuja. MCM on hyvä vastaus joihinkin ongelmiin mutta ei ilman haittapuolia.
AMD Addresses Controversy: RDNA 3 Shader Pre-Fetching Works Fine
http://www.tomshardware.com
—
"toimimaton shader prefetch" on todellisuudessa tulevien sukupolvien ominaisuus, jota testataan muttei oteta virallisesti käyttöön näissä, vrt vaikka hiljattain nähty Intelin prossujen DLVR tai Zenien TSV-linjat vaikkei kukaan ollut huhuillutkaan mistään X3D-muisteista
—
Se mihin tuolla ei oteta kantaa näyttäisi olevan se "alkuperäinen" vanha huhu ennen mistään revisioista puhumista, joiden mukaan jonkun bugin takia kellot jouduttu jättämään kauas siitä mitä piti (ja sen vuoksi siellä on ne architected for 3 GHz setit dioissa)
7900xtx AIB korteista on löytynyt 3GHz++ kellottuvia yksilöitä. Ei mitään absoluuttista estettä ole nykyiselläkään piirillä 3GHz kellojen kanssa. Toki on kysymysmerkki mikä saanto on 3GHz kykenevien piirien kanssa ja millä virrankulutuksella 3GHz saavutetaan. Ihan samanlaista kysymysmerkkiä on 3GHz ada piirin kanssa. 3GHz adaa demottiin nvidian toimesta ja niitä ei ole näkynyt ainakaan mun lukemissa arvosteluissa. Oletan että sekä amd että nvidia keräävät/varautuvat päivitystuotteeseen 2023 aikana jossa löytyy kellot jostain 3Ghz tuntumasta ellei jopa yläpuolelta.
Tämmöiseen huhuun ei toisaalta tarvitse edes ottaa kantaa kun ovat jo itse virallisesti ilmoittaneet että arkkitehtuuri suunniteltu 3 GHz kellotaajuudelle ei 3,4 GHz tms, eli jos 7950 XT toimii siellä suunnalla niin silloin on sunniittelutavoite saavutettu
katso liitettä 1014789
Jos nyt pilkkua lähdetään viilaamaan niin RDNA3-deckin diassa 20 sanotaan "Architected to exceed 3 GHz" eli suunniteltu ylittämään 3 GHz. Mutta turhapa tuosta on sen enempää spekuloida ennen kuin nähdään 7950-päivitykset ja miten ne näistä eroaa, jos eroaa.