Testissä kaikki neljä Ryzen-sukupolvea ja tutustumme lisäksi miten emolevyn, muistien ja näytönohjaimen päivitys vaikuttaa suorituskykyyn.
Ennen ensi viikolla julkaistavia Zen 4 -arkkitehtuurin Ryzen 7000 -sarjan prosessoreita ja uusia AM5-kantaisia emolevyjä, testasimme viimeisen viiden vuoden aikana markkinoille julkaistut neljä Ryzen-prosessorisukupolvea, jotka kaikki sopivat samaan AM4-kantaan.
Tutustumme, miten Ryzen-prosessoreiden suorituskyky on parantunut viidessä vuodessa sukupolvesta toiseen niin hyötyohjelmissa kuin peleissä. Lisäksi testaamme, miten uudempi piirisarja, PCI Express 4.0 -väylä, Resizable Bar -ominaisuus ja enemmän ja nopeampaa DDR4-muistia vaikuttaa suorituskykyyn Ryzen 7 5800X3D -prosessorin kanssa.
Lue artikkeli: Testissä AMD:n Ryzen-prosessorit (2017-2022)
Voisihan tuota verrata 7700K:n tuloksiin ja katsoa kumpi pärjää paremmin.
Se nyt oli ihan itsestäänselvää, vaikka pahimmat AMD fanipojathan tuota kovasti rummutti. Toki plussaa tuossa oli AM4 kannan pitkä elinkaari.
Olihan se aikoinaan sitten taas 8 ytimellään hyötyohjelmiin ja hinnallaan melko kova ostos vs Intelin silloinen HEDT-tarjonta. Peliprossuna 1. sukupolven Zen ei ollut parhaasta päästä, mutta kehitystä on kuitenkin tapahtunut sukupolvi toisensa jälkeen.
Joo kyllä peleissä se IPC-suorituskyky ja kellotaajuudet on vielä viimeisen 5 vuodenkin aikana olleet tärkeämmät kuin pari lisäydintä.
En kyllä muista nähneeni testiä 1800X vs. 7700K witcherissä ja cyberpunkissa. Voisi olla ihan kiinnostava.
Ja itse aiheeseen liittyen; olen itsekin nähnyt jotta 1000/2000-sarjaiset eivät vielä peleissä pärjänneet, mutta toimivat edelleen hyötykäytössä kiitettävästi. Pelinopeus parani oikein reilusti 3000-sarjassa ja 5000-sarja saavutti vihdoin Intelin käytännössä kaikessa. Tosin vähintään 3000-3200MHz DDR4 on liki pakollinen jotta 3000/5000-sarjaisista saa kaiken irti.
Testissä AMD Ryzen 7 2700X & Ryzen 5 2600X (Pinnacle Ridge) – io-tech.fi
http://www.io-tech.fi
Näköjään 8700K:n testissä oli mukana myös 7700K ja 1800X ja pelivalikoimassa Witcher.
https://www.io-tech.fi/wp-content/uploads/2017/10/cfl-bench-w3-2.png
Eli näköjään minimit melko samoissa ja maksimeissa Intel vie, toki itseä ainakin kiinnostaa lähinnä nuo minimit. Hyötyohjelmat onkin toki sitten asia erikseen.
Ajankohtainen asia nyt kun jo 7kk:ssa on energian hinta nousut n. 5-kertaiseksi. Kummasti on saanut miettimään komponenttienkin energiankulutusta.
Oma Ryzen 5 5600 ja 3200 MHz CL16 (2x8Gb) muistit antaa CB R20 4429 pistettä, näin jos joku tahtoo 6 ydin prossun tulosta vertailla näihin 8 ydin prosessoreihin.
Resibzable Bar olisi mielenkiintoinen ominaisuus saada käyttöön, mutta ei ole tuettuna tällä GTX 1660 Superilla (testattu, ei näy Nvidian ominaisuuksissa käytössä), taisi vaatia 2000-sarjaa minimissään vissiinkin. Ja vähän jäi sellainen kysymysmerkki olo kun asiaa tutkiskelin, että miten hyvin se edes on Nvidialla tuettu?
No siellähän on se 1080Ti joka on samaa luokkaa kuin tuo 3050 tai iteasiassa vähän parempi, vastaa jotakuinkin 3060
Tätähän sitä on paljon vuosien varrella spekuloitu, että vaikka alkupään ryzeneillä ei maksimi-fps:t hirmu mairittelevia olleetkaan, niin frametimet saattaisivat tulevaisuudessa (nyt) olla tasaisemmat ja ehkä minimit kaiken kaikkiaan korkeammat kuin sillä 7700K:lla joka ajaa kyllä yhden säikeen kuormaa nopeammin.
Kiitos viestistäsi
Juu, ja tädilläni oleva q8300 ja joku gtx 550 ti riittää hänelle oikein hyvin netin selaukseen ja laskujen maksuun yms. Eikä ole edes tarvinnut vaihtaa windows 10 pois.
Osat valitaan käyttökohteen mukaan. Kokeileppa koneelasi pelata cyberpunkkia ja kerro vieläkö kone on riittävä?
Katsos tämäpä se oli juuri tämän hieman sarkastisen kommenttini tarkoitus: Kaikki eivät pelaa. Iso osa aikuisia käyttää konetta ihan muuhun. Kommenttiin kätkeytyi myös toinen viesti: käyttöjärjestelmät. Windows on ajautunut pahasti hakoteille siinä tehtävässä mikä on köyttöjärjestelmien perimmäinen tarkoitus, eli auttaa sovelluksia käynnistymään ja jakaa koneen resursseja. Se pitäisi olla ne käytetyt sovellukset, eikä käyttöjärjestelmä, mikä määrittää resurssien tarpeet. Ihmiset joutuu päivittämään/vaihtamaan laitteita usein vain siksi, että käyttöjärjestelmä paisuu. Aivan turhaa ajan ja rahan hukkaa. No onneksi on vaihtoehtoja
Tuo Resizable Bar vaikuttaa mielenkiintoiselta. Olenko ymmärtänyt oikein, ilman tuota ominaisuutta näytönohjaimen muistia pystytään käsittelemään vain 256mt:n paloissa, kun taas tuon ominaisuuden käyttöönoton jälkeen koko näytönohjaimen muisti näkyy suoraan.
Jep. Ilman sitä prosessori pystyy käsittelemään näytönohjaimen muistia vain 256 megatavun paloissa, sen kanssa koko näyttömuistia kerralla.
Näitä juttuja, joissa tarkastellaan kehitystä suhteuttamalla muutamia vuosia taaksepäin, on ilo ja antoisaa lukea.
Kannattaa miettiä artikkelin osittaista kääntämistä englanniksi, koska varmasti herättäisi mielenkiintoa myös Suomen ulkopuolella.
Itsellä on tähän asti aina ollut Intelin prosuja, muutamia Duroneita lukuunottamatta. Sen takia olisi erittäin mukava saada myös vastaavanlainen artikkeli myös Intelin leiristä.
Viimeiset pari vuotta olen kasannut AMD prosuja tuttaville/kavereille. Mielenkiintoista nähdä vaihtuuko leiri muutamien vuosien sisällä.
Harvemmin mikään on, ainakaan niille joilla pitää aina olla se uusin. Silti ne pelit ratkotaan penkin ja näppiksen välissä, ei sillä mikä konehuoneessa jauhaa. Paremmin se AMD on future proof mitä intel, jolla tarvitaan lähes joka kerta uusi emo jne. Jolloin päivitys tulee huomattavasti kalliimmaksi.
Näyttää siltä kuin 1800X ja 1080Ti olisivat ns. täydellinen pari toisilleen. Eli kumpaakaan yksittäistä komponenttia vaihtamalla suorituskyky ei juurikaan parane, vaan pitää pistää molemmat kiertoon yhtaikaa.
edelleen pelattavia vaikka ei 2000fps annakaan
Se mitä itse olisin kaivannut olisi ollut vielä 1800X @4GHz tulokset. Tuon zen1 boostihan oli single core ja sen jälkeen tiputettiin kaikki base taajuudelle. Uudemmat boostaa useammilla ytimillä. All core 4GHz auttaa siis ihan hyvin tuota nopeutta ja melkein kaikki zen1 pääsee 3.9GHz tai yli.
Öö häh? Nyt saat kaupasta uuden prossun. Vaihto 5min ja kone on yhtä nopea kuin uusimmat parhaimmat. Jollain 4 ytimisellä ei näin kauaa olisi voinut sinnitellä.
Moniydintesteissä voisin kuvitella että ekan generaation ryzen olisi ollut aika paljon kilpailukykyisempi ja olisi saattanut yksittäisen säikeen tehoonkin jonkin verran vaikuttaa. Omassa käytössä eka generaation (1700x) kun kellottuu ainakin 2000 (2600x) ja 5000 (5800x) sarjalaisiin nähden todella reilusti.
Mutta aika hienosti testissä näkee, että kyse on tasapainoisen kokoonpanon hakemisesta jos peliresolla mennään noilla alemmilla tasoilla.
Lasten koneisiin voisi 5600 prosun päivittää, kunhan niiden hinnat vähän vielä tippuvat.
Vastailen nyt itselleni ainakin cinebenchin osalta.
ja 1700 @4GHz saa pisteitä noin 3800. Muutamia prosentteja siis nopeampi kuin tuo testattu 1800X ja samassa suhteessa myös peleissä (zen1 boostaa yhdellä ytimellä tai ei ollenkaan).
Täytyy katsoa jos jostain tulee hyvällä hinnalla vastaan 5800X3D niin voisihan siihen joskus päivittää. Ehkä ensi vuoden lopulla?
Mutta jep 5800x3d kiinnostaa, mutta en ikinä usko saavani sitä edullisesti, jollei sitten joku, joka vaihtaa kyseisestä 7000 sarjalaiseen, luopuisi omastaan edullisesti. Mutta luultavasti myy koko settiinsä, pelkä prossan sijaan.
Tämän sivuston 12900K ja 12600K testeissä näytti olevan mukana vastaavat 10. ja 11. core-sukupolven 1X900K ja 1X600K(F) mallit, eli sieltä voi katsoa helposti noiden välisen eron
Vaan kuinka moni 1800X:n pelikäyttöön ostanut sinnitteli? Eiköhän miltei kaikki ole jo päivittäneet, jotkut ehkä jopa alaspäin 5600X:ään.