io-tech testasi Huawein P20 Pro -lippulaivamallin.

Io-techin Huawein uutta P20 Pro -huippumallia käsittelevä testiartikkeli on pienten viivästysten jälkeen julki. Alkuperäisen suunnitelman mukaan artikkeli oli tarkoitus julkaista myynnin alkaessa 16. päivä, mutta osittain tavallista monimutkaisempien kameraominaisuuksien myötä testistä muodostui pienoinen ”iisakin kirkko” ja sen valmistuminen viivästyi useammalla päivällä.
Tutustumme artikkelissa runsaan parin viikon testijakson pohjalta kattavasti laitteen rakenteeseen, teknisiin ominaisuuksiin, kameran ominaisuuksiin ja kuvanlaatuun, suorituskykyyn sekä akunkestoon ja teemme lopulta yhteenvedon havainnoista.
Lue artikkeli: Testissä Huawei P20 Pro
Optisessa zoomissa idea onkin siinä, että saa paremman kuvan kaukana olevasta kohteesta. Puhelinten kameroissa on usein varsin laajakulmainen objektiivi, jolloin etempänä olevat kohteet jää todella pieniksi tihruiksi. Digitaalinen zoomaaminen kuvaa ottaessa taas on yhtä tyhjän kanssa, paitsi niillä puhelimilla, jotka ottaa useammalla kameralla samanaikaisesti kuvat ja yhdistelee niistä zoomatun kuvan.
Tietysti loppupeleissä kyse on omista tarpeista. Jos et tarvitse zoomiobjektiivia puhelimessa niin ok. Monelle se kuitenkin tuo paljon enemmän lisäarvoa kuin se, että puhelimessa on kaksi samanlaista kameraa joista toisella kerätään vain jotain syvyystietoa bokeh-efektejä varten.
Eikös näissä lippulaivoissa ole ihan sama kamerayksikkö muutenkin? Eroa on vain siinä, millaisten instagramfilttereiden läpi kuvat ajetaan softassa.
Samat sensorit pyörii useissa eri valmistajien kameroissa, mutta eroa tulee optiikan ja varsinkin just kuvan prosessoinnin osalta.
Taitaa paremmissa kameroissa olla Sonyn tai Samsungin sensorit. Joku kolmaskin valmistaja on, jonka sensoreita löytyy enempi etukameroista ja halvemmista luureista.
Kukaan ei koskaan pysty todistamaan, että onko puhelinta käytetty oikeissa olosuhteissa IP67:n mukaisesti vai eikö, sen takia siitä on maininta puhelimen käyttöoppaassa, että jos vettä menee sisään ja siitä tulee vahinko, sitä ei korvata. Ainakin LG kertoo myös olosuhteet, eli minkä lämpöistä vesi saa olla ja missä tilanteissa vedenkestävyyttä ei tule käyttää hyödykseen (suihku jne.) ja että puhelimen sisällä on kosteustarrat jotka kertovat onko takuuta vai eikö.
Ei nyt sentään kaikissa ole samaa kamerasensoria, mutta kyllä useammassa laitteessa on käytössä samoja kennoja. Se sensori on kuitenkin vasta "pohja" sille kameralle, eikä vielä itsessään määrittele lopputulosta. Valmistaja valitsee sensorin päälle objektiivin ja ehkäpä tärkeimmässä osassa lopputuloksen kannalta on nykypäivänä kuvaprosessointi, jolla pystytään vaikuttamaan suuresti kuvanlaatuun. Tästä hyvänä esimerkkinä on ollut viime vuosina Sony, joka itse valmistaa suuren osan mobiilisensoreista, mutta ei ole onnistunut tuottamaan parasta mahdollista lopputulosta juuri kuvaprosessoinnin takia.