Motorola julkaisi heinäkuussa ensimmäisen 5G-yhteyksillä varustetun Moto G-sarjan älypuhelimensa. Moto G 5G Plus sijoittui julkaisuhetkellään Suomessa markkinoiden edullisimmaksi 5G-yhteyksillä varustetuksi puhelimeksi, eikä manttelia ole vielä kuukautta myöhemminkään onnistuttu riistämään. Motorolan keskihintaluokkaisen uutuuden keskeisimpiä ominaisuuksia ovat 6,7-tuumainen Full HD+-resoluution näyttö korkealla 21:9-kuvasuhteella, Qualcommin tuoreehko Snapdragon 765 -järjestelmäpiiri 5G-yhteyksien kera ja mallista riippuen joko 4 tai 6 gigatavua RAM-muistia ja vastaavasti 64 tai 128 gigatavua tallennustilaa. 48 megapikselin pääkameran seurana puhelimen takana sijaitsee 8 megapikselin ultralaajakulmakamera, 5 megapikselin makrokamera ja 2 megapikselin syvyystietokamera.
Artikkelissa perehdymme puhelimeen hieman täysimittaista testirutiinia lyhyemmin reilun viikon ympärivuorokautisten käyttökokemusten pohjalta.
Lue artikkeli: Testissä Motorola Moto G 5G Plus
Moto G 5G Plussan kamera ja akun kesto yllättävät testissä positiivisesti. Olisi mielenkiintoista nähdä kameravertailu suoraan Nordiin nähden. Hämärässä taitaa tulla takkiin OnePlussaan verrattuna mutta on varmaan aika tasaväkistä. Motorolan lyhyt softatuki on harmillinen juttu, eikä kannusta ostamaan laitetta. Io-techin kannattaisi selvittää, miten Motorolan päivityslupaus voi olla ristiriidassa Android Enterprise Recommendedin kanssa. Eihän tuolla sertifikaatilla tee yhtään mitään, jos sitä ei noudateta ?
PS. Huomasin, että artikkelin loppuun oli laitettu maininta Netflixin HDR-tuesta. Netflixin sivuilla ei ollut mainittu yhtään Motorolan laitetta, niin onkohan jotkut lisenssit jätetty maksamatta?
Muutenkin valmistajat aika usein ilmoittavat julkaisun yhteydessä, että ominaisuus tuodaan myöhemmin päivityksellä. Olisi mielenkiintoista nähdä joskus round-uppia asiasta, että kauanko päivityksessä sitten aina menee?
Ainakin itse viskaan jonkun kuoren aina puhelimelle ja sen jälkeen aivan sama minkä tuntuinen puhelin, jos ei muuta ongelmaa ole materiaalivalinnat tuoneet.
Muovi saattaa olla parempikin materiaali, vaimentaa mm. pudotusta.
GSM-Arenan kameravertailussa katsoin et etenkin vähässä valossa Nord vie selkeän voiton, onko nuo Arenan kuvat yleensä miten oikeassa?
ISO 12233 taulukko:
katso liitettä 431348
Good light:
katso liitettä 431341
Low light:
katso liitettä 431339
Nordissa tuntui olevan bugia jonkun verran, niin omalla kohdalla kääntää katsetta muualle.
Bugeistakaan ei aina tiedä mitkä korjataan ja mitkä ei…
Muovikuorista olemmekin antaneet tässäkin arvostelussa miinuksen lisämaininnalla "varauksin". Myös itse leipätekstissä olemme kirjoittaneet auki muovin mahdolliset hyödyt, mutta lasi ja / tai metalli on kuitenkin vielä tänäpäivänä laadukkaammaksi tulkittu materiaali, joten niiden käytöstä puhelimet saavat useammin kehuja. Jokainen lukija voi kuitenkin itse aina tehdä tulkintansa muovin merkityksestä heille ja jos muovia ei koe haittana, voi sen ohittaa myös miinuksista. Tämän Motorolan tapauksessa muovi ei harmillisesti ollut myöskään tuntumaltaan aivan laadukkaimpien joukkoon pääsevää, kuten artikkelissakin mainitaan. Erillistä kuorta käyttäessä toki puhelimen rakennemateriaaleilla ei juurikaan ole merkitystä.
GSMArenan kamera-arvioista en tarkemmin osaa sanoa, mutta yleisesti ottaen pitäisin heidän testejään varsin luotettavina. Nordia en ole omissa käsissä käyttänyt, joten suoraa vertailua Motorolan ja Nordin kameroiden välillä en pysty tekemään, mutta näkemieni kuvien perusteella arvelisin Nordin pärjäävän hämärässä Motorolaa paremmin. Tässä arvostelussa annoimmekin Motorolan hämäräkuvauskyvyistä miinuksen.
No niinhän siellä onkin…
Nordia kävin käpälöimässä ja oli kyllä hyvä ettei kerennyt myyntiin ennen lomareissua, kun olisi kait tilannut sen sokkona.
Nordin leveys oli jo sen verran että hillitsee ostohaluja ja tämähän oli vajaan millin levempi, joten en usko Moton olevan sen parempi kädessä…
Tietysti, jonkun verran muotoilu ratkaisee, mutta oman luurin leveys on kyllä kipurajalla ja usein ärsyttävä käyttää.
Kamerasofta lagaili käytössä, ei paljoa, mutta hiukan, joka sai heti mietteen et miten sitten lagaa kun vuosi/kaksi ikää.
Sama oli käyttispuolella, satunnaisilta tuntuvia nykäyksiä jonkun verran.
Tuliko Moton kanssa vastaavia nyhtämisiä tai lagia esiin testin aikana?
Toivottvasti ei liikaa offia, mutta Nord ja tämä Moto varmaan aika monen harkinnassa.
Moton testijakson aikana ei tullut huomattua mitään erikoisempaa nykimistä. Toki satunnaisissa tilanteissa saattoi havaita pientä hidastelua, mutta ei mitään, mikä erottaisi puhelimen joukosta. Eikä myöskään mitään, mikä olisi ollut toistettavissa suoraan.
Onpa erikoista, jos Nord on hidastellut, kun olen siitä kuullut paljon hyvää nimenomaan sulavuuden kannalta.
Kaupassa tuli mieleen et johtuisiko demosoftasta?
Olen kyllä myös keskivertoa allergisempi noille nykimisille.
Suurin osa kaupan laitteista nykii, mitä noita nyt on viitsinyt räpeltää tällä aikakaudella.
Tällänen erikoinen vastaus tuli Motorolalta ja aiemminkin ovat muistaakseni puhuneet vastaavaa:
“Correct, the device will receive security updates over 2 year period which is also the minimum requirement to be AER (Android Enterprise Recommended) by google. This device runs Google/Moto stock android and is not Android One OS which will get security updates for 3 years, like Moto G Pro.”
Googlen sivuilla tuota ei tosiaan kerrota enää suoraan, mutta sivuille linkitetyssä dokumentissa mainitaan edelleen tuo 3 vuotta. En sitten tiedä onko Google tuota hiljaisuudessa muuttanut, sieltä ei nyt valitettavasti taida saada mitään vastausta asiaan.
target="_blank"
rel="nofollow noopener"
data-proxy-href="">
https://static.googleusercontent.com/media/www.android.com/en//static/2016/pdfs/enterprise/Android_Enterprise_Recommended_Datasheet_w_o_carrier.pdf
Motorolan vastauksesta ei kyllä saa mitään tolkkua . Toki Googlekin on hämmentänyt soppaa omalta osaltaan, kun Nougatin kohdalla Android Enterprise Recommendin 3 vuoden tietoturvatukea rummutettiin isoon ääneen mutta Oreon ja Pien AER vaatimuslistassa aikamääre jätettiin pois. Ota tästä nyt kuluttajana selvää.
Tuo yllä linkittämäni dokumentti löytyy linkitettynä Googlen Enterprice Recommended -sivuilta.
Dokumentti näyttää olevan päivätty vuodelle 2016 eikä Oreon ja Pien kohdalla aikamäärettä mainita verkkosivuilla. Mutta toivottavasti se kolme vuotta edelleen kuitenkin pätee ja Motorolankin päivittäisi Moto G 5G Plussaa sen kolme vuotta. Track record Motorolalla ei valitettavasti ole kovin hyvä päivitystahdissa.
Juu, kiinnitin huomiota myös päivämäärään, mutta edelleen se tosiaan on tuonne sivuille julkisesti linkitettynä, joten sen perusteella voisi olettaa että sisältö on edelleen kuranttia.
io-techissä on testattu tänä vuonna laskujeni mukaan 28 puhelinta, joista nyt kolme on saanut toimituksen valinnan ja kaikki ne edustavat hintaluokkansa parasta tarjontaa. Tänä vuonna noita suositusten arvoiseksi todettuja malleja on sattunut testiin pari varsin lähellä toisiaan.
Sain vielä tällaisen lisävastauksen Motorolalta:
“Here you can read the latest requirements: Android Enterprise Recommended Requirements. There it is stated that only vendors of “rugged devices” need to provide security updates for several years. Motorola currently do not have Rugged devices so we comply with the requirements.”
Eli tuon perusteella Google ei siis ilmeisesti enää vaadi tuota kolmen vuoden tietoturvatukea Enterprise Recommended Worker -laitteilta. Tästä on tiedustelu vetämässä myös Googlelle, mutta en pidättele henkeä vastauksesta.
Henkii vahvasti asiakasystävällisyyttä ja palvelualttiutta tuo vastaus, "meidän ei tarvitse toimittaa päivityksiä, lue vaikka". Melkein jo tuon perusteella jättäisin ei-Android One Motorolat kaupan hyllylle.
e. tällainen juttu noista vaatimuksista tuli vastaan XDA:lla (kesäkuulta): Exclusive: Google plans to relax security update requirements for Android Enterprise Recommended
Löysin asiaan liittyen mielenkiintoisen artikkelin ComputerWorldiltä, joka on seurannut Android-valmistajien päivitysaikatauluja ansiokkaasti jo usean vuoden ajan.
Android Enterprise Recommeded -ohjelmaan ei siis ole ollut luottamista missään vaiheessa. Ilmeisesti tämän vuoksi Google on päätynyt luopumaan ohjelman päivityslupauksista lähes kokonaan Android 11 versiosta lähtien.
PS. ComputerWorld oli kysynyt Googlelta kommenttia asiaan ja, yllätys yllätys, Google ei ollut halunnut kommentoida asiaa ollenkaan.
Tiedän että puhelimessa ei ole mhl-ominaisuutta. Ja kyselin liikkeestä, josta ostin sen, chatin välityksellä asiasta ja liikkeen chattaaja oli sitä mieltä että hdmi-usb-c kaapelilla onnistuisi. Mutta ostin jo "USB-C moniporttisovitin USB (PD), HDMI 4K ja USB-C", enkä saanut sillä kuvaa televisioon, ja käsittääkseni sovitin ja kaapeli tekevät saman asian, joten voiko tosiaan olla niin, että pelkkä kaapeli toimisi mutta sovitin ei?
Ei käsittääkseni mitenkään, koska vaatii juurikin joko MHL-tuen tai vaihtoehtoisesti USB 3.1 -version joka tukee displayporttia.
Kävisikö Chromecastin ruudun peilaus-oninaisuus?
Asenna siis Google Home sovellus, sieltä valitsen sen laitteen, eli joko Chromecast mokkula tai älytelevisio, ja cast entire screen tms.
Olen itse käyttänyt Moto G7 Plus kanssa viimeksi, ja siinä ainakin livestreamin jakaminen kokoruudun lähettämällä toimi jo ihan ok kunhan kotiverkko oli nopea.
Tulevaisuus on langaton