io-tech testasi Ulefonen kattavasti suojatun Armor 7 -älypuhelimen.
Iskun- ja vedenkestävien älypuhelimien tarjonta markkinoilla on melko rajallista ja suuri osa tarjonnasta on peräisin hieman pienemmiltä ja tuntemattomammilta merkeiltä. Otimmekin mielenkiinnosta testiin kiinalaisen Ulefonen tuoreen Armor 7 -lippulaivamallin, joka julkaistiin viime syksynä ja tuli myös suomalaisille jälleenmyyjille joulukuussa. Armor 7 tarjoaa paperilla varsin mielenkiintoisia ominaisuuksia, joskin myös hintalappu on Suomessa massoille tuntemattoman brändin laitteelle varsin korkea noin 500 euroa. Kyseisessä hintapisteessä se kilpailee mm. Samsungin tuoreen Xcover Pro -mallin ja CAT S52:n kanssa.
Lue artikkeli: Testissä Ulefone Armor 7
Nämä työkalu mallit on kyllä yllättävän rampautettuja aina, luulisi ettei ole ylitsepääsemättömän vaikeaa rakentaa kestävää puhelinta hyvillä ominaisuuksilla. Arvostelu oli oikein hyvä mutta mielestäni tärkein seikka jäi käsittelemättä, kestäisikö tämä puhelin Sampsan käytössä?
Mikään puhelin ei kestä Sampsan käsissä – aina se on vain ajan kysymys…:D
Ihmeen pieni akku noinkin suureksi puhelimeksi, Oukitelin vastaavissa koko selittyy suurella akulla. Työpaikalla onkin muodostunut puujalka-vitsi, mistä tunnistaa koneistajan? Oukitelista.
Tietylle käyttäjäryhmälle nämä hieman tuntemattomien kiinlaisvalmistajien iskun- ja vedenkestävät älypuhelimet ovat ihan varteenotettava vaihtoehto, kun perinteisten merkkien tarjonta on ollut aika suppea. Metsästysporukassa näitä on ollut muutamalla tutulla ja teknisesti ovat vaikuttaneet päteviltä kapistuksilta. Ohjelmistosta tosin ei voi sanoa samaa, kuten Ulefone Armor 7:n artikkelistakin voi päätellä. Esimerkiksi Armor 6 mallissa oli bugi, joka aiheutti näytön jäätymisen. Laitteelle tuli korjaava päivitys mutta sitä ei voinut asentaa ennen kuin vaihtoi laitteen kielen englanniksi ja poisti suomen väliaikaisesti. Veikkaan, että todella moni tuskaili jumittavan näytön kanssa tämän vuoksi aika pitkään :confused2:. Vähän lastenkengissä tuntuu softakehitys olevan ja firmware-tiedostot jaetaan Google Driven kautta (Software Download – Ulefone, hyvä kuitenkin että ylipäätänsä jakavat :geek:).
Toki niitä ongelmia on myös isoilla valmistajilla ja minulla on hyvässä muistissa Xcover 3:n olemattomat päivitykset. Yleensä isoilla valmistajilla on kuitenkin paremmat resurssit testaukseen eikä isompia bugeja pääse sekaan. Tietoturvan suhteen ollaan myös tarkempia eikä ohjelmiston mukaan todennäköisesti eksy haittaohjelmia.
Armor 7:n hinta on melko kova varsinkin, kun ottaa huomioon juuri esitellyn Xcover Pron. Tässä markkinatilanteessa Armor 6E tarjoaa minusta parempaa vastinetta rahalle pari sataa edullisemmalla hinnalla. Kamera siinä on heikompi mutta suorituskyvyssä ei jää kovin kauaksi Armor 7 mallista.
PS. @Sampsa miksi Armor 7 ei löydy Hinta.fi.stä?
Tämä nimimerkin @HerraHumppa viesti ei jostain syystä näy täällä foorumin puolella:
Näemmä tuolta latauskansiosta löytyi myös uudempi softaversio Armor 7:ään. Puhelimessa oli joku kesäkuulle päivätty, tuo latauspaketti näytti olevan lokakuulle. Ai mitenkään erityisen yksinkertaiselta vaikuta nuo ohjeet päivityksen manuaaliasennukseen 😀 Miksei voi olla toteutettu edes niin, että asennuspaketti puhelimeen ja päivityssovelluksesta päivitys sisään :confused:
Taitaa Ulefone käyttää muiden pienten kiinalaisvalmistajien tapaan hieman kyseenalaista AdUps OTA-palvelun tarjoaa, joten eivät varmaan edes itse pakkaa niitä OTA-paketteja.
Laittavat vain sitten tehdas-firmwaren sellaisenaan kuluttajien saataville flashattavaksi. MediaTek-laitteiden flashaaminen ei loppujen lopuksi ole mikään iso homma, kunhan kerran tutustuu flashtoolin käyttöön. Sitä en sitten tiedä, miksi päivitys ei ole tullut OTAna.
Iso painava sekä kallis.
Alle 300e niin Ok.
Parempi ostaa se 200e luuri ja siihen suojakuoret.
Jos sattumalta uppoaa betooniin voi ostaa toisen ja jää vielä satku vkonloppujuomiin.
Jos puhelin päätyy metrin syvään betoniin sitä ei kovin moni sieltä enään ylös kaiva 😀
Kieltämättä erikoinen ratkaisu laittaa yökamera millä ei kannata kuvata yöllä eikä päivällä.
Eiköhän kyseessä ole vain mainoskikka. Asioista ymmärtämättömille kameroiden määrä voi olla ostopäätöstä puoltava tekijä, vaikka kuvanlaadun suhteen kameroiden lukumäärä ei ole mikään itseisarvo. Ennen vanhaan oli tapana ilmoittaa interpoloitujen kuvien megapikselimäärä oikean sensorin sijaan.
Tämä puhelin Sampsalle kestävyystestiin!
Tämän tyyliselle olisi käyttöä mutta nämä kiinan viritelmät tuntuvat vuodesta toiseen olevan melkoisen epäsuhtaisia kapistuksia. Ohjelmistotuki näyttää lähinnä vitsiltä.
Uusin xcover vaikuttaa pitkästä aikaa hyvältä ominaisuuksien puolesta mutta on hinnoiteltu turhan korkealle.
Onko mitään uutta asian tiimoilta vai jatkaako Ulefone edelleen yhtä onnetonta ohjelmistotukea, missä nyt pahimmat ongelmat ehkä korjataan seuraavan puolen vuoden aikana laitteen julkaisusta?
Tsekkasin tossa just viikko pari sitten, eikä ollut uutta päivitystä OTA:na tarjolla. Viimeisimmät tietoturvakorjaukset viime joulukuulta. Huonolta näyttää siis.
Joskus tuli hankittua kokeilu mielessä varalaitteeksi budjetti luokan Ulefone malli ja sopivasti oli joku uusi Android versio tullut Googlelta tarjolle, puolen vuoden jälkeen saivat sentään romin julkaistua ja työkalut miten flashata kyseinen beta tason ohjelmisto puhelimeen. Tässäkin sitten ilmeni pari ongelmaa tuon Ulefonen tarjoaman launcherin kanssa ja näitä ongelmia ei ikinä korjattu, onneksi sentään ongelmat sai korjattua asentamalla 3rd party launcherin. Tästäkin taitaa olla jo 2-3 vuotta aikaa.
Vähän tuntuu menevän samaan kategoriaan Elephonen kanssa missä ohjelmistotukea ei tarjota ja ongelmat korjataan julkaisemalla uusia malleja tiheään tahtiin. Tuntuu muutenkin olevan vähän nihkeää noiden kehityspuoli kun uudetkin laitteet taitaa edelleen tarjota maksimissaan 1080p30FPS videokuvausta vaikka raudan puolesta pitäisi pystyä jo parempaan.
Ulefonen sivuilta näyttäisi kuitenkin olevan ladattavissa Android 10 firmware Armor 7:lle ihan EU versiona, vaikka valmistaja ei sellaista luvannut. Näyttäisi olevan päivätty kesäkuulle 2020. Samoin tuolla "luotettavan" oloisessa Google Drivessä on Android 9.0 Pie firmware maaliskuulta. Ilmeisesti valmistajaa ei huvita (tai ei kykene) jakaa päivityksiä OTAna.
Kappas vaan, näemmä seitsemäs päivä tätä kuuta lisätty tuo Android 10 – ei ollut vielä hiljattain kun itse tuonne kurkkasin. On kyllä nopeasti vilkaistuna sekavan oloista settiä nuo päivitysohjeet – en ole siksi jaksanut lähteä kokeilemaan. Hyvä teksti myös löytyy tuolta Armor 7:n kansiosta: "★Warning★: if your phone is Android 9,you are forbidden to flash Android 10,otherwise your phone must be bricked!!! vice versa" Mitäköhän tuostakin nyt sitten pitäisi päätellä.
XDA:lta bongasin Ulefonen vastauksen Android 10 versioon liittyen. Eivät ilmeisesti ole hakeneet sertifikointia Googlelta päivitykselle. Teknisesti päivityksessä ei sinänsä pitäisi olla ongelmaa ellei sitten uusissa Armor 7 malleissa ole jotain rautatason muutoksia verrattuna vanhaan revisioon. Aika perus Kiina-puljujen meininkiä.
Eikös tästä nyt saata aiheutua myös muita ongelmia esim. Googlen palveluiden yms kanssa, kun sertifiointi puuttuu? Melkoista säätöä kyllä.
Juu, sellaisia ongelmia nimenomaan tulee, minkä vuoksi valmistaja varmaankin kieltää päivittämästä. Olisiko tuossa taustalla, että on tehty Android 10 päivitys Kiina-versioille ja jostain syystä haluttu kääntää se myös globaali-malleille muttei kuitenkaan ole haettu sertifikaattia. Custom ROM kehittäjille tuosta kuitenkin on apua, kun sen pohjalta voi alkaa vääntää omaa ROMia.