
io-techin vuoden ensimmäisessä jäähdytysaiheisessa artikkelissa vertailemme kolmea eri hintaluokkaan sijoittuvaa nestejäähdytysratkaisua keskenään. Kyseessä ei ole perinteinen tuotevertailu, vaan ajatuksena on tutustua eri hintaisiin ja -tyyppisiin vaihtoehtoihin hieman yleisemmällä tasolla.
Mukaan on valittu esimerkkiratkaisuiksi 280 mm:n jäähdytinkokoluokasta noin 75 euron hintainen SilentiumPC Navis RGB, vajaan 150 euron hintainen Alphacool Eisbaer sekä lähes 400 euron hintainen EKWB:n P280-custom-kitti. Käymme artikkelissa läpi erilliskomponenteista rakennettujen ja esitäytettyjen valmisratkaisujen vahvuuksia ja heikkouksia yleisellä tasolla ja mukana on myös suorituskykymittaukset.
Lue artikkeli: Vertailussa 280 mm:n nestejäähdytysratkaisut kolmesta eri hintaluokasta
Oikeastaan itselle parasta antia oli nuo vanhat vesijäähdytys asiat ja kuvat, kun vieläkin muistuu mieleen keskustelun seuraaminen siinä 2000-luvun alussa. Varsinkin juuri nuo "porataan metalliin reikiä ja pultataan ne" -blokit. :lol::geek::tup:
Ei valitettavasti ole kyllä enää kyseisiä roippeita tallessa :dead:
Tarviiko sen olla juuri valmiskitti? Kyllähän alista nyt löytyy noita Bykski/Barrow settejä niin että voi rakentaa vaikka millasen setupin. Hintakin lienee aika sama kuin jollain "valmis" kitillä, eli ei muuta kuin tavarat tilaukseen ja menoksi. Minä ainakin jäisin innolla odottamaan. Samalla sitten kunnon RBG:t ja virtausmittaria ja lämpötilamittaria sieltä ja katsoo nekin, hinnat niin pieniä että firman luottokortilla tunnu missään ja jos tuntuu, niin valehtelet että tulee PUBG koneeseen.
Ei sen nyt ehkä minun kannaltani tarvitse olla valmiskitti (joskin valmiin tilaaminen on toki yksinkertaisempaa), mutta ehkäpä custom-loopeista kiinnostuneelle nestejäähdytyksen aloittajalle konseptin hyväksyminen on helpompaa, jos kyseessä on joku helposti tilattavissa oleva edullinen valmis paketti. Mutta katsotaan nyt miten tuo saadaan helpoiten toteutettua -eiköhän se saada joka tapauksessa onnistumaan.
Noita virtausmittareita sun muita voidaan sitten katsoa jossain omassa artikkelissaan, ei kaikkea kannata sulloa samaan juttuun. Noita nestejäähdytyskomponentteja voisi käydä läpi ihan yksitellenkin vaikkapa omassa juttusarjassaan.
Juu, en tarkoittanut tuossa, että samaan testiin. Tarkoitin että samalla kun tilaatte, niin… noiden hinnat on jotain kympin luokkaa kipaleelta, niin samalla nekin sitten tilaa ja tekee jutun, jos suinkin on aikaa ja resursseja. Erittäin mielenkiintoista tavaraa kaikki tuollainen. :tup:
Tälle iso peukku täältä suunalta.
Tuskin sentään voittaa, ehkä tuulettimet minimiasetuksilla. Radin jäähdytyspinta-ala tuossa pienempi vaikka onkin 360mm. Paksuus taitaa olla jotain alle 30mm? vs EK:n 45mm. 280mm radin jäähdytyspinta-ala on noin 10% pienempi kuin 360mm jos ovat saman paksuiset.
Hieno artikkeli ja arvostan sitä, että nestekiertoa pohjustettiin ensin historialla ja sitten näiden kolmen vaihtoehdon eroavuuksilla ja käyttötarpeilla.
Oma kokemukseni lämpötiloista mm. pelattaessa on se, että prosessori ei juurikaan kärsi lämmöstä ja ei siten tarvitse nestejäähdytystä, kun taas näytönohjaimen GPU tarvitsee sitä kipeästi. Seuraavaa nestekiertoartikkelia odotankin tästä vinkkelistä.
Nyt tästä CPU:n jäähdyttämisestä jää aina se epäilys jäljelle, että miten sitten emolevyn virransyöttö ja muistikammat jäähtyvät kun ilmajäähyn ilmavirtaa ei olekaan. Tässäpä se varsinainen syy miksi en ole asiasta vielä innostunut. Itse rakentaisinkin nestekierron ensisijaisesti GPU:lle.
Vaikka kuinka vesijäähdyttäisi kaiken, silti kotelo tarvitsee edelleen jonkinlaisen ilmankierron. Jos VRM pistetään emolta myös vedelle, se tietenkin auttaa, mutta edelleen kopassa pitää olla sisään tulevaa ilmaa ja ulos menevää ilmaa…
Kiitos :tup: Tuo virransyötön jäähtymisasia riippuu tietysti paljon mm. kotelosta, kotelon jäähdytyksen toteutuksesta, käytetyistä komponenteista yms. mutta ainakaan näiden coolereiden testeissä erot virransyötön ja muistien lämpötiloissa eivät olleet mitenkään merkittävän suuria.
Toki tuo asia pitää huomioida, kun rakennetaan fiksua nestejäähdytyskokonaisuutta.
Tuossa yön pimeinä tunteina tuli myös mieleen, että @Juha Kokkonen voisi käskeä Sampsan kaivella arkistojaan, siellä kun lienee kuvia siitä miten tykiteltiin Celeronia. Sitten Woikoskelta vaan sponssia LN2 touhulle, Dersaureilta kippoa ja kasaan erikoisjäähdytysartikkelia historiikkeineen. Olisi huimaa luettavaa moinen ja Sampilla noista varmasti löytyy kuvia ja muisteloita. Samalla voisi pistää noille tubettajille sen luun kurkkuun.
Jees. Ihan saman johtopäätöksen aikanaan tein kun kokeilin tommost halpaa vesijäähyä: pumppu piti pahempaa ääntä kun Noctuan ilmajäähy ja tehokaan ei vasannut kyllä kunnollista ilmajäähyä. AMD:n TR:ään rakensin sitten customjäähyn vedellä ja on kyllä ihan omaa luokkaansa vs. nämä pilipalit. Nyt samassa kierrossa on näyttis, prossu ja M2 asema ja hyvin pysyy komponenetit viileinä. Itse teetätin tuon M2 aseman päällä olevan blokin koneistamolla ja hyvin toimii.
Toki tuo asia pitää huomioida, kun rakennetaan fiksua nestejäähdytyskokonaisuutta.
Jos noita extreme-kellotushommia harrastellaan, niin eiköhän se ole tulevaisuudessakin Sampsan heiniä. Siinä ei taida vaan yleisesti olla enää nykypäivänä niin suurta pointtia kuin aikanaan.
Erittäin hyvä artikkeli, nimenomaan siinä mielessä kun saadaan esiin näitä konkreettisia eroja erilaisten konseptien ja lähestymistapojen välillä. Lukijakunnasta löytyy varmasti aina niitäkin joille muut kuin RGB-all-in-onet on kokonaan uutta asiaa, varsinkin jos ei nyt ihan vuosituhannen vaihteesta alkaen ole näitä vehkeitä kellotellut.
Jo mainittu pumppujen äänitaso kyllä sinänsä kiinnostaisi itseänikin, jonkinlaista ääntä kun niistäkin lähtee. Jos Juha mittailet niin saisko siitä säädettävästä (D5 mikäolikaan?) tsekattua miten äänenpaine muuttuu kun kierrokset maksimit/minimit?
Joo mittailen nuo tässä joku päivä ja kirjoittelen sitten tähän ketjuun. Tuota D5:ttähän ei tosiaan kannata edes ajaa lähellekään täysillä kierroksilla, joku 25-50 % teho riittää vallan mainiosti tällaisessa peruskierrossa.
Hyvä artikkeli, kiitos :tup: Mielenkiintoisesti tuulettimilla ei ollut juuri mitään vaikutusta jäähdytystehoon.
EKWB vakiot @ 2000 rpm 56 astetta, Noctuat @ 2000 rpm 56 astetta
Alphacool vakiot @ 1200 rpm 65 astetta, Noctuat @ 2000 rpm 63 astetta
SilentiumPC vakiot @ 1800 rpm 68 astetta, Noctuat @ 2000 rpm 67 astetta
Eli mukana tulevilla tuulettimilla pärjää varsin mukavasti. Oliko äänentuotossa subjektiivisesti isoa eroa?
Tuohan on aivan onneton esitys :bored: Väittäisin että ensimmäisessä noin 8 euron ostamassani kiinapumpussakin oli huomattavasti parempi virtaus.
Toi on noiden AIO vehkeiden totuus, valitettavasti. Kun se pumppu on tungettu sinne blokkiin niin käytännössä noi kaikki on tuollaisia rimpuloita. Muutama kalliimpi sitten löytyy jos sellaisen haluaa, mutta niiden hinnatkin on sitten ihan toista. Jos noi olisi oikeasti hyviä, niin eihän kukaan ostaisi erillisiä kun noissa saisi vielä sen jäähyn kaupanpäälle.
Mulla on tossa hyllyssä h115i corsairi noilla indsutrialeilla mitä harkitsin nh-d15 tilalle, mutta ei taida kyllä maksaa vaivaa 😀
Kiitos Juhalle vastauksestasi, etsiskelyn jälkeen löysin linkin
Kysely: Onko nestejäähdytysjärjestelmässäsi ollut koskaan vuotoa?
viittaamaasi keskusteluun. Olihan tuolla ongelmiakin esiintynyt. Näin maallikkona mietin; vuotokaukoaloa koneen alle sekä koneen kääntöä sellaiseen asentoon, että mahdollinen "vesi" tippuu ns. turvallisiin paikkoihin 🙂
No ehkä toi on kuitenkin hätävarjelun liioittelua? Liitosten tarkistuksesta silloin tällöin, tuskin on haittaakaan.
Pitäsköhän tuossa custom kierron esittelyn nesteosiossa tarkentaa että tislattua vettä eikä vain vettä.
Harva tislattua käyttää. Akkuvedet on lähinnä ionisoituja. Lisäksi noissa käytetään monesti vesijäähyihin valmistettuja kalliimpia litkuja. Osassa ulkonäön takia ja osassa ihan siksi ettei tiedetä akkuveden toimivuudesta (ja pelätään levää yms).
Hyvä artikkeli! Itse olen juurikin kaikki tuotekategoriat käynyt läpi (jokunen AIO, Eisbaer 240 ja nyt Alphacoolin custom-kitti), ja juurikin valmis-kitti ainakin omalla kohdalla oli varsin hyvä hankinta, kun sattui halvalla saamaan. Eisbaerista vielä kenno sekä EK:n GPU-blokki lisätty kiertoon. Varmasti vielä ei varsinaista hyötyä ole omilla roippeilla, mutta harrastamisen iloahan tässäkin on.
Erittäin hyvin tiivistetty heti ylimmässä kommentissa, "I can piss more that that" 😀
Aktiivi aikoina kellottaessa minulla oli vesi jäähdytys johon kuului hyvät blokit ja kirkasta letkua 20 metriä oli täysin äänetön aina.
Kylmävesihana pikkusen raolleen ja letkun toinen pää oli pesukoneen viemärissä.
Lämmöt ei nousseet ikinä yli +20c vaikka pronssilla ajelin testejä 5,3-5,4ghz kelloilla ja näyttis oli samassa lämmössä myös.