
Microsoftin uusi Windows 11 -käyttöjärjestelmä tuo mukanaan paljon uudistuksia ja uusia ominaisuuksia. Valitettavasti kolikolla on kuitenkin myös kääntöpuolensa ja tuttuja ominaisuuksia on poistettu tai muutettu perustavanlaatuisesti.
Microsoft on piilottanut Windows 11:n tarkempiin teknisiin ominaisuuksiin häpeälistan ominaisuuksista, joita on joko karsittu aiempaan nähden, muutettu muutoin merkittävästi tai poistettu kokonaan. Listalta löytyy ainakin allekirjoittaneelle pyhää lehmää lähentelevä ominaisuus, jolle on heitettävä hyvästit, jos päivittää Windowsin uuteen versioon: Tehtäväpalkki on lukittu pysyvästi näytön alareunaan.
Monien mielestä tervetulleemmasta päästä lienee virtuaaliassistentti Cortanan muutokset, joiden myötä se ei ole enää jatkossa oletuksena tehtäväpalkissa eikä osana ensimmäistä käynnistystä. Internet Explorer -selain on puolestaan oletuksena poistettu käytöstä ja matemaattisten kaavojen syöttämiseen tarkoitettu Math Input Panel on niin ikään heivattu pois. Sen korvaa erikseen asennettava Math Recognizer. Myös Wallet on poistettu käyttöjärjestelmästä.
Hiljattain tehtäväpalkkiin lisätty News & Interests -sovellus on muutettu nyt Widgetiksi ja Snipping Tool on edelleen olemassa, mutta sen toiminnallisuus vastaa nyt aiempaa Snip & Sketch -sovellusta. Erillinen Tablet-tila on poistettu, mutta käyttöjärjestelmä mukautuu edelleen näppäimistön irrotukseen ja Windows S -tila on jatkossa käytettävissä vain Home-versiolla käyttöjärjestelmästä.
Käynnistä-valikko on muuttunut perustavanlaatuisesti ja siihen ei voi enää lisätä nimettyjä kuvakeryhmiä tai kansioita, eikä sen tämänhetkinen koko ole muutettavissa. Valikkoon itse kiinnitetyt sovellukset ja linkit nettisivuille eivät kestä päivitystä, vaan ne tippuvat pois kyydistä Windows 10:stä päivitettäessä. Live-ruudut on niin ikään poistettu ja niiden toiminnallisuus on siirretty Widgetteihin. Windowsin esiversiossa Windows 10:n käynnistävalikon saa kuitenkin kaivettua edelleen käyttöön kaikkine ominaisuuksineen rekisteriä puukottamalla.
Toinen isoja muutoksia kokenut on tehtäväpalkki. Kuten jo aiemmin mainittiin, se on jatkossa lukittu ruudun alalaitaan. Ratkaisu on kova pala nieltäväksi käyttäjille, jotka allekirjoittaneen tavoin ovat laajakuvanäyttöjen aikana siirtäneet tehtäväpalkin näytön reunaan pystyyn. People-sovellus on poistettu tehtäväpalkista kokonaan ja jotkut System Trayn ikoneista voi puuttua päivityksen jäljiltä, etenkin jos käyttäjä on kustomoinut niiden näkyvyyttä. Sovelluksen eivät myöskään voi enää muokata tehtäväpalkin alueita omin päin.
3DViewer, OneNote for Windows 10, Paint 3D ja Skype eivät ole jatkossa osa Windows 11:n oletusasennusta, mutta ne ovat edelleen asennettavissa ilmaiseksi Storesta. Päivitettäessä Windows 10:stä sovellukset pysyvät mukana myös Windows 11:n puolelle.
Lähde: Microsoft
defaults write .GlobalPreferences com.apple.mouse.scaling -1
Muotoilin ehkä vähän hassusti.
MacOS ei suinkaan ole avointa lähdekoodia, että ihan mitä tahansa ei tosiaan voi muokata. Pointti oli se, että jos avaat järjestelmäasetukset, et näe kuin pienen pienen murto-osan siitä kaikesta mitä macOS:sä oikeasti pystyy muokkaamaan.
Eli komentoriviltäkään ei pysty muokkaamaan mitään mitä Apple ei mahdollista, mutta järjestelmäasetuksissa graafisesti muokattavissa ei todellakaan ole läheskään kaikki minkä muokkaamisen Apple mahdollistaa. Kuten sanottua, jos tietää mitä tekee, komentoriviltä voi muokata todella paljon.
Täysin höpöhöpö-tason juttua käytettävyydestä. Näppäinkombolla vaihtaminen ei ole ikinä intuitiivisempaa kuin hiirellä klikkaamalla ui:sta. Näppäinkombot ovt se 25 vuotta vanha käyttöparadigma. Tätä kirjoitan laitteella jossa ei ole yhtään näppäinkomboa.
Toisekseen mitä enemmän ikkunoita sitä työläämmäksi ja hitaammaksi oikean ikkunan löytyminen menee.
Kyllä itselläkin aina välillä tökkii tuo haku kummallisesti. Käytän nykyään pelkästään tuota "Win+kirjoita+enter" tapaa käynnistää ohjelmia, ja varsinkin töissä kun tulee launchailtua eri ohjelmia jatkuvasti ja sammuteltua pois tieltä, tulee tuo esiin. Esim. Windowsin oma työkalu "Muistio". Toisinaan (esim. nyt) kun alan kirjoittamaan "Mu" osaa se heti ehdottaa "Muistio". Myöskin "N"(otepad) palauttaa heti Muistion hakutulokseksi, kuten haluankin. Jonain toisena päivänä saattaa taas olla että "Mui" ei anna mitään hakutuloksia, ja pitää kirjoittaa "Notep" ennenkuin se alkaa rullaamaan ja löytää muistion.
Usein tuleekin suoraan kirjoitettua "notepad.exe". Samoin Telegram näkyy valikossa tälläkin hetkellä "Tele" asti mutta oletuksena se ehdottaa "Officen telemetriatietojen loki" vaihtoehtoa, jota en ole kertaakaan käyttänyt. Kun lisään perään g:n, koko "Telegram" ehdotus häviää listalta. Sitten pitääkin kirjoittaaa "telegram.exe" niin yllättäen se taas pomppaa listalle valittavaksi, "telegram.ex" alkaa etsiä jotain internetistä.
Korostan että en koskaan ole käyttänyt tuota tiedostojen hakemiseen, joten siitä ei ole kokemusta, mutta oletan tämän päivän työasemalta että voin kirjoittaa komentoja katsomatta näyttöön ilman että tarvitsee odotella jotain ihme lagia tai hakutuloksia vääristä paikoista. Tämä toimiikin ihan hiton hyvin 95% ajasta, mutta sitten välillä tökkii huolella. Myös jos haluan avata vaikka "Internet Explorerin" niin jos kirjoitan "Internet E" se tarjoaa joka ikinen kerta Microsoft Edgeä josta ainoa suoraan hakua vastaava on kirjain "E". Ymmärrän että mäsä haluaa estää vahingossa IE:n avaamisen mutta ei se ole tuon tekoälyn tehtävä sitäkään asiaa blokata tuolla tavoin, oppisi nyt edes parin kerran jälkeen. Onneksi "iex"(plore.exe) tai "exp" haku palauttaa aina Internet Explorerin. Toisaalta "exp" olettaisin avaavan resurssienhallinnan eli explorer.exen.
Melko selkeästi Tpm:n pakollisuus on ollut esillä Windows 11 sivuilla alusta asti. It sivustot ja tehokäyttäjät ne tässä sekoilee ja tekevät omia tulkintojaan.
Windows 10:ssä Tpm, secure boot ja uefi olivat valinnaisia ja monet eivät niitä käyttäneet vaikka rauta olisi tukenut. Jatkossa sit on pakko olla ja tällä hankaloitetaan esim. firmware hyökkäyksiä, jotka ovat yleistymässä.
En minä sitä tarkoittanut että TPM sinäänsä olisi suuri ongelma, vaan se miten MS on asiasta tiedottanut ja muutellut asiaa. Edelleenkään lopulliset vaatimukset eivät ole selvillä.
En tiedä millä logiikalla sekava tiedotus on it-sivustojen tai tehokäyttäjien vika.
Heidän vikansa on malttamattomuus. Ei malteta odottaa tiedotteita, vaan pitäisi nyt heti kaikki tietää tai paniikki iskee päälle. Itse käyttis on joskus loppuvuodesta tulossa…
No itse olen säätänyt RDP ikkunan kooksi 1980*1080 ja niitä mahtuu kivast 2 rinnakkkain tähän 21:9 näytölle. Ei tarvi scrollailla yhtään. Eli ei tuon takia ole mitään tarvetta ainakaan siirtää reunaan tehtäväpalkkia. Toki jos pitää olla yhtäaikaa auki hemmetisti niitä RDP ikkunoita, eikä voi pienentää niiden resoa tarpeeski, että mahtuvat isonnettuna auki, niin sitten tietysti varmasti reunassa parempi, ettei tarvi scrollailla.
Niin onhan se hyvin koomista tietää, missä ne tiedostot oikeasti sijaitsee. Kyllä minä ainakin haluan päästä kunnolla käsiksi siihen tiedostonhalintaan. Perus Erkki ei sillä tiedolla välttis mitän tee, mutta ei se tarkoita sitä, että se olisi turhaa.
Joo, mutta Win11 julkaisu oli viime viikolla ja siinä yhteydessä MS julkaisi sivuillaan virallisen listan rautavaatimuksista. Kyllä tuollaiseen pitäisi voida luottaa ilman että aletaan syyttämään malttamattomaksi. Ongelma on siinä, että MS on muuttanut noita vaatimuksia pariinkin otteeseen tässä välissä, joka antaa epäammattimaisen ja sekavan vaikutelman. Näinköhän siellä taas markkinointiväki vetää muita narussa?
Käyttöjärjestelmän muiden ominaisuuksien osalta olen samaa mieltä, että pitäisi odottaa lähemmäksi julkaisua ja ettei tämän vuodetun version perusteella kannata tehdä mitään kattavia johtopäätöksiä julkaisuversiosta.
Tuo on kyllä jännä miten joku voi sanoa että on koomista, jos käyttäjälle näkyy koko tiedostopolku. Minun mielestäni on nimenomaan koomista, jos ei tiedä missä tiedostot oikeasti sijaitsevat ja sitten ollaan tällaisessa "niitä vain on siellä jossakin laatikon sisällä ja niitä käytellään" -kuplassa.
Microsoftillakin on selvästi ollut ajatuksia tuon yksinkertaistamisen suuntaan, kun resurssienhallintaan tuli Win10:n myötä "This PC" -valinta ja sitten kun käytät jotain toista konetta etäyhteydellä, niin ei voi aivot paljon pahemmin nurin kääntyä, kun "This PC" sisältääkin oman koneen ja etäkoneen levyt samassa listassa jne. Samaten noita levyasemakirjaimia on yritetty häivyttää taviksilta kaikenlaisten "documents", "downloads", "pictures" ja "videos" -järjestelmähakemistojen avulla. Taviksille ehkä ok, mutta omalla kohdalla varsinaisen sijainnin piilottaminen tuntuisi samalta kuin ottaisi asunnosta kaikki huoneet ja kaapit pois ja kamat olisivat yhtäkkiä organisoimattomasti yhdessä kasassa.
Mitä ihmeen kikkailua se Amazonin appstoren tarjoaminen Storessa on? Android softat voi asentaa myös suoraan APK-tiedostoista, ihan sama mistä lataa.
Muutama vuosi sitten yritin saada Windowsin virtuaalityöpöytiä toimimaan vastaavasti kuin MacOS:n automaattisia workspaceja ja melkein sainkin niistä käytettävät, mitä nyt työpöytien määrä piti päättää ennakkoon ja kolmen sormen swaippaus työpöytien välillä tökki kuin täi tervassa.
Homma kuitenkin kaatui siihen kun lisäsin yhtälöön toisen näytön. Jostain syystä joku viisas ihminen oli päättänyt että työpöydän vaihto toisella näytöllä vaihtaa sitä myös kaikilla muilla. Eli jos haluaisin avata toiselle näytölle dokumentin ja pitää sen kokoajan näkyvillä, se ei onnistu koska toisella näytöllä työpöydän vaihto siirtää sen pois näkyvistä.
En tiedä onko tuo mahdollisesti jo korjattu, silloin se oli kuitenkin niin killeri että virtuaalityöpöydät saivat jäädä.
Eikö ole mielestäsi yhtään hassua, kun sanotaan että Windows 11 tukee Android sovelluksia ja että ne voi asentaa MS App Storesta, niin käytännössä se tarkoittaa että pitääkin ensin asentaa erillinen kolmannen osapuolen sovellus, jotta voi asentaa sieltä niitä Android-sovelluksia (jokata ovat yhteensopivia). Jos tuo olisi toteutettu järkevästi, niin Googlen Play Store integroituisi suoraan MS:n Storeen, mutta nyt se pitää kikkailla tosiaan niin, että avataan MS Storen kautta Amazon App Marketplace (ja mahdollisesti etsitään ja asennetaan sopiva sovellus ensin) ja sieltä sitten ladataan niitä Android-sovelluksia.
En tiedä oliko Googlen sopimus liian kallis, vai mistä on kyse, mutta kuulostaa kikkailulta minun korvaan ja sitä juuri tarkoitin.
Tämä on onneksi kierrettävissä sillä "aina tällä työpöydällä" tms ruksilla, mutta on se silti rasittavaa. Toivoa sopii, että edes jotain kustomointimahdollisuuksia olisivat tähän kehittäneet tulevaan.
Tässä on kyllä oltava melkolailla samaa mieltä, tänä päivänä jotkut näppäinkombot tuntuvat lähinnä purkkaratkaisulta kun ollaan kuitenkin jo puoli ikuisuutta käytetty graafisia käyttöliittymiä.
Riippuu mitä sillä kombolla tehdään. Itselläni on jo niin selkärangassa, että työpöydällä 1 on terminaalit, kakkosella selain, kolmosella sähköpostit, nelosella spotify jne jne. Sitte vaan alt+1 = terminaali, alt+2 = selain jne. Mun tietokoneen käytöstä (duunikäytössä) hiiren osuus on niin naurettavan pieni, että mä en käytä hiirtä mihinkään ellei ole pakko, tai jos se on erityisen paljon kätevämpää. Maalaus -> copy & paste pitkälti ainoita, tai jos ihan tarkkoja ollaan niin vain tuo maalaus osuus
Juu, varmasti ihan käyttäjästä kiinni, itellä lähinnä ctrl+c (tai x) ja ctrl+v ainoita joita tulee aktiivisesti käytettyä..
Oikeastaan huvittaa aina kun näkee jokun leikkaavan/liimaavan hiiren kanssa vaikka näppäimet ovat niin paljon nopeampia käyttää. Mutta kai se on Jonneilla vastaavasti huvittavaa katsoa kun Ykällä vaan napsuu sormet näppäimistöllä vaikka asiat voisi tehdä intuitiivisemmin hiirellä kliksuttelemalla.
Eikö tuo ole juurikin sitä kalevi-tieriä, samalla kun kirjoitetaan kaksisormijärjestelmällä?
Ne sijaitsee kotihakemistosi alla, tai /mnt polun alla nimellä millä järjestelmä irrotettavia asemia on sinne liittänyt. Mihinkään muualle ei peruskäyttäjällä (tarkoittaen sekä käyttäjätunnusta että Penttiä) ole kirjoitusokeuksia saati asiaa mennä kurkkimaan, paketinhallinta huolehtii niistä. Ei se nyt niin mystistä ole jos ei aleta adminhommista puhumaan ja sitten voi jo heittääkin helppokäyttösyyden ja selkeyden argumentit roskiin molemmissa järjestelmissä.
Miksi Amazon tai Google haluaisi oman storensa sisällöt suoraan MS:n storeen näkyviin? Tietenkin kuka tahansa ulkopuolisen storen tarjoaja haluaa olla väliporras, jotta nimi tulee esiin.
Lisäksi ne softat voi tosiaan asentaa koskematta yhtään mihinkään storeen ikinä.
Ei se logon näkyminen ole ongelma, vaan tuo tällä hetkellä esitelty toiminnallisuus.
Lisäksi Android on Googlen tuote ja Play Store kaikille tuttu, mutta Amazon sen sijaan täysin ulkopuolinen tekijä tässä yhtälössä. Vähän samalla tavalla kuin Applella on oma storensa, niin olisi aika outoa, jos yhtäkkiä niitä softia pitäisikin ladata jostakin Pirkka-kaupasta jollekin alustalle.
Toki, mutta se ei ole tavan tallaajille todellinen, saati suositeltava vaihtoehto.
Vielä on tosin hieman epäselvää, että millainen se toteutus tulee käytännössä olemaan ja mitä rajaehtoja Android-sovellusten toiminnalle asetetaan Win11:ssa. Se tiedetään, että niitä ajetaan Intel Bridgen kautta.
Kannattaa totutella uuteen mahdollisimman nopeasti. Aina vaan joutuu säätämään enemmän ja enemmän, jos haikailee jonkun vanhan OS:n perään.
Vieläkin löytyy porukkaa, jotka muokkaan käynnistävalikon jollain classic shellillä tai muulla härpäkkeellä.
Jos se uusi tapa on aiempaa kömpelömpi, niin luonnollisesti vanhaa ja hyväksi havaittua mallia halutaan käyttää jos se vain on mitenkään mahdollista.
Tuo mainittu classic shell tosin on jo sellainen kikkare, että sitä on vaikea ymmärtää järkiperusteilla ja sillä saa pahimmillaan sotkettua koneen sellaiseen kuntoon, että sitten saa lukea näitä "kyllä windows on sitten paska, kun ei toimi x, y eikä z" -kommentteja.
Eiköhän tuo ollut ainut tapa (perustamatta omaa Android-softakauppaa) millä ne ylipäätään saatiin storeen. En näe mitään syytä miksi edes Amazon olisi suostunut muuhun ja Google ei luonnollisesti halua pönkittää Microsoftin asemaa Android-maailmassa, sillä on Chromebookit yrittämässä viedä sitä Microsoftin asemaa osista PC-markkinoita.
Kyllä sinne varmasti olisi Googlenkin kaupan saanut mukaan, mutta ehdot olisivat olleet todennäköisesti liikaa. Nyt tulee sitten tällainen kompromissiratkaisu, jolla saa edes jotain Android-sovelluksia windowsiin.
Tässä on eräs artikkeli aiheesta:
Weekend poll: Did Microsoft make the right choice with Amazon's Appstore for Windows 11?
http://www.androidpolice.com
Androidpolicen kyselyn mukaan en ole yksin ihmettelyideni kanssa, sillä vain vastaajista 12% pitää Amazon-päätöstä oikeana:
katso liitettä 633803
Ei ollut kyse siitä, että pitäisi hakemistorakenne häivyttää vaan siitä että asematunnukset ovat jotain 50v vanhaa legacya, joista voisi kuvitella pikkuhiljaa pääsevän pois. Esim. A ja B diskettiasemia ei ole ihan vähään aikaan ollut kovinkaan monella.
Ilmaisikohan Microsoft missään vaiheessa, mikä idea oli koko Android-sovelluskaupan tuomisesta Windowsiin? Kosiskellaanko tällä Windows-tablettien (2-in-1) ostajia Android-laitteiden sijasta,vai onko taustalla joku isompikin tarkoitus? Toinen idea mikä tulee mieleen on Applen apinointi kun heillä on "kaikki" AppStoressa ja Microsoftilla taas koko kauppa on yhtä sekamelskaa.
Tulipa sopiva meemikin vastaan.
katso liitettä 633806
Itse näkisin juuri tuon 2-in-1:n ja kevyet kannettavat merkittävimpinä kohteina, siellä Android on Chromebookien kautta suurin uhka
Jos sillä on mahdollista saada Whatsapp toimimaan järkevästi koneella niin siinä yksi, en pidä WhatsAppin nykyisestä Windows-versiosta (tai no, voi olla että se on tässä välissä päivittynyt, en tykännyt kun viimeksi testasin)
Facebook voisi olla toinen, koska sen selainkäyttöliittymä on järjetön niin sillä saisi sen sentään ikkunaansa suhteutettuna järkeväksi
Minä olen käyttänyt Whatsappin windows-versiota ihan tyytyväisenä pari vuotta.
Muita android-tarpeita ei tule mieleen Windowsissa.
Tähänastisilla tiedoilla voisin lyödä vetoa että Android-sovelluskauppa tulee olemaan ensimmäisiä asioita mitä yritysten IT-ylläpito tulee estämään. Järkeviä käyttökohteita ei juurikaan ole ja riesan potentiaali on todella iso. Toivottavasti näistä kaupoista saataisiin joskus jonkinlaisen standardin ja selkeyden siten että käyttöjärjestelmän sovellusten lataamisen ja asentamisen voisi rajoittaa pelkästään sovelluskauppaan. Tällä hetkellä se on lähinnä kaunis toive.
Itse käytän muutamia android pohjaisia liikunta sovelluksia, joista ei ole windows versiota tai windows / selain pohjainen versio on täyttä kuraa verrattuna android versioon ja itselleni voi olla hyötyä siitä jos voin jatkossa tutkia niiden dataa myös suoraan windowsin työpöydältä. Joten ei tuo windowsin päällä pyörivät android sovellukset ole ihan turha ainakaan itselleni.
Itse ajelen aina oletusasetuksilla, eikä mielestäni tuo mitään etua turhanpäiväinen siirtely. Sama homma se sijainnista huolimatta. Joskus jaksoin leikkiä hetken valinnoilla ja piilotuksilla. Uudet näytöt sen verran suurella resoluutiolla joten ei tilasta ole pulaa ja aina voi painaa F11.
Mutta hyvä kun on vaihtoehtoja käyttää eikä mulle ole ongelma jos ne on käytettävissä. Itse näpytän muutamaan ohjelmaan muutaman kerran päivässä, toki jos pyörittelee useampaa on valikoilla enemmän merkitystä.
No lähinnä roskiin joutaa helppokäyttöisyys MacOS:ssa. Windows ihan helvetisti selkeämpi ja helpompi kokonaisuus, kun pitää päästä konepellin alle säätämään.
Uutisten perustella TPM moduleiden kysyntä on noussut jyrkästi ja kuulemma on vaikea löytää niitä enää.
No onneksi monet täällä lukijoista jo löytyy sellainen tai ainakin z370 emolevyistä ylöspäin.
AMD puolella en osaa sanoa.
Mitä tulee tuohon microsoft kauppaan on selvä parannus mutta ei varman steam ja muut ei tule kovin innokkaasti tarjoamaan siellä pelejä kun katteet tippuvat.
Eniten odotan direct storage tuesta ja saataisi jotain hyötyä nvme levyistä kunhan ovat yli 1TB.
Myös Teams integrointi on turha kun sen voi asentaa jos tarvitsee.
Tässä minusta haisee enemmänkin se, ettei ymmärretä miten käyttöjärjestelmät toimivat.
Mitenkä tämä Linuxin ratkaisu oikeasti eroaa nykyisesta Windowsin logiikasta toimia? Sen sijaan että /etc/ alla on tekstitiedoistoina samat roskat, Windowsissa ne ympätään yhteen pakattuun rekisterifiluun.
Oikeasti tuota rekisteriä ei enää edes tarvittaisi kun se tuntuu paisuvan aina kun pullataikina, mutta Microsoft on ajatellut vain että sitä on helpompi ylläpitää, kun rajoitetaan käyttö yhteen työkaluun (regedit.exe). Käytännössä se onkin sitten ihan toinen asia yrittää löytää ja karsia sieltä se ylimääräinen roska pois mikä hidastaa järjestelmää…
Tuo käyttäjäkohtainen kansiotallennus tuli oikeastaan jo XP/Vista ajoilta myös Windowsiin ja on pahentunut entisestään, eikä siis rajoitu mitenkään Linuxiin, jossa se on taas vähän loogisemmin tehty.
Linuxissa käyttäjäkohtaiset määritykset ohjelmissa asentuu aina /home kansion alle, jos taas on yleisempiä "työasemakohtaisia asetuksia" ne menevät siis /usr/share/ alle eikä sinne home/user/ kansion sisään. Sitten kun tämän sisäistää niin ei se olekaan niin vaikeaa.
Se on toki harmillista että vanhat ja uudet softat ei kaikki ole vielä osanneet päättää viedäänkö käyttäjäkohtainen tallennusdata /home/user/.config/ alikansion alle vai ei, ja ehkä vanhemmat softat tekevät suoraan omia ".conffi" filujaan samaan käyttäjäkansioon… Yleensä piilotiedostoja hakemalla sen kuitenkin löytää hyvin nopeasti mistä data luetaan.
Windowsissa se toimivuus on vastaavanlaisesti vaan DefaultUser ja sitten käyttäjäkohtaiset kansiot.
Windowsissa data menee usein AppdataRoaming jne. alle ja sitten rekisteriin ohjelmien asennuksissa heitetään jotain mystisimpiä asetuksia joita et usein saa siirrettyä koskaan. Eli Windowsissa usein kansioita kopioimalla kaikkea ei saa edes siirrettyä.
Sitten kun rekisteristä päästäisiin joskus eroon niin ei tarvisisi koskaan vitsailla format C:llä, kun oikeasti rekisterin korjaaminen kohdalleen tai siirtäminen ei vaan ole nykytavalla järkevää. Helpompi vaan vetää sileäksi ja aloittaa puhtaalta pöydältä. Linuxissa voit kopioida koko home kansion conffit, uudella työasemalla jos on tarvittavat sofat asentuneet pakettimanagerista niin kaikki ne yksilöidyt asetukset toimivat suoraan, koska niitä ei heitetä johonkin mystiseen rekisteriin.
Tosin kerran olen tuota /home siirtämistä kokeillut Ubuntussa eikä yhtään mitään siirtynyt toimivana
Eli ei sekään tunnu olevan mikään oikotie onneen. Kaunis ajatus ja teoriassa hieno juttu.
Hirveä tilitys aloituksella ettei ymmärretä miten käyttöjärjestelmät toimivat ja sitten perään mutua Windowsin rekisteristä ja sen "paisumisesta" jne.
Joo, asennettuja ohjelmia ei siirretä Windowsissa hakemistoja kopioimalla, mutta ei ole tarkoituskaan. Uusia Windowseja ei ole mitään syytä asentaa uudestaan minkään paisumisen vuoksi, eli sekin on muistijälki jostakin XP-ajoilta, kuten oikeastaan kaikki muutkin mielikuvat näissä "Linux on ihana"-höpötyksissä.
Linuxilla on paikkansa palvelinmaailmassa, mutta työpöydälle en sitä sekamelskaa kehtaisi tuputtaa edes vihamiehille. Linuxille on kuitenkin omat ketjunsa, joissa niiden autuutta voi hehkuttaa, tämä ei ole oikea paikka sille keskustelulle.
Windows 7 vielä paisutti C:/Windows kansiota ajan myötä aika reippaasti mutta ei sitä uudemmat ole enää tehnyt eli todellakin menneitä asioita tuo.
Onhan tuohon yhteen lauseeseen tarttuminen tyyli sivuuttaa keskustelu ja olla ymmärtämättä täysin muuten mitä ylempänä kirjoitin, mutta en ole mitään hehkuttamassa, Windowsia minäkin täällä käytän ja sillä ko. viestiä kirjoitan.
Molemmissa ohjelmien säätöjen tallennuslogiikka on siis varsin samanlainen jos pitää kädestä pitäen se vielä selittää, mutta järjestelmätason konffikansion sijaan tavara pidetään yhdessä pakatussa filussa, jotka muokataan sitten regedit.exe:llä ja se on se suurin ero.
Se aiheuttaa hankaluuksia siinä kun pitäisi korjausasennusta tai siirtoa tehdä, ei kait se muuten ongelma olekaan. Yleensä kun käyttis ei enää boottaa niin se on moro, eikä usein säädettyjä asetuksia saa pidettyä tallessa vaikka kuinka yrittää käsin niitä kopioida jälkeenpäin. Ainoa juttu jonka toivoisin itse Windowsissa parantuvan. Onhan tuo OneDrive synkkaus ja online profiili sitten se toinen keino…
Joo ei se ihan copypaste suoraan ole, jos ajatuksena koko kansiota kopioisi suoraan, niin veikkaisin ongelman oleman lähinnä käyttöoikeustasolla.
Pitäisi siis osata tehdä uuteen järjestelmään sama tunnus samoilla group oikeuksilla, sitten pitäisi muistaa että raaka kopio -komento ei vie tiedostojen luku/kirjoitusoikeuksia semmoisenaan, vaan se pitäisi osata kertoa myös siinä että säilyttää alkuperäiset oikeudet.
Komppaan tässä käyttäjää @Kankipappa
Windows kun hajoaa niin siinäpä se useimmiten sitten on ja edelleen Windows on huomattavasti vaikeampi siivota kuin Linux. Se että poistat jonkun ohjelman ei tarkoita että oikeasti sen kaikki jäljet mihinkään häviäisi. Samoin se Appdata, roaming, local, windows-kansio, default user-nimetty user, regedit, program files x86:lla ja ilman, on oikein reipas sotku kun pitäisi alkaa jotain dataa siirtämään tai säästämään uudelleenasennuksen alta. Linuxissa on touhu useimmiten loogisempaa. Etäyhteysohjelmiston tallennetut yhteystiedot on tuossa kansiossa, sähköpostin asetukset tuossa jne. Voipi laittaa ne vaikka sitten synkronoitumaan automaattisesti kakkostyöasemalle tai varmistuspalvelimeen.
Ja se että työpöydälle ei laittaisi ja "sekamelska" kertoo juurikin enemmän periaatteesta tai tietämättömyydestä kuin muusta. Tässäkin huushoollisa kun nyt äkkiä lasken, niin pari windows-pelikonetta, yksi puolison firman windows-läppäri, pari Linux-työläppäriä ja kaikki loput palvelimet, padit, tv:t ja mitälie pyörii jonkun Linuxin päällä työpöydän kanssa tai ilman. Windows on ollut aina tällaisessa monikoneympäristössä se vastarannan kiiski, jolla on omat suljetut rajapintansa ja on useimmiten se ongelmien alkulähde. Maailman yleisin työpöytä on tällä hetkellä Androidin työpöytä, joka on juurikin se Linux. Käytetäänkö sitä sitten sormella vai hiirellä ei asiaa miksikään muuta. Windows on laskevan auringon käyttis. Se on oman historiansa orja, ja muu maailma on niin vahvasti jo Linux-pohjainen, että se peli on käytännössä jo hävitty. Tämä näkyy jo MS:n Windows-strategiassa monella tavalla (juoksevat päivitykset, "ilmaisuus", Linux-alijärjestelmät…). Voihan se olla että Linuxin korvaa joskus joku muu, mutta yhä vahvempaan Linux-suuntaan maailma nyt tällä hetkellä kuitenkin menee etenkin verkostoitumisen myötä, jossa Linux on huomattavasti enemmän kotonaan kuin alkujaan yksittäisen henkilön työpöytäkäyttöön suunniteltu Windows.
Joo, näin sen täytyy olla. Android-työpöytä oli hyvä murjaisu linuxin loogisuuden lisäksi…
Omalla kohdalla kokemusta reilut 20 vuotta aiemman harrastuspohjan lisäksi yritysmaailmasta, jossa tuhansia Windowseja, Linuxeja ja vaikka mitä muitakin. Pääasiassa toki palvelimina, mutta myös työpöydillä. Kaikilla on paikkansa ja hyvät ja huonot puolensa. Linuxilla ne hyvät puolet eivät ole konkretisoituneet tavisten työpöytäympäristönä, vaikka toki välillä kuulee muutakin väitettävän. Se on sellainen ropelihattukäyttis edelleen.
Ja kuten jo todettiin, sitä Linuxia kannattaa hehkuttaa ihan muissa ketjuissa, jos on tarvetta.
Vai että natsataisteluksi meni. Samanmoista taustaa fullstack-kehityksen lisäksi itselläkin paitsi että alustoja useampia ja vuosia pari enemmän eli ei varmaan näillä voi nyt yliotetta saada itse argumentista. Ja lopetan kyllä, mutta ihan vinkkinä vain ettei kannata jatkaa väittelyä ja samaan hengenvetoon todeta kuinka tämä höpinä pitäisi tehdä ihan eri ketjussa vieläpä useissa viesteissä…
Niin, samaa mutua tulee sulta, että "ei macOS:ää voi kustomoida. Tai jos vaikka voikin niin ei ainakaan enempää kuin Windowsia!1"
Se, että just sinä et kehtaisi linuxia tuputtaa kenenkään työpöydälle, ei kerro vielä yhtään mistään muusta kuin sinusta, Nimim: linuxia työpöydällä reilut 20v käyttänyt.
Tuosta olen kyllä 100% samaa mieltä, että nyt ollaan vähän väärässä ketjussa, lähtenyt pikkusen aihe lapasesta.
Pientä muutosta toivoisin myös henk. kohtaisesti Windowsiin, vaikka 11:n kohdalla se ei vieläkään näyttäisi toteutuvan. En usko että Start-Menu tulee olemaan ongelma, koska ilman classic-shelliä yms. veikkaan ettei moni olisi käyttänyt myöskään Kymppiä. Loppukäyttäjät yleensä "korjaavat" Microsoftin järjestelmät paremmaksi vaihtoehdoiksi kun muut, sen olen nähnyt jo 25v vuotta penskasta lähtien.
Niin ja voihan olla, että Microsoft näkee tässä että online-profiili ja sitä kautta kaiken tallennus on se lopullinen tie (heille) järkevään backuppiin, nimittäin Windowsin package manager on kymppiinkin tulossa (ilmeisesti testattavissa jo), joten tie on valitettavasti lopulta viemässä siihen samaan suuntaan. Tieto kun tieto oletettavasti ollaan tallentamassa lopulta pilveen, jos vaan mahdollista (joskus tulevaisuudessa).
Sitä en kuitenkaan ymmärrä että miksi käyttäjäatason asetuksia pitää ensinnäkään edelleen tallentaa pakattuun rekisterifiluun, kun nykyään ohjelma osaavat jo tallentaa asetuksensa/pelitallennukset käyttäjäkansion alle – vielä kun käyttäjän saisi backupattua fiksusti järjestelmän omalla tuella.
Myöskään yhteensopivuuden ylläpitäminen rekisterillä ei ole mikään oikea ongelma, jos se voidaan jo "sandboxata", vähän kuin linuxilla Wine:llä Windows ohjelmien ajo. Saati se DOS -> DOSBox emulointiratkaisu Windows XP aikana.
Ongelmana on enemmänkin se asenne, että myös uuden koneiston täytyy jatkaa samalla legacyllä (ja periä ne alkuperäiset ongelmat).
Tuollaiset Classic Shellillä kikkailijat on kyllä pieni vähemmistö Windows-käyttäjissä.
Mitenkäs tuo pakettienhallinta on nyt paha kun Microsoft tuo sen tarjolle kun vuosikausia (-kymmeniä) Linux-parrat on haukkunut Windowsia pakettienhallinnan puutteen takia?
Sen sanoin jo aiemmin, että mäkkikoneista minulla on näistä vähiten kokemuksia ja siksi laitoinkin mukaan myös ulkoisen artikkelin aiheesta, mutta se ei kelvannut. Vissiin väärin googletettu.
Lisäksi esitin siitä mäkin komentorivimuokkauksesta kysymyksen sen enempää mitään mutuilematta tai provoilematta. Sanoin myös tilanne on parantunut uudemmissa versioissa, mutta taisi silti mennä ihon alle.
Mäkki on selvästi loppukäyttäjän käyttöjärjestelmä yksinkertaisuksistaan huolimatta, tai oikeastaan juuri niiden ansiosta. Yritysmaailmassa se ei ole hallittavuushaasteiden ja hinnoittelun vuoksi pärjännyt ja kotikäytössä myös pelikäyttö rajaa sen monesti ulos, kuten Linuxinkin. Samalla tavalla Windows on loppukäyttäjälle pääosin intuitiivinen, helppokäyttöinen ja silti monipuolinen alusta ja se on parantunut koko ajan, vaikka välillä näkeekin näitä "kuoleva käyttis" kommentteja. Linuxista ei voi valehtelemastta sanoa samaa, vaikka edistyneemmät sen kanssa toki pärjäävätkin, ja mikseivät ne aloittelijatkin, jos vain on joku virittelemässä kaiken kuntoon ja hoivaamassa kun menee sormi suuhun.
Et kai oikeasti kuvitellut, että täällä kukaan väittäisi etteikö me ropelihatut pärjättäisi vaikka minkä järjestelmän kanssa? Luonnollisesti sillä tarkoitettiin niitä loppukäyttäjiä, eli niitä joille jokainen koneen käynnistys on lupaus seikkailusta.
En ymmärrä mikä sinun ongelma on sen rekisterin kanssa? Olisi aikamoinen ylläpitohelvetti, jos jokainen sovellus tallettaisi asetuksensa johonkin tiedostoon (joskin osa sovelluksista tekee niin).
Siitä olen samaa mieltä, että kaikkea voi ja pitää kehittää ja että Windowsissakin on paljon tekemistä siellä täällä, mutta ei tuo nyt kyllä ole mikään ydinongelma missään mielessä.
"Yritysmaailmassa" on kovin yleistävä. Itselleni on yritysmaailmasta jo vakiintunut käytäntö "kukin valitsee itselleen sopivan työkoneen", ja kyllä Applen osuus varsin iso on. Linuxista ollaan kyllä molemmat samaa mieltä, niitä ei työpöydällä tosiaan näy kuin juuri meidän kaltaisillamme.
Sanoisin, että me ei loppujen lopuksi olla kauheasti eri mieltä edes asioista, meillä on vähän erilainen tapa näemmä esittää asiat.