
Microsoft esitteli aiemmin tänään Windows 11 -käyttöjärjestelmän, mutta moni seikka jäi itse julkaisuesityksessä vielä auki. Nyt moniin kysymyksiin on saatu myös vastauksia.
Windows 11 on ilmainen päivitys Windows 10 -käyttäjille, ja koska Windows 7- ja 8(.1) -lisenssit ovat edelleen päivitettävissä 10:iin, on myös vanhemmille Windowseille ilmainen päivitysreitti. Päivittäjien lisenssit pysyvät versionsa osalta ennallaan, eli Home-versiosta tulee Home, Prosta Pro ja niin edelleen. Tämä voi aiheuttaa ongelmia Home-käyttäjille, joilla on paikallinen tili, sillä Windows 11 Home tulee vaatimaan sekä Microsoft-tilin ja aktiivisen nettiyhteyden asennuksen aikana. Käyttöjärjestelmän päivityksen jälkeen käyttäjällä on 10 päivää aikaa perua päivitys ja palata Windows 10:n käyttäjäksi.
Käyttöjärjestelmä tulee saataville tämän vuoden joulukaudeksi, mutta tietokoneesta riippuen porrastetut päivitykset voivat merkitä päivityksen löytyvän monille vasta vuoden 2022 puolella. Microsoft hylkää myös puolivuosittaiset versiopäivitykset ja jatkossa vuodessa on luvassa vain yksi isompi päivitys. Toisaalta Microsoft tulee jatkossa julkaisemaan aiemmin isoihin päivityksiin upotettuja ominaisuuksia myös irrallisina pienempinä päivityksinä. Windowsin päivitysten ylipäätään kerrotaan olevan jatkossa jopa 40 % aiempaa pienempiä ja niiden asentuminen taustalla vie entistä vähemmän resursseja.
Itse käyttöjärjestelmän laitteistovaatimukset ovat raudan osalta muutoin perinteisen maltillisia päällisin puolin: vähintään kaksi 1 GHz:n 64-bittistä prosessoriydintä, 4 Gt muistia, 64 Gt tallennustilaa, DirectX 12 -yhteensopiva näytönohjain, 9” tai suurempi vähintään 720p-resoluution näyttö ja jo edellä mainittu nettiyhteys ja MS-tili, jos asennuksessa on Windows 11:n Home-versio. Uusia ja potentiaalisesti harmaampia hiuksia harrastajille aiheuttavat vaatimukset ovat UEFI-BIOS Secure Boot -tuella sekä Trust Platform Module 2.0 (TPM 2.0). Etenkin jälkimmäinen voi puuttua joistain kotikäyttäjille jälleenmyyntiin suunnatuista emolevyistä täysin tai se on ostettava erillisenä lisälaitteena. Toisissa emolevyissä ominaisuus on tuettuna suoraan, mutta se on erikseen aktivoitava BIOSista.
Vaikka prosessorivaatimukset ovat päällisin puolin yksinkertaisia, on tilanne taustalla toinen. Prosessorin on löydyttävä ainakin virallisen tiedon mukaan Microsoftin yhteensopivien prosessoreiden listalta, mikä tarkoittaa AMD:n kohdalla tukea vain Zen-arkkitehtuuriin perustuvista prosessoreista lähtien, Intelillä Core-sarjassa 8. sukupolvesta lähtien, Pentium- ja Celeron-puolella 4000-sarjasta lähtien ja kourallisella uusimpia Atom-prosessoreita, sekä lopulta Qualcommilla Snapdragon 850:tä ja sitä uudempia Windows-käyttöön tarkoitettuja järjestelmäpiirejä. Toistaiseksi ei ole tiedossa, pakotetaanko virallista yhteensopivuuslistaa myös käytännössä.
Joo ja sitten tietty osalle käy myös vaihtoehtoinen L-alkuinen avoimen koodin käyttis, kunhan korjailee eka hiukan omia ennakkoluuloja. Jotkut asiat on käytettävyydeltään roskaa vuodesta toiseen, mutta ei se silti ole estänyt käyttöä kokonaan. Esim. sd-laatuinen leffastriimikin on ihan ok verrattuna siihen, ettei näe mitään.
Mutta eikös direct storage pitäis tulla win 10:lle kans? Siinä käsityksessä ainakin ite ollu. Ymmärsin ettei se ole windows versiosta riippuvainen, vaan Directx:stä
Useampi artikkeli ainakin itsellä tullut vastaan siitä, että Direct Storagen tuki on vain Windows 11:lla.
DirectStorage won’t be supported in Windows 10
DirectStorage is exclusive to Windows 11 on PC
Kiitti vinkistä, täytyy ens bootilla koittaa muistaa pistää päälle.
TPM viittaa hardispohjaiseen ratkaisuun. Firmispohjaisten toteustusten nimi on AMDlla fTPM ja Intelillä PTT (platform trust technology), joten kannattaa etsiä miten PTTn saa enabloitua ko emolla. Ko. CPU sitä tukee.
Mun vanhemmat on yli 70 ja nettipankki ja mobiilipankki ahkerassa käytössä. Ja Suomesta tilailevat tavaraa netistä. Kommunikointi lasten kanssa enimmäkseen whatsappilla. Ulkomailta vähemmän tilaavat kun eivät englantia ymmärrä. Eiköhän tuo ole arkipäivää jo monelle kahdeksankymppisellekin.
Paljonhan noissa vanhemmissa ihmisissäkin on vaihtelua osaamisessa, ja moni ihan eläkeikäisenä vasta alkanut käyttää tietokoneita. Väliltä ei haluta koko konetta eikä opetella (eikä mitään älypuhelimia)/ostetaan netistä tavarat ja käytetään sujuvasti facebook ym ja löytyy älypuhelimet/tabletit koneen lisäksi. Moni ei edes tiedä mikä se käyttöjärjestelmä on, joten periaatteessa pärjäävät ihan hyvin vaikka Linuxilla sitten joskus jos ei Windowsiin saa enää päivityksiä eikä ole rahaa tai muuten käytön takia järkeä ostaa uutta tietokonetta. Kunhan neuvoo mistä sen selaimen saa päälle. Mutta katsellaan nyt miten tuo homma lopulta kehittyy, 2025 on vielä pitkä aika odotella.
Kuinka oletat vanhuksen opettelevan täysin uuden käyttöjärjestelmän käytön (tai miten suhtautuvan tähän) kun Officen päivitys 2007 -> 365 tuottaa "en koske ennenkun on vanha takasin" tasoisen reaktion? Omat vanhemmat ovat vajaa 70v ja käytössä Core i3 2100:lla varustettu kone. Komeasti pyörittelee vielä pitkät ajat Officea ja Ilta-Sanomia tehojen puolesta mutta kappas kun TPM:ää ei saa edes lisämoduulina. Mitään Linuxia on turha edes yrittää alkaa asentelemaan. Sillä kaivaa vain ongelmia itselle.
Sori pieni offtopic, mutta aika monelle läppäri-biosille löytyy netistä master passwordit. Vilkaise bios-pw.org ja toivo parasta
Heh, meillähän ei käytetä muitakuin Lenovoja, ja siihen sen salasanan palautus ei olekaan niin helppoa..
En lämpene yhtään näille ”tee mikkisofta tili muuten et voi käyttää konetta” Ehkä se on taas askel kohti valvonta yhteiskuntaa ja yksityisyyden menettämistä yhä enemmän.
TPM on pohja kaikelle DRM alaiselle kamalle myös sille käyttöjärjestelmälle.
Linuxin IMA hyödyntää TPM avainten säilytykseen IMA Template Management Mechanism — The Linux Kernel documentation
PlayStation, Nintendo, Apple, mobiilipuoli…Dx on varmaan suurin api, mutta en nyt tosiaan lähtisi väittämään että jotenkin muka "täysin dominoisi". Se pelaaminen on nykyään niin paljon muutakin kuin windows pc.
Olen asentanut jo muutaman mummon ja papan koneeseen Linuxin ja lopputuloksena vähemmän ongelmia kuin aikaisemmissa windowseissa. Linux on nykyään itse asiassa paljon järkevämpi valinta tuollaiseen mummokäyttöön kuin Windows. Muutenkin tuollainen "täysin uuden käyttöjärjestelmän opettaminen"-väite kuulostaa enemmän siltä ettei tiedä mistä puhuu. Ei ne vähemmän valveutuneet tiedä välttämättä edes mikä on käyttöjärjestelmä. Siellä ei montaa hotspottia tarvitse näyttää niin on 90% kaikista koneenkäyttötarpeista täytetty. Tarvittaessa siitä Linuxista saa ihan just Windows-kloonin niihin perustarpeisiin mitä sillä käyttäjällä on ja vielä sillä bonuksella että on paljon helpompaa saada se ympäristö pysymään juurikin sellaisena kuin se on ilman että joku yö mikkisofta päättää taas veivaa käyttöliittymän uuteen uskoon. Olen tosiaan asentanut näitä jo useamman vanhuksen koneeseen ja ovat olleet hyvin tyytyväisiä lopputulokseen. Ja etten vain olisi minä ja jotkut vanhukset, niin Linux-pohjaisia Chromebookeja myydään nykyään ihan pilvin pimein koteihin ja kouluihin. Ovat edullisia, luotettavia, turvallisia ja elinkaari on pitkä. Yksityisyyden suhteen Winkkari on nykyään yksi Microsoftin nuuskinta- ja markkinointipaikka, Google hieman mielestäni maltillisempi, mutta itse Linuxin muutamassa minuutissa koneeseen asentamalla tietää ettei sitä omaa tietokoneen käyttöä ole kukaan valmiiksi jo profiloimassa.
Varmaan muuten mutta eiköhän tuo liene yks pirullisimpia toimijoita
yksityisyyden suhteen ainakin
Ei käynnisty minullakaan tuo healthcheck kökkäre, lupaavalta näyttää…
On kyllä win 11 todella paskamaista toimintaa mikkisoftalta. Välittömästi vaihdan Linuxiin kun tukee kaikkia mun haluamania ohjelmia.
Mutta odottaisin asioita menevän odottamattomalla tavalla rikki, jos tuolla kikkailulla asentaa. Joten tätä kandee kokeilla vaan testi VM:ssä tai -koneessa. Ja ainakin yrityskoneissa (läppäri ja pöytäkoneet) TPM on ollut mukana jo pitkään, olettaisin TPM puutteen koskettavan vain niitä halvimpia home koneita sekä itse kasattuja koneita, joilla varmasti on tällä fooruumilla suhteellisen suuri edustus.
Se tosiaan ei start menusta käynnisty vaikka kuvittelis kun sinne entryn laittoi vaan pitää ajaa se msi paketti uudestaan. Älä kysy miksi mutta noin se minulla meni kun koitin.
Hienoa että siellä on osunut kohdalle vanhuksia jotka ei ole niin muutosvastarintaisia. Omat vanhemmat toisaan eivät suostu edes Officea päivittämään koska "ei osaa käyttää". Vaikka tuo 2007 -> 365 ei edes muuta tee kuin muuttaa värejä käyttöliittymässä. Ja hienoa että siellä on osunut kohdalle Linux joka ei hajoa sattumanvaraisesti jonkun random päivityksen myötä. Oma kokemus Ubuntu/Kubuntu linjalta on että koskaan ei voi olla varma mikä hajoaa ilman mitään ennakkovaroitusta. Windowsin kohdalla on yleensä "it just works" kokemus.
Mahdollisesti koko TPM-vaatimusta ei tule lopulliseen versioon:
katso liitettä 633753
Oma Asus TUF GAMING Z590-PLUS emo ei tue TPM:ää, eikä siinä ole edes liitintä TPM-moduulille. Emo on alle vuoden ikäinen.
Sikäli hauskaa että tämän saman kommentin kuulee erittäin usein sekä näin että toisin päin.
Omien havaintojen mukaan ihmisillä Windows Updaten pelko on paljon suurempi kuin apt upgraden, mutta se on toki vain henk. koht. kokemus asiasta.
Tuo on ikävää, mutta onneksi se ei ole vaatimus kuin Home-versiossa.
Niin, tässä vuodetussa versiossa, mutta tuskin lopullisessa versiossa, jos päättävät pitää TPM-vaatimuksen sellaisena mitä MS on sivuillaan tällä hetkellä viimeisimpien muutosten jälkeen listannut.
Virtuaalikoneisiinhan se vuodettu versio asentuu suoraan ilman kikkailuja muutenkin.
Google on rakentanut koko bisneksensä käyttäjien vakoilun ja mainostajille myymisen varaan, joten en tiedä miten malltillisena sitä kannattaa pitää. Tosin taitaa MS olla siirtymässä samoille urille, vaikka olikin aluksi ihan vaan softa-firma joka myi softaa rahasta.
"Ilmaista" on helppo myydä ihmisille.
Tiedä nyt sitten, aika pitkäänhän on sitä "Linuxin vuotta" odotettu. Käsittääkseni moni niistäkin on ilmaisia mutta silti niin vaikea myydä ihmisille.
Eli ei pelkästään se että jokin on ilmaista riitä sen myymiseen. Ainakaan itselläni ei taida olla mitenkään tuoreita versioita mistään unix/linux versiosta, muutama taitaa ehkä olla vielä CD:llä luokkaa 2002 tms. ja ihan tarkistamatta uskallan väittää että uudempia versioita on julkaistu ja saatavilla. Myös ilmaiseksi…
Admin oikeuksilla käynistyy ainakin mulla!
Apple ja Google eivät rahasta erikseen Mac OS/IOS/Chrome OS/Android päivityksistä niin harvempi varmaan halua maksaa myöskään Windows päivityksistä, tai yleensäkään harvemmin halutaan maksaa mistään.
Samasta syystä Linuxin ilmaisuus ei ole enää toimiva myyntiargumentti muuta kuin ehkä muutamalle koneenkasaajalle, mutta tuotakin jankkausta vielä näkee. Enemmän käyttäjiä saisi jos möisi jotain halpoja virtapihejä ja halpoja linux arm tms läppäreitä normi kaupoissa ja mainostaisi, että tämä ei seuraa pornosurffailuasi.
Microsoftin business taitaa enemmänkin pyöriä Azuren ja sen päällä pyörivien kk-maksullisten palvelujen ympärillä. Luultavasti suhtautuvat Windowsiin mahdollisena kuolevana käyttiksenä, koska softat ovat kovaa vauhtia muuttamassa kohti laiteriipumattomuutta. Sen mukaan kun yritysmaailma muuttaa pilveen, sitä vähemmän yrityksille tulee olemaan tarvetta hankkia nimenomaan Windowsia. Palvelinpuolellakin asia on kutakuinkin sama kun perinteisten palvelimien määrä vähenee vuosi vuodelta, kun esim. Azuresta voi hankkia yksittäisen palvelun tai roolin kokonnaisen palvelimen sijasta.
Joku joskus totesi "Kuka enää koodaa softaa Windowsille." Niin hullulta kuin lause alussa kuulostaakin, voi siinä olla totuuden siemeniä. Aika näyttää missä ollaan 10 tai 20 vuoden päästä.
Mä laitoin asennuskessa ruksin kohtaan "tee työpöydälle kuvake" ja siitä käynnistyy ihan kunnolla. Vai olenko joku mastodontti kun teen työpöytäkuvakkeita, kun näitä Windows-ketjuja lukee?
Eikös se firmware TPM sieltä biosista löydy kumminkin Advanced PCH-FW:n alta -> problem solved.
Jeps, Asus z390e täällä ja sieltä löytyi BIOSsin puolelta helposti.
Pitää tarkistaa. Outoa ettei manuaalissa mainita TPM:ää lainkaan.
Samoin oli z390-f gaming ja tuo Microsoftin oma ohjelma näytti että installointi onnistuu
Voihan perse.
Mihin ilmoitukseen se stoppaa? Jos se on se "Your organization manages updates on this PC", niin se ei johdu käyttöjärjestelmän versiosta, vaan todennäköisesti siitä että joku O365-tili on liitettynä samaan tunnukseen millä olet kirjautuneena. Siitä pitäisi päästä eroon luomalla koneeseen paikallinen tili ilman linkityksiä ja ajamalla tarkistus sillä tilillä. Buginen softa tuo health check muutenkin.
Sieltä minä tuon luin. 😉
Juuri tuohon ilmoitukseen ("Your organization manages this PC, contact your IT administrator"), mutta koulun O365 tiliin on linkitetty ainoastaan Office, ei Windowsia eli paikallinen tili.
katso liitettä 634095
Ei sillä ole väliä. Kuten sanoin, buginen softa. Minulla on Win10:n Enterprise-versio ja tyssää samaan ilmoitukseen. Googletus kertoi että syy olisi juuri tuo O365-linkitys. En ole jaksanut itse testata toisella tunnuksella, kun tiedän muutenkin ettei tämä kone ole yhteensopiva.
Kappas joo, siitähän se kiikastaa sen startmenun kanssa kun ei oletuksena kysele lisää oikeuksia.
Se varmaan sitten asentuu eri tavalla. Ja kyllä, ei kai kukaan työpöydällä pidä kuin muutamaa usein tarvittavaa kuvaketta jos edes niitäkään.
Kyllä tuo TPM ihan perusteltu on, riippuen tietty mihin sitä tullaan käyttämään kun mahdollisuuksia on monia. OT: tässä esim. ihan tutkimustietoa vanhusten verkkopankin käytöstä. Tietenkin osa maksaa pankkikonttorissa verkkopankissa. Vastaavia lukuja ovat ilmoittaneet Mäkitalo (2016) ja Haapasalo (2017). Uskon tutkimuksiin enemmän kuin anekdootteihin.
Sä oot vähän tän kanssa vaiheessa, mä tein tuon jo silloin kun XP julkaistiin. Aika pitkälle samoista syistä kuin mitä nyt ihmiset valittaa. Mutta tervetuloa kerhoon, jos nyt päätät tulla.
Update on Windows 11 minimum system requirements
blogs.windows.com
Toisaalta, Windowssin turvallisuus on ollut surkealla tolalla jo pitkään. Kannattaa tutustua siihen miten playstationin turvallisuus on varmistettu ja se on oikesti onnistunut todellakin yllättävän hyvin. Vaikka aina aikaisemmin erilaisille turvallisuusvaatimuksille ja järjestelyille on naurettu kohtuuttomasti, kun ne on murtunut. Mutta vihdoinkin tilanne näyttää olevan puolustajan kannalla, ainakin silloin kun hyökkäykset on vielä edes jotenkin kohtuullisen rajoissa.
Tähän voi suhtautua samalla tavalla kuin katsastustilastoihin. Varsinkin sovellukset ovat aivan kauheaa kuraa Linuxilla jota vaivaa myös samakin ongelma, että käyttäjät tekevät mitä lystäävät ja siinä sivussa puhkovat järjestelmän täyteen reikiä. Apple on siinä mielessä parempi ettei käyttäjää päästetä sotkemaan asioita.
Toki mitä softaan tulee, niin jos molemmat pysyvät käyttiksen omassa sovelluskaupassa niin riskit pysyvät samanlaisina mutta en ole sellaisia Windows -käyttäjiä vielä nähnyt. Ehkä tällaisiakin on?(itse en oman olohuonekoneen kohdalla kuulu näihin).
Samaa mieltä. Minun puoleltani epätarkka lausahdus. Tarkoitin tuolla "maltillisella" nuuskimisella ja vakoilulla enemmänkin käyttäjän näkemää toimintaa. Youtubea lukuunottamatta Google on mielestäni hieman käyttäjäystävällisempi lähinnä ehkä sen takia koska kaikki Googlaa joka tapauksessa eikä siten tunnu niin pakkosyötöltä. Se käyttäjän huomaamatta tapahtuva nuuskinta on kuitenkin huomattavaa (kokeilkaapa asentaa se Pihole kotiin) ja siten Google on sillä rintamalla pahempi peikko kuin MS.
Mihin viittaat Playstationin turvallisuudella? Siihen että Sonyltä vuosi 77 miljoonan luottokortin tiedot? Vai siihen että PS5 on toistaiseksi ainoa pleikkari jolle ei voi warettaa pelejä?
Varmaan jälkimmäiseen, samahan se on jos viitataan Windowsin turvallisuuteen tarkoitetaan luultavasti sitä että Microsoftin Internet Explorer 6 on auttamattomasti vanhentunut eikä sitä pitäisi enää käyttää kuten ei Windows XP käyttöjärjestelmääkään eikä sitä että uudessa, tulevassa Windows 11 tietoturva tulee parantumaan…
No jos tuosta jälkimmäisestä kyse niin paremmin Microsoft on siinä puolella pärjännyt. Xbox Onea ei ole vieläkään murrettu.
Mutta tämä on vain ns. valistunut arvaus, ei taida Microsoftkaan vielä tietää lopullisia speksejä. Toisaalla painaa paine konevalmistajilta että SER leimaa vaan, halutaan myydä uudet raudat Win 11 miehille, toisaalta painaa se että on paljon isoja konemassoja jotka joko jäävät sitten Win 10-tasolle eikä saada Microsoftin uusimpia rahanpyydyksiä niihin tai sitten tulee negaa siitä miten paljon tehdään e-jätettä pikkuasioiden vuoksi.