
Microsoftin uusi Windows 11 -käyttöjärjestelmä tuo mukanaan paljon uudistuksia ja uusia ominaisuuksia. Valitettavasti kolikolla on kuitenkin myös kääntöpuolensa ja tuttuja ominaisuuksia on poistettu tai muutettu perustavanlaatuisesti.
Microsoft on piilottanut Windows 11:n tarkempiin teknisiin ominaisuuksiin häpeälistan ominaisuuksista, joita on joko karsittu aiempaan nähden, muutettu muutoin merkittävästi tai poistettu kokonaan. Listalta löytyy ainakin allekirjoittaneelle pyhää lehmää lähentelevä ominaisuus, jolle on heitettävä hyvästit, jos päivittää Windowsin uuteen versioon: Tehtäväpalkki on lukittu pysyvästi näytön alareunaan.
Monien mielestä tervetulleemmasta päästä lienee virtuaaliassistentti Cortanan muutokset, joiden myötä se ei ole enää jatkossa oletuksena tehtäväpalkissa eikä osana ensimmäistä käynnistystä. Internet Explorer -selain on puolestaan oletuksena poistettu käytöstä ja matemaattisten kaavojen syöttämiseen tarkoitettu Math Input Panel on niin ikään heivattu pois. Sen korvaa erikseen asennettava Math Recognizer. Myös Wallet on poistettu käyttöjärjestelmästä.
Hiljattain tehtäväpalkkiin lisätty News & Interests -sovellus on muutettu nyt Widgetiksi ja Snipping Tool on edelleen olemassa, mutta sen toiminnallisuus vastaa nyt aiempaa Snip & Sketch -sovellusta. Erillinen Tablet-tila on poistettu, mutta käyttöjärjestelmä mukautuu edelleen näppäimistön irrotukseen ja Windows S -tila on jatkossa käytettävissä vain Home-versiolla käyttöjärjestelmästä.
Käynnistä-valikko on muuttunut perustavanlaatuisesti ja siihen ei voi enää lisätä nimettyjä kuvakeryhmiä tai kansioita, eikä sen tämänhetkinen koko ole muutettavissa. Valikkoon itse kiinnitetyt sovellukset ja linkit nettisivuille eivät kestä päivitystä, vaan ne tippuvat pois kyydistä Windows 10:stä päivitettäessä. Live-ruudut on niin ikään poistettu ja niiden toiminnallisuus on siirretty Widgetteihin. Windowsin esiversiossa Windows 10:n käynnistävalikon saa kuitenkin kaivettua edelleen käyttöön kaikkine ominaisuuksineen rekisteriä puukottamalla.
Toinen isoja muutoksia kokenut on tehtäväpalkki. Kuten jo aiemmin mainittiin, se on jatkossa lukittu ruudun alalaitaan. Ratkaisu on kova pala nieltäväksi käyttäjille, jotka allekirjoittaneen tavoin ovat laajakuvanäyttöjen aikana siirtäneet tehtäväpalkin näytön reunaan pystyyn. People-sovellus on poistettu tehtäväpalkista kokonaan ja jotkut System Trayn ikoneista voi puuttua päivityksen jäljiltä, etenkin jos käyttäjä on kustomoinut niiden näkyvyyttä. Sovelluksen eivät myöskään voi enää muokata tehtäväpalkin alueita omin päin.
3DViewer, OneNote for Windows 10, Paint 3D ja Skype eivät ole jatkossa osa Windows 11:n oletusasennusta, mutta ne ovat edelleen asennettavissa ilmaiseksi Storesta. Päivitettäessä Windows 10:stä sovellukset pysyvät mukana myös Windows 11:n puolelle.
Lähde: Microsoft
Tuntuu olevan kautta linjan ohjelmistokehityksessä trendi olevan että tehdään käyttöliittymistä aina vain hankalampia ja sotkuisempia käyttää ja ympätään kaikkialle tyhjää tilaa sekä tehdään muuten vain rumaksi. Tämä linja ollut niin Androidissa, Spotifyssä, Steamissa jne.
En tajua mistä esteettisen kauneuden koulusta noita idiootteja hankitaan suunnittelemaan käyttöliittymiä jotka näyttää hienoilta demoissa, mutta käytännössä unohdetaan kaikki terveen järjeen sanelemat suunnittelusäännöt käytettävyyden suhteen.
Kuvakeryhmien ja kansioiden poisto sekä kiinteä älyttömän pieni käynnistysvalikko tarkoittaa sitä, että monen ohjelman kohdalla käynnistys muuttuu 2-3 hiirenklikkauksesta entisen käynnistysvalikon kanssa vähintään kaksinkertaiseksi.
Pitää olla täysin ammattitaidoton idiootti joka viljelee käyttötapaukseen ylimääräisiä askeleita ilman mitään teknistä tai käytännön syytä joka parantaisi käyttökokemusta.
UX-suunnittelija joka tuollaista idiotismia viljelee ei piittaa yhtään siitä mikä on oikea käyttökokemus vaan pelkästään siitä, että demo näyttää hienolta kun pomo lanseeraa sen.
Parempi olisi minusta ollut sellainen Windows 95 – 7 aikainen ihan perinteinen Start-valikko kuin nämä Windows 8:sta lähtöisin olleet ”tiilet”. Windows-tiilinen on todella rauhattoman oloinen kokemus paketista vedettäessä. Verrattuna vaikka macOS, missä mikään ei vilku vaan yleisilme on rauhallinen. Nyt tiilet on ilmeisesti nakattu roskiin ja Windowsissakin on ilme rauhallisempi.
Yksi mikä on isossa osassa tuossa uudessa Startissa on nämä suositellut appsit tai tiedostot. Itsellä ei ole ainakaan ikinä toiminut nämä suositukset nykyisissä Windowseissa niin että olisin niistä kokenut mitään hyötyväni, päin vastoin lisänneet sitä rauhattomuutta kun käyttiksessä on elementtejä, jotka dynaamisesti muuttuvat kokoajan.
Mitenkäs muutokset sitten esim. tiedostojärjestelmiin? Unixissa voin tallentaa esim. auki olevan tiedoston päälle. Windowsissa tulee aina näitä virheilmoituksia, että ohjelmia ja tiedostoja pitää sulkea, että niihin voi mitään muutoksia tehdä. Tämä on selkeä heikkous esimerkkinä.
Rekisteri. Tuosta ei nähtävästi päästä koskaan Windowsissa eroon.
Levyasema, C: jne. Mikä ihmeen C? Mitä uudemmille sukupolville tuo sanoo, tai mitä se sanoo enää kellekään muullekaan. Eikö noistakaan päästä Windowsissa ikinä eroon.
Olikos jossain että milloin tuo tulee mahdolliseksi asentaa? Mistään osunut silmään tai puusilmä oon 🤔
Tuntuu että asioita on muutettava ihan väkisin vaan muuttamisen ilosta, vaikka samalla käytettävyys kärsii.
Toi nyt ei taida mikään objektiivinen näkemys olla että käytettävyys kärsisi. Aina on kitisijöitä kun muutoksia tulee ja jonkun henkilökohtainen käytettävyys voi kärsiä, mutta useimpien ehkä ei. Toisaalta esim. Windowsin pakkopäivitykset ovat varmasti laskeneet objektiivisesti käytettävyyttä, mutta siellä on varmaan laskettu että se on pienempi paha kuin saastuneet wintoosat.
Miten iso heikkous se oikeasti on että ohelmat ja käyttäjät eivät pääse tekemään muutoksia miten sattuu.
No kerro parempi vaihtoehto. Miljoona komffitiedostoa ripoteltuna eri puolille levyä? Ei.
Mikä kertoo enemmän? Joku tunnus sillä asemalla pitää olla ja C on ihan yhtä hyvä lähtökohta kuin muutkin.
Minusta unixin ratkaisut on paljon parempia. Voin muokata tiedostoa vaikka se on auki, ei ole rekisteriä, ei mitään höpöhöpö levytunnuksia.
Naurattaa lukea näitä kommentteja. Samanlaista itkua muutoksista on herättänyt jokainen tähän asti nähty Windowsin käyttöliittymäuudistus isompien päivityksien yhteydessä. Kyllä ne käyttäjien palautteita kuuntelee ja pahimmat epäloogisuudet tullaan ajan myötä poistamaan, jäljelle jääden entistä parempi kokonaisuus.
Näin melkeempä uudistuksessa kuin uudistuksessa tapahtuu, myös tietotekniikan ulkopuolella. Konservatismi on mielen köyhyyttä ja laiskuutta.
Itse saanut sieltä parikin kehitysideaa läpi vuosien myötä, kun upvoteja ja komppausta tullut tarpeeksi muilta käyttäjiltä.
No jos vaikka otetaan esimerkiksi tehtäväpalkki. Onko se joku parannus että sen paikkaa ei voi muuttaa kuten ennen pystyi? Eihän sen paikkaa ole pakko muuttaa vaikka voisi, mutta kyllä minusta on parempi niin että tuollaisia asioita voi jokainen valita ja muuttaa jos haluaa.
Tottumiskysymyksiä enemmänkin. En ole alkuperäistä Unixia käyttänyt mutta Linux-distroja on ajossa useita kymmeniä eri käyttötarkoituksiin, ja vaikka Windowsin käyttö hyötyohjelmissa on jäänyt vähemmälle, pidän silti monia Linuxin ratkaisuja rasittavina päivittäisessä käytössä.
Conf-tiedosto on ajatustasolla ihan kaunis, mutta ei toimi ollenkaan nyky-Linuxeissa. Koskaan et voi olla varma missä se oikea conf-tiedosto sijaitsee, kun niitä muutellaan päivityksissä ja vanhat jätetään paikalleen placeholderiksi. Osa on vanhan liiton poluissa, osa tungetaan käyttäjäkohtaisesti /home/username/.softa jne. Saman softan nimi voi muuttua kolme kertaa vuosikymmenessä, vaikka tekee täsmälleen samaa asiaa, ja conf-tiedoston riveissä käytetään sekaisin vanhoja nimiä ja uusia nimiä. Selkeää? Ei.
Windowsin rekisteri oli aikanaan kaaos, joka meni solmuun tosi herkästi, mutta kyllä se tänäpäivänä on ihan toimiva ratkaisu. Parempikin ratkaisu varmasti löytyisi, mutta se pitäisi miettiä aika saamarin tarkkaan. Lisäksi menetettäisiin taaksepäinyhteensopivuus moneen vanhempaan softaan, ja mitään muunnosrajapintaa ei tuohon väliin saa laittaa prkl, Windowsissa on ihan tarpeeksi purkkaa jo ennestään.
Windowsin levytunnuksistakin taas olen vähän sitä mieltä että vaikka C: jne ei oikeastaan perustu mihinkään, niin ne on tuttuja sekä vanhoille että uusille käyttäjille ainakin jossain määrin. Jopa monet nuoret jonnet tietää että A: on diskettiasema vaikkei ne ole ikinä korppua nähneet kuin ruokapöydässä. Linuxissa periaatteessa voisi olla ihan looginen systeemi, mutta sitten taas ei todellakaan ole. /dev/hda2, /dev/sda1, /dev/scsi, /dev/usb0, /dev/nvme0n1, mikähän näistä nyt on mun viimeksi lisäämä levy, olikohan se nyt SATA-väyläinen vai laitoinko sen USB-adapterin perään…. Ja mihinkähän järjestelmä sen auto-mounttasi, löytyykö se /mnt/ vai /media/ alta ….
Tottakai jos näitä viitsii lukea että mihin kaikki perustuu, ja jatkuvasti pelaa näiden asioiden kanssa tarkoituksella, niin onhan nekin selkeitä. Niin on Algebralliset pinot matematiikassakin jos niitä päivittäin ratkoo. Mutta peruskäyttäjältä menee yli hiusrajan, ja itsekin mielummin keskityn nykyään siihen itse tuottavaan työhön enkä sen ympärillä olevaan käyttöjärjestelmään.
Mitä tulee tuohon aukiolevan tiedoston muokkaamiseen ja päälletallentamiseen, niin se ei saisi olla tiedostojärjestelmätasolla rajoitettu, mutta ehdottomasti estettynä oletuksena. Tosin itse en kyllä muista milloin olisi ollut tarvetta kirjoittaa johonkin käsittelyssä olevaan tiedostoon muualta….
Eiköhän sen tehtäväpalkin saa yhä F11:sta pois näkyvistä.
Täysin samaa mieltä olen , tämä on se mikä itseänikin ihmetyttää, että miksi ei säilytetä/sisällytetä vaihtoehtoja/muokattavuutta. Esim. itselleni Windows8 tiileineen oli aivan käyttökelvoton karmeus, mutta onneksi sai verkosta ohjelmia, jotka mahdollisti laajan ulkoasun muokkauksen ja käyttiksestä tuli erittäin mieleinen .. paras siihen mennessä. Luulis olevan ohjelmistontuottajallekin etu mahdollisimman moni tyytyväinen käyttäjä.
Kyllä itsellenikin tulee monasti ajatus, että mikä oli ajatus sovelluksenkehittäjällä uudistaa? Jos jokin toimii ja on selkeää, miksi se täytyy panna roskiin. Esim. Wattis-palvelu edellinen versio ihastutti jo ensikertaa selkeydellään, että sisäisti heti ensivilkaisulla sähkönkulutukset eri aikoina jne.. loistava. Nyt kun se sitten oliko toissa vuonna uudistettiin, on siitä itselleni todella työlästä hahmottaa kulutuksia ja niinhän sitten kävi , että lopulla lopetin koko sovelluksen käytön.
En sanoisi, et jos kritisoi uutta on ns."muutosvastainen kitisijä". On paljon ollut uusia/uudistettuja ohjelmia, joihin olen ihastunut heti ensikosketuksesta ja totta on myös , että jollekin täytyy antaa "aikaa".
Ja mielipiteitähän ja tottumuksia on tietty monia, en esim. juuri vieläkään vuosien jälkeen liioin pidä kosketusnäytöistä juuri missään. Esim. autoissa pienine teksteineen valikkoineen ne on mielestäni liikenneturvallisuuden kannaltakin ongelmallisia ja enimmäkseen vielä nuu kojetaulun keskiruudut "jälkiasennusmakuisia" hel..tin rumiakin.
Windows 11 vrmasti tulee vielä omaankin koneeseen ja sitä seuraavat versiot, ..ehkä niihen tulee vielä päivityksiä ulkoasuunkin ja ohjelmia ilmestyy nettiin , joilla voi muokata ulkoasua mieleisekseen.
Mitä tuo tarkoittaa. Allaolevan kuvan mukaan noi itse valitut sovellutukset kyllä saa tuohon edelleen. Mutta joo tuossa alkuperäisessäkin lukee
Eli tarkotitaako tuo vaan sitä että ne joutuu laittamaan uudestaan päivityksen jälkeen, mikä ei kuulosta isolta jutulta? Itse eniten tuosta olin huolissani.
Oletettavasti pitää pinnata itse uudelleen
Tälläistä itkua mitä Windows 11 uutiset ovat aiheuttaneet en ole nähnyt sitten Titanic elokuvan lopputekstien. Nautin. 🤣
Itse odottelen rauhassa ja käyttelen kuten ennenkin.
Esim. muokkaan usein tekstinkäsittely-tiedostoa ja tallennan sen auki olevan pdf:n päälle. Toinen esim. muokkaan auki olevan tiedoston nimeä ilman mitään save as -rumbaa.
offtopic:
Kyllä macOS:ssa on aina saanut Dockin vasemmalle, alas tai oikealle. Ylös ei saa, koska ylhäällä on Menu Bar.
On kyllä todella persiistä, jos ei enää saa tehtyä käynnistä valikkoon omia itse nimettyjä ohjelmaryhmiä. Aivan järjetöntä poistaa tuo. Ainoa hyvä asia nykyisessä Start menussa.
Taas pitää sitten työpöytää tai task baria täyttää ”turhilla” kuvakkeilla.
Task barin sijainti saisi olla kanssa muokattavissa, vaikka itse en ole sitä ikinä mihinkään siirrellytkään.
Aina uusi versio on paska, mutta kun tulee uudempi niin yhtäkkiä se edellinen, aiemmin paska onkin paljon parempi.
Harkitsen vakavasti terapiaan hakeutumista jos / kun taskbarin lukitus on pysyvä. Muut muutokset ei kiinnosta, mutta niin kauan kun on ollut 16:9 tai leveämpi näyttö ei taskbarille yksinkertaisesti ole muuta järkevää paikkaa kun reuna
Samassa veneessä olen, joten sympatiaa täältä. Olen tosin vasta noin reilun vuoden käyttänyt oikeassa laidassa. Monet varmaan pidempään.
Muuten kyllä muutosvastarinta naurattaa, mutta nyt osuu omaan nilkkaan, heh.
Konfiguroitavuuden väheneminen tuolla tapaa (minullakin tehtäväpalkki oikeassa reunassa) on kyllä aivan hanurista. Pitänee hankkia isompi monitori paremmalla resoluutiolla, tämä 27-tuuman 1440p onkin vähän ahtaan tuntuinen pdf-dokumenttien lukemista varten.
Se 95-7 aikainen valikko on täysin turha. Käytännössä vain lista mihin ne kaikki asentuvat roskat sovelluksista menee. Vistassa tuli hakutoiminto ja siinä se. Kasista lähtien on saanut kiinnitettyä ohjelmia ja kansioita reippaasti ja tämä on ollu todella hyödyllinen ominaisuus joka nyt heitetään roskakoriin. Tuohon uuteen ei saa kuin kourallisen näkyville kuvien perusteella ja valikon kokoa ei kuulemma voi muuttaa.
Kyllä se sieltä on pakko asentaa viimeistään 2025 kun 10 lakkaa saamasta tietoturvapäivityksiä.
Käyttäisihän tuota 11 kuten ennenkin jos Microsoft sen sallisi.
Tästä erittäin vahvasti samaa mieltä. Taskbarin pakottaminen alareunaan olisi Microsoftilta ihan käsittämätön moka.
F11 ei liity mitenkään tehtävapalkkiin tai sen näkymiseen. Se on selaimen pikanäppäin full screen tilalle. Toimii toki, jos ei käytä koskaan mitään muuta sovellusta.
Nautit siitä, kun kritisoidaan hyväksi todettujen toiminnallisuuksien poistamista? Huvinsa kullakin.
Tämä. Peruskäyttäjille on toki selvempää ettei anneta vaihtoehtoja, mutta kun näiden käyttäjärjestelmien kanssa ja niitä käyttäen tekee töitä päivittäin, niin sitä luonnollisesti olettaisi että tarvittavat ominaisuudet olisivat helposti käden ulottuville ja muokattavissa tarkoitukseen sopiviksi, eikä niin että vähän väliä pitää opetella uusia, monesti aiempaa kömpelömpiä toimintamalleja. Vähän sama kuin rallikuskille annettaisiin alle uusi auto, jossa ihan vaan muutoksen vuoksi onkin ratin tilalla joystick ja polkimien tilalla jotkin hipaisukytkimet. Tavis pääsee sellaisella kivasti kauppaan ja kokee kaikenlaisia ahaa-elämyksiä, mutta ei sillä rallia ajeta.
Kuulostaa vahvasti olkiukolta. Onko esimerkiksi yksikään Taskbarin Toolbar-ominaisuuden todennäköistä katoamista kritisoiva joskus ollut sitä mieltä, että se on ollut alunperin paska ominaisuus?
On järkiperustaista "muutosvastarintaa" ja sitten tunneperustaista muutosvastarintaa.
Ensimmäisestä on loistava esimerkki tämä taskbarin pakkonaittaminen alareunaan. Kyseessä on hyvin simppeli toiminto, joka on jokseenkin hyödyllinen joukolle käyttäjiä ja haitallinen se ei ole oikein missään skenariossa, varsinkaan jos sen siirtämiseksi täytyy täpätä (pysyvästi) joku raksi pois, ennen kuin "tuo alareunan juttu hyppii sivuille". Tässä vastustetaan aiemmin löytyneen toiminnallisuuden poistoa
Sitten se kun kuvakkeet muuttuvat milloin hieman pyöreämmiksi ja milloin kulmikkaammiksi, tai control panel korvataan settings nimisellä panelilla, niin siitä nillittäminen on sitä oikeaa muutosvastarintaa. Toiminnallisuus ei muutu tai ainakaan huonone, vaan kyse on vain siitä että näyttää eriltä kuin ennen ja siitä valitetaan. Siitä huomauttaminen ei taas muutosvastarintaa olekaan, että control panelista ei olekkaan luovuttu, vaan muutama juttu on siellä settingsin alla ja osa edelleen control panelin alla. Se on vaan huonoa käyttöliittymäsuunnittelua
Itse tykkään pitää taskbaria ylhäällä, siellä se on ollut viimeiset 20 vuotta. Mutta pitää tutustua tuohon 11 vaikka sitten virtuaalissa ennen lopullista siirtymistä.
Johtuu varmaan siitä, että tullut töissä tehtyä joskus kauan sitten paljon palvelinhommia. Pidin silloin hallintapalvelimen rdp istunnon tehtäväpalkkia ylhäällä ja koneen tehtäväpalkki sitten alhaalla.
Palvelinhommia en tee enää käytännössä yhtään kun kaikki on pilvessä, mutta tehtäväpalkki edelleen Windows koneessa alhaalla
Huono muutos tuo on Windows 11 jos tehtäväpalkin paikkaa ei pysty määrittämään.
tehtäväpalkki kuuluu alas. mutta onkohan ohjauspaneeli vielä mukana? ilman sitä ei pärjää.
Kyllä löytyypi Ohjauspaneeli. Ovat vieläpä piirrelleet sinne kuvakkeita uusiksi.
https://www.windowslatest.com/2021/06/25/microsoft-shows-off-redesigned-settings-app-for-windows-11
(Windows Latest: Microsoft shows off redesigned settings app for Windows 11. Kuva artikkelin lopussa. Viitattu 26.6.2021 kello 9.50.) – Siitä kattavammasta "pienet/suuret kuvakkeet" -näkymästä ei vielä vaikuttaisi olevan julkaistu ruudunkaappauskuvia.
Itsellä ainakin työhommissa todella paljon auki sovelluksia ja tiedostoja, joten mitä pidempi tasknbar niin sen parempi.
Isoilla näytöillä ei niinkään, mutta jos pieni ja laajakulmainen näyttö (läppärit), niin joskus tarvitsee sitä pystysuuntaista tilaa enempi ja laitan mielummin tehtäväpalkin sivuun.
Saisipa jostain asennusvaiheen ruksista valittua minkä sukupolven käyttöliittymän haluaa käyttöön. Säästyisi paljon mielipahaa kun voi päivityksen jälkeen jatkaa nörttijuttuja tottuneesti ja muutokset olisivat lähinnä konepellin alla. Ja ne joilla on tylsää voivat käyttää päivänsä säätämiseen ja räpläämiseen.
Liikaa vaadittu.
Ok. Toki task barin piilotus auttaisi kanssa, jos ei ole pakko olla koko ajan näkyvillä.
Ihan käytännön syistä käytän taskbaria sivulla. Alhalla ei riitä tila kaikille ohjelmille kun käyttää newer combine tilaa ja niin ohjelma nimi/tabin otsikko näkyy ikoneille, joten sivulla oleva taskbar on ainoa looginen vaihtoehto. Työn teko hankaloituisi huomattavasti kun joutuu olemaan kymmeniä eri ohjelmia ja selain ikkunoita auki yhteensä, jos ei pystyisi suoraan valitsemaan sitä ohjelmaa/tabia mitä kaipaa.
XP:stä lähtien jo taskbaria sivulla käyttäneenä on tuo muutos kyllä show stopperi. Varmasti jokin työkalu tulee millä tuota voi muokata tai asentaa custom taskbar, mutta tuon käyttö tulee olemaan mahdotonta töissä, missä et voi alkaa asentelemaan mitä sattuu koneelle. Töissä myös ei tule olemaan valinnan varaa olla päivittämättä 11:sta jossain vaiheessa.
Windows 8:n käynnistävalikko ja gui sekoiluista joutuu vielä valitettavasti kärsimään palvelin puolella, kun todella monet palvelimet pyörivät vielä win 2012:n eri versioilla.
Tämä. Ottaa kyllä kympillä päähän kirjautua Windows Server 2012 (R2) palvelimille.