io-tech testasi Asuksen kääntyvällä kolmoiskameralla varustetun ZenFone 7 Pro -älypuhelimen.

Viimeisten parin vuoden ajan Asus on ollut ZenFone-puhelimiensa kanssa varsin erikoisessa asemassa. Tuotteet ovat olleet hyviä tai jopa erinomaisia, mutta saatavuus on ollut varsinkin alkuvaiheessa hyvin rajattua. Asus esitteli uusimmat ZenFone 7 –mallinsa elokuun lopulla – päivänvalon näkivät hieman karsitumpi perusmalli sekä Pro-lippulaivaversio.

Toisin kuin edeltäjien kanssa kävi, Asus lupaili julkaisun yhteydessä uutuusmalleille aiempaa parempaa saatavuutta heti startista lähtien ja lupaus vaikuttaisi pitäneen paikkansa, sillä laitteita vaikuttaisi löytyvän suurimpien suomalaisten jälleenmyyjien ja operaattoreiden valikoimista varsin hyvin.

ZenFone 7 –perusmalli on saatavilla Suomessa 8 & 128 Gt:n muistiyhdistelmällä 749 euron suositushintaan. ZenFone 7 Pron muistiyhdistelmä on 8 & 256 Gt ja suositushinta sata euroa enemmän (849 €). Tämän artikkelin julkaisuhetkellä lokakuun taitteessa hintatason on pysytellyt suositushintojen tasolla. Värivaihtoehtoja ovat sinertävänmusta Aurora Black sekä valkoinen Pastel White.

Tutustumme tässä artikkelissa ZenFone 7 Prohon kattavasti pitkän noin kolmen viikon käyttötestijakson pohjalta.

 

Pakkaus ja sen sisältö

ZenFone 7 Pro toimitetaan tummassa litteässä pahvipakkauksesa, jonka reunoille on koristeltu sininen ”hehku”. Toimitussisältö on melko tavanominainen, joskin suojakuoria tulee mukana kaksin kappalein – läpinäkyvä sekä kameramekanismin aukeamisen estävällä vivulla varustettu musta. Muita mukana toimitettavia varusteita ovat pikaopas, korttikelkan irrotustyökalu, USB Type-C -kaapeli sekä 30 watin laturi.

 

Muotoilu, materiaalit ja käsituntuma

Ulkonäöltään ZenFone 7 Pro muistuttaa hyvin edeltäjäänsä. 6,67-tuumaiseksi kasvaneen näytön myötä myös ulkomitat ovat kasvaneet, mutta sitä on hankala havaita ilman rinnakkain vertailua. Hintaluokassaan kyseessä on melko paksu puhelin, mutta paksuus ei silti tunnu käsituntumassa negatiivisesti.

Kameratoteutusta lukuun ottamatta muotoilu ei ole erityisen erottuvaa – etupuolella tarkkasilmäinen kiinnittää huomion etukameran puuttumiseen. Muotoilullinen yleisvaikutelma ei ole erityisen ”huippumallimainen”, sillä muodot ovat hieman pulleammat ja näytön reunukset leveämmät kuin useimmissa kilpailijoissa. Näytön ja ulkomittojen välinen suhde ei olekaan nykymittapuulla erityisen hyvä.

 

Fyysiset mitat:

  • Ulkomitat: 165,1 x 77,3 x 9,6 mm
  • Paino: 230 grammaa
  • Näytön ja ulkomittojen suhde: 84,2 %

Näyttökokoluokassaan ZenFone 7 –mallit ovat keskikokoa suurempia. Samankokoisella näytöllä varustettu Galaxy S20+ on peräti 3,2 mm lyhyempi, peräti 3,6 mm kapeampi ja 1,8 mm ohuempi. Kymmenystuuman suuremmalla näytöllä varustettu OnePlus 8 Pro on puolestaan 0,2 mm pidempi, 2,9 mm kapeampi ja 1,1 mm ohuempi.

0,27 tuumaa pienemmällä näytöllä varustettuun edeltäjämalliin nähden 7 Pro on 6 mm pidempi, 1,9 mm leveämpi ja 0,4 mm paksumpi.

Painoa laitteella on varsin messevät 230 grammaa, joka on selvästi enemmän kuin useimmissa kilpailijoissa. Kädessä painon tuntee, mutta se on siitä huolimatta kohtalaisesti sopusuhdassa ulkomittojen kanssa.

ZenFone 7 –mallien runko on pinnoitettua alumiinia, etupuoli Gorilla Glass 6 –suojalasia ja takakuori Gorilla Glass 3 –lasia. Näyttölasia kiertää kapea musta muovilista, joka ainakin teoriassa parantaa hieman lasin iskunkestävyyttä. Takalasi saumautuu suoraan metallikehykseen.

Etulasi on suora, joskin reunoiltaan pyöristetty. Takalasi kaartuu puolestaan pitkiltä sivuiltaan selvästi kylkiä kohden, tehden käsituntumasta miellyttävämmän. Takalasi ei kuitenkaan saumaudu täysin sulavasti kehykseen, vaan kehyksen reunaan on muotoiltu kulma, joka parantaa puhelimesta saatavaa pitoa, mutta saattaa myös tuntua joidenkin kädessä hieman epämiellyttävältä.

Takakuoren pinta kerää jonkin verran sormenjälkiä, mutta niiden näkyvyys riippuu paljon valaistuksesta. Kiiltäväpintainen lasi on poikkeuksellisen liukkaan tuntuista jopa hikisissä näpeissä ja laitteen asettamista vähänkin kaltevalle pinnalle kannattaa välttää. Testijaksolla puhelin lipsahti pari kertaa lattialle sohvapöydältä, sohvalta sekä istuessa housujen taskusta. Testaamamme Aurora Black –värivaihto on toteutukseltaan tyylikäs – takakuoren reunaosat ovat hyvin tummat, mutta keskiosassa näkyy sopivassa valaistuksessa hillitty turkoosinsininen sävy.

Kääntyvän kameramekanismin vuoksi rakenteella ei ole IP-suojausta, joka on selvä miinus tämän hintaluokan puhelimessa.

Tekniset ominaisuudet ja –yksityiskohdat

ZenFone 7 Pron rautapuolen toteutus on tyypillinen tämän vuoden high-end-puhelimelle. Sisällä hyrrää Snapdragon 865:n uusi Plus-versio – perusmallissa käytössä on vanhempi 865-perusversio. Järjestelmäpiirin jäähdytys on toteutettu kahdella lämpöputkella sekä lämpöä sisärunkoon levittävällä kuparilevyllä.

Järjestelmäpiirin parina on tuttu X55-modeemipiiri, jonka avulla 7 Pro tarjoaa tuen 5G-verkoille SA- ja NSA-tekniikoilla alle 6 GHz:n taajuusalueella. Tuettuna on myös varsin nopea Cat.19-luokan LTE.

Tekniset ominaisuudet:

  • Qualcomm Snapdragon 865+ -järjestelmäpiiri
  • 8 Gt LPDDR5-RAM-muistia
  • 256 Gt UFS 3.1 -tallennustilaa (vapaana 236,1 Gt), microSD-muistikorttipaikka (max. 2 Tt)
  • Snapdragon X55 5G –modeemi, SA & NSA, Sub 6 GHz (N1, N2, N3, N5, N7, N8, N12, N20, N28, N38, N77, N78)
  • LTE Cat.19/13 (1800/150 Mbit/s), 5CA (carrier aggregation), 4×4-MIMO, dual-nano-SIM
  • 11ax Wi‑Fi 6, 2×2 MIMO
  • Bluetooth 5.1, aptX Adaptive, NFC
  • GPS (L1/L5), Glonass (L1), Galileo (E1/E5a), BeiDou (B1/B2a), QZSS (L1/L5) ja NavIC (L5)
  • stereokaiuttimet, NXP TFA9874-kaksoisälyvahvistin
  • 5000 mAh akku, USB Type-C, 30 W pikalataustuki (Quick Charge 4, USB PD)

Pro-mallin Euroopassa myytävässä variantissa on kahdeksan gigatavua RAM-muistia ja 256 Gt tallennustilaa, joita voi pitää hyvinä peruslukemina tämän hintaluokan puhelimelle. Tallennustilaa on vielä mahdollista laajentaa muistikortin avulla. ZenFone 7:n perusmallissa tallennustilaa on 128 Gt.

Puhelimen alapäätyyn on sijoitettu mikrofoni, USB Type-C –liitäntä sekä toinen kaiuttimista. Positiivisena lisänä USB-liitännän vasemmalla puolella sijaitsee myös monivärinen ilmoitus-LED, joka alkaa olla nykypäivän puhelimissa harvinaisuus. Näytön alareunus on hieman leveämpi kuin yläreunus ja selvästi leveämpi kuin pitkät sivut.

Stereokaiuttimien äänenlaatu on hieman diskanttipainoinen, mutta ääntä lähtee mittaustemme mukaan varsin paljon, runsaan 83 dBA:n edestä 30 cm:n päästä mitattuna. Äänenpaine on mittaamiemme puhelimien kärkipäätä, mutta äänenlaatu kaipaisi hieman enemmän pehmeyttä päästäkseen kärkijoukkoon. Kaiuttimet ovat kokonaisuudessaan kuitenkin varsin hyvät.

Näytön koko on kasvanut edeltäjämallista vajaalla kolmella tuuman kymmenyksellä 6,67-tuumaiseksi. Paneelissa on siirrytty IPS:stä AMOLED-tekniikkaan ja kuvasuhdetta on venytetty hieman 20:9:ään. Myös ruudunpäivitysnopeutta on nostettu 90 hertsiin, joskin asetuksista löytyy myös 60 hertsin vaihtoehto sekä automaattitila. Katselukokemus on ”esteetön”, sillä näytön reunoilla ei ole minkäänlaista reikää tai lovea.

Näytön tekniset ominaisuudet:

  • 6,67-tuumainen AMOLED –näyttöpaneeli
  • 1080 x 2400 pikseliä, 20:9-kuvasuhde, 397 PPI
  • 700 nitin yleinen maksimikirkkaus, 1000 nitin pistemäinen kirkkaus
  • 90 Hz virkistystaajuus
  • HDR10+-tuki, 110 % DCI-P3, 105 % NTSC
  • reunoilta pyöristetty Gorilla Glass 6 -suojalasi
  • herätys kaksoisnapauttamalla, yötila, kosketuksentunnistuksen herkkyystila, yhden käden tila, Always On Panel, DC-himmennys

ZenFone 7 Pron Samsungin valmistama AMOLED-paneeli tarjoaa hyvää kuvanlaatua, muttei yllä markkinoiden huippujen tasolle. Tämä koskee mm. maksimikirkkautta, joka yltää hyvälle tasolle, mutta ei ole markkinoiden kärkeä. Kontrasti on luonnollisesti ääretön, sillä näyttö kykenee tuottamaan täysin mustaa.

Näytön värien oletusasetuksella värintoisto vaikuttaa silmämääräisesti keskitasoiselta ja vaaleat sävyt kallistuvat hieman sinertävään suuntaan. Varsin tarkan oloiseen värintoistoon päästään Elokuva- ja Standardi-väritiloissa, riippuen tavoitellaanko sRGB- vaiko DCI-P3-väriavaruutta. Valkotasapainoa on mahdollista säätää kaikissa kuvatiloissa.

Heikommassa valaistuksessa alhaisimmilla kirkkaustasoilla havaitsimme näytössä etenkin tummanharmailla taustoilla selvää vihertävyyttä, joka vaikutti näkyvän voimakkaampana näytön vasemmassa puoliskossa. DC-himmennys-ominaisuuden kytkeminen päälle ei näyttänyt vaikuttavan asiaan.

ZenFone 7 Pron yläpääty on siltä osin poikkeuksellinen, että sitä hallitsee kääntyvän kameran mekanismi ja auki ollessaan kamera törröttää pystyssä puhelimen yläreunasta. Kameramekanismin ohella yläpäädystä löytyy myös antenniraita tai mikrofonin aukko.

Kuten on jo mainittu, näytön yläreunassa ei siis ole kameralovea tai reikää, mutta siitä huolimatta näytön yläreunus on hieman pitkien sivujen reunoja leveämpi. Näyttölasin yläreunaan on muotoiltu pieni lovi, jonka pohjalla on metallinen suojaritilä. Testijaksolla loveen kerääntyi jonkin verran likaa. Ritilän takana sijaitsee puhelimen kuuloke, joka toimii myös toisena stereokaiuttimista.

ZenFone 7 –mallien näppäinasettelu on hyvin tavanomainen – sekä äänenvoimakkuus- että lukitusnäppäin sijaitsevat oikean kyljen yläpuoliskossa. Lukitusnäppäimen yhteyteen on integroitu laitteen sormenjälkitunnistin ja se on sijoitettu rungossa pieneen syvennykseen, jolloin sen löytäminen näppituntumalla on helppoa. Sormenjälkitunnistimen toiminta oli testijaksolla hyvää – se toimii riittävän sujuvasti ja varmasti.

Edeltäjämallissa vasemmassa kyljessä sijainneesta ”toimintonäppäimestä” on luovuttu ja se on nyt integroitu virta-/lukituspainikkeen yhteyteen. Käyttäjä voi ohjelmoida haluamansa toiminnon kaksois- sekä pitkälle painallukselle. Toteutus on edelleen toimiva, vaikkakaan ei aivan yhtä monipuolinen kuin aiemmin.

Korttikelkka on sijoitettu vasemman kyljen yläosaan ja se sisältää paikat kahdelle nano-SIM-kortille. Vaihtoehtoisesti toisen kortin voi korvata micro-SD-muistikortilla. Puhelimen värinämoottori on perustasoa ja värinä voisi olla voimakkaampikin.

Takakuoren alla majaileva 5000 mAh akku on kapasiteetiltaan samankokoinen kuin edeltäjämallissa, joskin kannattaa ottaa huomioon mm. kasvanut näytön koko ja virkistystaajuus. Kilpailijoihin nähden akun koko on edelleen markkinoiden ylempää päätä, mutta ei enää selvää kärkeä. Valmistajan mukaan akku riittää kahden päivän käyttöön, 32 tunnin 4G-puheaikaan, 6,2 tunnin yhtäjaksoiseen 5G-nettiselailuun tai 24 tunnin videotoistoon.

Akun lataaminen onnistuu 30 watin teholla ja USB PD- tai Quick Charge 4 –tekniikoita käyttäen. Langatonta latausta ei ole, sillä Asus kertoo keskittyneensä akun kapasiteetin maksimointiin.

 

Kamera

ZenFone 7 –mallien keskeisin ominaisuus on uniikki kääntyvä Flip Camera -kameratoteutus, jossa siis etu- ja takakamerana käytetään samaa kolmen kameran moduulia.

Samalla perusidealla toteutettu edeltäjämallin kamera osoittautui toimivaksi eikä käyttäjiltä ole kuulunut laajemmin kritiikkiä kestävyysongelmista, joten suurimmat epäilykset mekanismin rikkoutumisherkkyydestä voitaneen jo unohtaa. Lisäksi Asus kertoo parantaneensa kameran toteutusta entisestään – moottori on nyt sijoitettu moduulin sisään ja sen vääntömomentti on tuplattu ja liikettä seuraa kulmasensori. Uudistusten myötä kestoiän luvataan tuplaantuneen 200 000 avauskertaan.

Käytännön käyttökokemuksina kameramoduuli tuntuisi tänäkin vuonna kestävän melko hyvin kuritusta, eikä se ole moksiskaan vääntelystä tai vaikkapa puhelimen heiluttelusta siitä kiinni pitäen. Pienenä huomiona kameramoduuli tuntuu välillä olevan hieman ”löysässä” puhelimen takakuoressa, eli se pääsee heilumaan ulos-sisään muutaman millin kymmenyksen verran, koska moottori ei ilmeisesti ole ”lukittuna”. Mitään käytännön haittaa tästä ei kuitenkaan havaittu. Toisena huomiona kameramoduulin syvennykseen tuntuu kertyvän käytön myötä jonkin verran likaa, joten se on hyvä puhdistaa muutaman viikon välein.

Kääntyvä kameraelementti vie luonnollisesti tavallista enemmän tilaa puhelimen yläosasta ja vaikuttaa sen vuoksi jonkin verran laitteen ulkomittoihin. Asus on pyrkinyt optimoimaan tilankäyttöä sijoittamalla mm. kaiuttimen kamerasensorin sisään. Kameroiden välissä sijaitsee myös kaksois-LED-salama.

Kameran tekniset tiedot:

  • 64 megapikselin laajakulmakamera, 1/1,73″ Sony IMX686 -sensori, 0,8 um pikselikoko, 26,6 mm kinovastaava polttoväli, f1.8, OIS, 2×1 OCL PDAF
  • 12 megapikselin ultralaajakulmakamera, Sony IMX363 -sensori, 1,4 um pikselikoko, Dual Pixel PDAF, 113 asteen kuvakulma, f2.2, 16 mm kinovastaava polttoväli, automaattitarkennus, 4 cm makrokuvaus
  • 8 megapikselin telekamera, 80 mm kinovastaava polttoväli, f2.4, OIS, PDAF-tarkennus, 3x optinen zoom
  • Videotallennus: 8K 30 FPS, 4K 60 FPS
  • Hidastusvideo: 4K 120 FPS, 1080p 240 FPS, 720p 480 FPS

Kamerapuolen teknisessä toteutuksessa lähes kaikkia ominaisuuksia on viilattu viime vuodesta paremmaksi. Pääkameran pikselimäärää on kasvatettu 50 %:lla ja se perustuu nyt Sonyn tasokkaaseen 64 megapikselin IMX686-sensoriin, joka käyttää Quad Bayer -suodatinta. Sensorin parina on f1.8-aukkosuhteen optisesti vakautettu kuusilinssinen objektiivi.

Ultralaajakulmakamera käyttää puolestaan Sonyn hyväksi todettua IMX363-sensoria, joka on menneiltä vuosilta tuttu lippulaivapuhelimien pääkameroista ja se tarjoaa suuren 1,4 mikrometrin pikselikoon sekä Dual Pixel -tarkennuksen. f2.2-aukkosuhteen objektiivi on automaattitarkenteinen ja se tarjoaa 113 asteen kuvakulman sekä mahdollisuuden makrokuvaukseen jopa vain 4 cm etäisyydeltä kohteesta.

Uutena kamerana mukana on kahdeksan megapikselin telekamera, jonka sensorista Asus ei ole antanut tarkempia tietoja. Objektiivi on optisesti vakautettu ja se tarjoaa kolminkertaisen optisen zoomauskertoimen pääkameraan nähden sekä polttoväli huomioiden varsin valovoimaisen f2.4-aukon.

Ei-Pro-mallissa kamerat ovat muutoin samat, mutta niistä puuttuu optinen kuvanvakain.

ZenFone 7 Pron kameran toiminta ei herätä kummempia tuntemuksia. Käynnistymisnopeus ei ole huippua, mutta riittävän hyvä, kuvat tallentuvat hyvässä valaistuksessa välittömästi suljinpainiketta painettaessa ja tarkennus toimii kaikilla kameroilla varsin sujuvasti.

Kamerasovellus on pysynyt käyttöliittymältään pääpiirteissään samanlaisen edeltäjämallin kanssa, joskin pieniä viilauksia voi havaita siellä täällä. Toteutus on melko toimiva, mutta ei markkinoiden kärkeä. Miinusta tulee vierittämällä selattavasta kuvaustilavalikosta, josta kymmenen eri kuvaustilan valitseminen on hieman kömpelöä. Kameroiden valinta onnistuu näppärästi yhdellä kädellä suljinpainikkeen vierestä ja myös portaaton zoomaaminen liu’uttamalla on mahdollista.

Käyttöliittymään on myös leivottu näppäriä toimintoja, kuten suljinpainiketta pohjassa pitämällä käynnistyvä videokuvaus, suljinpainiketta keskelle pyyhkäisemällä aktivoituva ajastin sekä kameranvaihtopainiketta liu’uttamalla toimiva portaaton kameramekanismin kääntö, jolle voi tallentaa kolme esiasetusta.

Asetuksista on mahdollista kytkeä päälle tekoälyyn perustuva ympäristön tunnistus, automaattinen yökuvaustilan käyttö sekä kohdetta seuraava automaattitarkennus.

Puhelin päivittyi testijakson aikana pariin otteeseen ja tuorein käytössä ollut kameraversio oli 7.5.7.0_201019M.

Manuaalikuvaustila ei ole kokenut muutoksia edeltäjämallista ja se on ominaisuuksiltaan nykymittapuulla hyvin perustasoa. Säädöt ovat tarjolla valkotasapainolle, valotuksen kompensoinnille (-2…+2), herkkyydelle (ISO 25-3200), suljinajalle (1/10000 – 32 s), tarkennukselle sekä kuvasuhteelle. Asetuksista on mahdollista kytkeä päälle RAW-kuvien tallennus.

Uutena ominaisuutena tarjolla on myös erillinen Pro-videokuvaustila, joka vastaa manuaalikuvaustilaa videopuolella. Tarjolla on hyvin vastaavat säädöt kuin valokuvaukseen, jonka lisäksi käyttäjä voi vaikuttaa mikrofonin tallennussuuntaan sekä tuulen kohinan vaimennukseen.

ZenFone 7 -mallien polttovälitarjonta on siis parantunut edeltäjämallista kolmannella vaihtoehdolla ja polttovälialue on näin laajentunut huomattavasti suuremmaksi.

Valmistaja ilmoittaa ultralaajakulmakameran kinovastaavaksi polttoväliksi 14,3 mm, joka tosin vaikuttaa hieman pieneltä, sillä kilpailijoihin verrattuna todellisuus vaikuttaisi olevan lähempänä 16 mm:n luokkaa ja samaan viittaa myös kamerasovelluksen 0,6x-kerroin pääkameraan nähden.

Pääkameran kinovastaava polttoväli on noin 26 mm ja siihen nähden kolminkertaisen polttovälin tarjoavan pääkameran puolestaan noin 80 mm.

Ylle on liitetty testipuhelimen kameralla otettuja muokkaamattomia kuvia erilaisista käytännön tilanteista ja valaistusolosuhteista. Kuvat saa avattua alkuperäiseen kokoonsa klikkaamalla suurennettua kuvaa hiiren oikealla painikkeella ja avaamalla kuva sen jälkeen uuteen välilehteen.

Pääkameran kuvat tallentuvat oletuksena 16 megapikselin tarkkuudella, joten tarjolla on selvästi lisäpikseleitä tavanomaiseen 12 megapikseliin nähden. Otokset ovat yleisilmeeltään onnistuneita, joskin tietyissä tilanteissa ehkä aavistuksen väreiltään ylikorostuneita. Yksityiskohtia tarkastella voidaan huomata, että ZenFonen pääkameran prosessointi ylikorostaa selvästi terävyyttä ja tuhoaa samalla pikselitason yksityiskohtia tehden niistä maalausmaisen pehmeitä. Tämä ylikorostus saattaa myös näkyä joissain kuvissa esimerkiksi puiden lehdistöissä jo kokonaiskuvaa katsoessa. Dynamiikka ei ole testikokemustemme perusteella aivan parhaasta päästä, mutta ei myöskään erityisen huonoa.

Valon määrän heikentyessä ZenFone 7 Pron kamera säilyttää tasonsa ja kykenee tekemään edelleen varsin asiallista jälkeä, joskaan aivan markkinoiden parhaimmistoon se ei yllä. Värit toistuvat kohtalaisen hyvin ja yksityiskohtien määrä on kokonaiskuvassa hyvällä tasolla sekä yleisilme on terävä. Kohina pysyy hyvin hallinnassa ja se on tasaista ja hienojakoista. Vaikka kohinanpoisto ei ole siltä osin erityisen aggressiivista, jäävät yksityiskohdat paikoin hieman pehmeiksi. Pienet haasteet dynamiikan kanssa jatkuvat myös hämäräkuvissa.

Hämärässä kameran automatiikka ei kursaile herkkyyden nostamisen kanssa ja tarvittaessa se nousee jopa ISO 5000:n yläpuolelle. Suljinaika venyi testijaksolla pisimmillään noin 1/10 sekuntiin, joka ei ole nykymittapuulla poikkeuksellisen pitkä aika.

Pääkameran täyttä 64 megapikselin resoluutiota on mahdollista käyttää kuvaamisessa, mutta se on kytkettävä päälle nykymittapuulla hieman kömpelösti asetusvalikosta muutaman pykälän takaa.

Hyvässä valaistuksessa täyden resoluution käyttö tuo kuviin hieman lisää pikselitason yksityiskohtia, mutta ero ei ole megapikselimäärän veroinen (nelinkertainen). Lisäksi täyden resoluution kuvien piirtojälki on pikselitasolla korostuneen maalausmaista, joka johtunee kuvan prosessointitavasta. Jopa hieman yllättäen kuvien dynamiikka ei vaikuttanut kärsivän merkittävästi täyden resoluution käytöstä, joka on yleensä varsin tyypillistä.

Heikossa valaistuksessa täyden resoluution käytöstä ei ole testiemme perusteella käytännössä mitään hyötyä. Kuviin tulee enemmän kohinaa ja dynamiikka sekä valovoima kärsivät hieman.

Tiivistettynä täyden resoluution käyttämisestä saattaa olla etua hyvässä valaistuksessa, jos kuvaan tarvitaan maksimaalinen määrä yksityiskohtia. Muissa tilanteissa neljännesosatarkkuus on järkevämpi valinta.

Heti ensimmäisenä on mainittava, että ZenFone 7 Pron ultralaajakulmakameran kuvakulma ei ole aivan yhtä laaja kuin parhaissa kilpailijoissa. Kuvanlaatu itsessään on luokassaan markkinoiden parhaimmistoa. Kuvienkokonaisilme on terävä, yksityiskohtainen ja väreiltään varsin luonnollinen. Objektiivi yhteistyössä ohjelmiston kanssa tekee varsin hyvää työtä reunavääristymien minimoimiseksi. Pikselitason yksityiskohtien määrä ja laatu on ultralaajakulmakameroiden mittapuulla kärkipäätä. Dynamiikka on luokassaan hyvää. Automaattitarkennus mahdollistaa myös lähikuvien ottamisen.

Valon määrän vähentyessä ultralaajakulmakamera on keskivertoa käyttökelpoisempi, sillä se pystyy taltioimaan iltahämärässä riittävästi valoa yleisilmeeltään käyttökelpoisten kuvien muodostamiseksi ja säilyttää myös värejä melko hyvin. Ihmetemppuihin se ei heikossa valossa kuitenkaan pysty ja jälki on yleisesti pimeämpää kuin pääkameralla ja dynamiikassa on haasteita kirkkaiden kohtien kanssa. Kohina on paikoin hieman läikikkäämpää ja voimakkaammin yksityiskohtia suttaavaa kuin pääkameralla.

Telekamera on ZenFone 7 Prossa uusi lisäys ja se tarjoaa kahdeksan megapikselin resoluution sekä hieman tavanomaista pidemmän kolminkertaisen polttovälin pääkameraan nähden.

Kuvanlaatu on luokassaan hyvää – otokset ovat teräviä ja värintoisto asiallista. Dynamiikka on luokassaan kohtalaista, joskin kirkkaan kohdat palavat haastavammissa tilanteissa puhki. Pikselitasolla voi havaita jonkin verran tasaista kohinaa, mutta kokonaiskuvan kannalta sillä ei ole merkitystä ja samalla aggressiivisen kohinanvaimennuksen puuttuessa yksityiskohdat säilyvät varsin hyvin.

Monista muista markkinoilta löytyvistä toteutuksista poiketen telekamera pysyy käytössä myös heikossa valaistuksessa. Kaupungin iltavalaistuksessa telekamera pysyy käyttökelpoisena ja se vangitsee kuviin jopa kohtalaisen hyvin valoa sekä värejä. Kuvien yleisilme on yllättävän terävä ja yksityiskohtainen, mutta pikselitasolla kuviin hiipii väreilevää vesivärimäistä suttua. Hyvin heikossa valossa telekameran valovoima loppuu yksinkertaisesti kesken.

Yökuvaustilaa voi hyödyntää ZenFone 7 Prolla pääkameran ja ultralaajakulmakameran kanssa. Toisin kuin osan kilpailijoista toteutuksissa, ZenFonen yötila ei pysty loihtimaan lähes pilkkopimeästä tilanteesta näkyviin silmältä piilossa olevia asioita, vaan se tuottaa ennemminkin valaistukseltaan melko luonnollisen lopputuloksen keskittyen kuvan laadun parantamiseen. Kummallakin kameralla kuvattaessa yökuvaustila selkeyttää kuvan yleisilmettä selvästi, parantaa dynamiikkaa ja värejä, tuo esiin kuvien tummia alueita sekä lisää hieman yksityiskohtia.

Lähemmässä pikselitason tarkastelussa voidaan tosin huomata, että yksityiskohtien määrä ei ole lopulta kasvanut merkittävästi, vaan vaikutelma on saatu aikaan kokonaiskuvaan lisäämällä terävöintiä ja kontrastia. Joka tapauksessa kuvien yleisilme näyttää useimmiten selvästi paremmalta yötilaa käytettäessä ja etenkin ultralaajakulmakamera tulee sen ansiosta hämärällä entistä käyttökelpoisemmaksi.

Selfie-kuvauksessa ZenFone 7 Pro on luonnollisesti markkinoiden huippua, sillä kääntyvän kameran ansiosta käytössä on samat kamerat kuin normaalissakin kuvauksessa. Telekamera on tosin pitkän polttovälinsä vuoksi selfie-käytössä hieman turha, vaikka se onkin käytettävissä.

ZenFone 7 Pro tukee videokuvausta kaikilla kolmella kamerallaan, mutta tuettu laatu vaihtelee kamerasta riippuen. Pääkamera on ainoa, joka pystyy taltioimaan 8K-videota 30 FPS päivitysnopeudella. 4K-tallennus onnistuu pää- ja ultralaajakulmakameralla 30 ja 60 FPS päivitysnopeudella. Telekamera tukee vain Full HD -kuvausta 30 FPS ruudunpäivityksellä.

Äänet tallentuvat aina stereona erittäin hyvällä 288 kbit/s bittivirralla. Tarjolla ovat H.264- ja H.265-pakkausmuodot. Bittivirrat ovat korkeampia kuin useimmissa kilpailijoissa, eikä pakkausmuoto vaikuta bittivirran suuruuteen.

Video tallentuu eri tarkkuuksilla seuraavasti:

  • 8K 30 FPS H.264 100 Mbit/s, Main@L6.1 CABAC 1 Ref Frames
  • 4K 60 FPS H.264 75-80 Mbit/s, High@L5.2 CABAC 1 Ref Frames
  • 4K 30 FPS H.264 52 Mbit/s, High@L5.1 CABAC 1 Ref Frames
  • 1080p 60 FPS H.264 30 Mbit/s, High@L4.2 CABAC 1 Ref Frames
  • 1080p 30 FPS H.264 20 Mbit/s, High@L4 CABAC 1 Ref Frames

ZenFone 7 Prolla tallennetun videokuvan laatu on kaikilla kolmella kameralla hyvää, vaikkakin telekamera tukee alhaisempaa tarkkuutta. 8K-video on tarkkaa ja luokassaan melko sulavaa, mutta tarkkuusetu 4K-videoon nähden ei ole niin suuri, että 8K:n käyttö olisi helposti perusteltavissa.

4K-videon laatu on hyvää, eikä oikeastaan millään kuvan osa-alueella ole valittamista. Myös Full HD -tarkkuudella sama suorittaminen jatkuu, eikä myöskään ruudunpäivitysnopeuksien välillä ole havaittavaa laatueroa. Kameroiden välillä ei myöskään ole samalla tarkkuudella valtavia eroja, joskin ultralaajakulma- ja telekamera toistavat värit ehkä aavistuksen maltillisemmin.

Elektroninen kuvanvakautus on käytössä kaikissa kuvaustiloissa ja lisäksi optinen vakautus toimii lisäapuna pää- ja telekamerassa. Vakautus toimii kokonaisuudessaan erittäin hyvin. Pro-tilassa tarjolla on vielä tehostettu vakautus, joka käyttää ultralaajakulmakameraa ja toimii vain Full HD -tarkkuudella. Sen hyöty on kuitenkin useimmissa tilanteissa kyseenalainen, koska vakiovakautus toimii niin hyvin.

 

Käyttöjärjestelmä

Käytöjärjestelmänä ZenFone 7 -malleissa on Android 10, jonka päällä on Asuksen oma ZenUI 7 -käyttöliittymä. Lähestymistapa on pysynyt tuttuna, eli Asus on pyrkinyt säilyttämään vakio-Androidin ulkoasun ja lähinnä parantamaan käyttökokemusta ja nopeutta. Toteutus onkin melko onnistunut.

Asus on toteuttanut itse useimmat keskeisimmistä perussovelluksista, mutta on tehnyt niiden ulkonäöstä hyvin vakio-Androidia muistuttavan. Päällekkäisiä sovelluksia on vain pari, kuten kuvagalleria ja viestisovellus. Ulkopuolisia sovelluksia on esiasennettuna kolme – Facebook, Netflix sekä Instagram – ja ne ovat kaikki tarvittaessa poistettavissa puhelimesta.

Asetusvalikkoon Asus on ladannut runsaasti hyödyllisiä lisäominaisuuksia, joita ei vakio-Androidista löydy. Edeltäjämalleista löytyneiden ominaisuuksien lisäksi tarjolla on mm. mahdollisuus säätää näytön animaatioiden nopeutta ja taustavalon säätötapaa (DC dimming), aktivoida ylimääräisiä pyyhkäisyeleitä ja yhden käden käyttötila sekä viilata latausasetuksia tavallista monipuolisemmalla tasolla.

DontKillMyApp-testisovelluksen mukaan Asuksen virranhallintaominaisuudet toimivat taustalla paikoin melko hanakasti, joten tärkeät taustalla auki pysyvinä tarkoitetut sovellukset (kuten Koronavilkku) on hyvä ruksia erikseen pois virranhallinnan piiristä akun asetusten ”virran optimointi” -kohdasta.

ZenFone 7 Pro sai syys-lokakuussa varsin ahkerasti päivityksiä, sillä niitä tuli tarjolle peräti kuusi kappaletta. Asus on aloittanut Android 11:n beetaversion jakelun ZenFone 7 -malleille, mutta se on tarjolla vain erilliseen julkiseen beetaohjelmaan rekisteröityneille. Asus ei ole julkaissut virallista päivitysaikataulua, mutta viime vuonna edeltäjämalli sai Android 10:n marraskuun alussa, joten ajankohta saattaa olla jo lähellä. Testijaksolla puhelimeen päivittyi syyskuun tietoturvakorjaukset, jotka löytyivät vielä marraskuun alussa. Varsinaista päivityslupausta ei ole annettu, mutta aiemmin Asus on luvannut päivittää puhelimiaan vähintään kahden vuoden ajan ja kyseinen lupaus on pitänyt hyvin edeltäjämallien kanssa paikkansa. Päivitysasioiden pitäisi olla siis kohtalaisen hyvin kunnossa, joskaan ei markkinoiden parhaimmiston tasolla.

 

Suorituskyky

ZenFone 7 Pro vietti io-techin ympärivuorokautisessa käyttötestissä tavanomaista pidempään yli kolmen viikon ajan ja puhelin toimi ongelmitta. Testijakson aikana puhelin sai kolme päivitystä ja vielä sen jälkeen useamman lisää.

Käytännön suorituskyvyltään ZenFone 7 Pro tarjoaa sitä mitä high-end-puhelimelta voi odottaa. Kokonaisuus on nopea ja sujuva. Kilpailijoihin verrattuna OnePlus 8 Pro on paikoin vielä pikkuriikkisen nopeampi, mutta erot ovat hyvin pieniä.

Järjestelmäpiiri on Android-markkinoiden tämän hetken nopein, joten se tarjoaa yhdessä Full HD -tarkkuuden näytön kanssa erinomaista pelisuorituskykyä, eikä tämän hetken vaativimpien mobiilipelien (mm. PUBG Mobile, COD Mobile ja Asphalt 9) kanssa esiintynytkään minkäänlaisia ongelmia maksimiasetuksia käytettäessä. Pelikäytössä käyttäjällä on halutessaan apuna myös ROG Phone -pelipuhelimesta tuttu Game Genie -työkalupaneeli.

Pidemmässä rasituksessa ZenFone 7 Pro lämpenee selvästi yläosasta kamerakyhmyn alapuolelta ja saattaa tuntua niiltä main jopa häiritsevän kuumalta. Tästä voit katsoa lämpökamerakuvan vajaan puolen tunnin intensiivisen grafiikkarasituksen jälkeen. Lämpötiloihin kannattaa suhtautua pienellä varauksella puhelimen kiiltävästä pinnasta johtuen, mutta tavallisella lämpömittarilla mitattuna lukemat liikkuivat samassa luokassa noin 45 celsiusasteen yläpuolella.

Synteettisistä rasitustesteistä prosessoria kuormittavassa CPU Throttling -testissä prosessorin suorituskyky tippui 15 minuutin rasituksen aikana 83 %:iin maksimista, joka on ihan hyvä suoritus. Puolisen tuntia kestävässä GFXBenchin Manhattan-rasitustestissä suorituskyky pysyi tasaisena parikymmentä minuuttia, mutta roikahti sitten hetkeksi noin 74 %:iin maksimista ja palautui loppua kohden lähelle maksimia. Uudessa 3DMark Wildlife Stress Testissä grafiikkasuorituskyky laski puolestaan 20 minuutin aikana vain yhden prosentin verran.

Synteettisten suorituskykytestien tulokset ovat io-techissä testattujen Android-puhelimien huippua, mikä on sinällään loogista, sillä Snapdragon 865+ on tällä hetkellä suorituskykyisin Android-puhelimiin saatavilla oleva piiri. Toisaalta Qualcommin viimeisin huippumalli ei kuitenkaan tarjoa käytännön tasolla mitenkään merkittävää suorituskykyetua Snapdragon 865- ja Exynos 990 -piirillisiin malleihin nähden.

ZenFone 7 Pro tarjoaa myös korkean suorituskyvyn tilan, jossa järjestelmäpiirin teho- ja lämpötilarajoja on säädetty korkeammalle paremman suorituskyvyn saavuttamiseksi. Puhelin osaa tunnistaa automaattisesti suorituskykykeskeiset sovellukset kuten testiohjelmat ja pelit ja tarjota suorituskykytilan automaattista aktivointia. Käyttäjä voi siis hylätä suorituskykytilan aktivoinnin, mutta olisi silti hyvä, että automaattitunnistuksen voisi halutessaan kytkeä asetuksista kokonaan pois päältä.

Huomionarvoisena seikkana tallennustilan luku- ja kirjoitusnopeutta mittaavan Androbench 5 -testin tulokset on ajettu mukautetuilla, paremmin tosielämän käyttöä vastaavilla asetuksilla (1 thread, 300 Mt file size, 256 kt buffer size), joita on käyttänyt mm. Anandtech-sivusto testeissään. Androbenchin tulokset ovat täten suhteessa alhaisempia kuin vakioasetuksilla ajetuissa testeissä.

 

Akunkesto

Ennakko-odotukset ZenFone 7 Pron akunkeston suhteen olivat positiiviset, sillä laite on varustettu melko suurella akulla ja edeltäjämallit ovat suoriutuneet hyvin tällä saralla.

Testijaksolla saimme varsin kattavan kuvan laitteen akunkestosta ja se osoittautui varsin hyväksi, mutta ei kuitenkaan aivan edeltäjämallin veroiseksi. Tyypillisellä käytöllä selvisimme yhdellä latauksella toistuvasti kahden päivän yli ongelmitta. Päivittäinen näytön päälläoloaika liikkui tyypillisesti 1-2 tunnin haarukassa, eli toisen päivän päätteeksi sitä oli kertynyt yleensä noin 3-4 tuntia. Pariin kertaan yhdellä latauksella selvittiin kolmen päivän yli, kun käyttö oli kevyempää.

Testijakson varsin kattavan käytännön datan perusteella akunkesto ei kuitenkaan ylläedeltäjämallin tasolle, sillä laskennallinen näytön maksimipäälläoloaika asettuu testijakson tulosten perusteella vajaaseen kuuteen tuntiin. Edeltäjämallissa vastaava lukema oli peräti 10 tunnin tietämillä, joskin hieman pienempään mittauspistemäärään pohjautuen. Joka tapauksessa, ZenFone 7 Pron akunkesto on hyvällä tasolla, mutta ei kuitenkaan aivan huippuluokkaa.

Puhelinta käytettiin osa testijaksosta myös 5G-liittymän kanssa, mutta käytöstä suurin osa sijoittui 5G-verkon ulkopuolelle, joten 5G:n vaikutuksesta akunkestoon ei saatu selvää kuvaa.

Testijakson puhelimenkäyttöprofiiliin kuului mm. WhatsApp- ja Slack-viestittelyä, Twitterin ja Instagramin selailua, sähköpostien lukemista, karttasovelluksen selailua ja navigointia, nettiselailua, muutamia puheluita, lyhytjaksoista pelailua ja kameran käyttöä mobiiliverkkoyhteyden (Elisa 5G, Telia 4G), Bluetoothin, WLAN:in ja synkronointien ollessa jatkuvasti päällä. Käyttöjärjestelmän teema oli asetettu suurimman osan ajasta tummaksi. Näytön virkistystaajuus oli 90 hertsin automaattitilassa.

Ajoimme ZenFone 7 Prolla myös io-techin kattavammissa puhelinartikkeleissa yleisesti käytetyt virrankulutusta ja akunkestoa mittaavat, suoraan laitteiden kesken vertailukelpoiset perustestit. Verrokeiksi valittiin samat puhelimet kuin suorituskykytesteissä.

YouTube-testissä videota striimattiin WiFi:n kautta tunnin ajan 1080p-tarkkuudella ja näytön 50 % kirkkaudella sekä 50 % äänenvoimakkuudella kuulokkeiden ollessa kytkettynä. Testissä akun varaus väheni vain 5 %, joka tarkoittaa laskennallisesti 20 tunnin tulosta ja edustaa io-techissä testattujen puhelimien kärkeä. Myös edeltäjämalli ylsi samaan tulokseen. Tuloksissa kannattaa huomioida noin prosenttiyksikön mittavirheen mahdollisuus akun varauksen laskussa.

Raskaampaa grafiikkaintensiivistä käyttöä (pelaamista) simuloivassa GFXBench Manhattan -akkutestissä ZenFone 7 pro saavutti hieman alle 150 minuutin tuloksen, joka on samassa linjassa edeltäjämallin ja muiden aggressiivisemmalla järjestelmäpiirin ohjausprofiililla varustettujen älypuhelimien kanssa. Tässä testissä korostuu selvästi järjestelmäpiirin virranhallinta, joka sallii ZenFonessa melko korkean lämpötilan ja tätä kautta pienemmän suorituskyvyn laskun pidemmässä rasituksessa. Paremman suorituskyvyn kääntöpuolena on luonnollisesti suurempi virrankulutus. Kääntöpuolena ZenFone 7 Pro pystyy pitämään testissä grafiikkasuorituskyvyn varsin pitkään maksimitasolla.

Sekalaista yleiskäyttöä varsin hyvin simuloivassa PCMarkin akkutestissä ZenFone 7 Pro saavutti vajaan 13 tunnin tuloksen, joka on tämän vuoden puhelimien kärkipäätä.

ZenFone 7 Pron latausteho on kasvanut viime vuodesta vajaalla kolmanneksella ja myös käytännön latausnopeus on parantunut havaittavasti. Testiemme mukaan akku latautuu tyhjästä täyteen tunnissa ja 40 minuutissa. Puolessa tunnissa akku täyttyy noin puolilleen ja tunnissa noin 85 %:iin. Akun eliniän säästämiseksi viimeinen 10 % ottaa puolisen tuntia. Puhelin lämpenee maksimiteholla ladattaessa havaittavasti, mutta ei kuitenkaan häiritsevän kuumaksi. Latausnopeus ei pärjää nopeimmille kilpailijoille, mutta toisaalta myös akun kapasiteetti on monia kilpailijoita suurempi.

Maininnan arvoisena erikoisominaisuutena ZenFone 7 -mallit mahdollistavat akun maksimivarauksen rajaamisen 80–95 %:iin, jonka avulla akun elinikää on mahdollista pidentää. Puhelin osaa myös haluttaessa rajoittaa latausnopeutta yöllä ja käyttäjä voi lisäksi alentaa puhelimen käyttämää lataustehoa. Vastaavat ominaisuudet olisivat tervetulleita kaikkiin puhelimiin.

Langatonta latausta ZenFone 7 Pro ei valitettavasti tue. Valmistajan mukaan sen toteuttaminen olisi vaatinut akun kapasiteetin pienentämistä lämmönhallinnallisista syistä ja yritys halusi ennemmin panostaa akun kokoon.

 

Yhteenveto

Viime vuonna edeltäjämalli ZenFone 6 pärjäsi io-techin testissä erinomaisesti ja pokkasi itselleen toimituksen valinnan. Tuolloin yksi keskeisimmistä tekijöistä onnistuneessa kokonaisuudessa oli erittäin kilpailukykyinen hinta. ZenFone 7 Pron kohdalla hintaa on nostettu siinä määrin, että tasapaino on päässyt järkkymään.

Muotoilultaan ZenFone 7 Pro ei herätä suurempaa ihastusta – se on high-end-puhelimeksi ehkä hieman pullean puoleinen ja näytön reunuksetkin voisivat olla pykälää kapeammat. Laatuvaikutelmassa ei kuitenkaan sinällään ole valittamista, joten visuaalisia seikkoja toissijaisena pitävä käyttäjä on varmasti kokonaisuuteen tyytyväinen. Rakenteellisesti suurin ja mielenkiintoisin yksityiskohta on kääntyvä kameramoduuli, joka hallitsee takakuoren yläosaa. Sen myötä laitteessa ei myöskään ole vesi- ja pölysuojausta, joka on tässä hintaluokassa selvä miinus.

Rautatasolla ZenFone 7 Pro tarjoaa parasta suorituskykyä ja muistiosastolla käytössä on uusimman sukupolven tekniikkaa. Kahdeksan gigatavun RAM-muistia voi pitää tyypillisen riittävänä ja 256 gigatavun tallennustila on asiallinen tässä hintaluokassa. Halutessaan käyttäjä voi laajentaa sitä muistikortilla, joka ei ole kaikissa kilpailijoissa itsestäänselvyys. Yhteyspuolen ominaisuudet ovat tämän vuoden mittapuulla kilpailijoiden tasolla, eikä niiden suhteen löydy kritisoitavaa.

Näytön osalta ZenFone 7 –malleissa on tapahtunut kehitysaskel viime vuodesta ja käytössä on nyt monien toivoma Samsungin AMOLED-paneeli. Näyttö on edelleen loveton, joten se hivelee symmetriaa ja häiritsemätöntä katselukokemusta arvostavien silmiä. Kokonaisuudessaan niin kuvanlaadun, tarkkuuden kuin virkistystaajuudenkin osalta näyttö on kaikin puolin hyvä, mutta ei aivan markkinoiden huippua. Harva tulee kuitenkaan pettymään siihen. Laitteen akunkesto on hyvää, kuten akun kapasiteetin perusteella saattaakin jo arvella, mutta ei aivan edeltäjänsä veroista.

Asus on päivittänyt uniikin kääntyvän Flip Camera –ratkaisunsa kolmoiskameraksi ja toteutus vaikuttaa viime vuoden tapaan varsin toimivalta, ollen samalla eräänlainen kilpailuvaltti, jollaista kilpailijoilta ei löydy. ZenFone 7 Pron kameratoteutus on kokonaisuudessaan tasapainoisen hyvä, joskaan ei aivan markkinoiden terävintä huippua. Suoranaisesti merkittäviä heikkouksia ei niin valokuva- kuin videopuoleltakaan löydy ja erityismainintana selfie-kuvauksesta pitäville ZenFone 7 Pro tarjoaa ehkäpä markkinoiden monipuolisimman ja laadukkaimman ”etukameratoteutuksen”.

Softapuolella Asus tarjoilee nykymittapuulla perushyvän kokonaisuuden. Yritys on pitänyt kiinni vakio-Androidin ulkoasusta, mutta lisännyt mukaan useita käyttöä helpottavia lisäominaisuuksia ja asetuksia. Muutama esiasennettu lisäsovellus on onneksi helposti käyttäjän poistettavissa. Android-versio on toistaiseksi vanha 10, mutta päivityksen pitäisi olla tulossa lähiaikoina. Valitettavasti Asus ei ole antanut puhelimelle varsinaisia päivityslupauksia, mutta edeltäjämalleihin perustuen asian pitäisi olla kohtalaisen hyvin hoidossa, vaikka markkinoiden parhaimpien suorittajien tasolle ei todennäköisesti aivan päästäkään.

Yhteenvetona Asus ZenFone 7 Pro kokonaisuudessaan melko tasapainoinen puhelin, mutta edeltäjämallista huomattavasti noussut hinta asettaa sen uuteen kilpailuasemaan, jossa ”paukut” loppuvat tietyillä osa-alueilla kesken. Nykyisessä 850 euron hintaluokassa vastaan asettuu jo markkinoiden ylemmän kastin tekijöitä, kuten OnePlus 8 Pro, joten IP-suojauksen ja langattoman latauksen puuttumisen kaltaisia puutteita ei olisi siitä enää löytyä. Pari sataa edullisemmalla hinnalla ZenFone 7 Pro olisi vielä huomattavasti varauksettomammin suositeltavissa oleva puhelin, mutta nyt ostajan on pohdittava huomattavasti tarkemmin tarpeitaan. Kyseessä on hyvä puhelin, mutta se ei välttämättä enää tarjoa kaikilla parasta mahdollista vastinetta rahoille.

Plussaa

  • Loveton AMOLED-näyttö
  • Miellyttävästi käteen istuvaksi muotoiltu rakenne
  • Snapdragon 865+ –järjestelmäpiirin huippuluokan suorituskyky
  • Monipuolinen ja tasapainoinen kolmoiskamera
  • Kääntyvän mekanismin ansiosta huipputason ”etukamera”
  • Kameran hyvälaatuinen videokuvaus
  • Erittäin voimakasääninen kaiutin
  • Nopea ja varmatoiminen sormenjälkitunnistin
  • Hyvä akunkesto
  • Ilmoitus-LED
  • Molemmat SIM-korttipaikat käytettävissä yhdessä muistikortin kanssa
  • ZenUI 7 on hyvä yhdistelmä vakio-Androidin ilmettä ja monipuolisia lisäominaisuuksia

Miinusta

  • Ei pöly/vesisuojausta
  • Heikohko näytön ja ulkomittojen suhdeluku
  • Huomattavasti edeltäjämallista noussut hinta
  • Puhelin kuumenee jonkin verran raskaassa rasituksessa
  • Ei langatonta latausta

 Huomioitavaa

  • Edeltäjämallista löytynyt 3,5 mm ääniliitäntä poistettu varustuksesta
  • Molemmilta puolin lasinen kuorirakenne on arka tiputuksille

 

 

This site uses XenWord.
;