io-techin kattavassa testiartikkelissa pureudutaan Huawein uuteen P10-älypuhelimeen.

Huawei on aikaistanut P-sarjan huippumalliensa julkaisua viimeisten vuosien aikana. P6 julkistettiin kesäkuussa, P7 toukokuussa, P8 sekä P9 huhtikuussa ja nyt uusimpien P10-mallien kanssa julkaisuajankohtaa oli kiritty jo helmikuun lopulle MWC 2017 –tapahtuman yhteyteen. Kiinalaisjätti haluaa selvästikin tuoda uudet huippumallinsa markkinoille ensimmäisten joukossa.

Viimevuotinen P9-malli oli laadukkaan tuntuinen ja tasapainoisen hyvä puhelin, joka pystyi pistämään kilpailijoille hanttiin high-end-luokassa edullisen 549 euron hintansa sekä laajennetun 3 vuoden takuunsa voimin. Kesän jälkeen P9:n houkuttavuus himmeni hieman lähes vastaavilla ominaisuuksilla varustetun, mutta sata euroa edullisemman Honor 8 –mallin saapuessa markkinoille.

Uusi Huawei P10 tulee Suomessa kauppoihin maaliskuun 31. päivä ja sen suositushinta on 599 euroa. Ennakkotilattavaksi laite tuli 10. maaliskuuta ja porkkanana ennakkotilaajille oli tarjolla 129 euron arvoiset Huawei AM185 –vastamelukuulokkeet. Huawei jatkaa myös P10:n kohdalla premium-imagonsa pönkittämistä ja laitteidensa hintatason nostamista, sillä suositushinta on 50 euroa enemmän kuin edeltäjämallissa. Tämän artikkelin myötä selviää, onko hinnanlisäykselle tarjolla myös katetta. P10:lle on tarjolla edeltäjämallin yhteydessä lanseeratut kolmen vuoden takuu, kolmen kuukauden näyttötakuu sekä kolmen kuukauden suoravaihtoaika laitteistovikatilanteissa.

Huawei P10 -tuotesivu

 


 

Pakkaus ja sen sisältö

Huawei P10 toimitetaan tyylikkäässä kovakantisessa pahvirasiassa, jonka ulkokuori on pelkistetyn valkoinen. Pakkaus avautuu poikkeuksellisesti keskeltä molempiin suuntiin – kaksiosainen kansimekanismi pysyy kiinni magneettien avulla. Ensimmäisenä kannen alta paljastuu itse puhelin. Puhelimen alla oheistarvikkeet on lajiteltu siististi omiin rasioihinsa.

io-techin testikappaleen pakkauksen sisältä löytyi puhelimen ohella läpinäkyvät muoviset suojakuoret, pikakäyttöhjeet, SIM-korttikelkan irrotustyökalu, nappikuulokkeet, USB Type-C-kaapeli sekä 22,5-wattinen (4,5 V; 5 A) SuperCharge-pikalaturi. Suojakuori ei kuulu tiettävästi Suomessa myytävien puhelimien vakiovarustukseen.

Muotoilu, materiaalit ja käsituntuma

Ensi näkemältä uusi P10 ei eroa muotoilultaan suuresti edeltäjämalli P9:stä. Laitteiden välinen sukulaisuussuhde on helppo havaita, eikä P10:n muotoilu tarjoa oikeastaan miltään osin suuria yllätyksiä. P9:ään nähden P10:n muotoilu on mennyt entistä pyöristetympään suuntaan – sama suuntaus on jatkunut P-mallistossa nyt jo muutaman vuoden ajan.

Kun P10:ä vertailee rinnatusten P9:n (kuvissa keskimmäisenä) ja viime syksynä julkaistun Honor 8:n (kuvissa kauimmaisena) kanssa, ei muotoilun alkuperää ole hankala päätellä. P10 on kuin kahden edellä mainitun mallin yhteensulautuma. Alumiinikuoret sekä takakameraa kehystävä lasikaistale ovat tuttuja P9:stä, kun taasen ääriviivat ovat kuin suoraan Honor 8:sta.

Huawei julkisti P10:n laajalla värivalikoimalla, johon kuuluu Ceramic White, Dazzling Blue, Dazzling Gold, Prestige Gold, Graphite Black, Mystic Silver, Rose Gold ja Greenery. Suomessa saataville tulevat värivaihtoehdot musta, hopea, sininen ja kulta. Testikappaleemme edusti sinistä, eli Dazzling Blue –värivaihtoehtoa.

Ulkomitoiltaan P10 on nykymittapuulla melko kompakti, sillä näyttökoko on pienentynyt edeltäjästä kymmenyksellä 5,1-tuumaan. Laitteen pituus on kasvanut P9:ään nähden 0,3 mm, mutta yhden käden käytettävyyden kannalta merkittävä leveys on pienentynyt 1,6 mm, ollen vähemmän kuin luokkansa pienimpiin lukeutuvassa Galaxy S7:ssä. Paksuus on pysynyt muuttumattomana seitsemässä millissä. Painoa on 145 grammaa, eli gramma enemmän kuin edeltäjällä.

Huawei P10:n rakenne ja fyysiset mitat:

  • Ulkomitat: 145,3 x 69,3 x 6,98 mm
  • Paino: 145 grammaa
  • Näytön ja ulkomittojen suhde: 71,2 %

 

P10:n unibody-rakenne on edeltäjämallien tapaan alumiiniseosta ja etupuolta peittää uusimman sukupolven Gorilla Glass 5 –suojalasi. Metallikuoren viimeistelyä on tarjolla kolmea erilaista. Mikroskooppista mikrokuviointia täyteen koneistettu ”hyper diamond cut” –viimeistely löytyy sinisestä värivaihtoehdosta, hiekkapuhallettu mattapinta useimmista muista väreistä sekä kiiltävä keraamipinta valkoisesta värivaihtoehdosta.

Sinisen testikappaleemme takakuoressa oli edellä mainittu mikrokuviointi, joka valmistajan mukaan on naarmuuntumaton, pitävämpi ja vähemmän sormenjälkiä keräävä kuin tavallinen alumiinipinta. Käytännössä emme aivan allekirjoita Huawein väitteitä, sillä kuivissa käsissä se osoittautui vähintään yhtä liukkaaksi kuin hiekkapuhallettu alumiinipinta, eikä kosteissa/rasvaisissa käsissä ero ole juuri sen kummempi. Sormenjäljet ja muut tahrat näkyvät pinnassa läikikkäinä sävyeroina, jotka lähtevät pois vain kostealla liinalla pyyhkimällä.

Sinisen värivaihtoehdon reunoilla on maalipintaa muistuttava kiiltäväpintainen viimeistely, joka onneksi hieman parantaa pitoa, jos iho ei ole täysin kuiva. Hiekkapuhalletuissa viimeistelyvaihtoehdoissa myös kyljet ovat mattapintaiset. Alumiinikuoren etureunassa näyttölasin ulkoreunalla kiertää kiiltävä viistetty koristereuna. Takakuoren antenniraidat myötäilevät nyt puhelimen päätyjen muotoja ja niiden väri on sävytetty laitteen värimaailmaa mukailevaksi.

P10 tuntuu laadukkaalta, hyvin viimeistellyltä ja tukevalta, joskin hieman voimakkaammin väänneltäessä rakenteesta on kuultavissa pieniä naksahduksia. Edeltäjämallia pyöristetympien muotojen myötä käsituntuma on parantunut entisestään ja P10 istuu erittäin mukavasti kouraan. Nykypäivän mittapuulla laite on lisäksi varsin sovelias myös yhden käden käyttöön, etenkin jos ohjelmistopuolen avustustoimintoja (sivulle painotettu näppäimistö, pienennetyn näytön näkymä) käyttää hyväkseen.

Tekniset ominaisuudet ja –yksityiskohdat

P10:n sisältä löytyy sama HiSiliconin uusinta tekniikkaa edustava Kirin 960 –järjestelmäpiiri, joka esiteltiin viime syksynä Mate 9 –mallien yhteydessä. Piiri valmistetaan TSMC:n 16 nanometrin FinFET Compact –prosessilla, joka ei ole aivan yhtä edistynyt kuin tämän vuoden uusissa high-end-piireissä (Snapdragon 835 & Exynos 8895), jotka valmistetaan modernilla 10 nanometrin viivanleveydellä. Kiinnostuneet voivat tutustua Kirin 960 -piirin sielunelämään syvällisemmällä tasolla lukemalla esimerkiksi Anandtech-sivuston kattavan artikkelin.

HiSilicon Kirin 960 -järjestelmäpiiri:

  • TSMC:n 16 nm FinFET Compact -valmistusprosessi
  • 4 x 2,4 GHz Cortex-A73-prosessoriydintä
  • 4 x 1,8 GHz Cortex-A53-prosessoriydintä
  • i6-apusuoritin
  • ARM Mali-G71 MP8 -grafiikkasuoritin
  • Cat.12-nopeusluokan (600/150 Mbit/s) LTE-modeemi
  • 1800 MHz LPDDR4-muistiohjain

 

P10:n tallennustila perustuu nopeaan UFS 2.1 –tekniikkaan (uusien tietojen mukaan joissain P10-malleissa saatetaan käyttää myös hitaampaa UFS 2.0- tai eMMC 5.1 -tallennusratkaisua!) ja sitä löytyy Suomessa myytävistä versioista 64 gigatavua. Harmillisesti Huawein ohjelmisto on paisunut varsin suurikokoiseksi, joten pakkauksesta otettaessa tallennustilaa on vapaana noin 50 Gt. Onneksi käyttäjä voi laajentaa muistia micro-SD-kortin (max. 256 Gt) avulla.

LPDDR4-käyttömuistia (raporttien mukaan joistain yksilöistä on tavattu myös hitaampaa LPDDR3-muistia) P10:ssä on neljä gigatavua, jonka Huawei kehuu vastaavan käytännössä tavallisen kilpailevan Android-puhelimen kuuden gigatavun RAM-muistia. Tempun takana kerrotaan olevan Ultra Memory –ominaisuus, joka allokoi, kierrättää ja pakkaa käyttömuistia koneoppimista hyödyntäen. Toimivat Huawein erikoisominaisuudet käytännössä sitten miten tahansa, on neljä gigatavua riittävä, vaikkakaan ei suurin markkinoilta löytyvä puhelimen RAM-muistimäärä.

Yhteysvalikoimasta P10:stä löytyy NFC, Bluetooth 4.2, A-GPS sekä kahta antennia hyödyntävä (MIMO 2×2) 802.11ac WiFi. LTE-mobiiliverkkoyhteyden osalta P10 tukee 600 Mbit/s latausnopeutta ja 100 Mbit/s lähetysnopeutta.

P10:n alapäädyn varustus on käytännössä identtinen edeltäjämalli P9:n kanssa. Tarjolla on 3,5 mm ääniliitäntä, mikrofonin aukko, USB Type-C –liitäntä sekä kaiuttimen ritilä. Samoin kuin useimmat muut markkinoilta löytyvät älypuhelimet, myös P10 tukee vain USB 2.0 –tason siirtonopeuksia.

Alapäädyn kaiutin on laitteen ainoa, joten tarjolla ei ole stereoääniä. Äänenlaatu on älypuhelimien mittapuulla parempaa keskitasoa ja ämyri pystyy toistamaan myös hieman matalampia taajuuksia. Kaikissa puhelintesteissä käyttämällämme testikappaleella mittasimme maksimiäänenpaineeksi 30 cm päästä 74 dBA.

Sormenjälkitunnistin on siirretty takakuoresta näytön alapuolelle Mate 9 Pro –mallin tyyliin, mutta Huawein perustelut ratkaisun suhteen ovat hieman epämääräisiä. Yrityksen mukaan näytön alle sijoitettu tunnistin on nopeampi ja helpompi käyttää sekä tarjoaa enemmän kuvaruututilaa. Järjellä pääteltynä laitteen etupuolelle sijoitettu tunnistin kuitenkin rajoittaa näytön kokoa, toisin kuin taakse sijoitettu tunnistin. Niin tai näin, P10:n sormenjälkitunnistimen toteutus on toimiva. Tunnistus tapahtuu nopeasti ja luotettavasti ja tunnistimen kohdalle lasiin on tehty miellyttävän tuntuinen hieman reunoiltaan pyöristetty saumaton upotus.

Sormenjälkitunnistimeen ei ole yhdistetty kotinäppäintä, vaan Androidin navigointipainikkeet sijaitsevat ohjelmistopohjaisina näytön alareunassa. Käyttäjä voi valita reunanäppäinten puolet ja haluttaessa softanäppäimet voi piilottaa kokonaan, jolloin ne korvaantuvat sormenjälkitunnistimella syötettävillä pyyhkäisykomennoilla. Paluu tapahtuu sormenjälkitunnistinta koskettamalla, kotinäkymä aukeaa pitkään painamalla ja moniajonäkymä avautuu vasemmalle pyyhkäisemällä. Pienen totuttelun jälkeen kyseinen vaihtoehtoinen toteutus toimii kohtalaisen hyvin.

P10:n näyttö on kooltaan 5,1-tuumainen, eli tuuman kymmenyksen edeltäjämallia pienempi. Ratkaisu on fiksu, koska tarjolla on myös 5,5-tuumainen Plus-malli ja osa käyttäjistä ei välitä kovin suurikokoisista näytöistä. Näytön pitkät sivut ovat lisäksi kaventuneet edeltäjämalliin nähden, joka helpottaa osaltaan puhelimen käyttöä yhdellä kädellä.

P10:n näyttöpaneeli perustuu JDI:n IPS-NEO LCD –tekniikkaan, joka tarjoaa ainakin teoriassa paremman kontrastisuhteen ja tummien värien toiston kuin tavalliset IPS-paneelit. Näytön resoluutio on 1080 x 1920 pikseliä, joka tarkoittaa mukavaa 432 PPI:n pikselitiheyttä. Näyttöä suojaa reunoilta pyöristetty Gorilla Glass 5 –lasi, jonka pinnassa oli ainakin io-techin testikappaleessa käyttökelpoinen valmiiksi asennettu suojakalvo.

Näytön tekniset tiedot:

  • 5,1 tuumainen IPS-NEO LCD –näyttöpaneeli, RGB-alipikseliasettelu
  • 1080 x 1920 pikseliä, 432 PPI
  • Gorilla Glass 5 –lasi, pyöristetyt reunat
  • silmien mukavuus- ja korkean herkkyyden tila

Huawei lupaa näytön yltävän 600 nitsin kirkkauteen joka ainakin kilpaileviin puhelimiin rinnatusten verrattuna tuntuisi pitävän paikkaansa. P10:n näytön maksimikirkkaus edustaa markkinoiden parhaimmistoa. Kontrasti ja tummien sävyjen toisto on IPS-paneeliksi erittäin hyvää. Värintoistossa ei ole vakiona pientä siniseen taipuvaisuutta lukuun ottamatta juuri valittamista ja värilämpötilaa voi hienosäätää näytön asetuksista.

Näyttö tukee lisäksi nykypäivänä yleistynyttä ”silmien mukavuus” –tilaa, joka suodattaa pois sinistä valoa iltakäyttöä ajatellen. Tuettuna on myös korkean herkkyyden tila, joka mahdollistaa puhelimen käytön sormikkaat kädessä esimerkiksi juuri pohjoisissa talviolosuhteissa. Katselukulmat ovat erinomaisen laajat. Luettavuutta auringonvalossa emme päässeet lopputalven Suomen olosuhteissa kunnolla toteamaan, mutta ongelmia luettavuuden suhteen ei havaittu.

Puhelimen yläpääty on umpinainen pientä vastamelumikrofonin aukkoa lukuun ottamatta. Vasemman kyljen yläosaan on sijoitettu korttikelkka, joka sisältää paikat kahdelle nano-SIM-kortille, joista toisen voi korvata micro-SD-kortilla.

Näytön yläpuolella vasemmassa nurkassa sijaitseva etukamera on edelleen tarkkuudeltaan kahdeksan megapikseliä, mutta sen kehutaan keräävän tuplasti enemmän valoa edeltäjämalliin nähden. Kameran kiinteätarkenteinen objektiivi on nyt Leican kanssa kehitetty ja sen aukkosuhde on valovoimainen f1.9. Uutta on lisäksi mm. kasvon muodot tunnistava tekniikka ja automaattiset valaistusefektit, taustan sumennusefekti sekä ryhmäkuvissa aktivoituva automaattinen laajakulmatila. Perusmuodossaan kuvien laatu on hyvää – efektejä käyttäessä lopputulos vaihtelee varsin paljon tilanteesta riippuen.

Kuulokeaukkoa suojaava metalliritilä on lasin tasalla, eikä se kerännyt ainakaan testijakson aikana havaittavasti likaa itseensä.

Koska P10:ssä käytetään unibody-rakennetta, ei takakuori ole käyttäjän avattavissa. Puhelimen sisällä sijaitseva 3200 mAh akku on kasvanut 200 mAh edeltäjämalliin nähden ja on kohtalaisen hyvän kokoinen tämän näyttökokoluokan puhelimeen.

Takakuoren yläosaan sijoitettu kaksoiskamera on suojattuna lasikaistaleen taakse. Lasi on samalla tasolla muun takakuoren kanssa, mutta sen reunat eivät ole pyöristetyt kuten edeltäjämallissa. Takakuoren sormenjälkitunnistimesta on luovuttu ja sen tilalla on Huawein logo.

Oikean kyljen yläpuoliskossa sijaitsevat äänenvoimakkuus- ja lukitus-/virtapainike ovat metallia. Jälkimmäisenä mainittu sijaitsee pienessä syvennyksessä ja sen reuna on koristeltu punaiseksi sekä pinta hieman karheaksi. Kylkinäppäinten tuntuma on napakka ja painettaessa kuuluu selkeä naksahdus.

Kamera

P10:n kamera on tuttu syksyllä julkaistuista Mate 9 –malleista. Edeltäjämalli P9:ssä oli Huawein ensimmäinen Leican kanssa kehitetty kamera ja P10:ssä se edustaa toisen sukupolven toteutusta samasta aiheesta. Ulkoisesti toteutus on hyvin samankaltainen – kaksi kameraa sijaitsevat rinnakkain takakuoren yläreunassa Gorilla Glass 5 -lasikaistaleen suojassa.

Kameran tekniset tiedot:

  • 12 megapikselin värillinen Sony IMX 286 –kuvasensori (1/2,9”, 1,25 um pikselikoko)
  • 20 megapikselin mustavalkoinen kuvasensori (Sony)
  • 27 mm f2.2 Leica Summarit H –objektiivit, värisensorin objektiivissa optinen vakain
  • 2x häviötön hybridizoom
  • Tarkennus: laser, PDFA, kontrasti, syvyystieto
  • Kaksisävyinen LED-salama
  • Videokuvaus: 4K 30 FPS, 1080p 120 FPS

Teknisesti P10:n kamerassa on sekä uutta että vanhaa. Leican kanssa kehitetyt kuusilinssiset Summarit H –objektiivit ovat teknisiltä arvoiltaan samanlaiset kuin P9:ssä. Nyt toisessa objektiiveista on kuitenkin optinen vakain. Objektiivien takaa löytyy kaksi resoluutioltaan erilaista kuvasensoria – 12 megapikselin värillinen RGB-sensori (Sony IMX 286) sekä 20 megapikselin Sonyn mustavalkosensori, jonka tarkempaa mallia Huawei ei kerro. Mustavalkosensorin tehtävänä on taltioida valoisuusdataa sekä yksityiskohtia, kun taasen värillinen sensori tallentaa väridataa. Molempien sensoreiden tallentamasta datasta muodostetaan lopullinen kuva – tarvittaessa kamera ottaa jopa useampia kuvia, joista lopullinen kuva muodostetaan. Tarkennuksessa kamera hyödyntää neljää eri tekniikkaa – laseria, vaiheentunnistusta, kontrastieroja sekä syvyystietoja.

Parannuksena edeltäjämalliin nähden P10 tukee vihdoin 4K-videokuvausta 30 FPS:n ruudunpäivitysnopeudella. Tuettuna on myös nelinkertaisesti hidastetun 120 FPS 1080p-videon taltioiminen.

 

Kamerasovellus

P10:n kamerasovellus on tuttu Mate 9 –malleista ja pysynyt melko muuttumattomana myös P9-edeltäjämalliin verrattuna. Se on toiminnoiltaan melko monipuolinen, mutta kaipaisi käyttölogiikaltaan vielä hieman viilausta. P9:ssä esiteltyyn tapaan kuvaustilavalikko avautuu edelleen pitkällä pyyhkäisyllä vasemmalta oikealle ja asetusvalikko vastaavasti pitkällä pyyhkäisyllä oikealta vasemmalle. Kuvaustilavalikoima on melko laaja ja valtaosa on tuttuja Huawein aiemmista puhelimista.

Osa keskeisistä toiminnoista on sijoitettu turhan hankalasti ”mutkan taakse”. Esimerkiksi HDR-tilan sekä erillisellä mustavalkokennolla varustetun kameran mustavalkotilan kytkemiseksi olisi toivonut pikapainikkeita kuvausnäkymän reunaan. Nyt ne on kytkettävä päälle auki pyyhkäistävän valikon kautta, kun kuvaustilan reunassa tilaa on viemässä mm. tarpeellisuudeltaan kyseenalaisia suodatin- ja efektipainikkeita. Lisäksi hybridizoomaus ei toimi suurimman 20 megapikselin kuvakoon kanssa, vaan käyttäjän on käytävä vaihtamassa koko asetusvalikosta sen sijaan, että kamera osaisi vaihtaa kuvakoon automaattisesti zoomia käytettäessä.

Kameran käynnistystavat ovat tuttuja Huawein aiemmista malleista. Se onnistuu mm. alempaa äänenvoimakkuusnäppäintä kahdesti painamalla, lukitusnäkymän pikavalinnasta tai kamerasovelluksen omasta kuvakkeesta.

Manuaalikuvaustilan saa kytkettyä päälle suljinpainikkeen vieressä sijaitsevasta pienestä korvakkeesta pyyhkäisemällä. Säädöt ovat tutut Huawein aiemmista malleista: herkkyys (ISO 50-3200), suljinaika (1/4000 – 30 s), valotuksen mittaus ja –kompensointi, valkotasapaino sekä tarkennustapa. RAW-kuvauksen voi kytkeä päälle asetusvalikosta.

 

Hybridizoom

Rajaus 20 megapikselin kuvasta
Rajaus 12 megapikselin kuvasta
Rajaus 12 megapikselin 2x hybridizoomatusta kuvasta
Rajaus 12 megapikselin 3x zoomatusta kuvasta

Mate 9 –mallien tapaan myös P10:n kamera tukee hybridizoomausta, joka on valmistajan mukaan häviötön. Kuvan muodostamiseen hyödynnetään useampaa kummallakin kameralla otettua kuvaa.

Yllä olevat esimerkkikuvat havainnollistavat zoomin toimintaa käytännössä. Kuvista ensimmäinen on rajattu (ja skaalattu samaan kokoon) ilman zoomia otetusta 20 megapikselin kuvasta, toinen ilman zoomia otetusta 12 megapikselin kuvasta, kolmas kaksinkertaisella hybridizoomilla otetusta 12 megapikselin kuvasta ja neljäs kolminkertaisella zoomilla (yli hybridizoomauksen rajan) otetusta 12 megapikselin kuvasta. Kuvat avautuvat alkuperäiseen kokoonsa klikkaamalla.

Hybridizoomatut kuvat ovat kooltaan 12 megapikseliä, eikä niiden ottaminen onnistu kuvakoon ollessa asetettuna 20 megapikseliin. Onkin hieman kömpelöä, että käyttäjän on vaihdettava asetuksista 12 megapikselin kuvakoko käyttöön ennen zoomin käyttämistä. Olisi parempi, jos kamera vaihtaisi kuvakoon zoomatessa automaattisesti ja vaikkapa huomauttaisi käyttäjää laskeneesta resoluutiosta. Valittelimme samaa jo Mate 9 Pro –artikkelin yhteydessä.

Hybridizoomin kuvanlaadusta vastaavaan optisella zoomilla otettuun kuvaan on mahdotonta ottaa kantaa, mutta täysikokoisesta 20 megapikselin kuvasta skaalattuun ja rajattuun otokseen verrattuna hybridizoomattu otos on selvästi laadukkaampi, joten Huawein käyttävä tekniikka näyttäisi oikeasti toimivan.

 

Kameralla otetut mallikuvat

12 MP, 1/632 s, ISO 50
12 MP, 1/743 s, ISO 50
12 MP, 1/1179 s, ISO 50
12 MP, 1/100 s, ISO 64
12 MP, 1/50 s, ISO 64
20 MP, 1/50 s, ISO 80
12 MP, 1/50 s, ISO 200
12 MP, 1/734 s, ISO 50
20 MP, 1/25 s, ISO 500
12 MP, 1/20 s, ISO 640
20 MP, 1/25 s, ISO 400

Ylle on liitetty testipuhelimen kameralla otettuja kuvia erilaisista tilanteista ja valaistusolosuhteista. Kuvien alanurkkaan on rajattu 250 x 200 pikselin kokoinen alue täysikokoisen kuvan yksityiskohdasta. Kuvat saa avattua alkuperäiseen muokkaamattomaan kokoonsa klikkaamalla. Osa kuvista on otettu 20 ja osa 12 megapikselin tarkkuudella.

P10:llä hyvässä valaistuksessa otetut kuvat muistuttavat hyvin paljon Mate 9 Prolla otettuja kuvia – eikä ihme, koska kyse on teknisesti samasta kamerasta. Värintoisto on luonnollista tai paikoin hyvin vähän ylikorostunutta. Kuvat ovat teräviä ja yksityiskohtaisia edustaen etenkin 12 megapikselin koossa markkinoiden parempaa päätä. Paikoin P10 yltyy kuitenkin lisäämään otoksiin hieman liikaa kontrastia ja terävöitystä. 20 megapikselin koossa kuvat eivät kuitenkaan yllä yksityiskohtaisuudellaan aivan parhaiden saman tarkkuuden puhelinkameroiden tasolle. Syy tähän lienee 12 megapikselin värillisessä kennossa, jota käytetään osana kuvien muodostamisessa.

Dynamiikka on älypuhelinkameraksi hyvällä tasolla. Kamerasta löytyy jonkinlainen automaattinen HDR-tila, sillä vaikka sitä ei ole kytketty erillisenä kuvaustilana käyttöön, toistuu otosten dynamiikka myös erittäin haastavissa olosuhteissa erittäin hyvänä ja kuvien tiedoissa näkyy välillä HDR-merkintä. Mustavalkotilassa otettujen kuvien dynamiikka nousee vielä pykälää paremmalle tasolle värikuviin verrattuna.

12 MP, 1/25 s, ISO 400
12 MP, 1/25 s, ISO 400
12 MP, 1/100 s, ISO 80
12 MP, 1/100 s, ISO 80
12 MP, 1/17 s, ISO 1250
12 MP, 1/163 s, ISO 50
12 MP, 1/50 s, ISO 50
12 MP, 1/17 s, ISO 640
20 MP, 1/7 s, ISO 800
12 MP, 1/4 s, ISO 1250

Kun valon määrä vähenee, yksityiskohdat alkavat hiljalleen puuroutua ja niihin alkaa ilmestyä väreilevää vesivärimäistä tekstuuria. Kokonaisuutena tarkasteltaessa hämäräkuvat pysyvät varsin käyttökelpoisen näköisinä, vaikka yksityiskohtia tarkasteltaessa jälki muuttuu tietyssä vaiheessa varsin pehmeäksi. Värien toisto säilyy varsin pitkälle hyvänä, eikä valkotasapainon kanssa havaittu juurikaan ongelmia. Kohina pysyy myös erittäin hyvin hallinnassa kaikissa olosuhteissa.

Edeltäjämalli P9:ään verrattuna P10 pystyy venyttämään suljinaikaa huomattavasti pidemmäksi optisen kuvanvakaimen ansiosta. Pisimmillään automaattitilassa suljinaika on 1/4 sekuntia, joka vaatii jo vakaimenkin kanssa vakaata kättä. Suljinaikaa pidentämällä P10 pyrkii pitämään ISO-arvon mahdollisimman alhaalla, eikä testijaksolla sitä saatu nousemaan yli ISO 1250 –arvon edes lähes pilkkopimeissä olosuhteissa (viimeinen kuva).

 

Kuvanlaadun vertailua edeltäjämalliin

Otimme P10:llä muutaman vertailukuvan samoista kuvaustilanteista edeltäjämalli P9:n kanssa. P10:llä kuvat otettiin 20 megapikselin maksimitarkkuudella ja P9:llä vastaavasti 12 megapikselin maksimitarkkuudella. Rinnakkain vertailussa on nähtävissä 415 x 415 pikselin rajaus molemmilla puhelimilla otetuista kuvista.

Hyvässä valaistuksessa otetuissa vertailukuvissa molempien kameroiden asetukset ovat hyvin samankaltaiset. P10:n otos on yksityiskohtaisempi, mutta samalla kontrastia ja terävyyttä on korostettu jopa liian kanssa, joka näkyy epäluonnollisena jälkenä tietyissä yksityiskohdissa. Kokonaisuutena tarkasteltuna kuvissa ei ole valtavaa eroa P10:n hieman yksityiskohtaisempaa yleisilmettä lukuun ottamatta.

Lähikuvassa P10:n otos on edeltäjämallin otosta terävämpi ja tarkempi. Kameran asetukset ovat kummassakin otoksessa tismalleen samat.

Hämäräolosuhteissa otetussa esimerkkikuvassa P10:n optisen vakaimen olemassaolo näkyy selvästi suljinajassa ja herkkyydessä. P10 otti kuvat 1/7 sekunnin suljinajalla ja ISO 800 –herkkyydellä, kun taasen P9 tyytyi 2,5 kertaa lyhyempään 1/17 sekunnin suljinaikaan ja huomattavasti korkeampaan ISO 3200 –herkkyyteen. Hieman yllättäen lopputulos näyttää P9:llä otettuna jopa paremmalta, sillä P10:n kuva on parista pehmeämpi.

 

Etukameran kuvanlaatu

P10:n kahdeksan megapikselin etukameran kuvanlaadussa ei ole juuri kritisoitavaa. Kuvat ovat pääosin yksityiskohtaisia, väreiltään luonnollisia ja kohinattomia. Ulkotiloissa kirkas taivas saattaa palaa taustalla helpohkosti puhki.

Huawei tarjoaa selfie-kuviin edistyneitä lisäefektejä, joita allekirjoittanut ei kuitenkaan erityisemmin osannut arvostaa. Omakuviin lisättävä taustan sumennusefekti ei tuntunut toimivan kovinkaan luonnollisesti ja kasvojen kaunistus- sekä lisävalaistusefektien käyttöön oli myös hieman hankalaa samaistua.

 

Videokuvan laatu

P10 on ensimmäinen Huawein P-sarjan puhelin, joka tukee 4K-videokuvausta. Puhelin pakkaa 4K videot tehokkalla HEVC-standardilla .mp4-kääreeseen, joka tekee tiedostokoosta huomattavasti tyypillistä puhelimella kuvattua 4K-videotiedostoa pienemmän. Käytännössä P10:llä tallennetut videot tallentuvat noin 30 Mbit/s bittivirralla ja ääni tallentuu stereona noin 192 kbit/s laadulla. Valitettavasti HVEC-standardilla pakattu video ei ole yhteensopiva YouTuben kanssa. 1080p-video tallentuu puolestaan MPEG-4-formaatissa ja .mp4-kääreessä, joka kelpaa sellaisenaan YouTubeen ladattavaksi.

P10:llä kuvatun videon laadussa ei ole valittamista. Se on sulavaa, terävää ja värintoistoltaan luonnollisen eläväistä. Huomiot ovat samoja kuin mitä teimme aiemmin Mate 9 Pron videokuvan osalta.

Käyttöjärjestelmä & käyttöliittymä

[responsive-slider id=5488]

Huawei P10 on varustettu EMUI-käyttöliittymän tuoreimmalla 5.1-versiolla, jonka alla on Android 7.0 Nougat –käyttöjärjestelmä. Tuoreempi Android 7.1 –versio olisi ollut jo toivottava lähes puoli vuotta Android 7.0:n julkaisun jälkeen.

EMUI 5.1 on edelleen varsin raskaasti kustomoitu vakio-Androidiin verrattuna, mutta sen toteutus on onneksi mennyt aiemman 5.0-versiopäivityksen myötä paikoin hieman lähemmäs Androidin vakiototeutusta. Mukana on nyt mm. mahdollisuus käyttää erillistä sovellusvalikkoa sekä enemmän vakio-Androidia muistuttava ilmoitusvalikko sekä moniajonäkymä. Allekirjoittaneen mielestä kaikki P10:n käyttöliittymän vakiokuvaketeemat olivat ulkonäöltään melko karmeita, mutta mieluisampia voi koettaa löytää Huawein ilmaisesta teemakaupasta.

Huawein omat perussovellukset menevät jonkin verran päällekkäin esiasennettujen Googlen vakiosovellusten kanssa, mutta onneksi Google-sovellukset voi halutessaan poistaa puhelimesta. P10:een on lisäksi asennettuna muutamia kolmansien osapuolien lisäsovelluksia ja pelejä, jotka saa kuitenkin tarvittaessa poistettua laitteen tallennustilaa syömästä.

EMUI 5.0 –version mukana tuomiin uudistuksiin voi tutustua tarkemmin io-techin Huawei Mate 9 Pro –artikkelissa.

 

[responsive-slider id=5489]

EMUI 5.1 on hieman paranneltu versio viime syksynä esitellystä EMUI 5.0:sta. Käytännössä uudistukset ovat kuitenkin varsin pieniä ja käyttäjän on varsin hankala havaita niitä.

Pinnan alla Huawei kertoo keskittyneensä suorituskykyparannuksiin, joihin kuuluvat mm. Ultra Memory- ja Ultra Response –tekniikat. Ensin mainitun kerrotaan optimoivan RAM-muistin käyttöä käyttäjän käyttötottumusten mukaisesti ja jälkimmäinen on puolestaan pienentää käyttöliittymän viiveitä mm. uuden kosketuksentunnistuksen ajurin sekä ennakoivan kosketusten tunnistuksen avulla. Käytännössä emme huomanneet mitään suorituskykyeroa EMUI 5.0:lla verrattuun Mate 9 Prohon nähden.

Käyttäjälle näkyviä uudistuksia ovat mahdollisuus korvata ohjelmistopohjaiset navigointipainikkeet sormenjälkitunnistimen pyyhkäisykomennoilla, kuvagallerian uusi paikan ja henkilöiden mukaan kuvia ryhmittelevä ”löydä”-välilehti sekä kalenterimerkintöjen uudet jakomahdollisuudet kalenterisovelluksesta.

Suorituskyky

io-tech sai Huawei P10 –testikappaleen matkaansa heti julkaisutilaisuudessa helmikuun lopulla ja ehdimme käyttää sitä ympärivuorokautisessa käyttötestissä poikkeuksellisen pitkän noin neljän viikon ajan. Testijakson alkaessa puhelimessa oli asennettuna VTR-L29C432B108-ohjelmistoversio, joka päivittyi kahteen otteeseen testin aikana. Tuorein versio päättyi numeroon 113. Testijaksolla ei havaittu ongelmia puhelimen toiminnassa.

Peruskäytössä P10:n käyttöliittymä ja sovellukset toimivat erittäin sulavasti ja nopeasti, eikä tökkimistä tai pitkiä lataustaukoja havaittu. Vertailimme laitetta rinnakkain mm. P9:n ja OnePlus 3T:n kanssa ja nopeuserot olivat pieniä, mutta yleensä P10:n eduksi. Pelisuorituskykyä testattiin mm. Asphalt Xtreme-, Need For Speed No Limits- ja Modern Combat 5 –peleillä, jotka pyörivät laitteessa ongelmitta (kuten high-end-laitteelta saattaakin odottaa). Rasituksessa havaitsimme P10:n takakuoren yläosan lämpenevän havaittavasti, mutta ei kuitenkaan häiritsevästi.

Lisäksi testasimme P10:n suorituskykyä yleisimpien synteettisten testisovellusten avulla. Testitulokset olivat vastaavia tai hieman parempia kuin samalla järjestelmäpiirillä varustetulla Mate 9 Prolla. Aiempien havaintojemme mukaisesti Kirin 960 –piirin prosessorisuorituskyky on markkinoiden parhaimmistoa, mutta grafiikkasuorituskyky edustaa vain parempaa keskitasoa, eikä pärjää täten viime vuoden eikä varsinkaan tämän vuoden high-end-piirien rinnalla.

Verrokiksi valitsimme yhden markkinoiden parhaimmista hinta-laatusuhteista high-end-luokassa tarjoavan OnePlus 3T:n, joka käyttää viime syksynä markkinoille tullutta Snapdragon 821 -järjestelmäpiiriä. Lisäksi valitsimme mukaan myös edeltäjämalli P9:n.

Edeltäjämalli P9:ään verrattuna suorituskyky on parantunut kautta linjan havaittavasti. Prosessorisuorituskyky on parantunut maltillisesti noin 10-20 %:lla ja grafiikkasuorituskyky on parantunut hieman testistä riippuen jopa yli kaksinkertaisesti. Myös UFS 2.1 –tallennustila on huomattavasti P9:n tallennusratkaisua suorituskykyisempää. Yleismallisista testeistä Antutun tulos on P10:llä noin 30 % surempi kuin P9:llä. PCMarkissa ja Sunspiderissä erot ovat melko pieniä.

P10:tä noin 150 euroa halvempi OnePlus 3T pistää puolestaan Huawein uutuuden varsin ahtaalle. Yleisesti ottaen prosessorisuorityuskyvyssä P10 on hieman edellä, mutta vastaavasti OnePlus 3T on huomattavasti parempi grafiikkasuorituskyvyn osalta, jolloin suorituskyvyn osalta kokonaispotti menee OnePlussalle.

Sulkeissa OnePlus 3T:n ja Huawei P9:n tulokset. Tähdellä (*) merkityissä kohdissa pienempi tulos on parempi.

  • Androbench 5.0: 608,48/180,95/164,28/148,52 Mbit/s (421,87/162,22/199,98/73,13 Mt/s; 265,93/76,26/38,4/41,33 Mt/s)
  • AnTuTu 6.2.7 64bit: 141155 (163042, 96798)
  • Geekbench 4 (Single/Multi): 1939/6160 (1897/4172, 1755/4872)
  • GFXBench 4.0.13 T-rex 1080p ES 2.0 onscreen: 55 FPS (93 FPS, 38 FPS)
  • GFXBench 4.0.13 Manhattan ES 3.0 1080p onscreen: 29 FPS (49 FPS, 18 FPS)
  • GFXBench 4.0.13 Car Chase ES 3.1 1080p onscreen: 15 FPS (20 FPS; 7,1 FPS)
  • PCMark Work 2.0: 6538 (5595, 5254)
  • Sunspider 1.0.2: 473,9 ms (539,4 ms, 461,8 ms)*

 

Akunkesto ja latausnopeus

P10:n akunkesto osoittautui vajaan neljän viikon pituisella testijaksolla pienoiseksi pettymykseksi, vaikka 3200 mAh akku sekä valmistajan kehumat virransäästöominaisuudet lupailivat teoriassa muuta. Testijaksolla puhelin oli mukana erilaisissa käyttötilanteissa ja olosuhteissa sekä kotimaassa että ulkomailla.

Tyypillisen päivän (noin klo 8-24) aikana P10:n akun varaus tyhjeni täydestä noin 35–50 %:iin, kun käyttö oli melko maltillista ja näytön päälläoloaika liikkui noin 1,5-2 tunnin välimaastossa. Raskaammalla käytöllä (näyttö päällä 3-4 h) varausta oli päivän päätteeksi jäljellä noin 15–30 %.

Pitkähkön testijakson aikana P10:n akkua jouduttiin lataamaan kertaalleen ennen päivän päättymistä, sillä akku oli loppumaisillaan alkuillasta noin seitsemän aikoihin (kyseinen käyttökerta ei näy kuvaajassa). Kahden päivän ylittäjäksi P10:stä ei myöskään juuri ollut, sillä kyseinen temppu onnistui vain pariin otteeseen noin kolmen tunnin näytön kokonaispäälläoloajalla, eikä toiseen päivään uskaltanut yleensä lähteä ilman akun lataamista.

Testijakson puhelimenkäyttöprofiiliin kuului mm. WhatsApp-viestittelyä, Twitterin ja Instagramin selailua, sähköpostien lukemista, karttasovelluksen käyttöä, nettiselailua, muutamia puheluita, lyhytjaksoista pelailua ja kameran käyttöä mobiiliverkkoyhteyden, Bluetoothin, WLAN:in ja synkronointien ollessa jatkuvasti päällä.

P10:n mukana toimitettavalla tehokkaalla 22,5-wattisella (5 V; 4,5 A) SuperCharge-laturilla akku latautuu vauhdikkaasti. Tyhjästä puolilleen lataaminen ottaa noin puoli tuntia ja tunnissa saavutetaan 85 % varausaste. Täynnä akku on kuitenkin vasta noin tunnin ja 50 minuutin lataamisen jälkeen. Yli 90 %:n mentäessä latausnopeus hidastuu merkittävästi ja viimeisten viiden prosentin täyttämiseen tuhrautuu 25 minuuttia.

Muiden valmistajien pikalatureilla lataaminen tapahtuu maksimissaan 10 watin teholla ja tavallisilla latureilla maksimissaan viiden watin teholla. Valitettavasti Huawei ei ole nähnyt tarpeelliseksi toteuttaa langatonta latausta P10:een, eikä sen toteuttaminenkaan olisi ollut erityisen helppoa metallirakenteesta johtuen.

Yhteenveto

Pari kuukautta sitten Mate 9 Pron arvostelun yhteydessä totesimme, että joskus kokonaisuus ei ole aivan osiensa summa. Huawei P10:n kohdalla sama tunne pääsi toistumaan lyhyen ajan sisällä, eikä kyse ole tälläkään kerralla siitä, että P10:ssä olisi jokin vakavasti vikana.

Kokonaisuutena tarkasteltuna P10 on selkeä kehitysaskel viimevuotiseen P9-malliin nähden. Samalla se ei kuitenkaan tarjoa mitään suoranaisesti mullistavaa tai massasta erottuvaa uutta edeltäjään tai kilpailijoihin nähden. Tämä on tämänhetkisessä markkinatilanteessa hieman haastavaa, sillä kilpailijoilta on samanaikaisesti tullut tai tulossa erittäin mielenkiintoisia uutuusmalleja.

Muotoilullisesti ja rakenteellisesti P10 on onnistuneen tuntuinen laite. Metallirakenne on tukevan ja hyvin tehdyn oloinen, mutta ei harmillisesti ole edelleenkään vesisuojattu. Edeltäjää pyöristetympi muotokieli ei ole ehkä kovin omaperäistä, mutta se tuntuu mukavalta kädessä. Persoonallisista värivaihtoehdoista sekä sinisen mallin takakuoren mikrokuvioinnista P10 ansaitsee pienen plussan, joskaan juuri käytännön hyötyä edellä mainituista ei ole. Yhden käden käyttöön 5,1-tuumainen puhelin sopii melko hyvin, jota ei voi sanoa monesta muusta markkinoilta löytyvästä lippulaivamallista.

P10:n rauta on monilta osin tuttua viime syksynä julkaistuista Mate 9 –malleista. Kirin 960 –järjestelmäpiiri tarjoaa hyvää prosessorisuorituskykyä, mutta grafiikkapuolella potku on vuoden 2017 lippulaivapuhelimeksi hyvin keskinkertaista. Ero kilpailijoihin kasvaa entisestään, kunhan Exynos 8895- ja Snapdragon 835 –piirilliset laitteet tulevat kohta markkinoille. Lisäksi epäilemme Kirin 960:n olevan ainakin osittainen syypää P10:n keskinkertaiseen akunkestoon. 3200 mAh akun pitäisi sinällään olla kapasiteetiltaan riittävä tämän kokoluokan puhelimeen, mutta jostain syystä toiminta-aika jäi testijaksolla alle odotuksien.

Kameraosastolla P10 ei tarjoa yllätyksiä, sillä sama toisen sukupolven Leica-yhteistyön hedelmä on nähty jo Huawein aiemmissa high-end-malleissa. P10:n takakamera tekee yleisesti hyvää jälkeä, mutta se kaipaisi vielä hieman lisää yksityiskohtia 20 megapikselin kuviin sekä parannusta hämäräkuviin ollakseen markkinoiden paras. Erityismaininnan kamera ansaitsee toimivasta zoomausmahdollisuudesta, joka parantaa kameran käytettävyyttä.

Huawein EMUI-käyttöliittymän uusin 5.1-versio ei ole muuttunut merkittävästi syksyllä esiteltyyn 5.0-versioon nähden. Se on edelleen varsin raskaasti kustomoitu vakio-Androidiin nähden, joka jakaa jonkin verran mielipiteitä. Positiivisena puolena EMUI:ssa on tuttuun tapaan käyttöä helpottavia pieniä toimintoja ja ominaisuuksia, jotka puuttuvat vakio-Androidista. Huawein mainostamia taustalla tapahtuvia suorituskykyoptimointeja sen sijaan oli hankala todeta käytännössä. Pientä miinusta Huawei ansaitsee myös siitä, ettei Androidista ole jo käytössä tuoreempaa 7.1.x-versiota.

P10 on melko hyvä ja tasavahva puhelin, joka ei kuitenkaan saa aikaan suurempia tunteita tai ihastumista. Sen suurimpia heikkouksia kilpailijoihin nähden ovat keskinkertainen akunkesto, toivomisen varaa jättävä grafiikkasuorituskyky, vesisuojauksen puute sekä hieman tavanomainen fyysinen toteutus. Vastapainoksi P10 tosin on myös 150–250 euroa Samsungin ja LG:n uutuusmalleja edullisempi, joka antaa jonkin verran anteeksi. Kisailussa vuoden 2017 edistyneimmän ja innovatiivisimman älypuhelimen tittelistä P10 ei kuitenkaan ole kovin vahvoilla.

 

Plussaa

  • Tukeva ja laadukkaan tuntuinen rakenne, joka istuu miellyttävästi kouraan
  • Kooltaan soveltuu myös yhden käden käyttöön
  • Hyvä 5,1-tuumainen näyttö
  • Kirin 960 –piirin prosessorisuorituskyky
  • Hyvä takakamera optisella vakaimella
  • Hyvä etukamera
  • Erittäin nopeasti ja luotettavasti toimiva sormenjälkitunnistin
  • EMUI 5.1:n käytännölliset lisäominaisuudet
  • Kaksi SIM-korttipaikkaa
  • Nopea 22,5 watin SuperCharge-pikalaturi
  • Tavallista kattavampi 3+3+3-takuu
  • Hinta kilpailijoihin nähden varauksin

Miinusta

  • Keskinkertainen akunkesto
  • Tallennustilasta lähes 15 Gt järjestelmätiedostojen käytössä
  • Ei uusinta Android-versiota
  • EMUI 5.1 -käyttöliittymä on edelleen melko raskaasti kustomoitu
  • Kirin 960:n grafiikkasuorituskyky ei muiden uusien high-end-puhelimien tasolla
  • USB Type-C tukee vain USB 2.0 –datansiirtonopeutta
  • 265-pakattu 4K-video ei ole ladattavissa suoraan YouTubeen
  • Takakuori on kuivissa käsissä liukas ja talvella kylmä
  • Akku ei käyttäjän irrotettavissa
  • Ei langatonta latausta
  • Ei IP-luokitusta (vesi- ja pölysuojausta)

 

This site uses XenWord.
;