Testissä Intelin uusilla Cypress Cove -prosessorytimillä varustettu 590 euron hintainen Core i9-11900K -lippulaivaprosessori.

Intel esitteli Rocket Lake -koodinimelliset 11. sukupolven Core-prosessorit tammikuun alussa järjestetyn CES 2021 -virtuaalitapahtuman yhteydessä. Niiden ennakkotilaukset alkoivat pari viikkoa sitten ja varsinainen myynti ja toimitukset kuluttajille alkavat tänään 30. maaliskuuta. Samalla päättyy median salassapitovelvollisuus testitulosten osalta. Saimme Inteliltä io-techin testiin heti tuoreeltaan malliston suorituskykyisimmän Core i9-11900K -prosessorin.

11. sukupolven Core-prosessoreissa on käytössä uudistettuun Sunny Cove -arkkitehtuuriin perustuvat Cypress Cove -prosessoriytimet ja Xe-arkkitehtuurin grafiikkaohjain, mutta prosessorit valmistetaan edelleen Intelin moneen kertaan uudelleenoptimoidulla 14 nanometrin prosessilla. Kyseessä on jo 7. Core-sukupolvi joka valmistetaan 14 nanometrin viivanleveydellä sitten vuonna 2014 esitellyn Broadwell-koodinimellisen 5. sukupolven Core-prosessoreiden julkaisun jälkeen.

Intelin 10 nanometrin valmistusprosessin pitkään jatkuneiden ongelmien ja myöhästymisten takia yhtiö päätyi lopulta työstämään alunperin 10 nanometrille suunnitellut Sunny Cove -ytimet valmistettavaksi 14 nanometrin prosessilla ja antoi niille nimen Cypress Cove. Intelin mukaan uusi arkkitehtuuri parantaa prosessorin IPC- eli Instructions Per Clock -suorituskykyä parhaimmillaan 19 % ja uuden arkkitehtuurin mukana tulevat myös tuki AVX-512-laajennoksille ja Intel DL Boost -tekoälyominaisuuksille.

Näillä näkymin nyt julkaistavat 11. sukupolven Core-prosessorit ovat ainoa käyttökohde taaksepäin portatuille Cypress Cove -ytimille sillä yhtiö suunnittelee esittelevänsä jo syksyllä uudet 10 nanometrin viivanleveydellä valmistettavat Alder Lake -koodinimelliset 12. sukupolven Core-prosessorit, joissa on käytössä kaksi sukupolvea uudemmat Golden Cove -ytimet. Lienee aiheellista kysyä, miksi yhtiö käytti pari vuotta aikaa, rahaa ja resursseja julkaistaakseen muutamaksi kuukaudeksi markkinoille 10 nanometrin prosessille suunnitellut prosessoriytimet valmistettuna 14 nanometrin prosessilla.  Ensimmäisenä mieleen tulee epätoivo 10 nanometrin valmistusprosessin suhteen, jolle ei pari vuotta sitten nähty nopeaa ratkaisua lähitulevaisuudessa. Toiseksi kyseessä saattoi olla hyvä mahdollisuus testata käytännössä prosessoriytimien taaksepäin porttausta, jotta operaatiosta on kokemusta tulevaisuutta ajatellen. Nykyisessä markkinatilanteessa Intelillä ei juurikaan ollut hävittävää eikä muitakaan vaihtoehtoja yksinkertaisesti ollut.

11. sukupolven Core-prosessoreiden suorituskykyisin malli on Core i9-11900K, joka on hämmentävästi 8-ytiminen, kun edellisen sukupolven 10900K oli 10-ytiminen. Uudet Cypress Cove -ytimet ovat pinta-alaltaan huomattavasti isompia kuin vanhat Skylake-ytimet, joten Intel päätyi leikkaamaan ydinmäärää kahdella, jotta piisirun pinta-ala saatiin pidettyä kurissa. 8-ytimisen Rocket Laken piisiru rakentuu noin kuudesta miljardista transistorista ja piisirun pinta-ala on noin 270 neliömillimetriä. 10-ytimisen Comet Laken neljään miljardiin transistoriin ja noin 200 neliömillimetrin piisirun pinta-alaan verrattuna Rocket Lake on noin 35 % isompi.

Ydinmäärän lisäksi erikoisuudet jatkuvat mallinimissa, joissa niin i9-sarja kuin i7-sarja ovat molemmat 8-ytimisiä. Selvästi kalliimman Core i9-11900K:n etuna Core i7-11700K:hon verrattuna ovat ainoastaan korkeampi kellotaajuus ja kehittyneemmät Boost-ominaisuudet, kuten aivan viime metreillä esitelty Adaptive Boost.

Integroidulla grafiikkaohjaimella varustettu Core i9-11900K on 590 euron hinnallaan noin 100 euroa kalliimpi kuin edellisen sukupolven 10-ytiminen Core i9-10900K ja AMD:n leiristä sen kilpakumppani on samanhintainen 12-ytiminen Ryzen 9 5900X.

Core i7-11700K on hinnoiteltu 440 euroon eli 150 euroa edullisemmaksi kuin Core i9-11900K ja 30 euroa edullisemmaksi kuin AMD:n 8-ytiminen Ryzen 7 5800X.

11. sukupolven Core -prosessoreissa on käytössä sama LGA 1200 -kanta, kuin Comet Lake -koodinimellisissä 10. sukupolven Core-prosessoreissa ja samassa yhteydessä julkaistiin uudet 500-sarjan piirisarjoihin perustuvat emolevyt. Joitain Z490-sarjan poikkeuksia lukuunottamatta ainoastaan 500-sarjan emolevyt pystyvät hyödyntämään kaikkia Rocket Lake -prosessorin 20 PCI Express 4.0 -linjaa eli käytännössä yksi M.2 SSD saadaan kytkettyä suoraan prosessoriin PCIe x4 4.0 -väylällä.

Rocket Lake -prosessorit toimivat BIOS-päivityksellä osittain myös 400-sarjan emolevyillä eli H470-, Q470- ja Z490-piirisarjoilla, mutta ei H410- tai B460-piirisarjoilla. PCI Express 4.0 -tuki toimii niillä 400-sarjan emolevyillä, joille niiden valmistajat ovat tuen luvanneet.

Kalliimmat Z590-emolevyt on tarkoitettu suorituskykyisempiin kokoonpanoihin sekä prosessorin ja muistien ylikellottamiseen. Z590-emolevyjen hintataso Suomessa on noin 160 eurosta yli 1000 euroon. Saataville tulevat myös edullisemmat B560-piirisarjaan perustuvat emolevyt, joiden hinnat alkavat 100 eurosta ylöspäin mutta niillä ei onnistu prosessorin ylikellottaminen ja keskusmuisti on rajoitettu DDR4-3200-nopeudelle.

 

Prosessorin esittely

11. sukupolven Core-prosessoreiden suurin uudistus ovat päivitettyy Sunny Cove -arkkitehtuuriin perustuvat prosessoriytimet ja Xe-arkkitehtuuriin perustuva integroitu grafiikkaohjain. Pieniä päivityksiä on tehty kautta linjan eli prosessoriin integroidut PCI Express -linjat on päivitetty 4.0-standardiin ja niitä on lisätty neljä kappaletta. Päivitetyn muistiohjaimen myötä muistituki on noussut DDR4-3200-nopeudelle. L2-välimuistin koko on tuplattu ja nyt jokaisella ytimellä on oma 512 kilotavun kokoinen L2-välimuisti ja kaikkien ytimien kesken jaettua L3-välimuistia on 16 megatavua.

Saimme testiin Core i9-10900K -prosessorin retail- eli myyntiversion, jonka S-koodi on SRKND. Prosessori toimitettiin suoraan Inteliltä virallisessa myyntipakkauksessaan, jonka mukana ei toimiteta jäähdytysratkaisua vaan se täytyy ostaa erikseen.

8-ytiminen Core i9-11900K tukee Hyper-Threading-ominaisuuden ansiosta 16 säiettä. K-mallinen prosessori on kerroinlukoton eli se sopii ylikellottamiseen ja siinä on käytössä integroitu Xe-grafiikkaohjain, kun grafiikkaohjaimen osalta karsittu 11900KF-malli on 30 euroa edullisempi.

Intelin ilmoittama perustaajuus 11900K:lle on 3,5 GHz. 1-2 ytimen rasituksessa kellotaajuus voi nousta Thermal Velocity Boost -ominaisuuden avulla maksimissaan 5,3 GHz:iin, jos prosessorin lämpötila pysyy alle 70 asteessa. Kaikkien 8 ytimen rasituksessa kellotaajuus kellotaajuus on mahdollista nousta 4,8 GHz:iin.

Intel esitteli yllättäen vain vajaa kaksi viikkoa ennen prosessoreiden myyntiintuloa Core i9 -malleille uuden Adaptive Boost -ominaisuuden, joka täytyy kytkeä käyttöön erikseen biosista. Intelin mukaan Adaptive Boost on opportunistinen ominaisuus suorituskyvyn parantamiseen Turbo-kellotaajuuksia nostamalla, kunhan prosessorin lämpötila pysyy kurissa.

Ominaisuus nostaa PL1-tehonkulutus- ja virrankulutsrajoituksen (Base) PL2-arvojen tasolle (Perf) eli 250 wattiin ja 240 ampeeriin rajattomaksi ajaksi sekä nostaa 3-8 ytimen rasituksessa kellotaajuuden 5,1 GHz:iin, kunhan lämpötila pysyy alle 100 asteessa. Ominaisuuden käyttäminen ei Intelin mukaan ole ylikellottamista, joten se ei evää takuuta.

Käytännön testissämme Adaptive Boost -ominaisuus oli käyttökelvoton ilmajäähdytyksellä, sillä se nosti 5,1 GHz:n kellotaajuudella ja 1,5 voltin käyttöjännitteellä prosessorin tehonkulutuksen välittömästi jopa yli 315 wattiin ja lämpötilan 100 asteeseen. Tehonkulutuksen ja lämpötilan rajoittimet iskivät heti kehiin ja kellotaajuus rajoittui 4,8 GHz:iin. Ominaisuuden kanssa on syytä käyttää vähintään custom loop -nestejäähdytystä tai vieläkin järeämpiä jäähdytysmenetelmiä kuten peltier-elementtiä tai kompressoria. Lisäksi ominaisuuden lopullinen validointi on ilmeisesti vielä kesken Intelin toimesta, joten emolevyvalmistajat todennäköisesti vielä viilaavat ominaisuuden toimintaa lähitulevaisuudessa BIOS-päivitysten muodossa.

 

Turbo-ominaisuus ja tehonkulutukset rajoitukset

Core i9-11900K:n viralliseksi TDP-arvoksi on ilmoitettu 125 wattia, mutta Z590-emolevyt ohjaavat vakiona käyttämään prosessoria ilman tehorajoituksia. BIOS-asetuksista prosessorin saa erikseen kytkettyä toimimaan Intelin spesifikaatioiden mukaisesti.

Kun käytössä on Intelin vakioasetukset ja rajoitukset, prosessori kykenee toimimaan 56 sekunnin ajan maksimissaan 250 watin tehonkulutuksella ja 245 ampeerin virrankulutuksella, jonka jälkeen tehonkulutus rajoittuu 125 wattiin. Käytännössä esimerkiksi Cinebench R20 -testissä prosessori toimi aluksi noin 30 sekunnin ajan 4,8 GHz:n kellotaajuudella ja 1,3 voltin käyttöjännitteellä tehonkulutuksen ollessa 214 wattia, jonka jälkeen kellotaajuus putosi 4,1 GHz:iin, käyttöjännite alle 1,1 volttiin ja TDP-arvo lukittui 125 wattiin.

Noin 5 minuuttia kestävä Handbrake-testi osoitti, että tehonkulutusrajoitusten poistaminen Core i9-11900K:lla paransi suorituskykyä jopa 18 % verrattuna Turbon käyttämiseen Intelin spesifikaatioiden mukaisesti 125 watin TDP-rajoituksella. Uusi Adaptive Boost -ominaisuus ei parantanut suorituskykyä sillä ilmajäähdytys ei kyennyt jäähdyttämään prosessoria tarpeeksi tehokkaasti, mutta teoriassa se pystyy tarjoamaan 5,1 GHz:n eli 200 MHz korkeammalla kellotaajuudella vielä muutaman prosentin suorituskykylisän.

Cinebench R20 -testissä Intelin spesifikaatioiden mukaisesti vakiona 11900K:n lämpötila nousi Noctuan NH-D15 -ilmajäähdytyksellä ensin 4,8 GHz:n kellotaajuudella 75 asteeseen, jonka jälkeen se laski 125 wattiin rajoitettuna 4,1 GHz:n kellotaajuudella 59 asteeseen. Ilman tehorajoituksia prosessori toimi koko ajan 4,8 GHz:n kellotaajuudella 77-asteisena. Adaptive Boost -ominaisuudella prosessorin kellotaajuus nousi 90 asteeseen ja se alkoi throttlata eli kellotaajuus laski 5,1 GHz:n sijaan 4,8 GHz:iin.

 

Testikokoonpano

Uuden Sunny Cove -arkkitehtuurin myötä Intel julkaisi maaliskuun aikana yhteensä kolme mikrokoodipäivitystä 11. sukupolven Core-prosessoreille, joka on hyvin poikkeuksellista, kun otetaan huomioon, että Z590-emolevyt ja prosessorit ovat olleet jo viikkoja tukkureilla ja jälleenmyyjien varastoissa. Testaajan näkökulmasta viime hetken päivitykset ovat pahin painajainen ja viimeiset tulokset tähän artikkeliin on ajettu viime yönä. Artikkelin testitulokset edustavat suorituskykyä Z590-alustalla myyntiintulopäivänä.

Testit ajettiin Intelin prosessoreilla Asuksen Z590-piirisarjaan perustuvalla ROG Maximus XIII Hero -emolevyllä, johon oli päivitetty maaliskuun puolivälissä julkaistu 0610 BIOS-versio, jossa prosessorin mikrokoodiversio oli 0x39. Testasimme pikaisesti myös vain neljä päivää sitten julkaistua 0x3C-mikrokoodilla varustettua 0703 BIOS-versiota, joka toi mukanaan Adaptive Boost -ominaisuuden, mutta sillä ei ollut merkittävää vaikutusta suorituskykyyn.

Suorituskykymittauksissa uutta Core i9-11900K:ta verrattiin edellisen sukupolven Core i9-10900K:hon ja mukana on myös AMD:n Zen 3 -arkkitehtuuriin perustuva 12-ytiminen Ryzen 9 5900X -prosessori. Osassa testejä on mukana myös tulokset ennakkoon ajetulla Core i7-11700K:lla, mutta muutama testi kuten Flight Simulator 2020 päivittyi testien välissä eivätkä tulokset olleet enää vertailukelpoisia. Päivitämme 11700K:n osalta tulokset mukaan loppuihinkin testeihin mukaan myöhemmin.

Intelin prosessorit toimivat testeissä ilman tehorajoituksia eli niistä otettiin suorituskyvyn suhteen irti maksimipotentiaali.

DDR4-muistit toimivat testeissä DDR4-3600-nopeudella, prosessoreita jäähdytettiin avonaisessa testipenkissä Noctuan NH-D15 chromax.black -coolerilla ja näytönohjaimena testeissä oli käytössä Asuksen ROG Strix GeForce RTX 3090 OC -näytönohjain.

 

Hintataso Suomessa 30.3.2021

 

Muut komponentit

  • Asus ROG Maximus XIII Hero (Z590, LGA 1200 -kanta)
  • Asus Crosshair VIII Hero Wi-Fi (X570, AM4-kanta)
  • Noctua NH-D15
  • Asus ROG Strix GeForce RTX 3090 OC
  • 32 Gt Corsair Dominator Platinum RGB 3600 MHz (16-18-18-36)
  • Corsair MP600 1 Tt M.2 SSD (PCI Express 4.0)
  • be quiet! Dark Power Pro 12 850W
  • Microsoft Windows 10 Pro 64-bit

 

IPC-suorituskyky

8-ytimellä ja 4 GHz:n kellotaajuudella AMD:n Zen 3 -arkkitehtuuri oli 7 % suorituskykyisempi kuin Intelin Sunny Cove -arkkitehtuuri, joka puolestaan oli luvatunmukaisesti 19 % suorituskykyisempi kuin Skylake-arkkitehtuuri.

 

Prosessoritestit

Cinebench R20 testattiin kaikilla prosessorisäikeillä ja vain yhdellä säikeellä. 12-ytiminen Ryzen 9 5900X suorastaan murskasi 8-ytimisen Core i9-11900K:n 41 % paremmalla tuloksella kaikkien ytimien testissä.

Yhden säikeen testissä 11900K meni uusilla Cypress Cove -ytimillä neljällä pisteellä Ryzen 9 5900X:n ohi.

Edellisen sukupolven 10-ytiminen 10900K oli kaikkien ytimien testissä 7 % suorituskykyisempi, mutta yhden säikeen testissä 11900K oli 23 % parempi.

Blender-renderöintitestissä oli käytössä legendaarinen BMW Benchmark -testi ja ohjelma osaa hyödyntää kaikkia prosessoriytimiä.

Ryzen 9 5900X oli 37 sekuntia ja 10900K 16 sekuntia nopeampi kuin 11900K.

Handbraken x264-videoenkoodauksessa Ryzen 9 5900X:n tulos oli 20 % parempi kuin 11900K:lla, joka oli parin prosentin erolla parempi kuin 10900K.

Adobe Lightroom Classic CC:llä exportattiin 250 kpl RAW-kuvia JPG-formaattiin, kuvat pienennettiin 1920×1080-resoluutiolle ja tallennettiin. Operaatioon kulunut aika mitattiin sekuntikellolla.

Ryzen 9 5900X oli alle puolet eli 51 sekuntia ja 10900K kaksi sekuntia nopeampi kuin 11900K.

DaVinci Resolve 17:llä renderöitiin 5 minuutin mittainen editoitu 3840×2160-resoluution videoprojekti H.264-enkoodauksella videotiedostoksi 40000 kbps bittinopeudella.

Ryzen 9 5900X oli 1 minuutin 15 sekuntia ja 10900K 15 sekuntia nopeampi kuin 11900K.

 

Pelitestit 1920×1080-resoluutiolla

Erittäin prosessoririippuvaisessa Assetto Corsa Competizionessa Epic-kuvanlaatuasetuksilla, Medium Rain -sadeasetuksella ja 29 kanssakilpailijalla Ryzen 9 5900X oli noin 11 % suorituskykyisempi kuin 11900K.

11900K oli 5 % suorituskykyisempi kuin 10900K.

Flight Simulator 2020 sai pari päivää sitten suorituskykypäivityksen ja Ultra-kuvanlaatuasetuksilla Ryzen 9 5900X ja 11900K olivat tasoissa, mutta 11900K:lla oli 3 FPS:ää korkeampi minimi.

11900K oli 23 % suorituskykyisempi kuin 10900K.

The Witcher 3 testattuna Novigrad-kaupungissa parhailla kuvanlaatuasetuksilla Ryzen 9 5900X oli noin 9 % suorituskykyisempi kuin 11900K.

11900K ja 10900K olivat tasoissa.

Shadow of the Tomb Raiderissa Highest-kuvanlaatuasetuksilla Ryzenit ja uudet Rocket Laket olivat tasoissa.

Metro Exodus ajettiin pelin sisäisellä benchmarkilla Ultra-kuvanlaatuasetuksilla. Ryzen 9 5900X oli noin 3 % suorituskykyisempi kuin 11900K, joka puolestaan oli prosentin suorituskykyisempi kuin 10900K.

F1 2020:ssä Ultra High -kuvanlaatuasetuksilla Ryzen 9 5900X ja 11900K olivat miltei tasoissa. 11900K oli 6 % suorituskykyisempi kuin 10900K.

Counter Strike: Global Offensivessa oli Full HD -resoluutiolla käytössä alhaiset kuvanlaatuasetukset ja käytimme FPS Benchmark -testiä keskimääräisen ruudunpäivitysnopeuden mittaamiseen.

Ryzen 9 5900X oli noin 15 % suorituskykyisempi kuin 11900K, joka oli 2 % suorituskykyisempi kuin 10900K.

Total War: Warhammer 2 -pelissä käytettiin DirectX 12 -rajapintaa ja Ultra-kuvanlaatuasetuksia. Testinä ajettiin Skaven-benchmark ja tulokseksi saadaan keskimääräinen ruudunpäivitysnopeus.

11900K oli noin 6 % suorituskykyisempi kuin Ryzen 9 5900X ja 11 % suorituskykyisempi kuin 10900K.

 

Tehonkulutus- ja lämpötilamittaukset

Tehonkulutus- ja lämpötilamittauksissa prosessoreita rasitettiin Cinebench R20 -testillä.

14 nm:n viivanleveydellä valmistettavan 8-ytimisen Core i9-11900K:n tehonkulutus nousi Cinebench R20 -testin aikana 219 wattiin eli jopa 68 wattia korkeammaksi kuin TSMC:n 7 nanometrin prosessilla valmistettavalla 12-ytimisellä Ryzen 9 5900X:llä ja 21 wattia korkeammaksi kuin 10-ytimisellä 10900K:lla.

Kaikkia prosessoreita jäähdytettiin avonaisessa testipenkissä Noctuan NH-D15 chromax.black -coolerilla.

Core i9-11900K:n rasituslämpötila oli uusilla Cypress Cove -ytimillä kolme astetta korkeampi kuin 10900K:lla, vaikka ytimiä on kaksi vähemmän. 12-ytiminen Ryzen 9 5900X toimi yhdeksän astetta viileämpänä kuin 11900K.

Huom! Suora lämpötilojen vertailu Intelin ja AMD:n prosessoreiden kesken ei ole mahdollista, sillä mittausprosessiin liittyy liian monta muuttujaa kahdella täysin erilaisella alustalla, vaikka käytössä on sama cooleri. Tulokset ovat suuntaa antavia.

 

Ylikellotustestit

Testasimme Core i9-11900K -prosessorin ylikellottamista Asuksen ROG Maximus XIII Hero -emolevyllä avonaisessa testipenkissä Noctuan 100 euron hintaisella NH-D15 chromax.black -coolerilla jäähdytettynä. Prosessoriytimien ylikellotuspotentiaalia haettiin suoraviivaisesti Cinebench R20 -testissä manuaalisessa tilassa kaikkia prosessoriytimiä ylikellottaen.

Lähtökohtana oli, ettei prosessorin kellotaajuus laskenut rasituksessa eli throttlannut. Käytännössä tämä tarkoitti, ettei lämpötila noussut yli 90 asteeseen.

Huom! Kun kokoonpano siirretään avonaisesta testipenkistä kotelon sisälle, lämmöt nousevat useammalla asteella. Ylikellotustesteissä saavutetut tulokset ovat suuntaa antavia.

Cinebench R20 rullasi Core i9-11900K:lla vakaasti 5,1 GHz:n kellotaajuudella, kun prosessoriytimille syötettiin käyttöjännitettä 1,375 volttia ja emolevyltä asetetun ja todellisen käyttöjännitteen välistä eroa tasaava Load Line Calibration -asetus säädettiin Level 6 -tasolle. Prosessorin lämpötila nousi ylikellotettuna 78 asteesta 88 asteeseen ja prosessorin tehonkulutus 219 watista 276 wattiin.

5,1 GHz:iin ylikellotettuna Core i9-11900K:lla Cinebench R20 -tulos oli 6333 pistettä eli noin 6 % parempi kuin vakiona. Metro Exodus Benchmarkissa Full HD -resoluutiolla ja Ultra-kuvanlaatuasetuksilla ruudunpäivitysnopeus parani 139 FPS:stä 146 FPS:ään eli noin 5 %.

 

Loppuyhteenveto

Lyhyesti ja ytimekkäästi testien perusteella Intelin uuden noin 600 euron hintaisen Core i9-11900K:n ostamista on hyvin vaikea perustella. Uusista Cypress Cove -ytimistä ja parannetusta IPC-suorituskyvystä huolimatta AMD:n samanhintainen Ryzen 9 5900X oli prosessoritesteissä neljän lisäytimensä ansiosta selvästi suorituskykyisempi. Myös edellisen sukupolven 10-ytiminen Core i9-10900K vanhoilla Skylake-arkkitehtuurin ytimillään päihitti kahden lisäytimensä ansiosta prosessoritesteissä 11900K:n. Pelitestit Full HD -resoluutiolla suorituskyky oli 11900K ja Ryzen 9 5900X:n kesken melko tasaista, mutta vaaka kallistui niissäkin niukasti AMD:n suuntaan. Skylakeen verrattuna parannusta tuli sentään muutamia prosentteja. Pahin uhka 11900K:lle löytyy kuitenkin Intelin omasta leiristä sillä 8-ytiminen Core i7-11700K tarjoaa tulosten valossa 150 euroa edullisemmalla hinnallaan huomattavasti paremman hinta-nopeussuhteen kuin 11900K.

Core i9-11900K edustaa 11. sukupolven Core-prosessoreiden mallistossa sitä, mitä 14 nanometrin prosessista oli mahdollista saada irti, kun aivan kaikki keinot otetaan käyttöön. Intel on matkan varrella lisännyt ytimiä, lämmönjohtamisen parantamiseksi vaihtanut lämmönlevittäjän tahnan takaisin juottamiseen ja hionut piisirua ohuemmaksi ja nyt viimeisimpänä taaksepäin porttasi alunperin 10 nanometrille suunnitellut prosessoriytimet 14 nanometrille ja kirsikkana kakun päällä esitteli vain muutamia päiviä ennen julkaisua jälleen uuden Adaptive Boost -ominaisuuden, joka repii viimeisetkin megahertsit irti teho- ja virrankulutusrajoituksista sekä lämmöntuotosta vähät välittämättä, kunhan jäähdytys on kunnossa.

Suurimmat haasteet 14 nanometrin valmistusprosessin käytössä ovat massiivinen tehonkulutus ja piisirun pinta-ala. Pienemmällä 10 nanometrin prosessilla Core i9-11900K:sta olisi saatu todennäköisesti valmistettua 10-ytiminen, sen tehonkulutus olisi huomattavasti maltillisempi, eikä kellotaajuuksia tarvitsisi kiristää äärimmilleen.

Myös päivittämisen kannalta tulevaisuus näyttää melko synkältä Core i9-11900K:lle ja uudelle Z590-alustalle. Kahdeksaa ydintä enempää ei ole tulossa tarjolle ja Intel on huhujen mukaan tuomassa 12. sukupolven Alder Lake -koodinimelliset 12. sukupolven Core-prosessorit myyntiin jo syksyllä ja ne tuovat mukanaan jälleen uuden prosessorikannan ja 600-sarjan piirisarjan emolevyt.

11900K:n sijaan Intelin 11. sukupolven Core-mallistossa mielenkiintoisimmat uutuudet ovat kenties 6-ytiminset 170 euron Core i5-11400F- ja 280 euron 11600K-prosessori, jotka yhdistettynä B560-emolevyyn haastavat ja tarjoavat edullisen vaihtoehdon Ryzen 5 3600- ja 5600X-prosessoreille.

This site uses XenWord.
;