io-tech testasi HMD Globalin uutta nimeämiskäytäntöä edustavan Nokia X20 -älypuhelimen Qualcommin tuoreella Snapdragon 480 5G -järjestelmäpiirillä.

HMD Global julkisti huhtikuun alussa puhelimilleen uuden nimeämiskäytännön. Vanhasta mallinumero-piste-versionumero-logiikasta luovuttiin ja sen sijaan Nokia-puhelinten nimissä on jatkossa puhelimen luokan kertova kirjain, jonka perässä on kaksi numeroa joista ensimmäinen kertoo puhelimen sijoittumisen valmistajan katalogissa ja seuraava taas sen, monennenko sukupolven puhelin kyseessä on. Esimerkiksi X20 sijoittuu X10:n yläpuolelle ja X21 olisi seuraaja X20:lle.

Nyt io-techin testipenkkiin päätynyt Nokia X20 onkin yksi HMD Globalin ensimmäisiä uutta nimeämistä käyttäviä Nokia-älypuhelimia. X-sarjalaisena se sijoittuu HMD Globalin ylimpään mallisarjaan ja ainakin vielä tällä hetkellä se edustaa X-sarjan huippua yhtä aikaa julkaistun X10:n sijoittuessa sen alapuolelle. HMD Global on kertonut uutuusmalliensa keskittyvän kestävyyteen, pitkään käyttöikään ja luonnonläheisiin arvoihin – X-sarjalaisiin valmistaja on parantanut entisestään päivitystukeaan tarjoten kahden sijaan kolme Android-versiopäivitystä ja kolmen vuoden kuukausittaiset tietoturvapäivitykset.

Nokia X20:n perusominaisuuksiin kuuluu Snapdragon 480 5G -järjestelmäpiiri, 8 Gt RAM-muistia, 128 Gt tallennustilaa ja 4470 mAh:n akku. Kamerajärjestelmä muodostuu 64 megapikselin pääkamerasta, 5 megapikselin ultralaajakulmakamerasta, 2 megapikselin makrokamerasta ja niin ikään 2 megapikselin syvyystietokamerasta.

Suomessa Nokia X20:n myynti alkoi 3. toukokuuta 399 euron suositushintaan kahtena värivaihtoehtona – pohjoisen sininen ja keskiyön aurinko, joista ensin mainittua myös testikappaleemme edustaa. Artikkelin kirjoitushetkellä julkaisuviikolla puhelin on Hinta.fi-hintavertailupalvelun perusteella saatavilla edullisimmillaan noin 380 euroon, eli 20 euroa suositushintaa edukkaammin.

Tutustumme tässä artikkelissa Nokia X20:een noin viikon ympärivuorokautisten käyttökokemusten pohjalta hieman täysimittaista testirutiinia lyhyemmin.

5G-liittymän verkkotestejä varten tarjosi ystävällisesti DNA.

 

Pakkaus ja sen sisältö

HMD Global toimittaa Nokia X20:n tutunoloisessa pahvipakkauksessa. Keskimäärin muita markkinoilta löytyviä laatikoita litteämmän ja neliskanttisemman paketin päällä komeilee värillinen kuva puhelimesta, laitteen mallinimi, Nokia-logo ja mainos puhelimen päivitystuesta. Pakkauksen toimitussisältöön kuuluu itse puhelimen lisäksi USB-A->USB-C -kaapeli, korttikelkan avaustyökalu, perinteiset pikaohje- ja takuutietolappuset sekä muovinen suojakuori. Verkkovirtalähdettä pakkauksessa ei toimiteta laisinkaan mukana, mikä on tuttua muun muassa Samsungilta ja Applelta, mutta vielä Nokia X20:n 400 euron hintaluokassa harvinaista. Suoraan paketista otettuna Nokia X20:n näytön päällä on suojamuovi.

Mukaan pakattu suojakuori eroaa muiden valmistajien läpikuultavista kuorista ollen materiaaliltaan jäykempi ja väritykseltään vaalea pienien puunväristen rakeiden kera. Materiaali on valmistajan mukaan täysin kompostoituvaa, mikä on linjassa HMD Globalin kestävään kehitykseen panostuksen kanssa.

Myös laturin puute sopii tuohon linjaan, mutta uuden laturin ostaminen on 400 euron puhelimelle suhteessa selvästi suurempi panostus kuin lippulaivatuotteissa. Mukana tuleva kaapeli on positiivisena puolena varustettu USB-A-liittimellä, joten sopivien verkkovirta-adaptereiden jo ennestään kotoa löytyminen on huomattavasti USB-C-liitäntäisiä todennäköisempää ja siten elektroniikkajätteen vähentäminen on ymmärrettävä tavoite. HMD Global myy myös itse sopivaa laturia verkkosivuillaan, josta ostettuna laturista saadut tulot ohjataan Clear Rivers -järjestölle, joka työskentelee poistaakseen muoviroskaa Euroopan joista ja puroista.

 

Rakenne, tekniset ominaisuudet ja yksityiskohdat

Ulkoisesti Nokia X20 muistuttaa huomattavasti viime vuoden Nokia 5.3– ja 8.3-malleja. Takakamerat on yhä sijoitettu pyöreään kehykseen ja tumman sininen väri muistuttaa viime vuoden malleista. Etupuolella näytön alapuolinen leuka on edelleen suhteellisen kookas ja siihen on sijoitettu Nokia-logo. Kamerareikä on kuitenkin 8.3-malliin nähden siirretty vasemmasta kulmasta keskelle näytön ylälaitaa.

Fyysiset mitat

  • Ulkomitat: 168,94 x 79,7 x 9,1 mm
  • Paino: 220 grammaa
  • Näytön ja ulkomittojen suhde: 79,8 %
  • Gorilla Glass 5 edessä, muovinen runko ja takakuori

Ulkomitoiltaan HMD Globalin uutuus on suhteellisen massiivinen. Viime vuoden Nokia 8.3:een, jonka hinta on viime aikoina pudonnut uuden X20:n tasolle, verrattuna näytön koko on pienentynyt 0,17 tuumaa, mutta siitä huolimatta X20 on peräti 1,2 mm leveämpi ja 0,1 mm paksumpi kuin 8.3. Korkeutta X20:llä sentään on kolme millimetriä vähemmän. Näytön ja ulkomittojen suhde Nokia X20:ssä onkin nykymarkkinoille huomattavan heikot alle 80 prosenttia. Saman hintaluokan ympärille asettuvissa 4G- ja 5G-versiossa Samsungin Galaxy A52:stä tuo suhdeluku on 84,1 prosenttia.

Erityisesti leveyssuunnassa Nokia X20 tuntuukin todella kookkaalta laitteelta ja näytön alapuolisen logolle varatun kaistaleen lisäksi näytön pitkien sivujen reunukset ovat huomattavan paksut. Lähes 80 mm:n leveydellä puhelinta voikin olla jo haastava käsitellä yhdellä kädellä.

Nokia X20:n takakuori pyöristyy loivasti pitkiä sivujaan kohden, mikä helpottaa jossain määrin suuren laitteen käytettävyyttä. Takakuoren materiaalina toimii muovi ja se on pinnaltaan matta, mutta se kerää silti todella helposti sormenjälkiä, jotka eivät välttämättä lähde pois edes kuivalla liinalla pyyhkiessä. Pinta on pääosin suhteellisen pitävää, mutta kuivissa käsissä puhelin voi olla liukkaahko.

Myös puhelimen kehykset ovat muovia ja 400 euron hintaluokassa kokonaan muovinen rakenne on jo ehdottomasti pienoinen miinus. Muovi ei välttämättä ole kestävyydeltään metallia tai lasia heikompaa, mutta laaduntuntumassaan se häviää molemmille. Muoviset kuoret myös naarmuuntuvat helpommin ja keräävät jossain määrin enemmän pölyä.

Näytön suojana HMD Global on kuitenkin käyttänyt Gorilla Glass 5:ttä, mikä on hyvä suoritus, vaikkei aivan uusimpien joukkoon enää ylläkään. Valitettavasti IP-luokitusta puhelimella ei ole, joten laitteen kastelemista kannattaa välttää.

HMD Globalin aiemmista puhelimista tuttuun tapaan oikean kyljen äänenvoimakkuus- ja virtapainikkeiden lisäksi vasemmalla kyljellä lepää painike, joka käynnistää Google Assistantin. Ainakaan testijaksolla painikkeen uudelleenohjelmoinnille ei löydetty asetuksista vaihtoehtoa, mutta ele-asetuksista sen voi kuitenkin asettaa pois päältä, mikäli sille ei ole tarvetta. Puhelimen sormenjälkilukija on integroitu virtapainikkeeseen ja se toimi testijaksolla moitteetta.

Nokia X20:n yläpääty on pidetty siistinä, eikä sieltä löydy kuin yhden puhelimen mikrofoneista sisältävä reikä. Keskelle näytön ylälaitaa reikään sijoitettu 32 megapikselin etukamera kykenee hyvässä valaistuksessa erinomaiseen jälkeen. Kuvista tulee yksityiskohtaisia ja värit toistuvat eläväisinä, mutta realistisina. Heikommassa valaistuksessa ja vastavalotilanteissa kameran rajat kuitenkin tulevat etukameroille tyypilliseen tapaan vastaan. Dynaamisesti haastavissa tilanteissa värintoisto haalenee ja yksityiskohdat heikkenevät. Hämärissä tiloissa kuvista puolestaan tulee huomattavan pehmeitä.

Pohjaan HMD Global on sijoittanut USB 2.0 -nopeuksia tukevan USB-C-liitännän, toisen puhelimen mikrofoneista sisältävän reiän, monokaiuttimen reikärivistön ja 3,5 mm:n kuulokeliitännän. Kaiutin tuottaa testijakson perusteella kohtalaista ääntä, mutta täydellä teholla ääni alkaa rikkoutua jonkin verran. Monokaiuttimena se on myös erittäin helppo peittää puhelinta vaakatasossa pitäessä ja 400 euron puhelimesta toivoisikin jo löytyvän stereokaiuttimet. 3,5 millimetrin kuulokeliitäntä puolestaan toimii hyvin ja kykenee ajamaan suhteellisen vaikeasti soitettavia AKG K612 Pro -kuulokkeita kovallakin äänenvoimakkuudella.

Näytön tekniset ominaisuudet

  • 6,67” IPS LCD -näyttö, 450 nit
  • 20:9-kuvasuhde, 2400 x 1080 pikseliä, 395 PPI

Nokia X20:n 6,67-tuumainen Full HD-näyttö luottaa IPS-tekniikkaan. Mukana ei ole HDR-tukea, eikä virkistystaajuus yllä perinteistä 60 hertsiä korkeammalle, minkä myötä näyttö jääkin hintaluokassaan aavistuksen vaisuksi. Kuvanlaadultaan se vaikuttaa silmämääräisesti hyvältä, mutta AMOLED-näytön pikimustat mustat ja erinomaiset kontrastisuhteet jäävät IPS-näytöltä kuitenkin saavuttamatta.

450 nitin (cd/m²) tyypillinen maksimikirkkauskin jää nykypäivänä kohtalaisen alhaiseksi, mutta näytöstä sai kuitenkin ainakin testijakson puitteissa selvää ulkonakin. Mielenkiintoisena ominaisuutena näytön polarisointi on toteutettu niin, että puhelinta vaakatasossa pitäessä näytön kuva katoaa kokonaan näkyvistä polarisoiduilla aurinkolaseilla katsottuna. Kokonaisuudessaan X20:n näyttö on kohtalainen. Kuvanlaatu ja Full HD -resoluutio itsessään ovat riittäviä ja jopa hyviä, mutta 400 euron hintaluokassa 60 hertsiä korkeammat virkistystaajuudet ovat yleistyneet kovalla vauhdilla ja niiden puute on väistämättä miinus.

Näyttö ei valitettavasti uudessa Nokiassa ole ainoa, joka tuntuu jäävän jälkeen hintaluokan kilpailusta, sillä puhelimen sisältä löytyy Snapdragon 480 5G -järjestelmäpiiri. Nimensä mukaisesti piiri kuuluu Qualcommin 400-sarjaan yleensä tämän hintaluokan laitteissa nähtyjen 700-sarjalaisten sijaan. Kyseessä on kuitenkin uudehko piiri, eikä se suoranaisesti vertaudu vanhempiin 400-sarjalaisiin, vaan on monin osin huomattavasti kehittyneempi. Tästä huolimatta piiri on selvästi alimitoitettu kilpailuun 400 euron hintaluokassa. Snapdragon 480 häviää niin CPU- kuin myös GPU-suorituskyvyssä esimerkiksi viime vuoden 5G-puhelimille Snapdragon 765G -piirillä, joita nykyään saa parhaimmillaan reilusti alle 300 euron. Toki uutta puhelinta on aina haastava verrata vanhaan hinnanalennusten myötä, mutta Snapdragon 480:n paikasta markkinoilla kertoo omaa kieltään myös se, että se löytyy 199 euron suositushintaisesta Motorola Moto g50 -älypuhelimesta – eli siis puoleen hintaan Nokia X20:n suositushinnasta.

Snapdragon 480:n CPU jää varsin selvästi jälkeen 700-sarjalaisista, mutta kenties jopa hieman hämmentävästi GPU on Snapdragon 750G:stä tuttu Adreno 619, mikä asettaa pelisuorituskyvyn teoriassa kohtalaiseksi. 400 euron hintaluokassa kuitenkin vähintään juurikin 750G:n käyttö olisi suotavaa. Xiaomi tarjoaa Mi 11 Litessään 400 euron hintaan peräti Qualcommin tuoreimman Snapdragon 780:n, joka on vielä 765G:täkin suorituskykyisempi.

Piirin pariksi liitetty 8 gigatavun RAM-määrä on kuitenkin lähempänä hintaluokan odotuksia, eikä näyttäydy millään tavalla liian alhaisena, vaan edustaa jopa hintaluokkansa kärkipäätä. Tallennustilaa puhelimesta löytyy varsin tavanomaiset 128 gigatavua. Akku on kooltaan 4470 mAh:a, mikä ei enää nykyisin yllä huipulle useiden kilpailijoiden tarjotessa jopa 5000 mAh, mutta on kuitenkin hyvä koko. Akku tukee maksimissaan 18 watin latausnopeutta, mikä alkaa nykypäivänä olla jo suhteellisen alhainen tulos. Tuki on positiivisena puolena toteutettu USB PD -tekniikalla, joten verkkovirtalähdettä ostaessa voi luottaa standardeihin, mikä on ehdottomasti hyvä asia, kun laturia ei suoraan paketissa toimiteta.

Yhteysominaisuuksien osalta tuettuna on Qualcommin tuoreen järjestelmäpiirin myötä 5G, mutta totuttuun tapaan mmWave-taajuuksille tukea ei löydy. HMD Global ei ollut artikkelin kirjoitushetkellä ilmoittanut LTE-yhteyksien nopetta, joten niiden kommentointi on tässä yhteydessä mahdotonta. Wi-Fi-verkkojen osalta tuettuna on Wi-Fi 5, eli uusimmalle Wi-Fi 6:lle ei tukea löydy. Bluetooth puolestaan tukee 5.0-standardia ollen kohtalaisen ajantasainen.

Tekniset ominaisuudet

  • Snapdragon 480 5G -järjestelmäpiiri (2 x 2,0 GHz Kryo 460, 6 x 1,80 GHz Kryo 460 CPU, Adreno 619  GPU)
  • 8 Gt RAM-muistia
  • 128 gigatavua tallennustilaa (Vapaana n. 109 Gt, UFS 3.1), microSD-korttipaikka (max. 1 Tt)
  • 5G, sub 6 GHz, n1 / n2 / n3 / n5 / n7 / n28 / n38 / n 41 / n66
  • LTE-A, Dual SIM
  • Wi-Fi 802.11a/b/n/ac (Wi-Fi 5), Bluetooth 5.0, (A)GPS, GLONASS, Galileo, LTEPP, SUPL, NFC
  • Sormenjälkilukija oikean kyljen virtapainikkeessa, 3,5 mm:n kuulokeliitäntä
  • 4470 mAh akku, USB Type-C (USB 2.0), 18 watin latausnopeus

Kamera

Nokia X20:n kamerat on sijoitettu HMD Globalin muiden viimeaikaisten puhelinten tapaan takakuoren ylälaidan keskelle ympyrän muotoiseen kamerakehykseen. Kehys nousee pinnan yläpuolelle vain aavistuksen ja siten laitteen keikkuminen sitä pöydällä käyttäessä on suhteellisen vähäistä.

Kameran tekniset tiedot

  • 64 megapikselin pääkamera, automaattitarkennus
  • 5 megapikselin ultralaajakulmakamera
  • 2 megapikselin makrokamera
  • 2 megapikselin syvyystietokamera
  • 32 megapikselin etukamera
  • LED-salama, Zeissn optiikka
  • Videokuvaus: 1080p 60 FPS

Kameratoteutus mukailee nykymarkkinoiden linjaa tarjoten pääkameran tueksi ultralaajakulmakameran, makrokameran ja ainoastaan syvyysdatan mittaukseen käytettävän syvyystietokameran. 400 euron puhelinten luokassa kameroiden resoluutiot eivät kuitenkaan onnistu vakuuttamaan, vaan 5 megapikselin ultralaajakulmakamera ja 2 megapikselin makrokamera jäävät auttamatta tarkkuudeltaan alhaisiksi. 64 megapikselin pääkamera kuitenkin yltää hintaluokkansa normeihin, vaikkakaan pelkkä resoluutio ei vielä kaikkea kamerasta kerro, eikä HMD Global ole ilmoittanut kameran tarkempia speksejä, joten ennakkoarvion tekeminen kuvanlaadusta ei ole käytännössä mahdollista.

Videokuvausta Nokia X20 tukee maksimissaan 1080p-resoluutiolla 60 FPS:n nopeudella, mikä on 400 euron hintaluokassa suoraan sanottuna heikko suoritus, sillä jopa alle 200 euron puhelimissa on viimeaikoina ollut tarjolla 4K-videokuvaus. 4K-videokuvauksen puutteelle on kuitenkin olemassa selvä syy, sillä Snapdragon 480 -järjestelmäpiiri ei sitä yksinkertaisesti tue.

Kamerasovellus Nokia X20:ssä on säilynyt pääpiirteiltään ennallaan edeltäjämalleihin nähden, mutta joitain muutoksia on tehty. Erillisestä neliökuvakkeesta loppujen kuvaustilojen merkkinä on luovuttu ja sen sijaan kuvaustilojen joukossa on ”lisää”-vaihtoehto. Kokonaisuudessaan kamerasovellus on helppokäyttöinen ja testijakson puitteissa sen toiminta oli myös sulavaa.

Uusia kuvaustilojakin kameraan on tuotu – kenties kiinnostavin on uusi elokuvatila, joka pakottaa kuvasuhteeksi 21:9, mutta mahdollistaa Full HD -videon bittivirran valitsemisen 50 Mb/s ja 20 Mb/s väliltä. Elokuvatila tukee myös H-Log-videomuotoa, joka kuvaa selvästi haaleammalla kontrastisuhteella, mikä parantaa värien jälkikäsittelyn mahdollisuuksia.

Kamerasovellus tarjoaa myös 2x-zoomausvaihtoehdon, joka perustuu valitettavasti tavanomaiseen digitaaliseen rajaukseen, joten yksityiskohtia ei tule yhtään enempää pääkameran 1x-kuvaan nähden. Sen sijaan se terävöittää ja kontrastoi kuvaa lisää tuottaen epärealistisemman lopputuloksen kuin peruskuvasta jälkikäteen tehdyssä rajauksessa.

Nokia X20:n 64 megapikselin pääkamera kykenee päivänvalossa hyvään jälkeen. Värintoisto on luonnollista ja miellyttävää, kuten hyvän valaistuksen etukamerakuvissakin, minkä lisäksi myös yksityiskohtia kertyy hyvin. Pikselitasolle zoomatessa kuvissa on nähtävissä hieman liiallista kontrastointia ja terävöitystä, mutta yleisilmeeltään kuvat säilyvät kuitenkin hyvinä. Valitettavasti dynamiikassa olisi parannettavaa, sillä jo pilvisenä päivänä varjoisampia kohteita kuvatessa taivas saattoi palaa selvästi puhki.

Hämärässä suorituskyky heikkenee. Vielä kaupungin keskustan valaistuksessa kuviin kertyy kohtalaisesti yksityiskohtia, mutta siitä hämärämpään mennessä lopputuloksiin alkaa muodostua jo varsin näkyvää kohinaa, minkä lisäksi yöllinen taivas korostuu epärealistisen sinisenä. Yksityiskohtia kertyy kohtalaisesti, mutta varsinkin hämärämmässä ympäristössä lopputulokset ovat jo pehmeitä. Dynamiikan osalta käytännössä kaikki kirkkaat valot palavat luonnollisesti puhki, mutta varjoisille alueille kertyy kuitenkin jonkin verran yksityiskohtia.

Nokia X20:n yökuvatila on käytettävissä ainoastaan pääkameralla ja totuttuun tapaan se kuvaa useamman kuvan parin sekunnin aikana muodostaen niistä lopputuloksen, joka pyrkii parantamaan kuvan dynamiikkaa ja yksityiskohtaisuutta.

HMD Globalin uutuudessa tila onnistuu keräämään huomattavasti enemmän valoa tuottaen varjoiltaankin toisinaan jopa yllättävän yksityiskohtaisia lopputuloksia. Valitettavasti samalla yöllisen taivaan sinertävyys korostuu entisestään. Kaikkein haastavimmissa olosuhteissa kuvien kohina myös saattaa jopa korostua yökuvatilassa.

Valitettavasti X20:n viiden megapikselin ultralaajakulmakamera ei jatka pääkameran osoittamalla kohtalaisen hyvällä linjalla. Jo hyvässä valaistuksessa kuvista tulee yleisilmeeltään tummempia, minkä lisäksi valkotasapaino asettuu usein selvästi vihertäväksi. Värintoisto on muutenkin hieman valjua ja yksityiskohdat jäävät erityisesti puiden oksistoista todella sumeiksi. Myös luokassaan alhainen viiden megapikselin resoluutio on nähtävissä. Mielenkiintoisena huomiona kirkkaasta päästä dynamiikka säilyy kuitenkin aavistuksen pääkameraa luonnollisempana.

Hämärässä ultralaajakulmakameran kuvat heikkenevät entisestään, kuten tämän luokan kameroilla on jo totuttu. Kuvat jäävät yleisilmeeltään todella pehmeiksi, niihin syntyy näkyvää kohinaa ja kirkkaat yksityiskohdat palavat poikkeuksetta puhki.

Nokia X20:n ultralaajakulmakamera on myös varustettu kiinteällä tarkennusetäisyydellä, joten tarkkojen lähikuvien ottaminen sillä on mahdotonta.

Myös kahden megapikselin makrokamera asettuu resoluutioltaan luokkansa heikoimpaan päähän, eikä se Nokia X20:ssä tue automaattitarkennusta. Sen sijaan tarkennus on kiinteästi noin 4 senttimetrin päähän, joten sijoittuminen on kuvaa ottaessa erittäin tärkeää.

Lopputulokset ovat alhaisen resoluution myötä ymmärrettävästi suhteellisen pehmeitä ja taustalle syntyvä bokeh-efekti kohtalaisen rakeista. Myös värintoisto jää hieman valjuksi, eikä makrokamera yllä varsinkaan 400 euron hintaluokassaan parhaimmistoon.

Videokuvausta Nokia X20 tukee pääkamerallaan 1080p 60 FPS- ja ultralaajakulmakamerallaan 1080p 30 FPS -tasolla. Hieman hämmentävästi valikoissa videon resoluutiolle on vain yksi valinta, jonka voi asentaa 60 FPS -tasolle, mutta siitä huolimatta ultralaajakulmakamera kuvaa korkeimmillaan 30 kuvaa sekunnissa.

Pääkameran 60 FPS -tilassa kuvanvakain on asetusten mukaan käytettävissä, mutta siitä huolimatta kuva jää todella heiluvaksi, minkä lisäksi automaattitarkennus sykkii kävelyn mukana tehden kuvasta todella kiikkerää. 30 FPS tilassa kuva pysyy huomattavasti vakaampana, automaattitarkennuksen sykkiminen poistuu ja kuvanlaatu säilyy ennallaan, joten useimmiten se on suositeltavampi vaihtoehto. Videokuva on pääkameralla kuvattuna laadultaan kohtalaista – Nokia X20 kontrastoi kuvaa kuitenkin liikaa tuottaen umpeen tummuneita varjoja, minkä lisäksi Full HD -resoluution rajat ovat varsin selvästi nähtävissä kuvan yksityiskohtaisuudessa. Ultralaajakulmakameran videokuva on valitettavasti valokuvien tavoin selvästi pehmeämpää ja väreiltään haaleampaa.

Normaalissa videotilassa Nokia X20 kuvaa 30 FPS-videota noin 20 Mb/s bittivirralla. Pelkästään pääkameralla käytössä olevassa elokuvatilassa valittavissa on myös korkeampi 50 Mb/s bittivirta 24 ruudun sekuntivauhdilla. Valitettavasti elokuvatilassa kuva rajoittuu 21:9-kuvasuhteseen, joka on toki elokuvamainen, mutta kuitenkin käyttötarkoituksiltaan usein perinteistä 16:9-videota rajatumpi. Värien toisto myös heikkenee ja elokuvatilan kuva on voimakkaasti kontrastoitua eikä korkeampi bittivirta käytännössä ole juurikaan nähtävissä. H-Log-tila puolestaan kuvaa varsin haaleaa jälkeä, joka on todennäköisesti paremmin jälkikäsiteltävissä, mutta Full HD -resoluution myötä sen käytettävyys kovinkaan ammattimaiseen videokuvaukseen on suhteellisen kyseenalaista.

 

Käyttöjärjestelmä, suorituskyky ja akunkesto

Nokia X20:n sisällä pyörii Androidin tuorein 11-versio. HMD Global on luopunut Android One -sertifikaatista, mutta siitä huolimatta kyseessä on käytännössä muokkaamaton Googlen Android-käyttöliittymä. Tietoturvakorjaukset päivittyivät testijaksolla tuoreimpaan huhtikuun versioon, joten puhelinta voi pitää erittäin ajantasaisena.

Nokia X20:n suurin myyntivaltti onkin HMD Globalin panostus ohjelmistotukeen. Android One -sertifikaatista luopumisesta huolimatta päivitystuki ei ole huonontunut, vaan itseasiassa parantunut. Kolme suurta Android-versiopäivitystä ja kolmen vuoden tietoturvakorjaukset ovat Android-maailmassa erinomainen suoritus ja riittävät kantamaan Nokian ohi muun muassa OnePlussan puhelimista. Valitettavasti tuki ei kuitenkaan yllä aivan parhaimmistoon, vaan Samsungin kolme suurta Android-versiota ja neljä vuotta tietoturvakorjauksia yltävät yhä Nokian edelle.

Lähes koskemattomasta Android-käyttöjärjestelmästä huolimatta Nokia X20 sisältää mukanaan muutaman lisäsovelluksen, jotka se haluaa ladata Google Playsta asennuksen yhteydessä. Hämmentävästi näistä sovelluksista annetaan oma ilmoituksensa, mutta käyttäjälle ei jää valintaa siitä asennetaanko nuo sovellukset vai ei. Positiivisena puolena sovellukset on kuitenkin mahdollista poistaa itse jälkikäteen.

Valitettavasti hyvän päivitystuen vastapainona Nokia X20 ei yksinkertaisesti yllä suorituskyvyssään 400 euron hintaluokassa oleviin odotuksiin. Snapdragon 480 häviää varsin reilulla marginaalilla 300–400 euron hintaluokassa pyöriville Snpadragon 750G- ja 765G-järjestelmäpiireille puhumattakaan Qualcommin tuoreesta Snapdragon 780G:stä, joka vastaavaan 400 euron hintaan myynnissä olevasta Xiaomi Mi 11 Litestä löytyisi.

Jo päivittäisessä käytössä Nokia X20 hidastelee enemmän kuin 400 euron puhelimelta odottaisi, mitä omalla tavallaan korostaa entiestään vain 60 hertsiin yltävä näyttö. Yksinkertaisesti lähes kaikki X20:n kilpailijat tuntuvat päivittäisessä elämässä selvästi vikkelämmiltä laitteilta. 8 gigatavun RAM-muisti yltää 400 euron hintaluokassa peräti parhaimmistoon, mutta se ei valitettavasti riitä puhelimen heikkoa suorituskykyä pelastamaan. Pelaamiseen X20 kykenee kuitenkin kohtalaisesti, sillä Snapdragon 480 jakaa 750G:stä tutun grafiikkapiirin. PUBG Mobile suostui toimimaan kolmanneksi alimmilla (kuudesta vaihtoehdosta) HD-tason grafiikka-asetuksilla ja peli myös pyöri noilla asetuksilla sulavasti.

Snapdragon 480:n ollessa testeissämme uusi järjestelmäpiiri ajoimme sille myös synteettiset suorituskykymittaukset. Verrokeiksi otimme edullisimmillaan 199 euron hintaan saadun OnePlus Nord N10:n sisällä jylläävän Snapdragon 690:n, muun muassa Nokia 8.3:sta löytyvän Snapdragon 765G:n ja vain 20 euroa Nokiaa kalliimmasta Samsung Galaxy A52 5G:stä löytyvän Snapdragon 750G:n. Kuten tuloksista on nähtävissä on Nokia X20:n Snapdragon 480 grafiikkasuorituskyvyltään yllättävän pätevä ja se pääsee lähes tasoihin Snapdragon 750G:n kanssa voittaen OnePlus Nordin sisällä pyörivän Snapdragon 690:n. Prosessorisuorituskyky kuitenkin paljastaa 400-sarjalaisen ytimen ja Nokia X20 onkin Geekbenchissä ja PCMark Work 2.0:ssa selvästi joukon heikoin suoriutuja.

Akunkeston osalta Nokia X20 osoittautui kuitenkin toimivaksi, vaikkei 4470 mAh:n akku olekaan enää nykymarkkinoilla mikään poikkeuksellisen suuri. Vain 60 hertsiin yltävän näytön ja todennäköisesti vähävirtaisen järjestelmäpiirin myötä X20 jaksoi suhteellisen helposti kolme kokonaista työpäivää näytön päälläoloaikojen yltäessä reiluun neljään ja puoleen tuntiin (4 h 31 min). Puhelimen mukana ei toimiteta verkkovirta-adapteria, mutta kokeilimme latausaikoja iPad Pron USB PD:tä tukevalla 18 watin laturilla. Tyhjästä täyteen puhelin latautui noin kahdessa tunnissa ja 20 minuutissa (2h 19 min). Vartissa latausta kertyi 21, puolessa tunnissa 42 ja tunnissa 72 prosenttia. 90 prosentin latausaste saavutettiin 85 minuutissa, eli viimeisen kymmenen prosentin lataamiseen kesti peräti 54 minuuttia.

5G-verkkoja testasimme totuttuun tapaan Oulun keskustassa DNA:n verkossa. Verkkotestien osalta Nokia X20 pärjäsi mainiosti. 5G-verkot löytyivät sulavasti, eikä puhelimella ollut ongelmaa niissä pysyäkään. Latausnopeudet ylsivät parhaimmillaan vajaaseen 850 Mbit/s 4G-verkon yltäessä samaan aikaan noin 230 Mbit/s tasolle. Lähetysnopeuksissakin eroja havaittiin 5G:n yltäessä lähes tuplaan (99 Mb/s) 4G:n 54 megabitistä sekunnissa.

 

Yhteenveto

Kokonaisuudessaan Nokia X20 on sanalla sanottuna hämmentävä uutuus. 400 euron suositushinnallaan puhelin asettuu erittäin kilpailtuun hintasegmenttiin, jossa se ei onnistu juurikaan edukseen näyttäytymään. X20 tuntuu päivittäisessä käytössä enemminkin puhelimelta, jonka voisi kuvitella löytyvän kauppojen hyllyltä puoleen hintaan suositushinnasta.

Jo fyysiseltä rakenteeltaan Nokia X20 tuntuu tarjoavan vähemmän kuin monet kilpailijansa. 400 euron hintaluokassa kokonaan muovinen rakenne ei ole suoranaisesti poikkeus, muttei kuitenkaan erityisen hyväkään suoritus. Nokian ulkonäköharmit eivät jää kuitenkaan pelkkään materiaaliin, vaan puhelin on myös näytön kokoonsa suhteutettuna huomattavan suurikokoinen, sillä sitä kiertävät reunukset ovat joka suunnasta nykypäivän mittapuilla tavanomaista paksummat.

Nokia X20:n suurimmat myyntivaltit ovat sen ohjelmistossa. Lähes koskematon Android-käyttöliittymä miellyttänee Googlen ulkonäön ystäviä, minkä lisäksi kolmen vuoden päivitystuki niin suurille Android-versioille kuin myös tietoturvapäivityksille on erinomainen suoritus. Tietoturvapäivitykset myös tulevat kuukausittain, mikä on todella hyvä tahti.

Nokia X20 ei kuitenkaan ole 400 euron hintaluokassa ainoa hyvän päivitystuen tarjoava puhelin, vaan myös Samsung on petrannut päivityspeliään ja 5G:n mukanaolosta riippuen joko 349 tai 429 euron suositushinnalla myynnissä oleva Galaxy A52 tarjoaa peräti vuoden pidemmän tuen tietoturvapäivityksille ja vastaavan suurten päivitysten lupauksen. Samaan aikaan molemmat Galaxy A52 -mallit tarjoavat muun muassa Snapdragon 480:tä tehokkaammat järjestelmäpiirit, laadukkaammat ja korkeampaan virkistystaajuuteen yltävät näytöt, nykyaikaisemmat ulkomitat ja nopeammat laturit.

Snapdragon 480 itsessään on mielenkiintoinen uutuuspiiri ja muun muassa Moto G50 tarjoaa sen 199 euron suositushintaan tuoden uutta verta alle 200 euron markkinoille. Kuitenkin HMD Global pyytää puhelimestaan piirin kanssa 400 euroa. Piirin parina Nokiassa on 8 gigatavua RAM-muistia, mikä on hyvä lukema vielä tässäkin hintaluokassa, mutta se ei kuitenkaan pelasta selvästi heikohkoa suorituskykyä.

Myös Nokia X20:n näyttö ikään kuin korostaa jo muutenkin hintaluokassaan heikkoa suorituskykyä. Sinällään laadukas Full HD -resoluution IPS-paneeli on rajoitettu vain 60 hertsin virkistystaajuuteen, mikä alkaa nykypäivänä olla tässä hintaluokassa auttamatta vanhentunut nopeus. Toisaalta positiivisena puolena hitaamman virkistystaajuuden ja heikomman järjestelmäpiirin myötä Nokia X20 kestää päivittäistä käyttöä kolme kokonaista päivää varsin tavanomaisen kokoisesta 4470 mAh:n akusta huolimatta.

Kamerajärjestelmänkään osalta Nokia X20 ei tunnu vastaavan kilpailuun. 2 megapikselin makrokamera ja 5 megapikselin ultralaajakulmakamera jäävät jo resoluutioltaan kilpailijoistaan jälkeen, eivätkä ne valitettavasti onnistu vakuuttamaan kuvanlaadultaankaan. 64 megapikselin pääkamera onnistuu paikkaamaan tilannetta jossain määrin tuottaen päivänvalossa kiitettävää jälkeä, mutta valitettavasti senkin dynamiikka jää alhaiseksi ja hämäräsuorituskyvyssä olisi parannettavan varaa. 32 megapikselin etukamera ansaitsee kuitenkin kehut optimivalaistuksessa erinomaisesta kuvanlaadustaan.

Päivittäisessä käytössä Nokia X20 ei tunnu 400 euron laitteelta. Käyttökokemus muistuttaa noin 200 euron puhelimista ja myös järjestelmäpiiri on tuttu 199 euron hintaisesta Moto g50:stä.  Pitkä päivitystuki on toki plussa, mutta se ei riitä perustelemaan käytännössä tuplahintaa siitä, mitä laite muuten voisi olla – erityisesti kun Samsung takaa pidemmän päivitystuen samaan hintaan tehokkaammassa ja monin muinkin osin laadukkaammassa paketissa. Nokia X20:tä ei nykyhinnallaan voikaan suositella lähes mistään syystä, vaan katse kannattaa 400 euron hintaluokassa kääntää esimerkiksi Samsungin Galaxy A52-mallistoon tai viime vuoden nyt jo hintaa pudottaneisiin lippulaivoihin päin.

Plussaa

  • Hyvä päivitystuki (3 suurta Android-päivitystä ja kolmen vuoden kuukausittaiset tietoturvapäivitykset)
  • Akunkesto
  • 8 gigatavun RAM-muisti
  • Laadukas etukamera

Miinusta

  • Hinta
  • Suorituskyky hintaluokassaan
  • Ultralaajakulma- ja makrokameran kuvanlaatu
  • Ei 4K-videokuvausta
  • Suurehkot näytön reunukset
  • Kokonaan muovinen rakenne varauksin
  • Ei IP-luokitusta
  • Ei stereokaiuttimia

Huomionarvoista

  • Puhelimen mukana ei toimiteta verkkovirta-adapteria
This site uses XenWord.
;