
Nothing debytoi älypuhelinmarkkinoilla startup-haastajana kesällä 2022 ja on tänä vuonna markkinoilla neljättä vuottaan. Kyse on edelleen melko pienestä tekijästä, sillä yritys on toimittanut tähän mennessä runsaat 7 miljoonaa älypuhelinta. Viime keväänä yritys lanseerasi ensimmäiset edullisempaan hintaluokkaan suunnatut a-sarjan mallinsa (Phone (2a) ja Phone (2a) Plus) ja tämän vuoden MWC-messuilla niille julkaistiin seuraajat Phone (3a) -mallien muodossa.
Phone (3a) -mallisto koostuu kahdesta mallista, jotka eroavat ainoastaan kameroiden osalta. Perusmallin hinnat alkavat Suomessa 359 eurosta ja Pro-mallin 489 eurosta. Prosta on saatavilla kaksi värivaihtoehtoa – musta ja harmaa – joista testikappaleemme edustaa jälkimmäistä.
Tässä artikkelissa tutustumme Pro-malliin noin parin viikon ympärivuorokautisten testikokemusten pohjalta. Noin satasen edullisempaan Phone (3a) -perusmalliin tutustutaan eroavaisuuksien osalta omassa erillisessä artikkelissaan.
Mitä uutta?
Phone (3a) Pro -mallilla (tästä eteenpäin artikkelissa ilman sulkeita kirjotettuna) ei ole varsinaisesti suoraa edeltäjämallia, sillä viime vuonna Pro-versiota ei vielä ollut saatavilla. Sitä voi kuitenkin jossain määrin verrata alkusyksystä myyntiin tulleeseen Phone (2a) Plus -malliin.
Merkittävimmät uudistukset 2a Plussaan verrattuna ovat Mediatekistä Qualcommiin muuttunut piirivalmistaja, hieman kasvaneet ulkomitat, näytön parantunut kirkkaus sekä uuden kolmoistakakameran sisältämät muutokset ja uudistukset.
Nothing Phone (3a) Pron erot Phone (2a) Plussaan nähden ovat:
- Lasinen takakuori muovisen sijaan
- Näytön suojalasi vaihtunut Gorilla Glassista Panda Glassiksi
- IP-suojaluokitus parantunut 54:stä 64:ään
- 1,8 mm pidempi, 1,2 mm leveämpi, 0,1 mm ohuempi
- 21 grammaa painavampi
- 0,07” suurempi näytön läpimitta
- Näytössä 20 pikseliä pienempi resoluutio korkeussuunnassa
- Korkeampi näytön maksimikirkkaus ja pistemäinen kirkkaus
- Järjestelmäpiiri vaihtunut Mediatekistä Qualcommin Snapdragon 7s gen 3 -malliin
- Bluetooth-versio uudempi 5.4
- Ultralaajakulmakameran resoluutio pudonnut 50:stä 8 megapikseliin
- Ultralaajakulmakameran kuvakulma laajentunut 114 asteesta 120 asteeseen
- Ultralaajakulmakamera pystyy taltioimaan enää vain 1080p-videota 4K:n sijaan
- Taakse lisätty kolmas kamera – 3x-telekamera
- Uudempi Android 15- ja Nothing OS 3 -versio suoraan pakkauksesta
Laite ja ominaisuudet
Nothing on tuttuun tapaan nähnyt hieman ylimääräistä vaivaa pakkauksen visuaaliseen toteutukseen. Litteän pahvipakkauksen kiiltäväpintaiset kuoret on teemoitettu sisällä olevan puhelimen värin ja takakuorinäkymän mukaan – keskiössä on pyöreä takakamerakohouma.
Nothing on onneksi muuttanut pakkauksen avaustapaa niin, ettei pakkausta tarvitse enää repiä rikki, vaan ainoastaan taustapuolella oleva pieni sinettikaistale repäistään irti, jonka jälkeen pakkauksen vaalea mattapintainen ja kohokuvioutu sisäosa pääsee liukumaan ulos.
Pienenä maininnan arvoisena yksityiskohtana USB-kaapeli ei ole enää varustettu näyttävillä läpinäkyvillä liittimillä. Nothingin johtajan Car Pein mukaan kyseessä oli yksityiskohta, jonka todettiin olevan ei-niin-tärkeä tämän hintaluokan puhelimen ostajille.
Aiempaan tapaan puhelimen mukana ei toimiteta laturia, mutta puhelin tukee yleistä USB PD -standardia ja Nothingilla on tarjota 45 watin laturi 37,90 euron lisähintaan.
Tuotepakkauksen sisältöön kuuluu:
- puhelin
- turva- ja takuutietovihko
- 1 m USB-C – USB-C -kaapeli
- korttikelkan irrotustyökalu
Fyysiset mitat & yleistiedot:
- Ulkomitat: 163,5 x 77,5 x 8,4 mm
- Paino: 211 grammaa
- Näytön ja ulkomittojen suhde: 88,0 %
- Materiaalit: muovikehys, alumiininen sisärunko, Panda Glass -näyttölasi ja takakuori
- Suojausluokitus: IP64 (roiskevesi)
- Valmistajan kotimaa: Iso-Britannia
- Valmistusmaa: Kiina
Nothing on ollut alusta asti vahvoilla puhelimiensa ulkoisessa designissa – toteutustapa jakaa varmasti mielipiteitä, mutta kylmäksi se ei jätä juuri ketään vähänkään ulkonäöstä kiinnostunutta. Uusi Phone 3a Pro jatkaa samalla linjalla yrityksen aiempien tuotteiden kanssa, mutta uutta on suurikokoinen takakuorta hallitseva pyöreä kamerakohouma.
Näyttökoko on kasvanut hieman ja ulkomitat myös havaittavissa määrin. Puhelimen ääriviivojen muoto on myös hieman muuttunut, sillä nurkkien pyöristykset ovat hieman aiempaa tiukemmat. Yleinen käsituntuma on silti pysynyt melko samanlaisena kuin 2a:ssa. Nothing kutsuu 3a-malliston muotoilua hienostuneemmaksi kuin edeltäjämallissa.
Läpinäkyvän takakuoren alle on muodostettu varmasti huomion kiinnittävä ”taideteos” Glyph-valojen ja lattakaapeleita muistuttavien metallinhohtoisten koriste-elementtien avulla. Nothingin mukaan design on samaan aikaan nostalginen ja futuristinen sekä yksinkertainen ja monimutkainen ja siihen on haettu leikkisästi vaikutteita japanilaisesta ikonografiasta sekä 60- ja 70-luvun teollisesta muotoilusta. Niin tai näin, korulauseet sikseen, lopputulos on ainakin massasta erottuva ja omaan silmääni varsin onnistunut. Musta värivaihtoehto on luonnollisesti hieman hillitympi, mutta jotkut käyttäjät saattaisivat silti kaivata vieläkin tavanomaisempaa vaihtoehtoa ilman läpinäkyvää takakuorta.
Siinä missä Phone 2a -mallien takakuori oli vielä muovia, on se 3a-mallistossa päivitetty Panda Glass -lasiin. Käytännön hyöty tästä on se, ettei puhelin kerää enää magneetin lailla pölyä ja likaa taskussa ollessaan, eikä lasi myöskään naarmuunnu yhtä helposti kuin muovi. Siinä missä 2a:n takakuoren reunat pyöristyivät selvästi ennen kuin liittyivät kehykseen, 3a-mallien takakuori on lähes suora hyvin kevyillä reunapyöristyksillä. Kehys on aavistuksen karheaksi viimeisteltyä muovia, joka tuntuu kädessä melko hyvältä ja pitävältä. Kokonaisuuden laatuvaikutelma on tukeva ja hyvin tehty.
Puhelimen rakenteella on nyt IP64-suojaluokitus, eli puhelin on täysin pölytiivis ja suojattu roiskevedeltä. Valmistaja kertoo myös testanneensa puhelimen kestävän 20 minuutin vesiupotuksen 25 cm syvyyteen, mutta takuu ei luonnollisestikaan korvaa vesiupotuksesta johtuvia vaurioita.
Nothing kehuu myös Phone 3a Pron ympäristöystävällisyyttä ja ilmoittaa puhelimen hiilijalanjäljeksi 51,3 kilogrammaa. Muovimateriaaleista 50 % on kestävistä lähteistä, painikkeiden ja välirungon alumiini on 100 % kierrätettyä, kuten myös kaikki piirilevyillä käytetty tina.
Yksi Nothingin persoonallisista yksityiskohdista on ollut alusta asti takakuoren Glyph-valot, jotka sijaitsevat 3a Prossa kolmena erillisenä yhteensä 26 valkoisesta ledistä koostuvana valopalkkina kamerakohouman ympärillä. Valitettavasti Nothing ei ole onnistunut kehittämään Glyph-konseptia kovinkaan merkittävästi matkan varrella ja 3a Prossa se tarjoaa edelleen hyvin pitkälti samat ominaisuudet mitä toisen sukupolven Nothing Phonet. Kyseessä onkin siis lähinnä hauska visuaalinen yksityiskohta, josta ei ole valtavasti käytännön hyötyä. Halutessaan Glyph-valot voi kytkeä kokonaan pois päältä tai ajastaa ne pois toiminnasta haluttuun vuorokaudenaikaan.
Valoja voi hyödyntää ilmoitusvaloina halutuille sovelluksille sekä vilkkumaan puheluiden, viestien ja hälytysten yhteydessä. Valot saa näyttämään lisäksi ajastimen ja tuettujen kolmansien osapuolien sovellusten toimintojen edistymisen sekä äänenvoimakkuuden säädön palkkina. Ominaisuudet eivät ole kuitenkaan mainittavasti monipuolistuneet ja valojen hyödynnettävyys on edelleen lopulta melko rajallista ja toivelistalla olisi edelleen esimerkiksi monipuolisemmat sovelluskohtaiset ilmoitusvalomukautukset. Monipuolisten ilmoitusnäyttöjen kannalta olisi myös käytännöllistä, jos valoissa olisi käytössä eri värejä, mutta Nothing haluaa pitää valot esteettisistä syistä valkoisina.
Näytön tekniset ominaisuudet:
- 6,77” AMOLED-näyttö, 30-120 hertsin adaptiivinen virkistystaajuus
- 20:9-kuvasuhde, 1080×2392 pikseliä, 387 PPI
- 1300 nit maksimikirkkaus, 3000 nitin pistemäinen maksimikirkkaus,
- 10-bittiset värit, HDR10+
- 2140 Hz PWM-himmennys
- 240 Hz kosketuksentunnistus, 1000 Hz kosketuksentunnistus pelitilassa
Phone 3a Pron näyttö on kasvanut aavistuksen (0,07”) edeltäjämallista ja sen kirkkautta on parannettu. Resoluutio on muuttunut pikkiriikkisen ja korkeussuunnassa näytöstä on hävinnyt 20 pikseliä. Muilta osin näyttö on pysynyt teknisiltä ominaisuuksiltaan käytännössä muuttumattomana. Tarjolla on 10-bittiset värit, HDR10+-tuki sekä korkeahkolla 2140 hertsin taajuudella toimiva näytön kirkkauden PWM-säätö.
Adaptiivinen virkistystaajuus ei ole käytännössä nykymittapuulla erityisen monipuolisesti mukautuva, sillä esimerkiksi kotinäkymässä toimettomana ollessa puhelin pitää näytön virkistystaajuuden täydessä 120 hertsissä. Virkistystaajuus vaihtuu lähinnä vain sovelluksen mukaan, eli useimmissa sovelluksissa (kalenteri, sähköposti, kello) se putoaa 90 hertsiin ja joissain harvemmissa sovelluksissa (kartat, videotoisto) 60 hertsiin. Miinuksena ainakin meidän testihavaintojen mukaan myös 30 FPS videot pyörivät 60 hertsillä mm. YouTubessa ja galleriasovelluksessa, vaikka näytön pitäisi tukea myös 30 hertsin taajuutta. Useimmat pelit pyörivät 60 hertsillä ja ainoastaan PUBG on tietojemme mukaan peli, joka on optimoitu toimimaan 90 hertsillä.
Tekniset ominaisuudet:
- Snapdragon 7s Gen 3 -järjestelmäpiiri
- 1x 2,5 GHz Cortex-A720
- 3x 2,4 GHz Cortex-A720
- 4x 1,8 GHz Cortex A520
- 1050 MHz Adreno 810 GPU
- 12 Gt LPDDR4X RAM-muistia
- 256 Gt UFS 2.2 -tallennustilaa (256 Gt mallissa vapaana n. 236 Gt)
- Gigabit LTE, 5G SA/NSA (n1, n2, n3, n5, n7, n8, n12, n20, n28, n38, n40, n41, n48, n66, n77, n78), LTE, Dual nano-SIM + eSIM
- Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac/ax (Wi-Fi 6)
- Bluetooth 5.4 (SBC, LDAC), NFC
- GPS (L1), GLONASS (G1), BDS (B1I), GALILEO (E1), QZSS (L1)
- stereokaiuttimet
- 5000 mAh (19,45 Wh) akku, USB Type-C (USB 2.0), 50 W latausteho (USB PD 3.0)
Siinä missä edellisen sukupolven 2a-mallit luottivat Mediatekin piireihin, on 3a-mallistossa siirrytty käyttämään modernilla neljän nanometrin prosessilla valmistettavaa Qualcommin Snapdragon 7s gen 3 -järjestelmäpiiriä, jonka jäähdytys on toteutettu edeltäjästä 40 % kasvaneella 4500 mm2 kokoisella teräshöyrykammiolla. Piirissä käytetään uutta Adreno 810 -grafiikkasuoritinta, neljää Cortex-A720-prosessoriydintä sekä neljää Cortex-A520-ydintä. Nothingin mukaan piiri on jopa 33 % suorituskykyisempi prosessoritehtävissä, 11 % suorituskykyisempi grafiikkatehtävissä ja 92 % suorituskykyisempi tekoälytehtävissä, jotka eivät ainakaan meidän testeissä aivan pitäneet paikkaansa.
Täkäläisillä markkinoilla muistivariantteja on tarjolla vain yksi – se sisältää mukavat 12 Gt RAM-muistia ja 256 gigatavua tallennustilaa. Muistitekniikat eivät tosin ole aivan uusinta ja nopeinta sorttia, sillä RAM-muisti on LPDDR4X-tyyppiä ja tallennustila UFS 2.2 -tyyppiä.
Yhteyspuolella Bluetooth-versio on päivittynyt pykälän uudempaan, mutta muilta osin kattaus on pysynyt samana ja on hyvin tavanomainen keskiluokan puhelimelle. Maininnan arvoisena seikkana GPS ei tue kaksitaajuustilaa.
Akun kapasiteetti on pysynyt muuttumattomana ja on edelleen hyvin tavanomainen 5000 mAh. Lataustehoa on kasvatettu näennäisesti 45:stä 50 wattiin yleisen USB Power Delivery -standardin puitteissa, minkä voimin akun luvataan latautuvan tyhjästä täyteen 56 minuutissa ja puolilleen hieman aiempaa nopeammin 19 minuutissa.
- Oikea kylki:
- virta-/lukituspainike
- Essential Key -toimintopainike
- Vasen kylki:
- äänenvoimakkuuden säätöpainikkeet
- Alapääty:
- korttikelkka (2 x nanoSIM)
- mikrofoniaukko
- USB-C 2.0 -liitäntä (480 Mbit/s)
- toinen stereokaiuttimista
- Yläpääty/näytön yläreuna:
- mikrofoniaukko
- kuuloke/toinen stereokaiuttimista näyttölasin saumassa
- 50 MP etukamera näyttöreiässä, f2.2, 4K 30 FPS video
Nothing ei ole tehnyt mitään muutoksia toimintojen sijaintiin Phone 2a -malliin verrattuna. Ainut uusi asia on oikeaan kylkeen lukituspainikkeen alapuolelle sijoitettu kiiltäväpintainen ja pyöristetyn kupera Essential Key -painike, joka on täysin uusi ominaisuus Nothingin puhelimissa. Osaa saattaa häiritä painikkeen läheinen sijainti lukitusnappiin nähden, mutta ainakaan itse en kokenut asiaa ongelmaksi, sillä painikkeiden muotoilu on hyvin erilainen ja tunnistettava. Essential Key -painikkeesta aukeavasta Essential Space -muistiinpanotoiminnosta lisää ohjelmisto-osuudessa. Miinusta Nothing ansaitsee kuitenkin siitä, ettei Essential Key ole asetettavissa pikapainikkeeksi muuhun tarkoitukseen käyttäjän niin halutessa.
Sormenjälkitunnistin sijaitsee aiempaan tapaan näyttöpaneelin alla ja se toimi testijaksolla varmasti ja melko nopeasti. Lineaarinen värinämoottori ei ole voimakkuudeltaan erityisen vahva, eikä myöskään tuntumaltaan erityisen napakka. Stereokaiuttimien äänenlaatu on kohtalaisen hyvää tasoa tämän hintaluokan puhelimeksi – maksimivolyymi on melko korkea ja myös matalampien taajuuksien toistoa löytyy alakaiuttimesta jonkin verran. Toisto on siltä osin epätasapainossa, että alapäädyn kaiutin hoitaa selvästi suuremman osan äänentoistosta.
Kamera
Kuten jo aiemmin tässä artikkelissa mainittiin, Pro-mallin takakuoren katseenvangitsija on suuri pyöreä kamerakohouma, jollainen on tämän hintaluokan puhelimissa varsin harvinainen näky. Kamera-aukot on sijoitettu epäsymmetriseen muodostelmaan ja keskiössä on metallinväriseen koristekehykseen soikean aukon taa sijoitettu periskooppitelekamera.
Kamerakohouman ulkoasu jakaa varmasti mielipiteitä, mutta tylsä se ei ole. Keskeinen sijainti takaa sen, ettei puhelin pääse juurikaan keikkumaan pöydällä käytettäessä. Lisäksi ainakin itse myös koin kamerakohouman alareunan varsin miellyttäväksi paikaksi lepuuttaa etusormea puhelinta kädessä pitäessä, mikä paransi myös otetta laitteesta. Kamerakohouman ympärillä sijaitsevia Glyph-valoja voi hyödyntää myös kameran täytevalona tai ajastimen visuaalisena laskurina, joka on mukava pieni lisä.
Kameran tekniset tiedot:
- 50 megapikselin pääkamera (Samsung Isocell GNJ, 1/1,56″; 1,0 um), f1.88, 24 mm kinovastaava, Dual Pixel PDAF, OIS
- 8 megapikselin ultralaajakulma (Sony IMX355, 1/4”; 1,12 um), f2.2, 15 mm kinovastaava, 120 asteen kuvakulma
- 50 megapikselin 3x-telekamera (Sony Lytia 600 -sensori, 1/1,95″; 0,8 um), f2.55, 70 mm kinovastaava periskooppiobjektiivi, OIS, makrokuvaus 10 cm
- 50 megapikselin etukamera (Samsung 1/2,76”), f2.2, kiinteä tarkennus
- Videokuvaus:
- 4K 30 FPS pää- ja etukameralla
- 1080p 30 FPS ultralaaja- ja telekameralla
- 1080p 120 Hz hidastuskuvaus
Edeltäjämalleihin verrattuna suurimmat takakameran muutokset ovat tapahtuneet ultralaajakulmakameran ja täysin uuden telekameran osalta.
Pääkameran sensori ei ole sama kuin 2a:ssa, vaikka megapikselimäärä ja sensorin koko ovatkin pysyneet samoina. Siinä missä 2a:ssa käytettiin Isocell GN9 -mallia, on Prossa käytössä pykälän uudempi ja edistyneemmällä rakenteella sekä Dual Pixel -tarkennuksella varustettu Isocell GNJ -malli.
Ultralaajakulmakameran resoluutio on pudonnut roisisti edellisen sukupolven 50 megapikselistä hyvin perustasoiseen 8 megapikseliin. Kameran kuvakulma on kasvanut aiemmasta 114 asteesta 120 asteeseen. Automaattitarkennusta ei ole edelleenkään, joten lähikohteiden kuvaamiseen ultralaajakulmaa ei voi hyödyntää.
Täysin uutta on periskooppiobjektiivilla toteutettu 3x-telekamera, joka on samalla myös melko harvinainen ominaisuus tämän hintaluokan puhelimeen. Telekamera käyttää Sonyn 50 megapikselin LYT-600-sensoria ja objektiivi on optisesti vakautettu. Mielenkiintoisena lisänä telekamera mahdollistaa myös makrokuvauksen minimissään 10 cm kuvausetäisyydeltä.
Nothing on uudistanut kamerasovellustaan ja vaikka se saattaa näyttää äkkiseltään hyvin samankaltaiselta, on käyttöliittymään tehty selviä muutoksia ja lisäyksiä. Vasemman reunan pikatoimintokuvakkeista on jostain syystä luovuttu ja ne löytyvät nyt pienen nuolen takaa avautuvasta ponnahdusvalikosta. Suljinpainikkeen viereen sijoitetussa listassa olevia kuvaustiloja ja niiden keskinäistä järjestystä on mahdollista mukauttaa.
Uutta on asetusten esivalintatilat, joihin pääsee käsiksi aivan oikeassa reunassa sijaitsevasta pienestä nuolikuvakkeesta. Käyttäjä voi tallentaa sinne valmiita asetuskokonaisuuksia, jossa voi yhdistellä valtaosaa kamerasovelluksen tarjoamista asetuksista kuvaustilaa, kameraa, suodatinta ja lisäasetuksia myöden.
Varsinainen asetusvalikko ei valitettavasti toimi edelleenkään vaakasuuntaan käännetyllä näytöllä, vaan puhelin pitää kääntää sen selaamiseksi pystyasentoon.
”Asiantuntija”-nimellä kulkeva manuaalikuvaustila mahdollistaa kaikkien kolmen kameran käytön ja raakakuvien tallentamisen valotuksen kompensoinnin, suljinajan, herkkyyden ja valkotasapainon säädöillä.
Kuvaprosessoinnissa Nothing kertoo hyödyntävänsä tekoälyä ja uutta TrueLens Engine 3.0 -kuvamoottoria, joka osaa tunnistaa kuvissa näkyvää sisältöä ja hienosäätää kuvaa sen mukaisesti. Kamera tukee myös Googlen Ultra HDR -tekniikkaa laajemman kirkkausalueen HDR-kuvien taltioimiseksi.
Yleisesti ottaen pääkamera tuottaa melko miellyttävän näköisiä kuvia, joskin joissain tilanteissa värintoisto jää aavistuksen hengettömäksi ja joissain kuvissa esiintyy korostuneen HDR-efektimäinen ilme (esim. Porin Paahtimo -kuva). Vaikka siitä ei olekaan haittaa kokonaiskuvan tasolla, pikselitasolla jälki on melko pehmeää ja kaikki terävämmät yksityiskohdat jäävät uupumaan. Prosessointi on kuitenkin siltä osin kypsää, että se sallii hienojakoista luminanssikohinaa ilmettä ryhdistämään.
Laajaa dynaamista aluetta vaativissa tilanteissa kuvatessa huomaa, että keskiluokan piirin prosessointiteho on rajallista, sillä nopeasti peräkkäin otetuissa kuvissa kameralla oli välillä ongelmia HDR-prosessoinnin toteuttamisessa onnistuneesti. Osa kuvasta saattoi jäädä täysin puhkipalaneeksi tai kontrastiltaan korostuneeksi, kun taas seuraava oli dynamiikaltaan onnistunut. Kunhan kameralle antaa hieman aikaa kuvan taltioimiseen, haastavassa valaistuksessa kamera selviää yleensä paremmin puhkipalamisen estämisestä kuin tummien alueiden tukkoisuudesta.
Heikommassa valossa pääkamera kykenee jatkamaan yleisilmeeltään melko pätevien ja miellyttävien otosten taltiointia etenkin puhelimen hintaluokka huomioiden. Kuviin tallentuu kohtalaisen hyvin valoa ja värejä. Valkotasapaino on joissain tilanteissa pielessä sekä todellisiin olosuhteisiin että puhelimen muihin kameroihin nähden.
Pääkameralla on mahdollista ottaa myös täyden resoluution 50 megapikselin kuvia, mutta ottamiemme testikuvien perusteella sen käytöstä ei ole mitään hyötyä, sillä kuviin ei taltioidu käytännössä yhtään enempää yksityiskohtia.
Kuvausnäkymässä on suora pikavalinta myös 2x-tilalle, joka on käytännössä pääkameran sensorin tuottamasta kuvadatasta yhdistelemällä muodostettu rajaus. Käytännössä 2x-tila on varsin toimiva ja tarjoaa otettujen testikuvien perusteella havaittavasti enemmän yksityiskohtia verrattuna pääkameralla otetusta 1x-kuvasta jälkikäteen tehtyyn rajaukseen, ja on siten käyttökelpoinen lisä optisten polttovälivaihtoehtojen oheen. Heikossa valaistuksessa 2x-tilan käytöstä ei kuitenkaan vaikuttaisi olevan kuvanlaadullista etua.
Kahdeksan megapikselin ultralaajakulmakamera on hyvässä valossa tarkkuusluokassaan kohtalainen, muttei yleisellä tasolla erityisen hyvä suorittaja. Yleisilme on kohtalaisen miellyttävä pientä reunojen vääristymää ja sumentumaa lukuun ottamatta, mutta lähemmäs yksityiskohtiin mentäessä kuvan rajallinen resoluutio ja yksityiskohtien pehmeä ja suttuinen luonne tulee armottomasti esiin. Plussapuolenta tosin mainittakoon, että edeltäjämalli 2a:n korkeamman ultralaajakulmakameraan nähden pikselitason prosessointi on luonnollisempaa ja vähemmän maalausmaista. Ultralaajan dynamiikka on myös pääkameraa heikompaa ja se korostaa tietyissä tilanteissa värejä muita kameroita enemmän. Lähikohteiden kuvaus ei onnistu kovinkaan hyvin automaattitarkennuksen puuttuessa.
Heikossa valossa ultralaajakulmakameran jälki pehmenee ja suttaantuu entisestään ja värintoisto on haaleampaa kuin muilla kameroilla. Kuvanlaatu ei ole toivotonta etenkin puhelimen hintaluokka huomioiden, mutta silti ultralaajakulmakameralta ei kannata odottaa liikoja hämäräolosuhteissa.
Tämän hintaluokan puhelimessa varsin harvinainen 3x-tele toimii hyvin ja sen kuvanlaatu erityisesti hintaluokka huomioiden erittäin hyvää – suhteutettuna kamerakolmikon parasta. Värintoisto on raikkaamman eläväisempää kuin pääkameralla ja kuvien yleisilme on skarpimpi. Pikselitasolla on pientä pehmeyttä, mutta ei samoissa määrin kuin pääkameran kuvissa.
Telekameraa voi hyödyntää myös makrokuvauksessa lyhyen noin 10 senttimetrin tarkennusetäisyyden ansiosta ja se mahdollistaakin varsin näyttävien ja vääristymättömien lähikuvien ottamisen.
Iloisena yllätyksenä telekamera pysyy toiminnassa käytännössä aina myös heikossa valaistuksessa, joka ei ole edelleenkään täysi itsestäänselvyys edes kalliimman hintaluokan kamerapuhelimissa. Heikossa valossa telekamera tekee muutenkin hyvin pätevää jälkeä ja kykenee tallentamaan erittäin yksityiskohtaisia ja teräviä kuvia luokassaan.
Pääkameran tapaan myös telekameralla on mahdollista ottaa kuvia täydellä 50 megapikselin resoluutiolla, mutta ottamiemme testikuvien perusteella siitä ei ole mitään hyötyä. Myöskään telekameralta kuvan muodostava 6x-tila ei otettujen testikuvien perusteella tarjoa mainittavasti enempää yksityiskohtia natiivilla 3x-polttovälillä otettuihin kuviin nähden.
50 megapikselin etukamera tuottaa luonnollisen näköisiä ja yleispäteviä kuvia, joiden yksityiskohtien toistossa olisi kuitenkin vielä hieman parantamista. Heikommassakin sisävalaistuksessa etukamera kykenee käyttökelpoiseen jälkeen, vaikkakin värintoisto hieman haalenee ja pikselitasolla yksityiskohtien toisto pehmenee entisestään. Hyvin heikkoon valaistukseen on tarjolla yökuvaustila, jolla saa aikaan käyttökelpoisia otoksia, kunhan kohde malttaa pysyä paikallaan.
Videokuvausominaisuudet ovat 3a Prossa valitettavasti hieman sekava kokonaisuus, sillä ainoastaan pääkamera (ja etukamera) kykenevät 4K 30 FPS -laadulla kuvaamiseen ja telekamera sekä ultralaajakulmakameralla on tyydyttävä 1080p 30 FPS -laatuun. Maininnan arvoisena seikkana edeltäjämalli kykeni 4K-kuvaukseen molemmilla takakameroillaan. Sekavamman tilanteesta tekee se, että 4K-tilassa kuvausnäkymässä näkyy myös 3x-painike, vaikka sitä käyttämällä kamera taltioikin todellisuudessa pääkameralta rajattua kuvaa. 4K-video tallentuu H.265-pakkauksella noin 50 Mbit/s bittivirralla (Main@L5@High) ja 1080p-video puolestaan vajaan 20 Mbit/s bittivirralla (Main@L4@High). Äänet tallentuvat stereona melko alhaisella 96 kbit/s bittivirralla.
Pääkamera tuottaa keskihintaluokan kameraksi varsin miellyttävän näköistä ja terävää 4K-videota, josta ei löydy isommin valittamista, vaikkakin kuva palaa auringonpaisteella kirkkaimmista kohdista hieman puhki ja joissain tilanteissa on havaittavissa hieman hermostunutta tarkennuksen pumppausta. 3x-tilaa ei 4K-laadulla kannata käyttää, sillä kyseessä on pääkameran sensorirajaus ja kuvanlaatu sen myötä melkoista suttua.
1080p-resoluutiolla pääkamera tuottaa myös ihan asiallista jälkeä, mutta parhaaseen lopputulokseen yltää kuitenkin telekamera, jonka kuva on pääkameraakin luonnollisemman ja miellyttävämmän näköistä. Onkin harmi, ettei telekameralta saa ulos 4K-tarkkuuden materiaalia, vaikka kamerasensori siihen pystyisi. Ultralaajakulmakameran video on kolmikon huonointa – jo yleisilmeeltään pehmeää ja yksityiskohdiltaan suttuista.
Kuvanvakautus toimii videokuvassa hintaluokka huomioiden kohtalaisesti. Pääkameralla kuvaan jää jonkin verran teräviä heilahduksia, jonka lisäksi sekaan pääsee myös tietyissä tilanteissa hieman ikävää pumppausta ja nykimistä. Parhaiten vakautus toimii varsin pehmeästi ja sulavasti ultralaajakulmakameralla, jonka kuvanlaatu rajautuu kuitenkin 1080p:hen. Telekameraa ei juuri rajummin liikkuessa kannata käyttää, sillä kuvasta tulee erittäin tökkivää ja heilahduksista erittäin teräviä.
Ohjelmisto & käyttökokemukset
Nothing Phone 3a -mallit sisältävät uusimman Nothing OS 3.1 -käyttöliittymäversion, joka on rakennettu Android 15:n päälle.
Uuden kolmosversion myötä käyttöliittymään on tehty pieniä viilauksia ja lisäyksiä, mutta yleisilme on pysynyt melko samanlaisena. Uutta on tarjolla mm. uusien widgettien (esim. countdown), uuden pikatoiminnoilla kustomoitavan lukitusnäkymän sekä monipuolisemmin kustomoitavan ilmoitusvalikon pikatoimintopaneelin muodossa. AI-powered Smart Drawer on uudistettu vaihtoehtoinen sovellusvalikko, jossa puhelin järjestää kuvakkeet automaattisesti teemoittain kansioihin. Aiempaan tapaan käyttäjä voi valita Nothingin oman tyylitellymmän mustavalkoisen kuvakepaketin sekä Androidin vakiokuvakepaketin väliltä.
Sovellustarjonta koostuu ainoastaan Nothingin sekä Googlen sovelluksista. Perussovelluksista useimmat ovat Googlen valikoimista ja Nothing on höystänyt niitä muutamalla omalla sovelluksella, kuten kamera, sää, äänitallennin ja Nothing X -kuulokehallintasovellus. Uutta on Nothingin oma kuvagalleriasovellus. Ainuttakaan kolmannen osapuolen bloatware-sovellusta ei ole asennettuna.
Päivitystuki on Nothingilla keskihintaluokan mittapuulla kohtalaisen hyvässä kunnossa, sillä tarjolla on kolme vuotta Android-versiopäivityksiä sekä kuusi vuotta tietoturvakorjauksia. Toisin sanoen yritys on parantanut tietoturvatukea tervetulleilla kahdella lisävuodella, mutta lupaus ei pärjää markkinoiden parhaimmistolle, eli Samsungin Galaxy A -sarjalaisille ja Googlen Pixel 9a:lle.
Täysin uusi ominaisuus on laitteen kylkipainikkeen avulla operoitava Essential Space -tila, joka on vähän kuin tekoälyllä ryyditetty muistiinpanoapuri. Testijakson käyttökokemusten perusteella ominaisuus tuntuu kuitenkin toistaiseksi varsin keskeneräiseltä ja vaikka siinä voikin nähdä potentiaalia, jäi käyttökokemus toistaiseksi torsoksi.
Ominaisuuden käyttäminen vaatii Nothing-tilille kirjautumisen ja näytölle avautuvan ilmoituksen mukaan on toistaiseksi ”early access” -vaiheessa. Essential Key -napin yhdellä painalluksella puhelin tallentaa kuvankaappauksen, johon voi lisätä teksti- tai äänimuistiinpanon ja sen jälkeen merkintä tallentuu Essential Spaceen. Näppäintä pohjassa pitämällä tallentuu kuvankaappaus ja puhelin alkaa suoraan tallentaa äänimuistiinpanoa niin pitkään kun näppäintä pidetään pohjassa. Tuplapainalluksella puolestaan aukeaa Essential Space -tilan näkymä, josta kaikki käyttäjän tekemät muistiinpanot löytyvät. Essential Space analysoi kuvan sisällön ja tekee siitä automaattisen yhteenvedon. Halutessaan käyttäjä voi myöhemmin lajitella muistiinpanoja eri kategorioihin.
Käytännössä ominaisuuden kanssa esiintyi testijaksolla vielä erinäisiä puutteita ja ongelmia. Esimerkiksi äänitallenteet eivät aina tallentuneet uudelleen kuunneltavaksi muistiinpanon yhteyteen ja tekoälyn automaattisesti luomat tehtävälistaukset tallentuivat väärillä aikatakarajoilla ilman muokkausmahdollisuutta.
Suorituskyky & akunkesto
Nothing Phone 3a Pro toimii jokapäiväisessä käytössä hidastelematta ja tökkimättä, mutta Nothing OS:n käyttöliittymäanimaatiot eivät ole aivan nopeimmasta päästä ja ne tuovat käyttökokemukseen pientä verkkaisuutta ainakin lippulaivapuhelimiin tottuneen näkökulmasta. Asia on kuitenkin haluttaessa helppo ratkaista asetuksista kytkemällä käyttöliittymän siirtymäanimaatiot pois päältä, jolloin käyttökokemuksesta tulee välittömämpi ja ripeämpi.
Pelikäytössä Snapdragon 7s gen 3 -piirillä pärjää kohtalaisen hyvin, kunhan ei odota pyörittävänsä raskaampia pelejä täysillä kuvanlaatuasetuksilla. Puhelin ei lämpene pidemmässäkään pelirasituksessa mainittavasti. Pitkäkestoinen suorituskyky säilyy erittäin hyvin, kuten keskiluokan piireillä on tapana – CPUThrottling-testissä tulos on 90 % ja 3DMark Wild Life Extreme Stress Testissä 99,9 % maksimista.
Synteettisissä suorituskykytesteissä uusi Snapdragon 7s gen 3 -piiri ei tarjoa mainittavaa suorituskykyparannusta edellisessä sukupolvessa käytettyyn Dimensity 7200 Pro -piiriin nähden. Moniydinprosessorisuorituskyky on parantunut hieman, mutta vastaavasti grafiikkasuorituskyky on jopa aavistuksen heikompaa. GeekbenchAI:n tulosten perusteella tekoälysuorituskyvyn parannukset ovat hieman ristiriitaisia, sillä 3a-mallit ovat edeltäjäänsä parempia vain Quantized-osiossa ja Qualcommin omaa QNN-moottoria käytettäessä.
Vajaan 500 euron hintaluokassa suorituskyvyn voi yleisesti todeta olevan kilpailijoihin nähden jopa heikohkoa, sillä esimerkiksi OnePlus Nord 4, Galaxy A56 ja Pixel 9a ovat sitä huomattavasti suorituskykyisempiä.
Testitulokset (sulkeissa Nothing Phone 2a):
- Antutu 10: 773722 (684574)
- Geekbench 6: 1162/3235 (1113/2535)
- Geekbench AI: 233/233/11225 QNN (360/1341/2164 NNAPI)
- 3DMark Wildlife Extreme: 1043 (1152)
- GFXBench Aztek Ruins High Tier Vulkan: 27 FPS (32 FPS)
Akunkeston osalta Phone 3a Pro oli testijaksolla todella tasavahva kahden päivän suorittaja hieman raskaammallakin keskitasoisella käyttöaktiivisuudella. Yhden päivän jälkeen akun varausta oli jäljellä tyypillisesti yli 70 %, kun näytön päälläoloaika liikkui noin 2,5 tunnin tietämillä. Kun samalla latauksella jatkettiin toisen päivän yli, oli varausta tyypillisesti jäljellä noin 25 % kun näytön kokonaispäälläoloaika liikkui 6-7 tunnin haarukassa. Kolmannen päivän ylitystä ei yritetty, mutta se olisi todennäköisesti onnistunut hieman kevyemmällä käyttöprofiililla.
Latausnopeus ei ole muuttunut käytännössä mihinkään 2a:han verrattuna, vaikka latausteho onkin kasvanut paperilla marginaalisesti. Käytännössä lataus tyhjästä täyteen otti noin tunnin ja viisi minuuttia, eli 3a Pro ei ole erityisen nopea latautumaan.
Yhteenveto
Toisen sukupolven Nothing Phone 3a -mallit ovat mielenkiintoinen kaksikko keskihintaluokkaan ja Pro-malli monipuolisemman kameransa myötä niistä vielä ehkäpä se mielenkiintoisempi. Pro-mallin valtti onkin juuri sen luokassaan poikkeuksellinen 3x-periskooppitelekamera.
Fyysiseltä toteutukseltaan Phone 3a Pro on varsin miellyttävä tuttavuus, jonka takakuoren visuaalinen ilme herättää varmasti tunteita ja erottuu massasta, vaikkei se kaikkien mieleen lopulta olisikaan. Nothing on myös parantanut hieman materiaaleja vaihtamalla takakuoren lasiseksi ja kehys on tuttuun tapaan mukavaan pitävää karheaa muovia. Vaikka IP-luokitusta onkin parannettu, ei upotusvesisuojauskaan olisi enää nykypäivänä liikaa pyydetty noin 500 euron hintaluokassa.
Nothingin rautatason erikoisuudet, eli Glyph-valot sekä uusi Essential Key -näppäin, kallistuvat edelleen käytännön hyödyiltään hieman gimmickien kategoriaan, sillä vaikka idea on kummassakin hauska, on niiden todellinen hyödyllisyys toistaiseksi varsin rajattua, vaikka potentiaalia olisi olemassa enempään. Onkin mielenkiintoista nähdä miten uusi Essential Space kehittyy lähitulevaisuudessa. Glypth-valojen suhteen puolestaan olen jo luopunut lähes toivosta, sillä ne eivät ole monipuolistuneet oikeastaan lainkaan sitten edeltäjämallin.
Phone 3a -mallien AMOLED-näyttö on luokassaan varsin pätevä ja tarjoaa mm. melko korkean taajuuden PWM-himmennyksen. Muilta osin sisuskalut ovat melko peruskauraa tämän hintaluokan puhelimelle, eikä 3a Pro varsinaisesti erotu niiden avulla edukseen kilpailijoista. Uusi Snapdragon 7s gen 3 -piiri jättää jopa hieman toivomisen varaa suorituskyvyn suhteen, sillä se ei ole mainittava parannus edeltäjämallista ja kilpailijoista löytyy noin 500 euron hintaluokassa selvästi suorituskykyisempiäkin piirejä. Peruskäytössä piirin vääntö ei kuitenkaan muodostunut ainakaan testijaksolla vielä ongelmaksi.
Akunkesto laskettakoon Phone 3a -mallien vahvuudeksi ja myös parannukseksi edeltäjään verrattuna, sillä vaikka akun kapasiteetti on nykymittapuulla varsin tavanomainen, osoittautui akunkesto testijaksolla hyvin toisteisesti selvästi keskitasoa paremmaksi ja puhelimella selvittiin vaivatta kahden päivän yli yhdellä latauksella. Latausnopeuden osalta puhelin on perustason suorittaja, sillä tyhjästä täyteen vie aavistuksen yli tunnin edeltäjämallin tapaan.
Phone 3a Pron kamera on sijoitettu näyttävään kookkaaseen kamerakehykseen ja sen ehdoton huippukohta on 3x-periskooppitele, jollaisia näkyy tyypillisesti vasta huomattavasti kalliimmissa puhelimissa. Sen lisäksi että telekamera tuottaa hyvää kuvanlaatua kaikissa valaistusolosuhteissa jopa hieman kalliimpiinkin kamerapuhelimiin verrattuna, voi sitä käyttää pätevänä makrokuvausvälineenä. Myös pääkamera on kohtalaisen pätevä suorittaja, vaikkakin kuvaprosessointi voisi olla laadultaan hieman tasaisempaa eri kuvien ja kuvaustilanteiden välillä. Ultralaajakulmakameraa on valitettavasti heikennetty edeltäjämallista ja se on hyvin perustasoinen. Videokuvausominaisuudet ovat ikävän epätasainen sillisalaatti, sillä vain pääkamera (ja etukamera) tukee 4K-tarkkuutta ja tele- ja ultralaajakulmalla on tyydyttävä selvästi pehmeämpään FullHD-laatuun. Etenkin telekameran 4K-tallennuksen puute jää harmittamaan, sillä se on selvästi pätevä tehtävässään.
Softapuolella Nothing on parannellut ja kehittänyt eteenpäin persoonallista käyttöliittymäänsä, joka yhdistelee pelkistettyä mustavalkoista ilmettä pieniin nerokkaisiin yksityiskohtiin sekä taustalta vahvasti näkyvään vakio-Androidin henkeen. Olen maininnut tämän aiemminkin, mutta Nothing OS:stä tulee edelleen mieleen vanhojen hyvien aikojen OxygenOS. On positiivista, että päivitystukea on parannettu ja se edustaa ihan hyvää tasoa tässä hintaluokassa.
Yhteenvetona uusi Nothing Phone 3a Pro jatkaa pitkälti samoilla linjoilla vuosi sitten julkaistun 2a-mallin kanssa eikä tee suuria muutoksia reseptiin, vaan lähinnä pyrkii parantelemaan sitä sieltä täältä. Vahvuuksina persoonallisiin kuoriin on pakattu hyvä näyttö, erinomainen telekamera, hyvä akunkesto ja pätevä käyttöliittymä. Miinuksena järjestelmäpiiri on tässä hintaluokassa hieman aneeminen ja teknisesti taantunut ultralaajakulmakamera on ikävä kehityssuunta, kuten myös puutteelliset videokuvausominaisuudet.
Nothing Phone 3a Pro on melko tasapainoinen keskiluokan puhelin, mutta ei tarjoa ulkonäköä ja periskooppitelekameraa lukuun ottamatta mitään kovin mullistavaa valttia pahimpiin kilpailijoihin verrattuna. Uusi Galaxy A56 antaa jälleen muilla osa-alueilla kovan vastuksen, kuten myös hiljalleen ikääntyvä OnePlus Nord 4, puhumattakaan alkujaan hieman kalliimmasta hintaluokasta tulevista Galaxy S24 FE- ja Pixel 9a -malleista. Nothing Phone 3a Prota ei joka tapauksessa kannata jättää huomiotta tästä hintaluokasta puhelinta etsiessä, etenkin jos telekuvaus on vaatimuksissa korkealla.
Plussaa:
- Luokassaan hyvä AMOLED-näyttö
- Persoonallinen ja massasta erottuva design
- Karhean kehyksen hyvä pito
- Pääkameran videokuvan laatu tässä hintaluokassa
- 3x-telekameran erinomainen kuvanlaatu
- Hyvä akunkesto
- Kevyesti kustomoitu, vakio-Androidia mukaileva, sulavatoiminen ohjelmisto
Miinusta:
- Snapdragon 7s gen 3 -piirin suorituskyky hintaluokassa varauksin
- Ultralaajakulmakameran resoluutiota ja laatua heikennetty edeltäjämallista
- Tele- ja ultralaajakulmakameroissa vain 1080p-videokuvaus
Huomioitavaa:
- Pakkauksessa ei toimiteta laturia
- Puhelimessa ei ole 3,5 mm kuulokeliitäntää
- Puhelimessa ei ole muistikorttipaikkaa
17 kommenttia
Loading new replies...
Näytetään 50 ensimmäistä kommenttia. Lue kaikki kommentit ja keskustele aiheesta foorumilla TechBBS →