io-tech testasi Samsungin keskihintaluokkaan asettuvan Galaxy A51 -älypuhelimen.

Vuonna 2019 Samsung uudisti Galaxy A -sarjan kattamaan koko hintahaitarin edullisista alkupään malleista aina Galaxy S -sarjan alapuolelle ulottuvaan ylempään keskihintaluokkaan saakka. Uudistus oli ilmeisen onnistunut, sillä operaattorien myyntilistoilla (noin puolet kokonaismyynnistä) vuoden 2019 myydyin puhelin Suomessa oli A-sarjasta löytyvä alempaan keskihintaluokkaan sijoittuva Galaxy A50, jonka lisäksi listoilla oli mukana muitakin Galaxy A -sarjan älypuhelimia.

Joulukuussa Samsung julkisti vuoden 2020 seuraajan menestysmallilleen Galaxy A51:n muodossa. Galaxy A51 saapui myyntiin Suomessa helmikuun puolessa välissä 379 euron suositushintaan kolmena värivaihtoehtona: valkoinen Prism Crush White, sininen Prism Crush Blue ja musta Prism Crush Black, joista viimeksi mainittua myös io-techin testiin saapunut yksilö edustaa.

Hinta.fi-hintavertailupalvelun mukaan Galaxy A51 on artikkelin kirjoitushetkellä saatavilla Suomessa edullisimmillaan noin 335 euron hintaan, eli yli 40 euroa suositushintaa edukkaammin.

Tutustumme tässä täysimittaista testiä lyhyemmässä artikkelissa Galaxy A51 -puhelimeen reilun viikon ympärivuorokautisen testijakson pohjalta. Pohjalle voi lukea io-techissä aiemmin julkaistun artikkelin ”sisarmalli” Galaxy A71:stä, sillä kyseiseen malliin viitataan artikkelin aikana useaan otteeseen mallien yhtäläisyyksien myötä.

 

Pakkaus ja sen sisältö

Galaxy A51 toimitetaan valkoisessa pahvipakkauksessa, jonka kannessa on muista A-sarjalaisista tuttuun tyyliin suurikokoinen värillinen kuva sisältä löytyvästä puhelimesta, laitteen mallinimi ja Samsungin logo. Pakkauksessa toimitetaan puhelimen lisäksi, USB Type-C -kaapeli, 15 watin verkkovirta-adapteri, korttikelkan irrotustyökalu, perinteiset nappikuulokkeet 3,5 mm:n liitännällä sekä pikakäyttöohjeet ja tuotetiedot.

 

Rakenne, materiaalit ja käsituntuma

Jo ensisilmäyksellä Galaxy A51:n ulkoinen yhtäläisyys A71-malliin on huomattava, mikä ei ole sinällään saman mallisarjan sisällä yllättävää. Puhelinten ainoana selvänä eroavaisuutena toimiikin A51:n pienempi koko 0,3 tuumaa pienemmän näytön myötä. Toinen etupuolelta puhelimet erottava tekijä on Galaxy A51:n kalliimpaa sisarustaan pienempi kamerareikä. Kamerareikä onkin huomattavan pienikokoinen, eikä siinä itse kameran linssin lisäksi ole juurikaan ylimääräistä reunaa. Takaa puhelimet ovat vielä etupuoltakin selvemmin yhtäläisen näköisiä värimaailmoineen ja identtisine kamerakehyksineen.

Fyysiset mitat

  • Ulkomitat: 158,5 x 73,6 x 7,9 mm
  • Paino: 172 grammaa
  • Näytön ja ulkomittojen suhde: 87,4 %

A71:n tavoin Galaxy A51 on näyttökokoon nähden suhteellisen pienikokoinen puhelin. Kapean 20:9-kuvasuhteen lisäksi näyttöä kiertävät reunukset ovat hintaluokassaan hyvin ohuet. Edeltäjäänsä A50:een verrattuna uutukainen on tuuman kymmenyksen kasvaneesta näytön läpimitasta huolimatta saman pituinen ja 1,1 mm kapeampi. Paksuutta A51:lle on kuitenkin tullut 0,2 mm lisää ja paino on kasvanut 6 grammaa.

Samankokoisella näytöllä varustettuun Motorola One Hyperiin verrattuna Galaxy A51 on peräti merkittävät 3,3 mm lyhyempi, 3 mm kapeampi, 1 mm lyhyempi ja 38 grammaa kevyempi.

Suhteellisen pienten ulkomittojen lisäksi käsituntuman miellyttävyyttä parantaa A71:stä tuttu pitkiä sivuja päin kaareutuva takakuoren muotoilu, minkä seurauksena puhelin istuu varsin hyvin käteen. Negatiivisena puolena myös puhelimen rakennemateriaalit ovat A71:stä tuttuja ollen kauttaaltaan muovia. Muovinen kehys ja takakuori eivät 350 euron hintaluokassa tarjoa erityisen laadukasta kokonaisvaikutelmaa. Muovinen takakuori voi mahdollistaa lasia paremman iskunkestävyyden, mutta vastapainona kiiltäväpintainen muovi kerää naarmuja huomattavasti lasia herkemmin, minkä lisäksi kuivalla säällä se kerää staattista sähköä itseensä ja sen myötä pintaan tarttuu kaikenlaista pientä roskaa ja pölyä. Positiivisena puolena rakenne on kuitenkin jämäkkä, eikä se natise tai vääntyile rasituksenkaan alla.

Näytössä käytetty Corningin Gorilla Glass 3 ei ole valmistajan tuorein suojalasiversio, mutta positiivisena puolena se on kuitenkin suuren valmistajan sinällään toimivaksi todettu suojalasi. Minkäänlaista IP-luokitusta laitteelle ei ole luvattu, joten sen kastelemista kaikissa muodoissaan kannattaa välttää.

Galaxy A51:n yläpääty on todella pelkistetty, eikä siitä löydy mitään muuta kuin mikrofonin aukko. Näytön yläreunus on yhtä kapea kuin pitkät sivutkin, eikä reunusta riko edes minkäänlainen kameralovi reikämallisen kameran ansiosta. Speksien valossa täysin A71:n etukameraa vastaava etukamera (32 MP, f2.2, 26 mm) tuottaa laadukasta jälkeä, jonka väritoisto ja terävyys on hyvällä tasolla. Minkäänlaista ilmoitusvaloa puhelimesta ei valitettavasti löydy.

Alapäädyssä sijaitsee USB 2.0 -nopeuksia tukevan USB Type-C -liitännän lisäksi toinen mikrofonin reikä ja puhelimen monokaiuttimen sisältävä reikärivistö. Monokaiutin on mediaa ilman kuulokkeita puhelimella kuluttavalle ehdoton miinus ja se on helppo peittää puhelinta vaakatasossa pitäessä. Varmasti monia käyttäjiä miellyttävästi puhelimesta löytyy edelleen myös 3,5 mm:n kuulokeliitäntä.

Galaxy A71:n tavoin A51 tarjoaa kuulokeliitännästään subjektiivisen kokeilun perusteella toimivan toteutuksen. Ääni ei kuultavasti säröydy täydelläkään voimakkuudella ja suhteellisen vaikeasti ajettavia AKG K612 Pro -kuulokkeita on mahdollista soittaa jopa kohtalaisen kovalla äänenvoimakkuudella.

Ehdottomasti Galaxy A51:n parasta antia on Samsungin Super AMOLED -tekniikkaan perustuva 6,4 tuuman näyttö. Näyttö on silmämääräisesti tarkasteltuna vakioasetuksillaan luonnolliselle väriasetukselle (toisena vaihtoehtona löytyvän eloisan sijaan) asetettuna väritarkkuudeltaan erittäin tarkka. Tarkkuuden lisäksi näyttö tarjoaa AMOLED-näytölle tyypillisesti äärettömän kontrastin ja oikeasti mustana toistuvat mustat, minkä myötä näyttö on ehdottomasti hintaluokkansa kärkikastia.

Sormenjälkilukijan Samsung on sijoittanut Galaxy A51:ssä näytön alle. Huippumallien ultraääneen pohjautuvasta lukijasta poiketen A-sarjassa Samsung on päätynyt käyttämään optisia lukijoita. A71:n sormenjälkilukijan tavoin myöskään A51:n lukija ei pärjää toimintavarmuudessaan ja lukunopeudessaan parhaille ”perinteisille” lukijoille, mutta on varsin toimiva. A71:ssä kohdattua ongelmaa oikean peukalon kanssa ei tullut vastaan A51:n sormenjälkilukijan kanssa.

Näytön tekniset ominaisuudet:

  • 6,5” Super AMOLED -näyttö
  • 20:9-kuvasuhde, 1080 x 2400 pikseliä, 405 PPI
  • Gorilla Glass 3 -suojalasi

Galaxy A51 on varustettu Samsungin omalla, 10 nanometrin FinFET-prosessilla valmistettavalla Exynos 9611 -järjestelmäpiirillä, joka on seuraaja Galaxy A50:ssä käytetylle Exynos 9610 -piirille. Käytännössä kyseessä on muun muassa kameran suurempaa megapikselimäärää tukeva pieni päivitys ilman suorituskykyparannuksia. Tätä ei voi pitää erityisen hyvänä suorituksena, sillä vuoden aikana suorituskyvyn voisi olettaa paranevan edes jonkin verran, varsinkin kun samassa suorituskykyluokassa kilpailevalla Qualcommin Snapdragon 665 -järjestelmäpiirillä varustettuja puhelimia on tarjolla jopa jo alle 200 euron.

Exynos 9611 -piirin parina on tarjolla varsin tavanomaiset 4 Gt RAM-muistia ja 128 gigatavua tallennustilaa, jota on mahdollista laajentaa maksimissaan 512 gigatavun muistikortilla. Positiivisena huomiona korttikelkka tukee muistikortteja myös dual-SIM -tilassa. Akun koko A51:ssä on edeltäjästä tuttu 4000 mAh, joka on tässä kokoluokassa varsin tyypillinen, kuten myös Galaxy A51:n tukema 15 watin pikalatausnopeus. Hintaluokalle ominaiseen tapaan puhelin ei tue langatonta latausta.

Myös yhteysominaisuuksiltaan Galaxy A51 tarjoaa hintaluokassaan varsin perustason kattauksen, joka riittää useimmille kuluttajille erinomaisesti. Vaativimmat käyttäjät saattavat kuitenkin hieman nyrpistellä Cat.6-nopeusluokan LTE-tuelle.

Tekniset ominaisuudet:

  • Samsung Exynos 9611 -järjestelmäpiiri (4 x 2,2 GHz Cortex-A73 & 4 x 1,7 GHz Kryo Cortex-A53 CPU, Mali-G72 MP3 GPU)
  • 4 Gt RAM (osassa markkina-alueita tarjolla myös 6 Gt -vaihtoehto)
  • 128 Gt (vapaana noin 106 Gt, UFS 2.0), muistikorttipaikka (Max 512 Gt) (osassa markkina-alueita tarjolla myös 64 Gt -vaihtoehto)
  • LTE Cat.6 (300/50 Mbit/s), Dual SIM
  • Wi-Fi 802.11a/b/n/ac dual-band, Bluetooth 5.0, GPS, GLONASS, GALILEO, BDS, NFC
  • 4000 mAh akku, USB Type-C (USB 2.0), 15 watin lataus

 

Kamera

Galaxy A51:n kamerajärjestelmä on sijoitettu A71:stä tuttuun tapaan takakuoren vasemmasta ylälaidasta löytyvään suurikokoiseen kamerakehykseen, jonka muotoilussa on selvästi otettu suuntaviivoja uusien Galaxy S20 -sarjalaisten suunnalta. Kehys on suhteellisen vähäisesti takakuoren pinnasta erottuva. Myös yhden ledin salama on sijoitettu kehykseen.

Kameran tekniset tiedot:

  • 48 megapikselin laajakulmakamera (1/2”, 0,8 um pikselikoko), f2.0
  • 12 megapikselin ultralaajakulmakamera, f2.2, 123 asteen kuvakulma
  • 5 megapikselin makrokamera (1/5”, 1,12 um pikselikoko), f2.4
  • 5 megapikselin syvyystietojen mittaamiseen tarkoitettu kamera, f2.2
  • 32 megapikselin etukamera (1/2,8”, 0,8 um pikselikoko) f2.2
  • PDAF-Automaattitarkennus
  • LED-salama
  • Videokuvaus: 4K 30 FPS, 1080P 30 FPS
  • Hidastusvideokuvas: 720p 240 FPS

Kamerajärjestelmä itsessään on teknisesti hyvin samankaltainen kuin Galaxy A71:ssä. Kokonaisuus muodostuu edelleen neljästä kamerasta ja LED-salamasta. Ainoa A51:n kalliimmasta sisaruksestaan erottava tekijä on pääkameran tarkkuuden heikennys 64 megapikselin sensorista 48 megapikseliin. Pääkamera käyttää kuitenkin edelleen Quad Bayer -suodatinta luoden täyden resoluution kuvien sijaan 12 megapikselin lopputuloksia. Täyden resoluution kuvien ottaminen on kuitenkin myös mahdollista. Ultralaajakulmakamerana toimii A71:stä tuttu 12 megapikselin sensori jopa 123 asteen kuvakulman tarjoavalla objektiivilla. Myös 5 megapikselin makrokamera ja 5 megapikselin syvyystietojen mittaamiseen tarkoitettu lisäkamera ovat speksien valossa A71:stä tuttuja.

Videokuvausta A51 tukee korkeimmillaan 4K 30 FPS- tai vaihtoehtoisesti 1080p 30 FPS -tasolla. Mielenkiintoisena puutteena A71:n tavoin myöskään A51:llä ei ole mahdollista kuvata 60 FPS videota edes 1080p -resoluutiolla. Hidastusvideota puhelin tukee 720p-resoluutiolla 240 FPS nopeudella tai erittäin lyhyen hetken jopa 960 FPS nopeudella.

Kamerasovelluksen osalta A51 on täysin identtinen A71:n kanssa. Kyseessä on Samsungin One UI 2:n mukana päivitetty kamerasovellus, joka on mukavan helppokäyttöinen. Kuvaustilojen välillä voi liikkua pyyhkäisemällä etsinnäkymää ja näkymästä löytyvien kuvaustilojen pikavalintojen määrää käyttäjä voi muuttaa myös itse. Vakiona kuvaustiloista on suoraan näkymästä valittavissa vain valokuva, reaaliaikainen tarkennus sekä video.

A71 sai testijaksollaan miinusta kamerasovelluksen hitaasta kuvien käsittelyajasta, mutta A51 osoittautui testijakson aikana tämän suhteen isosisarustaan paremmaksi, sillä kuvat tallentuvat valoisalla säällä lähes välittömästi, eikä häiritsevää odottelua syntynyt ollenkaan. Hämärässä kuvien käsittely voi kestää hieman pidempään, mutta ei kuitenkaan häiritsevän pitkään.

Hyvässä valaistuksessa Galaxy A51:n pääkamera kykenee tuottamaan suhteellisen hyvää kuvanlaatua. Värintoisto on kohtalaisen miellyttävää ja tarkkaa, joskin kuvien kontrasti on toisinaan huomattavan ylikorostunutta. Myös kuvien tarkkuus on suhteellisen hyvällä tasolla. Puhelimen näytöltä tarkasteltuna kuvat ovatkin usein jopa erinomaisen näköisiä. Suuremmalta näytöltä tarkemmin katsasteltuna on kuitenkin huomattavissa, ettei kameran taltioimat yksityiskohdat ole aivan A71-mallin tasolla, sillä varsinkin kasveja ja puita sisältävät kuvat voivat tiheiden oksistojen osalta muuttua selvästi käsitellyn näköiseksi ja hieman pikselöityneeksi mössöksi. Dynamiikaltaan kamera on suhteellisen hyvä, mutta kuvien hieman liiallinen kontrastointi aiheuttaa useassa tilanteessa valkoisen yksityiskohtien katoamista.

Hämärässä kameran kuvanlaatu heikkenee yllättävän nopeasti. Dynamiikka on puutteellista ja kaupunkiympäristössä katuvalot ja valokyltit palavat lähes poikkeuksetta puhki. Kohina pysyy kuitenkin suhteellisen hyvin aisoissa ja esiintyessäkin se on yksiväristä, eikä siten erityisen häiritsevää. Kohinanpoiston seurauksena hämärässä kuviin tulee kuitenkin nopeasti vahvaa käsittelyn jälkeä ja yksityiskohdat alkavat kärsiä. Yleisilmeestä tulee pahimmillaan hyvin vesivärimäinen. Myös värintoisto kärsii huomattavasti päiväkuviin verrattuna ja kuvien yleisilme jää usein varsin vaisuksi.

Galaxy A51:n ultralaajakulmakameran 12 megapikselin resoluutio on hintaluokkansa parhaimmistoa, minkä lisäksi 123 asteen kuvakulma on erittäin laaja. Kuvanlaadultaan kamera tuottaa päivänvalossa melko hyvää laatua. Värintoisto on miellyttävää ja hintaluokan ultralaajakulmakameroiden mittapuulla kuvat ovat teräviä. Myös dynamiikka on riittävää, joskin jo pääkameran kuvissa esiintynyt vahvahko kontrastointi vaivaa myös ultralaajakulmakameraa. Negatiivisena puolena pääkameraan verrattuna heikompi valovoimaisuus on huomattavissa helposti ja kuvista tulee usein pääkameraa hämärämpiä, minkä lisäksi myös valkotasapaino taittuu usein huomattavasti pääkameran kuvia kylmempään suuntaan.

Hämärässä yksityiskohtien määrä tippuu erittäin nopeasti ja kuvista tulee yleisilmeeltään hyvin pehmeitä. Pehmeyttä edesauttaa pääkamerasta tuttu vahvahko kohinanpoisto, jonka ansiosta kuitenkin myös ultralaajakulmakameran kuvat ovat pääosin suhteellisen kohinavapaita. Kohinan esiintyessä se on myös ultralaajakulmakamerassa pääosin yksiväristä. Mielenkiintoisesti ultralaajakulmakameran dynamiikka tuntuu pärjäävän kirkkaiden alueiden osalta pääkameraa paremmin, eivätkä kirkkaat katuvalot tai ilmoitustaulut pala yhtä pahasti puhki. Dynamiikka on kokonaisuudessaan hämärässäkin varsin toimivaa. Galaxy A71:n ultralaajakulmakameran kuvien tasolle A51 ei kuitenkaan yllä speksien valossa vastaavasta kamerasta huolimatta.

Galaxy A51:n yötila ei pyri joidenkin huippumallien tavoin tuottamaan hämärässä huomattavasti tilannetta valoisampaa kuvaa, vaan sen sijaan se pyrkii luomaan tilanteesta mahdollisimman luonnollisen kuvan parantamalla dynamiikkaa. Kuvien puhki palaneet kirkkaat kohdat tasoittuvatkin huomattavasti yö-kuvatilassa, mutta harmillisesti yötila ei kykene kuitenkaan tuottamaan juuri lainkaan perustilaa enempää yksityiskohtia, minkä lisäksi yö-kuvatila pyrkii terävöittämään kuvaa huomattavasti enemmän lisäten myös kontrastia. Tämän seurauksena kuvien tummat alueet voivat jäädä toisinaan jopa perustilaa pahemmin tukkoisiksi. Toisinaan yötila onnistuu luomaan huomattavasti perustilaa paremman kuvan, mutta usein kuvien lopputulos on ristiriitainen.

Ultralaajakulmakameran kanssa yötila toimii useimmiten hieman paremmin. Kuvista tulee valoisampia ja niiden kohina vähenee huomattavasti. Myös kontrasti pysyy aisoissa ja lopputulos on lähes poikkeuksetta vain normaalitilaa paremmin valotettu versio samasta kuvasta.

Galaxy A71:n tavoin myöskään Galaxy A51:n makrokamera ei tarjoa juuri uutta puhelinmarkkinoilla. Noin viiden sentin kiinteällä tarkennusvälillä varustettu kamera mahdollistaa huomattavasti pääkameraa lähempää kuvien ottamisen, mutta vastapainona kuvien värintoisto ja tarkkuus heikkenevät huomattavasti. 5 megapikselin tarkkuuden myötä makrokamera on kuitenkin luokkansa parhaimmistoa.

Galaxy A51:llä kuvatun videon laatu  mukailee Galaxy A71:n asettamia linjoja. 4K-resoluutiolla kuvatessa digitaalisesta kuvanvakaimesta joutuu luopumaan, minkä seurauksena kuvasta tulee helposti erittäin tärisevää. 4K-videossa on kuitenkin havaittavissa myös digitaalisen prosessoinnin jälkiä kuvan tärähtelyn yhteydessä, mikä heikentää huomattavasti kuvan yleisilmettä. Full HD -resoluutiolla kuvaamisen tueksi saa digitaalisen kuvanvakaimen, jonka lisäksi Full HD -resoluution videossa ei myöskään ole havaittavissa 4K-resoluutiolla esiintyneitä prosessointijälkiä. Tämän myötä kuvanlaatu on kokonaisuudessaan miellyttävämpää. Värintoistoltaan videokuva jää huomattavasti valokuvia valjummaksi, mikä on kuitenkin kuvauspäivänä ollut sää huomioon ottaen hieman realistisempi lopputulos.

Samat huomiot koskevat niin pääkameralla kuin myös ultralaajakulmakameralla otettuja videoita. Huomionarvoisena yksityiskohtana ultralaajakulmakameralla oli Full HD -resoluutiolla selviä vaikeuksia kuvanvakautuksen kanssa, minkä seurauksena kameran kuva pumppasi läpi videon. Tätä ei esiintynyt 4K-videossa, joka ei kuvanvakautusta tue.

 

Käyttöjärjestelmä, suorituskyky ja akunkesto

Galaxy A51 käyttää Samsungin One UI -käyttöliittymän 2.0 -versiota ja sen alla on Androidin tuorein 10-versio. Testijakson aikana puhelimeen myös päivittyi tuoreet helmikuun tietoturvapäivitykset, joten kokonaisuudessaan puhelin on hyvin ajan tasalla. Samsung on luvannut tuoda laitteelle tietoturvapäivityksiä vuosineljänneksittäin, mutta käyttöjärjestelmäpäivitysten suhteen valmistajan lupausta ei ole tiedossa. Kuitenkin ainakin vanhempia A-sarjalaisia on tuettu suhteellisen hyvin ja edeltäjämalli A50:n on määrä saada Android 10 -päivitys aivan näillä näppäimillä.

Samsungin käyttöliittymä on pitkälti tuttu valmistajan viimeaikaisista puhelimista ja tarkemmin siitä voikin lukea myös mm. aiemmin julkaisemastamme Galaxy A71:n testiartikkelista. Kyseessä on suhteellisen vahvasti puhtaasta Androidista poikkeava käyttöliittymä, jonka mukana tulee myös huomattava määrä Samsungin omia sovelluksia. Samsungin muokkaukset antavat käyttäjälle kattavat mahdollisuudet tehdä puhelimesta ja sen käytettävyydestä itselle sopiva, mutta käyttöliittymän heikkoutena voidaan pitää sen suurehkoa esiasennettujen sovellusten lukumäärää ja Samsung-tilin painotusta. Hyvänä puolena osa sovelluksista on mahdollista poistaa.

Samsungin Exynos 9611 -järjestelmäpiirin tarjoama suorituskyky ei 350 euron hintaluokka huomioon ottaen ole erityisen hyvää. Peruskäyttöön suorituskyky on suhteellisen riittävää, mutta kuitenkin jopa peruskäytössä käyttöliittymän sisällä liikkuessa, esimerkiksi kamerasovellusta avatessa ja toisinaan jopa ilmoitusvalikkoa alas vedettäessä, oli havaittavissa häntimistä. Pelaaminenkin Galaxy A51:llä on kuitenkin mahdollista ja Call of Duty Mobile asetti grafiikka-asetuksensa vakiona medium-tasolle, jolla pelaaminen oli pääosin suhteellisen sulavaa, vaikkakin satunnaista hidastelua pelin kanssa oli havaittavissa. Harmillisesti kalliimman sisarusmallin hyvää jäähdytyssuorituskykyä Galaxy A51 ei kykene saavuttamaan. Prosessorisuorituskyky laski synteettisessä rasituksessa (CPU Throttling -testisovelluksessa) vain 10 %, mutta grafiikkasuorituskyky laski puolen tunnin testiajon (GFXBench Manhattan 3.1 Battery Test) aikana jopa yli 35 prosenttia.

Exynos 9611 tarjoaa lähelle Qualcommin Snapdragon 665 -piiriä asettuvaa suorituskykyä niin GPU:n kuin myös CPU:n osalta, mikä ei ole tässä hintaluokassa missään nimessä hyvä suoritus. Vastaavaa suorituskykyä tarjoavat muun muassa 269 euron hintainen Motorola Moto G8 Plus ja reilusti alle 200 € hintaan saatavissa oleva Xiaomi Redmi Note 8T. Galaxy A51:n kanssa samassa hintaluokassa kilpailee muun muassa Xiaomi Mi 9T, jonka sisältämä Snapdragon 730 tarjoaa huomattavasti parempaa suorituskykyä. Myös Motorolan One Hyper tarjoaa A51:n hintaluokassa Snapdragon 675:llä parempaa suorituskykyä, joskaan ei yhtä selvällä marginaalilla kuin Xiaomi.

Akunkesto Galaxy A51:ssä osoittautui kalliimman sisaruksensa tavoin hyväksi. Reilun viikon testijakson aikana puhelin selvisi poikkeuksetta kaksi kokonaista päivää yhdellä latauksella näytön päälläoloaikojen ollessa noin 3-4 tuntia. Pikalatausta A51 tukee 15 watin nopeudella, joka on varsin standardin mukainen suoritus nykypäivän keskihintaluokan puhelimelta. Mukana tulleella laturilla laitteen latautuminen tyhjästä täyteen kestää hieman vajaat kaksi tuntia (1 h 50 min). Ensimmäisen tunnin aikana puhelin saavuttaa jo reilut 70 prosenttia akun täydestä kapasiteetista.

 

Yhteenveto

Samsung Galaxy A51:n kalliimpi sisarusmalli Galaxy A71 onnistui vakuuttamaan tasapainoisena puhelimena, jossa ei ollut selkeitä heikkouksia, vaan sen suurin ongelma oli hintaluokkansa kova kilpailu, minkä seurauksena A71 ei onnistunut näyttöään lukuun ottamatta esiintymään selkeästi edukseen millään osa-alueella. Noin 100 euroa edullisempi Galaxy A51 ei yllä vastaavaan suoritukseen, vaan puhelin alisuoriutuu hintaluokassaan harmillisen selvästi parillakin eri osa-alueella.

Suurin ongelma Galaxy A51:ssä on ehdottomasti laitteen suorituskyky. Exynos 9611 ei yksinkertaisesti kykene tarjoamaan noin 350 euron hintaluokassa kilpailukykyistä kokonaisuutta. Vastaavaa suorituskykyä tarjoavaa Snapdragon 665 -järjestelmäpiiriä käyttäviä puhelimia on tarjolla jopa alle 200 €:n hintaluokassa, minkä lisäksi myös Galaxy A51:n edeltäjä Galaxy A50 tarjoaa käytännössä vastaavaa suorituskykyä Exynos 9610 -järjestelmäpiirillään 250 euron hintaan. A51:n kanssa samassa hintaluokassa on kilpailemassa muun muassa Xiaomi Mi 9T, jonka käyttämä Snapdragon 730 tarjoaa selvästi omassa luokassaan olevaa suorituskykyä A51:een verrattuna.

Toisaalta Galaxy A51 onnistuu saavuttamaan hintaluokan standardit 4 gigatavun RAM-muistillaan, 128 gigatavun tallennustilallaan ja 15 watin pikalatauksellaan. 4000 mAh:n akkukin on varsin tavanomainen ja positiivisena puolena kyseinen akunkoko riittää tarjoamaan Galaxy A51:lle hyvät toiminta-ajat.

Toinen heikkous Galaxy A51:ssä on laitteen kalliimmasta sisarusmallista tutut rakennemateriaalit. Puhelimen kokonaan muovinen rakenne on onneksi jämäkkä, mutta 350 € hintaluokassa on tarjolla myös kilpailijoita, joiden käyttämät metalliset ja lasiset rakenteet tarjoavat huomattavasti laadukkaamman käsituntuman.

Toisaalta Galaxy A51 on perinyt kalliimmalta sisarukseltaan myös yhden merkittävän positiivisen ominaisuuden – A51:n näyttö on ehdottomasti hintaluokkansa parhaimmistoa. Suhteellisen suurikokoinen AMOLED-näyttö erittäin hyvällä väritoistolla sekä hyvällä näytön ja ulkomittojen välisellä suhteella takaa mediankulutuksen olevan laitteella miellyttävää. Kuitenkin mediankulutuspuolta osalla käyttäjistä heikentää puhelimen monokaiutin.

Kameran osalta Galaxy A51 tarjoaa kohtalaisen toimivaa pakettia. Päivänvalossa kuvat ovat miellyttäviä ja suhteellisen tarkkoja hieman liiallisesta kontrastista huolimatta ja ultralaajakulmakamera tarjoaa hintaluokassaan toimivaa jälkeä. Vastapainona hämärässä kamerat jättävät paljon toivomisen varaan ja pääkameran dynamiikka loppuu erittäin pahasti kesken jääden huomattavasti hintaluokan kilpailijoista jälkeen.

Käyttöliittymän osalta Galaxy A51 tarjoaa taattua Samsungia One UI 2.0:n muodossa. Testijakson aikana käyttöliittymä osoittautui A71:stä tuttuun tyyliin varsin toimivaksi ja miellyttäväksi käyttää, mutta puhdasta Androidia kaipaavan mieleen se ei tule olemaan. Miinusta sille voi antaa erittäin runsaasta esiasennettujen sovellusten määrästä ja Samsung-tilin painottamisesta, mutta positiivisena puolena osan Samsungin omista sovellusta voi myös itse poistaa ja käyttöliittymä mukautuu käyttäjän haluamaan suuntaan varsin kattavasti. Samsung ei ole antanut lupauksia käyttöjärjestelmän päivitystuen suhteen, mutta Galaxy A-sarja on ollut viimeaikoina kohtalaisen hyvin tuettu, minkä myötä odotukset voinee pitää kohtalaisina myös Galaxy A51:n suhteen. Tietoturvapäivitykset puhelimelle on luvattu neljännesvuosittain.

Kokonaisuudessaan Samsung Galaxy A51 jättää hintaluokassaan hieman karvaan maun suuhun. Erinomaisesta näytöstä, päivänvalossa hyvästä kamerasta ja kiitettävästä akunkestosta huolimatta puhelimen heikohko suorituskyky, kokonaan muovinen rakenne ja kameran ongelmat hämäräkuvauksessa tekevät puhelimen suoranaisesta suosittelemisesta hieman vaikeaa 350 euron hintaluokassa puhelinta etsiville.

Plussaa

  • Kuvanlaadultaan erittäin hyvä AMOLED-näyttö
  • Hyvä näytön ja ulkomittojen välinen suhde
  • Muovinen rakenne on tukeva ja kestää lasia paremmin iskuja
  • Akunkesto
  • Korttikelkka tukee muistikortteja myös dual-SIM-tilassa
  • 3,5 mm kuulokeliitäntä
  • One UI -käyttöliittymän monipuoliset lisäominaisuudet

Miinusta

  • Täysin muovinen rakenne on naarmuherkkä ja kerää pölyä
  • Ei ilmoitusvaloa
  • Suorituskyky ja käyttöliittymän hidastelut
  • Kameroiden jälki hämärässä
  • Suurehko esiasennettujen sovellusten määrä ja Samsung-tilin painotus
  • 1080p 60 FPS -videokuvauksen puute
  • Kuvanvakaimen puuttuminen 4K-resoluutiolla videota kuvatessa

Huomioitavaa

  • One UI -käyttöliittymä peittää vakio-Androidin kattavasti alleen
  • Valmistaja ei ole antanut virallista käyttöjärjestelmän päivityslupausta

 

This site uses XenWord.
;