io-tech testasi Sonyn 4K-näytöllä varustetun Xperia XZ Premium -huippumallin.

Sony on jo useamman vuoden ajan julkaissut huippumallejaan hieman kilpailijoista poiketen puolivuosittaisella syklillä lopputalvesta ja alkusyksystä. Strategia ei kuitenkaan ole ainakaan toistaiseksi tuottanut aivan haluttua lopputulosta ainakaan markkinaosuuksia tarkastellessa.

Sonyn tuorein lippulaiva esiteltiin MWC-messuilla Barcelonassa helmikuun lopulla ja se sai nimekseen Xperia XZ Premium. Kyseessä on tavallaan seuraaja syksyllä 2015 julkaistulle Xperia Z5 Premiumille, joka oli markkinoiden ensimmäinen 4K-näytöllä varustettu älypuhelin. Viime syksynä julkaistu Xperia XZ –huippumalli oli puolestaan kooltaan pienempi laite 5,2-tuumaisella Full HD –näytöllä.

 


Sony toi Xperia XZ Premiumin Suomessa myyntiin touko-kesäkuun taitteessa 799 euron suositushintaan, joka on hieman yllättäen 50 euroa alhaisempi, kuin Xperia Z5 Premiumin suositushinta toissasyksynä. Käytännön hintataso liikkui Hinta.fi-palvelun mukaan tämän artikkelin julkaisuhetkellä kesäkuun loppupuolella edullisimmillaan noin 750 eurossa.

Xperia XZ Premium vieraili io-techin käyttötestissä runsaan parin viikon ajan kesäkuun alkupuoliskolla. Artikkelissa tutustutaan puhelimen fyysiseen toteutukseen, teknisiin ominaisuuksiin, kameraan, ohjelmistoon, akunkestoon ja suorituskykyyn.

 

Pakkaus ja sen sisältö

Sony toimittaa Xperia XZ Premiumin melko kookkaassa kulmikkaassa pahvirasiassa, jonka ulkopinta on pelkistetyn valkoinen ja sisäosa musta. Pakkauksen sisältä löytyy puhelimen ohella pikalaturi (16,2 wattia), USB Type-C- ja micro-USB-kaapelit sekä pikakäyttöohje ja takuutiedot. Micro-USB-kaapelin merkitystä emme ymmärtäneet, sillä laite käyttää USB Type-C-liitäntää.

Muotoilu, materiaalit ja käsituntuma

Xperia XZ Premiumin muotoilu jatkaa samaa linjaa, jonka Sony esitteli viime syksynä Xperia XZ –mallin yhteydessä. Muotoilu on valmistajalleen ominaista, eikä sen suhteen ole lähdetty tekemään suuria muutoksia. Sonyn mukaan se on pyrkinyt tekemään puhelimen ulkopinnoista jatkuvan ja saumattoman. Eroina XZ-malliin Premiumin päädyt ovat nyt terästä, eikä etu- ja takakuoren lasi kaarru enää kylkien puolelle. Päädyt ja etu- sekä takapuoli ovat tasaisia, kyljet miellyttävästi pyöristetyt.

Kokonaisuudessaan Xperia XZ Premium on pelkistetyn tyylikkään näköinen laite, mutta ei herätä erityistä ihailua muihin tänä vuonna julkaistuihin lippulaivapuhelimiin nähden. Värivaihtoehtoja on kolme: kirkas kromi, syvänmeren musta sekä vaaleanpunainen pronssi. Testikappaleemme edusti ensin mainittua.

Rakenne ja fyysiset mitat:

  • Ulkomitat: 156 x 77 x 7,9 mm
  • Paino: 191 grammaa
  • Näytön ja ulkomittojen suhde: 68,4 %

Xperia XZ Premium on varsin pitkä puhelin, sillä sen näytön ala- ja yläpuolelta löytyy leveät kaistaleet. Ulkomitat ovatkin 5,5-tuumaisella näytöllä varustetulle puhelimelle poikkeuksellisen suuret, joka tekee näytön ja ulkomittojen välisestä suhteesta nykymittapuulla erittäin heikon.

Vertailun vuoksi XZ Premium on vain 3,5 mm 6,2-tuumaista Samsung Galaxy S8+:aa lyhyempi sekä peräti 3,6 mm leveämpi. Saman kokoisella näytöllä varustettuun OnePlus 3T:hen nähden XZ Premium on puolestaan 3,3 mm pidempi ja 2,3 mm leveämpi. Kokonsa puolesta puhelin tuntuukin poikkeuksellisen kömpelöltä.

Xperia XZ Premiumin rakenne koostuu metallisesta rungosta ja ylä- sekä alapäädystä, Gorilla Glass 5 –lasista valmistetuista etu- ja takapaneeleista sekä ilmeisesti muovista valmistetuista kyljistä. Kylkien materiaali paljastui oikean kyljen yläosaan mystisesti ilmestyneen pienen nirhaaman myötä, jonka ympäriltä kromipinta hilseili pois paljastaen altaan valkoisen muovipinnan. Kyljet vaikuttaisivat myös muuten keräävän melko helposti pieniä naarmuja itseensä ainakin testaamassamme krominvärisessä värivaihtoehdossa.

Kuten useimmissa muissa vastaavissa puhelimissa, lasinen takakuori saattaa olla kuivissa käsissä liukas, mutta on puolestaan hikisissä tai rasvaisissa näpeissä varsin pitävä. Pudotuskestävyyden kannalta lasi ei luonnollisestikaan ole erityisen hyvä valinta. Testikappaleessamme käytettyä krominväristä pintaa on vaikea perustella järjellä. Käytännössä peilipintaa vastaava viimeistely on näyttävä, mutta tuhriintuu ikävän näköiseksi heti ensimmäisestä kosketuksesta. Ihmettelimme jo HTC U Ultra –artikkelin yhteydessä, mitä järkeä on pintaviimeistelyssä, joka ei pysy käytössä hetkeäkään puhtaana.

Huolettomamman käytön kannalta positiivisena seikkana rakenne on suojattu vesiroiskeilta ja pölyltä IP65/68-standardien vaatimusten mukaisesti.

Kokonaisuutena Xperia XZ Premium tuntuu kourassa jämerältä ja laadukkaalta laitteelta, kuten tämän hintaluokan puhelimen pitääkin. Puhelinta päistä hieman voimakkaammin väänneltäessä voi havaita pientä nitinää sekä ilmeisesti rakenteen liimausten rutinaa, vaikka rakenne ei taivukaan kovin merkittävästi.

XZ Premiumin käyttömukavuus on hieman ristiriitainen kokonaisuus. Toisaalta puhelimen pyöristetyt kyljet tuntuvat kädessä miellyttäviltä, mutta taasen ylä- ja alapäätyjen terävät kulmat ja reunat saattavat tuntua kämmentä sekä tukisormena joillain käyttäjillä toimivaa pikkusormea vasten epämiellyttäviltä. Housujen taskussa XZ Premium on yksi epämiellyttävimmistä puhelimista, joita olen käyttänyt pitkään aikaan. Pitkä ja teräväkulmainen laite on etenkin tiukempien housujen etutaskussa erittäin hankalan tuntuinen.

Suurehkon kokonsa vuoksi XZ Premium ei myöskään sovi kovin hyvin yhden käden käyttöön. Yläreunaan yltääkseen (ja pienempikätisillä myös näytön vastakkaiselle reunalle) on puhelinta liikuteltava sormien varassa, joka lisää riskiä puhelimen putoamiselle. Ohjelmistopuolella on tarjolla ainoastaan sivulle painotettu näppäimistö, mutta ei koko näyttönäkymän pienennysmahdollisuutta.

Tekniset ominaisuudet ja –yksityiskohdat

Rautapuolella Sony päätyi käyttämään Qualcommin lippulaivapiiriä, eli 10 nanometrin prosessilla valmistettavaa Snapdragon 835:ttä. Piiri sisältää kahdeksan Kryo-prosessoriydintä, joista neljä toimii 2,45 GHz maksimikellotaajuudella ja toiset neljä 1,9 GHz maksimikellotaajuudella. Piiri sisältää lisäksi mm. Adreno 540 –grafiikkasuorittimen ja X16-LTE-modeemin, joka kykenee gigabitin latausnopeuteen ja 150 Mbit/s lähetysnopeuteen. Puhelimesta löytyy kaikkiaan neljä matkapuhelinverkkoantennia, jotka ovat hajautettuna  laitteen kaikille sivuille. XZ Premium osaa vaihdella käytettäviä antenneja puhelimen asennon mukaan.

Sony on muuttanut XZ Premiumin jäähdytysratkaisua aiemmista malleista parilla keskeisellä uudistuksella. Ensinnäkin lämmön siirtämisessä ei käytetä enää lämpöputkea, vaan lämpöä laajemmalle alalle jakavaa kolmikerroksista materiaalia (Heat Spread Sheet). Toisena uudistuksena eniten lämpöä tuottavat komponentit, eli järjestelmäpiiri, kameramoduuli ja 4K-näytön ohjainpiiri ovat sijoitettuna kauemmas toisistaan. Käytännössä laitteen sisärakennetta on muutettu niin, että järjestelmäpiiri on sijoitettu puhelimen yläosasta puoliväliin akun viereen, jolloin sen tuottama lämpö ei kerry samalle alueelle kameran kanssa.

RAM-muistia XZ Premiumista löytyy neljä gigatavua, joka on nykypäivän high-end-puhelimille eräänlainen minimimäärä. 64 gigatavun sisäinen tallennustila on hieman harmillisesti toteutettu ”vanhalla” eMMC-tekniikalla, joka ei pärjää nopeudessa useimpien kilpailijoiden UFS-muistille. Uutena tallennustilasta on vapaana vajaat 50 gigatavua, joten käyttöjärjestelmän käytössä on melko suuri yli 14 gigatavun siivu.

Tekniset ominaisuudet:

  • Snapdragon 835 -järjestelmäpiiri (8 x Kryo CPU, Andreno 540 GPU, X16-LTE-modeemi)
  • 4 Gt LPDDR4 RAM
  • 64 Gt eMMC –tallennustilaa (vapaana noin 49 Gt), micro-SD-muistikorttipaikka (maks. 256 Gt)
  • LTE Cat.16 (1000/150 Mbit/s), 2CA, 4×4 MIMO
  • 802.11ac WiFi 2×2 MIMO, Bluetooth 5.0 (A2DP, LE, aptX), NFC, GPS + GLONASS

Xperia XZ Premiumin metallinen alapääty on tasainen ja hyvin pelkistetty. Sieltä löytyy ainoastaan mikrofonin aukko sekä USB Type-C-liitäntä, joka tukee USB 3.1 –siirtonopeuksia sekä Quick Charge 3.0 –pikalataustekniikkaa.

Puhelimen stereokaiuttimet ovat suunnattu laitteen etupuolelle ja niistä toinen sijaitsee näytön alapuolella. Kaiuttimet ovat soinniltaan keskenään identtisiä, eli molemmat tuottavat koko toistettavan taajuusalueen. Mittasimme kaiuttimilta 30 cm:n päästä 69 dBA:n äänenpaineen, joka yksi heikoimpia mittaamiamme lukemia hetkeen. Stereokaiuttimet soivat selkeästi ja edustavat äänenlaadultaan parempaa keskitasoa, mutta eivät tarjoa mitenkään erityistä kuuntelukokemusta etenkään matalampien taajuuksien suhteen.

Navigointipainikkeet sijaitsevat ohjelmistopohjaisina näytön alareunassa, mutta valitettavasti käyttäjälle ei tarjota mahdollisuutta niiden kustomoimiseksi, joten paluupainike sijaitsee oikeakätisen kannalta hieman hankalasti vasemmalla puolella.

Xperia XZ Premium on tähän mennessä toinen älypuhelin, jonka näyttö kykenee 4K-tarkkuuteen. Samalla se on ensimmäinen 4K-älypuhelinnäyttö, joka tukee HDR:ää. Sony käyttää edelleen näytöstään Triluminos-markkinointinimeä ja hyödyntää sen yhteydessä X-Reality-kuvanparannustekniikkaa.

Läpimitaltaan näyttö on tarkalleen ottaen 5,46 tuumaa, joka tarkoittaa 2160 x 3840 pikselin resoluutiolla huippukorkeaa 807 PPI:n pikselitiheyttä. Näyttöpaneelin suojana on Gorilla Glass 5 –lasi. Näytön reunat ovat nykypäivän high-end-puhelimelle varsin leveät, joka näkyy myös karusti heikossa näytön ja ulkomittojen välisessä suhteessa. Näyttö tukee myös kosketuksen tunnistusta käsineet kädessä, kunhan kyseinen tila on kytketty päälle näytön asetuksista.

Näytön tekniset yksityiskohdat:

  • 5,46-tuumainen IPS LCD –näyttöpaneeli, RGB-alipikseliasettelu
  • 2160 x 3840 pikseliä, 807 PPI
  • HDR10-yhteensopiva
  • Gorilla Glass 5 –suojalasi
  • Tukee käyttöä käsineet kädessä

XZ Premiumin näyttö on HDR10-yhteensopiva ja toistaa 138 % sRGB-väriavaruuden sävyistä. Kilpailevan HDR-standardi Dolby Visionin tuki sen sijaan puuttuu. Harmi vain, ettei HDR-tukea pääse toistaiseksi hyödyntämään kovinkaan laajasti, sillä esim. Netflix-sovellus ei ainakaan toistaiseksi tukenut XZ Premiumin HDR-näyttöä. Netin suoratoistopalveluista ainoastaan Amazon Primen kerrotaan tällä hetkellä tukevan laitteen 4K-näyttöä sekä myös HDR-värejä.

Myös 4K-tarkkuuden hyödyntäminen on haastavaa, sillä testaamistamme sovelluksista YouTuben ja Amazon Primen ohella ainoastaan puhelimeen tallennettu video- ja kuvamateriaali toistuu näytön täydellä resoluutiolla. Puhelimen peruskäytössä näyttö toimii neljä kertaa alhaisemmalla Full HD –resoluutiolla virrankulutuksen pienentämiseksi.

Käytännössä hyöty kuvien ja videoiden katselemisesta 4K-tarkkuudella 5,5-tuumaiselta näytöltä on melko olematon. Rinnakkain vastaavan kokoiseen QHD-näyttöön vertailtuna 4K-näytöllä kuva on aavistuksen terävämpi, mutta ero on siinä määrin pieni, ettei sitä jää kaipaamaan. Suurin hyöty korkeasta pikselitiheydestä olisi VR-käytössä, mutta valitettavasti XZ Premium ei tue Googlen Daydreamia (ilmeisesti näytön liian suurista latensseista johtuen), eikä myöskään Sony tarjoa laitteelleen omaa VR-ratkaisua.

Kuvanlaadultaan Xperia XZ Premiumin näytössä ei ole suurempaa kritisoitavaa. Näytön värintoistossa ei ole valittamista, joskin vaaleat sävyt toistuvat oletuksena aavistuksen sinertävinä. Tilannetta voi korjata näytön asetuksista löytyviä väritiloja muuttamalla. Vakiotila-asetuksella käytössä on automaattinen kuvanparannustoiminto, joka toimii kaikilla sovelluksilla ja säätää kuvaa näytöllä olevan sisällön mukaan. Ammattilaistila käyttää sRGB-väriavaruutta, joka on realistisempi, mutta näyttää tietämättömän silmään haaleammalta. Kolmas vaihtoehto on eläväinen tila, joka vääntää värintoiston suhteen ”karkkinappulat kaakkoon”. Kuvaa voi ”tuunata” lisäksi valkotasapainon osalta punaista, sinistä ja vihreää kanavaa erikseen säätämällä. Näytön maksimikirkkaus sijoittuu markkinoiden ylimpään kolmannekseen ja luettavuus auringonpaisteessa on kohtalaisen hyvä. Tummien sävyjen toisto on hyvällä tasolla, joskaan ei AMOLED-näyttöjen veroista.

Puhelimen yläpääty on muotoilultaan ja materiaaleiltaan lähes identtinen alapäädyn kanssa. Näytön yläpuolelle jäävä kaistale on poikkeuksellisen leveä ja metallinen yläpääty sisältää ainoastaan 3,5 mm ääniliitännän sekä mikrofonin aukon.

Kuulokeaukko on tehty näyttölasin pintaan ja se vaikutti testijaksolla keräävän jokseenkin helposti likaa itseensä. 13 megapikselin etukamera käyttää 1/3,06-tuumaista Exmor RS –kuvasensoria, jonka parina on erittäin laajakulmainen 22 mm:n (kinovastaava) f2.0-aukkosuhteen objektiivi. LED-merkkivalo on sijoitettu erikoisesti hyvin lähelle puhelimen vasenta kylkeä.

Puhelimen korttikelkka sijaitsee vasemman kyljen yläpuoliskossa ja se on irrotettavissa sormivoimin. Korttipaikan suojakannen mukana irtoaa vain micro-SD-muistikorttikelkka, kun taasen nano-SIM-korttikelkka on vedettävä ulos erikseen pienen väkäsen avulla.

Xperia XZ Premiumin sisäänrakennettu akku on kapasiteetiltaan 3230 mAh, eli laitteen kokoluokka huomioiden keskimääräistä pienikokoisempi. Lisäksi akun kapasiteetti on 200 mAh pienempi, kuin Xperia Z5 Premiumissa.

Sony on leiponut akun yhteyteen erikoistoimintoja, kuten akun kestoikää pidentävän Qnovon mukautuvan latauksen, ennen päivän päättymistä loppuvasta akusta ennakoivasti huomauttava virrankulutuksen seurannan sekä asetuksista aktivoitavissa oleva akun hoitotoiminnon, joka tunnistaa käyttäjän latausrytmin ja lataa esimerkiksi yöaikaan akun rauhallisemmalla tahdilla.

Kuten Sonyn puhelimissa on jo muutama sukupolven ajan ollut tapana, sormenjälkitunnistin on sijoitettuna oikean kyljen puoliväliin virta-/lukitusnäppäimen yhteyteen. Näppäin on kylkinäppäimeksi melko suurikokoinen ja se on sijoitettu pieneen syvennykseen, joka tekee sen löytämisestä sormikopelolla helppoa.

Käytettävyydeltään kylkeen sijoitettu sormenjälkitunnistin on melko hyvä kompromissi etu- ja takalukijan väliltä. Se sijaitsee melko luonnollisesti peukalon tai keskisormen ulottuvilla ja on myös käytettävissä puhelimen ollessa pöydällä. Tunnistimen toiminnassa emme havainneet mitään valittamista – se toimii erittäin nopeasti ja luotettavasti. Näppäintä on painettava tunnistimen aktivoimiseksi, mutta kyseinen toimenpide tapahtuu melko lailla luonnostaan.

Oikean kyljen alaosasta löytyy myös Sonyn puhelimille tyypillinen kaksivaiheinen kameranäppäin, jolla onnistuu kätevästi kameran käynnistäminen, tarkennuspisteen lukitseminen sekä kuvan ottaminen.

Kamera

Xperia XZ Premiumin takakamera sijaitsee Sonyn puhelimille tyypillisesti takakuoren vasemmassa ylänurkassa ja sen ympärillä on teräksinen koristerengas, joka on aavistuksen kohollaan takakuoren lasipinnasta. LED-salama sekä laser-tarkennuksen sensori sijaitsevat kameran oikealla puolella lasin takana.

Takakameran tekniset ominaisuudet:

  • 19 megapikselin Sony Exmor RS IMX400 -kuvasensori (1/2,3”; 1,22 um pikselikoko)
  • 25 mm f2.0 G-Lens-objektiivi
  • ennakoiva PDAF- ja laser-automaattitarkennus, LED-salama
  • Videokuvaus: 4K 30 FPS, 1080p 60 FPS, 720p 960 FPS (jatkuva 120 FPS)

Xperia XZ Premium käyttää uutta Sonyn alkuvuodesta esittelemää kamerasensoria, jolle on annettu Motion Eye –markkinointinimi. Sensorin kokonaistarkkuus on 21,2 megapikseliä, mutta se muodostaa maksimissaan 19,3 megapikselin kuvia. Edeltäjämalleihin nähden megapikselimäärä on siis pienentynyt hieman, mutta vastaavasti pikselikoko on suurentunut.

IMX400-kuvasensorin erikoisuus on kolmikerroksinen rakenne, jossa CMOS-kuvasensorin ja johdinkerroksen väliin on integroitu gigabitin DRAM-muisti. Integroitu DRAM-muistikerros mahdollistaa kuvadatan erittäin nopean väliaikaisen varastoinnin myöhempää prosessointia varten.

Käytännössä ratkaisusta on kaksi konkreettista etua: kuvien lukeminen sensorilta onnistuu noin neljä kertaa nopeammin kuin tavanomaisella sensorilla (yksi 19 Mpix kuva 1/120 sekunnissa) ja kameralla voi tallentaa lyhyitä videopätkiä 960 FPS:n ruudunpäivitysnopeudella. Kuvien lukunopeudesta on hyötyä liikkuvia kohteita kuvatessa, jolloin kuvaan ei muodostu yhtä helposti liikevääristymää.

Kameran G Lens –objektiivi on kinovastaavalta polttoväliltään hieman tavanomaista laajempi 25 mm ja aukkosuhteeltaan kohtalaisen valovoimainen f2.0. Optista vakainta ei edelleenkään ole, vaan käyttäjän on tyydyttävä elektroniseen SteadyShot-vakautukseen. Sonyn edustaja kertoo yrityksen keskittyneen erityisesti kuvan terävyyteen myös reuna-alueilla.

Videokuvan tallennus onnistuu parhaimmillaan 4K-tarkkuudella.

Helpoin tapa käynnistää Xperia XZ Premiumin kamera on pitää kameranäppäintä hetki pohjassa. Muita käynnistysvaihtoehtoja ovat virtanäppäimen kaksoispainallus, lukitusnäkymän alanurkan pikakuvake sekä perinteinen sovelluskuvake. Kamerasovellus käynnistyy varsin nopeasti ja ensimmäinen kuva on mahdollista ottaa lähes viiveettä. Seuraavien otosten näpsiminen ei kuitenkaan onnistu aivan kamerapainiketta näpyttämällä, vaan niiden välillä on havaittavissa pieni prosessointiviive. Tarkennus toimii melko luotettavasti, mutta ei ole aivan yhtä nopea kuin parhaimmissa kilpailijoissa. Nopeimmin tarkennus onnistuu kameranäppäintä puoliväliin painamalla, jolloin tarkennuspiste haetaan automaattisesti kuvan keskeltä.

Xperia XZ Premiumin kamerasoftassa ei ole tapahtunut merkittäviä muutoksia edeltäjämalleihin nähden. Toteutus poikkeaa hieman useimpien muiden valmistajien kamerasovelluksista ja on edelleen hieman turhan monimutkainen ja epälooginen.

Suljinpainike löytyy kuvausnäkymän oikeasta reunasta ja asetusvalikon hammasrataskuvake sijaitsee sen alapuolella oikeassa alanurkassa. Etu- ja takakameran välillä pääsee siirtymään sivusuunnassa pyyhkäisemällä ja kuvaustilaa vaihdetaan pystysuuntaisilla pyyhkäisyillä. Zoomaaminen tapahtuu kahdella sormella nipistämällä.

Peruskuvaustilana toimii ”paras automaattisäätö”, joka on melko pelkistetyn suoraviivainen automaattitila ilman suurempia säätömahdollisuuksia. Kerran ylöspäin pyyhkäisemällä avautuu manuaalitila, jonka asetuksista on mahdollista kytkeä päälle myös HDR-kuvaus. Ottaen huomioon HDR:n hyödyllisyyden, on sen käyttöönotto tehty varsin hankalaksi, tosin myös automaattitila osaa tiettävästi käyttää HDR:ää tarpeen vaatiessa, jos kuvausolosuhteet sitä kameran mukaan vaativat. Automaattitilasta kerran alaspäin pyyhkäisemällä avautuu videokuvaustila ja toisen kerran pyyhkäisemällä kuvaustilavalikko, josta löytyy erikseen 4K-kuvaustila. Myös kyseinen toteutus on käytännössä tehty turhan hankalaksi.

Puhelin muistaa kolme peruskuvaustilaa, vaikka kamerasovellus sammutettaisiin välissä. Sen sijaan 4K-kuvaustilaa tai muita kuvaustilavalikosta löytyviä vaihtoehtoja sovellus ei säilytä aktiivisena uudelleenkäynnistyksen jälkeen, vaan kamerasovellus palaa siinä tapauksessa automaattitilaan.

Xperia XZ Premiumin manuaalikuvaustilan säädöt ovat hieman suppeammat, kuin useimmissa kilpailijoissa. Säädettävissä ovat tarkennus, suljinaika (1/4000 – 1 s), valotuksen kompensointi (ev +2…-2), valkotasapaino sekä valotuksen mittaus. Suljinajan säätö tapahtuu hieman ronskimmalla asteikolla, kuin monissa kilpailijoissa ja herkkyyden säätö on suoritettava asetusvalikon kautta (ISO 50 – 3200). RAW-kuvaukselle puhelimesta ei valitettavasti löydy tukea.

Xperia XZ Premiumin erikoisuus on kamerasensorin supernopea kuvaus, joka mahdollistaa 720p-videon tallentamisen hetkellisesti jopa 960 FPS ruudunpäivitysnopeudella. Hidastuskuvauksen käyttö tapahtuu tavallisessa videokuvaustilassa, mutta sen käyttö on tehty hieman hankalaksi.

Hidastustila on ensin aktivoitava kuvauspainikkeen yläpuolella olevasta painikkeesta, jonka jälkeen varsinainen videon tallennus on vielä käynnistettävä erikseen. Vasta hidastustilan ollessa aktivoituna käyttäjä voi valita asetuksista kolmen eri hidastusvaihtoehdon väliltä. Niistä ensimmäinen on oletuksena käytössä oleva ”superhidastus”, joka kuvaa tavallista 720p-videokuvaa ja lisää väliin käyttäjän määrittämiä 0,182 sekunnin pituisia hetkiä 32-kertaisesti hidastettuna. Toinen vaihtoehto on ”erittäin hidas”, jossa kamera kuvaa pelkästään lyhyen 0,182 sekunnin videopätkän 960 FPS ruudunpäivitysnopeudella ja venyttää sen kuuden sekunnin mittaiseksi hidastetuksi videoksi. Kolmas vaihtoehto on tavanomaisempi ”hidastus”, jossa 720p-videota voi kuvata jatkuvasti 120 FPS ruudunpäivitysnopeudella.

”Superhidastusvideon” tallentaminen tapahtuu videotallennuksen ollessa käynnissä (hidastustilan ollessa ennen sitä aktivoituna) tallennuspainikkeen tilalle ilmestyvää superhidastuspainiketta painamalla, jolloin kamera tallentaa kyseiseltä hetkeltä lyhyen hidastetun pätkän ja liittää sen videon keskelle 32-kertaisesti hidastettuna. Hidastettuja kohtia voi lisätä samalle videolle useita, mutta niiden tallentamisen välillä on odotettava muutama sekunti, jotta kamera saa hidastetun pätkän tallennettua.

Superhidastuksilla varustettujen videoiden kuvaaminen vaatii pientä harjoittelua, sillä 0,182 sekunnin pituinen hidastushetki on todella lyhyt, ja sen oikea ajoittaminen vaatii hieman totuttelua sekä paikoin myös tuuria. Lisäksi kannattaa huomioida, että superhidastukset vaativat mieluusti hyvin valaistun ympäristön, eli käytännössä päivänvalon. Keinovalossa valaisimet saattavat aiheuttaa videoon häiritsevää välkyntää.

Kokeilimme superhidastuksia eri tilanteissa ja luova kuvaaja saa luotua ominaisuuden avulla näyttäviä hidastuksia. Suoranaisesti helppoa niiden kuvaaminen ei kaikissa tilanteissa kuitenkaan ole, sillä ainakin itse onnistuin lukuisia kertoja valitsemaan hidastushetken joko aavistuksen liian aikaisin tai vaihtoehtoisesti myöhään.

Kameran uusiin erikoisominaisuuksiin kuuluu myöskin ”ennakoiva kuvaus”, joka tarkoittaa käytännössä sitä, että automaattitilassa kuvia ottaessa kamera analysoi kuvausnäkymää ja ottaa tarvittaessa kuvia sekunnin ajalta ennen varsinaisen kuvan ottamista. Tilanteesta riippuen ennakointi ottaa yhdestä kolmeen ennakoitua otosta ja käyttäjä pääsee jälkikäteen valitsemaan, mikä otos tallennetaan ja poistetaanko muut otokset puhelimen muistista. Oletuksena kaikki ennakoidut kuvat tallentuvat puhelimen muistiin omaan kansioonsa, joten toimintoa ei kannata pitää päällä turhaan, jos sille ei ole käyttöä.

Käytännössä ominaisuus kuulostaa nopeita tilanteita ja liikkuvia kohteita kuvaaville hyvältä, mutta käyttökokemustemme perusteella se aktivoitui varsin vaihtelevalla menestyksellä. Joissain tilanteissa ennakkokuvat tallentuivat, vaikka niille ei olisi ollut juurikaan tarvetta, ja välillä taasen ominaisuus ei aktivoitunut, vaikka sille olisi ollut tarvetta.

Valokuvien kuvanlaatu

Ylle on liitetty testipuhelimen kameralla otettuja muokkaamattomia kuvia erilaisista käytännön tilanteista hyvässä valaistuksessa. Kuvat saa avattua alkuperäiseen kokoonsa klikkaamalla suurennettua kuvaa hiiren oikealla painikkeella ja avaamalla kuva sen jälkeen uuteen välilehteen.

Xperia XZ Premiumin kamera ottaa teräviä ja yksityiskohtaisia kuvia, joissa ei kokonaisuutena katseltuna ole suurempaa valittamista. Läheltä yksityiskohtia tarkastellessa voi kuitenkin havaita Sonyn aiemmista kamerapuhelimista tutun prosessointijäljen, joka muistuttaa hieman mustesuihkutulostimella tehtyä valokuvatulostetta tai maalauksen pintaa. Käytännössä siitä ei kuitenkaan ole juurikaan haittaa.

Värintoisto on eläväistä ja paikoin hieman ylikorostunutta. Joissain satunnaisissa tilanteissa havaitsimme automaattitilan korostavan otoksen kontrastia ja värimaailmaa yliluonnollisen näköiseksi, mutta tätä tapahtui onneksi vain harvoin. Automaattitila käyttää myös tarvittaessa HDR-kuvausta automaattisesti, joten kuvien dynamiikka on peruskuvauksessa hyvää. Maininnan arvoisena positiivisena seikkana kuvien reuna-alueet eivät enää sumennu, kuten Sonyn aiemmissa lippulaivamalleissa oli tapana.

Ylle on liitetty testipuhelimen kameralla otettuja muokkaamattomia kuvia erilaisista käytännön tilanteista hämäräolosuhteissa. Kuvat saa avattua alkuperäiseen kokoonsa klikkaamalla suurennettua kuvaa hiiren oikealla painikkeella ja avaamalla kuva sen jälkeen uuteen välilehteen.

Kesäisessä iltahämärässä tai hieman heikommin valaistuissa sisätiloissa kamera tekee varsin hyvää jälkeä, kunhan kuvaajan käsi on edes jossain määrin vakaa. Värimaailma säilyy melko hyvin ja vaikka kuvissä näkyy hieman kohinaa, se on yksiväristä ei-häiritsevää sorttia. Suljinajan pidentyessä 1/100 sekunnin yli kamera alkaa hiljalleen nostaa herkkyyttä, joka aiheuttaa kohinaa ja sen myötä aktivoituvan kohinanpoiston takia yksityiskohtien pehmentymistä.

Yli 1/50 sekunnin suljinaikojen mentäessä herkkyys lähentelee ISO 1000 –arvoa, jonka myötä myös kuvien yksityiskohdat alkavat pehmentyä lähemmässä tarkastelussa selvästi. Kuvien kokonaisilme pysyy kuitenkin edelleen skarppina ja värit eivät latistu liiallisesti. Yleisesti automaattitilan pisin suljinaika tuntui olevan 1/16 sekuntia, joka on varsin tyypillinen arvo kuvanvakaimettomalle kamerapuhelimelle. Viimeisessä erittäin hämärässä valaistuksessa otetussa esimerkkikuvassa automaattitila tosin venytti suljinajan 1/8 sekuntiin ja herkkyyden erittäin korkeaan ISO 8000 –arvoon. Kyseessä oli kuitenkin hyvin poikkeuksellinen tilanne.

Videon kuvanlaatu

Xperia XZ Premium tallentaa videokuvaa parhaimmillaan 4K tarkkuudella ja 30 FPS ruudunpäivitysnopeudella. Erikoisominaisuutena käyttäjä voi valita tallennetaanko video H.264- vai H.265-pakkauksella, joista ensin mainittu tallentuu noin 54 Mbit/s bittivirralla ja jälkimmäinen selvästi alhaisemmalla noin 34 Mbit/s bittivirralla. Molemmat vaihtoehdot käyttävät .mp4-käärettä. Ääni tallentuu stereona 156 kbit/s laadulla. Elektroninen SteadyShot-kuvanvakautus on kolmiakselinen.

1080p-videota on mahdollista tallentaa 30 ja 60 FPS ruudunpäivitysnopeuksilla, joiden bittivirrat ovat noin 17 ja 30 Mbit/s. 30 FPS tallennustila tukee myös edistyneempää  ”älykästä aktiivista” SteadyShot-kuvanvakautusta, joka pystyy kompensoimaan siirtymän kahden akselin välillä sekä kiertoliikkeen kaikkien kolmen akselin välillä.

Kuvanlaadultaan 4K-video on kamerapuhelimien paremmasta päästä. Se on yksityiskohtaista, luonnollista ja dynamiikaltaan hyvää. H.265-pakatun videon alhaisempi bittivirta näkyy mm. kuvan yksityiskohtien pehmentymisenä. Erittäin rajua tärinää sisältäneistä kuvanvakaintestivideoista voi huomata, kuinka paljon paremmin Full HD –tarkkuudella käytössä oleva edistyneempi SteadyShot-vakautus toimii.

Käyttöjärjestelmä & käyttöliittymä

 

[responsive-slider id=9172]

Xperia XZ Premiumin käyttöjärjestelmänä toimii varsin tuore Android 7.1.1 Nougat (koontiversio 45.0.A.1.229), jonka yhteydessä oli asennettuna Androidin huhtikuun suojauspäivityspaketti. Parin viime vuoden ajan Sony on selvästi pyrkinyt viemään käyttöliittymäsuunnitteluaan kohti vakio-Androidia ja onnistunutkin siinä varsin hyvin. Käytännössä useimmat käyttöjärjestelmän keskeisimmät ominaisuudet ovat suoraan vakio-Androidista ja loppuun on tehty lähinnä pieniä hienosäätöjä.

Sony Mobilen Pohjoismaiden tuotepäällikkö Rikard Skogbergin mukaan Sonyn nykypolitiikan mukaan käyttöjärjestelmään lisätään ainoastaan sellaisia toimintoja, joita Android ei vakiomuodossaan tarjoa ja joista käyttäjien nähdään saavan merkittävää hyötyä. Viime vuosina Sony onkin poistanut ohjelmistopaletistaan useita ominaisuuksia, jotka ovat tulleet Androidin vakio-ominaisuuksiksi.

Sovelluspuolella Sony on myös siirtynyt kasvavissa määrin hyödyntämään Googlen vakiosovelluksia, mutta luottaa silti edelleen tietyiltä osin myös omiin sovelluksiin. Esimerkiksi kalenterin osalta käytössä on nykyään Google-kalenteri, mutta sähköpostiin Sony tarjoaa edelleen myös oman sovelluksensa, jotka ovat rinnatusten Androidin vakiosovellusten kanssa. Päällekkäisyyksiä ei kuitenkaan ole montaa. Puhelimen mukana tulee myös muutamia esiasennettuja kolmansien osapuolien sovelluksia (Facebook, Twitter, Instagram), jotka eivät valitettavasti ole kokonaan poistettavissa, vaan ainoastaan piilotettavissa näkyvistä.

 

[responsive-slider id=9194]

Pientä miinusta Sonyn ohjelmistoratkaisuille ropisee edelleen yrityksen omien lisäsovellusten takia, sillä ne harrastavat harmillista pientä spämmäystä, jota ei tämän hintaluokan puhelimessa toivoisi näkyvän. Mainontaa sisältäviä ilmoituksia tarjoilevat oletuksena ainakin Xperia Lounge, Movie Creator ja What’s New –sovellukset, joiden asetuksista ilmoitukset saa onneksi halutessaan kytkettyä pois päältä. Myös Sonyn News Suite –uutissovellus tarjoaa uutisotsikoiden sekaan varsin runsaasti mainoksia, joka tekee sen käytettävyydestä kyseenalaisen.

 

[responsive-slider id=9195]

Sony on myös leiponut puolittain käyttöjärjestelmän sisään muutamia lisäominaisuuksia, joiden avulla se kertoo puhelimen oppivan käyttötottumuksia tarjoavan älykkäämmän ja henkilökohtaisemman käyttökokemuksen. Käytännössä kyse on kokemuksiemme mukaan varsin perusasioista.

Asetusvalikkoon sijoitettu Avustaja-ominaisuus sisältää puhelimen esittelyn, käyttöön liittyviä vinkkejä, Xperia Actions –toiminnot, akun Stamina-virransäästöasetukset sekä pääsyn tallennustilan ja muistin puhdistustoimintoon.

Xperia Actions sisältää kolme eri tilannetta (yö, keskittyminen ja ulkomailla), joista kuhunkin käyttäjä voi asettaa tiettyjä toimintoja (esim. WiFi päälle, Älä-häiritse-tila käyttöön) kytkeytymään automaattisesti tietyssä sijainnissa ja tiettyyn aikaan päivässä. Idea on näppärä, mutta ominaisuuden piiriin sisällytetyt toiminnot ovat varsin suppeat, eikä käyttäjä voi luoda kolmen vakiotilanteen lisäksi omia kustomoituja profiileita.

Stamina-virransäästöominaisuuksiin liittyvä näppärä toiminto on älykäs virranloppumisilmoitus, joka virrankulutuksen ja tunnistettujen latausajankohtien perusteella osaa huomauttaa etukäteen, jos puhelimen akku on loppumassa ennen päivän päättymistä.

Suorituskyky

Xperia XZ Premium vietti ympärivuorokautisessa testikäytössämme kesäkuun alkupuoliskolla runsaan parin viikon ajan ja saimme muodostettua testijakson perusteella varsin hyvän kokonaiskuvan puhelimesta. Rautatasolla laite toimi ongelmitta, eikä softankaan osalta tullut vastaan juuri sanottavaa paria kamerasovelluksen kaatumista sekä muutamaan otteeseen takellellutta näytön automaattikääntöä lukuun ottamatta. Puhelimeen ei tullut ainuttakaan päivitystä testijakson aikana.

Lähes vakiokuosissaan oleva Android Nougat –käyttöjärjestelmä toimii puhelimessa erittäin sujuvasti. Rinnakkain samalla Snapdragon 835 –järjestelmäpiirillä varustetun HTC U11:n kanssa vertailtuna Xperia XZ Premium oli lähes kauttaaltaan käyttöliittymän siirtymänopeuksissa sekä sovellusten käynnistymisnopeuksissa kilpakumppaniaan hieman nopeampi.

Pelisuorituskyvyssä Xperia XZ Premium edustaa markkinoiden terävintä kärkeä. Tässä auttaa 4K-näyttö, joka toimii peleissä Full HD –tarkkuudella, jonka pyörittäminen ei tuota Snapdragon 835 –järjestelmäpiirille mitään ongelmia. Asphalt Xtreme-, Need For Speed No Limits, Heroes of Incredible Tales- ja Modern Combat 5 –pelit pyörivät laitteella moitteettoman sulavasti. Rasituksessa puhelin lämpenee hieman yläosastaan, mutta lämpötila ei tunnu kädessä millään muotoa häiritsevältä.

Xperia XZ Premium oli ensimmäinen io-techin testiin saapunut Snapdragon 835 –piirillinen älypuhelin, joten suhtauduimme synteettisten testisovellusten tuloksiin suurella mielenkiinnolla. Kuten alla eritellyt tulokset osoittavat, vääntö Galaxy S8:n kanssa on melko tiukkaa, mutta voitto menee hieman useammin Samsung-leiriin. GFXBenchin onscreen-suorituskyvyssä Xperia XZ Premium vetää pisimmän korren alhaisemman näyttöresoluutionsa myötä. Raa’assa suorituskyvyssä samalla näyttötarkkuudella Samsungin Exynos 8895 –piiri kykenee kuitenkin parempaan suorituskykyyn.

Verrokiksi valitsimme synteettisiin suorituskykytesteihin pahimpiin kilpailijoihin lukeutuvat LG G6:n sekä Samsung Galaxy S8:n, jotka käyttävät Snapdragon 821- ja  Exynos 8895 –järjestelmäpiirejä. Tähdellä (*) merkityissä kohdissa pienempi tulos on parempi.

Akunkesto

Xperia XZ Premiumin akunkeston suhteen ei ollut suurempia ennakko-odotuksia, sillä 3230 mAh akku on melko rajallisen kokoinen 5,5-tuumaisella 4K-näytöllä ja high-end-luokan prosessorilla varustettuun älypuhelimeen. Käytännössä akunkeston suhteen ei kuitenkaan koettu suurempaa pettymystä, vaan XZ Premium sijoittui tuloksillaan kohtalaiseen keskiluokkaan.

Noin 1,5–2,5 tunnin näytön aktiivisuustasolla XZ Premiumin akku tyhjentyi tyypillisen päivän (noin klo 8-24) aikana noin 35–55 %:iin. Yhdellä latauksella selvittiin testijakson aikana useampaan otteeseen myös parin päivän yli, jolloin akku veteli kuitenkin viimeisiään noin 2-15 % jäljellä olevalla varauksella. Näytön päälläoloajaksi kellotettiin keskimäärin kohtalaisen hyvä 4-5 tuntia. Kuvaajassa kahden päivän tulokset on merkattu sinisillä pisteillä.

Testijakson puhelimenkäyttöprofiiliin kuului mm. WhatsApp-viestittelyä, Twitterin ja Instagramin selailua, sähköpostien lukemista, karttasovelluksen käyttöä, nettiselailua, muutamia puheluita, satunnaista lyhytjaksoista pelailua ja kameran käyttöä mobiiliverkkoyhteyden, Bluetoothin, WLAN:in ja synkronointien ollessa jatkuvasti päällä.

Ajoimme Xperia XZ Premiumilla muutaman käytännön virrankulutusta ja akunkestoa mittaavan testin, joista ensimmäinen sisälsi YouTube-videon pyörittämistä WiFi:n yli tunnin ajan 1080p-tarkkuudella ja 50 % näytön kirkkaudella sekä 50 % äänenvoimakkuudella kuulokkeiden kautta. Siinä puhelin kulutti poikkeuksellisen paljon virtaa, sillä akun varaus tippui tunnin aikana 17 %, joka on yli tuplasti enemmän kuin Galaxy S8:lla. Syyksi tähän epäilemme YouTube-sovelluksessa mahdollisesti aktivoituvaa näytön 4K-tilaa, joka myös lisää virrankulutusta

Toisena ja kolmantena testinä toimivat synteettiset pelikäyttöä simuloiva GFXBenchin akkutesti raskaampana Manhattan-versiona sekalaista yleiskäyttöä simuloiva PCMark Work 2.0 Battery test. GFXBenchissä XZ Premiumin vajaan kolmen tunnin tulos oli hieman verrokkia parempi, kun taasen PCMarkissa asetelma kääntyi päinvastoin. Verrokkina taulukossa on aiemmin testaamamme Samsung Galaxy S8.

Xperia XZ Premiumin mukana toimitetaan Quick Charge 3.0 -yhteensopiva pikalaturi, jonka maksimiteho on sekä 5, 9 että 12 voltin jännitteellä noin 16 wattia. Mittaustemme perusteella XZ Premiumin latautumisnopeus ei pärjää useimmille kilpailijoille.

Puolessa tunnissa akku latautui tyhjästä noin 42 %:iin, joka on noin 10-15 % vähemmän, kuin ripeimmillä kilpailijoille. 50 % rajapyykki saavutetaan noin 35 minuutissa ja tunnissa varaus nousi noin 70 %:iin. Noin 60 %:n varaustason kohdalla latausnopeudessa tapahtui kuitenkin selkeä nitkahdus, jonka vuoksi loppuosa latautuu tuskallisen hitaasti. Akun täyteen saaminen kesti testissämme kohtuuttomat kaksi tuntia ja 40 minuuttia. Ainakin osa loppupuolen hitaasta latautumisesta saattaa johtua Qnovon akun kestoikää optimoivasta mukautuvasta lataustekniikasta.

Yhteenveto

Sonyn lippulaivamalleissa tuntuu viime aikoina olleen useampikin asia enemmän tai vähemmän pielessä, joten Xperia XZ Premium osoittautui testijaksollamme siltä osin varovaisen positiiviseksi yllätykseksi. Suoranaisesti lähelle täydellisyyttä Sony ei ole kuitenkaan tälläkään kertaa yltänyt.

Eniten se ansaitsee pyyhkeitä fyysisestä toteutuksesta, sillä ulkomitat ovat 5,5-tuumaiseksi laitteeksi kohtuuttoman suuret ja laitteen kulmat etenkin taskussa säilyttämistä ajatellen epämiellyttävän terävät. Lisäksi takakuori on tolkuton sormenjälkimagneetti ja kyljet harmillisesti muovia. Em. asiat korjaamalla lopputulos voisi olla suorastaan loistava. Plussaa puhelin ansaitsee IP68-tason suojauksesta.

Rautaosastolta Xperia XZ Premiumista löytyvä Snapdragon 835 –järjestelmäpiiri on parasta mitä on tarjolla ja se tarjoaa suorituskykyä, jota vuoden 2017 high-end-puhelimelta voikin odottaa. Muistimäärät täyttävät minimivaatimukset, mutta eivät pärjää pitkälle pahimpia kilpailijoita vastaan. Pienen miinuksen ansaitsee kohtuuttoman suuren yli 14 Gt:n siivun tallennustilasta haukkaavat järjestelmätiedostot. Akunkeston suhteen XZ Premium ei ansaitse niin kehuja kuin haukkujakaan. 4K-näyttö on huikean tarkka, mutta sen hyödyntämismahdollisuudet ovat harmillisen rajalliset.

Kameran kuvanlaadun osalta raudan spekseihin verrattuna Sony on alisuorittanut jo pidemmän aikaa, mutta nyt suunta vaikuttaisi olevan selvästi parempaan päin. Uusi 19 megapikselin takakamera on varsin tasainen suorittaja kaikissa valaistusolosuhteissa, eikä optisen vakaimenkaan puute tuntunut suuremmin haittaavaan käytännössä. Plussaa ropisee myös kätevästä kamerapainikkeesta, mutta videoiden 960 FPS:n suurnopeustallennus osoittautui puolestaan lyhyytensä vuoksi rajallisesti hyödynnettäväksi.

Softapuolella Sonyn valinta pitää käyttöjärjestelmä melko lähellä vakio-Androidia on onnistunut. Miinusta puhelin saa kuitenkin edelleen Sonyn omista lisäsovelluksista, joista osa häiritsee käyttäjää mainoksilla sekä toimintoja mainostavilla ilmoituksilla. Onneksi näppärämpi käyttäjä saa halutessaan kytkettyä ne pois päältä.

Huipputarkka 4K-näyttö on erikoisuus, jonka hyödynnettävyys XZ Premiumissa on kuitenkin valitettavasti edelleen melko heikko.

Yhteenvetona Sony Xperia XZ Premium ei ole lainkaan hassumpi puhelin, mutta se ei oikein onnistu käytännön tasolla tarjoamaan mitään sellaista, jolla se nousisi merkittävästi kilpailijoidensa yläpuolelle. Huipputarkka 4K-näyttö on erikoisuus, jonka hyödynnettävyys XZ Premiumissa on kuitenkin valitettavasti edelleen melko heikko. Motion Eye –kameran suurnopeuskuvaus on hauska kikka, jonka käytettävyys on kuitenkin rajallinen. Fyysiset mittasuhteet tekevät laitteesta varsin vanhanaikaisen tuntuisen esimerkiksi Galaxy S8:aan nähden.

 

Plussaa

  • Huipputarkka 4K-näyttö HDR10-tuella
  • Tukevan tuntuinen ja tyylikkäästi muotoiltu metalli-lasirakenne
  • IP68-suojaus
  • Erittäin suorituskykyinen Snapdragon 835 -järjestelmäpiiri
  • Kokonaisuudessaan hyvää jälkeä tekevä kamera
  • Nopeasti ja luotettavasti toimiva sormenjälkitunnistin
  • Eteenpäin suunnatut stereokaiuttimet
  • Fyysinen kamerapainike

Miinusta

  • Suuri koko ja taskussa epämukavan terävät kulmat
  • Näytön ja ulkomittojen heikko suhde
  • Näytön 4K-tarkkuuden hyödynnettävyys toistaiseksi rajallista
  • Lasisten kuorien sormenjälkiherkkyys ja liukkaus kuivissa käsissä
  • Muoviset kyljet ja pinnoitteen kestävyys
  • Tallennustilasta yli 14 Gt järjestelmän käytössä
  • Sonyn lisäsovellusten mainosilmoitukset
  • Kamerassa ei optista kuvanvakainta
  • Kaiuttimen alhainen äänenvoimakkuus
  • Hitaasti täyteen latautuva akku
  • Ei langatonta latausta
  • Akku ei käyttäjän irrotettavissa

 

This site uses XenWord.
;