io-tech testasi Xiaomin 5G-yhteydet keskihintaluokkaan tarjoavan Mi 10 Lite 5G -älypuhelimen.

Viimeisen puolen vuoden aikana älypuhelinten 5G-tuki on levinnyt tehokkaasti entistä edullisempiin hintaluokkiin. Erityisesti Qualcommin integroidulla 5G-modeemilla varustettujen Snapdragon 765:n ja 765G:n julkaisun myötä useilta valmistajilta on tullut varteenotettavia keskiluokan puhelimia, jotka tarjoavat 5G:n lisäksi muitakin ennen lähinnä lippulaivaluokassa nähtyjä ominaisuuksia, kuten korkeamman virkistystaajuuden näyttöjä.

Kesän aikana io-techin arvostelupenkkiin ehti Snapdragon 765G:tä käyttävä OnePlus Nord, edullisempaa Snapdragon 765 -sisarmallia käyttävä Motorola Moto G 5G Plus ja Samsungin omaa kilpailevaa järjestelmäpiirituotantoa edustavaa Exynos 980:tä käyttävä Samsung Galaxy A51 5G. Jokainen näistä kolmesta osoittautui hintaluokassaan erittäin toimivaksi kokonaisuudeksi. Motorola ja OnePlus saivatkin testijaksojensa päätteeksi Toimituksen valinta -kunniamaininnan.

Nyt testipenkkiin on saapunut kiinalaisen Xiaomin jo maaliskuun lopulla julkaisema Mi 10 Lite 5G. Xiaomin keskihintaluokan malli käyttää OnePlus Nordista tuttua Snapdragon 765G -järjestelmäpiiriä asettuen siten suorituskyvyltään hintaluokkansa kilpailun yläpäähän. Suomessa Mi 10 Lite 5G saapui myyntiin huhtikuun lopulla 349 euron suositushintaan 6 gigatavun RAM-muistilla ja 64 gigatavun tallennustilalla. Saatavilla on myös 128 gigatavun tallennustilalla varustettu malli 399 euron suositushintaan. Puhelimesta on tarjolla kolme värivaihtoehtoa – Cosmic Gray, Dream White ja Aurora Blue, joista jälkimmäistä myös testikappaleemme edustaa.

Hinta.fi-hintavertailupalvelun mukaan artikkelin kirjoitushetkellä syyskuun lopulla puhelin on tarjolla suuremmalla 128 gigatavun tallennustilalla edullisimmillaan noin 340 euron hintaan, eli 60 euroa suositushintaansa edukkaammin. Pienemmällä 64 gigatavun tallennustilalla varustettua versiota saa puolestaan 310 eurolla eli vain 30 euroa 128 gigatavun mallia edullisemmin.

Xiaomia on ollut syksyn aikana saatavilla myös 299 euron tarjoushintaan, jonka myötä Xiaomin uutuus asettuikin hetken aikaa selvästi aiemmin mainittujen kilpailijoiden suositushintoja edullisempaan luokkaan. Toisaalta ainakin Samsung ja Motorola ovat jo vastanneet aggressiiviseen hinnoitteluun omalta osaltaan. Samsungin Galaxy A51 5G:tä on saanut parhaimmillaan Xiaomia vastaavaan 300 euron hintaan, joskin artikkelin kirjoitushetkellä myös Galaxyn tarjoukset ovat loppuneet. Motorolan Moto G 5G Plus puolestaan on artikkelin kirjoitushetkellä tarjouksessa tuohon 300 euron hintaan. OnePlus Nord on nelikon ainoa puhelin, jota ei ole vielä nähty vastaavassa hintaluokassa.

Tässä artikkelissa tutustumme Xiaomi Mi 10 Lite 5G:hen viikon ympärivuorokautisten käyttökokemusten pohjalta hieman täysimittaista testiartikkelia lyhyemmässä muodossa.

 

Pakkaus ja sen sisältö

Xiaomi Mi 10 Lite 5G toimitaan mustassa paketissa, jonka päällä komeilee monivärisesti valoa heijastelevat numero 10 ja puhelimen tarkempi mallinimi ”Lite 5G”. Käytännössä paketti muistuttaa mustaa versiota Xiaomi Mi 10:n paketista. Puhelimen lisäksi myyntipakkauksessa toimitetaan läpinäkyvä taipuisa suojakuori, USB Type-C -kaapeli, 20 watin verkkovirta-adapteri, korttikelkan avaustyökalu ja perinteiset ohjelappuset.

 

Rakenne, tekniset ominaisuudet ja yksityiskohdat

Ulkoisesti Mi 10 Lite 5G ei juurikaan muistuta kalliimpaa sisarustaan. Etupuolta peittävä näyttö on tuuman kymmenyksen pienempi eikä se kaareudu ollenkaan reunoiltaan. Lisäksi lippulaivamallin reiässä sijaitsevasta etukamerasta on siirrytty perinteiseen pisaraloveen keskellä näytön ylälaitaa. Myös takaa puhelimet erottuvat toisistaan. Kalliimman mallin pitkän mallisesta kamerakehikosta on siirrytty lähemmäs viimeisimpien Galaxyjen, iPhonejen, Huaweiden ja Pixeleiden muotoilua takakameroiden sijaitessa suurehkossa mustataustaisessa kehyksessä neliön muotoon sijoiteltuina.

Fyysiset mitat:

  • Ulkomitat: 163,7 x 74,8 x 7,9 mm
  • Paino: 192 grammaa
  • Näytön ja ulkomittojen suhde: 85,1 %

Näyttönsä koon osalta Xiaomi Mi 10 Lite 5G on aluksi mainittujen keskihintaisten 5G-puhelinten suuremmasta päästä. 6,57-tuumainen näyttö on 1,3 tuumaa Moto G 5G Plussan näyttöä pienempi, mutta 0,7 tuumaa Galaxy A51 5G:n näyttöä suurempi. Myös 85,1 prosentin näytön ja ulkomittojen suhteellaan Xiaomi asettuu näiden kahden väliin, ollen hieman Samsungia heikompi tilankäytöltään.

Samsungin Galaxy A51 5G:hen verrattuna Xiaomi onkin 4,8 mm korkeampi, 1,2 mm leveämpi ja 0,8 mm ohuempi. Moto G 5G Plussaan verrattuna Xiaomi on 4,3 mm lyhyempi, 0,8 mm leveämpi ja 1,1 mm ohuempi. 192 gramman painollaan Xiaomi on 5 grammaa Samsungia painavampi, mutta 15 grammaa Motorolaa kevyempi.

Käsissä Mi 10 Lite 5G:n kilpailijoitaan ohuempi muotoilu on tunnistettavissa. Yhdistettynä suhteellisen kevyeen rakenteeseen on puhelin kokoisekseen todella pienen ja kevyen tuntuinen, minkä lisäksi loivasti pitkiltä sivuiltaan kaartuva takakuori helpottaa laitteen käyttöä yhdelläkin kädellä. Harmillisesti keveydessä on miinuspuolensakin, sillä puhelimen osin muovinen rakenne ei herätä suurempaa luottamusta käsituntumaltaan, vaikka puhelin itsessään suhteellisen jämäkkä onkin. Muovikehys myötää metallia paremmin iskuja, mutta vastaavasti naarmuuntuu herkemmin. Positiivisena puolena näyttävän sinisen sävyissä kiiltävä takalasi ei ole kuivissakaan käsissä erityisen liukas.

Näytössä käytetty Corningin Gorilla Glass 5 ansaitsee kuitenkin ehdottomasti kehut, sillä kyseessä on tunnetun valmistajan suojalasi ja lisäksi muun muassa Samsungin käyttämää Gorilla Glass 3:a tuoreempi malli. Virallista IP-luokitusta puhelimelta ei valitettavasti löydy, kuten ei myöskään epävirallista lupausta vedenkestävyydestä, joten kaikenlaisia roiskeita puhelinta käyttäessä kannattaa välttää.

Mi 10 Lite 5G:n pohjassa sijaitsee perinteisen USB 2.0 -nopeuksia tukevan Type C -liitännän kaverina puhelimen SIM-korttikelkka, joka ei valitettavasti tue muistikortteja, yksi laitteen mikrofoneista ja puhelimen monokaiutin. Stereokaiuttimien puute on harmillinen erityisesti ottaen huomioon, että kilpailevasta Motorolan Moto G 5G Plussasta ne löytyvät.

Yläpäädyssä on toisen mikrofonin lisäksi 3,5 mm:n kuulokeliitäntä ja pykälän harvinaisempi infrapunaportti, jonka avulla puhelinta voi käyttää muun muassa television kaukosäätimenä. Kuulokeliitäntä on äänenlaadultaan subjektiivisen testin perusteella toimiva ja siinä riittää potkua ajamaan suhteellisen vaikeasti soitettavia AKG K612 Pro -kuulokkeita kovallakin äänenvoimakkuudella.

Näytön yläpuolella pisaralovessa sijaitseva 16 megapikselin etukamera kykenee hyvään kuvanjälkeen, joskin terävöitystä kuvissa on reilusti. Vastapainona vahvan terävöityksen myötä kuvat toki näyttävät pienemmältä ruudulta tarkasteltuna erittäin tarkoilta.

Näytön tekniset ominaisuudet:

  • 6,57” AMOLED -näyttö, HDR10+, 430 nitin mainostettu kirkkaus
  • 20:9-kuvasuhde, 1080 x 2400 pikseliä, 401 PPI
  • Gorilla Glass 5 -suojalasi

Xiaomi Mi 10 Lite 5G:n 6,57-tuumainen AMOLED-näyttö on luokassaan hyvä. Värintoisto on suoraan pakasta otettaessa Automaattinen-tilassa selvästi kallellaan kylmään, mutta asetuksista väriprofiiliksi ”Alkuperäinen väri” valitsemalla värit vaikuttaisivat silmämääräisesti asettuvan hyvin kohdilleen. AMOLED-näytölle tyypilliseen tapaan kontrastisuhde näytössä on ääretön, minkä lisäksi myös kirkkaus oli testijakson aikana riittävällä tasolla, eikä ongelmia havaittu syyspäivien auringonpaisteessakaan.

Keskihintaluokkaisten älypuhelinten kovassa kilpailussa näytön ehdottomaksi miinukseksi on kuitenkin laskettava 60 hertsiä korkeampien virkistystaajuuksien puute. Testissä tähän mennessä io-techin testissä käyneestä nelikosta myöskään Samsung ei tue korkeampia taajuuksia, mutta sekä Motorola että OnePlus tarjoavat 90 hertsiin yltävän näytön.

Mi 10 Lite 5G:n sormenjälkilukija on sijoitettu näytön alle. Lukijan toiminnassa ei testijakson aikana havaittu ongelmia.

      

Raudaltaan Mi 10 Lite 5G tarjoaa hintaluokassaan kovan paketin. Puhelimen sisällä sykkii OnePlus Nordista tuttu Snapdragon 765G -järjestelmäpiiri, joka asettuu suorituskyvyltään pykälän Motorolan käyttämän Snapdragon 765:n ja Samsungin Exynos 980:n yläpuolelle. Piirin parina on mallista riippuen 6 gigatavua RAM-muistia ja 64 tai 128 gigatavua tallennustilaa. RAM-muistin osalta puhelin asettuukin tasoihin Samsungin kanssa, mutta pykälän Motorolan perusmallin yläpuolelle ja vastaavasti pykälän Suomessa myytävien OnePlus Nordien alapuolelle.

Virtaa järjestelmäpiirille tuo suhteellisen tavanomaisen kokoinen 4160 mAh:n akku, joka ei varsinkaan 5G-puhelimelle ole erityisen suuri, vaikkakin se on nimelliset 45 mAh suurempi kuin OnePlus Nordin akku. Samsung ja Motorola kuitenkin pitävät sisällään selvästi suuremmat 4500 mAh:n ja 5000 mAh:n akut.

Yhteysominaisuuksien osalta Xiaomi tarjoaa hintaluokassaan kattavan pakkauksen. 5G-verkkojen lisäksi puhelin tukee myös Bluetoothin tuoreinta 5.1-versiota. Wi-Fi 6:lle ei kuitenkaan hintaluokalle ominaiseen tapaan tukea löydy ja 5G-verkot rajoittuvat Suomessa markkinoilla oleville puhelimille tuttuun tapaan alle 6 GHz:n taajuuksille. Tietoa LTE-yhteyksien nopeuksista ei valitettavasti artikkelin kirjoitushetkellä ollut saatavilla.

Tekniset ominaisuudet:

  • Snapdragon 765G -järjestelmäpiiri (1 x 2,4 GHz Kryo 475 Prime, 1 x 2,2 GHz Kryo 475 Gold, 6 x 1,8 GHz Kryo 475 Silver)
  • 6 Gt RAM
  • 64 tai 128 gt tallennustilaa (128 Gt mallissa vapaana n. 110 Gt)
  • 5G-tuki, SA & NSA, Sub 6 GHz (1, 3, 7, 28, 77, 78), LTE-A, Dual SIM
  • Wi-Fi 802.11a/b/n/ac, Dual Band, Bluetooth 5.1, (A)GPS, GLONASS, Galileo, BDS, QZSS, NFC, FM-radio, infrapunalähetin
  • 4160 mAh akku, USB Type-C (USB 2.0), 20 watin pikalataus, Quick Charge 4+, USB Power Delivery 3.0

 

Kamera

Xiaomi Mi 10 Lite 5G:n takakamerat sijaitsevat vuoden 2020 trendeihin hyvin istuvassa suhteellisen suurikokoisessa kamerakehyksessä takakuoren vasemmassa yläkulmassa. Kehys nousee kuoren pinnasta vain aavistuksen, mutta kuitenkin riittävästi, jotta puhelin pääsee keikkumaan hieman puhelinta pöydällä käytettäessä.

Kameran tekniset tiedot:

  • 48 megapikselin pääkamera (Omnivision OV48B -sensori, 1/2”, 0,8 um pikselikoko), 26 mm, f1.79, PDAF-automaattitarkennus
  • 8 megapikselin ultralaajakulmakamera (1/4” sensori, 1,12 um pikselikoko), 120 asteen kuvakulma, 15 mm, f2.2
  • 2 megapikselin makrokamera, f2.4
  • 2 megapikselin syvyystietokamera, f2.2
  • 16 megapikselin etukamera (1/3,06”, 1,0 um pikselikoko), f2.5
  • Dual-LED-salama
  • Videokuvaus: 4K 30 FPS, 1080p 60 FPS, hidastusvideo 1080p 120 FPS, 720p 960 FPS

Kameravalikoimaltaan Mi 10 Lite 5G on käytännössä vastaava kuin muutkin hintaluokkansa kilpailijat. Pääkameran tarkkuus on 48 megapikseliä ja se on varustettu f1.79-aukkosuhteen objektiivilla. Kamera käyttää Quad Bayer -suodinta luoden 12 megapikselin lopputuloksia, mutta myös täyden resoluution kuvien ottaminen on mahdollista.

Ultralaajakulmakamera vastaa 8 megapikselin resoluutiollaan Moto G 5G Plussaa ja OnePlus Nordia jääden pykälän jälkeen Samsungin Galaxy A51 5G:n 12 megapikselin resoluutiosta. Aukkosuhteeltaan Xiaomin toteutus on linjassa kilpailijoiden kanssa ja kuvakulmaltaan objektiivi on markkinoiden keskiväliä.

Kilpailijoistaan tuttuun tapaan Mi 10 Lite 5G:stä löytyy lisäksi myös makrokamera ja syvyystietokamera, jotka molemmat ovat Xiaomissa tarkkuudeltaan 2 megapikseliä. Makrokamera on siis resoluutioltaan OnePlus Nordia vastaava, mutta jää jälkeen Moto G 5G Plussasta ja Galaxy A51 5G:stä.

Videokuvauksen osalta Xiaomi tarjoaa korkeimmillaan 4K resoluution videota 30 FPS:n nopeudella tai vaihtoehtoisesti 60 kuvaa sekunnissa 1080p resoluutiolla. Hidastusvideon osalta puhelin pistää pöytään kovat kortit ja tarjoaa 720p-resoluutiolla jopa 960 FPS:n nopeutta. Hidastusvideota on mahdollista kuvata myös etukameralla 1080p-resoluutiolla 120 FPS:n nopeudella.

Kamerasovellus Xiaomi Mi 10 Lite 5G:ssä on pääpiirteiltään tutun oloinen valmistajan aikaisemmistakin puhelimista. Mi 10:iin verrattuna vakiona pikavalittavana olevien kuvaustilojen määrää on vähennetty ja muun muassa täyden resoluution kuvia ja suhteellisen usein tarpeellista yökuvaustilaa varten on mentävä ”lisää”-osion taakse, josta löytyvät kaikki puhelimen kuvaustilat. Päänäkymään kuvaustilojen lisääminen on kuitenkin mahdollista.

Mielenkiintoisesti Mi 10 Lite 5G tarjoaa zoomaustiloja valittaessa pääkameraa käyttävän 1x-tilan ja ultralaajakulmakameraa käyttävän 0,6x-tilan lisäksi myös 2x-tilan, vaikkei puhelimesta telekameraa löydykään. 2x-tilassa puhelin ottaa kuvat pääkameralla ja se vaikuttaisi olevan toteutettu rajaamalla alue suoraan puhelimen 48 megapikselin sensorilta, joka hyvin toteutettuna tarjoaa lähestulkoon häviöttömän lopputuloksen.

Testijakson aikana kamerasovellus toimi vaihtelevasti. Usein ulkona kuvatessa sovelluksen kanssa havaittiin pientä hidastelua, jollaista ei kohdattu muiden tämän hintaluokan puhelinten kanssa.

Päivänvalossa Mi 10 Lite 5G:n pääkamera kykenee hyvään jälkeen. Kuvista tulee yksityiskohtaisia ja kameran dynamiikka on kiitettävällä tasolla. Kuvien värintoisto on erittäin eläväistä ja useimmiten hyvännäköistä, mutta vastapainona se harvemmin on suoranaisesti luonnollista. Kontrasti ja värit korostuvat selvästi, mikä terävöityksen kanssa tuottaa kuvia zoomatessa selkeän keinotekoista jälkeä. Myös valkotasapaino kallistuu kirkkaassa päivänvalossa helposti hieman sinertävään, mikä korostuu vahvan saturaation seurauksena.

Hämärässäkin pääkameran tuottaa suhteellisen hyvää jälkeä. Kuvien kohina pysyy kohtalaisen hyvin aisoissa, mutta vastapainona yksityiskohtien määrä alkaa kuitenkin heikkenemään, joskaan ei hintaluokka huomioiden erityisen paljon. Tasaisilla väripinnoilla suuremmalta näytöltä tarkasteltuna kohina on kuitenkin yhä selvästi havaittavissa. Kuvien värit säilyvät iskevinä ja aavistuksen ylikorostuneina. Valoa kamera ei kuitenkaan kovinkaan paljoa kuviin onnistu keräämään ja yleisilmeeltään lopputulokset jäävät huomattavan synkiksi. Positiivisena puolena synkkyyden myötä kirkkaat kohdat ovat useimmiten suhteellisen hyvin tasapainossa eivätkä pala pahemmin puhki.

Ultralaajakulmakamera ei kykene toisintamaan pääkameran hyvää suoritusta. 8 megapikselin resoluutio paljastaa rajansa varsin nopeasti suuremmalta näytöltä kuvia tarkastellessa. Jo ennen zoomausta tietokoneen monitorilta kuvat vaikuttavat yksityiskohdiltaan hieman pehmeiltä ja zoomauksen myötä on nähtävissä, että tasaisiin värialueisiin muodostuu jo hyvässä valaistuksessa kevyttä kohinaa. Värintoistoltaan ultralaajakulmakamera poikkeaa merkittävästi pääkamerasta ollen vähemmän korostunut ja kenties hieman luonnollisempi. Ultralaajakulmakamera kuitenkin taittaa värejä helposti hieman vihertävään suuntaan, mikä korostuu erityisesti viileään taittavan pääkameran kanssa rinnakkain kuvia tarkasteltaessa.

Hämärässä Mi 10 Lite 5G:n ultralaajakulmakamera tuottaa hintaluokassa jo totuttuun tapaan heikohkoa jälkeä. Valon vähentyessä kuvista tulee kuitenkin jopa luokkansa mittapuulla erityisen nopeasti todella synkkiä. Kuvissa on myös selvää kohinaa alueilla, jotka eivät ole ehtineet tummua täysin tukkoon.

Ultralaajakulmakamera on varustettu kiinteällä tarkennusetäisyydellä, joka tuo omat rajoitteensa lähellä sijaitsevien kohteiden kanssa.

Puhelimen makrokamera on resoluutioltaan Moto G 5G Plussan ja Galaxy A51 5G:n 5 megapikselin sijaan vain 2 megapikseliä ja tämä näkyy myös kuvanlaadussa. Yksityiskohtien määrä on suhteellisen alhainen, eikä myöskään värien toistossa ole juuri kehuttavaa. Pääkamerasta rajauksen tekevä 2x-zoom tarjoaa useimmiten vastaavan tarkennusetäisyyden, mutta huomattavasti paremmalla värintoistolla ja tarkkuudella, joten makrokameralle on haastava löytää todellista käyttötarkoitusta.

Maininnan arvoisena positiivisena puolena makrokamera kuitenkin tukee automaattitarkennusta, mikä helpottaa kuvaamista huomattavasti kiinteällä tarkennusetäisyydellä varustettuihin puhelimiin verrattuna.

Kaksinkertaisen zoomin tarjoava 2x-tila käyttää kuvaukseen pääkameralta tehtävää rajausta ja vastaakin tämän myötä kuvanlaadultaan pääosin pääkameraa. Digitaalisen suurennoksen sijaan kuvan tunnistaa rajaukseksi selvästi pääkameran 12 megapikselin otoksesta skaalattua rajausta paremmasta yksityiskohtien määrästä.

Yökuvaustilan osalta Mi 10 Lite 5G luottaa edullisemmissa puhelimissa yleiseen tapaan pyrkiä parantamaan dynamiikkaa selvästi lisätyn valoisuuden sijaan. Kuvanjäljeltään yökuvaustila eroaa perustilasta jopa yllättävän miedosti. Yökuvaustilassa kirkkaat yksityiskohdat eivät pala läheskään yhtä helposti puhki, minkä lisäksi kamera onnistuu kokoamaan valoisilta alueilta huomattavasti paremmin yksityiskohtia. Myös kuvien tärähtäminen on vähäisempää yökuvaustilan kootessa kuvat useammasta otoksesta yhden pitkän valotusajan sijaan. Tummiakin alueita yökuvaustila onnistuu palauttamaan jossain määrin, vaikkei se yöstä päivää teekkään. Kokonaisuudessaan yökuvaustila onnistuu parantamaan kameran suorituskykyä hämärässä selvästi säilyttäen yleisilmeen samalla melko luonnollisena.

Ultralaajakulmakamera ei tue yökuvaustilaa, joten sen erittäin heikkoa hämäräkuvauskykyä ei tilalla valitettavasti pysty korjaamaan.

Videokuvan osalta Mi 10 Lite 5G pystyy käyttökelpoiseen jälkeen. Puhelimen elektroninen kuvanvakain (EIS) on käytettävissä myös 4K-tilassa, minkä myötä se on kuvaamista harkitsevalle suositeltavin vaihtoehto. Kuvanlaadultaan kuva ei missään nimessä yllä 4K-videoiden parhaimmistoon yksityiskohtien määrän jäädessä yllättävän alhaiseksi. Myös selvästi ylikorostunut kontrasti heikentää kokonaisuutta paljon. Tummat alueet tummuvat helposti tukkoon ja kuvasta tulee käsitellyn näköistä. EIS hoitaa kuitenkin tehtävänsä suhteellisen hyvin ja kuvaaminen onnistuu myös liikkuessa. Valitettavasti nopeampaa videota kaipaavien harmiksi 1080p 60 FPS -video ei tue kuvanvakainta.

Ultralaajakulmakameran videokuvaus rajoittuu 1080p 30 FPS -tasolle ja mukailee kuvanlaadultaan kyseisen kameran valokuvia. EIS toimii myös ultralaajakulmakameran kanssa kiitettävästi, joten tila on ehdottomasti käyttökelpoinen.

Hidastusvideon osalta 960 FPS -video on vakuuttavan sulavaa, joskin kuvanlaatu on hintaluokalle ominaiseen tapaan varsin heikkoa. Videota puhelin pystyy ottamaan vain todella lyhyen hetken ja hidastus tapahtuu automaattisesti videon loppuun viimeiselle neljännekselle, joten usein hidastusvideoista löytyvää lopun palautusta normaalille nopeudelle Mi 10 Lite 5G:n 960 FPS -tilassa ei voi tehdä.

 

Käyttöjärjestelmä, suorituskyky ja akunkesto

Xiaomi Mi 10 Lite 5G:n sisällä pyörii Android 10 -käyttöjärjestelmä varustettuna Xiaomin omalla MIUI 12 -käyttöliittymällä. Puhelimeen päivittyi testijakson aikana Androidin elokuun tietoturvapäivitykset, joten puhelinta voi pitää suhteellisen ajantasaisena. Valitettavasti varsinaista päivityslupausta Xiaomi ei ole puhelimilleen antanut, joten tietoa siitä, millä aikataululla päivityksiä saapuu tulevaisuudessa ei ole.

MIUI 12 -käyttöliittymä peittää vakio-Androidin kattavasti alleen. Xiaomille perinteiseen tapaan puhelin asettaa kaikki sovellukset vakiona suoraan aloitusnäytölle, mutta Mi 10:stä tuttuun tapaan asetuksista on mahdollista kytkeä päälle erillinen sovellusvalikko. Puhelimeen on esiasennettu suhteellisen paljon valmistajan omia sovelluksia, joita käyttäjän ei ole mahdollista poistaa, mikä on aina pienoinen pettymys. Omien sovellusten lisäksi esiasennettuna ovat myös Facebook, Netflix, WPS Office, LinkedIn ja AliExpress, jotka on kuitenkin mahdollista poistaa.

Suorituskyvyn osalta Snapdragon 765G on jo ennestään toimivaksi todettu järjestelmäpiiri. Pelaaminen Mi 10 Lite 5G:llä on sujuvaa ja muun muassa Call of Duty Mobile asettaa asetuksensa vakiona medium-tasolle, mutta on pelattavissa sulavasti korkeimmillakin asetuksilla. Suorituskyky Xiaomin kanssa ei kuitenkaan ollut täydellistä. Peruskäyttö on järjestelmäpiirille ominaiseen tapaan suurimman osan ajasta sulavaa, mutta muun muassa kamerasovelluksen kanssa havaittiin satunnaisesti hidastelua, jollaista ei muilla tämän hintaluokan puhelimilla ole juurikaan enää havaittu. Hidastelut selittynevätkin käyttöliittymän mahdollisilla hiomattomuuksilla, sillä muut vastaavan teholuokan piireillä varustetut puhelimet ovat toimineet testijaksojen aikana moitteetta.

Puhelimen 4160 mAh:n akku pärjäsi viikon käyttöjakson aikana hyvin. Kahden päivän ylitys onnistui poikkeuksetta akun varauksen jääden noin 30 prosentin tienoille. Kolmen päivän ylitystä puhelimella ei kuitenkaan kokeiltu kertaakaan. Viikon perusteella akunkesto puhelimella onkin hyvällä tolalla, vaikka Motorola ja Samsung hintaluokan kilpailijoista kykenivätkin omilla testijaksoillaan tarjoamaan pykälän pidempää käyttöä yhdellä latauksella. 5G-yhteys ei ollut testijaksolla jatkuvasti käytössä, sillä puhelin ei tue 5G-yhteyden käyttöä dual-SIM-tilassa. Lyhyen DNA:n verkossa tehdyn kokeilun perusteella 5G-yhteydet toimivat pääosin odotetusti tarjoten parhaimmillaan reilusti yli 700 Mb/s latausnopeuksia 4G:n jäädessä samassa tilanteessa 200 Mb/s vauhteihin. Mielenkiintoisena huomiona 5G-verkoissa lähetysnopeudet jäivät poikkeuksetta 4G:tä alhaisemmiksi ja useimmiten jopa alle 10 Mb/s tasolle 4G:n yltäessä 50 Mb/s nopeuksiin.

Pikalatausta Xiaomi tukee hintaluokassaan varsin tyypillisellä 20 watin nopeudella. Käytännössä akku latautui tyhjästä täyteen tunnissa ja 20 minuutissa, mikä on erittäin hyvä nopeus. Puolessa tunnissa akku täyttyi 52 prosenttiin ja tunnissa varausta oli kertynyt jo 92 prosenttia.

 

Yhteenveto

Xiaomin Mi 10 Lite 5G on mielenkiintoinen puhelin, joka asettuu kilpailemaan erittäin haastavaan hintaluokkaan. 300–400 euron luokassa on kesän aikana syntynyt suorastaan ryysis laadukkaista puhelimista OnePlus Nordin, Motorolan Moto G 5G Plussan ja Samsungin Galaxy A51 5G:n ollessa io-techin testeissä käyneitä ja hyviksi todettuja esimerkkejä.

Xiaomin uutuus asettaa pöytään jo alussa suhteellisen kovat kortit. 350 euron suositushinnassaan puhelin tarjoaa Snapdragon 765G:n myötä hintapisteensä parasta suorituskykyä, mutta erityisesti alkusyksyn aikana tarjolla olleella 299 euron tarjoushinnalla laitteen tarjoama rauta on erityisen hyvää. Samaan hintaluokkaan tarjouksissa yltäneiden Moto G 5G Plussan ja Galaxy A51 5G:n järjestelmäpiirit jäävätkin ainakin paperilla pykälän Xiaomin jälkeen. RAM-muistin ja tallennustilan osalta Xiaomi asettuu Samsungin kanssa tasoihin tarjoten 6 gigatavua RAM-muistia ja 128 gigatavua tallennustilaa. Näillä luvuilla puhelin myös onnistuu yltämään ohi Motorolan perusmallista.

Järjestelmäpiiri piirtää kuvaa Xiaomin AMOLED-näytölle, joka on Samsungin tapaan varustettu vain 60 hertsin virkistystaajuudella. Tämä onkin osa-alue, jossa Motorola samoin kuin tarjoushinnoittelua toistaiseksi vältellyt ja siten pykälän korkeammassa hintaluokassa kilpaileva OnePlus Nord saavat pisteet kotiin. Motorolan ja OnePlussan 90 hertsin näytöt lisäävät puhelinten käytössä havaittua sulavuutta huomattavasti verrattuna perinteiseen 60 hertsin näyttöön, minkä myötä kyseisen ominaisuuden löytymistä Xiaomistakin olisi voinut pitää toivottavana. Kaikille käyttäjille asialla toki ei ole välttämättä merkitystä.

Kameroiden osalta Mi 10 Lite 5G:llä on pullat suhteellisen hyvin uunissa. Pääkamera tuottaa hyvää, vaikkakaan ei äärimmäisen luonnollista, jälkeä ja yltää ehdottomasti hintaluokkansa parhaimmistoon. Valitettavasti muiden kameroiden osalta suoritus ei ole aivan yhtä hyvää ja ultralaajakulmakamera jää pienoiseksi pettymykseksi. Myös vain 2 megapikseliin jäävästä makrokameran resoluutiosta on rokotettava, sillä Xiaomin kovimmista kilpailijoista sekä Motorola että Samsung tarjovat huomattavasti laadukkaamman 5 megapikselin sensorin.

Puhelin on kuitenkin muutakin kuin rautaominaisuuksiensa summa. Xiaomin heikoimmaksi lenkiksi jää valmistajan laitteelleen tarjoama käyttöliittymä. MIUI 12:n muokkaukset ovat puhtaasti mielipidekysymys ulkonäön ja käytännöllisyyden suhteen, mutta kilpakumppaneitaan hieman heikompi suorituskyky päivittäisissä askareissa on suurehko miinus. Toinen merkittävä puute on Xiaomin täysi hiljaisuus päivityslupauksen suhteen. Samsung tarjoaa puhelimelleen kolmen vuoden suuret Android-päivitykset, OnePlus kahden vuoden suuret Android-päivitykset sekä kolmen vuoden tietoturvapäivitykset ja Motorola puolestaan kuuluu Android Enterprise Recommended -ohjelmaan, jonka pitäisi ainakin teoriassa taata kahden vuoden tietoturvapäivitykset. Jokainen kolmesta suuresta kilpailijasta tarjoaa siis jonkinlaisen konkreettisen lupauksen tuen jatkuvuudesta ja pituudesta, jonka pitäisikin jo olla nykypäivänä itsestäänselvä lähtökohta. Xiaomin kanssa tuen pituus ja päivitysten yleisyys jää pimentoon, vaikka yrityksellä onkin ollut tapana päivittää puhelimiaan jossain muodossa ainakin kohtalaisen hyvin.

Kokonaisuudessaan Mi 10 Lite 5G on hyvä puhelin, joka asettuu markkinoilla todella kilpailtuun segmenttiin alle 400 euron 5G-puhelimena. Raudaltaan ja kameroiltaan puhelin on ehdottomasti todella hyvä. Rautaominaisuuksien osalta suurimmiksi miinuksiksi jäävät käytännössä keskinkertainen ultralaajakulmakamrea ja heikko makrokamera, muistikorttipaikan puute sekä näytön tavanomainen 60 hertsin virkistystaajuus. Kovassa kilpailussa Xiaomin käyttöliittymän satunnaiset hidastelut ja epätietoisuus päivitystuesta kuitenkin ohjaavat ensisijaiset suositukset kilpakumppaneiden suuntaan.

Plussaa

  • Snapdragon 765G -piirin suorituskyky hintaluokassaan
  • Hyvälaatuinen AMOLED-näyttö HDR10+-tuella
  • Hyvä näytön ja ulkomittojen välinen suhde
  • Pääkameran kuvanlaatu
  • Akunkesto
  • 3,5 mm:n kuulokeliitäntä
  • 5G-tuki integroidulla modeemilla

Miinusta

  • Muovisen kehysrakenteen laatuvaikutelma varauksin
  • Ultralaajakulmakameran kuvanlaatu
  • Vain 2 megapikselin makrokamera
  • 60 hertsin näyttö varauksin hintaluokassaan
  • Puhelimen satunnainen hidastelu verrattuna hintaluokan kilpakumppaneihin
  • Suurehko esiasennettujen sovellusten määrä varauksin
  • Ei taattua päivityslupausta

Huomionarvoista:

  • Xiaomin MIUI-käyttöliittymä peittää vakiokuntoisen Androidin kattavasti alleen
  • 5G-yhteys ei käytettävissä dual-SIM-tilassa

 

This site uses XenWord.
;