AMD julkaisi Ryzen Threadripper -prosessorit vain kahtena mallina: 12-ytimisenä 1920X:nä ja 16-ytimisenä 1950X:nä. AMD:n tuotelistauksesta on nyt kaivettua esiin tietoja, jonka mukaan malleja olisi kuitenkin luvassa enemmänkin.
AMD:n kattavan tuotelistauksen sisältä löytyy mielenkiintoista tietoa, kun joku ymmärtää hakea sitä sieltä. Saksalainen Planet3DNow on löytänyt listauksesta kahden Ryzen Threadripper -mallin sijasta yhteensä kuusi erilaista Threadripperiä: 1900, 1900X, 1920, 1920X, 1950 ja 1950X.
Tuotekoodien perusteella 1900 ja 1900X ovat 8-ytimisiä prosessoreita, jotka kykenevät suorittamaan SMT-teknologian myötä yhteensä 16 säiettä. 1920 on jo julkaistun 1920X:n tavoin 12-ytiminen ja kykenee suorittamaan 24 säiettä samanaikaisesti ja 1950 1950X:n tavoin 16 ytiminen, 32 säiettä samanaikaisesti suorittava prosessori. Tuotekoodien TDP-arvoon viittaava osuus puolestaan vihjaa, että X-mallien ja perusmallien TDP-arvot ovat erit.
Toinen mielenkiintoinen seikka tuotelistauksesta liittyy käytettyyn Zeppelin-versioon. Vaikka ainakin tällä hetkellä vaikuttaa siltä, että Threadripper on käytännössä identtinen Epyc-palvelinprosessoreiden kanssa neljällä Zeppelin-sirullaan, myös eroja on. Tuotekoodin perusteella Threadripper-prosessorit käyttävät Zeppelin-sirun B1-steppingiä, kun Epyceissä on käytössä uudempi B2-stepping. Toistaiseksi ei ole tiedossa mitä päivityksiä B2-sirut tuovat B1:een nähden.
Lähde: Planet3DNow, AMD (PDF)
Ihan jees. Ihmettelinkin jos meinaavat threadrippereillä mennä vain kahdella eri mallilla. Jotenkin tosin tuo kahdeksan ytiminen tuntuu oudolta kun perus ryzenkin jo sen tarjoaa.
Siinä on järkeä sellaisessa käytössä missä ei tarvi hirveästi CPU laskentatehoa mutta tarvii hirveästi liitäntäväyliä joita Threadripperissä piisaa.
No alustan edut siinä on kyllä juu.
Alustan edut varsinkin hyviä kun on vertailussa tuollaisia i7-7740K möhkäleitä jotka ei alustasta saa mitään
Dodiin, minähän laitoinkin AMDlle jo aiemmin tilauspyynnön 1950stä ilman äksää jonka saa sitten itse kellotella sinne 4GHz. Toivottavasti hinnasta on leikattu satanen tai kaksi. Tosin nyt pitää sanoa, että voi olla fiksua odotella vähän aikaa josko myöhemmin tulisi sitten tuolla B3 steppingilä myös Threadripperit jos siinä vain jotain isompaa hyötyä on.
Aiemmin huhut väittivät, että B2 keskittyy uncoreen prosessorissa eli olisiko tuo sitten muistiohjain, pci väylät yms vastaava?
Vähän on sellainen kutina että noi B2 steppingit pitää sisällään niitä tietoturha ominaisuuksia joita ei kaikkia B1:stä käsittääkseni löydy. Ja huhut tosiaan väittää että rytsölöitä ei tulla B2 steppingillä näkemään. @The Stilt on tainnu jossain asiasta vääntää, olisikohan herralla parempaa infoa asiasta?
Tuon näkisi jos jostain löytyisi nuo vastaavat koodistringit Ryzen Pro -malleille, jos ne on B2 myös se voisi olla juurikin nuo extra tietoturvasetit, jos ei niin sitten ei ole siitä kyse
Koittanu tuota ettiä mutta ilmeisesti ne pro rytsölän on vielä pelkkä paperijulkaisu niin ei tunnu löytyvän mitään cpu-z tai muita kuvia jossa stepping näkyisi.
Viittaat varmaan tähän? Tuon mukaan siellä olisi jotain sellaista korjattavaa, jota pelkästään AGESA-päivitykset eivät korjaisi. Kun AGESA 1006 ei jää ainoaksi päivitykseksi, niin hankala sanoa, mitä sellaista tuolla uudella steppingillä sitten korjattaisiin, joka ei tulevilla AGESA:illa parantuisi.
Eikös noiden Pro mallien muistinsalaus hoidu sillä Ryzen prosessoriin integroidulla ARM prosesorilla jos siinä olisi jotain pielesssä B1 versiossa niin siitä B1 versiosta ei voisi tehdä Prota kun muistinsalaus ei toimisi se voisi selittää miksi tarvitaan B2 stepping ja kun tuossa B1 steppingissä ei ole mitään ongelmana normaali Ryzenin kannalta joka myy kuin siimaa niin ei ole mitään järkeä keskeyttää tuotantoa steppingin vaihdon takia (siis olettaen että B2 Steppingit alkaa tulla uudelta tuotantolinjalta noiden B1 steppingien rinnalla).
Tuostapa sitten 8 core tai non-x malli seuraavaan setuppiin. Vielä kun emoja alkaisi tulla paremmin esille.
EPYC on jo B2 stepping ja sitä pusketaan ulos. Ja kyllä rytsölässä jotain ongelmia on, osalla linux käyttäjistä esim. GCC käännöt segfaullttaa sama homma FreeBSD:llä, eli ei ole linux ongelma. Jotkuu on saanu prossun RMA:lla koneen vakaaksi, toiset ei. Ja AMD pitää asian tiimoilta nyt melkosta radiohiljaisuutta valitettavasti.
Lisäksi osaa linux käyttäjiä kiusaa kummalliset rebootit ja freezet kun kone on ihan idle tilassa. Tämä voi olla yhteydessä ACPI virranhallintaan, joka voi kenties johtua siitä että ACPI ei kunnolla tue rytsölää, tai sitten se on rytsölässä rautavika.
Juu tiedän ja sitä juuri ajattelin että kun Ryzeniä mene sen minkä kerkiää ja EPYC:kejäkin tarvii saada aikaiseksi niin sen B1 version tuotantoon ei laiteta katkosta ennen kuin on pakko (ts jos esim. niiden Linuxsisa ilmenevien ongelmien hoitoon tarvii B3 steppingin).
Kun jos olen ymmärtänyt oikein niin kaikki tämähetkiset Zen pohjaiset prosessorit tulee sieltä Newyorkin Fiskillin laitokselta ja eikös sillä ole kaksi tai kolme tuotantolinjaa kaikenkaikkiaan?
Ei ole sama Keller.
Mun veikkaus on että siellä on tuotantolinja joka puskee ulos zeppelin ytimiä, sitten on Ryzen/Ryzen Pro ja EPYC/Threadripper kokoonpanolinjat.
Vaikuttaisi hyvin kompaktilta ja kustannustehokkaalta paketilta. Nyt on jotakuinkii varmistunu sekin seikka että Threadripperissä tosiaan tarkoituksella käytetään 2 dummy "zeppeliniä"
Why Ryzen Threadripper has two extra chips
Tuo vaan vahvistaa sitä käsitystäni että käyttävät samaa kokoonpanolinjaa molemmille. Threadripperiin sitten lätkitään vain valeytimiä 2 tai sitten sellaisia jotka muuten menisi roskiin.
Eikähän nuo kaikki Ryzenin tuotannot ole jo siirretty B2:lle eli nyt pitäisi vain saada selville joku jolla on todistetusti B2 Ryzen ja sitten kellotella / testailla onko siinä mitään näkyvää eroa aikaisempaan steppingiin.
AMD Outs Threadripper 1900X, 8-cores for $549, Details Availability and Preorders | PC Perspective
8-core Threadripper 1900X maksaa 549 USD.
Kilpailee suoraan i7-7820X:n kanssa
katso liitettä 32883
Samalla paljastettiin, miksi threadripperissä on 4 piiriä:
As it turns out, AMD confirmed to us that only two of the dies on that substrate have working transistors on them and the other two are simply blank wafer pieces to help with the structural support of the heatspreader! In otherwords, there are two blank, worthess chunks of silicon on the part to keep the top from caving in. (Note that the two working dies are always going to be diagonal from each other.)
No hyvä! Tuossa on sitten jo jotain järkeä vs laittaa sinne oikeita piirejä sekaan.
Ilmeisesti hyvä prossa jos tarttee tajuttomasti pci väyliä ja ei niin erityisen hyödyllinen Rytsölään verrattuna jos aikoo vain pelailla.
Tuo 1900 malli tulnee olemaan tosi suosittu joissain piireissä!
Eiköhän tuo ole muotoiltu ylösalaisin kun se että Heatspreader taipusi paineen alla on pieni riski mutta se on riski että sen prosesorin "piirilevy" taipuisi paineen alla (niin kuin on nähty joissakin Intel prosessoreissa tapahtuvan kun asennuspainetta oli pikasen liikaa).
Ensimmäiset euroopan hinnat:
1920x € 819,99
1950x € 1029,99
AMD mit Sockel: TR4 Preisvergleich | geizhals.eu EU
Itse uskon että amd julkaisee vielä 24ytimisen (3/4ccx vai oliko zeppeliniä?) kilpailemaan intelin 18ytimisen kanssa, kun se tulee myyntiin tai hieman ennen kilpaillakseen myös aivan korkeimmalla huipulla ja vievän inteliltä asiakkaita jokaiselta rintamalta. Amd tuskin lähtee julkaisemaan 32ytimistä(4/4) kiveä koska se söisi myyntiä epyciltä.
Oletan myös että nimi olisi 1970x, joten peloitteeksi intelille jäisi mahdollinen 1990x(e) eli 32ytiminen, jota en siis usko kuitenkaan tulevan ellei intel vastaa 24ytimiseen jollain.
Päättelyni perustuu siis paljon der8auerin delidingiin josta näkyi että sama 32ytiminen kivi kuin epyc josta puolet ytimistä pois käytöstä/tuhottu ja siihen että amd pyysi sen videon alas ottamisen vaikka oli aluksi antanut siihen luvan, tämä toki voi olla mainoskikka joka saa kaltaiseni arvailijat arvailemaan tälläistä jopa intelin lafkassa 😀
Tämä siis minun arvioni ja kiinnostaisikin mitä te olette mieltä?
Pahoittelut jos kirjotusvirheitä ja etten selvitellyt tarkkoja termejä, se on hieman hankalaa näin kännykällä muksulle puuroa syöttöessä ja halusin tämän aatoksen nopeasti tänne ennen kun aivot pieraisee jotain muuta ajateltavas 😀
Muuten ihan hyvä, mutta todennäköisesti emoilla ei ole mitään mahdollisuutta tukea kolmen piirin Threadripperiä, esim. muistipaikat loppuu kesken puhumattakaan todennäköisesti puuttuvista kytkennöistä prossessoriin.
On myös mahdollista, että intel hinnoittelee tuon 18 ytimisen ulos hyvin monesta budjetista.
Henk koht en jaksa uskoo että 24-ytimistä Threadripperiä olis tulossa, ihan jo muistiohjaimien takia. Miten hevossa organisoit muistikanavat, jos käytössä olis kaikki neljä Zen-coree kahden sijasta ja tarkotuksena olis pyörittää niitä quad channelissa? Kanta saattaa olla melko samanlainen Epycien kanssa, mutta X399 piirisarja ja sitä tukevat emolevyt ei kyllä tuota kyllä oman järjen mukaan mahdollista. Otetaan nyt huomioon Epyceissä on käytössä kaheksan kanavaa (4*2).
Kuten @The Stilt asiaan otti jo kantaa tässä tai toisessa ketjussa, niin tämmöistä ei kyllä tule tapahtumaan koska X399 alusta on suunniteltu 4-kanavaiselle muistille, niin jos niitä 2 zeppelinä meinattaisiin käyttää niin niillä ei olisi ollenkaan muistia vaan joutuisivat käyttämään muistia IF:n yli mikä saisi sen prosessorin epäbalanssiin.
Jos niitä coreja tarvii työpöytä käyttöön enemmän kuin 16 niin eihän kukaan kiellä EPYC emon ja prosessorin ostamista. Onhan niitä Xeon workstation koneitakin ihmisillä.
X399 emot tukevat maksimissaan kahta ydintä, eli Gen. 1 Zenin tapauksessa maks. 16-suoritinydintä. Mikäli suoritinytimien määrä kasvaa tulevissa Zenin kehitysversioissa, niin silloin asia on tietysti eri.
Itse prosessorikanta on yhteensopiva EPYC:n kanssa, mutta X399 emolevyiltä puuttuu kaikki signaloinnit (muisti, PCI-E, yms.) kahdelle muulle paketoinnin tukemalle ytimelle.
Eikö pinnejä ollut yhtä paljon kun epycin socketissa ja sillä päästä aika pitkälle?
Intel hinnoittelee lähemmäs 2000€ tuon lippulaivan, mutta aina on niitä kenellä on ylääräistä ja luulisi amd:n niille markkinoille haluavan ja onhan tästä "corewarsista" tullut vähän munanmittailukilpailu? 😀
Selvä homma, eli ei edes teoriassa onnistu :/
Kiitos kaikille vastauksista, olen valistuneempi kun tunti sitten 😀
Kyse ei ole siitä että on samat pinnit vaan osaa pinneistä ei ole kytketty ja vedetty emoissa
Pinnejä on yhtä paljon koska se "TR4"-socket = SP3-socket noin niinkuin fyysisesti. Emoilta vain on jätetty johdottamatta 2 zeppelin ydintä, joten siitä johtuen homma ei ole mahdollista.
Juu ymmärsin luettuani teidän kaikkien kommentit 🙂
Olisi ollut vaan kiva nähdä intelin reaktio jos olisi amd:lta tullut vastaus vielä tuohon 18ytimiseen ja mitä olisi sitten huudeltu liimatuista ytimistä ja muusta 🙂
Kyllähän tuo 1950X (16c) painii noita Intelik 16-18C vastaan siinä missä 1920X 12-14C vastaan.
Tosiaan voihan sieltä ostaa niitä EPYC prossuja jos ytimiä haluaa. Hintaa todennäköisesti tulee enemmän kuin vastaavalle TR:lle (jos sellaista olisi), mutta varmaan silti ihan kilpailukykyisiä hintoja intelin i9:lle… puhumattakaan että sitten voi laittaa suoraan sen 32 ytimisen ja nauttia. 😆
Se tuli kyllä mieleen, että tuo 8-ytiminen Threadripper vois olla varsin soiva peli pelikäytössä, etenkin mikäli nuo huhut Threadripperien kellottuvuudesta pitää paikkansa. Onko muuten tietoo koska NDA:t päättyy näitten osalta, meneekö julkasupäivään?
Samaa ajattelen. Tosin 12/16 coresta kun käyttöä on muutakin.
En usko että tuo 4-kanavainen muisti tuo juurikaan lisää nopeutta vs 2-kanavainen 8-ytiminen Ryzen, joten sen takia tuota 8-ytimistä Threadripperiä ei varmaan kannata hankkia. Toki päivittyvyys paranee, mutta niin nousee myös hintakin, kun muistia joutuu ostamaan tuplasti (+160€) ja myös emolevyt kalliimpia.
Jep, kannattaa vielä muistaa että Ryzen on todella kriittinen muistilatenssille, ja todennäköisesti se muistilatenssi tulee olemaan toisen piirin takana olevalle muistille runsaasti isompi. Eikös se gamemode jossa muistia painotetaan localiin tule ninenomaan tähän? Tosin itse en muutenkaan usko että tuo 8 ytiminen threadripper tulee olemaan niin hyvä (peleissä) kuin 8 core ryzen jo sen takia että yhdellä ccx:llä pystytää ajamaan vain 4 säiettä pienellä latenssilla verrattuna R7:n 8:aa vastaan.
Ei AMD:n tarvi kun TB 16 ydin on niin paljon korkeammilla kelloilla kuin se 18 ydin Intel että se TB on hyvin monisssa käyttötarkoituksissa tehokaampi kuin sen Intel 18 ydin.
18 ydin Intelin muutaman ytimen turbo kello on hyvä mutta silloin kun kaikki ytimet on täydessä rasituksessa kelloetu TB:n hyväksi on merkittävä.
Intel pystyisi tekemään kaikillaytimillä korkeammalla kelloilla olevan 18 ydin mallin mutta se nostaisi Wattitarvetta merkittävästi joka laittaisi X299 emojen suunnittelun kolmannenkerran uusiksi (siis Intel pystyy mikäli sen prosessorin sisäinen virranhallinta pystyy niihin korekampiin Wattitarpeisiin (kun sekä CPU että tuo prosssorin sisäinen virranhallinta jäähdytetään sillä samalla purkkavirityksellä ei sitä virranhallintaa voi ajaa juurikaan ulos optimialueella ilman että jäähdytys on ongelma)).
Niin noh kattotaan nyt se 18 coren all core turbo taajuus ensin ennen kuin tehdään moisia päätelmiä. Anandtechillä serveri puolen testissään parhaimman(205W) 18 coresen all core turbo oli 3.7GHz non-AVX:lle ja kehnoimman(TDP 140W) 3.0GHz. Mutta tjooh ehkäpä se kiinnostavin noista on i9:sin TDPn omaava Xeon Gold 6150 ja all core turbo 3.4GHz. Ja onkos tuota 16:sta ytimisen TBn all-core turboa sanottu missään? Esim Ryzen R7 1800x:llä se kun on 3.7GHz.
Eli 3.6GHz all-core turbo, mjooh ei taida ihan tdp:llään taipua 18:sta ytiminen tuohon. Mutta kahtotaan, ei se hirvittävän kauaksi jää ja onhan siellä 16 ytiminenkin tulossa samoilla tdp:llä(Xeoneista kun on muutenkin paha sanoa gimppaako intel niitä alempi tehosia vain segmentoiakseen tuotteitaan).