AMD:n uudet Ryzen 3 3100- ja 3300X -prosessoreiden ensimmäiset arvostelut tulivat julki eilen ja niiden pitäisi tulla myös kuluttajien saataville Suomea myöten ensi viikolla. Ylikellottajat ovat kuitenkin ehtineet ottaa ensimmäiset tyypit uutuuksilla jo nyt.
Tunnettu taiwanilainen ylikellottaja Tsaik on ylikellottanut Ryzen 3 3100 -prosessorin lähelle 6 gigahertsin rajapyykkiä. Tarkalleen prosessori venyi MSI:n X570 Tomahawk -emolevyllä 5923,62 MHz:iin, kun prosessoria jäähdytettiin nestemäisellä typellä. Prosessorissa oli käytössä kaikki ytimet ja SMT-teknologian myötä kaikki säikeet. Ryzen 3 3100 -prosessorin neljä ydintä on jaettu kahteen CCX:ään 2+2-konfiguraatiossa.
Ryzen 3000 -sarjan edullisimmalla mallilla saavutettu tulos on kokonaisuudessaan kolmanneksi korkein Zen 2 -arkkitehtuurilla tähän mennessä saavutettu kellotaajuus. Edellä ovat korealaisen safediskin Ryzen 9 3950X:llä saavuttama 6003,6 MHz ja Tsaikin itsensä niin ikään 3950X:llä saavuttama 6041,6 MHz:n kellotaajuus. Kaikissa ennätystuloksissa on käytetty prosessoria täysillä ydinmäärillä ja SMT-teknologia käytössä.
Lähde: HWBot
Näiden tulosten myötä AMD:n voi odottaa tekevän +30% hinnantarkistuksen näihin entry-levelin rusinoihin.
Extreme-ylikellotustulokset eivät kovin usein vastaa kotikäyttäjien 24/7 kellottuvuutta.
Olishan se ironista jos herran vuonna 2020 neliytimisten kivien hintoja jouduttaisi nostamaan kun ne on "liian hyviä"
Tuskin tapahtuu tosin, eiköhän AMD ole ihan tyytyväinen vain että piikiekon jämäpalatkin liikkuu oli hinta sitten mitä tahansa. Välistävetäjät on sitten asia erikseen, en ihmettelisi jos näitä vauhti-ihmeitä näkisi kaupattavan samaan hintaan kuin 3600:kin pelkän kulttimaineen pohjalta.
Tämä. Eihän nuo 3950X:t mihinkään kellotu vaikka nuo ovat saaneetkin 6Ghz nestetypellä.
Hämmentävän huonosti/hankalasti nämä lopulta kellottuvat, kun arvostelijat saavat vain 4,4 gigahertzin kellotaajuuksia. Noillakin kelloilla prossu ei edes vie 90 wattia virtaa. Mistäköhän johtuu olemattomat ylikellotukset?
Arkkitehtuurin ja prosessin rajat tulevat niillä paikkeilla vastaan normaalissa käytössä.
Missaanko jotain vai onko tämä pelkkä bootshot? Eikös näillä yleensä ole ajettu vaikka primeä tms?
Käsittääkseni prosessorin maximikellotaajuuden rajat tulevat sekä prosessista että itse prosessorin rakenteesta. Itse prosessilla on tässä oma osansa, sillä prosessin transistoreiden koko/muoto ja käytetyt materiaalit vaikuttavat transistorin toimintaan, oleellisimmin siihen kuinka kauan transistorilta kestää vaihtaa tilaa päälle tai pois. Tähän tulee päälle sitten itse prosessorin arkkitehtuuri. Tällä puolella relevantteja ovat pisimmät polut joita signaali joutuu yhdessä kellojaksossa kulkemaan. Jos pisimmän reitin varrella on x transistoria joiden kytkentäviive on y niin kellojakson keston laskeminen alle x*y on ongelmallista.
Kyllin vakaa Windows CPU-Z:lle, eli enemmän kuin pelkkä boottaaminen. Onhan tuolla HWBotissa eri kategorioita vaikka muille jakaa, kellotaajuuskilvassa yksi kategorioista on se pelkkä kellotaajuus (CPU-Z:lla osoitettuna)
Primellä noi kellot jäis alle 5Ghz
Eihän näillä tuloksilla ole todellisen käytön kanssa mitään tekemistä. Kyllä ne bulldozeritkin kellottui yhdellä ytimellä nestetypen kanssa yli 8Ghz.
Buldoser olikin viritetty kellotaajuuksia silmällä pitäen samoin kuin Intelin Pentium4 sarja… molemmat menivät metsää, eli pelkkä kellotaajuuden tavoittelu harvoin on se paras tapa lähestyä ongelmaa.
Mutta hyviä budjetti prossuja nämä! Vielä kun hinta vuodessa tippuu karvan verran alle sataseen ja 520 emot ilmestyy niin saattaa saada hyvä pelivehkeen 500 budjetilla!
Eikös nuo 3950x:t kellottuneet jopa paremmin, kuin 3900x ? Vai liekö sitten ollut kyse binnatuista 3950x -arvostelukappaleista…
Missä tilanteessa/jäähdytyksellä? Yleisesti tuntuu olevan niin, ettei ZEN 2 prossut kellotu ilmalla/vedellä paljoa mitään jos edes yhtään. Pointtini lähinnä oli, ettei näitä nestetyppikellotuksia voi mitenkään verrata normaaliin tilanteeseen.
Suurin vaikutus taitanee olla muistien kelloilla ja latensseilla, mutta ainakin viimeisimpien bios päivitysten jälkeen kelloja sai nostettua ihan hyvin.
Viime silaus tosin pitää tehdä coreja yksilöllisesti kellottamalla, jotta päästään keskinmäärin parempaan tulokseen kuin turbo kelloilla.