
Kotimainen huippuylikellottaja Juhani Luumi on lähtenyt jälleen uuteen ennätysjahtiin. Tällä kertaa mukana oli myös TechBBS-keskustelufoorumilla vaikuttava Joel ’Jokot’ Knippare.
Luumin ja Jokotin ylikellotussessiot eivät menneet hukkaan, vaan tuloksena oli kovia lukemia useammassakin testissä. Uusi maailmanennätys saatiin Suomeen Time Spy Extremessä, jossa 24 539 pisteen tulos peittoaa selvästi kakkosena majailevan ruotsalaisylikellottaja Raufin 24 038 pisteen entisen ennätystuloksen. Todellisuudessa meininki oli vieläkin vauhdikkaampaa, sillä taskuun jäi vielä 24 851 pisteen tulos nokittajien varalle.
Uusi maailmanennätys saavutettiin Intelin 5404 MHz:iin ylikellotetulla Xeon W-3175X -prosessorilla ja kahdella EVGA:n GeForce RTX 3090 -näytönohjaimella. Näytönohjainten grafiikkapiirit toimivat 2520 MHz:n ja GDDR6X-muistit 22,9 Gbps:n nopeudella. EVGA:n SR-3 Dark -emolevylle oli asennettu hieman erikoisesti 80 Gt muistia viidellä kammalla, vaikka prosessorin muistiohjain on 6-kanavainen. Luumin mukaan ratkaisu oli välttämätön SLI-testeissä toisen kortin taustalevyn tullessa yhden muistikanavan tielle, mutta viiden ja kuuden kanavan välillä ei ole hänen mukaansa huomattavaa eroa suorituskyvyssä.
Uuden maailmanennätyksen lisäksi maininnan arvoisia tuloksia saatiin myös Port Royalissa, jossa irtosi kakkossija 36 068 pisteen tuloksella. Port Royalin kärjestä löytyy korealainen biso biso pistesaldonaan 36 335. Perusmuotoisessa Time Spyssä vauhti riitti kolmanteen sijaan 38 754 pisteellä, kun kärjessä on Port Royalista tuttu biso biso 40 296 pisteellä.
Luumin ja Jokotin ennätysjahti toteutettiin Aalto-yliopiston sponsoroimalla nestemäisellä typellä yliopiston tiloissa Otaniemessä.
Niin vähän kuin vanhanliiton mallinen haastatteluartikkeli missä kuvia ym vaiheista?
Loistavaa Luumi! Paljon onnea!
Ja kiitos @solidton Dual Rank B-die -muistien lainasta testeihin.
Hienoa työtä ja mukava kuulla välillä näitäkin uutisia!
Toivottavasti on intoa viilaamaan laitteistoa ja lisää tekemisen meininkiä uusien ennätyksien jahtaamiseen! 😀
On toki, mutta nuo rajut monen näytönohjaimen kokoonapanot on raskaita testata.
Respect !
@BlackWolf @solidton @Kaotik
Prosessoria pidettiin -60:n ja -100:n välillä, 2-way testeissä varmemman päälle. Näyttiksillä paras oli noin -140 molemmat kortit sillä lämpötahnan murtumisen riski kasvaa jos ajelee pitkään -100:n ja -130:n välimaastossa. Ainakin omissa testeissä olen huomannut tuon, eli suoraan kannattaisi mennä -140 ennen kuin ajaa mitään.
katso liitettä 728976
11900K piti olla myös päälle 6Ghz.
Edit. Olikohan Alderissa vielä E-ytimet disabloitu että oli aika hyvin verrannollinen.
Juu ja Port Royalissa 11900K hävisi aina 10900K:lle.
Olen yrittänyt tuota viimekeväästä asti. Nyt sain pitkästä aikaa hetkeksi kulhon täyteen käyttämällä 1600W hiustenkuivaajaa pöhöttämässä GPU:n taakse ja siis takalevy käytössä hyvällä lämpötyynyllä. Lisäksi kryonaut extreme lämpötahna ja 2 kierrosta kullakin kiinnitys mutterilla pihdeillä kun on mennyt niin tiukalle mitä saa sormin käyttäen esim paperia apuna. Todella kova kiinnitys on yksi avain ettei murru niin herkästi. Oisko vihdoin joku IO-Tech prokkis kun tulee RTX 3090 Ti piakkoin @Sampsa ? @Kaotik @Juha Kokkonen
Aijai, siinä on kyllä metsästetty huipputulosta hartaudella. Suomalaisella sisulla painettu menemään ja oikeat säädöt lopulta löytyneet. On se kova!
Siksi vanhat väitteet että nykyään ylikellotus olisi helppoa vs vanhempiin osiin ei pidä paikkaansa. Tuo on vaikeampi kuin mikään mitä olen ajanut.
Ylikellotus on helpompaa kuin ennen. Huippuylikellotus on sitten asia erikseen.
Onko tässä toihussa mitään sääntöjä, millaisia hardispuolen virityksiä saa tehdä ? Vain onko kaikki sallittua, kuhan toimii ?
Riippuu mihin haluat tuloksen esille ja minkälaista julkista tunnustusta kaipaat, mutta pääosin säännöt rajautuu ymmärtääkseni niin että tuloksia ei saa vääristää (esim. kellon kulun kikkailulla tms, tai kuten gigabyte esitteli isoja "kellotaajuuksia" käyttäen bugista versiota softasta). Muuten aika vapaasti saa tunkata, tosin yleensä tuloksiakin sitten kategorisoidaan vähän millä keinoin se on saavutettu.
Juu no siinä olet oikeassa.
Voi myös olla että itselle niin juurtuneet selkäytimeen vaikka nuo 775- ja 1366-alustat että tuntuu tutuille. Tosin tässä esimerkissä haetaan niitä viimeisiä taajuuksia johon vaikeus perustuu.
Tuossa mielessä minusta on vaiketunut esim sandy bridge ajoista.
No en kyllä tiedä.
Näyttikset ja etenkin prossut ovat jo kaupasta tullessa usein niin rajoilla, että monilla on vaikeuksia saada niitä toimimaan edes luvatuilla taajuuksilla (ryzen boostit jotka kestivät hyvä jos millisekunteja).
Toki sinänsä kellotus on aika helppoa, kun usein voi vain klikata yhtä nappia hiirellä biossissa ja enabloida ikuisuuspitkät turbot tjsp.
No juu, nykyään ne on tosiaan lähempänä rajoja jo vakiona, mutta viittasin juuri tuohon että käytännössä voi yhdellä napilla kellotella, kun Silloin Kun Minä Olin Nuori(TM) tehtiin voodoo-taikoja ja odotettiin kuiden ja planeettojen oikeita positioita ennen kuin edes uskalsi avata BIOSia mistä piti viilata vähintään sataa eri asetusta ja uhata puukolla joka hertsistä
Alkuaikoina kellotus kyllä onnistuu ihan yhtä jumpperia siirtämällä. Ehkä paria muutakin jos halusi nostaa prossujännitettä. Legendaariset celeron 300:set eivät kyllä mitään taikatemppuja tarvinneet kellottuakseen.
Tuossa olet täysin oikeassa, nykyään turvamekanismit ovat todella hyvät, eli vahinkoa ei saa niin helposti myöskään aikaiseksi.
Olihan se vähän toista kun ne prossut pystyi vielä oikeasti rikkomaan kellottamalla kun alkoi jännitteiden kanssa kikkailemaan. Vähän se on toista kun nykyään aika huoletta voi toimia ja sieltä tulee rajoitukset vastaan ennen kuin rikki saa. Tämä toki ei nyt päde sitten kun ollaan sun tasolla noissa tekemisissä, mutta "normi kuluttajan" kellotuksissa, ikäänkuin normi kuluttajat kellottaisi.
katso liitettä 769942
Näyttäisi 775-prossulle.
katso liitettä 770268
Juu, suurin ongelma on tuo lämpötahnan murtuminen vieläkin. Oma arvioni on että maksimi taajuus tuohon testiin on 2805-2820 jos saa tolla uudella kulholla aivan tappiin alusta asti. Ja näillä uusilla ajureilla on näköjään huonompi suorituskyky mitä vanhoilla.
katso liitettä 885599
katso liitettä 945369
katso liitettä 945370
katso liitettä 945371
katso liitettä 945374
Toki jemmatulokset kannattaa julkistaa.
Sepä. Ja todennäköisesti SLI lakkaa olemasta lähitulevaisuudessa kokonaan kun siinä on niin paljon ongelmia. Esim näillä ei SLI toimi jos multisäikeistys on prossussa käytössä.