Intel julkaisi Computex 2019 -tapahtuman yhteydessä uuden Performance Maximizer -ohjelman, jonka avulla voi automaattisesti ylikellottaa kerroinlukottoman 9. sukupolven Core -prosessorin toimimaan mahdollisimman korkealla kellotaajuudella.
Ylikellotusprosessi kestää yhteensä noin pari tuntia, kunnes ohjelma on testannut korkeimman vakaan kellotaajuuden niin yhden kuin kaikkien ytimien rasituksessa. Toistaiseksi ei ole tarkemmin tiedossa, minkälaisesta rasituskuormasta on kyse, mutta koska kyseessä on Intelin oma rasitustesti, voidaan sen olettaa osaavan rasittaa prosessoria varsin monipuolisesti ja tehokkaasti.
Ohjelma nostaa rasituksessa prosessorin kerrointa ja käyttöjännitettä, kunnes kokoonpano ei ole enää vakaa tai lämpötila nousee yli 100 asteeseen. Kaikki Turbo-ominaisuuden tehonkulutus- ja aikarajoitukset kytketään pois käytöstä ja käyttöjännitteen yläraja on 1,35 volttia. Lopputuloksena ohjelma asettaa biosiin prosessorille mahdollisimmat korkeat kertoimet ja käynnistää kokoonpanon Windowsiin.
Juttelimme Computexin yhteydessä Intelin insinöörin kanssa ja näimme ohjelman toiminnassa. Intelin testikokoonpanossa oli käytössä oli vesijäähdytetty Core i9-9900K -prosessori, jonka insinööri tunnusti olevan erittäin hyvinkulkeva käsinpoimittu yksilö.
Kyseisen prosessorin tapauksessa niin yhden ytimen kuin kaikkien ytimien vakaaksi korkeimmaksi kellotaajuudeksi oli saatu testattua 5,2 GHz. Jäähdytysratkaisusta riippuen todennäköisemmin kaikkien ytimien kellotaajuus tulee olemaan jossain 4,8-5 GHz:n tienoilla.
Ohjelma tulee ladattavaksi yhtiön kotisivuilta kesäkuussa ja tulemme testaamaan sen toimivuutta io-techissä. Luvassa on myös tuki Core X -sarjan prosessoreille myöhemmin tänä vuonna.
Lähde: Intel
Hieno softa jos vaan toimii niin kuin pitää.
No miksei muka toimisi:cigar2:
Jokin syy ollu rajata tuki pelkästään 9 genille? Vai lisäävätkö noita vanhoja prossujaan jälkikäteen. Noh IO-Techin testiä odotellessa, kokeilkaahan ei tuetullakin prossulla jos viitsitte(Esim. i7 8700k:lla z390 laudalla).
Ideatasolla erittäin kiinnostava työkalu.
Ainoa mikä uutistiedon pohjalta hieman arveluttaa on tuo levyosioiden peukalointi. Tähän ei pitäisi normaalisti koskaan olla tarvetta. Jos softa on periaatteessa boottaava linux-image, luulisi olevan mahdollista ajaa sitä vaikka suoraan 16GB USB-tikulta.
Todennäköisesti tuolla osiolla tarkoitetaan vaan virtuaaliosiota, eikä todellakaan peukaloi mitään oikeita levyosioita.
Hyvä syy rajaukseen voisi olla se, että saadaan ihmiset päivittämään prosessorinsa uusiin. :greedy:
Testaan tuon kun se tulee. Toivottavasti on hyvä!
Pieni huijaushan tuossa on, vesijäähdytys kestää varmasti paremmin hiukan ylijännitettä paremmin kuin ilmajäähdytetty.
Eli vaikka ohjelma nostaisi 0,4v liikaa jännitettä vesijäädytys peittää ongelman paremmin.
Mikä huijaus? Jos kerran ajetaan samat testit niin eikös silloin kuitenkin lähtökohtaisesti löydetä parhaat arvot juuri sille käytössä olevalle kokoonpanolle?
Mikä selittäisikin paljon koska uutisen muotoilu kuulosti niin kummalliselta. Ikävä kyllä konkreettista tietoa ei löydy edes Intelin omilta sivuilta, ilmeisesti koska softa on niin tuore. PCWorldin uutisessa oli mainittu suunnilleen samat asiat englanniksi.
Ilmeisesti siis käytännössä ajetaan linux-virtuaalikonetta tyypin 1 hypervisorin päällä. Toisaalta silloin minimissään prosessi edellyttää muutoksia järjestelmään boottiprosessiin ja pääsyä virtuaalikoneen imageen, ts. BitLockerin tai muun levykrypton kanssa voi tulla ongelmia. Siinä mielessä pitäisin edelleen USB-tikulta boottaamista yksinkertaisempana ratkaisuna, joskin Intelillä on varmaan haluttu ettei softan käyttö vaadi sitä ylimääräistä tikkua.
Et nyt tainnut oikein ymmärtää uutista alkuunkaan. Ohjelma toimii niin ilma kuin vesijäähdytyksellä, 1,35V on jännitteen yläraja, mutta ilmajäähdytyksellä lämpötila nousee 100 asteeseen huomattavasti aiemmin kuin vesijäähdytyksellä.
Muokkasin nyt tuon kohda pois uutisesta, kun se ei toistaiseksi ole täysin varmaa/selvää miten tuo käytännössä tapahtuu. Joka tapauksessa, kun ohjelma on asennettu ja se ajetaan, kokoonpano boottaa ja käynnistyy ilman Windowsia jauhamaan tuota parin tunnin testiä. Kun on valmista niin saavutetut asetukset tallentuu biosiin ja kokoonpano boottaa takaisin Windowsiin.
Jaa toi rajoittuukin 9th gen prossuille. Onkohan tukea tulossa 8th ja 7th gen prossuille asti?
Ehkä myöhemmin, aluksi 9th gen ja tänä vuonna Core X -sarja.
Todennäkösesti tuohon ei tarvita osiointia, vaan ainoastaan joku UEFI:iin tallentuva bootloader, joka osaa sitten buutata .vhd tiedostolta tuon linux-härvelin testejä varten.
Softa käytössä tai kun kaikkia ytimiä rasitetaan lähes tappii voi tulla lämmöt vastaan mutta pelikäytössä kys.ongelmaa ei ole joten peleissä omakin prossu menee 5.2ghz heittämällä ja vakaasti
ääh… Tollasista uutuuksista ei meikäläisen i7-2600k taida päästä kokeilemaan… :DD
Varmaan tarkoitettiin lähinnä, että saavuttaa (lähes) yhtä hyvät tulokset kuin käsipelillä. Onhan noita Auto-OC ominaisuuksia ollut esim. emoissa jo pitkään, mutta saavutukset on tyypillisesti olleet melko vaatimattomat kellot tarpeettoman suurilla jännitteillä.
Kyllä, mutta ei ne ole kahta tuntia jauhaneet ja hakeneet. Tuo käy varmasti paljon monipuolisemmin ja perusteellisemmin läpi erilaisia vaihtoehtoja, kun noin kauan kestää.
Jeps.
Ohjelma tekee kyllä minkä lupaa, mutta arkikäyttöön parempi olisi alivoltitussofta eli vähän energiatehokkaammat säädöt. Eli vähän kuten Throttlestop mutta vähän simppelimpi perus-Matille sekä siihen automaattinen vakaustesti,
Moniko ajaa tämän ohjelman tiedostamatta riskejä prosessorin käyttöiälle tai takuulle?
1.35V kanssa ei käyttöikä kyllä pienene mitenkään merkittävästi ja takuukaan ei yleensä pysty todistamaan että olisi kellotettu.
Moniko kellottaa K sarjoja tiedostamatta riskejä prossun käyttöiälle tai takuulle? Eihän tuossa ole mitään järkeä koska K sarjaa nimenomaan kuuluu ja täytyy kellottaa. 😎
Löysät pois kun sellaisen on kerran ostanut.
Takuut ei mene kellotuksella.
Käyttöikä jos vähenee niin kummasti toi uutena ostettu 2600k vieläkin jaksaa vaikka on laitettu tulille heti ilmestyessään ja siittä lähtien 4.8ghz 24/7 kelloilla ja ajoittain 5Ghz kelloilla.
Eipä ole vielä yksikään prossu kärvähtänyt kellotuksesta johtuean ja niitä on pyörinyt kymmeniä ja tällä hetkelläkin käytössä toistakymentä kellotettua prossua kovassa käytössä eikä huoleta yhtään.
Porukka on ajellut vuosia noita Intelin prossuja paljon kovemmilla volteilla kuin mitä tuo 1.35V ja harvemmin on poksahtanut kellään ennen aikojansa.
Tämä saattaa olla ihan hyvä ohjelma niille jotka eivät uskalla/osaa(tai halua osata) koskea kellotusasetuksiin mutta haluaa hiukan extra tehoja irti. 2 tuntia on ihan kelpo aika perus vakauden testiin, ja uskon että ohjelma ottaa hiukan virhevaraa että saa mahdollisimman vakaat asetukset.
Toivon kyllä että Io-tech ottaa testiin kyseisen ohjelman heti kuin mahdollista.
Ihan mielenkiinnosta onko jollakulla oikeasti henk. koht. hajonnut prossu käytössä (kelloilla tai ilman), siis jos nyt unohdetaan asennusvirheenä väännetyt pinnit, murretut coren kulmat tai jotkut nestetyppileikit. On meinaan about ainoa komponentti koneessa, joka ei ole ikinä hajonnut itseltäni tai keneltäkään tuntemaltani.
Emon käyttöikää nyt ehkä pystyisi liialla kellottelulla ja halvalla emolla lyhentämään, mutta en oikein osaa samaistua tuohon pelkoon kiven puolesta.
i7 6850k ja 5960X. Ensimmäisestä poksahti core, sen disabloimalla toimi normaalisti. Meni takuuseen mutta mulle soitti Inteliltä joku sälli ja kyseli varmaan vartin asioita tohon liittyen.
5960X oli typellä raiskattu joka poistui paremmille emolevymaille sitten.
Tulisipa myöhemmin tukemaan 6800K kiveä niin ystäväni voisi suostua vihdoin kellottamaan kivensä sillä.
Ei ole. Kerran teininä laitoin vahingossa i5-750:lle työpöydällä käyttöjännitteeksi 1.9v (maksimi mitä sille softalla sai), lämmöt hyppäsivät suoraan idlessä sinne 95 asteesen, mutta ihme kyllä prosessori ei muuten vaikuttanut olevan siitä moksiskaan.
Moni ajelee tietämättään vakionakin korkeammalla cpu-jännitteellä, sillä esim. Asuksen MCE nostaa jännitteet tuota 1.35v korkeammaksi vakiona..:geek: Ja on yleensä vakiona päällä, jotta saavat paremmat tulokset emolevyvertailuissa kun prossu toimii kaikilla ytimillä max turbolla. Ei siis suurta vaaraa tuosta jännitteestä, etenkään kun softa valvoo lämpöjä. Ihan tervetullut softa jos toimii ongelmitta.
Onpas siellä mieli muuttunut. Tässä aiemminhan Intel ilmoitti, että älkääs pojat ylikellotelko kun käyttäjät valittivat tiettyjen prosessorien käyvän turhan kuumana.
Takuu ei taida korvata jos jotain hajoaa vaikka sen kellottaisi Intelin omalla softalla?
Mielenkiintoinen softa jos toimii.
Riski on merkityksetön.
Jonnet ei muista kun jumppereilla valittiin fsb ja jännite..
Nää softakellotukset on vaan aina niin… nääh.
Juottimellahan ne kunnon kellotukset saatiin, ja trimmereillä 😉
Liian nuori moisiin, Pentium II oli eka prossu jota kelloteltiin ja lankkuna Asus P2B 🙂
Tää softa ehottamasti testiin. softa vs Sampsa niin nähdään onko tästä sofftasta mihinkään.
Itsellä kävi samalla tavalla i7 6700K:lle. Muistaakseni 3 core meni pimeäksi ja sen disabloimalla alkoi toimia normaalisti. Meni kuukautta vajaa 3 vuotta vanhana, niin meni vielä takuuseen. Tosin 24/7 jännitteet olivat 1,28V, eli ei luulisi sen takia hajoavan. Kummasti näitä uudempia prosessoreita on alkanut mennä. Itselläkin on noita vanhempia kymmenkunta ja ne toimivat moitteetta.
Kyllä, kiinnostaa itseänikin.
Korvaa jos hajoaa.
Mutta tuskin saat prossua rikki kellottamalla.
Hyvä nimi artikkelille, tai vaikkapa sarjalle 😉
Kellokiteitä vaihtamalla? :kahvi:
Miten ihmeessä se ohjelma on saanut kaikki bios:t ja emolevyt tuettua :confused:
Intel ne tiedot jakelee ja määrittää mitä optioita on käytössä.
Jännitemodeja tarkoitin.
Mulla on asuksen b150 emolevy + 7700k prosessorilla oli auto asetuksilla 1,4V+.
Hiukan oli ylimääräistä jännitettä auto asetuksella kun mulla tämä 7700k pyörii 1,120V.
Sit miekii meinasi Hartsan kanssa, eikös kellokiteen vaihto ole vielkä retrompaa?
Eikai käyttöikä kellotettaessa pitenekään, vaan lyhenee 😀
Eipä ne prossut noilla volteilla poksahtele, mutta käyttöikään kyllä vaikuttaa.
Esimerkiksi Sandy Bridge prossut ovat suhteellisen kuuluisia kulkujen heikkenemisestä muutassa vuodessa, kun prossua ajetaan kellotettuna.
Googleen hakusanaksi Sandy Bridge degradation ja useasta paikasta löytyy ihan dataa todistamaan tämä.
Itselläkin i5 2500K "kului" kellotettuna siten, että noin maksimikulut laskivat 1.4V jännitteellä 4.8 GHz -> 1.5 vuotta myöhemmin: 4.7 GHZ -> 1.5 vuotta: 4.6 GHz
mitäs se kulkujen lasku vaikuttaa, eihän niitä ”kulkuja” olis ollu alunperinkään ilman kellottamista ?
Lueppa uudestaan mitä lainasit. 😉
Vaikuttaa siten, että jos on ajellut esim. vuoden vakaalla prossulla, jonka transistorit pikku hiljaa rappioituvat jännitteen vaikutuksesta, tulee prossusta epävakaa.
Tämä voi esim. korruptoida käyttöjärjestelmän, mikäli epävakautta ei havaita ajoissa. Samaten suorituskyky laskee hieman, jos/kun kelloja joutuu säätämään alaspäin.
Oho, my bad :btooth:
Heh, ei ollut mun 5820K sitten ainoa tekkiläisten prossu jossa ollut core pimeänä.