
Intelin EFI:iin (Extensible Firmware Interface) perustuva UEFI (Unified EFI) saapui kuluttajien käsiin ensimmäistä kertaa vuonna 2010 Intelin emolevyjen mukana. UEFI luotiin korvaamaan vanhahtava BIOS (Basic Input/Output System), mutta vielä tähän päivään mennessä perinteisestä BIOS-järjestelmästä ei ole onnistuttu luopumaan täysin.
Intelin UEFI Plugfest -tapahtumassa pitämän esitelmän mukaan monet järjestelmät ovat edelleen riippuvaisia vanhasta BIOSista UEFIn CSM-moduulin (Compatibility Support Module) kautta. CSM:n avulla ohitetaan muun muassa Secure Boot -käynnistys ja sitä voidaan hyödyntää useamman käyttöjärjestelmän järjestelmän asennuksessa. Lisäksi jotkin UEFIin rakennetut työkalut vaativat edelleen alustakseen vanhan BIOS-järjestelmän.
Nyt Intel on kertonut poistavansa viimeisetkin rippeet BIOS-tuesta vuonna 2020. Käytännössä tämä tarkoittaa, että Intel tiputtaa tuet UEFI Class 0:lle, 1:lle ja 2:lle ja tukee jatkossa vain UEFI Class 3:a sekä 3+:aa. Yhtiön mukaan tämä tulee muun muassa helpottamaan UEFI-järjestelmän ylläpitoa ja pienentämään sen kokoa. Muutosta voitaneen pitää odotettuna ja monen valmistajan kerrotaan käyttävän jo nyt tietokoneissaan puhtaasti UEFI Class 3(+) -käynnistysjärjestelmiä.
Lähde: UEFI / Intel (PDF), Tweakers.net
Taitaapi joka tapauksessa mennä hyvin pitkään ennen kuin itse sanana tai temirnä biossin käyttö loppuu. Lienee monille vain juurtunut käytäntö puhua biossista (kun sitä on parhaimmillaan tehnyt 20+ v) vaikka varsinaisesti tarkoittaakin uefia.
En ymmärrä mitä tarkoitat :vihellys:
Hait kohdetta bios. – io-tech.fi :beye:
Onpahan tuohon vielä muutama vuosi aikaa, mutta Mane tuosta jo kirjoittikin, että kyllä tuo BIOS jää kieleen jumiin vielä pitkään. UEFI niin tylsä sanoa kun vertaa BIOSiin. :geek:
"Voi vitsi tässä on paljo siistimmän näkönen BIOS ku miun entisessä"
Kaverini siirtyessään H55-piirisarjallisesta emosta Z270-malliseen 😀 Kyllä se vaan on iskostunut "kansankieleen" kohtalaisen vahvasti tuo BIOS terminä.
Eli eipä suurta muutosta niin pitkään kuin Secure Bootin saa kytkettyä pois käytöstä (Class 3+ => 3), saa asennettua esim. nVidian ajurit vaivatta.
On ollut myös juttua että kannattaisiko asentaa NERF kunhan se yleistyy, UEFI:n Class 3 tietoturvasta kun voi olla montaa mieltä
BIOS on luonnollisempi sanoa kuin UEFI 🙂
monessa yhteydessä käytetään vielä termiä UEFI-BIOS. Ei taida BIOS-termi hävitä mihinkään pitkään aikaan
Jaa odotettu? Pikemminkin pelätty.