Koronapandemian aikana tutuksi tullut komponenttipula sai puolijohdevalmistajat julkaisemaan kilpaa suunnitelmia uusien tehtaiden valmistuksesta ympäri maailman. Nyt jo julkaistut projektit saavat seuraa todellisesta jättiläisestä, kiitos Micronin.
Micron on ilmoittanut aikovansa sijoittaa jopa 100 miljardia dollaria ”megafabiin” eli jättimäiseen puolijohdetehtaaseen. New Yorkin osavaltiossa sijaitsevaan Clayn kaupunkiin sijoittuva projekti on mitoitettu kestämään 20 vuotta tai yli. 5,5 miljardia projektin rahoituksesta tulee New Yorkin osavaltiolta, jonka lisäksi aiemmin tänä vuonna hyväksytty yhdysvaltain CHIPS and Science –aloite tuo oman osansa pottiin.
Micronin mukaan uusi tehdas tulee keskittymään yhtiön erikoisalaan eli muistituotantoon. Se tulee tuottamaan lähes 50 000 työpaikkaa osavaltioon, joista arviolta 9000 tulee olemaan korkeapalkkaisia virkoja suoraan Micronilla.
Yhtiön tiedotteen mukaan uusi tuotantolaitos on osa yhtiön isompaa suunnitelmaa nostaa yhdysvalloissa tuotettujen muistien osuutta 40 %:iin yhtiön koko maailmanlaajuisesta tuotannosta tulevan vuosikymmenen aikana.
Projektin ensimmäinen 20 miljardin osuuden nappaava vaihe on tarkoitus saada saatettua maaliin vuosikymmenen loppuun mennessä. Tehdasalueen valmistelutyöt aloitetaan ensi vuonna ja itse tehtaan rakennustyöt vuonna 2024. Tuotannon on tarkoitus käynnistyä joskus vuosikymmenen loppupuolella.
Lähde: Micron
Maailmanlaajuisten tuotantoketjujen haavoittuvuutta ja Kiina-riippuvuutta pyritään vähentämään ja tämän kokoluokan hankkeet ovat siitä selkeitä esimerkkejä. Intel on jo ilmoittanut valtavista sijoituksista Yhdysvaltoihin ja Eurooppaan ja nyt Micron seuraa esimerkkiä. Hienoa.
Ei ole sattumaa että suurin osa tuotannosta on valunut Aasiaan.
Nyt nämä piirifirmat sitten ovat saaneet olosuhteet jossa he voivat pyytää rahaa siitä hyvästä että sitä tuotantoa valuu takaisin.
En näe juuri mitään vaikutusta tuleviin komponenttipuliin sillä missä ne tehtaat sijaitsee. Kiina on yhtä riippuvainen näistä tehtaista kuin länsimaatkin.
Markkinatalouden ja sitä kautta kuluttajahintojen suhteen ei ole mitään erityisen hienoa sillä että isoista tulee osin julkisen rahan kautta isompia. Tuotannonlisäys ei laske hintoja jos miettii asian vähän kuukautta pidemmälle.
Tälläiset uutiset saa uskomaan että jotain toivoa ihmiskunnalla vielä on.
Jos tehtaat on vain yhdellä reunalla maailmaa, niin tietysti tulee paljon helpommin pulaa. Ei minkään näin tärkeän kannata antaa valua maailman yhteen nurkkaan.
Eri asioiden tuotantoa tulisi hajauttaa huomattavasti nykyistä enemmän ja varsinkin siirtää pois niinkin riskialttiilta seudulta, kuin Kiina tai joku läntti Kiinan vieressä, johon Kiina on aina välillä uhannut hyökkäävänsä..
Ja vaikka mikään valtio ei aiheuttaisi ongelmaa, niin aina voi tulla maanjäristys tai muu katastrofi ja kun kaikki munat on yhdessä korissa (tehtaat (/tehdas) samalla seudulla), niin riski ongelmiin on valtava VS hajautettu tuotanto.
Olisi ihan yhtätyhmää, jos esim EU ulkoistaisi energialähteensä Venäjälle, joka sitten yllättäin perseilisi ja pistäisi energian myynnin kiinni.. Kylläpä kaikki olisivat kusessa.. Sama se on laitteiden / tarvikkeiden valmistuksen kanssa, jos ne ulkoistetaan ihan liiaksi Kiinaan ja sen lähelle..
Sitten taas Euroopassa me maksamme kasvaneet työvoimakustannukset ja kasvaneet rahtikustannukset ja voimme joutua vaikka vientitullien uhriksi, jos tuotanto siirretään USA:han.. Tämä nyt hyödyttää USA:ta ja vahingoittaa Kiinaa pitkällä aikajänteellä, niin öö.. mitä me tästä saamme? Saamme maksaa lisää ja Kiinan vaikutusvalta vähenee + USA:n omavaraisuus ja vaikutusvalta kasvaa. Enpä tiedä, Kiinan kanssa hyvä asia, mutta USA:han voi tulla taas joku trump tai sitten täällä ryssitään asiat ja dollarin kurssi on 2€ vuonna 2030.
Tai sitten on ollu että teetätetään kiinassa ja 10x hinnalla myydään länsimaihin. Vaikea uskoa että usa valmistus pudottaisi hintoja.
Helpompi on ollu aasian maihin sysätä kysynnän vaihtelun vaikutus. Katsotaan on 20v päästä myyty kiinaan.
Kiinaan on helpompi ollu sijoittaa, melko vakaat kustannukset. Lämmöt,energia, raaka-aineet, vailmistus taito.
Ainoa erikoisuus on ollu että monia kiinassa valmistettuja tuotteita ei saa kiinassa myydä.