
Microsoft on julkaissut tänään Windows 10:n neljännen merkittävän päivityksen, Fall Creators Updaten. Fall Creators Update jatkaa siitä, mihin Creators Update jäi ja panostaa etenkin sisällöntuottajien kaipaamiin ominaisuuksiin ja virtuaalitodellisuuteen.
Windows 10 Fall Creators Updaten selvästi merkittävin uudistus on WMR eli Windows Mixed Reality. WMR parantaa Windowsin tukea VR- ja AR-laseille ja sen tueksi julkaistaan tänään lukuisia eri valmistajien WMR-yhteensopivia VR-laseja.
WMR:n lisäksi Fall Creators Update tuo muun muassa tuen katseenseurannalle suoraan käyttöjärjestelmän puolelta, parannuksia Windows Ink -tukeen, Files On-Demand -palvelun OneDriveen ja parannellun Game Mode -pelitilan sekä Mixer-streamauspalvelun. Microsoft on myös varmistanut, että vähintään yksi Creators Updaten stutterointia aiheuttavista bugeista on korjattu Fall Creators Updatessa.
Voit tutustua Windows 10 Fall Creators Updaten uudistuksiin tarkemmin Microsoftin Windows Blogissa ja aiemmissa uutisissamme.
Windows 10 Fall Creators Updaten saa ladattua omalle koneelleen yksinkertaisimmin suoraan Windows Updaten kautta, mutta mikäli se ei tarjoa päivitystä heti, voi sen ladata myös Microsoftin verkkosivuilta löytyvällä työkalulla myöhemmin tänään.
Kannattaa lukea ajatuksella se viesti, kun en puhunut mitään tästä nykytilanteesta vaan esitin esimerkin miten tuo voisi tapahtua automaattisesti. Jolloin ei tule mitään ikkunoita Marjatan kiusaksi, kun asia tapahtuu taustalla. Voit toki seuraavaksi sitten mainita, että mitäs jos tiedostoa ei ymmärretäkään käyttöjärjestelmän toimesta tai netti on poikki tai Marjatalla on kahvitauko kesken jne.
Suoraan sanoen tämä olisi NIIN perseestä kuin olla ja voi. Eli windows itse asentelisi taustalla vaikka windows media player ohjelman kun siirtäisin koneelle jonkun musiikki tiedoston vaikka minulla olisi ohjelma X jonka tekijä on firma Y (mitä ei ehkä ole edes päivitetty 10 vuotteen ja käytän sitä USB-tikulta kuten esim. Eudora niminen sähköposti toimii oikein hyvin yhtä config tiedostoa muokkaamalla) niin windows itsenäisesti ja hyvinkin avuliaasti aina asentelisi koneelle ties mitä softia? Ilman mitään ilmoituksia tai kyselyitä?
"Kone havaitsi että kytkit kuulokkeet sekä mikrofonin joten TIETYSTI asensimme sinulle skypen".
Ehkä ei…
Meinaatko, että sovellusten ja codecien jne asentuminen ja päivittyminen automaattisesti käyttöjärjestelmän mukana ei ole hyvä juttu, mutta olisi kuitenkin ihan ok jos sama sovellus asentuisi automaattisesti taustalla siinä vaiheessa kun sitä käyttävää tiedostoa yrittää ensimmäisen kerran avata? Entäs jos sillä sovelluksella x ei ole omaa tiedostomuotoa, tai jos käyttäjä vaikka tarvitsee sitä sovellusta tiedoston luomiseen?
Codecien osalta tiedostoa avattaessa sopiva kikkare voitaisiin varmaan hakea automaattisesti, mutta niissä on usein kaikenlaisia lisenssiehtoja, jotka pitää joka tapauksessa hyväksyttää käyttäjällä ja saattaapa olla että asennus edellyttää boottiakin välissä. Entäs sitten jos ei ole nettiyhteyttä käytössä, senhän listasit itsekin ongelmaksi, mutta sarkasmistasi päätellen sitä ei saisi sellaisena kuitenkaan pitää, koska itse arvostat sovellusten jälkiasennukset korkeammalle, vai kuinka?
Kuten huomaat, kaikissa näissä on omat ongelmansa ja vaikka ei olisikaan, niistä saa kyllä halutessaan tehtyä sellaisia. Kuten sanoin, kaikkia ei voi miellyttää koskaan. Edelleen haluaisin myös kuulla jonkin järkevän perustelun sille miksi Microsoft ei saisi toimittaa omia sovelluksiaan oman käyttöjärjestelmänsä mukana haluamallaan tavalla? Siis jonkin muun perustelun kuin että "no ku mä en halua niitä sinne, kun en käytä!" Hyökkäyspinta-alan pieneneminen on ainoa syy minkä minä keksin, mutta eiköhän MS ole senkin riskin taklaamista analysoinut ihan riittämiin tehdessään näitä päätöksiä.
Serveripuolelta löytyy sitten Core, jossa ei tule mukana yhtään mitään ylimääräistä, ei edes graafista käyttöliittymää. Sitäkin voi käyttää kotona ja asennella kamaa yksitellen sen mukaan kun on tarvetta, mutta lisenssin hinnasta en osaa sanoa.
Älä ota ominaisuutta käyttöön? Sanoin jo aiemmin tästä, etten minä ole täällä tekemässä Microsoftin hommia, vaan annoin esimerkin jolla voisi auttaa niitä täysin avuttomia käyttäjiä. Ei kai nyt mikään firma ala tekemään ominaisuutta vain sillä periaatteella ettei siihen laiteta mitään järkeä taustalle, vaan se tekee mitä huvittaa. Ja unohtamatta että kyllä se Windows 10 asentaa ihan kyselemättä esim. uusimmat näytönohjaimen ajurit vaikka et niitä tarvitsisi.
Enpä mielestäni ole tällaista väittänyt täällä? Otin kantaa siihen, että avutonta käyttäjää avittaen sen koodekin voisi hakea ilman kysymyksiä. Aika kätevää oli esim. Ubuntua käyttäessä ja video tiedostoa avatessa, että se käyttöjärjestelmä sanoi puuttuvista koodekeista ja pyysi hyväksymään/hylkäämään asentamisen. Niin tuo oli MINUSTA hyvä juttu, mutta ei siitä apua ole käyttäjälle joka ei ymmärrä muutenkaan mikä se sellainen koodekki on.
Eikö tuo ole aika selvää, ettei sellaista voi käyttäjälle hakea jos käyttäjän pitää jotain hyväksyä ja boottailla konetta välissä. Aika huono automatiikka mielestäni. Minä arvostan sitä, että saan itse valita mitä ohjelmaa käytän tai olen käyttämättä. Ja arvostan sitä, että se ominaisuus säilyy myös tulevaisuudessa, eikä mennä siihen miten yritys päättää puolestasi mitä käytät. Kyllä se netin toimimattomuus on ihan arkipäiväistä ja huomioon otettava asia, ihan sama oliko kommenttini sarkasmia tai ei.
Äläpä ala laittamaan sanoja suuhuni, en vieläkään ole ottanut kantaa oletus ohjelmiin (paitsi sitä kautta, jos valmistaja yrittää estää muiden ohjelmien käytön), vain niihin ehdotuksiin (sekä oletus asetuksiin) ja antanut esimerkkejä miten asioita voisi automatisoida näiden avuttomien käyttäjien avuksi. En missään vaiheessa ole väittänyt etteikö niissä olisi mitään ongelmaa, tarkoitus ei ollut aloittaa tänne kirjoittamaan sata sivuista tutkielmaa miten asia X voidaan automatisoida täysin tai voidaanko kaikkea edes automatisoida.
Minä olen ehdottomasti samalla linjalla.
Olennaista on muistaa ettei sitä valinnan mahdollisuutta ole kukaan ottanut pois, eikä ole ottamassa myöskään näkyvissä olevassa lähitulevaisuudessa, ainakaan Windowsissa. Ne muutamat Windowsin sovellukset asentuvat käyttiksen mukana ja sillä siisti. Niitä ei tarvitse edes käynnistää koskaan ja rinnalle jokainen voi vapaasti asentaa ihan mitä haluaa, joko perinteisenä sovelluksena tai Storen kautta "appina".
Ainoa hieman häiritsevä juttu ovat ne mainoksiin rinnastuvat "sovellusehdotukset" ja vaikka niistä pääseekin eroon helposti, niin en erityisemmin tykkää siitä ajatusmallista. Mutta minkäs teet, ilmeisesti se on se hinta mikä ilmaisesta kympistä pitää käyttäjien maksaa. Ilmaisia lounaita ei ole olemassa.
Ihan kaikkia lausahduksia jokaisesta postauksesta ei ole suunnattu juuri sinulle. Tässäkin ketjussa on ollut puhetta muutamien toimesta miten pitäisi kuulemma olla valittavissa haluaako asentaa niitä notepadeja ja paintteja ja se jos mikä on mielestäni täysin tarpeetonta mielensäpahoittamista.
:tup:
Toki näin ja en sitä varsinaisesti epäile, että tämä olisi muuttumassa.
Tarkoitatko siis ilmaisia päivityksiä? Tarkoitan tällä sitä, että rahaa on joutunut maksamaan käyttöjärjestelmästä ainakin osa käyttäjistä (myös minä tuon normaalin Windows 10 kanssa, toki ei sitä täyttä hintaa kuitenkaan). Itsellä tämä menee niin, että jos tuosta alkaa tulla ongelma, niin vaihdan ilmaisiin vaihtoehtoihin.
Selvä homma, oletin vain koko viestin olleen minulle, mutta hyvä että selvensit. Itsellä ei henkilökohtaisesti ole näiden ohjelmien kanssa mitään ongelmaa, kun niitä kuitenkin tulee ja on tullut käytettyä jostain aikojen alusta asti. Ja eivät kovin paljoa tilaa vie, että niitä tarvitsisi olla poistamassa.
Ongelmahan tässä on se että Microsoft virallisesti kertoi että windows 10 tulee olemaan viimeinen versio käyttöjärjestelmästä IKINÄ ja niin kauan kuin tietokoneita on olemassa siihen tulee ilmaisia päivityksiä. Näin ainakin teoriassa tuon heidän väitteensä voisi todeta.
Itse epäilen että seuraava versio tulee väkisinkin joskus, tosin onko se sitten maksuton se jää nähtäväksi, koska jos se maksaa jotain siitä nousee armoton huuto kun "he lupasivat".
Mutta, jos nyt otaksutaan että se mitä he sanoivat pitää 100% paikkansa niin he eivät oikein voi poistella sieltä nyt mitään palikoita. Koska esim. 3, 30 tai 300 vuoden päästäkin kyseisen asennuslevyn tms. pitäisi toimia ja osata päivittää uusimmat päivitykset, ajurit jne. jne.
Eiköhän tässä kuitenkin ole ihan lisenssistä kiinni tämä omistus 🙂 Asennusmedian saa luotua sitten sitä varten tehdyllä työkalulla.
Hieman kyllä epäilyttää nämä lupaukset ja mikä se tuleva ansaintamalli sitten tulee olemaan, siis sanotaan vaikka 5 vuoden päästä. Ja sama kuva itselle tuosta oli jäänyt myöskin, että ei muita Windowseja enää tulisi. Luulisi nyt ainakin nimen muuttuvan pelkäksi Windowsiksi tulevaisuudessa, jos muita versioita ei enää nähdä. Tai sitten Applen uusittu tyyli ja laitetaan jokin lisänimi perään.
Samaa mieltä tästä.
Tätä ketjua kun lukee, niin selvästi tarvitaan Windowssiin asetus kokeneille käyttäjille ja sitten pihtiputaan mummoille nykytilanne, jossa kaikki menee automaattisesti.
Tälläistähän ei nyt ole olemassa, vaan kaikilla menee pihtiputaan mummon tahtiin.
Skilled vipu päälle, niin mikään ei asennu ja muutu itsekseen ja muistaa jos olet jonkun muuttanut eritavalla toimimaan.
Tuo developer mode vipu melkein voisi olla jo tälläinen, mutta kaikki ei tietenkään devaa.
Sama kuin tähänkin asti. Windows-lisenssejä myydään. Jokainen myyty markettikone ja kannettava on yksi myyty Windows-lisenssi ja yritykset maksaa kuukausittain siitä ilosta että saa käyttää Windowsia ja muita Microsoftin tuotteita.
Joo näihän tuo todennäköisesti tulee menemään. Saapa nähdä sitten nähdäänkö jotain maksullisia servicepackeja/päivityksiä.
Windows 10 Fall Creators Update Breaking Down Windows Hello on Some PCs
Ja lisää varmasti löytyy.
Fall creators upgrade messed up my system – Windows 10 Forums
Tää on kyllä jotenkin huvittavaa, kun jokainen toimittaja kaivaa yhden muutamaa käyttäjää koskevan ongelman ja tekee siitä klikkiartikkelin niin kuin kyse olisi laajemmastakin härdellistä. Yleensä näitä on olemattoman pieni määrä kokonaisuuteen suhteutettuna ja vika voi ihan hyvin olla vaikka aamulla näppäimistön päälle kaatuneessa kahvikupissa, mutta mitäpä siitä kun näistä saadaan niin raflaavia klikkiotsikoita, joita massat sitten tuulipuvut kahisten spammaavat toisilleen.
Tässä(kin) tapauksessa kyse on keskusteluketjusta, jossa on 4 ilmoitusta. Joo, varmaan näitä löytyy ainakin 5 lisää, mutta nyt vittu oikeesti.
No eipä tässä kiireitä ole asennella, AU:llakin(ja niillä muilla päivityksillä) toimii ihan hyvin, eikä tuota fallista näytä tarjoavankaan joten.
Tämän päivityksen jälkeen mun koneella on selkeästi ollut vaikeuksia herätä lepotilasta. Bluescreeniä pukkaa silloin, kun pitäisi heräillä taas. Koskaan aiemmin ei ole ollut vastaavanlaisia ongelmia.
Pöytäkoneiden kanssa tuo on omalla kokemuksella aivan normaalia ollut aina.
No jaa, minulla taas ei ole ollut kertaakaan mitään ongelmia lepotilan kanssa ja se on käytössä useilla koneilla päivittäin (usein jopa monta kertaa päivässä). Joku ajuri/laitetason yhteensopivuusongelma tuo varmaan on, jos tosiaan blue screeniä pukkaa, sitä kun ei nykyään näe Windowseissa kuin aniharvoin muutenkaan.
Mistäs näen onko tää asentunut koneelle?
Google sanoi että
How to check the Windows 10 Creators Update is installed on your PC • PUREinfoTech
Tuo on muuten sitten Creators Updatelle, ei tälle uudelle Fall Creators Updatelle jonka versio on 1709. Muuten ohje on tottakai täysin pätevä.
Tulipa tämän päivityksen jälkeen Win kirjautumisongelma. Eli salasanan syötön jälkeen menee ruutu mustaksi ja kovalevyn valo jää palamaan, eikä etene mihinkään. Pari kertaa tehnyt nyt noin, raakasti virrat koneesta ja seuraavalla käynnistyksellä toiminut taas normaalisti.
Kysyin jo tuolla väärässä ketjussa. Kauanko tuo päivityksen asennus ottaa aikaa yli tunnin kone jauhanut uudelleen käynnistyksen jälkeen.
ÖÖh, otaksuen että käytössä SSD-levy niin ei todellakaan tuollaisia aikoja. Joku päälle tunti kuulostaa jo siltä että asennat koko käyttöjärjestelmän puhtaaltaan levylle…
Ei oo ssdlevy. Löin virrat pois koneesta. Nyt lähti etenemään.
Tein niin että latasin kyseisen päivityksen ja asensin sen, nyt kone on buutannut uusiksi ja asennellut kaiken. Eli ns. täysin tyhjästä kesti noin 19:10 => ladata ja asentaa se niin että kone pyysi käynnistyä uudestaan noin kello 20:30 ja nyt noni kello 20:55 se on asentanut kaiken ja valmis käytettäväksi. Eli lataus ja valmistelut kesti huomattavan pitkään (riippuu toki netin nopeudesta jne) itse asennus kun kone käynnistyy ja alkaa tuota asentamaan alle 30min että kone on taas käytössä.
Puhdas asennus on nopeampi kuin mikään näistä "service pack" asennuksista.
Asentu ja toimii. 40minsaa meni sen jälkeen kun löin virrat poikki.
Ensimmäinen BSOD, siis ensimmäinen mitä on tullut Windows 10 kanssa. "Irq not less or equal" kun herätin koneen lepotilasta ja bootin jälkeen työpöydän kaikki kuvakkeet vasemmassa reunassa rivissä.
Ah, tämä kyllä herättää joka kerta saman lämpimän tunteen. Jospa tämä päivitys menisi omissa koneissa jouhevasti. Acerin muutaman vuoden vanha läppäri ja itse kasattu uudehko pöytäkone.
Virtojen katkaiseminen kesken asennuksen on aina loistava idea. 😀
Onneksi olivat koodanneet sen tällä kerralla sen verran fiksusti, ettei mennyt ihan kaikki ainakaan paskaksi.
MSMG ToolKit on myös yksi jolla noita saa poistettua.
Olisi se Timeline saanut tulla. Tälläisenään jäi omalle käytölle aika laimeaksi nyt tämä. Jenkit tietty nauttivat esim Cortanasta ja taidan ostaa kyllä noi lasit kun tulevat myyntiin.
Itsehän kerroit miten hyvin nykyään voi koneen sammuttaa ja mikään ei siitä sekoa.
No niin, eikö taas mennyt windowsilla herneet nenään jostain ja hukkasi taas käymmistävalikon. Jos tekee uuden käyttäjän niin sillä toimii käynnistävalikko. Eli ehkä jotain vikaa tulee käyttäjäprofiilin juttuihin.
Tosin näyttää myös että tuon SB recon3Di:n kanssa on jotain häikkää koska käynnistyksen jälkeen ei äänet toimi ja kun vetää tuon vianetsintän niin mainitsee geneerisen HDA ajurin tms.
Eikä tietenkään pystynyt palauttamaan edellistä versiota Windowsista.
Asensin, sen jälkeen kone kaatuu BSOD buutissa:
Stop code: "SYSTEM THREAD EXCEPTION NOT HANDLED"
– Safe mode ei toimi
– Recovery Environment ei toimi
– System Restore point -palautus ei toimi
– oikeastaan mikään tapa buutata asennettu Windows missään tilassa ei toimi
– Buuttilogia (ntbtlog.txt) ei luotu buutissa, vaikka käynnisti bootloggin tilassa
Ainoa mikä toimi oli luoda USB buuttimedia Media Creation Toolilla, käynnistä sillä, mennä Repair -vaihtoehtoon ja sieltä Restore Previous Version of Windows.
Nyt taas nousee koko Windows pystyyn ihan kauniisti ja täysin vakaa.
Lykkäsin saman tien pakkoasennusta. Ei ole ihan valmis vielä laajaan jakeluun tuo 😀
Onpahan näkyy poistettu mahdollisuus tehdä Refs asemia tavan Pro versiossa, pitää olla kalliimmat versiot käytössä.
https://support.microsoft.com/en-us…-or-deprecated-in-windows-10-fall-creators-up
Meinasitkos kovastikin hyödyntää refs-tiedostojärjestelmää kotona? 😀
On jo käytössä. Read/write sentään säilyy, mutta uusia asemia ei saa tehtyä.
Ihan mielenkiinnosta, miksi?
Olihan tuo vähän erikoinen ominaisuus poistettavaksi, mutta kyse kuitenkin on edelleen lähinnä palvelinmaailmassa käytetyille isoille levyille tarkoitetusta ominaisuudesta eikä mistään kotikäyttäjän perusfeaturesta, joten siinä mielessä tuota tuskin jää monikaan kaipaamaan. Boottilevyinäkään refs-levyt eivät toimi.
Minä veikkaan, että siinä vaiheessa kun koko REFS-formaatti on vähän kypsempi ja koestetumpi, se kyllä palautuu takaisin myös kuluttajaversioihin.
Puoliksi kokeilun takia, puoliksi tuon "resilient" ominaisuuden takia. Vähän turhan paljon mennyt tiedostoja korruptoituneiksi levyjen hajoamisen takia tms. Vähän tuntuu lisäävän overheadia ja hitautta tuo kaksisuuntainen peilaus refs:llä, mutta koska levypinta on vain tiedostojen tallennukseen, niin eipä tuolla ole merkitystä. Tiedä sitten, johtuuko storage spacesta vai mistä.
Varmuuskopiona en tuota itse "käytä", se löytyy muuta kautta.
Toivottavasti, tai voihan nuo tiedostot aina heittää Freenassiin ZFS:n alle, jos tuo jää premium ominaisuudeksi.
Varmatoiminen tuo Refs on ollut nyt puolen vuoden käytön jälkeen, jos vertaa muihin tiedostojärjestelmiin OFS – NTFS väliltä.