
Huawei on ollut ainakin kuluttajille näkyvimpänä kärsijänä Yhdysvaltain ja Kiinan välisessä kauppasodassa. Kauppasodan myötä yhtiö ei esimerkiksi voi enää käyttää Googlen palveluja puhelimissaan.
Nyt Reuters kertoo Nikkein uutisoineen viime viikolla useisiin lähteisiin perustaen, että valtaosan Huawein HiSilicon-järjestelmäpiireistä valmistava TSMC on lopettanut tilausten vastaanottamisen yhtiöltä. Viimeiset ennen lopettamista tilatut sirut tullaan toimittamaan Huaweille näillä näkymin syyskuun aikana.
Huawei on kieltätynyt kommentoimasta asiaa ja TSMC on puolestaan todennut Reutersille, ettei se kommentoi tilausten yksityiskohtia ja lisäsi Nikkein raportin olevan vain huhua. Vaikka TSMC ei ole yhdysvaltalainen yritys, maan asettamat pakotteet koskevat amerikkalaisteknologian vientiä Kiinaan riippumatta siitä, missä itse tuotteet on valmistettu. Myös Huawein järjestelmäpiirit käyttävät yhdysvaltalaisteknologiaa.
Olettaen Nikkein raportin pitävän paikkansa, on Huaweilla edessä vaikeat ajat. Käytännössä TSMC:n päätös pakottaisi yhtiön käyttämään yksinomaan kiinalaista SMIC:iä, jonka valmistusprosessit eivät ole kilpailijoiden tasolla. SMIC:llä on tällä hetkellä massatuotannossa 14 nanometrin prosessi ja 7 nanometrin prosessin massatuotanto olisi tarkoitus aloittaa koe-erien muodossa vuoden lopulla.
Huawei valmistuttaa tällä hetkellä Kirin 710A -sirua SMIC:n 14 nanometrin prosessilla. Sen ominaisuudet ovat ilmeisesti identtiset TSMC:n 12 nanometrin prosessilla varustettuihin Kirin 710- ja 710F-siruihin verrattuna, mutta esimerkiksi tehonkulutusvertailuja ei ole vielä saatavilla.
Tilanne aiheuttaa oman hämminkinsä myös TSMC:n päässä. Huawein oli tarkoitus olla muun muassa ensimmäinen N5-prosessia käyttävä asiakas Applen ohella.
Lähde: Reuters
Kiinalaisilla firmoilla ei ole kykyä valmistaa kilpailukykyisiä piirejä. Ne SMIC:n jämäpiirit eivät ole sen arvoisia, että niitä myymällä rahoitettaisiin mitään massiivisia tuotekehityspanoksia.
Ja vaikka Kiinan valtio rahottaa massiivisesti tuotekehitystä, ei ole mitenkään varmaa, että se tuotekehitys onnistuu. Intelillä on ollu määrättömän paljon rahaa ja kokeneet suunnittelutiimit 10nm prosessin kimpussa ja niin vaan 5v ajan tehtiin sutta ja sekundaa.
Ja vaikka "8nm" jotenkin joskus onnistuisikin, niin sen jälkeen pitäisi onnistua EUV:n kanssa. Maailmassa on tasan yksi firma joka osaa rakentaa teolliseen käyttöön soveltuvia EUV skannereita, ASML. Se päätyi (ei kovin yllättäen) vähän aikaa sitten jenkkien listoille, joilla olevat yritykset eivät saa myydä kiinaan tavaraa. ASML:llä on valtavat RnD toimistot jne. jenkeissä, joten sillä ei ole mitään intressejä lähteä rikkomaan jenkkien lakeja. Voi toki olla, että Kiinalaiset keksivät EUV:n salat ennemmin tai myöhemmin, mutta mitään taetta siitä ei ole.
China Speeds Up Advanced Chip Development
semiengineering.com
Win-win voi ehkä toteutua joskus hamassa tulevaisuudessa, mutta jos kiinalaisia estetään ostamasta TSMC:ltä / Samsungilta tuotteita ja heille ei myydä EUV-laitteita, niin Kiinalaiset firmat on pelattu ulos high-end puhelimien ja prosessoreiden markkinoilta ainakin seuraavaksi 5-10 vuodeksi. Ihan optimistisimmissakin skenaarioissa.
Nuo piirit käy kaikkeen muuhun paitsi länsimarkkinoiden lippulaivoihin oikein hyvin. Toki se tarkoittaa että huawei joutuu lippulaivoissa kilpailemaan hinnalla hinnalla jos aikoo pitää markkinaosuuksiaan. Se että R&D ei aina onnistu pätee ihan yhtälailla jokaiseen firmaan, myös TSMC, joten tässä se on irrelevanttia. Pointti oli se että lisää rahaa kiinalaisille firmoille ei todellakaan hidasta niiden kehitystä, vaan pääsääntöisesti nopeuttaa.
"P50" -sarjan (tai mikä nimi nyt ikinä sattuukaan olemaan) suhteen voi tehdä tiukkaa saada piirejä riittävästi varastoon ensi vuodelle, kun toimitukset loppuvat jo syyskuussa.
Huawei voinee kuitenkin edelleen suunnitella järjestelmäpiirejä, kun ARM-lisenssiä ei olla viemässä pois. Hankala niitä piirejä on kuitenkin valmistuttaa, kun käytössä on vain SMIC jatkossa.
No ainakaan tällä vuosikymmenellä eivät ole saamassa kiinni.
EUV on epätriviaalia, kiinalla ei ole laitteita eikä niitä sille myydä. Kehitys vie vuosia.
Koko pointtihan on nimenomaan ettei tarvitse kehittää kun voi kopioida, eikä sillekään ole mitään takeita etteivät kiinalaiset saisi käsiinsä noita laitteita jonkun välikäden kautta.
Ei EUV laitteita voi kopioida tsmc:ltä tietoa varastamalla. Se ei niitä osaa valmistaa.
Ei toki, enkä niin väittänytkään.