
Pilvipalveluidentarjoajat ovat nykypäivänä paljon vartijana, kun yhä useammat yritykset siirtävät toimintojaan pilveen. Pilvipalvelut ovat kuitenkin alttiita reaalimaailman katastrofeille siinä missä paikallisetkin palvelimet, kuten OVHcloudin asiakkaat saivat huomata.
Yli 1,5 miljoonan asiakkaan OVHcloudin Ranskan itärajan tuntumassa Strasbourgissa sijaitsevassa datakeskuskompleksissa syttyi katastrofaalinen tulipalo. Kompleksissa on toiminnassa neljä datakeskusta, SBG1-4 ja tulipalo sai alkunsa ilmeisesti SBG2:ssa.
Tämän hetkisten tietojen mukaan tulipalo tuhosi täysin SBG2-datakeskuksen ja vahingoitti SBG1- ja SBG3-datakeskuksia. Yhtiön toimitusjohtaja Octave Klaban mukaan SBG3:n kohdalla itse palvelimet säästyivät kuitenkin tuhoilta. Datakeskusten verkkokeskuksenakin toimivan SBG1:n osalta Klaba kertoi itse verkkohuoneen ja kahdeksan palvelinsalin säästyneen, mutta neljä salia tuhoutui.
Yhtiö on kehottanut asiakkaitaan aktivoimaan datanpalutusprotokollansa, jotta ne säästyisivät suuremmilta vahingoilta ja voisivat jatkaa toimintaansa SBG-datakeskuksista riippumatta. Kaikissa tapauksissa erillisiä backup-kopioita ei kuitenkaan ole olemassa, kuten Rust-pelin kehittäjä ja julkaisija Facepunch Studios sai huomata. Yhtiön mukaan se menetti tulipalossa yhteensä 25 Rust-pelin EU-palvelinta. Yhtiöllä on varapalvelimia, jotka on otettu jo käyttöön, mutta kaikki käyttäjien data, mukaan lukien hahmojen eteneminen pelissä, menetettiin seuraavien palvelinten osalta: [EU] Facepunch 3, 4, 5, 11, 12, 13, 14, 17, 18, 19, 20, [EU] Facepunch Large, [EU] Facepunch Small 1, 2, 3, 4, 9, 10, 11, [EU] Softcore Facepunch 1, 2, 3, 4, 5, 6.
Lähteet: ZDNet, Rock Paper Shotgun Uutiskuva: Xavier Garreau @ Twitter
Voisi kuvitella että olisi Titanicin tyyliin automaattisesti sulkeutuvia tiloja, joista laskettu että ettei materiaali osastossa voi kertakaikkiaan palaa niin kuumasti että seuraavaan containeri voisi syttyä sen vuoksi.
Mieleen tuli heti myös mahdollisuus ei serverien vaan virransyöttöön liittyvä ongelma.
Vakuutusrahoja varten tämäkin tapahtunut kuitenkin.
Miten sen ottaa. Kustannustehokasta se ainakin on, mutta toisaalta johtaa pitkällä tähtäimellä siihen että vähän turhan paljon pyörii muutaman Amazonin ja Microsoftin kaltaisin jättiläisfirman varassa.
Aika luonnollista, että on Azuressa, Microsoft kun osti LinkedInin
Kustannustehokas on vähän niin ja näin, ei ne ihan halpojakaan ole, kyllä se tarkkaa rätinkiä vaatii.
Riippuu niin paljon kyseessä olevista tarpeista, että ei tuohon voi oikein sanoa mitään yleispätevää sääntöä. Ehkä se suurin säästö noissa pilvipalveluissa tulee siitä, että infraa voidaan tarvittaessa skaalata helposti ylöspäin jolloin tarvittava alkuinvestointi jää paljon pienemmäksi.
Juurikin näin. Itse pyörin paikassa missä useampi pienempi konesali. Parissa co2 laitteistot jotka tulee kytkeä pois päältä jos tilaan astelee. Mikäli sammutusjärjestelmä laukeaa, käynnistyy myös äänekäs halytys ja tilasta on (muistaakseni 20-30 sek) aikaa poistua ennen kuin happi syrjäytetään. Järjestelmät testataan hälytysten osalta kerran kuussa.
Joissakin saleilssa sitten perinteisempää tiheää vesisumua joka käsittääkseni toimii osittain kohdennettuna (kohdennuksesta ei tarkkaa tietoa) eli ei mene koko sali jos yksi kaappi sattuu ottamaan astetta kovempaa lämpöä..
Vastakohta pilvipalvelu on ollut kirjaimellisesti siivouskomerossa, jonka ikkunaa pitää pitää kesällä auki, jotta jäähdytys riittää.
JOS palokunta olisi ollut paikalla kameran kanssa katsomassa: "HEi, tuollahan työntää yksi UPSI liekkiä rankasti", niin tuskimpa olisi tuo laitos palanut.
Noita lämpökameroita on ihan valvontajärjestelmissä kyllä. Ovat melko käteviä, huomaa esim, jos jostain laitteesta pettää tuuletin ja laite siksi lämpenee enemmän, mutta toimii vielä..
Sitä hieman ihmettelen, että miksi UPS järjestelmä oli paikassa, josta tuli pääsee leviämään minnekään kriittiseen paikkaan, kuten konesaliin? Upsit voitaisiin ihanhyvin laittaa omaan palo-osastoituun osastoonsa..
Voi varautua. Tosin vaatii vähän hommia perinteisessä konesali ympäristössä kun ei ole oikea pilvi kyseessä. Eli otetaan backup tilaa / serverit useammasta salista ja ajellaan ne backupit sinne. Rust on vetänyt tossa siitä missä hinta on matalin. OVH:lta voi osaa palveluita/rautaa eri saleista ja siten päättää minne mitäkin ajetaan.
Toki jos tuollainen pipertely tulee mieleen, kannattaa miettiä onko turaaminen järkevää vai ottaisiko vaikka joltain cloudstorage tarjoajalta sen backup alustan. Mikään ei pakota toimimaan yhden pilven/salitarjoajan varassa.
Viimeviikolla tilasin viimeksi 1200W:n räkkiupsin, lyijyhyytelö akut (ihan ne perinteiset siinä oli).. Onko upseja olemassa Li Ion pommeilla? Kun Li akut eivät oikein edes tykkää käsittääksini käytöstä, jossa ne ovat miltei aina täysin täyteen ladattu. Lyijyakut taas toisinpäin..
APC:lta saa (jenkkisivut mutta saa Suomesta):
Smart-UPS – APC USA
Voi siinä tulla suuria säästöjä jo pelkästään lisenssimaksuistakin. Esim. On-premi Sharepoint sis Windowsit, SQL, varmistukset, virustrojunnan, yms paskeet + olisihan se kivaa jos se olisi kahdennettu ympäristö -> lisää kuluja, eikä tämä sisällä edes ylläpitokustannuksia vs. Sharepoint Online.
On kyllä yritys penniä venyttänyt oikeissa paikoissa kun tuommoinen kunnon tulipalo pääsi syntymään sekä tuo varmuuskopioiden puutos. No pennillä saa pennin tuotteen.
Ei annettu ymmärtää että olisivat ollee katsomassa tuossa vaiheessa. Vaan siinä vaiheessa kun olivat hälyn takia saapuneet paikalle. Sitäkään ei selvinnyt missä vaiheessa lämpökamerakuvauksia tehneet, heti tullessa vai myöhemmin.
Mutta ei tuo välttämättä tarkka uutisointi, ja en se poissuljettuettä siellä voinut ollut kameravalvontaa jossa myös lämpökamera ominaisuuksia, voi se upsien lämpötila tai palon alkujakin valvoa, vaikka luulisi että niissä ensisijaisesti ihan omat kunnon seuranta systeemit. Toki ainahan on voitu säästää….
Ketjussa toisteltu että firma ihan perinteinen konesalitarjoaja, ja rauta tarjoaja, ei se silloin puutu asiakkaiden tallentamaan dataan ja ei oikein voisikaan.
Ja kyllä ihan oikeastakin pilvestä saa palveluita ilman backuppia jos niistä ei halua maksaa. Ihan normaali käytäntö jossain devi ympäristössä, jossa sillä datalla ei ole merkitystä kun se voidaan generoida aina uusiksi tietokantaan.
Ja monesti joku testisetti olettaa aloittavansa tyhjällä tietokannalla tai tyhjentää annetun kannan heti ensitöikseen.
Samaten on-demand dev/test pannuilla ei välttämättä ole minkäänlaista persistent storagea, koska kamat tiputetaan reposta ja tuikataan lokaaliin dockeriin (tai natiivisti) päivän turailuiden ajaksi, kun vm:n ajaa alas kaikki levyillä olleet datat/muutokset katoaa. Eli kyllä siellä on "oikeata" levyä takana, mutta voidaan tehdä niin että se toimii kuin tmp. Turha maksaa persistent storagesta jollain devi pytyllä, jos se oikeasti ei tarvitse kun "temppiä" päivän tunaroinnin ajaksi.
Turha tuossa on palveluntarjoajaa kenenkään syytellä, ihan on facepunch studiosin oma moka jos Rust:n dadat katosi pelaajilta osittain tai kokonaan.
Varmaan siihen tulipalon estoon olisi kuitenkin kannattanut panostaa?