
AMD:n uudet Ryzen 5000 -sarjan prosessorit saapuivat myyntiin ja testasimme io-techissä heti tuoreeltaan suorituskykyisimmät 12- ja 16-ytimiset Ryzen 9 5900X- ja 5950X-mallit. Lisäksi katsastimme erillisessä artikkelissa Zen 3 -arkkitehtuurin uudistukset.
Tutustumme artikkelissa prosessoreiden ominaisuuksiin ja ajamme kattavat prosessori- ja pelitestit eri resoluutioilla. Testikokoonpanossa on käytössä NVIDIAn uusi GeForce RTX 3090 -näytönohjain, joten prosessoreiden erot tulevat hyvin selville. Mukana on myös tehonkulutus- ja melumittaukset sekä ylikellotustestit.
io-techin testilaboratorioon saapui tänään iltapäivällä Ryzen 5 5600X- ja Ryzen 7 5800X-prosessoreiden testikappaleet, jotka testaamme myöhemmin marraskuussa.
Lue artikkeli: Testissä AMD Ryzen 9 5900X & 5950X (Zen 3)
niin,en usko uskon silmiäni….ahhh!, edelleen 10900 johtaa peleissä,muu score ei kiinnosta paljonkaan.
nooh, kyllä kait se on hyvä prossu,kauppaan vaan,oli jopa mielessä ittellä uuden koneen kasaamisessa,mutta ei,..jep,odottelen intelin vastausta rocket lake-s muodossa ensin. 1/2021,maaliskuu.
mutta maksimissaan ensi kesään!
koska,lopullinen taistelu on tulossa kesällä 2021 kun intelin 10nm hydrib prossu tulee,eli Adler lake-s. Q2/2021, kesäkuu.
siinä selviää lopullisesti kuinka hyviä,todella amd 7nm prossut on,mutta rocket lake-s antaa vastauksen pelimaailmalle,joka on suora vastaus amd vermeerille.
niin,olenko todella amd ryzenin ostaja vai pysynkö intelin kivissä, (ja eiköhän monelle muullekkin selviä) kun kesäkuu/2021 saapuu, ja jos ryzenit ei taivu selkeästi Adler lake-s prossulle,
olen siirtynyt amd cpu leiriin.
ei silti,kyllä amd hyvän prossun teki,5900x oli jo mielessä,todellakin,mutta testit ei vakuuttaneet….hmmm, myöskin…,amd:n olis pitäny pysyä hintapolitiikassaan….
no,ei turhaan ’editor choice’ awardia….
AMD Ryzen 9 5900X Review
http://www.techpowerup.com
gpu world.
p.s. mitten olsi rtx 3700 x2, samanlainen kuin amd rx 6800, jossa oli myös kaksi rx 5700xt gpu:ta yhdistetty yhteen coreen…hmm..joo,kaukainen huhu…fake uskon..vahvasti.
Olisiko mahdollista saada artikkelia VR-pelaamisen raudasta simuissa? Minulla on nyt 3800x+1080Ti ja voi olla että päivitys menee harkintaan MSFS VR:n myötä riippuen miten se pyörii.
Pitäs varmaa innostua, mutta ei kyl nää prossuarvostelujen tulokset oo aikoihin herättänyt mitää fiiliksiä. Edellee vanha skylake hitailla muisteilla alla, joten kaippa sitä vaihtamalla paranis. Silti sitä lähinnä tähyilee, et säästyiskös päivittämättä tuonne DDR5 aikakaudelle. Nuo korkeiden resojen tulokset eivaan oo nii merkittävät, että olisin kauppaan ryntäämässä.
Onnittelut valinnastasi. Täällä on haukuttu joka puolella noita TPU:n testien omituisuuksia ja sinä luet niitä kuin raamattua. Pieni lähdekritiikki olisi paikallaan
Arvaa kuka oli yhtä hyvällä lontoonkielellä postannut about saman jargonin TPU:n revikkaan
Tämä on kyllä totta. Väitän, että nämä IO-Techin testit ovat luotettavuudeltaan huippuluokkaa. Aivan turha oikeastaan edes kaivaa muita testejä, ellei joku tietty erikoisskenaario kiinnosta.
Tuo benchmark ei omasta mielestäni ole kovinkaan hyvä, kuten ehkä tuloksistakin saattaa huomata niin jotain on pullonkaulana aika pahasti, todennäköisesti pelimoottori. Lisäksi välissä on vaihtunut näytönohjain, ajurit jne. Mutta on nyt ajettu mukaan muiden mukana ja tulokset ovat mitä ovat.
Se on se testaus into rautaan ja rahaa vievä harrastus ja halu kokeilla. No am5 kanta varmasti tulee mutta jos am5 kanta on samanlainen kuin am4 niin se on iso valttikortti.. intelin kannat ja emot ollu pitkään yksi vitsi että sama on kanta mut lankku pitää vaihtaa.. Se on ollut rahastusta plus vanhojen emojen päivitykset heikentäny tukea ja suorituskykyä se on nähty. Mulle amd on ollut paras koska sillä hinnalla saan tehtyä kaiken mitä pitää musiikit, videot, kuvat yms
@Sampsa minkäs takia maininta persentiilistä on jätetty graafeista pois, hämää jo tässä ketjussa, saati sitten kun noita graafeja pasteillaan kuvina sinne tänne.
Siitä käytetään niin montaa termiä 99. persentiili, 1. persentiili. 1% low tms niin ajattelin tuon olevan selkein, kun erikseen on meidän artikkelissa kerrottu mitä se tarkoittaa.
AMD on valmistelemassa emolevyille BIOS-päivitystä, jonka luvataan parantavan IF kulkua, joten testaillaan sitä sitten myöhemmin lisää ja paremmin:
Beyond AGESA 1.1.0.0 for Ryzen 5000 Series:
Prepping Your Motherboard for the AMD Ryzen 500… | Community
community.amd.com
Lisätään vielä, että BF V 1080p-tuloksissa alkaa näkyä pelimoottorin vakio 200 FPS:n ylärajoitus eli todennäköisesti ilman sitä 10900K veisi voiton.
Emolevyille on ollut kyllä tarjolla 1.1.0.0 sarjaa jo viime kuusta lähtien. Toki jos sitä koko ajan vielä tunkataan. Corsshair hero sai 20.10. tälläisen agesan: 1. Updated AMD AM4 AGESA V2 PI 1.1.0.0 PatchB
– Ryzen 5000-mallit testattiin Windows 10-versiolla 20H2
– Muut kokoonpanot testattiin 1903:lla
Vielä kummallisemmaksi tämän tekee sen, että testikokoonpanon kuvauksessa mainitaan myös Ryzen 5000-prosessoreiden kanssa käytetyn Nvidian ajuria NVIDIA GeForce 430.63 WHQL.
Siis hetkinen. 430.63 on julkaistu 23.4.2019. Eihän se edes ole tuettu Windows 10 20H2-version kanssa!
Techpowerup on mennyt mistä aita on matalin ja kierrättänyt kaikki vanhat testit Ryzen 5000:sta lukuunottamatta. Ja tehdessään näin heidän on ollut pakko käyttää vertailtavuuden vuoksi 1,5 vuotta vanhaa Nvidian ajuriversiota myös Ryzen 5000:n ja uuden Windows 10 20H2-version kanssa.
Kyseinen testi on testimetodologialtaan valitettavasti täysin kelvoton.
Juu, minullakin on Gigabyten lankussa jo 1.1.0.0 ajossa vaikken viisitonnista ihan heti olekaan ostamassa, mutta kyse olikin tulevista versioista käsittääkseni: "Beyond AGESA 1.1.0.0"
Aivan totta! Tulkitsin varmaankin väärin nyt!
Silti esim näköjään samalla asus-vehkeellä on nyt beta bios: "1. Update AMD AM4 AGESA V2 PI 1.1.0.0 Patch C
jos menee IF 2000mhz.Itse odotan 5800x testiä…..
Siksi koska se nyt vain on tyhmää maksaa liikaa.
Otit viestin diipadaapa ketjusta jossa Amd fanit itse totesivat
"Eihän sitä eroa huomaa"
Tämä on ollut 100% Amd kannattajien keksimä iskulause siellä eikä minun mielipiteeni.
Miksi vääristelet siis?
Kommenttini on tuossa saivartelua liittyen Amd markkinointiin koskevaan viestiin jos et ymmärtänyt.
Niin miksi sä tuot diipadaapa ketjusta viestejä tänne joita et ymmärrä ja yrität niillä hyökätä käyttäjää vastaan?
Ja tämä pitää edelleen paikkaa kuten olen tässäkin ketjussa maininnut.
"tarkoittaa myös Intelin prossua ja hyötykäytössä Amd prossua, näin helppoa se on."
Rakentelen ihan uuden 5950X pömpelin..
En tiedä mitä yritit näillä saavuttaa,mutta kovin oli surkea ja epätoivoinen yritys joka olisi pitänyt postata vänkinä ketjuun eikä tänne.
Ai myy hyvin? Ei kyllä todellakaan, amazonin top 20 myydyimmistä prosessorista top 10:ssä on vain yksi intelin tuote, sijalla 7. Seuraava löytyy sijalta 12.
Väittelythreadiin nämä jorinat kyllä kuuluisivat, lopetan omalta osaltani tähän.
Ovat tainneet muutenkin jo aiemmin, itsellä 3700X meni yhtäkkiä heittämällä 3600MHz kun aiemmin jäi 3400MHz sen jälkeen kun päivitin uusimpaan x570 strix itx:llä (nyt jo toiseksi uusin näämmä) kun muistit on:
Crucial 32GB (2 x 16GB) Ballistix Sport LT Red, DDR4 3200M
BLS2K16G4D32AESE
katso liitettä 475634
Tarvii varmaan päivittää ja koittaa jos saisi vielä vähän lisää.
Olisi saanut AMD tehdä tuosta oman version jo ajat sitten. Hyvä että Asuksella sentään oltu hereillä
Tämän takia on niin hyvä, että joku käyttää testinä jotain muuta kuin sitä yleistä benchmarkkia.
Anandin jossain kommenteissa väitettiin, että GPU-arvostelijan talo olisi palanut tai ainakin kärsinyt Kalifornian metsäpaloissa nyt tässä kesällä tjsp.
Siellä on muutenkin minusta jätetty GPU:t paitsioon aika pitkälti. Monissa testeissä on GPU ollut generaation verran perässä ja ajettu jotain 480p testejä jollain 1080Ti:llä kun muut ovat jauhaneet 2080Ti:llä tjsp. kummallista.
No, ihan hyvin Intelillä vielä pyyhkii ja vuodessa tuplas liikevoittonsa kymmenestä kahteenkymmeneen miljardiin dollariin (yli 3 kertaa AMDn liikevaihto). Vaikka meille nörteille näyttää Intelin toiminta päättömältä räpiköinniltä, niin kuluttaja-desktop puoli on niiden näkökulmasta nappikauppaa, eikä siihen kannata määräänsä enempää panostaa. Toki AMDn tuoma paine jotain toimia varmasti aiheuttaa, mutta ei todellakaan "heilu koko bisnes".
10-15% increase in IPC, smaller than the increase from Zen 1 to Zen 2
0.1-0.2GHz increase in clock speed, don’t dream of achieving all core 5.0GHz
Zen 3 will finally catch up with the 5-year-old Skylake in gaming performance, but don’t expect Zen 3 to be far ahead
About Rocket Lake:
20-25% increase in IPC, almost 100% improvement in tasks that support AVX512
Clock speed will reach a new height, single core~5.5GHz, all core~5.0GHz
Rocket Lake will re-establish a big advantage over Zen 3 in gaming performance, 11600K will likely outperform the entire Zen 3 lineup
Summary:
Rocket Lake’s IPC will be 5-10% higher than that of Zen 3, taking its higher clock speed into consideration, it will have 15-20% higher single core performance than Zen 3
In benchmarks that support AVX512, 11900K will crush the 16 core Zen 3, but AMD won’t mention it of course
.
Siis mitä, luitko edes koko testin, onko tuo nyt sinun mielipiteesi vai mitä ihmettä. Viitsitko selittää ennenkuin raportoin postauksesi trollauksesta epäiltynä. Vääristelet täysin Sampsan tekemää testiä!
Now what? Did you even read the test here. Is that your opinnion or what the F? Would you care to explain before I will report your post as possible trolling suspection. You are completely twisting Sampsa’s test here!
Onko sulla oikeesti noin tylsää, että pitää vuodesta toiseen trollata foorumilla ja pelata vihreän ja sinisen leirin pussiin? Eikö se ole ihan hyvä asia, että meillä on vihdoinkin kilpailua?
Menikö copy & paste vahingossa io-techiin, eikä techpowerup/videocardz foorumille?
Ei tarvitse tehdä kompromissejä, vaikka "tyytyisi" 5900X- tai 5800X -sarjalaisiin. AMD jatkaa loistavien julkaisujen sarjaa. Ja ihan hyvä, että hinnatkin hilaantuneet sen verran ylöspäin, ettei tarvitse katua kesähuumassa tehtyjä 3700X+5700XT-kauppoja.
Tuo on ollut ryzeneillä jo alusta asti. 4 kampaa = dual rank, sama tapahtuu 2:lla dual rank kammalla. Ekat ryzenit kellottui vain korkeammalle kahdella single rank kammalla, joten ne olivat nopeimmat. Zen2:n muistiohjaimella (sama kuin zen3:ssa) dual rank kammat kulki jo saman mitä single rank kammat peli oli pelattu. Saksan hardwareluxx teki aiheesta zen2:n aikana sen parhaan testin.
Tässä on kyse samoista kelloista ja timingeistä 2 vs 4 kampaa, eli ei ihan sama asia kuin paljonko ne kulkee.
Lue tuolta:
16 vs 32 gigatavua keskusmuistia pelikäytössä – io-tech.fi
http://www.io-tech.fi
Muistiohjain on täysin sama ja käyttäytyy samalla tavalla. Erot vaan tulee hieman paremmin esille koska muistipullonkaula on suhteessa voimakkaampi.
Joo, mutta kun kampojen määrä nostetaan neljään syntyy toinen rankki. Yksinkertaistettuna muistia käsitellään 64-bit rankeissa. Dual rank konfiguraatiolla onkin 2kpl 64bit rankkia rinnakkain ja niitä molempia voidaan käskyttää samaan aikaan. Väylä on kuitenkin edelleen 64 bittinen. Etu tulee siitä, että toisen rankin ollessa vaikka refresh/flush/whatever tilassa, toinen on todennäköisesti käytössä ja odottelun sijaan on mahdollista tehdä muistioperaatioita.
Edit: Haittapuoli on se, että latenssi voi myös vähän nousta, jos tarvittava data on just siinä toisessa rankissa, jonka palautumista pitää odotella.
Muistiohjain on toki sama, mutta cachet, prefetcherit jne. prosessorin päässä on erilaiset, joka voi hyvinkin näkyä erilaisena käyttäytymisenä muistin suhteen.
Edit: lisäksi tuo artikkeli on 2×8 vs 2×16, ei liity tähän siis.
Et vissiin lukenut artikkelia kovin hyvin. Noilla muistikammoilla mitä siinä oli kyseessä on aivan päivänselvästi 2xSR vs 2xDR ja 2xDR on loogisesti identtinen GN:n 4xSR:n kanssa.
Jos prossun ytimet toimii tehokkaammin niin muistin suorituskyvyllä on hieman isompi vaikutus.
Joo, en vilkaistessa huomannut, hyvä että et sentään ihan puutaheinää linkannut, tosin edelleen ei liity tähän kun tehty eri prosessoreilla, ja kyse oli nimenomaan miten vaikuttaa näillä uusilla Zeneillä.
Todellisuudessahan kyse on aikapaljon monimutkaisemmasta suhteesta, esim. latenssien ja kaistan välinen optimipiste vaihtelee täysin kuorman ja prosessoriarkkitehtuurin mukaan, eikä ole mitään takeita että se on Zen 2 ja Zen 3 välillä sama vain sentakia, että yksi monista elementeistä muistin ja rekistereiden välissä on sama molemmilla.
Joo mutta rankkien määrä ei vaikuta negatiivisesti kumpaankaan.
En ole muistikellottelua juurikaan harrastanut aikoihin, mutta muistelisin että ainakin ennen muinoin dual rankit kellottuivat selvästi huonommin. Mutta toki tässä Zen 2 vs Zen 3 tilanteessa ei pitäisi vaikuttaa, ja poitti oli lähinnä että kuinkapaljon tuosta hyötyy saattaa vaihdella Zen 2 ja Zen 3 välillä koska tuohon vaikuttaa paljon muukin kuin se muistiohjain joka näissä on sama. Ja itseasiassa siitäkään en ole varma, ajetaanko sitä täysin samoilla asetuksilla/firmwarella vaikka identtinen fyysinen siru onkin?
Hyvä, prossu on tilattu 2min myyntiin tulon jälkeen, mutta kun saatavuus on RTX3000-sarjan tasoa, niin tässä ehtii vielä miettiä emot ja muistit kuntoon rauhassa.