
Kaupallinen yhteistyö Asuksen kanssa
Videolla opastetaan perusasiat AMD:n 6-ytimisen Ryzen 5 5600X -prosessorin ylikellottamisesta. Samat perusjutut soveltuvat kaikkiin Ryzen 5000 -sarjan ja osittain 3000-sarjan ja sitä vanhempiin Ryzen-prosessoreihin. Isommalla ydinmäärällä lämmöt saattaa tulla vastaan aiemmin.
Videolla käydään läpi eri menetelmät suorituskyvyn parantamiseksi:
- 02:46 Testit vakiona
- 05:21 Precision Boost Overdrive (PBO)
- 07:13 Auto Overclocking +200 MHz
- 09:53 Manuaalinen ylikellottaminen (4,7 GHz)
- 12:50 PBO + Max CPU Boost Clock Override +400 MHz
- 14:46 Curve Optimizer (alivoltitus)
- 16:39 Muistiasetusten kiristäminen (DRAM Calculator)
Lopputuloksena Cinenbench R20 nT -testin tulos kaikilla ytimillä parani 10 % ja CS:GO FPS Benchmarkin ruudunpäivitysnopeus 3,5 %. Perinteisillä ylikellotusmetodeilla, joissa poistetaan tehon- ja virrankulutuksen rajoitukset prosessorin lämpötila nousi kaikkien ytimien rasituksessa noin 60 asteesta 80 asteeseen, mutta uudella Curve Optimizerilla eli alivoltituksella lämpötila pysyi samana ja CS:GO-pelitestissä jopa laski 8 asteella.
Esimerkkinä käytössä on Asuksen ROG Strix B550-F Gaming (Wi-Fi) -emolevy, mutta ohjeet soveltuvat kaikkien valmistajien emolevyille. BIOS-valikot näyttävät erilaiselta ja joillain ominaisuuksilla saattaa olla eri nimi.
- Asus, ROG Strix B550-F Gaming (Wi-Fi) -emolevyn tuotesivu
- Hinta.fi, Haku: Asus ROG Strix B550-F Gaming (Wi-Fi)
Jos pidit videosta niin tilaa io-techin YouTube-kanava ilmaiseksi, kiitos!
Tuota testien kuvattua materiaalia oli reilu 2 tuntia ja ennen kuvaamista esitestailuja useampi tunti ja kymmeniä ajoja. Cinebench R20 vs R23 olisi lisännyt työmäärää ja ajankäyttöä täysin kohtuuttomasti.
Teettekö pienen lisäyksen sitten kun saadaan ne uudet biossit ulos missä PBO2.0? Muuten tä oli kyl juurikin se mitä tarvitsee! (Taisin itseasiassa pyytääkin erään livenne aikana eräänlaista ”mitä tehdä kun kone on kasattu” videota, eli juurikin biossin ja muun säätämistä, sillä kovalevyn tai näyttiksen tökkääminen koneeseen on kuitenkin kohtuu simppeli vaihe koneen kasaamisessa)
Videolla esitelty Curve Optimizer on juurikin tuo mainitsemasi PBO 2:
AMD Precision Boost Overdrive 2: Adaptive Undervolting For Ryzen 5000 Coming Soon
http://www.anandtech.com
Ahh asia selvä, kiitos tästä! Odotan viel siis oman emolevyn virallista päivitystä, beta bios jo löytyy mutta ei tässä niin kiire ole. Pitäisi kai tulla muutenkin tässä tammikuun aikana ulos.
Ootko testanut occt small data setillä tota -30? Itellä -30 erroria pukkaa nii pirusti
En ehtinyt illalla/yöllä testailemaan 1h cinebench r20 looppia pidempään.
Ite pistin just kahdelle parhaale corelle -20 ja lopuille -30 ja override +100mhz. ei viellä erroreita.
Ryzen Masterista katsoit parhaat coret vai miten?
Juu, silver ja gold core. Ei ollut vakaa tolla +100mhz overridellä niin otin pois ja nyt vaikuttaa stabelilta.
saakohan tuolla ryzen masterilla pysyviä tuloksia ? siis ku esim manuualisesti kellottaa sillä ja sammuttaa koneen niin pitääkö se aina laittaa sitten päälle, että ne uudet kellot astuu voimaan ? kun tuaas biosista kaikki tottuneet kellottanu niin sinnehän tulokset jää kunnes toisin tehrään 🙂 Vai onko ryzen master juuri sitä varten, että haetaan ne sopivat kellotukset ja sitten mennään biosiin lyömään pysyvät tulokset ?
Näin minä käytän kys. ohjelmaa.
Joo ku kokeilin ensi kerran vasta tois päivänä koko ohjelmaa ja sitä rataa. Joo pitää mennä alkuperäisen suunnitelman mukaan.. sain 5600 kulkemaan manuaalisesti yli kellotettuna 4,5GHz/voltit 1,27 Prime 95 testit ajettu monia tunteja eikä mitään herjauksia.. menihän se 4,60GHz kaikilla ytimillä(voltit 1,32), mutta saisi olla jo nestejäähy ku lämmöt nousi 35 minuutin primen jälkeen 87°c mutta ku pelailin ja tein cine r23 testin niin ei ollut mitään häikkää ja sitten tuaas Prime 95 löi stoppia reilu tunnin jälkeen. Vuaan tuo 4,5Ghz potkii kaikilla ytimillä ihan hyvin ja cinebench r20 pisteet 4529. Reilu 100 pisteen ero PBO verrattuna ja vakiona eli ilman Precion Boost overdriveakin tämä yksilö nykäsi 4397.
Mutta joo kiitos avusta
Suosittelen jättämään murteet sinne arkeen, jokseenkin raskasta luettavaa foorumeilla tämmöset "tuaas/vuaan".
Jahas ensimmäinen kerta ku tuommosta kuulen.