Kaupallinen yhteistyö Asuksen kanssa
Videolla opastetaan perusasiat AMD:n 6-ytimisen Ryzen 5 5600X -prosessorin ylikellottamisesta. Samat perusjutut soveltuvat kaikkiin Ryzen 5000 -sarjan ja osittain 3000-sarjan ja sitä vanhempiin Ryzen-prosessoreihin. Isommalla ydinmäärällä lämmöt saattaa tulla vastaan aiemmin.
Videolla käydään läpi eri menetelmät suorituskyvyn parantamiseksi:
- 02:46 Testit vakiona
- 05:21 Precision Boost Overdrive (PBO)
- 07:13 Auto Overclocking +200 MHz
- 09:53 Manuaalinen ylikellottaminen (4,7 GHz)
- 12:50 PBO + Max CPU Boost Clock Override +400 MHz
- 14:46 Curve Optimizer (alivoltitus)
- 16:39 Muistiasetusten kiristäminen (DRAM Calculator)
Lopputuloksena Cinenbench R20 nT -testin tulos kaikilla ytimillä parani 10 % ja CS:GO FPS Benchmarkin ruudunpäivitysnopeus 3,5 %. Perinteisillä ylikellotusmetodeilla, joissa poistetaan tehon- ja virrankulutuksen rajoitukset prosessorin lämpötila nousi kaikkien ytimien rasituksessa noin 60 asteesta 80 asteeseen, mutta uudella Curve Optimizerilla eli alivoltituksella lämpötila pysyi samana ja CS:GO-pelitestissä jopa laski 8 asteella.
Esimerkkinä käytössä on Asuksen ROG Strix B550-F Gaming (Wi-Fi) -emolevy, mutta ohjeet soveltuvat kaikkien valmistajien emolevyille. BIOS-valikot näyttävät erilaiselta ja joillain ominaisuuksilla saattaa olla eri nimi.
- Asus, ROG Strix B550-F Gaming (Wi-Fi) -emolevyn tuotesivu
- Hinta.fi, Haku: Asus ROG Strix B550-F Gaming (Wi-Fi)
Jos pidit videosta niin tilaa io-techin YouTube-kanava ilmaiseksi, kiitos!
Toki videoon tuota tuskin enää kannattaa lisätä tuli vaan mieleen noin ohimennen, että sen voi tarkistaa vielä biossista että pysyy varmasti 1:1 muistien kellotaajuuden kanssa.
Muuten erittäin pätevä ja selkeä video aiheesta, varmasti ymmärtää jokainen mitä eri vaihtoehdot tarkoittavat ja hyvä kaupallinen yhteystyövideo myöskin, koska videolla iso informatiivinen arvo kaikille eikä vaan esim Asuksen emolevyn omistajille.
Pelkästään muistiasetuksia kiristettiin eli DDR4-3600 muisteilla ja 1800 MHz FCLK. Se on eri videon aihe sitten alkaa FCLK ja muistikelloja nostamaan, eiköhän sellainenkin vielä saada tehtyä tänä vuonna
Lähinnä vinkiksi vaan jos olettaa niinkun itse oletin että FCLK seuraa automaattisesti muistien nopeutta.
Vähän sama, mielummin tekstinä. Toki videot on niin hyvin tehty että se paikkaa mieltymyksiä.
Vai aliarvioinko nyt täysin työn määrän?
PS. Minulle artikkeli videomuodossa ei ole ongelmalinen, ja aion katsoa tuon videon myöhemmin.
Hyvä video, selvensi tuon ryzenmasterin salat mullekin, mutta taitaa CTR 2.0 olla kuitenkin viritelyyn parempi. CTR tekee saman manuaalikellotuksen ja kiitos hybrid oc:n osaa myös boostata tarvittaessa parhaita ytimiä jos oikein olen ymmärtänyt. Omat cinebeli20 tulokset nousi 5950x golden samplella 10k–>12k ja lämmöt laski noin 10 astetta kaikkien ytimien rasituksessa, ihan vain CTR auto tunigilla joka viilas 1.1v jännitteelle all core 4550mhz ja boostit noin 5150mhz kuudella ytimellä.
Jutun pointti taitaa olla tämä:
Eli tämä on sovittu video, josta nyt sattumalta porukka haluaisi ihan oikean artikkelinkin. En kyllä ihmettele miksi.
Tuo oli mennyt ohi. Mutta asia ratkennee sillä kun mainos kirjoittaa jutun, ja sampsa sopii asiasta asuksen kanssa.
Tämä video tuli kuin tilauksesta! Oma 5600x ollut koneessa jonkin aikaa ja hieman testailin tuota Ryzen Masteria, mutta en hoopona tajunnut mitään käyttöliittymästä. Nyt uskallan yrittää uudelleen. Mainio video, jossa Sampsan rauhallinen, tyhjentävä metodi uppoaa lahompaaki päähän;)
Havainto, joka ei itse asiaa koske, mutta Katso video Youtubessa- linkki avaa väärän videon.
Asiallinen video, itseäni Youtuben suurkuluttajana ei videomuoto taasen häiritse yhtään, varsinkin kun olen vielä tällainen alle 35v teini.
Juuri saapuneeseen 5600X:ään päätin itsekin kokeilla tämän innoittamana tuota curve optimizeria ja mukavastihan sillä sai lämpöjä alas kellojen kärsimättä.
Kiitos videosta!
Joku 5600X retail-prosessorilla voisi kommentoida onko pelkkä Curve Optimizer vakaa -30 arvolla, kiitos.
PBO + Curve Optimizer on eri asia.
5600X, 5800X, 5900X ja 5950X ovat kaikki aika eri eläimiä kun vakiokellotaajuudet ja lämmöt käyttäytyvät eri lailla kun TDP per neliösentti vaihtelee reippaasti eri mallien välillä.
5900X:n käyttäjänä en edes viitsinyt käyttää aikaa tuon videon katsomiseen, koska tälläkin foorumilla tuntuvat kellotuskokemukset olevan niin paljon eroavaisia 5600X vs. esim. 5900X.
Yllättävän paljon jotkut arastelevat edelleen videoformaattia, mutta varsinkin tällaiseen aiheeseen se on paljon parempi vaihtoehto kuin kirjoitettu artikkeli. Eikä sitä tekstiä enää katselun jälkeen jäänyt kaipaamaankaan. Videolta opettelu on oma taitonsa ja itse ainakin koen, että se on erittäin tehokas tapa sisäistää asioita lyhyessä ajassa – ikään katsomatta.
Ainakin X570 MAG Tomahawk wifissä on, joten ainakin siitä ylöspäin.
On ainakin osassa 400- ja 500-sarjan emoista. Vaatii BIOS-päivityksen, joita alettiin jakaa loppuvuodesta. Tarkista tilanne oman emon osalta MSI:n sivuilta.
ASUSksen X570 TUFistakin tuo löytyi, mutta melko hyvin se oli valikoiden taakse piilotettu.
Samalla aloin katsomaan muisteja, niin olihan jossain välissä päättänyt pudottaa XMP:n pois käytöstä joten 3200C16 muistit pyöri jollain 2066MHz vai mikä se vakio nyt olikaan.
Kiinnostuin niistä myös hieman enemmän niin kävipä ilmi että kaikki 4 x 8GB:n kampaa ovat single rank ja Samsung B-die, joten lienee kiristettävää enemmänkin. Ihan hyvällä tuurilla kun ostin paikaillisesta tietokoneliikkeestä ne muistit mitä nyt sattui vaan varastossa olemaan.
Edit: MSI Tomahawk B-550 on emo
Oma 5600x meni ainakin heittämällä Curve Optimizerilla -20. Jos laitto -30 ni tulokset oli tehojen kannalta jo huonompia CB20. Eikä oo tässä nyt viikon aikana kaatunut vielä työpöydälläkään, niin kuin moni tuntuu Internetissä sanovan Curve Optimizerin tekevän.
Toki en siten tiedä, että onko mulla aivan liian paljon taustaohjelmia vai huono yksilö, mutta omat tulokset on Sampsaa alhaisempia ja voltit taas korkeempia jo vakiona.
(MSI B550 Carbon)
Kappas, nyt tuli omaan tarpeeseen sopivasti video (vaikka itsekin luen mieluummin artikkeleita). Juuri eilen tuli asennettua uusi 5600x samalle emolevylle. Mitä illalla ajelin vakioasetuksilla muutaman testi, ero edelliseen i7-4790K:hon on itselle yllättävän suuri. Ehkä viikonloppuna voisi jo vilkaista miltä kellottaminen näyttää 🙂
PC-puolella on näköjään siirrytty vähän samaan suuntaan, mitä puhelimissa on nähty aiemmin. Puhelinta ylikellottaessa alivoltittaminen on avainasemassa, ettei puhelin tukehdu lämpökuorman alle. Puhelimeen kun on vähän paha vaihtaa järeämpää jäähdytystä. Meinaa vain olla työlästä hakea alhaisimmat vakaat jännittearvot taajuuskohtaisesti .
data-xf-init="lightbox"
data-lb-single-image="1"
data-lb-container-zoom="1"
data-lb-trigger=".js-lbImage-_xfUid-1-1611217080"
data-lb-id="_xfUid-1-1611217080">
data-xf-init="lightbox"
data-lb-single-image="1"
data-lb-container-zoom="1"
data-lb-trigger=".js-lbImage-_xfUid-2-1611217080"
data-lb-id="_xfUid-2-1611217080">
Alivoltitus Wolt kernelillä @2,2Ghz
data-xf-init="lightbox"
data-lb-single-image="1"
data-lb-container-zoom="1"
data-lb-trigger=".js-lbImage-_xfUid-3-1611217080"
data-lb-id="_xfUid-3-1611217080">
Ainakin omassa MSI X470 Gaming Pro Carbonissa löytyy. Beta Bios (AGESA) käytössä ja kivenä 5600X.
Kiitos videosta! Täytyypi kokeilla ym comboja täälläkin. Tällä hetkellä vain -30 all core käytössä.
Tälläisiin videoihin olisi mukava saada timestampit kunkin tavan kohdalle.
Eikös ne tuolla mahtaneet ollakin?
Hyvä video kyllä, ja sopivasti asiaa tälläiselle perus kellottajalle. Seuraavaksi lähden tästä hakemaan curvea oikeaksi, ja kokeilemaan kuinka paljon voi antaa +mhz pbo:ta
Yritän saada järjestymään jatko-osan, jossa keskitytään muisteihin ja IF-kellojen säätämiseen.
Vakio: 125W
PBO: 165W
Manual 4,7 GHz: 160W (1,325V)
Curve Optimizer -30: 125W
PBO + Curve Optimizer -30: 145W (1,2V)
Tyhmä kysymys, mutta miksi jengi testaa yleisesti Cinebench R20:llä kun R23:nenkin on ulkona? Ihan vaan koska on tehnyt niin pitkään?
Oisko vaikka siksi että tuo ko. versio on käytössä myös prosessoriartikkeleissa?
Pystyykö tätä ”Curve Optimizer (alivoltitus)” tekemään Ryzen 7 3700X prossulla?
Lähtökohtaisesti tukee ainoastaan Ryzen 5000 -sarjan prosessoreita
Olisipa kaikki "mainokset" tehty yhtä huolella ja laadukkaasti.
Miten lie sitten tän prossun ylikellottamisen FPS hyöty useammilla peleillä, tai miten vaikuttaa esim min FPS ?…3-4% lisää FPS on vaan aika vähän.
Video oli kyllä mielestäni oikein hyvä ja selkeä.
Viime vkl vk.comista haettu 5600x:
All curved -30 vakaa jollain asetuksilla (Vcore: AMD overclocking, PBO maltillinen)
Omat asetukset on nyt all curved -25, PBO +100 (boostaa parhaiten jossain cinessa ja oletettavasti peleissä) ja Vcore: Auto (cine20 yli 4700 ja rock solid 24/7).
IMO: Sampsan yksinkertaistettu tyyli puhua huvittaa (esim. pelituoleja testatessa), mutta nyt kun on jäätävä määrä tietoa ja kokemusta taustalla, sekä raudanlujaa itseluottamusta omaan osaamiseen aiheesta, niin tuosta kontrastista tulee todella symppis. Sopii hyvin ja ymmärrän miksi valittu tuollainen lähestymistapa.
Kyllä vaikuttaisi olevan, Cinebenchillä ja peleillä olen testannut. Mikähän olisi parempi testi?
Minua jäi vain muistiylikellotus kohdassa vaivaamaan kun vaihdoit cas latencyn 15->16 mutta tCWL lipsahti sitten DRAM calculaattorin arvojen mukaan 15 BIOSiin, pitäisi olla tCL = tCWL.
Ilmeisesti kun on Asuksen huippulankku niin korjasi sen itse, ainakin compare timingin mukaan.
Muuten täyttä asiaa ja hyvin yhteenveto tuloksista lopussa, voi vertailla millasia tuloksia otan omalla 5600X, tuskin noin kultanen siru osunut kohdalle
Oma 5600x on "vakaa". Eli peleissä ja cinessä toimii, mutta 5min prime95 blendiä niin rupee näkymään jo epävakautta
R23 on vitsin muodossa vakiona 10min pitkä. Eli Intelin turbo kestää vakiona ensimmäiset 57 sekuntia
Saataisiinpas realistisemmat tulokset työssä joka vaatii pidempikestoista suorituskykyä. Tosin onhan noita muitakin testejä IO-Techissäkin jossa tuota pidempikestoista suorituskykyä testataan.
Kokeilin tuolla Ryzen Masterilla auto overclockingia ja ytimet menee kaikki yli 4710MHz lämpöjen ollessa kuitenkin täydessä rasituksessa 78°C. Tarttee varmaan kokeilla lisää sitä alivoltitusta, nyt voltit oli maksimissaan 1.487V eli aika korkealla.
En tiedä mikä on muilla ollut esim. juuri 5800X:llä nopein ydin, mutta tässä omassa yksilössä se huitelee jopa 4.9GHz yli tuolla auto overclockingilla. Saisikohan sen menemään 5GHz.
Ainakin omalla kohdalla olen kokenut kellotukset ryzenien kanssa täysin turhaksi, ei noita eroja ihminen erota. Toista se oli jonkun sandy bridgen aikaan, kun eroa saattoi saada kellottamalla melkein 20% Biossista vaan xmp/docp päälle ja sam, jos on sitä tukeva kortti, ja kovaa ajoa. Harrastelijat harrastaa ja ihmettelee nousevia lukuja.
Kommentoi uutista tai artikkelia foorumilla (Kommentointi sivuston puolella toistakseksi pois käytöstä)
Lähetä palautetta / raportoi kirjoitusvirheestä